1 Ιαν 2008

Tresor Lomana Lua Lua (DR Congo, 2007-2008, 2010)


Ο Λομάνα Τρεζόρ Λούα Λούα γεννήθηκε στις 28/12/1980 στην Κινσάσα του Ζαΐρ, νυν Δημοκρατία του Κονγκό. Σε ηλικία 9 ετών μετανάστευσε οικογενειακώς στην Αγγλία. Με το ποδόσφαιρο άρχισε να ασχολείται ως μέλος ομάδας στα 16 του, παίζοντας για το Κολλέγιο Sixth Form του Λέϊτον στο Λονδίνο, όπου σε κάποιον σχολικό αγώνα τον εντόπισε ένας εκ των scouts της Κόλτσεστερ, ομάδας της 3ης κατηγορίας της Αγγλίας. Έπειτα από λίγους ακόμη αγώνες, η Κόλτσεστερ πρότεινε συμβόλαιο στον 18χρονο Λούα Λούα το Σεπτέμβριο του 1998, το οποίο ο Κονγκολέζος αποδέχθηκε. Ο Λούα Λούα αποδείχθηκε εξαιρετικά ταλαντούχος για τα κυβικά της Κόλτσεστερ και μετά από 68 συμμετοχές και 21 γκολ με τη φανέλα της Κόλτσεστερ, οι σειρήνες των ομάδων της Premier League άρχισαν να... ηχούν. Παρά την άρνηση του προπονητή Στίβ Γουΐτον να παραχωρηθεί ο Λούα Λούα και την απόρριψη της πρώτης πρότασης της Νιουκάστλ (300.000 λίρες), τελικά το Σεπτέμβρη του 2000 θα πωληθεί στη Νιουκάστλ έναντι 2,25 εκ. λιρών, αφού η Κόλτσεστερ ήταν αδύνατον να μην αποδεχτεί μια πρόταση τέτοιου ύψους.

Ο Λούα Λούα είχε προταθεί στον προπονητή της Νιουκάστλ, Μπόμπι Ρόμπσον απ'τον Μικ Γουόντσγουορθ, head coach της Νιουκάστλ και πρώην προπονητή της Κόλτσεστερ. Ο ίδιος ο Ρόμπσον παρακολούθησε το Λούα Λούα και είπε πως πρόκειται για εξαιρετικά ταλαντούχο παίκτη. Ο Αφρικανός επιθετικός υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο και έκανε την πρώτη του συμμετοχή το Σεπτέμβρη του 2000 στην εντός έδρας ήττα της Νιουκάστλ από την Τσάρλτον με 0-1. Τη σεζόν 2000-2001 είχε 23 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο, χωρίς να σκοράρει όμως. Στο ξεκίνημα της σεζόν 2001-2002 έκανε σεφτέ, πετυχαίνοντας 2 γκολ στους αγώνες της ομάδας του για το κύπελλο Intertoto αλλά το πρώτο του γκολ στην Premiership ήρθε πολύ αργότερα (τον Απρίλιο του 2002, όταν σκόραρε το νικητήριο γκολ στο εκτός έδρας 3-2 επί της Ντέρμπι Κάουντι) και έκλεισε τη σεζόν με άλλα 2 γκολ στα 4 εναπομείναντα παιχνίδια της σεζόν.

Η νέα σεζόν (2002-2003) ξεκίνησε με υποσχέσεις με το Λούα Λούα να πετυχαίνει 3 γκολ στα 4 πρώτα ματς, αλλά ο ανταγωνισμός για μια θέση στην 11άδα παρόντων των Άλαν Σίρερ, Κρεγκ Μπέλαμι, Κέβιν Γκάλαχερ, Νολμπέρτο Σολάνο ήταν πλέον αρκετά δύσκολος. Ο Λούα Λούα έκανε 22 συμμετοχές σ'αυτή τη σεζόν και την επόμενη "έτρωγε πάγκο", αφού οι Σολάνο - Σίρερ δεν έβγαιναν ούτε με... θανατηφόρα τραύματα απ'την 11άδα. Ο Λούα Λούα παραπονέθηκε στον Μπόμπι Ρόμπσον για το χρόνο συμμετοχής του στην ομάδα, αφού όπως είπε δε θέλει να πληρώνεται χωρίς να συμμετέχει. Ο Ρόμπσον απ'την πλευρά του οτι δε δέχεται συμβουλές απ'τους παίκτες του για το πως θα μανατζάρει την ομάδα του και τον Φεβρουάριο του 2004, με την επιστροφή του απ'το Κόπα Άφρικα, παραχωρήθηκε δανεικός στην Πόρτσμουθ για ένα τρίμηνο, για να μεταγραφεί οριστικά εκεί το καλοκαίρι του 2004 αντί 1,7 εκ. λιρών. Ο Λούα Λούα είχε 88 συμμετοχές και 9 γκολ με τη φανέλα της Νιουκάστλ στα 3,5 χρόνια που έμεινε εκεί. Στην Πόρτσμουθ σκόραρε στο ντεμπούτο του, στην ήττα με 3-4 απ'την Τότεναμ το Φεβρουάριο του 2003. Στο 3ο του παιχνίδι με τη φανέλα της, σκόραρε μια ισοφάριση της τελευταίας στιγμής με αντίπαλο τη... Νιουκάστλ, αποτέλεσμα που έβγαλε την Πόρτσμουθ απ'τη ζώνη του υποβιβασμού. Πέτυχε 4 γκολ σε 15 συμμετοχές και με την απόδοση του "ανάγκασε" τον προπονητής της Πόρτσμουθ, Χάρι Ρέντναπ να εισηγηθεί την απόκτηση του έναντι 1,75 εκατομμυρίου λιρών. Ο Λούα Λούα την επόμενη σεζόν έκανε 26 συμμετοχές πετυχαίνοντας 6 γκολ, αλλά ταλαιπωρήθηκε από πολλούς τραυματισμούς, ενώ έλειψε και λόγω τιμωρίας από τρείς αγώνες λόγω της αποβολής του στον αγώνα με τη Μπλάκμπερν (τιμωρήθηκε και με 5.000 λίρες πρόστιμο).

Η σεζόν 2005-2006 ήταν η χειρότερη της καριέρας του. Ο Λούα Λούα επέστρεψε ασθενής (μαλάρια - μια θανατηφόρα νόσος που σκοτώνει περίπου 3.000 παιδιά το χρόνο στην Αφρική) απ'το Κονγκό μετά από αγώνα της εθνικής του που διοργανώθηκε για τα ορφανά του πολέμου. Κινδύνευσε σοβαρά ακόμη και και η ζωή του, αφού είχε παραλύσει εντελώς η αριστερή πλευρά του και δε μπορούσε να κινηθεί. Ο Κονγκολέζος αποθεραπεύτηκε και άρχισε να συμμετέχει στις υποχρεώσεις της Πόρτσμουθ, όταν στις αρχές Ιανουαρίου έφυγε και πάλι για την Αφρική για τις υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας της χώρας του. Ο Λούα Λούα ήταν στο ξενοδοχείο με την αποστολή της ομάδας στην Αίγυπτο, λίγο μετά τον αποκλεισμό του Κονγκό απ'την Αίγυπτο στα προημιτελικά του Κοπα Άφρικα, όταν του τηλεφώνησε ο πατέρας του και του είπε οτι ο 17 μηνών γιός του, Όλιβερ, πέθανε από πνευμονία στις 20 Ιανουαρίου, δύο εβδομάδες δηλαδή πριν το τηλεφώνημα! Η ομοσπονδία του Κονγκό ήταν ενήμερη για το γεγονός, αλλά αποφάσισε να μη πεί τίποτα στο Λούα Λούα για να μην επηρρεαστεί η συμμετοχή του με την εθνική ομάδα. Τον Απρίλιο του 2006 τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια... πανηγυρισμών του, αφού όταν επιχείρησε την "τούμπα-σήμα κατατεθέν" του, προσγειώθηκε άτσαλα παθαίνοντας βαρύ διάστρεμμα, ενώ είχε και πάλι προβλήματα με την ομοσπονδία λόγω κάποιων σχολίων που έκανε για τον διαιτητή του αγώνα με την Τότεναμ, Ουράϊα Ρένι. Τελείωσε τη σεζόν με 26 συμμετοχές και 7 γκολ, αλλά παρ'όλα τα προβλήματα ο Χάρι Ρέντναπ τον εμπιστευόταν ακόμα και του πρόσφερε νέο τριετές συμβόλαιο.

Προετοιμασία για την επόμενη σεζόν και η ατυχία συνεχίζεται : Ο Κονγκολέζος επιθετικός θα τραυματιστεί στον αστράγαλο και θα χάσει την αρχή της σεζόν. Θα κάνει μόλις 24 συμμετοχές με 2 γκολ, εκ των οποίων μόλις οι 8 ήταν στο αρχικό σχήμα. Ο Χάρι Ρέντναπ τον προειδοποίησε οτι περιμένει πάρα πολλά από αυτόν τη νέα σεζόν, αφήνοντας να εννοηθεί πως δε θα έχει άλλη ευκαιρία. Κάπου εκεί όμως έφτασε η πρόταση του Ολυμπιακού... Οι ομάδες τα βρίσκουν και ο Χάρι Ρέντναπ θα δηλώσει : "Ο Λούα θέλει να φύγει... δεν έχω καμμία αμφιβολία οτι θα είναι απ'τους καλύτερους του Ολυμπιακού. Θέλει μια αλλαγή, θέλει να παίξει σε ένα ρόλο πίσω απ'τους επιθετικούς, θέλει να αλλάξει χώρα. Υπάρχει και το δέλεαρ της συμμετοχής στο Champions League. Υπήρξε ένας απ'τους κορυφαίους παίκτες της Premier League και σίγουρα θα είναι κορυφαίος και γι'αυτούς".

Ο Λούα Λούα στον Ολυμπιακό
Ο Αφρικανός επιθετικός έρχεται στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2007 έναντι του ποσού των 2,8 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο θα αυξηθεί στα 4,1 εκ. λίρες σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός κατακτήσει το πρωτάθλημα (όρος που όπως λέγεται δε γνώριζε ο Σωκράτης Κόκκαλης και αποτέλεσε την αιτία για το "ξήλωμα" του Ίλια Ίβιτς απ'τη θέση του τεχνικού διευθυντή) και υπογράφει τριετές συμβόλαιο. Μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο σχεδόν αμέσως μετά την άφιξη του απ'την Αγγλία στο φιλικό με τη Λεβάντε, κάνει όργια, σκοράρει και γίνεται με το "καλημέρα" ο αγαπημένος της εξέδρας. Στις 02/09/2007 λίγο έλειψε να γίνει το... απόλυτο είδωλο για τους οπαδούς του Ολυμπιακού, αφού στην πρεμιέρα με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο κάνει μια σπουδαία κούρσα, κλέβει τη μπάλα απ'τον Ενακαρίρε, περνάει και το Μάλαρτζ αλλά το πλασέ του καταλήγει στο δοκάρι. Ο Λούα Λούα ήταν απ'τους διακριθέντες στο "στείρο" 0-0 της πρεμιέρας, αλλά τα καλύτερα του τα έκανε τη 2η αγωνιστική, με αντίπαλο τον δύσμοιρο ΟΦΗ : Ζαλίζει την άμυνα των Κρητικών, πετυχαίνει δυό γκολ, κάνει τις τούμπες του και ο Ολυμπιακός συντρίβει τους Κρητικούς με 6-2.

Ο Λούα Λούα συνεχίζει να διακρίνεται. Η ταχύτητα του, η τεχνική του και η συνεχής κινητικότητα του τον κάνουν μεγάλο πονοκέφαλο για τις αντίπαλες άμυνες, αν και αρκετές φορές εκνευρίζει τους συμπαίκτες του με το υπερβολικό κράτημα της μπάλας ή με τις παρατραβηγμένες προσπάθειες του. Ο Κονγκολέζος πάντως συμπληρώνει ιδανικά τον Ντάρκο Κοβάτσεβιτς στην επίθεση της ομάδας και βοηθάει το Σέρβο στράϊκερ να βρίσκει χώρους για να "καρφώνει" τους αντιπάλους του Ολυμπιακού. Ο Λούα Λούα θα σκοράρει στις 20/10/2007 ενάντια στον Πανιώνιο (6ο λεπτό, 1-0), στις 02/12/2007 ενάντια στον Ατρόμητο (31ο λεπτό, 2-0) και στις 29/12/2007 ενάντια στη SKODA Ξάνθη στο Στάδιο Καραϊσκάκη (20ό λεπτό, 1-0), τερματίζοντας εκεί τη συμμετοχή του στο σκοράρισμα της ομάδας για το πρωτάθλημα. Λίγες ημέρες αργότερα όμως, θα πετύχει το καλύτερο γκολ του στην Ελλάδα και σίγουρα το πιο... αξέχαστο στους οπαδούς της ομάδας : Στις 16/01/2008, για τη φάση των "16" του κυπέλλου Ελλάδας, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη. Μόλις στο 6ο λεπτό, ο Λούα Λούα κερδίζει τη μπάλα από ένα διώξιμο της άμυνας του Παναθηναϊκού. Στοπάρει με τη μία τη μπάλα έξω απ'την περιοχή, δοκιμάζει το σουτ και η μπάλα καρφώνεται στο παραθυράκι του Μάριο Γκαλίνοβιτς για το 1-0. Ο Ολυμπιακός θα "ξεβρακώσει" (για άλλη μια φορά) τον Παναθηναϊκό κερδίζοντας τον με 4-0 και αφήνοντας τον εκτός κυπέλλου Ελλάδας.

Ο Λούα Λούα ήταν απ'τα βασικά στελέχη της πολύ καλής πορείας του Ολυμπιακού στο Champions League. Στη Βρέμη πέτυχε γκολ, αλλά ακυρώθηκε ως οφσάϊντ. Στη Μαδρίτη με τη Ρεάλ, έκανε τους αμυντικούς της Ρεάλ να χάσουν τον ύπνο τους. Μάλιστα, οι εμφανίσεις του προκάλεσαν τον έντονο ενδιαφέρον της παλιάς του ομάδας, της Νιουκάστλ, που κινήθηκε για την απόκτηση του, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις του Ολυμπιακού αλλά και του παίκτη. Ο Λούα Λούα εν τω μεταξύ, προετοιμαζόταν για το μεγάλο ραντεβού με την Τσέλσι στη φάση των "16" (2ος αγώνας στην Αγγλία, πρώτο ματς 0-0) αφού είχε λείψει λόγω ενός τραυματισμού στον αστράγαλο απ'τον αγώνα του Καραϊσκάκη, αλλά η ατυχία του χτύπησε για άλλη μια φορά την πόρτα : Στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης στο Καραϊσκάκη, σε μια προσπάθεια του θα γίνει "σάντουϊτς" ανάμεσα σε 2 παίκτες, θα προσγειωθεί άγαρμπα με τον ώμο και θα πάθει εξάρθρωση, μένοντας νοκ-άουτ για 5-6 εβδομάδες.

