26 Ιαν 2008

Μεταγραφή Σπυρόπουλου: so what?

by ANASTO

Με αφορμή τον "αιφνιδιασμό" της φίλαθλου κοινής γνώμης για το μπάσιμο και τη μεταγραφή Σπυρόπουλου στον Παναθηναϊκό, πολλοί βγήκαν και έγραψαν για "μεταγραφική ήττα" και για "κάζο Ολυμπιακού".

Η δική μας εκτίμηση είναι κάπως διαφορετική : Nαι, ο Σπυρόπουλος είναι μία καλή μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν αποτελεί κάτι το εξαιρετικό. Ναι, ο ΠΑΟ μπορεί να ενισχύεται, αφού αυτός ο παίκτης είναι καλύτερος από τον αστείο Άντονι Σέριτς και το σημερινό Φίλιππο Δάρλα, αλλά κατά τη γνώμη μας δεν είναι ένας παίκτης που μπορεί να αλλάξει ισορροπίες, ούτε διαθέτει την τεράστια ποιότητα (που τεχνηέντως προσπαθούν οι "ειδικοί" να μας πείσουν οτι διαθέτει) για να ανεβάσει την ομάδα του ένα επίπεδο παραπάνω (όπως κι ο δικός μας Γκαλίτσιος, άλλωστε). Ο Σπυρόπουλος είναι ένας καλός αθλητής, που είναι συγκεντρωμένος στα αμυντικά του καθήκοντα και κάνει δύσκολα το λάθος. Επιθετικά, για να προωθηθεί βασίζεται περισσότερο στην ταχύτητα και στη δύναμη παρά στην τεχνική, ενώ προτιμά τις κοντινές και σίγουρες μεταβιβάσεις στα 3-5 μέτρα. Αν θέλαμε να τον συγκρίνουμε με κάποιον παίκτη του Ολυμπιακού, θα λέγαμε ότι είναι περισσότερο κοντά στο στυλ του Βενετίδη παρά σε αυτό του Γεωργάτου.

Αυτά όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι. Ας εξετάσουμε τώρα και το εξωαγωνιστικό σκέλος της μεταγραφής :

Τα λεφτά που δόθηκαν από πλευράς Παναθηναϊκού (2 εκατ. ευρώ συν το 50% επί της μεταπώλησης) είναι σίγουρα πολλά, πολύ περισσότερα τόσο από αυτά που συμφωνήθηκαν πριν από δύο χρόνια όταν έγινε για πρώτη φορά η μεταγραφή του παίκτη (και χάλασε λόγω του θέματος ντόπινγκ) όσο κι από αυτά που είναι η "αντικειμενική" αξία του παίκτη, αν λάβουμε υπ’ όψη μας τις φημολογούμενες προτάσεις τόσο του Ολυμπιακού όσο και της Ουντινέζε στα 1,5 εκατ. ευρώ.

Πολλοί ισχυρίζονται η μεταγραφή αυτή έγινε και έφτασε σε τέτοια επίπεδα λόγω της πίεσης που άσκησε στον Τζίγκερ η κίνηση της ΠΕΚ. Άλλοι πιστεύουν ότι ο Κόκκαλης έκανε δώρο στον Τζίγκερ τον παίκτη αφού εκτόξευσε την τιμή του σε δυσθεώρητα ύψη. Εμείς κάνουμε την εκτίμηση ότι ο Τζίγκερ ούτε "πιάστηκε κορόιδο" από τον Τσακίρη, ούτε ξαφνικά έγινε... "κιμπάρης" λόγω Βγενόπουλου. Τα μισά από τα 2 εκατ. ευρώ του Τζίγκερ πιθανότατα αποτελούν καπάρο για την απόκτηση πακέτου παικτών από τον Πανιώνιο το καλοκαίρι (με πιθανότερο το Μανιάτη αλλά και τους Τζιμπούρ, Μάκο) και συμπεριλήφθηκαν στο ποσό για το Σπυρόπουλο προφανώς για λόγους εντυπωσιασμού. Ο ΠΑΟ άλλωστε έχει παρελθόν σε "φουσκωμένες" μεταγραφικές κινήσεις, με πιο πρόσφατη αυτή του Σαλπιγγίδη που στο τελικό ποσό που ανακοινώθηκε συμπεριλαμβανόταν στην τιμή η αξία (κατ΄εκτίμηση του ΠΑΟ) των ποδοσφαιριστών που έδωσε σαν "ανταλλάγματα" στον ΠΑΟΚ ("Μπίδης", Τόργκελε και Τσίγκας).

Όσον αφορά στον Ολυμπιακό και στον Κόκκαλη, θεωρούμε ότι κάθε άλλο παρά "πιάστηκαν στον ύπνο". Είναι γνωστό ότι ο Κόκκαλης, από τη εποχή της μεταγραφής του αλήστου μνήμης Ζίζι Ρόμπερτς, πάλι επί "βασιλείας" Λεμονή, θα ξαναδώσει λεφτά στον Πανιώνιο μόνο αν γκρεμιστεί το γήπεδο της Ν. Σμύρνης και κάνουν έρανο για την ανέγερσή του. Η ανακοίνωση του ερχομού λατινοαμερικάνου αριστερού μπακ μόλις τρεις ώρες μετά τη "βόμβα" Σπυρόπουλου, είναι ενδεικτική του ότι η διοίκηση όχι μόνο δεν αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις, ίσως τις ανέμενε κιόλας. Περαιτέρω ένδειξη για την "μεγάλη επιθυμία" της διοίκησης να κλείσει τον παίκτη του Πανιωνίου, είναι το γεγονός ότι το θέμα το χειρίστηκε (βγαίνοντας από το "ψυγείο") ο Λούβαρης και όχι ο Ίλια Ίβιτς ή ο Πέτρος Κόκκαλης.

Εκτίμησή μας είναι, ότι με το υπάρχον ρόστερ δεν ήταν αναγκαία η μεταγραφή αριστερού μπακ, από τη στιγμή που πέραν του Μπράβο, υπάρχουν τέσσερεις παίκτες που μπορούν να καλύψουν αξιοπρεπώς τη θέση (Ντομί, Ζεβλάκοφ, Πάντος, Τοροσίδης). Εν όψει όμως των καλοκαιρινών αποχωρήσεων (Ντομί, Τοροσίδης) και των τραυματισμών, σωστά κρίνεται σκόπιμο να αποκτηθεί από τώρα ταλαντούχο αριστερό μπακ για μπακ απ του Μπράβο (που κάποτε πρέπει να κάνει απόσβεση της μεταγραφής του). Τέτοιος φαίνεται να είναι ο 22χρονος βραζιλιάνος Λεονάρντο, περισσότερο από τον 25χρονο Σπυρόπουλο.

Τέλος, για όσους επιμένουν να γκρινιάζουν παρασυρόμενοι από το ρυθμό που δίνει ο Τύπος, ας θυμηθούμε το παράδειγμα του Λαγού που παρουσιαζόταν σαν τον "νέο Τζόρτζεβιτς", με τις παράλληλες παραινέσεις προς τη διοίκηση του Ολυμπιακού να υπογράψει τον Λαγό και να ξεφορτωθεί τον Καστίγιο στην Τσίβας για 1 εκατ. ευρώ. Ή ακόμα, τη μεταγραφή Κωνσταντίνου, που παρουσιαζόταν σαν τη μετακίνηση που "αλλάζει τις ισορροπίες" στο πρωτάθλημα και ο παίκτης σαν το "θωρηκτό" που θα σμπαραλιάσει τις άμυνες. Η τελευταία, έχει ακόμα ένα κοινό στοιχείο με τη χθεσινή μεταγραφή (αν αληθεύει το ποσό για το Σπυρόπουλο) : Στοίχισε κι αυτή πολύ παραπάνω από την πραγματική αξία του παίκτη, αποφέροντας πενιχρά αποτελέσματα.

Και επειδή εύκολα ξεχνάμε, το παραμύθι οτι "Ο Τζίγκερ κάνει πλάκα στον Κόκκαλη και αγοράζει την αφρόκρεμα των νέων παικτών απ'την Ελληνική αγορά", ας πάμε λίγο πίσω, πριν τρία χρόνια τέτοια εποχή...

Ναί, ναί... όπως τα διαβάζετε είναι. ΠΑΝΙΚΟΣ επικρατούσε τότε - σύμφωνα με τους "ειδικούς" - στο λιμάνι. Ομάδα για πέντε χρόνια λέει χτίζει ο Παναθηναϊκός, που παίρνει ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά. Γκέκας, Άντερσον, Χαραλαμπίδης, Γκονζάλες, Σανμαρτεάν, Παπαδόπουλος, Μορίς, Βύντρα, Μάντζιος, Τζιόλης και Σπυρόπουλος (το φουκαρά τον Τσίγκα τον ξέχασαν) ! Και είναι όλοι γεννημένοι απ'το 1980 και μέτα ! Να θυμηθούμε και την εξέλιξη τους;
* Ο Νασίφ Μορίς είναι ο μόνος που κάνει αξιόλογη καριέρα αν και συχνά πυκνά παρουσιάζει τάσεις φυγής.
* Ο Φάνης Γκέκας βρέθηκε στο στόχαστρο των οπαδών και ήθελαν να τον δώσουν αντάλλαγμα στον ΠΑΟΚ για τη μεταγραφή του Σαλπιγγίδη. Έφυγε κακήν κακώς και πήγε στη Γερμανία όπου βρήκε την υγειά του.
* Ο Άντερσον έπαιξε 2 ματς με τον Παναθηναϊκό, σακατεύτηκε στις εγχειρήσεις απ'το Μήτσου και έφυγε κακήν κακώς.
* Ο Κώστας "Μπίδης" Χαραλαμπίδης ήρθε ως μέγας διεμβολιστής επιθετικός, έπαιξε 2-3 καλά ματσάκια και έφυγε ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Σαλπιγγίδη. Ο ΠΑΟΚ τον... επέστρεψε μετά από 4 μόλις μήνες και το καλοκαίρι που μας πέρασε έμεινε ελεύθερος.
* Ο Έκι Γκονζάλες, ο "2 Ριβάλντο", έχει να παίξει μπάλα ενάμιση χρόνο και εκτός από δηλώσεις δεν έχει καταφέρει να κάνει τίποτε άλλο.
* Ο Λουτσιάν Σανμαρτεάν... χα χα χα χα χα...
* Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, που θεωρήθηκε οτι τον άρπαξαν 2 φορές απ'τα χέρια του Ολυμπιακού (μία στη μεταγραφή του και μία στην ανανέωση του συμβολαίου του) έφτασε να κατηγορείται ότι έχασε... επίτηδες το πέναλτι στο πρόσφατο 1-1 του πρωταθλήματος.
* Ο Λουκάς Βύντρα, ο... καλύτερος δεξιός μπακ στην Ελλάδα, ακούει τον εξάψαλμο κάθε φορά που εμφανίζεται στο γήπεδο εδώ και δυόμισι χρόνια.
* Ο Θανάσης Τσίγκας, που ήρθε "πακέτο" με το Βύντρα (και αυτός "μέσα απ'τα χέρια του Ολυμπιακού"), πήγε δανεικός στην Καλλιθέα, στον ΠΑΟΚ και τώρα παίζει με την... ομάδα νέων του Παναθηναϊκού. Ούτε καν στον ΟΦΗ...
* Ο Βαγγέλης Μάντζιος, ο σέντερ φορ "τανκ", το "κανόνι" της Νέας Σμύρνης προσπαθούν απ'το καλοκαίρι να το ξεφορτωθούν. Πρόσφατα απέκτησαν και τον Έλντερ Ποστίγκα για να λύσουν το... οξύτατο επιθετικό πρόβλημα.
* Ο Αλέξανδρος Τζιόλης, το "μηχανάκι του κέντρου", έχει γίνει σύμφωνα με τους οπαδούς του ΠΑΟ "καλός μωρέ, για να συμπληρώνει τη 18άδα... με Τζιόληδες πρωτάθλημα δε παίρνεις".
* Last but not least, o Νίκος Σπυρόπουλος... Ταλέντο τον Ιανουάριο του 2005, ταλέντο και τον Ιανουάριο του 2008.

ΥΓ.2 - Επί του πιεστηρίου : Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ του www.sport24.gr σχετικά με την... αποτυχία του Ολυμπιακού να αποκτήσει το Σπυρόπουλο :

"Στον Ολυμπιακό ο Λεονάρντο

Επιμέλεια: Γρηγόρης Μπάτης-Ηλίας Ευταξίας
Δημοσίευση: 26 Ιανουαρίου 2008 19:21

Οι φήμες που ήθελαν τον νέο Ρομπέρτο Κάρλος, Λεονάρντο, στον Ολυμπιακό επιβεβαίωσε και η Πορτουγκέζα ανακοινώνοντας ουσιαστικά την μετεγγραφή στους πρωταθλητές. Μάλιστα, ο παίκτης αποκτήθηκε την Πέμπτη, δηλαδή μία μέρα πριν ο Σπυρόπουλος πάει στον Παναθηναϊκό, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βραζιλιάνικη ομάδας με δηλώσεις του!

Αυτό βέβαια σημαίνει πως στον Πειραιά είχα απορρίψει την περίπτωση του Έλληνα αμυντικού προτιμώντας τον Λεονάρντο για την θέση του αριστερού μπακ. Η διοίκηση των ερυθρολεύκων κινήθηκε με άκρα μυστικότητα και ενώ στην Ελλάδα όλα έδειχναν Σπυρόπουλο, αυτοί είχαν ΗΔΗ υπογράψει με τον 23χρονο αμυντικό.

"Σας είχαμε ενημερώσει ότι έχουμε καλές προτάσεις στα χέρια μας. Τελειώσαμε την συμφωνία την Πέμπτη και τον αφήσαμε να ταξιδέψει", είπε ο Μανέλ Ντε Λούπα στην "gazeta e sportiva" της Βραζιλίας και συνέχισε: "Αυτή την ώρα η Πορτουγκέζα δεν έχει τίποτα να φοβάται για κάποιο πρόβλημα στην μεταγραφή. Ήδη έχουν πέσει οι υπογραφές".

Τι κι αν στον Ολυμπιακό δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα την μετεγγραφή του Λεονάρντο, η ομάδα που ανήκει ο Βραζιλιάνος αμυντικός έσπευσε να κλέψει την παράσταση επιβεβαιώντας την μετακίνηση του παίκτη στους ερυθρολεύκους.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Πορτουγκέζα αναφέρει: "Η διοίκηση της Πορτουγκέζε ανακοινώνει επίσημα την πώληση του αμυντικού Λεονάρντο στην ελληνική ομάδα, Ολυμπιακός. Ο ποδοσφαιριστής θα μεταβεί στην Ελλάδα μέχρι την Κυριακή για να παρουσιαστεί από τη νέα ομάδα του. Στον Λεονάρντο ευχόμαστε καλή επιτυχία και τον ευχαριστούμε για τα χρόνια της αφοσίωσής του στην ομάδα μας, με τη φανέλα της οποίας έπαιξε σε περισσότερα από 150 παιχνίδια".

Ο 22χρονος Λεονάρντο αγωνίζεται στην αριστερή πλευρά της άμυνας και μπορεί να παίξει σε όλο το μήκος της πλευράς του, ενώ στην Βραζιλία θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τον Λεονάρντο Χέσους Ζεράλδο, όπως είναι το πλήρες όνομα του, οι Πειραιώτες είχαν δείξει ενδιαφέρον και το περασμένο καλοκαίρι, όμως τελικά το φλερτ είχε θετική κατάληξη λίγους μήνες μετά.

Ο ταλαντούχος Βραζιλιάνος γεννήθηκε στις 4/8/1985, έχει ύψος 1.72μ. και βάρος 79 κιλά, ενώ αγωνιζόταν στην Πορτουγκέζα, αν και η Βραζιλιάνικη ομάδα δεν έχει μόνη της τα δικαιώματα του ποδοσφαιριστή"...

ΥΓ.2 - Επί του πιεστηρίου : Πρωτοσέλιδο 27/01/2008 του "Φιλάθλου" που φιλοξενεί δηλώσεις του Μίμη Δομάζου στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, χωρίς περαιτέρω σχόλια :


Με τις υγείες σας...

by ANASTO


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βασικά όλοι καταπίνουν αμάσητη την προπαγάνδα για την "ελληνοποίηση του Θρύλου" και μόλις εμφανίζεται κάποιος μέτριος Έλληνας οι αρδ τρέχουν να τον φέρουν και να τον θεοποιήσουν. Βέβαια αυτό το κάνουν γιατί οι Έλληνες παίκτες "μιλάνε" πολύ πιο εύκολα στους Έλληνες "δημοσιογράφους" από ότι οι ξένοι.

Καλούτσικος ο Σπυρόπουλος αλλά δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Το ίδιο ισχύει και για το Γκαλίτσιο βέβαια. Ας βρούμε τι φταίει με το Ραούλ Μπράβο και τους τραυματισμούς του και ας κάνει ότι θέλει ο Σπυρόπουλος. Για το Λούβαρη πιστεύω ότι δεν έχει καμία δουλειά στον Ολυμπιακό. Το μόνο που ήξερε να κάνει ο μαλάκας ήταν να καπελώνει τους προπονητές και να τους χρεώνει τα σαπάκια που έφερνε.

Unknown είπε...

Να προσθέσω οτι ο "καλύτερος μπακ στην Ελλάδα" είναι αναπληρωματικός του - φύσει δεξιού μπακ - Βασίλη Τοροσίδη στην Εθνική ομάδα, αφού ο Ότο Ρεχάγκελ προτιμά να βάζει αριστερό μπακ τον... δεξιοπόδαρο "Τόρο" παρά τον... καλύτερο Έλληνα μπακ.

Βάσει του παραπάνω, αν ο Τοροσίδης στοίχισε στον Ολυμπιακό 800.000, δε μπορώ να καταλάβω πως η... αλλαγή του στην Εθνική στοιχίζει 2.000.000. Με αυτό το σκεπτικό, ο Παρασκευάς Άντζας, πόσο πρέπει να στοιχίζει αυτή τη στιγμή;

Ως προς το "παρασκήνιο" της μεταγραφής, συμφωνώ απολύτως πως όσο ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι με οποιονδήποτε τρόπο στο διοικητικό σχήμα του Ολυμπιακού, για να δοθούν χρήματα στην ΠΑΕ Πανιώνιος για αγορά παικτών του, θα πρέπει να γυρίσει η Γη ανάποδα. Πιο εύκολα ο Κόκκαλης θα αγοράσει τον... ίδιο τον Πανιώνιο, παρά θα δώσει λεφτά στους παράγοντες του.

Τέλος, για όσους έχουν αδύνατη μνήμη, τους υπενθυμίζω το... εορταστικό απόγευμα που πέρασε ο Λουτσιάνο Γκαλέτι με αντίπαλο τον... καλύτερο στο 4-1 του Σταδίου Καραϊσκάκη. Αυτά, για να μην ανακαλύπτουμε ήττες σε μυθικές μεταγραφές με παιχταράδες και χαλκέντερους.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ. ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΚΑΡΛΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ ΞΑΦΝΙΚΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΥΤΟΙ ΡΕ ΜΑΡΤΥΡΑΝΕ ΧΩΡΙΣ ΞΥΛΟ. ΠΕΣ ΜΑΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕ

Ανώνυμος είπε...

KYRIAKH 27.1.2008... ώρα 20:21
πρίν τελειώσει ό αγώνας τού Θρύλλου
μέ τόν Αρη... καί έχοντας πάρει δύο
ενισχυμένες δόσεις ΧΑΝΑΧ...( ΛΟΓΩ ΤΑΚΑΡΟΥ )..θέλω κάποιον φίλο νά μού εξηγήσει τί σύστημα παίζαμε;
Καί βγάζουμε ποτέ τόν ΓΚΑΛΕΤΙ γιά αλλαγή;;; Καί έχουμε τήν απαίτηση
νά ξαναπαίξει μπάλα;;;;; ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΓΙΣΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΚΑΡΟ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ!!!!!;;;;;;