11 Μαρ 2008

Η υπόθεση με τις... γούνες

by ANASTO

Στο περιθώριο της βράβευσης του "τριφυλλιού" από τη Νομαρχία Αθηνών, ο "ισχυρός άνδρας" όταν του ζητήθηκε σχολιάσει για την ομάδα, τα όσα συμβαίνουν το τελευταιό καιρό είπε με νόημα: "Εμείς, πάντως, παίζουμε ποδόσφαιρο...", σε μια σαφή αιχμή για τα όσα γίνονται στην Σούπερ Λίγκα με τη διαιτησία αλλά και την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ που κατακύρωσε στον Ολυμπιακό το παιχνίδι με την Καλαμαριά.


Μάλιστα... ας αντιπαρέλθουμε προς το παρόν τα περί διαιτησίας και ας εστιάσουμε στο παιχνίδι που κέρδισε ο Ολυμπιακός "στα χαρτιά", ανασύροντας από την ιστορία του Παναθηναϊκού, μία ακόμα βρώμικη και σκοτεινή ιστορία.

Περίοδος 1995-96 κι ο Παναθηναϊκός κληρώνεται στο Τσάμπιονς Λιγκ με αντιπάλους τις Πόρτο, Δυναμό Κιέβου και Ναντ. Στη μορφή που είχε τότε η διοργάνωση, μόνο ο πρώτος κάθε ομίλου συνέχιζε στη φάση των "8" και οι Δυναμό Κιέβου θεωρούταν το πρώτο φαβορί για την πρόκριση, ακολουθούμενη από την Πόρτο. Πρώτη αγωνιστική και ο ΠΑΟ ταξιδεύει στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Δυναμό των Σεβτσένκο-Ρεμπρόφ. Το ματς εξελίσσεται σε παράσταση για ένα ρόλο, αφού η Δυναμό σφυροκοπάει τον Παναθηναϊκό και χάνει σωρεία ευκαιριών, για να κερδίσει τελικά με το φτωχό 1-0.

Μία εβδομάδα μετά το ματς την 20η Σεπτεμβρίου, εντελώς ξαφνικά κι ενώ τίποτε δεν είχε ακουστεί, η ΟΥΕΦΑ σε συνεδρίασή της αποφασίζει την τιμωρία της Δυναμό Κιέβου με αφορμή κάποιες δηλώσεις του Ισπανού διαιτητή Λόπεθ Νιέτο σε εφημερίδα της χώρας του. Ο διαιτητής ανέφερε ότι πριν το ματς με τον Παναθηναϊκό, ο πρόεδρος της Δυναμό Σούρκις τον πλησίασε και προσπάθησε να τον δωροδοκήσει, με αντάλλαγμα... τέσσερεις γούνες για την διαιτητική τετράδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής: "Kεραυνός εν αιθρία χτύπησε χθες το απόγευμα το Tσάμπιονς Λιγκ όταν η Πειθαρχική Eπιτροπή της UEFA σε έκτακτη συνεδρίασή της στο Οπόρτο αποφάσισε να αποβάλει από τη διοργάνωση την Nτιναμό Kιέβου ως ένοχη απόπειρας δωροδοκίας του 37χρονου Iσπανού διαιτητή Aντόνιο Xέσους Λόπεζ Nιέτο στον αγώνα με τον ΠAΟ!

Ένα - ουσιαστικά - δώρο... εξ ουρανού στον Παναθηναϊκό, που αποκτά πλέον μεγάλες πιθανότητες πρόκρισης στους «8» του πρώην Kυπέλλου Πρωταθλητριών, αφού το παιχνίδι του με την Nτιναμό θα θεωρηθεί -εκτός απροόπτου- ως μη γενόμενο, ενώ σύμφωνα και με δήλωση του προέδρου της UEFA, Σουηδού Λέναρτ Γιόχανσον τη θέση των Ουκρανών στον A' όμιλο του Tσάμπιονς Λιγκ θα πάρει άλλη ομάδα
."

Έτσι, με αφορμή τις δηλώσεις του Ισπανού διαιτητή, η ΟΥΕΦΑ τιμώρησε την Nτιναμό Kιέβου με τρία χρόνια αποκλεισμού από κάθε διοργάνωση, επειδή αποπειράθηκε να δορωδοκήσει τον Iσπανό διαιτητή του αγώνα Nτιναμό Kιέβου-Παναθηναϊκού (1-0), παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής του Tσάμπιονς Λιγκ, που έγινε στην Ουκρανία στις 13 Σεπτεμβρίου. Eπίσης, τιμωρείται με ισόβιο αποκλεισμό ο πρόεδρος της ουκρανικής ομάδας, Ιγκόρ Σούρκις, αλλά και ο αντιπρόεδρος Mπασίλ Mπάμπιτσουκ.

Ο Σούρκις ερωτηθείς για το περιστατικό, μετά από μερικά χρόνια, θεώρησε την όλη ιστορία "στημένη": "Ο διαιτητής παρήγγειλε τέσσερεις γούνες και γούνινους σκούφους για τους διαιτητές. Όταν του πήγαμε τις γούνες μαζί με το λογαριασμό, αρνήθηκε να πληρώσει και παρουσίασε την απόδειξη του καταστήματος σαν αποδεικτικό δωροδοκίας.

Η Δανέζικη Άαλμποργκ πήρε τη θέση της Δυναμό στους ομίλους και ο Παναθηναϊκός έχοντας πλέον να αντιμετωπίσει ένα μόνο σοβαρό αντίπαλο για την πρωτιά, κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση και ακολούθως να φτάσει μέχρι και τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Το ωραίο της ιστορίας είναι ότι η εν λόγω υπόθεση δε διαλευκάνθηκε ποτέ, ενώ τόσο η Δυναμό μετείχε κανονικά στις επόμενες διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ όσο και ο Σούρκις επανήλθε μετά βαΐων και κλάδων στην προεδρία της ομάδας (μετέπειτα δε έγινε ο πρόεδρος της Ουκρανικής "ΕΠΟ"), πράγμα που θεωρήθηκε σαν έμμεση ομολογία λάθους, εκ μέρους της ΟΥΕΦΑ, σχετικά με την τότε τιμωρία της Ουκρανικής ομάδας.

Έτσι γράφεται η ιστορία στην Ευρώπη. Πως το λένε και οι φυλλάδες τους; "1950-2008, μισός αιώνας Ευρωπαϊκής δόξας"...

by ANASTO

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

i dynamo an den kano la8os a8ww8ike meta apo 6 mines

Ανώνυμος είπε...

χμμ.. ω τι λαμπροτις :P