9 Ιαν 2008

Καλωσορίσατε στην οικογένεια του Θρύλου...

Η πανηγυρική πρόκριση στους "16" του Champions League που σημαίνει τη συνέχεια της Ευρωπαϊκής περιπέτειας του Ολυμπιακού για τουλάχιστον 2 παιχνίδια ακόμη, έκανε επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της ομάδας που έχει ανάγκη απο περισσότερες λύσεις για να πολεμήσει όχι μόνο αντιπάλους που "ταμπουρώνονται", όχι μόνο για να έχει την πολυτέλεια να ξεκουράζει σημαντικά στελέχη όπως π.χ. το Λούα Λούα, τον Γκαλέτι και τα άλλα παιδιά, αλλά και για να καταπολεμήσει τη... "γκαντεμιά" που την κυνηγάει απ'την αρχή της σεζόν με τις θλάσεις. Με 15 εκ. ευρώ "ζεστά" απ'τη μεταγραφή του Νέρι Καστίγιο στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, αλλά και με την πριμοδότηση της UEFA για την πρόκριση στους "16", η διοίκηση όφειλε να βάλει το χέρι στην τσέπη και να ενισχύσει την ομάδα, προκειμένου να χωρέσει "τρία καρπούζια στις δύο μασχάλες" (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρώπη).

Οι επιλογές συνήθως τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου είναι περιορισμένες, καθώς οι λύσεις που προσφέρονται συνήθως τέτοια εποχή είναι παίκτες που είτε είναι παροπλισμένοι, είτε παίκτες που δε μπορούν να βοηθήσουν σε επίπεδο ομάδων που κάνουν πρωταθλητισμό. Για να πάρεις καλό παίκτη τον Ιανουάριο πρέπει να πληρώσεις τόσο τον ίδιο, όσο και την ομάδα του : Η διοίκηση του Ολυμπιακού επέλεξε να το κάνει και να φέρει στην ομάδα τους...

1) Mirnes Sisic (Σλοβενία, Λεβαδειακός)
Το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού αποτελεί ο Σλοβένος μεσοεπιθετικός Μίρνες Σίσιτς. Ο 26χρονος παίκτης είχε απασχολήσει τον Ολυμπιακό προ τριετίας - το καλοκαίρι του 2004 - όταν αποτέλεσε εισήγηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς, αλλά τελικά η μεταγραφή του δεν προχώρησε. Οι πολύ καλές εμφανίσεις του με τον Ηλυσιακό στο ξεκίνημα της καριέρας του στην Ελλάδα, οδήγησαν τον Γιώργο Δώνη να τον πάρει μαζί του στη Λάρισα, όταν έφυγε και ο ίδιος απ'τον Ηλυσιακό. Ο Σίσιτς ήταν βασικό στέλεχος στην πορεία ανόδου της Λάρισας στην Super League, άλλά την επόμενη σεζόν για διάφορους λόγους έμεινε εκτός πλάνων του Δώνη και παραχωρήθηκε στο Λεβαδειακό το Δεκέμβρη του 2005. Οι πολύ καλές του εμφανίσεις με το Λεβαδειακό, οδήγησαν στο δανεισμό του στον Ηρακλή το Δεκέμβρη του 2006. Από το καλοκαίρι του 2007 επέστρεψε στο Λεβαδειακό και οι πολύ καλές εμφανίσεις του ως τώρα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων της Super League, με τον Ολυμπιακό να βγαίνει κερδισμένος με την εξασφάλιση της υπογραφής του παίκτη.

Ο Σίσιτς μπορεί να αγωνιστεί τόσο στο δεξί, όσο και στο αριστερό άκρο στο χώρο της μεσαίας γραμμής και είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση ως "backup" των Λουτσιάνο Γκαλέτι - Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

Η συμφωνία ανάμεσα στους "ερυθρολεύκους" με το Λεβαδειακό, αλλά και τον Σλοβένο μεσοεπιθετικό επετεύχθη και τα σχετικά συμβόλαια υπεγράφησαν το απόγευμα της Τετάρτης (19/12/2007). Ο παίκτης θα ανήκει στους πρωταθλητές για τα επόμενα 3,5 χρόνια, με τη μεταγραφή του να κοστίζει συνολικά περίπου 500.000 ευρώ.

Η καριέρα του Σίσιτς με αριθμούς :

2003/04, Ηλυσιακός (Γ' Εθνική) : 14 συμμετοχές, 4 γκολ
2004/05, Λάρισα (Β' Εθνική) : 21 συμμετοχές
2005/06, Λάρισα (Α' Εθνική) : 4 συμμετοχές
2005/06, Λεβαδειακός (Α' Εθνική) : 11 συμμετοχές, 1 γκολ
2006/07, Λεβαδειακός (Β' Εθνική) : 8 συμμετοχές, 2 γκολ
2006/07, Ηρακλής (Super League) : 9 συμμετοχές, 2 γκολ
2007/08, Λεβαδειακός (Super League) : 9 συμμετοχές, 2 γκολ

Ο Μίρνες Σίσιτς έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Θρύλου στις 5 Ιανουαρίου 2008, στο νικηφόρο αγώνα επί του Ηρακλή με 1-2 στο Καυταντζόγλειο.

2) Fernando Daniel Belluschi (Αργεντινή, River Plate)
Το δεύτερο μεταγραφικό απόκτημα δεν ήταν απλά μεταγραφή, αλλά "μπαμ"! Ο 24χρονος Αργεντινός (10/09/1983) θεωρείται απ'τα πιο "καυτά" ονόματα της χώρας του. Ο Μπελούτσι ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη Νιούελς Ολντ Μπόϊς της Αργεντινής το 2002, με την οποία κέρδισε το πρωτάθλημα Απερτούρα το 2004. Το 2006 μεταγράφηκε στη Ρίβερ Πλέϊτ για να καλύψει το κενό του Μαρσέλο Γκαγιάρντο που μετεγράφη στην Παρί Σεν Ζερμέν μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Απερτούρα το 2006. Ο Μπελούτσι όχι απλά κάλυψε το κενό, αλλά έγινε ο ηγέτης της Ρίβερ Πλέϊτ και αρχηγός της Ρίβερ Πλέϊτ μόλις στα 24 του χρόνια. Ο μέχρι πρότινος προπονητής του φέτος, Ντανιέλ Πασαρέλα τον έχει χρησιμοποιήσει ως δεξί χαφ, ως αριστερό χαφ και ως δεύτερο αμυντικό χαφ. Ο δε αντικαταστάτης του Πασαρέλα, ο άλλος μεγάλος άσος του παρελθόντος Ντιέγκο Σιμεόνε, στην πρώτη ουσιαστικά συνέντευξή του είπε : "Ο Μπελούτσι είναι ένας παίκτης που παίζει σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής".

Ο Μπελούτσι αγωνίζεται με ευχέρεια σε όλες τις θέσεις τις μεσαίας γραμμής : Παίζει με την ίδια άνεση είτε πίσω απ'τους επιθετικούς, είτε σαν καθαρά κεντρικό χαφ, είτε σαν αμυντικό χαφ (αν και πρόκειται για καθαρά επιθετικογενή παίκτη), ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αναπτύσσεται ταχύτατα απ'τα πλάγια. Χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο πόδια. Σκοράρει με πολύ μεγάλη ευκολία από μακρινή απόσταση και είναι αρκετά γρήγορος. Την ντρίμπλα του τη χρησιμοποιεί λιγότερο από την ταχύτητά του για να αποφύγει αντίπαλο, αλλά όταν τη χρησιμοποιεί "μοιράζει σακούλες" κατά τη λαϊκή έκφραση.

Ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Νέων της Αργεντινής που κατέκτησε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Νοτίου Αμερικής το 2003 και έχει 2 συμμετοχές στην Εθνική Ανδρών της Αργεντινής.

Κινούμενος ταχύτατα και μεθοδικά ο Ολυμπιακός, εξασφάλισε την υπογραφή του Μπελούτσι πριν προλάβουν να τον διεκδικήσουν οι "μεγάλοι" της Ευρώπης, αν και παίκτης τέτοιου βεληνεκούς είναι σχεδόν βέβαιο οτι δεν πρόκειται να μείνει για πολύ στην Ελλάδα. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ένα μικρό δείγμα του τι εστί Φερνάντο Μπελούτσι.

Η καριέρα του Μπελούτσι με αριθμούς :

2002-2005, Newell's Old Boys : 90 συμμετοχές, 20 γκολ
2006-2007, River Plate : 48 συμμετοχές, 13 γκολ

3) Γιώργος Γκαλίτσιος (Λάρισα)
Το τρίτο μεταγραφικό απόκτημα μπορεί να μην έχει την τεχνική κατάρτιση του Σίσιτς ή το βαρύ όνομα του Μπελούτσι, αλλά το γεγονός οτι αποκτήθηκε ενώ ο πρόεδρος της Λάρισας είχε δώσει τα χέρια με τον Παναθηναϊκό (που έμεινε με το... πουλί στο χέρι). Για τον παίκτη, ως γνωστόν, εξέφρασε παράλληλο κι έντονο ενδιαφέρον και ο Παναθηναϊκός, αλλά ο ίδιος ο 21χρονος μεσοαμυντικός ήταν εκείνος που έλαβε την τελική απόφαση. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν περίπου ισοϋψείς, με τους αιώνιους δεύτερους να προσφέρουν περίπου τα ίδια χρήματα με αυτά που πρόσφερε ο Ολυμπιακός (800.000 ο ΠΑΟ, 900.000 ο Ολυμπιακός). Οι βασικές διαφοροποιήσεις των προτάσεων ήταν τρεις και κατέστησαν αυτή των Πειραιωτών ως πιο συμφέρουσα για την ΑΕΛ: Κατά πρώτον ο Ολυμπιακός δίνει τα περισσότερα χρήματα "μπροστά", εν αντιθέσει με τον Παναθηναϊκό που τα έδινε τμηματικά. Κατά δεύτερον, ο Ολυμπιακός "κλείνει" τον παίκτη για το καλοκαίρι, επιτρέποντας στη Λάρισα να τον διατηρήσει για το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος στο δυναμικό της, ενώ ο Παναθηναϊκός τον ήθελε άμεσα. Και κατά τρίτον, ο Ολυμπιακός προσφέρει ένα ποσοστό της τάξης του 20% στην ΑΕΛ, σε περίπτωση μεταπώλησης του Γκαλίτσιου, έναντι... 0% του Παναθηναϊκού. Αν συνυπολογίσουμε και την πολύ καλή σχέση του Τάκη Λεμονή με τον πατέρα του παίκτη και παλαιού διεθνή ποδοσφαιριστή, Γιάννη Γκαλίτσιου, η πλάστιγγα έγειρε οριστικά και αμετάκλητα υπέρ του Ολυμπιακού, αφήνοντας στον Παναθηναϊκό τα... πρωτοσέλιδα ("πράσινος ο παιχταράς" κλπ κλπ) και τις κραυγές για... αθέτηση συμφωνίας.

Ο Γιώργος Γκαλίτσιος θεωρείται απ'τους ειδικούς σαν... κλώνος του Βασίλη Τοροσίδη : Καλύπτει τη δεξιά πλευρά είτε σαν μπακ είτε σαν χαφ, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναλόγως της περίστασης τόσο ως στόπερ όσο και ως αμυντικός χαφ - τα καλά του παιχνίδια πάντως τα κάνει απ'τη θέση του δεξιού μπακ. Θεωρείται ένας απ’ τους πιο ελπιδοφόρους παίκτες της νέας Εθνικής Ελπίδων της χώρας μας.

Είναι πάντως απορίας άξιον πως έχει αποσπάσει τόσες διθυραμβικές κριτικές ένας παίκτης που δεν έχει διακριθεί σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογεί τόσο θόρυβο γύρω απ'το όνομα του. Ο προαναφερθείς Βασίλης Τοροσίδης φερ'ειπείν, στην Ξάνθη ξεχώριζε σα τη μύγα μες στο γάλα και η προσαρμογή του στον Ολυμπιακό ήταν άμεση. Ο Γκαλίτσιος, έχει να θυμάται σα highlight της καριέρας του οτι κέρδισε πέρυσι την αποβολή του Ριβάλντο στον Λάρισα - Ολυμπιακός. Είναι πασιφανές πως θέλει πολλή δουλειά για να σταθεί σε ένα σύλλογο με τεράστιες απαιτήσεις όπως ο Ολυμπιακός.

Έχει γεννηθεί στις 6 Ιουλίου του 1986 και πήγε στη Λάρισα από τον τοπικό Απόλλωνα, υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2009. Το 2004/05 είχε μόλις 1 συμμετοχή στη Β’ Εθνική ενώ τις επόμενες, στη Σουπερλίγκα είχε:

2005/06: 27 συμμετοχές (στις 7 έγινε αλλαγή) και 5 κίτρινες κάρτες,
2006/07: 25 συμμ. (στις 10 έγινε αλλαγή) και 5 κίτρινες κάρτες,
2007/08: 14 συμμετοχές και 2 γκολ (1 κίτρινη).

Επίσης, ο νεαρός παίκτης αγωνίστηκε και στα 6 παιχνίδια των Θεσσαλών φέτος στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Με την Εθνική Νέων είναι 25 φορές διεθνής.

4) Leonardo Jesus Geraldo (Βραζιλία, Associacao Portuguesa de Desportos)
Ο Λεονάρντο Εζούς Ζεράλντο είναι γεννηθείς στις 04/08/1985 και αγωνίζεται στη θέση του αριστερού μπακ. Εχει κληθεί στην προ-Ολυμπιακή ομάδα της Βραζιλίας και αν καταφέρει να πείσει τον προπονητή του, Κάρλος Ντούνγκα, θα βρίσκεται στην αποστολή για τους Ολυμπιακούς του 2008 στο Πεκίνο.

Το παιχνίδι του Λεονάρντο διακρίνεται για το δυναμισμό του στην άμυνα αλλά και για τις επιθετικές του αρετές αφού όπως λέγεται μπορεί να παίξει σε όλη την πλευρά και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα. Τον ποδοσφαιριστή έχει παρακολουθήσει επανειλημμένα ο Ανδρέας Νινιάδης που εισηγήθηκε θερμά την απόκτησή του.

Το συμβόλαιό του με την Πορτουγκέζε έληγε τον επόμενο Δεκέμβριο και δεδομένων των προσφορών που συχνά-πυκνά έφταναν στα γραφεία του Βραζιλιάνικου συλλόγου, αποφασίστηκε να βγει "στο σφυρί" από την ομάδα του που μεταξύ άλλων είχε προτάσεις από την Παλμέϊρας, την Κορίνθιανς αλλά και τη Ντιναμό Μόσχας που πρόσφερε 1,5 εκατομμύριο δολάρια αλλά δεν κατάφερε να τον αποκτήσει πριν ένα μήνα περίπου.

Όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των Λατινοαμερικάνων ποδοσφαιριστών πλέον, η ομάδα έχει το 65% και ο ατζέντης του το 35%. Το ποσό που θα δαπανηθεί για την απόκτησή του από τον Ολυμπιακό ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια ευρώ : Συγκεκριμένα, η Πορτουγκέζε θα πάρει 1,5 εκατομμύριο για το 65% ενώ ο Ολυμπιακός είναι σε συζητήσεις με τον ατζέντη του ποδοσφαιριστή για να αποκτηθεί το 100% των δικαιωμάτων του παίκτη.

Πέρυσι την άνοιξη είχε μπει στον χορό της απόκτησής του και η Μπενφίκα που συζητούσε τον παράλληλο δανεισμό τού Μορέτο στην Πορτουγκέζα. Το ποσό της διαπραγμάτευσης που ανέφεραν τότε τα πορτογαλικά ΜΜΕ έφτανε το ένα εκατομμύριο δολάρια. Ο ατζέντης του, Ζοσέ Ρίβα, είχε συμφωνήσει εδώ και μερικές μέρες την πώληση του στην Παλμέιρας, η οποία όμως δεν κατάφερε να ικανοποιήσει οικονομικά την Πορτουγκέζα. Να σημειωθεί πως ο τεχνικός της Παλμέιρας - γνωστός και μη εξαιρετέος, Βαντερλέι Λουξεμπούργκο (πρώην τεχνικός της Εθνικής Βραζιλίας και της Ρεάλ Μαδρίτης, μεταξύ άλλων), ζητούσε διακαώς από τη διοίκηση της ομάδας την απόκτηση του "Λέο". Τέλος, ο Λεονάρντο δεν έχει κοινοτικό διαβατήριο οπότε θα καταλάβει θέση ξένου.

Τους καλωσορίζουμε στην οικογένεια του Θρύλου και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία με την "ερυθρόλευκη" φανέλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: