10 Σεπ 2008

Δε θέλω τέτοιους φίλους...

"ΦΩΣ"... μας έχει πια τυφλώσει,
"ΦΩΣ"... όλα έχουν τελειώσει

"ΦΩΣ των σπορ". Μεγάλο κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό. Μοναδικό αποκούμπι του οπαδού, του φίλου της ομάδας σε καιρούς δόξας αλλά και σε καιρούς παρακμής. Μοναδική ερυθρόλευκη φωνή διαμαρτυρίας την εποχή που ο Βαρδινογιάννης έκανε ότι ήθελε. Μοναδική φωνή που εξέφραζε τον Ολυμπιακό. Αλλά με ένα τεράστιο διαχρονικό κόλλημα : Την προσωπολατρεία.

Το "ΦΩΣ" χωρίζεται σε τρείς περιόδους : Στην περίοδο του... μεσαίωνα, τότε που ο Θόδωρος Νικολαΐδης έφυγε απ'τη "μεγαλυτέρα των Βαλκανίων" και άνοιξε τη δική του εφημερίδα. Μια εποχή πιο ρομαντική στην αρχή της, με πρωτοσέλιδα όπως "Ο ΓΙΓΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΤΕΤΡΟΠΩΣΕ ΤΟΝ ΤΙΤΑΝΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΝ ΣΤΗ ΓΙΓΑΝΤΟΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ", πρωτοσέλιδα γεμάτα λυρισμό. Μετά, στην περίοδο της... αναγέννησης, που εγκαινιάστηκε με την επαγγελματοποίηση του ποδοσφαίρου και την είσοδο των Νταϊφά - Βαρδινογιάννη στο παιχνίδι και διήρκεσε μέχρι τα τέλη του 1999, το "ΦΩΣ" κέρδισε πολλούς-πολλούς "Ταλιμπάν" αναγνώστες για τη στήριξη που παρείχε στον Ολυμπιακό και τις αλλεπάληλες κλήσεις δημοσιογράφων του στις δικαστικές αίθουσες, λόγω αναφορών στο γεμάτο σήψη τοπίο που είχε χτίσει ο... Captain Iglo. Σ'αυτή την περίοδο όμως, κόλλησε η εφημερίδα και το μικρόβιο της προσωπολατρείας. Ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός είχε για τοτέμ το Μπάγεβιτς και ο μπασκετικός τον Ιωαννίδη, με αποτέλεσμα όποιος προπονητής και να τους αντικαθιστούσε να τίθεται υπο αμφισβήτηση απ'το "ΦΩΣ", απ'την πρώτη ημέρα της έλευσης του.

Φτάνουμε στην τρίτη περίοδο, που διανύουμε τώρα. Εχουμε περάσει στην εποχή της πλήρους απαξίωσης όλων. Πάντοτε κάτι πηγαίνει στραβά στον Ολυμπιακό. Τα κολλητιλίκια με παίκτες είναι πιο έκδηλα από ποτέ. Διάλογοι αποδυτηρίων και εκτιμήσεις για ξένους - ειδικά - συμπαίκτες βγαίνουν φόρα - παρτίδα. Οι εκτιμήσεις οτι υπάρχει πρόβλημα στην ομάδα είναι σε καθημερινή διάταξη. Η έλλειψη "προπονητή που θα εμπνεύσει τους παίκτες" (με την απαραίτητη υποσημείωση "όπως έκανε ο Μπάγεβιτς") προβάλλεται καθημερινά είτε μέσω του ρεπορτάζ Ολυμπιακού, είτε μέσω κάποιου φιλοξενούμενου κάποιας στήλης, είτε μέσω του... Αλέφαντου, που πάντοτε είναι πρόθυμος να αποδείξει στον κόσμο του Ολυμπιακού οτι ο εκάστοτε προπονητής της ομάδας "δε σκαμπάζει από προπονητική".

Προσωπική εκτίμηση είναι οτι το "ΦΩΣ" έχει πάρει τελείως λάθος δρόμο και ειδικά φέτος, μέχρι στιγμής, έχει καταντήσει χειρότερο και από τη χειρότερη "αντικειμενική" εφημερίδα. Ο Βαλβέρδε, ένας προπονητής που εργάσθηκε με επιτυχία στην Ισπανία βρίσκεται υπό κρίσιν μετά μόλις 3 επίσημα ματς. Θέλετε και πειστήρια; Ιδού...

16-07-2008 και ο Βαλβέρδε χρεώνεται την αποπομπή του Λομάνα Λούα Λούα : "Δε θα σε βάζει ο Βαλβέρδε" είπε λέει ο Χρυσικόπουλος στον ποδοσφαιριστή...

20-07-2008, 0-0 ο Ολυμπιακός με την Έμεν σε ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ και το "ΦΩΣ" προειδοποιεί : "ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ"...

27-07-2008, ο Ολυμπιακός χάνει σε ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ με 2-0 απ'την Τβέντε και το "ΦΩΣ" αναρωτιέται : "ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ;"

28-07-2008 και ο Χρήστος Πατσατζόγλου καταθέτει τον προβληματισμό του...

29-07-2008 και ο Βαλβέρδε χρεώνεται και την (παραλίγο) έλευση Μπασινά που "τον ήξερε απ'τη Μαγιόρκα"... Στο ίδιο φύλλο, ο πολυτροπαιούχος Σάκης Τσιώλης "κράζει" το Βαλβέρδε.

31-07-2008 και ο Βαλβέρδε χρεώνεται την... απώλεια του Μανίς απ'την Ατλέτικο Μαδρίτης. "Μπλοκάρει ο Βαλβέρδε το Μανίς"...

14-08-2008, έχουμε χάσει απ'την Ανόρθωση με 3-0 και το "ΦΩΣ" υπερτονίζει : "ΜΟΥΣΚΕΜΑ ΤΑ'ΚΑΝΕ Ο ΒΑΛΒΕΡΔΕ"...

15-08-2008 και έχουμε αρχηγική εμφάνιση Αλέφαντου. Τρέμε Βαλβέρδε...

28-08-2008, κερδίζουμε αλλά μένουμε εκτός C.L. : "Ταραγμένος ο Βαλβέρδε"...

29-08-2008. Χωρίς περαιτέρω σχόλια.

04-09-2008 και ξαφνικά βγαίνουν στο φως οι λεπτομέρειες του συμβολαίου Βαλβέρδε...

05-09-2008 : "ΓΙΑΤΙ δε βάζει ο Βαλβέρδε το Γκαλίτσιο;"...

06-09-2008 και ο Νίκος Χατζηνικολάου δεν έχει συνέλθει ακόμη απ'τον αποκλεισμό. Σοκ στο Πανελλήνιο.

07-09-2008 : Σκωτσέζικο ντους... Απ'τη μία "Τώρα μαθαίνει ο Βαλβέρδε την ομάδα", απ'την άλλη "έξαλλος ο Ερνέστο με τον Λέτο".

08-09-2008 και συνεχίζουμε με περαιτέρω ανάλυση της διένεξης Βαλβέρδε-Λέτο και... έπεται συνέχεια. Με την απαραίτητη υπενθύμιση οτι η οικογένεια Βαλβέρδε πακετάρισε και γύρισε στην Ισπανία.

Αν αυτή είναι η "υπερασπιστική" γραμμή για μια ομάδα που μόλις μπήκε καλά καλά στις επίσημες υποχρεώσεις της, ζήτω που καήκαμε. Υπήρξε μια εποχή που η "πολεμική" προς τον προπονητή σταμάτησε. Ναι, σωστά μαντέψατε, τότε ήταν που επέστρεψε ο Μπάγεβιτς στον πάγκο του Ολυμπιακού. 2004-2005, μόνο που αντιστράφηκαν οι όροι και στοχοποιήθηκαν οι κακοί "λάτιν" που δημιουργούσαν συνεχώς προβλήματα στον καλό πρίγκηπα. Αξέχαστο το πρωτοσέλιδο "πήγε να φτιάξει τα δόντια του ο Τζιοβάνι", όπως αξέχαστα και τα δεκάδες πρωτοσέλιδα για τις "μουρμούρες των παικτών στα αποδυτήρια" και τα σχόλια για τους "μπαρουτοκαπνισμένους"... Όπως και να'χει, το "ΦΩΣ" έχει πάψει να θυμίζει την εφημερίδα που κάποτε δε δίσταζε να "βάλει πλάτη" στον Ολυμπιακό. Το κακό είναι οτι αυτή η τακτική έχει παγιωθεί πλέον και θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει... Και επιτέλους, ΕΛΕΟΣ με το Μπάγεβιτς και το Λεμονή (ειδικά με τον πρώτο).

"Πρωταθλητής"... στην προεδρολαγνεία

Και πάμε στο "αντίπαλον δέος" του "Φωτός", τον "Πρωταθλητή"... Ο "Πρωταθλητής" αν δε με απατά η μνήμη μου εμφανίστηκε στη ζωή μας την άνοιξη του 1998, με το 2ο συνεχόμενο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού προ των πυλών. Με "πολιορκητικό κριό" τον γνωστό δημοσιογράφο (απ'τη στήλη του "Η Μαύρη Τρύπα" στην "Απογευματινή") - και δεδηλωμένο οπαδό του Ολυμπιακού - Θέμο Αναστασιάδη, εμφανίζεται στην τηλεόραση το διαφημιστικό σποτάκι με το Θέμο να λέει : "Πρωταθλητής... Εφημερίδα για άρρωστους..." δηλώνοντας ξεκάθαρα την οπαδική προτίμηση της εφημερίδας και το κοινό που στοχεύει.

Στον "Πρωταθλητή", ο Θέμος Αναστασιάδης κατείχε το 50% και το άλλο 50% το κατείχε ένας άλλος δημοσιογράφος, ονόματι Σωτήρης Πουλόπουλος. Τι εστί Σωτήρης Πουλόπουλος; Είναι ο γνωστός - κυρίως στους αναγνώστες πολιτικών εφημερίδων - αρθρογράφος της στήλης "Κύριε Πρόεδρε" που φιλοξενούσε ο "Ελεύθερος Τύπος" (ή ο "Αδέσμευτος Τύπος" - δε θυμάμαι ακριβώς, με τις διασπάσεις των εφημερίδων του Ρίζου άλλωστε είχε γίνει ένα μπάχαλο, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ένας... Ελεύθερος Τύπος και δύο... Αδέσμευτοι, ο "του Ρίζου" και ο "του Μήτση"), μια στήλη με υψηλή αναγνωσιμότητα.

Αυτό που αρκετοί δε γνωρίζουν είναι οτι ο Σωτήρης Πουλόπουλος ήταν εκ των εκδοτών της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Ο Ενωσίτης" που κυκλοφορούσε την περίοδο 1990-1994 και έκανε μια προσπάθεια επανέκδοσης στις αρχές του 1998. Την πληροφορία μπορεί να διασταυρώσει κανείς είτε ρωτώντας γνωστούς του... κίτρινης απόχρωσης, είτε διαβάζοντας το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Κουσουνέλου "Λεξικό Ελληνικού αθλητικού τύπου 1894-2004" που κυκλοφόρησε το 2004 απ'τις εκδόσεις "Διόπτρα". Το αντικείμενο του βιβλίου αφορά συντομογραφία της εργασιακής εμπειρίας των συναδέλφων του δημοσιογράφων, ήτοι ποιός δούλεψε που...

Χωρίς να "καρφώνεται" ιδιαίτερα ο Σωτήρης κάνοντας οπαδικά σχόλια, έδειχνε μια φανερή συμπάθεια προς την ΑΕΚ. Φυσικά μέχρι τότε οι αναφορές του στον Μπάγεβιτς ήταν λογικές, απ'την άποψη πως τα γραπτά του δε βγάζουν την ειρωνία που βγάζουν σήμερα φερ'ειπείν. Όλα άλλαξαν απ'την ημέρα που οι κεραίες του "Κυρίου Προέδρου" έπιασαν το θέμα της "μεταγραφής" Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό, εκεί γύρω στα τέλη Μαρτίου του 1996. Η στήλη αποκαλύπτει τη "μυστική συμφωνία κυρίων" μεταξύ Κόκκαλη - Μπάγεβιτς για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού και σχεδόν καθημερινά ασχολείται με το θέμα. Λεπτομέρειες της συμφωνίας αρχίζουν να βγαίνουν στο φως : Διάρκεια του συμβολαίου, ποιοί θα τον πλαισιώσουν στο τεχνικό τιμ, τη μετακίνηση του Μπουρουτζίκα, το γραφείο που έχει ενοικιαστεί για την Αγγελική Αρκάδη, σχεδόν τα πάντα. Οι οπαδοί της ΑΕΚ αρχίζουν να την... οσμίζονται και κάνουν κάθε ματς μέχρι το τέλος της σεζόν συλλαλητήριο υπέρ του Ντούσαν : "Ντούσαν μείνε για πάντα", "πρίγκηπα της καρδιάς μας μη πας σε αυτούς", "Ντούσαν για πάντα στην ΑΕΚ" και τα λοιπά. Η "Ώρα για σπορ" κυκλοφορεί για πάνω από ένα μήνα έχοντας καθημερινά σαν πρωτοσέλιδο το Μπάγεβιτς. Ο Μπάγεβιτς τελικά κατέληξε στον Ολυμπιακό και μπήκε ες αεί στο "μάτι" του "Κυρίου Προέδρου".

Μετά την αναδρομή στο παρελθόν, δεν έχουμε πολλά να πούμε για τον "Πρωταθλητή". Η γραμμή είναι μία : "Νόμος είναι το δίκιο του Σωκράτη". Ο πρόεδρος έχει πάντα δίκιο, οι φταίχτες είναι στο περιβάλλον του, οπότε προσαρμόζονται ανάλογα και τα πρωτοσέλιδα. Πότε φταίει ο προπονητής, πότε οι παίκτες, πότε ο τεχνικός διευθυντής, πότε ο διευθύνων σύμβουλος, αλλά ο πρόεδρος "που βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη" έχει το αλάθητο του πάπα. Κάνοντας μια περαντζάδα στα πρωτοσέλιδα του "Πρωταθλητή" που υπάρχουν διαθέσιμα στο Internet, θα δυσκολευτεί κάποιος να βρεί πρωτοσέλιδα με μομφές κατά του προέδρου. Αντιθέτως, θα βρεί δεκάδες πρωτοσέλιδα με προτροπές στον πρόεδρο "να πάρει την κατάσταση πάνω του", ή με το γνωστό ύμνο "Τρελλαίνει κόσμο ο Κόκκαλης".

Μαθήματα Ολυμπιακοφροσύνης από έναν... πονεμένο ΑΕΚτζή. Κάθε νίκη είναι ένας θρίαμβος του προέδρου, κάθε ήττα είναι ντροπή και ταπείνωση για όλους τους άλλους. Εντάξει, τρελλαίνει κόσμο ο Κόκκαλης, αλλά μη μας τρελλαίνετε κι εμάς γιατί ματάκια έχουμε και βλέπουμε...

Επίλογος
Το ζητούμενο είναι : Στην Ελλάδα των... σχεδόν 20 αθλητικών εφημερίδων, οι δύο "δικές" μας εφημερίδες στηρίζουν τον Ολυμπιακό όπως πρέπει; Γράψαμε και αλλού πως οι αλλόθρησκες εφημερίδες - και δη αυτές του Παναθηναϊκού - λειτουργούν Οι δύο εφημερίδες μάχονται λυσσαλέα, πολλές φορές με τους δημοσιογράφους να "καρφώνουν" μέσα από τις στήλες τους άλλους συναδέλφους τους. Μια εφημερίδα που - υποτίθεται - υπηρετεί τον Ολυμπιακό, έχει σκοπό να προσφέρει ΣΩΣΤΗ ενημέρωση και να στηρίζει την ομάδα. Σωστή ενημέρωση δεν είναι μόνο το "εμείς γράψαμε πρώτοι για τη μεταγραφή του Ντιόγο - του τάδε - του δείνα" ή το "εμείς σας μεταφέραμε πρώτοι τους διαλόγους απ'τα κλωτσομπουνίδια Ελευθερόπουλου - Μπερμούδες". Σωστή ενημέρωση είναι να παρουσιάζεις τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και όχι "ελαφρώς παραποιημένα" για να ταιριάξουν στο στυλ της κάθε εφημερίδας. Ο κόσμος τα βλέπει αυτά και πλέον ένα μεγάλο ποσοστό Ολυμπιακών (δε μας νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι) παίρνουν τις εφημερίδες καθαρά από συνήθεια. Αργά η γρήγορα η συνήθεια ίσως κοπεί. Ένα πρωτοσέλιδο "ΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΜΠΛ" έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα με ένα "ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΑ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ"... τόσο δύσκολο είναι να γίνει πράξη, ρε γαμώτο, χωρίς να διανθιστεί από διαλόγους αποδυτηρίων και ύμνους στο μεγαλείο του προέδρου;

Υ.Γ. : Στην περιγραφή μου είμαι πολύ πιο αυστηρός με το "ΦΩΣ" γιατί με αυτό μεγάλωσα. Με τα άρθρα του Μανώλη Γαβαθιώτη κατά του Βαρδινογιάννη (του "Ύψιστου" όπως τον αποκαλούσε"), των ΑλημισηδοΤριβέλλων, με τα πύρινα πρωτοσέλιδα και τα εκτενή ρεπορτάζ απ'τις ΣΦΑΓΕΣ που υπέστη ο Ολυμπιακός τη μαύρη δεκαετία, με τα εμψυχωτικά κείμενα για καλύτερες ημέρες κάθε καλοκαίρι, όταν ο Ολυμπιακός μαστιζόταν από προβλήματα. Ως εκ τούτου, έχω πολύ περισσότερες απαιτήσεις απ'την εφημερίδα που με / μας μεγάλωσε και απαιτώ να ΣΤΗΡΙΖΕΙ την ομάδα και όχι να "σπέρνει ανέμους". Άλλωστε είναι δεδομένο οτι με αυτή την τακτική κάποια στιγμή θα "θερίσει θύελλες"...


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

29/7 και δωσαν βημα στον ...Σακη Τσιωλη για να κραξει τον Βαλβερδε.. Ο πατος

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλό το άρθρο.

η διαφορά που βλέπω εγώ στις δύο εφημερίδες είναι ότι στο Φως θα βρεις και πράγματα να διαβάσεις που θα σου δείξουν και τα άσχημα στην ομάδα.

Από κει και πέρα είναι θέμα του καθενός πως επεξεργάζεται καθετί που διαβάζει.

Πάντως και με αφορμή τη φράση σου ότι κάποτε το Φως έβαζε πλάτη και τώρα όχι, απλά θυμίζω ότι καταλυτικό ρόλο στο περισυνό πρωτάθλημα έπαιξε στο "αλυσοδέσιμο" Κάκου και βαζέλας στην Ξάνθη.Αρστοτεχνική δουλειά από το μετρ του είδους ΚΝΙΚ.

Για σφαλιάρες και γιούχα το φρουτάκι ο Χαλάς, ντροπή για το ΦΩΣ.

Τέλος για το θέμα Μπαγεβιτς νομίζω πως πλέον τσιμπάει μόνο όποιος έχει διάθεση να ασχοληθεί.Να χαμε να λέγαμε.

MITSAKOS7

lost είπε...

Μολονότι το ζήτημα περί "αντικειμενικών" και "υποκειμενικών" είναι τεράστιο και ίσως ήταν χρήσιμη μια γενικότερη κουβέντα, θα ρίξω στο τραπέζι δύο σκέψεις, εκ του προχείρου:

- Το να θες ο «Πρωταθλητής» να ειναι εφημερίδα με "αδέσμευτη σκέψη" είναι σαν να λες στο Ριζοσπάστη, την Απογευματινή, τα Νέα ή την Αυγή να κρίνουν «αμερόληπτα» και να επικρίνουν τα κόμματα που εκπροσωπούν. Ή σαν να είχες την Ισβέστια ή την Πράβντα να δημοσιεύουν πρωτοσέλιδα του τύπου: "Χρεοκοπία του κομμουνισμού. Μόνη λύση για την ΕΣΣΔ ο καπιταλισμός». :) Ένα «καθεστωτικό» έντυπο μόνο «γραμμή» θα περνάει. Γραμμή και λαϊκισμό για τους μπαμπουίνους...

- Όσο για το ΦΩΣ, έχω την εντύπωση ότι οι εμμονές του εκδότη του είναι μεγαλύτερες από συμφέροντα ή πολιτικές. Ακόμα θυμάμαι τον πάντα διακριθέντα [ακόμα και όταν δεν έπαιζε που λεει ο λόγος] Νεντίδη! Βέβαια, για «εμμονές» κανείς οπαδός δεν μπορεί να κατηγορήσει τους άλλους. Έχω ένα μετανάστη φίλο που ακόμα κλαίει για τη φυγή Τσαλουχίδη από την ομάδα. Εγώ, πάλι, γούσταρα τον Εστάι... Για να μην πω για τον Μάριτς Με τιμά;

- Η συζήτηση πάντως για τα ΜΜΕ και τους ΑΡΔ είναι σημαντική περισσότερο για τους οπαδούς που έχουμε και πολύ λιγότερο για τους ίδιους του ΑΡΔ. Ίσως να την κάνουμε κάποια φορά.

Υ.Γ. Η "Μαύρη Τρύπα" του Θέμου ήταν στην τελευταία σελίδα της Ελευθεροτυπίας, μέχρι που τα κάναν γυαλιά-καρφιά κάτι παλιοί Ρηγάδες και έληξε άδοξα η καριέρα του σ' αυτό το πόστο.

Υ.Γ.1 Καλή σεζόν, συναγωνιστή Pesetero...

Joe Dalton είπε...

Η αναφορά στο τέλος ότι το ΦΩΣ ήταν η εφημερίδα που μας μεγάλωσε και μας κρατούσε τα δύσκολα χρόνια είναι η μεγαλύτερη αλήθεια. Μπορεί να έχει αλλάξει και να ζει υπό το καθεστώς λατρείας για διαφόρους αλλά ακόμα και σήμερα, πρώτα διαβάζω το ΦΩΣ και μετά πάω δουλειά...