Ο Λούα Λούα έκανε το παν για να επανέλθει γρήγορα στην ομάδα και να τη βοηθήσει να κατακτήσει το νταμπλ που είχε ως στόχο. Θα μπεί στο γήπεδο νωρίτερα απ'ότι θα περίμενε κανείς και θα δείξει μεγάλο ζήλο. Μάλιστα η επάνοδος του ήρθε την κατάλληλη στιγμή, αφού ο "γερόλυκος" Ντάρκο Κοβάτσεβιτς είχε "σκάσει", τραβώντας μόνος το "κουπί" της επίθεσης τόσο καιρό. Ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, με το Λούα Λούα στη φιέστα να... φωτογραφίζει τον κόσμο και να χαιρετάει όλο χαρά. Λίγο αργότερα, την παραμονή του τελικού με τον Άρη, θα τσακωθεί με τον προπονητή Χοσέ Σεγούρα και θα σηκωθεί να φύγει απ'την προπόνηση, τερματίζοντας ουσιαστικά την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Παρά τις προσπάθειες αυτού και του μάνατζερ του να πείσουν τον Ολυμπιακό να τον κρατήσουν, ο Ολυμπιακός αποδέχθηκε την πρόταση της Αλ-Αραμπί και έδιωξε το Λούα Λούα απ'τον Πειραιά.

Πέραν των ποδοσφαιρικών ικανοτήτων του, ο Λομάνα Λούα Λούα έγινε γνωστός και για τον τρόπο πανηγυρισμού του, τις εναέριες τούμπες α-λα... Ιωάννης Μελισσανίδης. Το 2006 ίδρυσε το ίδρυμα Λούα Λούα στην Κινσάσα, με σκοπό την άθληση, την εκπαίδευση και φιλοξενία των ορφανών παιδιών του Κονγκό.

Στο Λούα Λούα καταλόγιζαν απειθαρχία και επανειλημμένη καθυστέρηση προσέλευσης στις προπονήσεις. Σε συνδυασμό με το γεγονός οτι ο Λούα Λούα υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα μόλις μια ημέρα μετά την επίσκεψη Κόκκαλη στου Ρέντη όπου μίλησε περί πειθαρχίας, κρίθηκε ασυγχώρητος - μάλιστα προσπάθησαν να προσάψουν στον Βαλβέρδε που δεν είχε τον παίκτη μαζί του στην προετοιμασία (μιας και βρισκόταν σε στάδιο αποθεραπείας μετά από εγχείρηση σκωληκοειδίτιδος) οτι ο παίκτης δε του κάνει. Το σίγουρο είναι οτι ο Λούα Λούα έπεσε θύμα της "σιδηράς πειθαρχίας" που αποφασίστηκε να επιβληθεί.

O Αφρικανός ποδοσφαιριστής τελικά επέστρεψε στην ομάδα δύο χρόνια αργότερα. Ήταν Ιανουάριος του 2010, όταν ο παραπαίων Ολυμπιακός του Ζίκο έψαχνε λύσεις σε μια επιθετική γραμμή που είχε μόνο έναν Κώστα Μήτρογλου ως αξιόπιστη λύση, με τον Λούα Λούα να αποδέχεται 6μηνο συμβόλαιο με οψιόν ανανέωσης για 2 χρόνια. Ο Λούα Λούα ξεκίνησε με μια γκολάρα στις 14/02/2010 (πέτυχε δύο γκολ) στο νικηφόρο εκτός έδρας 1-3 επί του Αστέρα Τρίπολης, αλλά η παρουσία του δεν θύμιζε σε τίποτε τον ποδοσφαιριστή που αγαπήθηκε τη σεζόν 2007-2008. Πέτυχε άλλο ένα γκολ στο εντός έδρας 2-2 με τον ΠΑΣ Γιάννινα, τσακώθηκε στο τέλος και με τον Μπάντοβιτς και φυσικά έμεινε ελεύθερος, αφού ο Ολυμπιακός δεν ενεργοποίησε την οψιόν του συμβολαίου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: