1 Ιαν 2008

Ahmed Felix Aboague Nyarko (Ghana, 1998-1999)


Γεννηθείς στις 05/12/1975 ο Γκανέζος σε ένα χωριό κοντά στην Άκρα της Γκάνας, γνωστός και ως "το ζαρκάδι της Αλ Αχλί", είχε σαφώς ένα ενδιαφέρον βιογραφικό : Ξεκίνησε την καριέρα του στην πατρίδα του στην Λίμπερτι όπου με 10 γκολ σε 12 αγώνες στην ηλικία των 17 ετών κεντρίζει το ενδιαφέρον της Αιγυπτιακής Αλ Αχλί στην οποία έμεινε για πέντε σεζόν (1993-1994 / 1997-1998), όπου κατέκτησε πέντε σερί πρωταθλήματα και ένα κύπελλο.

Την άνοιξη του 1998, ο Ολυμπιακός στέλνει για scouting στο Arab Cup Winners Cup (κύπελλο Κυπελλούχων ομάδων της Αραβίας) τον Τάσο Μητρόπουλο και εκείνος επιστρέφει ενθουσιασμένος, έχοντας δεί τον Αμποάγκουε να σκοράρει στο θριαμβευτικό 3-1 απέναντι στην Ράχα Καζαμπλάνκα, χαρίζοντας και αυτόν τον τίτλο στην Αλ Αχλί. "Ζαρκάδι ο Αμποάγκουε", "σκόρερ ο Αμποάγκουε", "δαίμονας ο Αμποάγκουε", βλέπει βίντεο και ο Μπάγεβιτς με τον Αμποάγκουε (ο Ντούσαν ως γνωστόν είχε... μάτι στις επιλογές παικτών), βλέπει και οτι ο Αμποάγκουε είχε σε αυτή την 5ετία με την Αλ Αχλί 50 γκολ (ήτοι 10 γκολ / σεζόν μ.ο.), λέει "καλή λύση για την επίθεση" και ο παικταράς έρχεται το καλοκαίρι στο λιμάνι... "Ο νέος Γεμπόα πάει στην Ελλάδα" γράφουν τα Αφρικανικά ΜΜΕ και οι ονειρώξεις των οπαδών του Ολυμπιακού ξεκινούν...

Περιμένει λοιπόν ο κόσμος να δεί την επίθεση της ομάδας. "Με Αλεξανδρή - Γκόγκιτς σε φουλ φόρμα, με Ίβιτς, Οφορίκουε και με το ζαρκάδι, θα τους βάζουμε στα δίχτυα" οι πρώτες εκτιμήσεις. Αγωνία και από πλευράς Κόκκαλη, καθώς οι Αιγύπτιοι "ξαλάφρωσαν" το ταμείο του Ολυμπιακού κατά 1,5 δις. δραχμές περίπου για να πουλήσουν το "νέο Γεμπόα". Αυτά που αντίκρυσαν όμως τα ματάκια μας πρόσφεραν απλόχερα το γέλιο και είναι ευχής έργο για πολλούς στον Ολυμπιακό - τότε - το γεγονός οτι η ομάδα έκανε εκπληκτική σεζόν, με πορεία στο C.L., νταμπλ στην Ελλάδα και σπουδαίο ποδόσφαιρο.

Το... ζαρκάδι αγωνίστηκε σε 11 ματς με την φανέλα του Ολυμπιακού, μόλις σε ένα όμως "έβγαλε" ενενηντάλεπτο (στην Ξάνθη στις 19/5/99) και μόλις σε δύο κατάφερε να σκοράρει (με Εθνικό στο πρωτάθλημα και Αιγάλεω στο κύπελλο). Πρόλαβε να αγωνιστεί και μια φορά στα προκριματικά του Champions League απέναντι στην Ανόρθωση, αντικαθιστώντας τον Ίλια Ίβιτς στον αγώνα του ΟΑΚΑ (2-1). Το καλοκαίρι έφυγε... κλωτσηδόν απ'τον Ολυμπιακό, αφού όχι μόνο δε δικαίωσε τις προσδοκίες, αλλά "έτρωγε" και θέση ξένου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: