1 Ιαν 2008

Erwin Lemmens (Belgium, 2005-2007)


Τερματοφύλακας-ατραξιόν. Απ'αυτούς που λέμε "μ'ενα εισητήριο, βλέπεις δύο θεάματα". Αυθεντικός διασκεδαστής της εξέδρας ο γεννηθείς στις 12/05/1976 Βέλγος, απέχει πολύ απ'αυτό που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε "τερματοφύλακας".

Ξεκίνησε την καριέρα του στη Μπέβερεν το 1995 στην οποία καθιερώθηκε το 1997 και οι καλές του εμφανίσεις (πως έγινε αυτό;;;) στη διετία 1997-1999 του απέφεραν την πρόταση απ'την Primera Division και δη απ'την Ρασίνγκ Σανταντέρ. Στη Σανταντέρ έμεινε για 4 χρόνια έχοντας 82 συμμετοχές, όταν και μεταπήδησε στην Εσπανιόλ. Ο Βέλγος ξεκίνησε (και τελείωσε βασικός) τη σεζόν 2003-2004 στην Εσπανιόλ, αλλά ο Καμερουνέζος γκολκίπερ Κάρλος Καμενί με τις εμφανίσεις του έδειξε στους υπεύθυνους της Εσπανιόλ οτι ο Λέμενς δεν είχε θέση κάτω απ'α δοκάρια. Τη σεζόν 2003-2005 είχε μόλις ένα παιχνίδι στα πόδια του - κι αυτό για το κύπελλο Ισπανίας - και η πρόταση του Ολυμπιακού - με εισήγηση του Τρόντ Σόλιντ, που θυμόταν το Βέλγο "στα καλά του", την εποχή της Μπέβερεν ήρθε ως μάννα εξ'ουρανού για το Λέμενς.

Καλοκαίρι του 2005 λοιπόν, με το Νικοπολίδη να πατάει σιγά-σιγά τα 35 και ο Λέμενς παρουσιάζεται απ'τον τύπο ως ένας αξιόπιστος γκολκίπερ που μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και θέση βασικού, αφού είχε παραστάσεις απ'την Primera Division αλλά και δύο διεθνείς συμμετοχές με την εθνική Βελγίου. Πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού στην περίοδο της προετοιμασίας με τη Λίβερπουλ. Ο Σόλιντ δίνει τη φανέλα του βασικού στο Λέμενς, με πολλούς να θεωρούν "μήνυμα" την κίνηση του αυτή. Η Λίβερπουλ θα κερδίσει με 4-3 με το Λέμενς να δέχεται γκολ επιπέδου... πρωταθλήματος παίδων και τα πρώτα "ωχ" να ακούγονται ήδη.

Οι επόμενες εμφανίσεις του Λέμενς στα φιλικά ήταν εξίσου διασκεδαστικές, με τους πιο πολλούς πλέον να το διασκεδάζουν και να σπάνε πλάκα με τον ξανθομάλλη σέρφερ που παρουσίαζε τον εαυτό του ως τερματοφύλακα. Φυσικά όποια ιδέα και αν υπήρχε για περιθωριοποίηση του Νικοπολίδη απ'το Βέλγο πήγε περίπατο - μάλιστα απο ένα σημείο και μετά, ο Λέμενς βρέθηκε τρίτος στη σειρά, πίσω απ'τον Νικοπολίδη αλλά και τον Κλεόπα Γιάννου. Ο Βέλγος μάλιστα εμφανιζόταν δυσαρεστημένος σε δηλώσεις του στον τύπο της χώρας του, καθώς έλεγε χαρακτηριστικά πως "ο Νικοπολίδης λατρεύεται σα Θεός εδώ και δε μου δίνονται οι ευκαιρίες που αξίζω". Η εκτίμηση που του είχαν στο τεχνικό τιμ φάνηκε ξεκάθαρα το επόμενο καλοκαίρι, όταν ο Σόλιντ έφερε τον γνωστό του απ'τη Μπριζ, Τόμισλαβ Μπούτινα, εκπαραθυρώνοντας απ'την τριάδα των γκολκίπερς το Λέμενς, που έβλεπε πλέον εκτός απ'την πλάτη των Νικοπολίδη - Γιάννου και την πλάτη του νεοφερμένου Κροάτη.

Ο Λέμενς είχε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2007 με εξαιρετικές απολαβές και δε τον ενοχλούσε καθόλου που δεν έπαιζε ούτε στις... προπονήσεις. Τελικά, στις 31/01/2007, ο Ολυμπιακός τον αποδέσμευσε και ο Λέμενς έφυγε απ'τον Πειραιά χωρίς να κατορθώσει να πάρει ούτε μία επίσημη συμμετοχή στα 2,5 χρόνια της παραμονής του στο λιμάνι. Βρήκε συμβόλαιο στην Ολλανδία με τη Βάαλβαϊκ και ντεμπουτάρισε στις 10/02/2007 με τη νέα του ομάδα. Οι Ολλανδοί αποδείχθηκε πως είχαν σαφώς έλλειψη χιούμορ σε σχέση με τους εν Ελλάδι συναδέλφους τους, καθώς μόλις μετά 7 συμμετοχές τον... έστειλαν αδιάβαστο. Ο Λέμενς επέστρεψε στο Βέλγιο για λογαριασμό της νεοφώτιστης Ντέντερ και έδειχνε οτι θα κατάφερνε να πάρει τη φανέλα με το Νο 1, αλλά ένας τραυματισμός τελείωσε νωρίς τη σεζόν γι'αυτόν. Κρίμα, γιατί οι Βέλγοι θεατές έχασαν το θέαμα. Απ'τους πιο αστείους τερματοφύλακες που έχει φέρει ποτέ ο Ολυμπιακός...

Ο Βέλγος έδωσε μια απολαυστική συνέντευξη τον Νοέμβριο του 2009 στο Βελγικό site nieuwsblad.be, όπου χαρακτήρισε... "δικτάτορα" τον Σωκράτη Κόκκαλη και αποκάλυψε πως ο προπονητής του Ολυμπιακού τότε, ο Τροντ Σόλιντ, δεχόταν απειλητικά μηνήματα από οπαδούς του Παναθηναϊκού. Αναλυτικά τα όσα είπε ο Έρβιν Λέμενς :

Λέμενς : "Όταν έφτασα στην Αθήνα έξι σωματοφύλακες με περίμεναν και μπήκαμε σε ένα πολύ σικ αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια. Τότε συνειδητοποίησα πως θα ζούμε μια μοναδική εμπειρία!"

Δημ. : "Τι κλαμπ είναι ο Ολυμπιακός;"

Λέμενς : "Όταν πήρα μεταγραφή στην ομάδα το 2005 η ομάδα είχε χάσει το πρωτάθλημα μετά από επτά συνεχείς τίτλους. Κάτι το οποίο ο πρόεδρος δεν μπορούσε να το χωνέψει με τίποτα! Συχνά μας ασκούσε πίεση, μάλιστα όταν βλέπαμε καμία φορά καμία εικοσαριά σωματοφύλακες στην προπόνηση, ξέραμε ότι ο πρόεδρος θα ερχόταν. Ο κ. Κόκκαλης είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στην Ελλάδα. Όταν ο πρόεδρος ερχόταν να μας μιλήσει όλοι καθόμασταν "σούζα". Οι νέοι παίχτες γνώριζαν τι συνέβαινε και δεν τους φαινόταν παράξενο. Μόνο όταν καθόταν ο πρόεδρος καθόμασταν και οι υπόλοιποι. Ο κ. Κόκκαλης είναι λίγο δικτάτορας!"

Δημ. : "Του άρεσε να ασκεί πίεση;"

Λέμενς : "Όταν καταλάβεις πόσα χρήματα έβαζε στην ομάδα για παίκτες και εγκαταστάσεις, είναι λογικό να περιμένει κάτι για αντάλλαγμα. Στον Ολυμπιακό μετράει ένα πράγμα, η νίκη. Οι φίλοι του Ολυμπιακού είναι τρελοί. Στα παιχνίδια εναντίον της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού τα εισιτήρια εξαφανίζονταν αμέσως. Το γήπεδο ήταν γεμάτο με κόκκινες φανέλες, χωρίς φιλοξενούμενους. Αυτό γινόταν για αποφευχθούν τα επεισόδια. Οι φίλοι του Ολυμπιακού είναι οι περισσότεροι στην Ελλάδα, ακόμα και στο πιο απίθανο μέρος έβρισκες οπαδούς του".

Δημ. : "Έζησες ποτέ κάτι τρομακτικό;"

Λέμενς : "Σε ένα ματς εναντίον του ΠΑΟΚ και δέκα λεπτά πριν λήξει η αναμέτρηση οι οπαδοί των αντιπάλων ξήλωσαν κομμάτια από τσιμέντο και τα πετούσαν στο γήπεδο σαν φρίσμπι! Αν σε πετύχαινε ένα από αυτά, σίγουρα θα έπεφτες νεκρός. Υπήρχαν και στιγμές που απειλούσαν τον προπονητή μας Τροντ Σόλιντ".

Δημ. : "Ορίστε;"

Λέμενς : "Ναι, ξέρω πως ο Σόλιντ είχε λάβει απειλητικά γράμματα στο σπίτι του από φίλους του Παναθηναϊκού, που πήγαιναν εκεί όταν εκείνος έλειπε!"

Δημ. : "Εσύ ήσουν ασφαλής... γιατί δεν έπαιζες;"

Λέμενς : "Δεν είχα λεπτό συμμετοχής στην ομάδα. Ένας καταπληκτικός τερματοφύλακας που λέγεται Νικοπολίδης είχε κερδίσει το Ευρωπαϊκό Κύπελλο πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, λες και τον είχε σημαδέψει ο Θεός. Εγώ περίμενα πότε θα τραυματιστεί ή θα πάρει κόκκινη κάρτα. Όμως αυτό δεν έγινε ποτέ, γιατί είναι ήσυχος και σταθερός. Είναι πολύ δύσκολο να τον ανταγωνιστείς. Ο Πάρντο που είναι τώρα πίσω του, πρέπει να έχει υπομονή. Ο Νικοπολίδης είναι 38 ετών και δεν θα παίζει για πάντα. Είναι δύσκολο να είσαι αναπληρωματικός στην Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει πρωτάθλημα αναπληρωματικών. Το μόνο που υπάρχει είναι φιλικά ματς στα οποία παίζουν οι αναπληρωματικοί, όμως είναι πολύ χαμηλού επιπέδου".

Δημ. : "Έχεις ευχάριστες αναμνήσεις από τον Ολυμπιακό;"

Λέμενς : "Είχα καλές σχέσεις με τον Ριβάλντο. Ναι αυτόν που είχε παίξει σε Μπαρτσελόνα και Μίλαν. Πηγαίναμε κάθε μέρα μαζί για προπόνηση, γιατί μιλούσα Ισπανικά και μπορούσα να μιλήσω μαζί του. Μιλάμε ακόμα μέσω του Skype. Τώρα παίζει στο Ουζμπεκιστάν, όμως πλέον δεν μιλάμε για μπάλα".

Δημ. : "Πώς τελείωσε η καριέρα σου στην Ελλάδα;"

Λέμενς : "Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι απλά. Όταν δεν σε χρειάζονται πια, ξαφνικά διαβάζεις στον Τύπο διάφορες περίεργες ιστορίες για εσένα. Στην Αθήνα μόνο υπάρχουν επτά αθλητικές εφημερίδες. Συχνά αρκετές από αυτές ήταν καθοδηγούμενες από τον πρόεδρο. Ο Τύπος στην Ελλάδα είναι μια τρελή υπόθεση. Γράφονται καθημερινά ψέματα. Για εμένα έλεγαν πως έβγαινα σε ντισκοτέκ, όμως ποτέ μου δεν συμπεριφέρθηκα έτσι. Τελικά κέρδισα πάλι τον σεβασμό μόλις έφυγα".


Δεν υπάρχουν σχόλια: