1 Ιαν 2008

Derek William Spence (Northern Ireland, 1977-1978)

Ο Ντέρεκ Ουίλιαμ Σπενς γεννήθηκε στις 18/01/1952 στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τις ακαδημίες της Ιρλανδικής Κρουσέϊντερς το 1966. Πολύ γρήγορα προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα, στην οποία αγωνίστηκε από το 1969 έως και το καλοκαίρι του 1971, όταν και μεταπήδησε στην Αγγλική Όλνταμ που αγωνιζόταν τότε στην 4η κατηγορία. Δεν κατάφερε να αφήσει το στίγμα του εκεί και αγωνίστηκε σε μόλις 6 αγώνες, για να μετακινηθεί το καλοκαίρι του 1972 στην Μπέρι. Μετά από μια σεζόν όπου άφησε υποσχέσεις και χρίστηκε διεθνής με την εθνική Ελπίδων της Βόρειας Ιρλανδίας (16 συμμετοχές / 6 γκολ) έκανε δύο καταπληκτικές σεζόν στις οποίες αγωνίστηκε 86 φορές και πέτυχε 27 γκολ κάνοντας κάποιες πολύ καλές εμφανίσεις, οι οποίες του άνοιξαν την πόρτα της εθνικής ανδρών της Βόρειας Ιρλανδίας, με την οποία έκανε το ντεμπούτο του το 1975 (16/03/1975, στο νικηφόρο 1-0 επί της Γιουγκοσλαβίας).

Στην ομάδα της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ παρέμεινε μια τετραετία (1972-1976) και πέτυχε 44 γκολ σε 140 συμμετοχές πριν μεταγραφεί στην Μπλάκπουλ τον Οκτώβρη του 1976. Ντεμπουτάρισε σχεδόν αμέσως, στις 16/10/1976 απέναντι στην ανερχόμενη τότε Νότινγχαμ Φόρεστ του Μπράϊαν Κλαφ και ολοκλήρωσε τη σεζόν με 27 συμμετοχές και 3 γκολ. Η ομάδα του δεν απέφυγε τελικώς τον υποβιβασμό, ενώ ο ίδιος προς το τέλος της σεζόν τραυματίστηκε και έχασε την προετοιμασία της ομάδας. 

Βλέποντας την θέση του να απειλείται, ο ύψους 1,78 ξανθομάλλης επιθετικός αρχίζει να σκέφτεται το ενδεχόμενο της μεταγραφής. Η πρόταση που τον έκανε να το πάρει απόφαση ήρθε από τον Ολυμπιακό, αφού έβλεπε οτι θα είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει έναν τίτλο αγωνιζόμενος για πρώτη φορά στην καριέρα του στην μεγάλη κατηγορία κάποιου πρωταθλήματος, πέραν απ'το αρχικό του πέρασμα απ'τους Γουόντερερς της Ιρλανδίας. Σε μια κακή για τον Ολυμπιακό χρονιά, με την ομάδα να προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από την αποχώρηση του Νίκου Γουλανδρή μια διετία νωρίτερα και να τερματίζει εν τέλει 4η στο πρωτάθλημα, ο Σπενς αγωνίστηκε 25 φορές (21 πρωτάθλημα / 4 κύπελλο) και πέτυχε 8 γκολ (6 πρωτάθλημα, 2 κύπελλο). Παρά την καλή παρουσία που είχε τόσο αυτός, όσο και ο έτερος ξένος της ομάδας, ο Δανός Νιλς Σόρενσεν (αυτοί οι δύο ήταν οι δύο πρώτοι ξένοι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στον Ολυμπιακό, χωρίς να υπολογιστούν εννοείται οι "Ελληνοποιημένοι" των αρχών της δεκαετίας του '70) αποχώρησαν από την ομάδα καθώς ο τότε προπονητής, Τόζα Βεσελίνοβιτς, ήθελε να τους αντικαταστήσει με άλλους παίκτες μεγαλύτερης αξίας.

Ο Σπενς μετά τον Ολυμπιακό επέστρεψε στην Μπλάκπουλ στην οποία παρέμεινε μια διετία σημειώνοντας 18 γκολ σε 58 συμμετοχές. Παρέα με τον έτερο επιθετικό της Μπλάκπουλ, Τόνι Κέλοου, πέτυχαν τα μισά σχεδόν γκολ της Μπλάκπουλ. Όταν ρωτήθηκε για το πέρασμα του απ'την Ελλάδα, ο Σπενς απάντησε πως "μπορεί να έβγαλα στην Ελλάδα καλύτερα χρήματα απ'ότι έβγαζα στην Αγγλία, αλλά το γεγονός οτι αγωνίστηκα στην Ελλάδα μου στοίχισε τη θέση μου στην εθνική ομάδα και έτσι παρά τον εκπληκτικό κόσμο και τους συμπαίκτες μου που με αγαπούσαν, επέστρεψα στην Αγγλία". Το 1979 τραυματίστηκε σοβαρά (26/12/1979, σε έναν αγώνα με την Χαλ) και έμεινε αρκετό καιρό έξω, με την Μπλάκπουλ να τον αποδεσμεύει και τον ίδιο μετά την ανάρρωση του να πηγαίνει στην Σάουθεντ που αγωνιζόταν στην 4η κατηγορία. Βοήθησε την ομάδα του να ανέβει κατηγορία, σημείωσε 32 γκολ σε 103 συμμετοχές και ξανακέρδισε τη θέση του στην εθνική.

Σημείωσε 29 διεθνείς συμμετοχές σημειώνοντας και 3 γκολ, μεταξύ αυτών και ένα πολύτιμο στις 13/10/1976 όταν ισοφάρισε με την Ολλανδία στο τέλος του αγώνα μέσα στο Ρότερνταμ και τερμάτισε την διεθνή του καριέρα το 1982, όταν ενημερώθηκε μέσω... Teletext οτι ο τότε προπονητής της Βόρειας Ιρλανδίας τον είχε αφήσει εκτός Μουντιάλ. Ακολούθησαν σύντομα περάσματα από την Ολλανδική Σπάρτα Ρότερνταμ (06/1982) στην οποία σημείωσε μόλις 2 συμμετοχές, για να ξενιτευτεί στο... Χονγκ Κονγκ (12/1982) και να παίξει αρχικά στην Σι Μπι Γιουνάϊτεντ και στη συνέχεια στην Χονγκ Κονγκ Ρέιντζερς. Στα 33 του χρόνια, επέστρεψε το καλοκαίρι του 1983 στην ομάδα που πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του, την Μπέρι, με την οποία αγωνίστηκε 13 φορές και σημείωσε το τελευταίο γκολ της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: