1 Ιαν 2008

Félix Alexander Borja Valencia (Ecuador, 2006-2007)


Φέλιξ Μπόρχα. Άλλο ένα "μαύρο διαμάντι" που ήρθε στον Ολυμπιακό σαν διαμάντι αλλά αποδείχθηκε... άνθρακας. Γεννηθείς στις 02/04/1983 στο Σαν Λορέντζο του Εκουαδόρ, ο Φέλιξ Αλεξάντερ Μπόρχα Βαλένσια υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 2001, στα 18 του με τη Νασιονάλ Κίτο της χώρας του. Στη Νασιονάλ έμεινε 5 χρόνια και κάτι, πριν μπεί στην καθημερινότητα μας. Η πρώτη τετραετία του ήταν μάλλον αδιάφορη, καθώς είχε 63 συμμετοχές και 17 γκολ. Το μεγάλο του "ξεπέταγμα" έγινε όμως το 2005, με το Μπόρχα να έχει 49 συμμετοχές και να "σκίζει τα δίχτυα", πετυχαίνοντας 27 γκολ. Ανακηρύχθηκε κορυφαίος σκόρερ στο Κόπα Λιμπερταδόρες, συνέβαλλε τα μέγιστα στον τίτλο που κατέκτησε η ομάδα του, χρίστηκε διεθνής με την εθνική ομάδα του Εκουαδόρ και απέκτησε το ψευδώνυμο "καγκουρό" λόγω της αλτικότητας του.

Η σεζόν στο Εκουαδόρ ξεκινάει το 2006 και ο Μπόρχα συνεχίζει "ζεστός". Τον Απρίλιο του 2006, λίγο πριν τη λήξη της σεζόν στην Ελλάδα, ο Τροντ Σόλιντ, προπονητής του Ολυμπιακού, προτείνει την απόκτηση του φορ απ'τον Ισημερινό και ο Σωκράτης Κόκκαλης, "ζαλισμένος" απ'το λαβράκι-Τουρέ που του ξετρύπωσε ο Νορβηγός την περασμένη σεζόν, δίνει το "ΟΚ" για να δαπανηθεί το 1.000.000 ευρώ που απαιτούνται και ο Μπόρχα συμφωνεί με τον Ολυμπιακό. Με "φτερά στα πόδια" στις 10 συμμετοχές του με τη Νασιονάλ Κίτο πετυχαίνει 7 γκολ και μπαίνει στην αποστολή της εθνικής ομάδας που θα συμμετείχε στο παγκόσμιο κύπελλο του 2006, όπου προοριζόταν για ρεζέρβα του βασικού φορ, Αγκουστίν Ντελγκάδο (που είχε φτάσει "μια ανάσα" απ'τον Ολυμπιακό πέντε χρόνια πριν).

Ο Μπόρχα έρχεται και υπογράφει στον Ολυμπιακό. Οι εφημερίδες κυκλοφορούν DVD με τα γκολ του, οι υποσχέσεις του για πολλά γκολ ξετρελλαίνουν τους απανταχού γαύρους, ενώ ο "Πρωταθλητής" κυκλοφορεί με μια σειρά απο επικά πρωτοσέλιδα :

Ο Φέλιξ θα παίξει μάλιστα και στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ με το Εκουαδόρ ενάντια στη Γερμανία, αλλά η ομάδα του θα ηττηθεί με 3-0. Έδειξε κινητικότητα και μαχητικότητα, αλλά η μέτρια εικόνα του Εκουαδόρ δε του επέτρεψε να φανεί. Εν τέλει φτάνει η ώρα της ενσωμάτωσης του στην ομάδα. Το "καγκουρό" αντικαθίσταται απ'το πιο "πιασάρικο" "η κόμπρα απ'το Εκουαδόρ" που θα στάζει φαρμάκι στους αντιπάλους.

Μετά τις πρώτες συμμετοχές του στα φιλικά, ο Μπόρχα δείχνει κινητικός, μαχητικός, αλτικότατος, αλλά από τεχνική... υπό του μηδενός. Πολύ καλός με τη μπάλα στα πόδια και με φάτσα στο τέρμα (και με δυνατό σουτ), αλλά με πλάτη στο τέρμα ήταν απλά ανύπαρκτος. Ο Σόλιντ επέμενε πως πρέπει να του δοθεί πίστωση χρόνου, καθώς ήταν ένα παιδί 23 ετών που για πρώτη φορά έφευγε απ'την πατρίδα του και μάλιστα για άλλη ήπειρο.

Το ξεκίνημα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα είναι εξίσου καλό με της περασμένης σεζόν, αλλά τα πράγματα στην Ευρώπη πάνε απ'το κακό στο χειρότερο και φυσικά, ούτε σκέψη να αλλάξει το δίδυμο Καστίγιο - Κωνσταντίνου στην επίθεση. Η παρουσία του Μπόρχα στο Champions League ήταν ανύπαρκτη, αλλά ανύπαρκτος ήταν και ο χρόνος συμμετοχής του. Ο Μπόρχα γίνεται σύνθημα πάντως στα χείλη των οπαδών ("Φέλιξ Μπόρχα, οε οε οε") όταν με δικό του γκολ στις 17/09/2006 πέντε λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, ο Ολυμπιακός περνάει νικηφόρα απ'το Παγκρήτιο Στάδιο με 2-1 επί του ΟΦΗ για την 4η αγωνιστική.

Η σεζόν συνέχισε με προβλήματα. Ο Ολυμπιακός δεν έπαιζε καλό ποδόσφαιρο, με τον κόσμο να γκρινιάζει. Ο αποκλεισμός στην Ευρώπη (όπου η ομάδα τερμάτισε στην 4η θέση του ομίλου για δεύτερη σερί σεζόν) έφερε γκρίνια και στα... γραφεία του Ολυμπιακού. Ο Σόλιντ βρισκόταν υπό αμφισβήτηση, αλλά στην Ελλάδα τα ματσάκια τα καθάριζε. Ο Μπόρχα σκόραρε πάλι στις 26/11/2006 για τη 12η αγωνιστική στο 4-0 επί της Λάρισας, στις 10/12/2006 έγινε πάλι "ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής" πετυχαίνοντας το 3-2 στην επική ανατροπή του 0-2 απ'το Αιγάλεω στο 88ο λεπτό και στις 19/12/2006, στο τελευταίο παιχνίδι του Σόλιντ στον πάγκο του Ολυμπιακού, ο φορ απ'το Εκουαδόρ αποχαιρέτησε τον άνθρωπο που τον επέλεξε με γκολ στο νικηφόρο 3-1 επί του Χαϊδαρίου για τη φάση των "16" του κυπέλλου Ελλάδας.

Με τον Λεμονή στον πάγκο και τον Κόκκαλη να απαιτεί το πρωτάθλημα, ήταν σχεδόν βέβαιο οτι οι ευκαιρίες που θα έπαιρνε ο Μπόρχα θα ήταν ελάχιστες. Ξεκίνησε σε ελάχιστα ματς βασικός και αγωνιζόταν λίγα λεπτά ως αλλαγή. Σκόραρε πάλι στις 18/02/2007 για την 22η αγωνιστική, στο νικηφόρο 4-1 επί του Ατρομήτου και πέτυχε το τελευταίο του γκολ με τη φανέλα του Ολυμπιακού την 30ή αγωνιστική, στο νικηφόρο 5-3 επί του Ιωνικού στη Νεάπολη. Ο Μπόρχα ολοκλήρωσε τη σεζόν με 30 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και 6 γκολ.

Την επόμενη σεζόν, με τον Ολυμπιακό να προχωράει σε σαρωτικές αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο αλλά και επίπεδο έμψυχου υλικού, ήταν ηλίου φαεινότερο οτι ο Μπόρχα - που κατελάμβανε και θέση ξένου - δεν ήταν στα σχέδια του Τάκη Λεμονή. Η αρχική σκέψη ήταν να παραχωρηθεί ως δανεικός για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και στη συνέχεια να επανεκτιμηθεί αν θα παραμείνει στο σύλλογο. Η Γερμανική Μάϊντς της Β' κατηγορίας της Γερμανίας ενδιαφέρθηκε για να αποκτήσει τον Μπόρχα και τελικά ο παίκτης θα μετακινηθεί λίγο πριν την έναρξη της σεζόν στη Γερμανία, με οψιόν αγοράς στο 1.000.000 ευρώ.

Ο Μπόρχα πήρε φανέλα βασικού απ'την αρχή και άρχισε να... πυροβολεί αδιακρίτως! Βασικός και αναντικατάστατος στην επίθεση της Μάϊντς, ενθουσιάζει τον τεχνικό της ομάδας αλλά και τη διοίκηση, που σπεύδουν να συναντηθούν με τον Ολυμπιακό για να εξετάσουν το ενδεχόμενο της μετακίνησης του Μπόρχα με κανονική μεταγραφή στο Γερμανικό σύλλογο, ενεργοποιώντας τη σχετική οψιόν του συμβολαίου 4 μήνες νωρίτερα. Στον Ολυμπιακό ουδείς ασχολήθηκε με το περιουσιακό τους στοιχείο, να δεί αν έχει βελτιωθεί, αν κάνει, αν δεν κάνει κλπ κλπ και σε χρόνο ντε-τε συμφώνησαν στο 1.000.000 για την πώληση του Μπόρχα και στο τέλος έδιναν την εντύπωση οτι τους είχαν πιάσει και... κότσο τους Γερμανούς. Ο Μπόρχα υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2011 με τη Μάϊντς και αποζημίωσε στο έπακρο τη στη Γερμανία έκανε μια σούπερ χρονιά με 33 συμμετοχές και 17 γκολ, ενώ η ομάδα του "άγγιξε" την άνοδο στην Bundesliga αλλά στο τέλος δε τα κατάφερε (κατετάγη 4η). Την επόμενη σεζόν (2008-2009) ξεκίνησε δυναμικά με 2 γκολ σε δύο ματς και προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Μπρίστολ Σίτι, αλλά η Μάϊντς σε πρώτη φάση δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο παραχώρησης του.

Ο Μπόρχα δεν ήταν ο σούπερ σέντερ φορ που θα μπεί και θα σκίσει τα δίχτυα. Λοιδωρήθηκε όσο λίγοι, έγινε ανέκδοτο στα χείλη των οπαδών του Ολυμπιακού, ανέκδοτο που ξεκινούσε πάντοτε από "αντικειμενικά" δημοσιεύματα. Και δώστου "θέλει ένα αεροδρόμιο για να κοντρολάρει τη μπάλα" και δώστου "θέλει 70 στρέμματα για να ντριμπλάρει" και άλλα τέτοια. Το θέμα είναι πως ο Μπόρχα δεν ήταν σίγουρα... Τζιοβάνι, αλλά δεν ήταν δα και Αμποάγκουε. Στο κάτω κάτω, δε μπορεί να υποστηρίξει κανείς σοβαρά πως πήρε ευκαιρίες στον Ολυμπιακό και τις ξόδεψε όλες. Κατανοητή η πρεμούρα των διοικούντων να τον ξεφορτωθούν γιατί έπιανε θέση ξένου, αλλά στο κάτω κάτι, τι παραπάνω πρόσφερε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου της σεζόν 2007-2008 ή ο... γιος της αδυναμίας, ο Μάρκο Νε που προτιμήθηκε απ'τον Μπόρχα (πριν τον ξεφορτωθούν κι αυτόν);

Τέλος πάντων, ποτέ δε θα μάθουμε. Το αν θα έπαιζε κάποτε ο Μπόρχα στον Ολυμπιακό ή αν θα ήταν χειρότερος απ'τον Αμποάγκουε και τον Εντβάλντο, θα μείνει ένα άλυτο μυστήριο. Και ΝΑΙ, αυτός που βλέπετε σε αυτό το βίντεο, είναι ο ίδιος Φέλιξ Μπόρχα που (δεν) έπαιξε στον Ολυμπιακό...



Δεν υπάρχουν σχόλια: