26 Σεπ 2008

Πάρης Γεωργακόπουλος, άλλος ένας υποψήφιος "σωτήρας" του ποδοσφαίρου...

Ο Πάρης Γεωργακόπουλος γεννήθηκε στις 03/06/1965 στην Κυπαρισσία. Παιδί οικογένειας με μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό status, ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα απ'την Παναχαϊκή σε ηλικία 17 ετών (1982-1983) και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στο τέλος της σεζόν 1983-1984 και απ'την επόμενη σεζόν έγινε βασικότατο στέλεχος της ομάδας, μόλις στα 19 του χρόνια. Τη σεζόν 1984-1985 και 1985-1986 είχε 42 συμμετοχές και 3 γκολ με τη φανέλα της Παναχαϊκής και είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, αφού λογιζόταν ως "το νέο μεγάλο δεκάρι του Ελληνικού ποδοσφαίρου". Στην περίπτωση του μίλησε το συναίσθημα, αφού προερχόταν από οικογένεια Παναθηναϊκών και επέλεξε τον Παναθηναϊκό, όπου και μεταπήδησε το καλοκαίρι του 1986, υπογράφοντας το γνωστό "λευκό συμβόλαιο" του Βαρδινογιάννη : "Υπέγραψε εσύ και θα βάλω εγώ το ποσό"...

Το "νέο μεγάλο δεκάρι" έκανε εν μέρει το όνειρο του πραγματικότητα, καθώς μεταγράφεται μεν στον Παναθηναϊκό, αλλά συνήθως ζέσταινε τον πάγκο, βλέποντας να παίζει βασικός ο 33χρονος Χουάν Ραμόν Ρότσα (με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο "Μπουμπλής"). Ο Γεωργακόπουλος θα κάνει 17 συμμετοχές τη διετία 1986-1988, τις περισσότερες ως αλλαγή. Η σεζόν 1988-1989 βρίσκει το Ρότσα να ξεκινάει και πάλι βασικός τη σεζόν, αλλά οι εμφανίσεις του Γεωργακόπουλου σύντομα του δίνουν το εισητήριο για τη βασική εντεκάδα και στο Ρότσα το έναυσμα για να δηλώσει πως βγαίνει στη σύνταξη. Τη σεζόν 1988-1989 θα κάνει 17 συμμετοχές και θα πετύχει 1 γκολ, αλλά πλέον ο δρόμος για την 11άδα είχε ανοίξει. Μάλιστα στις 29/03/1989 φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών στο φιλικό με την Τουρκία.

Πολύ καλός τεχνίτης και με "φαρμακερό" αριστερό πόδι ο Γεωργακόπουλος, είχε αρχίσει να γίνεται ο αγαπημένος της εξέδρας. Τη σεζόν 1989-1990 θα σημειώσει 4 γκολ στις 19 συμμετοχές του και θα κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό. Την επόμενη σεζόν θα σημειώσει άλλα 5 γκολ στις 17 εμφανίσεις του, θα στεφτεί ξανά πρωταθλητής με την ομάδα του και θα αρχίσει να συζητείται ως το επόμενο δεκάρι της εθνικής ομάδας. Ώσπου φτάνουμε στη σεζόν 1991-1992...

Η σεζόν ξεκινάει. Ο Γεωργακόπουλος έχει κάνει 5 συμμετοχές και έχει σημειώσει ένα γκολ. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού τον καλεί στο γραφείο του για το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του. Ο 26χρονος πλέον Γεωργακόπουλος, με το όνομα του να "φτιάχνεται" καθημερινά, ήλπιζε πως ο Βαρδινογιάννης θα του έκανε μια καλή προσφορά για την ανανέωση και όταν είδε το χαρτί που έλεγε "15.000.000 το χρόνο για 5 χρόνια" έπεσε απ'τα σύννεφα. Ο Γεωργακόπουλος έκανε κάτι αδιανόητο για το Βαρδινογιάννη : Είπε "όχι" στην πρόταση και ζήτησε καλύτερους όρους για το συμβόλαιο του. Τότε - υπενθυμίζουμε - ίσχυε ο νόμος της "προσφοράς" και της "αντιπροσφοράς", πράγμα που σημαίνει πως με 23.000.000 δραχμές, όποια ομάδα το επιθυμούσε, αυτόματα αποκτούσε τον παίκτη. Καμμιά ομάδα όμως δεν έκανε προσφορά : Ο μεν Ολυμπιακός δεν είχε διοίκηση, αλλά... το Σαλιαρέλη - ο οποίος είχε "χάσει" ήδη τον Αποστολάκη απ'το Βαρδινογιάννη με το γνωστό τρόπο, ενώ οι άλλοι ούτε που το σκέφτονταν να μπουν στο μάτι του Βαρδινογιάννη. Επομένως, με το Βαρδινογιάννη να έχει το πάνω χέρι μιας και ομάδα δε βρισκόταν, η απάντηση του στο "όχι" του Γεωργακόπουλου, ήταν το ιστορικό "θα σου καρφώσω το δελτίο στον τοίχο". Ο Γεωργακόπουλος αυτομάτως τέθηκε εκτός ομάδας και έβλεπε τα ματς απ'την εξέδρα. Αφιερώθηκε στις σπουδές του και αποφοίτησε ως πολιτικός μηχανικός απ'το Ε.Μ.Π., αλλά από μπαλίτσα, τίποτα.

Την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός - που'χε αποκτήσει διοίκηση - προσέγγισε τον παίκτη με στόχο να συζητήσει το ενδεχόμενο μεταγραφής του. Ο Γεωργακόπουλος μετέφερε την πρόταση στο Βαρδινογιάννη, που διεμήνυσε πως "δε τον πουλάει ούτε με 500 εκατομμύρια". Ο Γεωργακόπουλος το πήρε απόφαση, μάζεψε τα πράγματα του και γύρισε στην Πάτρα, απέχοντας οριστικά από κάθε αθλητική δραστηριότητα και εξασκώντας το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, σταματώντας το ποδόσφαιρο στην καλύτερη του ποδοσφαιρική ηλικία.

Η συνέντευξη του στο Γιώργο Λυκουρόπουλο
Το 1998 ο Γεωργακόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό "Active" και το Γιώργο Λυκουρόπουλο, αναφερόμενος στο περιβόητο θέμα της... "εθελουσίας εξόδου" του απ'τον Παναθηναϊκό αλλά και το ποδόσφαιρο γενικότερα, φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα την κατάσταση που επικρατούσε τότε με το Βαρδινογιαννισμό στα ντουζένια του. Ακολουθεί η συνέντευξη :

Γ.Λ. : (αναφερόμενος στο γεγονός πως ο Γεωργακόπουλος δεν έχει αλλάξει καθόλου σαν "σκαρί" στα 33 του) : Εμείς έτσι σε ξέραμε Πάρη, έτσι σε μάθαμε. Από τα γήπεδα. Σα να λείπεις τώρα, κάπου αλλού.
Π.Γ. : Δεν ξεκινάνε και τελειώνουν όλα στο ποδόσφαιρο. Μ'αυτή την έννοια είναι σα να ρωτάς "τι γίνεται εκεί στην... Αμερική;"

Γ.Λ. : Δεν είσαι βλέπεις και στην Αθήνα, όπου ζουν οι περισσότεροι. Υπάρχει μια απόσταση. Να μας θυμίσεις λίγο την αρχή της... απουσίας;
Π.Γ. : Σταμάτησα το ποδόσφαιρο το Νοέμβριο του 1991. Και επειδή μιλάς για "απουσία", εγώ δεν το εξετάζω έτσι. Γιατί δεν εξαρτιόταν από μένα. Δεν ήταν δική μου επιλογή να σταματήσω το ποδόσφαιρο.

Γ.Λ. : Ήθελες, δηλαδή, να συνεχίσεις;
Π.Γ. : Λογικό δεν είναι; Έχω ακούσει πολλές φορές - για να δείς πως ο κόσμος παρασύρεται σε λάθος εκτιμήσεις - να λένε "δεν του άρεσε το ποδόσφαιρο, δεν είχε κι ανάγκη οικονομική, γι'αυτό έφυγε". Μα, ίσα-ίσα, ένας άνθρωπος που δεν έχει ανάγκη, όταν κάνει κάτι, το κάνει γιατί το αγαπάει.

Γ.Λ. : Δεν ισχύει, δηλαδή, οτι είχες κι άλλες διεξόδους, άρα είχες την άνεση να σταματήσεις;
Π.Γ. : Το ίδιο θα έκανα όπως και αν ήμουν. Για μένα δεν έχει αξία τι ξέρουν γι'αυτή την ιστορία οι πολλοί. Εμένα μ'ενδιαφέρουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο. Αυτοί, λοιπόν, ξέρουν γιατί σταμάτησα και ποιός ευθύνεται γι'αυτό.

Γ.Λ. : Η αιτία ήταν η διαφωνία σου με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού στη διάρκεια του συμβολαίου σου;
Π.Γ. : Το θέμα ήταν η αξιολόγηση που μου έγινε. Και το οικονομικό και η διάρκεια του συμβολαίου. Πρέπει να δούμε ποιές ήταν οι συνθήκες τότε. Αρκεί να πω οτι με μια προσφορά 23 εκατομμυρίων τότε, θα μπορούσε να με πάρει οποιαδήποτε ομάδα. Και δε βρέθηκε μια ομάδα να διαθέσει 23 εκατομμύρια, όταν εγώ είχα πρόταση απ'την ομάδα μου με 75 εκατομμύρια. Δεν πρέπει να προβληματίσει κάποιους αυτό το θέμα; Εκεί όμως δεν έχει σταθεί κανείς. Δηλαδή η νοοτροπία ήταν "ή παίρνεις αυτά που σου δίνω ή δε μπορείς να πας αλλού". Γιατί δε μπορούσα να πάω αλλού, πρέπει να ανατρέξουμε στην εποχή εκείνη. Μετά από 5 μήνες - αν έληγε το συμβόλαιο μου, βέβαια - θα μπορούσα να πάω αλλού, γιατί πλέον είχε αποκτήσει διοίκηση και ο Ολυμπιακός.

Γ.Λ. : Σου έκανε πρόταση και ο Ολυμπιακός;
Π.Γ. : Βέβαια. Το καλοκαίρι, πλέον, του 1992, όταν είχε ανανεωθεί μονομερώς το συμβόλαιο μου, οπότε ο Παναθηναϊκός δε με έδινε "ούτε με πεντακόσια εκατομμύρια", όπως μου διαμηνύσανε.

Γ.Λ. : Ποιά ήταν η συνέχεια;
Π.Γ. : Ο Παναθηναϊκός με κράτησε για τρία χρόνια χωρίς να παίζω, ενδεχομένως για να με τιμωρήσει και είχε καταθέσει στο Παρακαταθηκών και Δανείων ορισμένα χρήματα που μπορούσα να τα πάρω, αλλά τα έκανα δωρεά στον Παναθηναϊκό - συνειδητά. Και τα ξαναπήραν πάλι όταν με άφησαν ελεύθερο. Μετά από 3-4 χρόνια, δε θυμάμαι, με άφησαν ελεύθερο να συνεχίσω την καριέρα μου.

Γ.Λ. : Ώς πολιτικού μηχανικού;
Π.Γ. : Ναι, εγώ αυτό κατάλαβα. Την καριέρα του πολιτικού μηχανικού.

Γ.Λ. : Είχες διλήμματα αν θα χειριστείς το θέμα έτσι ή αλλιώς, αν θα συμφωνούσες τελικά με την πρόταση του κ. Βαρδινογιάννη;
Π.Γ. : Ποτέ. Δίλημμα έχεις όταν σου γίνεται μια προσφορά που μπορεί να συζητηθεί. Εγώ ούτε που τη συζητούσα. Και αυτό είναι καλό, γιατί δεν έχω και πικρίες, δε τα βάζω με τον εαυτό μου. Γιατί πολλές φορές γυρίζουμε πίσω και λέμε "μα, δεν αξιολόγησες καλά, είχε και καλά και κακά". Η προσφορά δεν είχε τίποτα καλό, ούτε στη διάρκεια του συμβολαίου ούτε στο οικονομικό. Οπότε μ'έβγαζε και απ'τη θέση να ζητάω ευθύνες απ'τον εαυτό μου.

Γ.Λ. : Πολλοί είπαν οτι λόγω των αστικών σου καταβολών, της οικογένειας σου, του status στο οποίο ανήκετε, λειτούργησες έτσι και στο θέμα αυτό.
Π.Γ. : Αυτά έχουν να κάνουν με τις αρχές της οικογένειας σου. Στην οικογένεια μου όταν πηγαίνουμε να πάρουμε κάτι και μας λένε οτι κάνει εκατό δραχμές, το πληρώνουμε εκατό δραχμές. Δε το παζαρεύουμε.

Γ.Λ. : Είχες συζητήσει με τον πατέρα σου; Ήσουν νεαρός τότε.
Π.Γ. : Έγιναν συζητήσεις αλλά εγώ είχα και έχω μια αρχή στη ζωή μου : Δεν επεμβαίνει ο ένας στα προσωπικά του άλλου. Ο πατέρας μου ήταν πιο ήπιος στο θέμα, αν είχα τη νοοτροπία του πατέρα μου θα τα είχα συμβιβάσει κάπως τα πράγματα. Δεν γινόταν όμως. Δεν υπήρχε περιθώριο.

Γ.Λ. : Υιοθετείς την άποψη οτι είχαμε να κάνουμε με "Κρητικό αγύριστο κεφάλι" απ'τη μία και απ'την άλλη με κάποιον που δεν καταδέχεται να πέσει απ'αυτά που πιστεύει;
Π.Γ. : Δεν είναι ίδια τα μέτρα. Αν η άλλη πλευρά λειτούργησε εγωϊστικά, εγώ δε λειτούργησα εγωϊστικά, αλλά καθαρά επαγγελματικά. Έγινε μια προσφορά που δε με συνέφερε σαν άτομο και με πρόσβαλε σαν ποδοσφαιριστή.

Γ.Λ. : Δε λειτούργησες, δηλαδή, πεισματικά;
Π.Γ. : Για ένα πείσμα, να χάσω την καριέρα μου; Ο τρόπος με τον οποίο έφυγα, νομίζω ότι έχει καταγραφεί απ'όλους. Εγώ δεν έχω πικρίες. Δεν είναι ο χαρακτήρας μου να έχω πικρίες. Δεν τσακώθηκα με κανέναν. Είδες ποτέ να δώσω συνέντευξη εκείνη την εποχή και να σχολιάσω οτιδήποτε; Θα μπορούσα να πω πολλά πράγματα που γίνονταν. Αλλά, είναι και το άλλο. Πικρίες έχει κάποιος που περιμένει κάτι. Εγώ ήξερα τι θα συμβεί, δε μου ήρθε ξαφνικό. Ήξερα τι θα συμβεί γιατί ήξερα με ποιούς μιλάω. Και μπορείτε να ρωτήσετε και κάποιους συμπαίκτες μου τότε, που πολύ νωρίτερα του έλεγα "παιδιά, εγώ θα πάω σπίτι μου". Και αισθάνομαι καλά που κάποιοι άνθρωποι τώρα με θυμούνται γι'αυτή τη στάση μου. Αυτή είναι και η ηθική ικανοποίηση, που δεν νομίζω οτι υπάρχει στην άλλη πλευρά.

Γ.Λ. : Με τον κ. Βαρδινογιάννη μιλήσατε από τότε;
Π.Γ. : Για τρία χρόνια συνέχεια λάμβανα προσκλήσεις ν'ανέβω στην Αθήνα. Δυό-τρείς φορές το χρόνο με καλούσαν, αλλά με αόριστες προθέσεις. Κατά τα άλλα, μεταξύ μας δε νομίζω ότι αλλάξει τίποτα, εκτός από το ότι μια επαγγελματική διαφωνία ζημίωσε και τους δυό μας. Άλλον ηθικά, άλλον οικονομικά.

Γ.Λ. : Παρακολουθείς ποδόσφαιρο από τότε;
Π.Γ. : Δεν παρακολουθώ πολύ. Δεν έχω χρόνο - ειλικρινά. Καθημερινά αφιερώνω πολλές ώρες στη δουλειά μου και γυρίζω στο σπίτι αργά το βράδυ.

Γ.Λ. : Φίλους απ'τα παλιά, παλιούς συμπαίκτες, έχεις;
Π.Γ. : Ήμασταν φίλοι με όλα τα παιδιά. Παρέα έκανα με το Νίκο τον Κουρμπανά και περισσότερο απ'όλους με το Δημήτρη Σαραβάκο. Με κάποιους ταιριάζεις περισσότερο. Με το Σαραβάκο ταιριάζαμε πολύ.

Γ.Λ. : Δεν τελείωσε κι αυτός καλά απ'τον Παναθηναϊκό...
Π.Γ. : Φαίνεται πως ο Παναθηναϊκός είναι δύσκολη ομάδα.

Γ.Λ. : Απ'τους σημερινούς Έλληνες παίκτες, ποιοί σ'αρέσουν;
Π.Γ. : Ο Τσάρτας, ο Λυμπερόπουλος. Ποδοσφαιριστές που δεν πρέπει να τους κρίνει κανείς αθλητικά. Είναι παίκτες που μπορούν να προσφέρουν κάτι στο μάτι του κόσμου. Δηλαδή, δε με ενδιαφέρει καθόλου εμένα σαν φίλαθλο να κερδίσει η ομάδα μου με έντεκα χαλύβδινους, όσο να δώ τον Μαραντόνα στην ομάδα μου.

Γ.Λ. : Ποιά ομάδα θαύμαζες πριν πας στον Παναθηναϊκό;
Π.Γ. : Τον Παναθηναϊκό.

Γ.Λ. : Στην εποχή του Ρότσα;
Π.Γ. : Όχι, στην εποχή του Ζάετς.

Γ.Λ. : Έχει σημασία η διαφορά;
Π.Γ. : Έτσι όπως ήρθε η κουβέντα, ναι.

Γ.Λ. : Σύγκριση Ζάετς-Ρότσα;
Π.Γ. : Υπάρχει;

Γ.Λ. : Έχεις μεγάλη εκτίμηση στον Ζάετς;
Π.Γ. : Νομίζω απ'τα συμφραζόμενα βγαίνει.

Γ.Λ. : Αλήθεια, τι ομάδα ήσουν;
Π.Γ. : Ήμουν Παναθηναϊκός. Απ'την Παναχαϊκή με είχαν ζητήσει και η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός. Μάλιστα, η ΑΕΚ είχε κάνει και πολύ καλύτερη προσφορά, αλλά προτίμησα να πάω στον Παναθηναϊκό. Έλεγα "θα παίξω στην καλύτερη ομάδα της Ελλάδας" και, όπως φάνηκε "δικαιώθηκα".

Γ.Λ. : Αν σε καλέσουμε μια φορά στο γήπεδο σ'ένα ματς του Παναθηναϊκού, θα έρθεις;
Π.Γ. : Γιατί όχι;

Γ.Λ. : Αν συναντήσεις τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, τι θα του πείς;
Π.Γ. : Ότι του έλεγα πάντα.

Γ.Λ. : Δηλαδή;
Π.Γ. : Γειά σου, πρόεδρε.

Η επανεμφάνιση του... Τζον Αυλακιώτη
Ο ξεχασμένος από... Θεό και ανθρώπους Γεωργακόπουλος, επανήλθε στο χώρο του αθλητισμού το 2004 ως τεχνικός διευθυντής της Παναχαϊκής, πριν χαθεί και πάλι στην ανυπαρξία. Ώσπου, το 2007, επανεμφανίσθηκε και πάλι - αυτή τη φορά ως έμμισθο μέλος της ΕΕΑ (Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η πάλαι ποτέ "Επιτροπή Παπαλάκη" ο οποίος αντικαταστάθηκε με την αλλαγή της κυβέρνησης το 2004) αμειβόμενος με 1000 ευρώ τη συνεδρίαση, όπως αποκάλυψε πρόσφατα και η στήλη "Κύριε Πρόεδρε" στον "Πρωταθλητή". Στη θέση αυτή τοποθετήθηκε λίγο πριν την αλλαγή Ορφανού - Ιωαννίδη στο υφυπουργείο αθλητισμού, αλλά η κίνηση είχε τις ευλογίες και των δύο...

Ο πολιτικός μηχανικός που απαρνήθηκε το ποδόσφαιρο για λόγους "ηθικής τάξεως" απάντησε "Ναι" στην πρόταση για να κατέβει ως υποψήφιος για τις εκλογές της ΕΠΟ στις 4 Οκτωβρίου του 2008, καθώς αναδείχθηκε νικητής στις άτυπες εσωκομματικές εκλογές που έγιναν στα μέσα του Σεπτέμβρη του ίδιου έτους και έτσι θα είναι αυτός ο αντίπαλος του Βασίλη Γκαγκάτση, με την υψηλόβαθμη στήριξη της κυβέρνησης της Ν.Δ. αλλά και τη στήριξη του... Παναθηναϊκού.

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Νίκος Πατέρας (αυτός που πλασάρει τη σκούνα για κότερο) είχε αρχίσει από καιρό να μιλά για τον Γεωργακόπουλο και την ανάγκη στήριξης που υπάρχει για να αλλάξει η κατάσταση στην ΕΠΟ. Στις άτυπες εσωκομματικές εκλογές έλαβαν μέρος 15 Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, οι οποίες αποτελούν τον "σκληρό πυρήνα" της αντιπολίτευσης στην ΕΠΟ και οι οποίες προέρχονται και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και δεν είναι αμιγώς Ενώσεις της Ν.Δ. Στις εκλογές ψήφισαν 14 Ενώσεις, αφού η ΕΠΣ Μακεδονίας κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να ψηφίσει λόγω της συμμετοχής του Διονύση Ψωμιάδη. Ο Γεωργακόπουλος πήρε 8 ψήφους, ο πρώην πρόεδρος των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της ΠΑΕ Αιγάλεω Δημήτρης Κούκης πήρε 4 ψήφους και ο Διονύσης Ψωμιάδης μόλις 2. Έτσι, αποφασίστηκε να στηριχθεί ο Πάρης Γεωργακόπουλος με στόχο να συγκεντρώσει ικανό αριθμό Ενώσεων από τις 54 που ψηφίζουν για να κερδίσει τις εκλογές απέναντι στον Βασίλη Γκαγκάτση. Για να κερδίσει μια παράταξη τις εκλογές θα πρέπει να λάβει 28 ψήφους, δηλαδή 28 Ενώσεις (κάθε Ένωση από τις 54 έχει μία ψήφο).

Tο ψηφοδέλτιο της Κίνησης Ανεξάρτητου Ποδοσφαίρου, με "σημαιοφόρο" τον Γεωργακόπουλο απαρτίζεται από τους: Δημήτριο Καρύδα (Σάμου), Νίκο Σπυριδόπουλο (Ξάνθης), Γεώργιο Σταράκη (Ρεθύμνου), Κωνσταντίνο Μεταλλίδη (Σερρών), Δημήτρη Κούκη, Φώντα Σιδερίδη, Παναγιώτη Χατζηλαζαρίδη, Σταύρο Ψαρόπουλο (Λέσβου), Σπυρίδων Νίκα, Χρήστο Γκουρβέλλο (Κορίνθου), Ιορδάνη Τσώτσο, Γιώργο Δάνη, Κωνσταντίνο Ζωντανό, Χρήστο Καφτηράνη (Πέλλας), Δημήτρη Χρυσίκο, Αλέκο Θεοφιλόπουλο, Πέτρο Καραβίτη, Τάσο Μητρόπουλο (τι στην ευχή θέλουν αυτοί εκεί πέρα;;;), Ελευθέριο - Δημήτριο Μπαμπαρη (Ευρυτανίας), Γεώργιο Βούρβαχη, Αθανάσιο Μπουτζιώλη, Πολυχρόνη Παπανικολόπουλο, Ευστάθιο Παπαχαρτοφύλη και Νίκο Σομπατζή (Χανίων).

Ο Γεωργακόπουλος, ολοκληρώνοντας την εντυπωσιακή κωλοτούμπα του, γλείφοντας εκεί που έφτυνε, ανέλυσε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sentra FM" την απόφαση να προχωρήσει στη δημιουργία της "Κίνησης Ανεξάρτητου Ποδοσφαίρου" διεκδικώντας την προεδρία της ΕΠΟ : "Δεν ξέρω αν είμαι κασκαντέρ. Με τίμησαν κάποιες Ενώσεις. Γι' αυτούς τους ανθρώπους αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε. Αξίζει και για το ποδόσφαιρο, το οποίο υπηρέτησα για έντεκα χρόνια από άλλη θέση. Είναι θέμα προσφοράς. Το "ανεξάρτητη" το εννοούμε. Δεν θα μιλήσω για άλλους. Θα μιλήσω μόνο για εμένα και τους ανθρώπους της δικής μας πλευράς. Ο καθένας μπορεί να κάνει τους συνειρμούς τους. Η ονομασία αφορά εμάς και δεν μπαίνουμε σε διαμάχες με κανένα. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Το "ανεξάρτητος" σηματοδοτεί ότι οι άνθρωποι θέλουν και ελπίζουν να επιτύχουν αυτό ακριβώς, να είναι ανεξάρτητοι. Παρεμβάσεις σε όλους τους χώρους υπάρχουν. Παντού προσπαθούν κάποιοι να πετύχουν παρεμβάσεις. Εμείς κρίνουμε ότι μπορούμε να είμαστε ανεξάρτητοι".

Ερωτώμενος για τη στήριξη του από τη Νέα Δημοκρατία, είπε : "Υπάρχει αντιδικία Ομοσπονδίας, Κυβέρνησης. Εαν η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί ένα άλλο σχήμα να προσφέρει κάτι καλύτερο προς όφελος του ποδοσφαίρου είναι δικό της θέμα. Αν θέλει να στηρίξει την προσπάθειά μας ας τη στηρίξει. Το αυτοδιοίκητο δεν το απεμπολεί κανείς. Η διαμάχη είναι σε θέματα νομιμότητας. Το αυτοδιοίκητο είναι αναφαίρετο δικαίωμα της ΕΠΟ. Δεν ξέρω από που προκύπτουν τα περί ανάμειξης της κυβέρνησης. Σίγουρα είναι ευχάριστο να θέλει να βοηθήσει η κυβέρνηση. Είναι όμως δικό της θέμα. Οταν θέλουμε να χρηματοδοτούμεθα από την κυβέρνηση πρέπει να υπάρχει και ένας έλεγχος. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και οι Εθνικές ομάδες χρηματοδοτούνται. Ο έλεγχος αυτός δεν έχει να κάνει με το αυτοδιοίκητο. Αν θέλουμε να φτιάξουμε τις σχέσεις μας με την πολιτεία πρέπει να δεχθούμε τον έλεγχο. Ο μόνος ζημιωμένος σήμερα είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Οι ενώσεις δηλαδή".

Για τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση δήλωσε : "Δεν θέλω να εκφράσω γνώμη. Εχω να πω καλά και άσχημα πράγματα. Δεν μπορώ να τον κρίνω ως πρόσωπο. Μπορούμε εμείς να προσφέρουμε περισσότερα. Δεν είναι μόνο ο κ. Γκαγκάτσης. Υπάρχει μια διοίκηση. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας φέρνει αυτά τα αποτελέσματα. Αυτό θέλουμε να πούμε στον κόσμο. Να πείσουμε τους πενήντα τρεις ότι ο χαμένος είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Απ'την άλλη, η πρόοδος της Εθνικής είναι τεράστια. Εγώ επειδή είμαι από τον χώρο του αθλητισμού, ποτέ δεν θα έλεγα κάτι για να πάρω πάνω μου το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας. Ανήκει στους ποδοσφαιριστές και μόνο. Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μην δέχεται ότι και το προεδρείο και οι διαχειριστές είχαν μερίδιο. Δεν θα έβαζα όμως πάνω από τους παίκτες τον εαυτό μου. Προφανώς ούτε ο κ. Γκαγκάτσης θα το έκανε. Νομίζω ότι ο τρόπος που ασκεί διοίκηση ο σημερινός πρόεδρος είναι λίγο αυτοκρατορικός. Αυτή η ατμόσφαιρα υπάρχει στον Έλληνα φίλαθλο. Δεν νομίζω όμως ότι χρειάζεται να γίνει μια αντιπαράθεση. Πρέπει να λέμε πράγματα και να πείθουμε. Και στο θέμα της διαιτησίας μπορούμε να οικοδομήσουμε. Οι ενώσεις πεινάνε από λάθος πολιτική και στείρα αντιπαράθεση. Θεωρούμε ότι χρειάζεται συνεργασία. Το αυτοδιοίκητο δεν το παίρνει κανείς όμως και οι νόμοι είναι νόμοι. Οι ενώσεις πρέπει να πάρουν τα χρήματα που τους ανήκουν και τους στερούν λόγω μιας αντιπαράθεσης".

Ερωτώμενος για το προβάδισμα που φέρεται να έχει ο Βασίλης Γκαγκάτσης, δήλωσε : "Αυτό είναι και ένα δικό μου ερώτημα. Στην επαρχία όλοι λένε ότι κάτι δεν πάει καλά. Το ερώτημα είναι αν αυτό θα εκφραστεί μέσω των 53 ψήφων" και στη συνέχεια ανέλυσε την τακτική που θα ακολουθήσει, αν εκλεγεί : "Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να μπουν άνθρωποι άλλης ηθικής; Απαγορεύεται να πάμε με το γαρύφαλλο στο χέρι. Οσοι καταλάβουν τι λέμε να μας ψηφίσουν. Αφού είναι γνωστό ότι οι ενώσεις χάνουν από αυτή τη διαμάχη. Οταν πάμε σε εκλογές προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο και όσοι θέλουν μπορεί να έρθουν. Εγώ δεν είπα ότι δεν θα κερδίσουμε. Αν ο αριθμός είναι αρκούντως ικανός να κερδίσουμε ακόμα καλύτερα. Δηλώσαμε το παρών μας με τον τρόπο που εμείς θέλουμε κι αυτό έχουμε να προσφέρουμε. Το ποδόσφαιρο έχει απαξιωθεί στις συνειδήσεις. Αν αυτή η δυσφορία αποτυπώνεται στην κάλπη από τους πενήντα τρεις, είναι το ερώτημα. Να δούμε αν αφουγκράζονται την κοινή γνώμη. Η διαχείριση μπορεί να γίνει καλύτερη. Η διαιτησία μπορεί να γίνει καλύτερη. Όσον αφορά τη διαιτησία, ο κόσμος λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. Στο χωριό μου λένε όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Οι εκλογές δεν είναι στείρα αντιπαράθεση. Θέλω να προσφέρω έργο και λίγα λόγια. Ήμουν πάντα αντί-δημοσιογραφικός".

Επίλογος
Κώστας Αντωνίου - Πάρης Γεωργακόπουλος : Βίοι παράλληλοι. Ο ένας "ούτε νεκρός στον Παναθηναϊκό", ο άλλος "ούτε να ξανακούσει για μπάλα". Και οι δύο έκαναν μεγαλοπρεπέστατη κωλοτούμπα, επιστρέφοντας στο ποδόσφαιρο για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Το... νινί μπορεί να σέρνει καράβι, αλλά το χρήμα κάνει κάτι χειρότερο : Εκθέτει ανεπανόρθωτα αυτούς που κάποτε δήλωναν σε όλους τους τόνους την αντίδραση τους. Στην περίπτωση του Γεωργακόπουλου απλά έσβησε ο περιβόητος μύθος αυτού που βάζει "πάνω απ'όλα τις ηθικές αξίες", απ'τη στιγμή που αποφάσισε να επιστρέψει στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο για λογαριασμό της ομάδας που του'κοψε τη μπάλα στα 26 του χρόνια : Του Παναθηναϊκού.

Τελικά, μια μέρα πριν την πραγματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας για την προεδρία της ΕΠΟ, η "ομάδα Γεωργακόπουλου" (οσμιζόμενη την... βαριά ήττα) απέσυρε την υποψηφιότητά. Ως εκ τούτω, η ΚΑΠ εξέδωσε καυστική ανακοίνωση, εξηγώντας τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση : "Με την ανακοίνωση που ακολούθησε για την κατάθεση υποψηφιοτήτων της ΚΑΠ εκφράσαμε τις θέσεις μας για την επαναφορά δικαιοσύνης, ισονομίας, και αξιοπιστίας και της ουσιαστικής λειτουργίας των θεσμών. Δεν πέρασε μια εβδομάδα και δυστυχώς δικαιωθήκαμε.

Η απόφαση της πλειοψηφίας της Σούπερ Λίγκ στο προχθεσινό συμβούλιο στη τελική απόφαση στήριξης του ψηφοδελτίου Γκαγκάτση, σηματοδότησε το προφανές. Οι επενδυτές και χρηματοδότες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αγνοώντας την καταδίκη Γκαγκάτση στη συνείδηση των Ελλήνων φιλάθλων των ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων και κυρίως των εκλεκτόρων προέδρων των Ενώσεων, έδωσαν απλόχερα τη στήριξη τους πιστεύοντας ότι διασφαλίζουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η ΚΑΠ δηλώνει ότι ΑΡΝΕΙΤΑΙ να συμμετέχει στο μονοδρομικό κατήφορο που οδηγείται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θεωρεί επιβεβλημένο να αποσυρθεί από την σημερινή (σ.σ. Σαββάτου) εκλογική διαδικασία της ΕΠΟ. Καλούμε τους εκλέκτορες αυτούς που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο και όλους αυτούς που αρνήθηκαν να συμμετέχουν στο αντίπαλο ψηφοδέλτιο να ψηφίσουν στη σημερινή διαδικασία όπως αυτοί νομίζουν και επιθυμούν. Αυτό επιτάσσει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ των πολλών και όχι η δικτατορία του ενός. Η ΚΑΠ πολύ σύντομα θα επανέλθει. Η διαμορφωμένη αντίληψη μέσω των δημοσιευμάτων του Τύπου είναι ότι η διοίκηση που θα προκύψει σήμερα είναι προσωρινή χωρίς ορίζοντα τετραετίας.

Τέλος πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι: Δεν ζητήσαμε στήριξη από κανένα παρά μόνο από τους εκλέκτορες. Συνεπώς δεν έχουμε δεσμεύσεις δεν έχουμε εξαρτήσεις και δεν έχουμε "πατρόνες". Στόχος μας παραμένει η εξυγίανση του ποδοσφαίρου και γι' αυτό τον λόγο συνεχίζουμε τον αγώνα μας". Ο αγώνας του Πάρη θα συνεχιστεί από εκεί που είχε μείνει : Απ'το γραφείο του (ως πολιτικού μηχανικού) στην Πάτρα...


Δεν υπάρχουν σχόλια: