2 Ιαν 2008

Δημήτρης Ελευθερόπουλος (1994-2004)

Πρόκειται για τον πιο πολυσυζητημένο τερματοφύλακα που πέρασε απ'τον Ολυμπιακό απ'το 1996 που μπήκε στην καθημερινότητα μας μέχρι και 10 (και βάλε) χρόνια αργότερα. Ταλέντο που δεν άντεξε την ξαφνική δόξα και χρήματα; Εξιλαστήριο θύμα; Απλά υπερεκτιμημένος; Κανείς δε μπορεί να πεί με σιγουριά περί τίνος πρόκειται. Σ'αυτό πάντως που συμφωνούν όλες οι πλευρές, είναι πως ο Ελευθερόπουλος θα μπορούσε να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο Έλληνα τερματοφύλακα που πάτησε ποτέ το πόδι του στα Ελληνικά γήπεδα και να κάνει τεράστια καριέρα στο εξωτερικό. Ο "Ελέ" καριέρα στο εξωτερικό κάνει, αλλά σίγουρα δεν ήταν αυτή που θα ήθελε. Και σίγουρα, όχι αυτή που υποσχόταν σύμφωνα με όσα είδαμε τις σεζόν 1998-1999, 1999-2000 και (κυρίως αυτή) 2000-2001.



Γεννημένος στις 07/08/1976 στον Πειραιά, ο Ελευθερόπουλος αποτελεί προϊόν των "ακαδημιών" του Ολυμπιακού. Το 1994, σε ηλικία 18 ετών, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα για να πλαισιώσει τους Ράντο και Στρακόσα που λογικά θα μοιράζονταν το χρόνο συμμετοχής. Ο τραυματισμός του Ράντου πρόσθεσε και 4ο γκολκίπερ στο παιχνίδι, τον Κυριάκο Τοχούρογλου, αλλά ο Ελευθερόπουλος ήξερε πως δεν υπολογιζόταν και για βασικός. Ζούσε το όνειρο του, που λίγο έλειψε να τερματίσει άμα τη γενέσει του ο Τάϊς Λίμπρεχτς. Ο Ολλανδός ποτέ δεν είδε τον πιτσιρικά Ελευθερόπουλο σα μέρος της ομάδας. Δε τον έβαζε στα δοκάρια στα οικογενειακά διπλά, τον έστελνε να προπονείται με την ομάδα των νέων και όποτε τον χρησιμοποιούσε σε διπλό, τον έβαζε να παίζει... αριστερό μπακ, ή σε όποια άλλη θέση είχε "κενό".

Ο Λίμπρεχτς είπε οτι δε θέλει τον Ελευθερόπουλο αφου είχε τερματοφύλακες και αποφασίστηκε ο μικρός να δοθεί δανεικός σε κάποια άλλη ομάδα για να "ψηθεί". Ο σταθμός του ήταν η Προοδευτική που αγωνιζόταν στη Β' Εθνική, στην οποία πέρασε τη σεζόν 1995-1996. Ο Ελευθερόπουλος κέρδισε τις εντυπώσεις απ'την προετοιμασία ακόμα και έπαιξε βασικός όλη τη σεζόν στην Προοδευτική, που έχασε την άνοδο στις λεπτομέρειες, αποκομίζοντας σπουδαίες εμπειρίες και η διοίκηση της Προοδευτικής διαπραγματεύεται το δανεισμό του Ελευθερόπουλου για άλλο ένα χρόνο με option αγοράς. Η έλευση του Μπάγεβιτς, ο δανεισμός του Τοχούρογλου στον Πανηλειακό και η απόφαση να μην αποκτηθεί άλλος τερματοφύλακας αυτή τη σεζόν, επαναφέρουν τον Ελευθερόπουλο στο μεγάλο λιμάνι το καλοκαίρι του 1996. Η συνέχεια της ιστορίας παραπέμπει σε... comic, σαν αυτά που αναφέρουμε στο αφιέρωμα στους γκολκίπερς του Ολυμπιακού : Δόξα, χρήμα, κόντρες, άνοδος, θρίαμβος πτώση. Για τον Ελευθερόπουλο, όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1996...

1996-1997 : Ένα μεγάλο φωτεινό καλοκαίρι...
Το καλοκαίρι του 1996, ο πιο παλιός απ'τους γκολκίπερς, Αλέκος Ράντος, έδειχνε φαβορί να ξεκινήσει τη σεζόν, όπως κι έγινε. Η ατυχία του χτύπησε και πάλι την πόρτα όμως και τραυματίστηκε. Ο δεύτερος στην ιεραρχία, Φώτης Στρακόσα, πήρε θέση, αλλά μετά τα γεγονότα στον αγώνα με τη Φερεντσβάρος, φάνηκε πως η ώρα του Ράντου πλησίαζε και πως το πέρασμα του νεαρού Δημήτρη Ελευθερόπουλου απ'το Καυταντζόγλειο για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1996-1997, θα ήταν απλά μια παρένθεση. Ο Ελευθερόπουλος - με σύμμαχο και την τύχη - κρατάει το "μηδέν" στο Καυταντζόγλειο, ο Ολυμπιακός περνάει νικηφόρα με το γκολ του Ίλια Ίβιτς και ο πιτσιρικάς γίνεται "το κέντρο του κόσμου" για τα ΜΜΕ.

Ο Ελευθερόπουλος θα κρατήσει τη θέση του για 3 αγώνες ακόμη : Παίζει στις 02/10/1996 στη νίκη επί της Καλαμάτας με 4-1 για το κύπελλο, όπως και στην αναπάντεχη ισοπαλία (2-2) με την ίδια ομάδα στο Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα στις 13/10/1996, ενώ θα παίξει και στη νίκη του Ολυμπιακού επί του Απόλλωνα Αθηνών στη Ριζούπολη στις 19/10/1996. Ο Μπάγεβιτς παρ'ότι εκτίμησε την αντίδραση του Ελευθερόπουλου στην πίεση των συνεχόμενων αγώνων, δε θέλησε να τον "κάψει" και προτίμησε να εμπιστευτεί την εμπειρία του Ράντου, επαναφέροντας τον στην αρχική εντεκάδα. Στις 26/10/1996 λοιπόν για την 6η αγωνιστική, ο Ράντος παίρνει θέση κάτω απ'τα δοκάρια στα "νταμάρια" του Βύρωνα με αντίπαλο τον Αθηναϊκό. Μια μακρινή μπαλιά, μια κακή εκτίμηση, ο Ράντος πιάνει τη μπάλα με τα χέρια εκτός περιοχής, βλέπει την κόκκινη κάρτα και ο Ελευθερόπουλος μπαίνει στην 11άδα... Αυτό ήταν. Ο Ελευθερόπουλος συνεισέφερε τα μέγιστα ώστε ο Ολυμπιακός να "δραπετεύσει" με τη νίκη απ'το Βύρωνα με 1-0 και δε ξαναβγήκε απ'την ομάδα.

Με σύμμαχο (και) την τύχη, ο νεαρός τερματοφύλακας λοιπόν κερδίζει τη φανέλα του βασικού. Ο Μπάγεβιτς άλλωστε ανήκει στην κατηγορία των προπονητών που τον τερματοφύλακα του τον αλλάζει μόνο αν συμβεί κάτι εξαιρετικό. Ο Ελευθερόπουλος διαπρέπει - μεταξύ άλλων - και με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο 1-0 του Καραϊσκάκη, στο 0-0 της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ και είναι εξαιρετικά σταθερός σε όλη τη σεζόν με εξαίρεση κάποια λάθη που προέρχονταν τόσο απ'τον υπέρμετρο ενθουσιασμό του, όσο και απ'την απειρία του. Ο Ολυμπιακός κερδίζει το πρώτο του πρωτάθλημα μετά από μια στείρα δεκαετία, ο Ελευθερόπουλος βαφτίζεται "η νέα μεγάλη ελπίδα" του Ολυμπιακού και η νέα σεζόν προμηνύεται λαμπρή για το νεαρό τερματοφύλακα, που έκανε ένα όνειρο χιλιάδων παιδιών που παίζουν σ'αυτή τη θέση : Να μεγαλώσουν και να υπερασπιστούν την εστία του Ολυμπιακού μια μέρα...

Η επόμενη σεζόν όμως δεν ήταν ακριβώς αυτό που λέμε "επιτυχημένη" για τον Ελευθερόπουλο. Την 1η κιόλας αγωνιστική, με αντίπαλο τον Εθνικό στο ΟΑΚΑ, ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής εκτελεί απ'ευθείας φάουλ απ'τα 40 μέτρα. Η μπάλα παίρνει πορεία προς την εστία του Ελευθερόπουλου ο οποίος κάνει μια περίεργη εκτίναξη, αφήνοντας τη μπάλα να καταλήξει στα δίχτυα. Ο Ελευθερόπουλος μένει στο έδαφος και το πρώτο που ακούγεται είναι πως "προσπαθεί να δικαιολογηθεί επειδή έπνιξε το γκολ". Το ριπλέϊ της φάσης όμως δείχνει τον Ελευθερόπουλο με το που σηκώνεται απ'το έδαφος να πιάνει το γόνατο του και να μένει κάτω διπλωμένος απ'τον πόνο. Αντικαθίσταται απ'τον Κυριάκο Τοχούρογλου και η διάγνωση είναι σοκαριστική για το νεαρό τερματοφύλακα : Ρήξη χιαστών, ήτοι ένα τετράμηνο έξω!

Ο Ελευθερόπουλος με δουλειά και συντηρητικό πρόγραμμα, πετυχαίνει να επανέλθει νωρίτερα. Όμως, ένα πρόβλημα σε μια άρθρωση που επηρέαζε τον ώμο του χειροτέρεψε την κατάσταση, αφήνοντας τον έξω άλλον ενάμιση μήνα. Ο Ολυμπιακός "πετούσε" προς το 2ο συνεχόμενο πρωτάθλημα, ο Κυριάκος Τοχούρογλου τα πήγαινε αρκετά καλά και ο υγιής πλέον Ελευθερόπουλος κατσούφιαζε στον πάγκο επειδή δεν έπαιρνε φανέλα βασικού. Παρέα του, ο "ψηλωμένος" Γεωργάτος, που θεωρούσε οτι με ελάχιστη προσπάθεια θα έπαιζε βασικός και ο Μπάγεβιτς τον άφηνε συχνά-πυκνά μεταξύ πάγκου και εξέδρας "προς γνώσιν και συμμόρφωσιν". Οι δύο παίκτες εκείνη την περίοδο "τακίμιασαν" και έγιναν... αυτοκόλλητοι και όπως δήλωσαν αργότερα "έκαναν την αυτοκριτική τους και ήταν αποφασισμένοι τη νέα σεζόν να αποδείξουν οτι είναι παίκτες 11άδας".

1998-1999 : Καταξίωση και... "καλάμι"
Ο Ελευθερόπουλος κάνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε στο Γεωργάτο και τον εαυτό του. Δουλεύει σκληρά στην προετοιμασία και πείθει το Μπάγεβιτς να του δώσει και πάλι τη φανέλα του βασικού. Η χρονιά είναι κάτι παραπάνω από καλή : Με σύμμαχο και την τύχη, ο Ελευθερόπουλος "κλείνει σπίτια" στη φάση των ομίλων του Champions League όπου μεταξύ άλλων, πιάνει και πέναλτι του... Ζλάτκο Ζάχοβιτς στο ΟΑΚΑ στον αγώνα με την Πόρτο. Στο Ελληνικό πρωτάθλημα πραγματοποιεί σειρά εκπληκτικών εμφανίσεων και κάνει άπαντες να πούν οτι "μόλις διορθώσει την έξοδο του, θα γίνει ένας απ΄τους καλύτερους Ευρωπαίους τερματοφύλακες".

Αυτή η άτιμη η έξοδος όμως... Η θεά τύχη τον βοήθησε στη φάση των ομίλων. Κάποια παιδαριώδη λάθη του στις εξόδους δε στοίχισαν και υπερκαλύφθηκαν απ΄την πληθωρική του παρουσία κάτω απ'τα γκολπόστ, αλλά και την ικανότητα του στα τετ-α-τετ. Στο Τορίνο, στη φάση των "8" με τη Γιουβέντους, ο Ελευθερόπουλος έκανε μια εκπληκτική τριπλή απόκρουση, η οποία ψηφίστηκε και η απόκρουση της σεζόν για το Champions League 1998-1999. Στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ όμως... Ο Ολυμπιακός με το Γκόγκιτς έχει προηγηθεί με 1-0 και έχει πάρει προβάδισμα έναντι της Γιουβέντους. Εκεί, στο 85' όμως, σ'εκείνη τη σέντρα του Μπιριντέλι, ο Ελευθερόπουλος έκανε μια έξοδο που σημάδεψε όλη την καριέρα του. Ο Αντόνιο Κόντε κέρδισε τη μπάλα που δε βρήκε ο Ελευθερόπουλος, ισοφάρισε σε 1-1 και στέρησε απ'τον Ολυμπιακό να βρεθεί στους "4" του Champions League. Ο κόσμος, οι συμπαίκτες του και ο προπονητής του κάλυψαν απόλυτα τον Ελευθερόπουλο τονίζοντας οτι "χάρη σ'αυτόν και τις αποκρούσεις του φτάσαμε ως εδώ που φτάσαμε". Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε θριαμβευτικά τη χρονιά, παίρνοντας το πρωτάθλημα και κερδίζοντας τον Παναθηναϊκό στον τελικό του κυπέλλου, κάνοντας το νταμπλ.

Η επόμενη σεζόν είχε... θέματα. Ο Ολυμπιακός έκανε μεγάλες μεταγραφές (Τζιοβάνι, Ζάχοβιτς), τα πράγματα στο Champions League δεν πήγαν καλά (με τον Ελευθερόπουλο πάντως να πιάνει τα άπιαστα στην ήττα με 3-2 απ'τη Μόλντε), ο Μπάγεβιτς απολύεται και έρχεται ο Μπιγκόν και ο κόσμος αρχίζει για πρώτη φορά να σχολιάζει την - κατά Πανούτσον - "τριάδα του φραπέ". Οι Ελευθερόπουλος - Ανατολάκης έδειχναν εκείνη την εποχή περισσότερο απορροφημένοι με το lifestyle τους παρά με τη μπάλα, ενώ ο Γεωργάτος που είχε πουληθεί στην Ίντερ συχνά - πυκνά βρίσκεται στην Αθήνα για να τους συναντήσει. Ο Ελευθερόπουλος τερματίζει τη σεζόν με 32 συμμετοχές, βασικός και αναντικατάστατος και ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το 4ο συνεχόμενο πρωτάθλημα, έχοντας αλλάξει και τον Μπιγκόν με το Ματζουράκη. Τα πράγματα όμως αγρίεψαν για τα καλά την επόμενη σεζόν...


Απ'την κατακραυγή στην αποθέωση
2000-2001 λοιπόν, με τη σεζόν να ξεκινάει με το Γιάννη Ματζουράκη στον πάγκο. Ο Γεωργάτος έχει επιστρέψει απ'την Ίντερ και η "τριάδα του φραπέ" είναι πλέον αχώριστη και... παντοδύναμη. Απο τη μία το λόμπι των λάτιν με Τζιοβάνι, Άλβεζ, Ζε Ελίας, Λουτσιάνο, από την άλλη οι Ελευθερόπουλος - Γεωργάτος - Ανατολάκης με τον προστατευόμενο τους, Λάμπρο Χούτο και στη μέση ο... Djole the Impaler και οι πιστοί του (Κωστούλας, Μαυρογενίδης, Γιαννακόπουλος και λοιποί). Η... συμμορία του Τζόλε κρατούσε αποστάσεις και δε δημιουργούσε προβλήματα, όσο δεν υπήρχε θέμα με τη συμμετοχή στην ομάδα φυσικά. Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιάννης Ματζουράκης, ακριβώς στη μέση. Το πρώτο επεισόδιο σημειώθηκε με τον προστατευόμενο της τριάδας των.. ζεν πρεμιέ, το Λάμπρο Χούτο. Σε μια προπόνηση που ο Ματζουράκης τον πλησίασε για να του κάνει παρατηρήσεις για τη συμμετοχή του, ο Χούτος εξανέστη και πέταξε το αμίμητο : "Μη με πλησιάζεις, βρωμάει το στόμα σου". Κακό δείγμα για τον προπονητή, όταν του αντιμιλάει ένας παίκτης που δεν έχει κλείσει καλά-καλά ένα χρόνο στην ομάδα και συν τοις άλλοις δεν είχε και "ποδοσφαιρικά γαλόνια" στους ώμους του ακόμα... Το θέμα πήγε στον Κόκκαλη, ο Χούτος πήρε συγχωροχάρτι και η ζωή συνεχίζεται.

Ο Γεωργάτος πότε έμπαινε και πότε έβγαινε απ'την εντεκάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσφορία στην "τριάδα του φραπέ". Δυσφορία υπήρχε και από πλευράς Τζόρτζεβιτς, που πίστευε πως με το Γεωργάτο "δένει" καλύτερα στην αριστερή πλευρά, απ'το να εναλλάσσεται με το Λουτσιάνο, που συν τοις άλλοις έψαχνε μόνο το Τζιοβάνι στο γήπεδο. Ο κλοιός "έσφιξε" ακόμα περισσότερο γύρω απ'τον Ματζουράκη στις 07/11/2000, στον αγώνα με τη Λιόν στη Γαλλία. Οι παίκτες σε "συζητήσεις" με δημοσιογράφους, "κάρφωναν" τον προπονητή τους για το αμυντικογενές στήσιμο που στοίχισε την τζάμπα ήττα απ'τη αδύναμη Χέερενφεεν με 1-0 στην Ολλανδία. Οι οπαδοί πάλι, "κάρφωναν" και τον Ελευθερόπουλο, για την έξοδο του Μεσολογγίου στη φάση του γκολ του Γιένσεν στο 84'. Πίσω στη Γαλλία λοιπόν, ο Ολυμπιακός πέφτει στο "σφαγέα" Αυστριακό διαιτητή, Γκίντερ Μπένκο που μεταξύ άλλων δε δίνει δύο πεντακάθαρα πέναλτι στον Ολυμπιακό. Ο Ματζουράκης βγάζει τον Τζιοβάνι, ο Τζιοβάνι πετάει τη φανέλα στα μούτρα του Ματζουράκη και στη συνέχεια κινείται απειλητικά προς το μέρος του! Το κλίμα για το Ματζουράκη βαραίνει κι άλλο όταν με το τέλος του αγώνα θα αποβληθεί απ'το διαιτητή, ενώ είχε πλέον να αντιμετωπίσει τη δυσφορία των τριών... συμμοριών, αλλά και τα πισώπλατα μαχαιρώματα του βοηθού του, Τάκη Λεμονή, που πήγαινε σε κάθε ευκαιρία στον πρόεδρο για να του παρουσιάσει το πλάνο του για έναν δυνατό Ολυμπιακό σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το τέλος του Ματζουράκη στον πάγκο ήρθε στις 23/11/2000, στον αγώνα για το κύπελλο UEFA με τη Λίβερπουλ. Εκεί ακριβώς χρονολογείται η αρχή του τέλους των καλών σχέσεων του Ελευθερόπουλου με τον κόσμο της ομάδας. Το "αρχίδι μουνάκι Ματζουράκη" δονούσε το ΟΑΚΑ, με τη Λίβερπουλ να προηγείται με 1-2 περίπου 15 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Από γύρισμα του Μαυρογενίδη, η μπάλα φτάνει στον Ελευθερόπουλο, ο οποίος με πολύ αργό βήμα και σκυμμένο το κεφάλι, δείχνοντας "απογοητευμένος" απ΄την εικόνα της ομάδας, πηγαίνει προς τη μπάλα και την πασάρει σαν πεντάχρονο παιδί στο Γιώργο Ανατολάκη. Αυτό ήταν : Ο κόσμος που δεν είχε καταφερθεί ποτέ εναντίον του "Ελέ" την τετραετία που πέρασε, ξέσπασε. Ένα μακρόσυρτο "ΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ" απλώθηκε στον αέρα και πρέπει να ακούστηκε μέχρι το... σπίτι του Ελευθερόπουλου. Το πράγμα χόντρυνε κι άλλο, με κάποιους να πετάνε μπουκάλια στον "Ελέ" και κάποιους άλλους να τον βρίζουν όπως δε θα έβριζαν ούτε τερματοφύλακα του... Παναθηναϊκού. Ο Αλέξης Αλεξανδρής πετυχαίνει το 2-2 και τα χειρότερα αποφεύγονται. Με το τέλος του αγώνα, ο Ελευθερόπουλος δηλώνει οτι παραιτείται από αρχηγός του Ολυμπιακού, ζητάει άδεια για ψυχολογικούς λόγους και εξαφανίζεται από προσώπου γης!

Αναλαμβάνει ο Λεμονής που θα οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην Τούμπα ενάντια στον ΠΑΟΚ. Με καλύτερο παίκτη του αγώνα το Γεωργάτο (που όλως τυχαίως... αναστήθηκε μόλις έφυγε ο Ματζουράκης) ο Ολυμπιακός έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο και κέρδισε με 4-2. Η εξαφάνιση του Ελευθερόπουλου κράτησε λίγες εβδομάδες και με την επιστροφή του πήρε και πάλι φανέλα βασικού. Ακολούθησε η καλύτερη περίοδος του Ελευθερόπουλου κάτω απ'τα δοκάρια του Ολυμπιακού, με τον "Ελέ" να αναγκάζει τον κόσμο να τον χειροκροτήσει και πάλι και τον ίδιο να πιάνει... απίστευτα πράγματα. Με εξαίρεση τον τελικό κυπέλλου και την ήττα του Ολυμπιακού απ'τον ΠΑΟΚ με 2-4 - όπου όλη η ομάδα όμως είχε μαύρο χάλι - ο Ελευθερόπουλος ήταν ο πρωταγωνιστής του Ολυμπιακού. Ο "Ελέ" είχε πάρει μια ρεβάνς απ'τον κόσμο που του επιτέθηκε, όμως όλα όσα είχε πεί και είχε κάνει απλά έμπαιναν στην άκρη και δεν ξεχάστηκαν... To Φεβρουάριο του 2001, ο Ελευθερόπουλος έδωσε συνέντευξη στο "ΒΗΜΑ" σχετικά με τα τεκταινόμενα στη σεζόν και το επεισόδιο του Νοεμβρίου στον αγώνα με τη Λίβερπουλ, επιδεινώνοντας με ορισμένα εκ των λεγόμενών του τον κόσμο της ομάδας. Αναλυτικά η συνέντευξη :

* Εν τέλει κατόρθωσες το τελευταίο διάστημα με την αγωνιστική παρουσία σου να κατεβάσεις... ρολά στην εστία του Ολυμπιακού και παράλληλα να κλείσεις και ορισμένα στόματα.
"Η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που με αμφισβήτησαν δεν είναι η απόδοσή μου. Είναι αυτό που μου είπε ο Τάκης Λεμονής στα αποδυτήρια μετά την αναμέτρηση με τον Ιωνικό στη Νίκαια, το οποίο δεν το ξέρει κανείς".

*­ Δηλαδή;
"Μου είπε λοιπόν ότι "εδώ και ενάμιση μήνα έχεις καταφέρει να μην έχω άγχος ακόμη και όταν ο αντίπαλος παίκτης βρίσκεται στη μικρή περιοχή". Αυτή είναι η απάντηση σε όσους με αμφισβητούν. Οταν έχεις έναν τερματοφύλακα που σου προσφέρει αυτή τη σιγουριά, ακόμη και όταν δεν αποδίδει τα μέγιστα, δεν τον αλλάζεις. Γι' αυτό και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με έβαζε να παίζω και με ένα πόδι".

­* Πάντως ο κ. Λεμονής μπήκε στη διαδικασία να σε αφήσει εκτός ενδεκάδας χωρίς να έχεις κάποιο πρόβλημα τραυματισμού. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στην πορεία σου στον Ολυμπιακό.
"Ο κάθε προπονητής έχει τη φιλοσοφία του. Για παράδειγμα, ο Μπάγεβιτς δεν αλλάζει ποτέ τον τερματοφύλακα και τους δύο στόπερ. Οι υπόλοιποι παίκτες που μετέχουν στην ενδεκάδα είναι αναλώσιμοι. Τώρα όσον αφορά τον Τάκη, ας μην ξεχνάμε ότι του έπεσαν όλα μαζεμένα τους τρεις μήνες που είναι προπονητής στον Ολυμπιακό. Αυτό όμως που μου είπε μετά το παιχνίδι με τον Ιωνικό δείχνει ότι αρχίζει να καταλαβαίνει ή να νιώθει ορισμένα πράγματα πιο έντονα".

*­ Σου μίλησε ο κ. Λεμονής όταν αποφάσισε να σε αφήσει στον πάγκο;
"Οχι. Ούτε προτού με αφήσει εκτός ενδεκάδας ούτε μετά που δεν έπαιζα. Εχω όμως την αίσθηση ότι ο Τάκης ξέρει τις δυνατότητές μου. Δεν είναι δυνατόν ο προπονητής να μη θέλει έναν καλό Ελευθερόπουλο κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού. Και το έβλεπα αυτό ότι το ήθελε".

*­ Πέρασαν όμως πολλά από το μυαλό σου...
"Δεν θα σου πω ψέματα. Οταν βρεθείς από το ζενίθ στο ναδίρ, είναι φυσικό να κάνεις τους πιο απίθανους συνειρμούς. Αν είναι δική του επιλογή ή του το ζήτησαν. Αν το έκανε ή όχι για να με προστατέψει. Αλλά έχω την αίσθηση ότι το έκανε για να ηρεμήσουν κάπως τα πράγματα. Η εξέλιξη των πραγμάτων τον δικαίωσε".

* Γιατί παραιτήθηκες από αρχηγός του Ολυμπιακού μετά την αναμέτρηση με τη Λίβερπουλ στο ΟΑΚΑ;
"Για ένα χρονικό διάστημα πριν από αυτό το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ είχε διαμορφωθεί αρνητικό κλίμα για μένα, το οποίο δεν μπορούσα να εξηγήσω. Μπορούσα να το διαισθανθώ, αλλά όχι να ανακαλύψω την αιτία και σε ποιο βαθμό θα εκφραστεί η αμφισβήτηση για τις ικανότητές μου. Δεν είμαι ούτε μάντης ούτε έριχνα τα χαρτιά, αλλά το είχα προβλέψει. Και ήταν το αντίθετο από αυτό που ίσχυε. Από το καλοκαίρι είχα διαπιστώσει ότι η εφετινή χρονιά θα μπορούσε να είναι η καλύτερή μου".

*­ Τουλάχιστον διαπίστωσες από ποιους υποκινούνταν όλα αυτά;
"Πολλοί νομίζουν ότι οι ποδοσφαιριστές ζουν μέσα σε μια γυάλινη σφαίρα. Πιστεύουν ότι δεν διαβάζουν τι γράφουν για αυτούς, έχουν την εντύπωση ότι οι παίκτες δεν καταλαβαίνουν το παιχνίδι που παίζεται πίσω από την πλάτη τους. Εκείνη την περίοδο παρατηρούσα κάποια δημοσιεύματα και άκουγα τις γνώμες κάποιων, οι οποίοι έχτιζαν σταδιακά αρνητική εικόνα για μένα. Αισθάνθηκα τότε πως θα έκανε κακό στην ομάδα το ότι φορούσα εγώ το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Και το οξύμωρο είναι πως οι συμπαίκτες μου έλεγαν μετά τα παιχνίδια ότι πάλι μας έσωσε ο "Ελέ" σήμερα, ενώ τα ραδιόφωνα και οι εφημερίδες εξέφραζαν τα παράπονά τους για την απόδοσή μου. Θα μου πεις, γιατί ασχολείσαι...".

*­ Ακριβώς... Γιατί δεν τα αγνοείς;
"Μα αν το πράξεις αυτό είναι σαν να αρνείσαι την πραγματικότητα. Μέσα στον Ολυμπιακό ζω, τα ακούω και τα διαβάζω είτε θέλω είτε δεν θέλω".

­* Ποιός είναι ο καλύτερος κριτής για σένα;
"Οι αμυντικοί μου. Μόνο αυτοί μπορούν να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες που έχει η θέση του τερματοφύλακα. Προτιμώ όταν γίνεται ένα σουτ, και εφόσον η φάση το επιτρέπει, απλώς να κατεβάσω την μπάλα. Με αυτόν τον τρόπο ουδείς αντιλαμβάνεται ότι υπήρξε δυσκολία και έτσι δεν άγχεται. Αν αρχίσει ο τερματοφύλακας να πετάγεται σαν την τσίτα με το παραμικρό, μεταδίδει στην άμυνα αλλά και στην εξέδρα ότι κάτι συμβαίνει· ότι η αντίπαλη ομάδα κάνει ευκαιρίες και το γκολ δεν θα αργήσει να μπει".

*­ Υπήρξαν αρκετοί που εξέφρασαν την άποψη ότι ο Ελευθερόπουλος δεν έπρεπε να παίξει στη ρεβάνς μέσα στο Ανφιλντ...
"Το γνωρίζω αυτό και δεν σου κρύβω ότι με ενόχλησε. Με πείραξε όμως περισσότερο ότι αυτό το υποστήριξαν και άνθρωποι που ανήκουν στον Ολυμπιακό και τρώνε ψωμί από τον σύλλογο".

­* Μήπως έπρεπε να μην έχεις πάρει την τριήμερη άδεια μετά τον πρώτο αγώνα με τη Λίβερπουλ στο ΟΑΚΑ και να παραμείνεις για να βοηθήσεις τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι που ακολούθησε με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα;
"Είμαι πεπεισμένος ότι, αν πήγαινα να παίξω, με την ψυχολογική κατάσταση που είχα θα ήμουν ο χειρότερος Ελευθερόπουλος όλων των εποχών και θα έκανα κακό στην ομάδα. Προτίμησα όμως να μην αγωνιστώ και βγήκε σε καλό στον Ολυμπιακό. Εξαφανίστηκα από προσώπου γης και είπα στον κ. Λούβαρη ότι για το καλό του Ολυμπιακού για τρεις ημέρες δεν θα περάσω ούτε έξω από τον Ρέντη. Πήρα τα κλειδιά από ένα εξοχικό σπίτι στη Ναύπακτο και πήγα να μείνω μόνος μου να σκεφτώ και να ηρεμήσω".

*­ Γιατί όταν τελείωσε το παιχνίδι με τη Λίβερπουλ στο ΟΑΚΑ μπήκες στα αποδυτήρια και είπες ότι κάποιοι πρέπει να σταματήσουν αυτό που γίνεται;
"Γιατί αισθάνθηκα ότι υπήρχαν πράγματα που έπρεπε να αλλάξουν. Αυτό που έχω να πω το λέω πάντα".

*­ Εννοείς ότι έπρεπε να τα αλλάξουν κάποιοι παίκτες που έχουν καλές σχέσεις με τους οπαδούς;
"Οχι. Υπήρχαν πράγματα που έπρεπε να διαφοροποιηθούν. Στον Ολυμπιακό τους τελευταίους 18 μήνες δημιουργήθηκε ανασφάλεια στους παίκτες. Αποτέλεσμα ήταν ο καθένας να ψάχνει να πιαστεί από κάπου με την ψευδαίσθηση ότι θα σωθεί. Και υπήρχαν και ορισμένοι παίκτες που δεν πιάστηκαν από πουθενά και τελικά την πλήρωσαν αυτοί".

*­ Εχει εκφραστεί η άποψη ότι για να κάνει ο Ολυμπιακός καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ πρέπει να πάρει μεγάλο τερματοφύλακα...
"Μεγάλο σε ηλικία;"

*­ Εννοώ καλό, και μάλιστα ξένο τερματοφύλακα. Ο κ. Μπάγεβιτς το είχε συζητήσει με τη διοίκηση...
"Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δύο είναι οι θέσεις στον Ολυμπιακό οι οποίες είναι και ηλεκτρικές καρέκλες: η θέση του προπονητή και του τερματοφύλακα. Αν ανατρέξουμε στην ιστορία του Ολυμπιακού θα το διαπιστώσουμε. Αυτή η ομάδα είχε πάρα πολλά χρόνια να βρει έναν καλό προπονητή και να τον κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο συνέβη και με τη θέση του τερματοφύλακα. Κάθησαν πολλοί κάτω από τα δοκάρια, αλλά κανένας δεν στέριωσε. Δεν μπορώ να κρύψω πως όταν δεν ήμουν σε καλή ψυχολογική κατάσταση σκέφτηκα ότι τελικά ο Ολυμπιακός μπορεί να μη θέλει να έχει συνεχώς έναν καλό τερματοφύλακα. Ισως η ομάδα αυτή να επιζητεί να αλλάζει τον προπονητή και τον γκολκίπερ. Αναλογίστηκα ότι αυτή είναι και η νοοτροπία του κόσμου. Να γουστάρει να ασκεί κριτική στον καινούργιο τερματοφύλακα και στον καινούργιο προπονητή".

*­ Θα ξαναζητήσεις το περιβραχιόνιο του αρχηγού;
"Δεν είμαι άνθρωπος που αλλάζω τον λόγο μου".

*­ Αν το καλοκαίρι οι περισσότεροι παίκτες ψηφίσουν πάλι εσένα, τι θα πεις;
"Δεν ξέρω, αλλά αισθάνομαι ότι όταν πάρεις μια απόφαση δεν πρέπει να την αλλάζεις. Δεν λέω ότι δεν κάνει να μετανιώνεις, δεν έχει συμβεί όμως αυτό. Αντίθετα πιστεύω ότι έκανα καλό στην ομάδα. Αυτό έδειξε η ιστορία".

*­ Αν δεχθείς μια καλή πρόταση από ομάδα του εξωτερικού θα αποχωριστείς τον Ολυμπιακό;
"Είναι τόσο ρευστά τα πράγματα στον Ολυμπιακό που όλα μπορούν να συμβούν. Στο παρελθόν τα έβλεπα όλα ωραία και ρομαντικά. Στη συνέχεια ήρθε η αμφισβήτηση και μετά η αναγνώριση. Και όλα αυτά σε διάστημα τριών ετών. Αν είναι καλό για μένα και τον Ολυμπιακό δεν θα αποκλείσω την περίπτωση να φύγω. Στη διάρκεια της καριέρας μου έχουν έρθει τέσσερις ομάδες από την Ιταλία και την Αγγλία και έχουν κάνει πρόταση. Εδιναν πολύ καλά χρήματα στον Ολυμπιακό και σε μένα, αλλά εκείνη την περίοδο έκρινα ότι δεν έπρεπε να φύγω".

*­ Θεωρείς ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις σου με τους οπαδούς;
"Δεν είχα ποτέ πρόβλημα μαζί τους. Με ένιωθαν δικό τους παιδί. Αλλά εγώ αυτό ποτέ δεν θέλησα να το προβάλω".

*­ Γιατί;
"Πιστεύω ότι για να δείξω πόσο Ολυμπιακός είμαι δεν χρειάζεται να κάνω τατουάζ στο μπράτσο. Αυτό φαίνεται από το τατουάζ στην ψυχή. Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, την πρώτη χρονιά που με είχαν ρωτήσει αν αυτή η λατρεία οφείλεται στο ότι είμαι γέννημα θρέμμα Πειραιώτης και είχα απαντήσει πως δεν θεωρώ τον εαυτό μου μεγαλύτερο οπαδό της ομάδας από τα παιδιά που κάθονται στην εξέδρα. Αλλο όμως οπαδός και άλλο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στον Ολυμπιακό. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό διαχωρίστηκε μετά τον αγώνα με τη Λίβερπουλ, όταν συνειδητοποίησα πως αν λειτουργώ με το συναίσθημα κάνω κακό στον εαυτό μου και στην ομάδα".

*­ Γιατί οι οπαδοί τα έβαλαν μαζί σου στον αγώνα με τη Λίβερπουλ στο ΟΑΚΑ;
"Ξέσπασαν στον αγώνα με τη Λυών κατά του Τζιοβάνι όταν έγινε αλλαγή και με μένα στο παιχνίδι με τη Λίβερπουλ. Ούτως ή άλλως, τα ονόματα την πληρώνουν, δεν μπορεί να τα βάλουν με τον Πατσατζόγλου που είναι έξι μήνες στην ομάδα ούτε με κάποιους άλλους παίκτες για διαφορετικούς λόγους. Η μουρμούρα της εξέδρας είχε ξεκινήσει από νωρίς. Είχε προηγηθεί ένα σουτ όπου μπλόκαρα την μπάλα και δέχθηκα κάποια ειρωνικά χειροκροτήματα. Από εκείνη τη στιγμή άρχισα να χάνω το μυαλό μου. Τι να έκανα; Μεγάλωσα στο Χατζηκυριάκειο και πρώτα έμαθα να λέω "Ολυμπιακός" και μετά "μαμά και "μπαμπά". Ηταν δύσκολο να κοπεί αυτός ο ομφάλιος λώρος. Επρεπε να γίνει ένα "κρακ" για να κοπεί και έγινε. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχω πάψει να αγαπάω τον Ολυμπιακό. Απλώς ότι έχω πάψει να λειτουργώ με το συναίσθημα την ώρα του αγώνα. Το είχα πει στον Γεωργάτο, στον Αλέξη, και σε ακόμη έναν φίλο μου ότι κάποια στιγμή η εξέδρα θα τα έβαζε μαζί μου...".

*­ Πιστεύεις ότι ο Τζιοβάνι έχει βοηθήσει τον Ολυμπιακό;
"Είναι καλό που ήρθαν ποδοσφαιριστές σαν τον Τζιοβάνι και τον Ζάχοβιτς στον Ολυμπιακό. Υπάρχουν όμως και άλλοι παίκτες, οι οποίοι από τα "πέτρινα χρόνια" τον οδήγησαν στα πρωταθλήματα. Είναι δυνατόν να ασχολούνταν όλοι μόνο με αυτούς τους δύο; Λες και δεν υπήρχε η υπόλοιπη ομάδα... Είναι αμαρτία. Αυτοί ήρθαν για να βοηθήσουν και όχι για να σώσουν τον Ολυμπιακό. Από τα αδιέξοδα την ομάδα την έβγαλαν άλλοι παίκτες. Ο Τζιοβάνι είναι ιδιόρρυθμη περίπτωση. Πέρυσι βοήθησε αρκετά γιατί μέσα στο γενικό μπέρδεμα που δημιουργήθηκε κάποια στιγμή υπήρχε ένας παίκτης-μαγνήτης. Στη συνέχεια τραυματίστηκε και όταν επανήλθε δεν ήταν ο ίδιος. Δεν μπορώ να εξηγήσω το γιατί".

*­ Πολλοί λένε ότι τον επηρεάζει ο επιστήθιος φίλος του, ο Λουτσιάνο...
"Αυτό δεν το πιστεύω γιατί είναι η εύκολη απάντηση. Το επισημαίνω όμως επειδή όταν έρχονται δύσκολες στιγμές στον Ολυμπιακό όλοι τα ρίχνουν αμέσως στη λεγόμενη "κλίκα του Ελευθερόπουλου, του Γεωργάτου και του Ανατολάκη". Αλλά μόλις έρθουν τα καλά αποτελέσματα η κλίκα μετονομάζεται αμέσως σε... Αγία Τριάδα. Μακάρι ο Τζιοβάνι να βρει τον εαυτό του, διαφορετικά...".

­* Αν δηλαδή ο Τζιοβάνι δεν βρει τον εαυτό του θα πρέπει η διοίκηση να του "κρεμάσει πωλητήριο" τη μεταγραφική περίοδο του ερχόμενου καλοκαιριού;
"Δεν είναι στη δικαιοδοσία μου να εκφράσω άποψη. Εγώ είμαι συμπαίκτης του Τζιοβάνι και θέλω να παίζει καλά και να βοηθάει την ομάδα. Οταν δεν αγωνίζεται αυτός θέλω να παίζει καλά εκείνος που τον αντικαθιστά".

­* Πάντως για τον Τζιοβάνι είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο και συζήτηση στρογγύλης τραπέζης, με παρόντες όλους τους παίκτες της ομάδας.
"Προσπαθούσαμε τότε να βρούμε τι φταίει για την αλλαγή της συμπεριφοράς του και του εξηγήσαμε ότι οι ποδοσφαιριστές τον αποδέχονται ως αστέρι στην ομάδα και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να μας βοηθήσει. Και ο Γεωργάτος τού είπε τότε ότι "είσαι πάνω από εμένα, απλώς πες μας τι έχεις για να σε βοηθήσουμε".

­* Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και το αντίστοιχο μειονέκτημα του Τάκη Λεμονή;
"Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζει τα θετικά στοιχεία που διαθέτει. Ο Τάκης ξέρει τι γίνεται μέσα στα αποδυτήρια γιατί υπήρξε ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και κρατάει τις ισορροπίες. Το μειονέκτημά του είναι ότι έχει στη διάθεσή του ένα πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να αποδείξει πως αξίζει να μείνει και του χρόνου με αποτέλεσμα να αισθάνεται μεγάλη πίεση".

*­ Αν μείνει και μετά το καλοκαίρι μήπως θα πρέπει να απαιτήσει να γίνουν σημαντικές αλλαγές για να μην ψάχνει ο Ολυμπιακός από τον... Οκτώβριο για προπονητή;
"Μα είναι δυνατόν να μείνει ο κ. Λεμονής και να μην κάνει τις εισηγήσεις του; Είμαι πεπεισμένος ότι θα ζητήσει αλλαγές. Το θέμα είναι αν θα γίνουν αποδεκτές από τη διοίκηση. Ο προπονητής ξέρει από μπάλα και ο πρόεδρος έχει και τη διάθεση και την οικονομική δυνατότητα. Στο τέλος της χρονιάς θα γίνει από τη διοίκηση το ταμείο για τον Τάκη".

­* Αρκετοί όμως υποστηρίζουν ότι στο πρώτο δύσκολο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό έχασε την ψυχραιμία του στον πάγκο και ίσως απώλεσε την ευκαιρία να παραμείνει και την επόμενη αγωνιστική περίοδο στον Ολυμπιακό...
"Κάποιες από τις κινήσεις του για τις οποίες κατακρίθηκε ήταν σωστές. Το σκεπτικό του είχε λογική, απλώς το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε. Αν, για παράδειγμα, ο Ζέτερμπεργκ είχε κάνει καλύτερο παιχνίδι, την άλλη ημέρα τι θα έλεγαν οι επικριτές του; Για το μαγικό ραβδί του Λεμονή που σταμάτησε τον Παναθηναϊκό μήπως;".

*­ Χρειάζεται ανανέωση το έμψυχο δυναμικό του Ολυμπιακού;
"Σε όλες τις ομάδες γίνεται αυτό επειδή ο κόσμος απαιτεί να βλέπει καινούργια πρόσωπα. Θα πρέπει όμως να γίνεται από νωρίς ο προγραμματισμός. Οι διοικούντες θα πρέπει να αποφασίσουν από τώρα για το θέμα του προπονητή και για τη μεταγραφική ενίσχυση. Να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή".

*­ Αλήθεια, ποιον ποδοσφαιριστή χρειάζεται ο Ολυμπιακός;
"Εγώ θα ήθελα συμπαίκτη τον Κωνσταντίνου. Μπορεί να βάλει μόνος του την αντίπαλη άμυνα στη μεγάλη περιοχή. Καθαρίζει το παιχνίδι. Μαρκάρει σαν σκυλί. Ασε που είναι μικρός σε ηλικία και ο Ολυμπιακός μπορεί στη συνέχεια να τον παραχωρήσει σε τιμή πενταπλάσια από εκείνη που τον απέκτησε".

*­ Πολλοί επισημαίνουν ότι θα ήταν καλό για τον Ολυμπιακό να έρθει στον Πειραιά τόσο ο Μιχάλης Κωνσταντίνου όσο και ο Γιάννης Κυράστας.
"Ιδιόρρυθμη περίπτωση ο Κυράστας. Απ' ό,τι έχω ακούσει βέβαια. Για παράδειγμα, ο Νινιάδης και ο Τζόρτζεβιτς που έχουν δουλέψει μαζί του λένε τα καλύτερα λόγια. Υπάρχει όμως και ένα κλίμα εναντίωσης στον ερχομό του από οπαδούς ή και από δημοσιογράφους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί ο Κυράστας να έρθει στον Ολυμπιακό. Ως προπονητής εμένα μου κάνει. Αλλά δεν θέλω στην ομάδα έναν τεχνικό που οι οπαδοί θα ψάχνουν την παραμικρή ευκαιρία για να τον βρίσουν".


2001-2002 : Προβλήματα...
Η νέα σεζόν θα περίμενε κανείς να συνεχιστεί το ίδιο δυνατά από πλευράς πείσματος και θέλησης. Αντί αυτού, ο Ελευθερόπουλος ξεκινάει πολύ χαλαρά και σε καμμία περίπτωση δε δείχνει τόσο συγκεντρωμένος όσο στην περασμένη περίοδο. Έρχεται ο αγώνας για το Champions League με τη Λα Κορούνια, ο Ολυμπιακός μέχρι το 93' προηγείται με 1-2 και η ασυνεννοησία του Ελευθερόπουλου με τον Μπερμούδες φέρνουν το 2-2 και τις... ψιλές μεταξύ τους στα αποδυτήρια. Η θέση του δεν απειλείται απ'το Γεωργίου, όμως ο "Ελέ" εμφανίζει... αυτοκαταστροφικές τάσεις όταν δηλώνει πως "ο Ολυμπιακός δε χρειάζεται δύο ισάξιους τερματοφύλακες, εγώ είμαι αρκετός και ο Γεωργίου καλός για ρεζέρβα", κάνοντας τον κόσμο να βράζει. Τα προβλήματα του "Ελέ" ξεκινούν νωρίς-νωρίς, μόλις στις 25/09/2001 στον αγώνα με τη Λιλ στη Γαλλία. Ο Ελευθερόπουλος κάνει τρείς απίστευτες "χοντράδες" και οι "νέοι" στη διοργάνωση Γάλλοι κερδίζουν με 3-1. Ο "Πρωταθλητής" κυκλοφορεί με το επικό πρωτοσέλιδο "ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΕ ΚΕΝΗ ΕΣΤΙΑ" και επιτίθεται ανοιχτά στον Ελευθερόπουλο, δακτυλοδείχνοντας τον ως υπαίτιο της ήττας. Ο Ελευθερόπουλος ξαναπαίρνει άδεια και ξανα-εξαφανίζεται...

Επανέρχεται σύντομα αυτή τη φορά, καθώς μετά την απογοητευτική εμφάνιση του Γεωργίου στον αγώνα με τη Λάρισα για το κύπελλο (5-3 ο Ολυμπιακός) ο Λεμονής δεν ήθελε ούτε να σκεφτεί το ενδεχόμενο να του εμπιστευθεί φανέλα βασικού στο Όλντ Τράφορντ με τη Μάντσεστερ. Ο Ελευθερόπουλος επανέρχεται κάτω απ'τα γκολπόστ και παίζει κυριολεκτικά μόνος του τη Μάντσεστερ μέχρι το 80', ενώ μεταξύ άλλων έχει "βγάλει" (με τη βοήθεια και του δοκαριού) ένα φάουλ "μισό γκολ" του Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, αλλά και ένα πέναλτι του Ρουντ Φαν Νίστελρόϊ! Ο Ολυμπιακός καταρρέει μετά το 80', αλλά την επόμενη ημέρα οι εφημερίδες των Άγγλων θα γράψουν πως "η εμφάνιση του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού ήταν μια απ'τις σπουδαιότερες παραστάσεις στο Θέατρο των Ονείρων". Ο δε Ελευθερόπουλος - που όπως αποκάλυψε ο γιατρός του Ολυμπιακού έπαιζε με σπασμένο δάχτυλο - όταν ρωτήθηκε για τον αγώνα, έδωσε "πληρωμένη απάντηση" : "Σταθήκαμε καλά, αλλά δυστυχώς δε τα καταφέραμε. Ελπίζω μόνο αυτή τη φορά ο εφιάλτης να ήταν σε γεμάτη εστία"...

Η σεζόν πάντως δεν εξελίχθηκε και πολύ καλά για τον Ελευθερόπουλο, που σε έναν εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα έπαθε εξάρθωση κλείδας και έμεινε έξω για το υπόλοιπο της σεζόν, περιορίζοντας τις συμμετοχές του σε μόλις 15. Το highlight του πάντως ήταν η συνέντευξη τύπου στο επεισοδιακό 1-1 με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, όπου γύρισε και είπε στο δημοσιογράφο Μένιο Σακελλαρόπουλο το αμίμητο "εσείς φυσικά γνωρίζετε οτι σας αντιπαθώ εξαιρετικά"... Κάγκελο ο Μένιος.

Τα πρόβληματα... πάσης φύσεως συνεχίστηκαν και την επόμενη σεζόν. Ο Ελευθερόπουλος ξεκινάει και πάλι βασικός αλλά θα δεχτεί ένα αστείο γκολ στη Ριζούπολη - που τελικά δεν έπαιξε ρόλο και ο κόσμος ευτυχώς γι'αυτόν ξέχασε - στο θριαμβευτικό 6-2 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Η συνέχεια ήταν εξίσου κακή καθώς ο Ελευθερόπουλος δεν έδειχνε να πατάει γερά στα πόδια του, ενώ ο κόσμος άρχισε πάλι να τον κατηγορεί για κακή εξωγηπεδική ζωή και "κλίκες" στην ομάδα. Ο "Ελέ" θα δεχτεί ένα αστείο γκολ στο εντός έδρας ματς με τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, ένα γκολ καταδικαστικό (το 3ο της Μάντσεστερ στην εντός έδρας ήττα με 2-3) και ο κόσμος στρέφεται και πάλι εναντίον του. Ο Λεμονής έχει φύγει, τον έχει αντικαταστήσει ο Κόλλιας που έχει φύγει και αυτός με τη σειρά του και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο ο νέος προπονητής, Σρέτσκο Κάτανετς, δίνει τη χαριστική βολή στον Ελευθερόπουλο, αντικαθιστώντας τον στο ημίχρονο με το Φάνη Κατεργιαννάκη. Ο Σλοβένος προπονητής μάλιστα, στο τέλος του αγώνα, δήλωσε πως έβγαλε τον Ελευθερόπουλο γιατί δεν έδειχνε να είναι σε καλό βράδυ (βέβαια ο Σλοβένος δε δικαιώθηκε για την κίνηση του, γιατί τα 2 γκολ που "έπνιξε" ο Κατεργιαννάκης στο 2ο ημίχρονο είναι αμφίβολο αν τα "έπνιγε" ο ντεφορμέ Ελευθερόπουλος. Τα χειρότερα ήρθαν πάντως λίγο αργότερα, όταν ο "Ελέ" παθαίνει υποτροπή στο τραύμα του στην κλείδα, αφού δεν είχε ακολουθηθεί σωστή θεραπευτική αγωγή και χάνει το υπόλοιπο της σεζόν, τερματίζοντας πάλι στις 15 συμμετοχές. Μιας σεζόν που είδε τον Ολυμπιακό πρωταθλητή για 7η συνεχόμενη φορά...


2003-2004 : The End...
Η νέα σεζόν ξεκινάει με τον Ελευθερόπουλο να αντιμετωπίζει και πάλι προβλήματα τραυματισμών. Χάνει σημαντικό μέρος της προετοιμασίας, ταλαιπωρείται και ο Ολυμπιακός ξεκινάει με εναλλάξ τους Κατεργιαννάκη και Μπούτσεκ. Ο τότε προπονητής, Όλεγκ Προτάσοφ, πονοκεφαλιάζει σχετικά με το ποιόν να χρησιμοποιήσει, μιας και οι δύο είναι εξαιρετικά ασταθείς : Ο μεν Κατεργιαννάκης ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο, ο δε Μπούτσεκ αδικαιολόγητα ψαρωμένος.

Μ'αυτά και μ'αυτά, η σεζόν προχωρούσε. Ο Ολυμπιακός διατηρούταν στην πρώτη θέση και κάποια στιγμή ο Ελευθερόπουλος τέθηκε στη διάθεση του προπονητή του, ο οποίος απελπισμένος απ'τα... κατορθώματα των έτερων ανταγωνιστών του για τη θέση, τον επαναφέρει στη βασική εντεκάδα με το που πήρε το "ΟΚ" του γιατρού. Έτσι, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, 06/12/2003, ο "Ελέ" κάθεται κάτω απ'τα δοκάρια του Ολυμπιακού στο νικηφόρο 1-0 του Ολυμπιακού επί της Χαλκηδόνας στη Ριζούπολη και κερδίζει το χειροκρότημα του κόσμου που τον καλοδέχεται και πάλι. Ούτε ο χειρότερος εχθρός του όμως θα του ευχόταν αυτό που συνέβη λίγες ημέρες αργότερα στο Τορίνο. Στις 10/12/2003, στο Ντελε Άλπι, η "καταραμένη" για τον Ελευθερόπουλο Γιουβέντους ουσιαστικά σημαίνει ουσιαστικά την αρχή του τέλους του στον Ολυμπιακό. Ο Προτάσοφ κατεβαίνει να παίξει 4-4-2 φουλ επιθετικά στο Ντέλε Άλπι, η Γιουβέντους βάζει το ένα γκολ μετά το άλλο και οι Ελευθερόπουλος - Ανατολάκης στοχοποιούνται μετά το ντροπιαστικό 7-0. "31, 32, πάρτε πούλο και οι δύο" το σύνθημα που ακουγόταν εκείνες τις ημέρες, με τον κόσμο να εννοεί τους δύο παίκτες ονοματίζοντας τον αριθμό της φανέλας τους.

Ο Ελευθερόπουλος διατηρεί τη θέση του βασικού στα νικηφόρα παιχνίδια με τον Άρη (14/12/2003, 3-0) στη Θεσσαλονίκη και στο Αιγάλεω (21/12/2003, 2-1) με αντίπαλο την τοπική ομάδα, αλλά στην αυγή του 2004 ήρθε το τέλος. 11/01/2004 στη Ριζούπολη, Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ στα πλαίσια της 16ης αγωνιστικής. Ο Ολυμπιακός θα προηγηθεί με το Νέρι Καστίγιο στο 66', αλλά ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης θα ισοφαρίσει σε 1-1 σχεδόν με τη σέντρα (68'). Στο 86' με ένα γκολ-καρμπόν, ο Σλάντιαν Σπάσιτς κάνει το 1-2 και στη Ριζούπολη στήνεται λαϊκό δικαστήριο, αφού ο κόσμος θεωρεί τους Ελευθερόπουλο και Ανατολάκη υπεύθυνους. Με μιας, εμφανίζονται όλα τα προβλήματα του παρελθόντος : Η κακή εξωγηπεδική ζωή, τα "τραβήγματα" με τις... μοντέλες, η αλαζονεία, η αδιαφορία... Λίγες ημέρες αργότερα, σε μια κίνηση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και ακολουθήθηκε (και ακολουθείται ακόμα) από πλούσιο... παρασκήνιο, λόγω της σχεδόν ταυτόχρονης οικειοθελούς αποχώρησης του Παρασκευά Άντζα "για οικογενειακούς λόγους", η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την τελευταία ημέρα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου οτι λύθηκε το συμβόλαιο του Δημήτρη Ελευθερόπουλου. Ο Ελευθερόπουλος δήλωσε λακωνικά "φαίνεται πως 10 χρόνια για τερματοφύλακα στον Ολυμπιακό είναι πολλά" και με σκυμμένο το κεφάλι πέρασε το κατώφλι του Ρέντη για τελευταία φορά.


Ελευθερόπουλος και εθνική ομάδα
Ο Ελευθερόπουλος χρίστηκε διεθνής το 1999 σε ένα φιλικό παιχνίδι ενάντια στο Βέλγιο. Στα προκριματικά για το παγκόσμιο κύπελλο του 2002 αγωνίστηκε σε τρείς αγώνες (έχοντας εξαιρετική απόδοση στους δύο αγώνες με τη Γερμανία), αλλά εκπαραθυρώθηκε απ΄την εθνική ομάδα έπειτα από κόντρα με τον τότε προπονητή, Βασίλη Δανιήλ, ο οποίος τον κατηγόρησε οτι έφερε... γυναίκες στο ξενοδοχείο που'χε καταλύσει η ομάδα! Μετά την παραίτηση του Δανιήλ, την πρόσληψη του Ότο Ρεχάγκελ και τη δήλωση του Γερμανού "βρήκα τον Έλληνα Όλιβερ Καν", όλοι πίστεψαν οτι ο Ελευθερόπουλος επιστρέφει με δόξα και τιμή στην εθνική. Το πρώτο ματς του Ρεχάγκελ στην εθνική ομάδα όμως, το 2001 ενάντια στη Φινλανδία, ήταν και το τελευταίο του Ελευθερόπουλου στην εθνική ομάδα, καθώς ο Ρεχάγκελ δε τον ξανακάλεσε από τότε. Συνολικά είχε 12 συμμετοχές.

Η συνέχεια της καριέρας του
Όταν έφυγε απ'τον Ολυμπιακό, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του που έγιναν εν βρασμώ ψυχής (όπως π.χ. το αλησμόνητο "ο ΠΑΟΚ θα γίνει η Μίλαν της Ελλάδας", όταν υπήρχε ενδιαφέρον απ'τους Θεσσαλονικείς για την απόκτηση του), ο Ελευθερόπουλος δεν ασχολήθηκε ποτέ με το ενδεχόμενο να πάει σε άλλη Ελληνική ομάδα. Προτίμησε να μεταναστεύσει και να δοκιμάσει την τύχη του στην Ιταλία. Τη σεζόν 2004-2005 αγωνίστηκε στη Μεσίνα, όπου παρά τις λίγες συμμετοχές του (10 στο σύνολο) προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Μίλαν, ενώ και ο ίδιος ήθελε να φύγει μιας και δε μπορούσε να εκτοπίσει απ'τη θέση του βασικού τον έτερο τερματοφύλακα της ομάδας, Μάρκο Στοράρι.

Η Μίλαν το επόμενο καλοκαίρι τον απέκτησε, αλλά τον χρησιμοποίησε μόλις σε 2 φιλικά παιχνίδια, έκρινε πως δε της κάνει και τον έδωσε δανεικό στη Ρόμα, κάνοντας τον "Ελέ" τον μοναδικό Έλληνα ποδοσφαιριστή που έχει φορέσει τη φανέλα της Μίλαν και της Ρόμα, έστω και αν δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό σε επίσημο παιχνίδι! Το επόμενο καλοκαίρι που αποδεσμεύτηκε απ'τη Μίλαν, αποκτήθηκε απ'την Άσκολι. Το ντεμπούτο του το έκανε στις 25/02/2007 και τελείωσε βασικός τη σεζόν, κάνοντας 14 συμμετοχές και αφήνοντας στον πάγκο το "γερόλυκο" Ιταλό διεθνή Τζιανλούκα Παλιούκα. Οι πολύ καλές εμφανίσεις του ήταν αρκετές για να εκτιμήσει τα προσόντα του η Σιένα και να τον αποκτήσει για 2 χρόνια, μέχρι το καλοκαίρι του 2009. Επαναπατρίστηκε με το πέρας του συμβολαίου του και αγωνίστηκε στον Ηρακλή, στη συνέχεια στον ΠΑΣ Γιάννινα και έκλεισε την καριέρα του στον Πανιώνιο, του οποίου έγινε και προπονητής με απόφαση της διοίκησης το καλοκαίρι του 2012.


Επίλογος
Συμπερασματικά μιλώντας, ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος μπορεί να κριθεί ως ένας τερματοφύλακας που το σύμπαν συνωμότησε υπέρ του για να πάρει την ευκαιρία του. Αυτός δε φρόντισε να την εκμεταλλευθεί στο έπακρο, προτιμώντας την εφήμερη δόξα και τις απολαύσεις που αυτή προσφέρει, παραμένοντας στάσιμος στην καριέρα του. Το ζενίθ το ακολουθεί νομοτελειακά το ναδίρ, απλά ρόλο παίζει το πόσο θα καταφέρεις να παρατείνεις την περίοδο που θα έρθει η πτώση. Ο "Ελέ" δε φρόντισε καθόλου αυτόν τον τομέα, με αποτέλεσμα το σύμπαν που λέγαμε οτι συνωμότησε υπέρ του, να συνομωτήσει στη συνέχεια εναντίον του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: