23 Ιαν 2008

Απλές απορίες αναζητούν λύση...


Οι προηγούμενοι προπονητές του Ολυμπιακού...
*
Ο Όλεγκ Μπλαχίν απολύθηκε τον Ιανουάριο του 1993 γιατί είχε κλείσει τον κύκλο του στον Ολυμπιακό και δε μπορούσε να προσφέρει κάτι παραπάνω, παρά το γεγονός οτι έφτασε την ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της στους "8" Ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

* Ο Αντώνης Γεωργιάδης προσελήφθη στις 25/01/1993 και απολύθηκε κατόπιν... λαϊκής απαίτησης 4 ημέρες μετά (29/01/1993).

* Ο Λιούπκο Πέτροβιτς απολύθηκε το Νοέμβριο του 1993 γιατί κοιμόταν στον πάγκο.

* Ο κυρ-Κώστας Πολυχρονίου απολύθηκε γιατί δε μπορούσε να επιβληθεί στους παίκτες του.

* Ο Νίκος Αλέφαντος απολύθηκε - σωστά - το Σεπτέμβρη του 1994 γιατί η ομάδα είχε "πεθάνει" απ'την προετοιμασία που της είχε κάνει.

* Ο Νίκος Γιούτσος απολύθηκε γιατί στον ένα μήνα που έμεινε, γέλασε ο κάθε πικραμένος με τις επιλογές του. Ακόμα προκαλούν γέλιο οι δηλώσεις του Πέτρου Μαρινάκη που περιέγραφε πως στην προπόνηση τους μάθαινε να μπαίνουν... 8 άτομα στο τείχος στα φάουλ.

* Ο Τάϊς Λίμπρεχτς που αντικατέστησε το Γιούτσο, έφυγε στην... προετοιμασία (08/07/1995) γιατί δε τα πήγαινε καλά με τις βεντέτες (Ίβιτς) - επισήμως. Ανεπίσημα έφυγε γιατί ο Ολυμπιακός αποδέσμευσε το Γιώτη Τσαλουχίδη χωρίς καν να τον ενημερώσουν και ο Ολλανδός ξεσπάθωσε κατά της διοίκησης, δίνοντας τη "στεγνά" στα ΜΜΕ οτι "καταστρέφουν το σχεδιασμό του".

* Ο κυρ-Σταύρος Διαμαντόπουλος έφυγε τον Ιανουάριο του 1996 γιατί δεν είχε το ειδικό βάρος που πρέπει να έχει ένας προπονητής του Ολυμπιακού, εν μέσω λογομαχιών με το Σκαρτάδο περί "Μεγαλέξανδρων" και "κίναιδων".

* Ο Μελέτης Περσίας παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 1996 γιατί δεν ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί στο ρόλο του προπονητή - επισήμως. Ανεπίσημα είχε ήδη συμφωνήσει να γίνει βοηθός του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

* Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς απολύθηκε-παραιτήθηκε τη σεζόν 1999-2000 γιατί είχε εμμονή με συγκεκριμένο σύστημα (4-4-2), δε μπορούσε να χειριστεί τις βεντέτες και δε μπορούσε να φτάσει τον Ολυμπιακό στα ψηλότερα σκαλοπάτια της Ευρώπης, την αμέσως επόμενη σεζόν απ'τον αποκλεισμό απ'τα ημιτελικά του Champions League.

* Ο Αλμπέρτο Μπιγκόν απολύθηκε γιατί οι εμμονές του με τα αμυντικογενή συστήματα και η ατολμία του δεν άρμοζε στον Ολυμπιακό.

* Ο Γιάννης Ματζουράκης απολύθηκε γιατί δεν ταίριαζε στο προφίλ του Ολυμπιακού (και βρωμούσαν τα χνώτα του κατά το Λάμπρο Χούτο), παρά το γεγονός οτι τη σεζόν 2000-2001 ο Ολυμπιακός όπως αποδείχθηκε είχε κάνει την καλύτερη προετοιμασία του : Η ομάδα έπαιζε σα καλοκουρδισμένο ρολόϊ και έτρεχε 90+ λεπτά άνετα, "σκάζοντας" τους αντιπάλους της στο τρέξιμο.

* Ο Τάκης Λεμονής σύμφωνα με τον τύπο φαγώθηκε άδικα απ'τον πρόεδρο, τον διέβαλλαν οι "παρα το προέδρω" και δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο του. Δεν είχε κανένα πρόβλημα ούτε με τις βεντέτες, ούτε με τη διαχείριση της ομάδας. Προς Θεού. Ρωτήστε και το Τζιοβάνι.

* Ο Σρέτσκο Κάτανετς ήρθε Νοέμβρη μήνα στον Ολυμπιακό και απολύθηκε λίγους μήνες αργότερα, γιατί "δεν μπόρεσε να καταλάβει την ψύχωση για το 7ο" και είχε εμμονή με ένα συγκεκριμένο σύστημα (3-5-2).

* Ο Όλεγκ Προτάσοφ απολύθηκε απ'τον Ολυμπιακό όχι γιατί συνετρίβη απ΄τη Γιουβέντους, αλλά γιατί θα χάναμε το πρωτάθλημα (όπως κι έγινε).

* Ο Νίκος Αλέφαντος έφυγε γιατί απλά έληξε το συμβόλαιο του και - σωστά - δε του το ανανέωσαν.

* Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς απολύθηκε-παραιτήθηκε μετά το τέλος της σεζόν 2004-2005, γιατί οι αντιλήψεις του ήταν παρωχημένες, δε μπορούσε να συνυπάρξει με τις βεντέτες και ήταν και μιζαδόρος (και έφερε τους Ρέζιτς, Μάριτς).

* Ο Τρόντ Σόλιντ την πρώτη του κιόλας χρονιά έκανε νταμπλ κερδίζοντας όλα τα ντέρμπι, κάνοντας νταμπλ και κάνοντας ένα απίστευτο σερί 16 συνεχόμενων νικών, καθαρίζοντας το πρωτάθλημα απ'τον 1ο γύρο. Τη δεύτερη χρονιά απολύθηκε το Δεκέμβρη του 2006 γιατί δε μπόρεσε να οδηγήσει τον Ολυμπιακό ψηλά στην Ευρώπη, είχε εμμονή με ένα συγκεκριμένο σύστημα, έγραφε πολύ στο μπλοκάκι του, ήταν ψυχρός και καθόλου εκδηλωτικός και προσπάθησε να βγάλει λεφτά με τις μίζες που πήρε. Χώρια που άφησε την ομάδα μόνο 6 βαθμούς μπροστά.

Ο Τάκης Λεμονής...
1) ...συνολικά έχει 4 χρόνια στον Ολυμπιακό. Ο δικός του κύκλος, όπως π.χ. του Μπλαχίν το 1993, στα πόσα χρόνια κλείνει;
2) ...έκανε την "καλύτερη προετοιμασία των τελευταίων χρόνων", κι όμως η ομάδα φέτος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ μυϊκών τραυματισμών και παίκτες όπως ο Γκαλέτι δείχνουν εξουθενωμένοι. Θα την πληρώσει, όπως ο Αλέφαντος το 1994;
3) ...εκπόνησε πλάνο μεταγραφών το καλοκαίρι με Άντζα, Μακελελέ, Μπουρντίσο, Σπυρόπουλο, Ρόμενταλ, Ρεκόμπα, Χριστοδουλόπουλο και Τόμασον ή Πιζάρο, αφού ο πρόεδρος δε μπόρεσε να πάρει τον Τουντσάϊ. Απ'αυτούς που ζήτησε του έφεραν μόνο τον Άντζα. Πότε θα βγεί να μιλήσει για το άδειασμα που του έκανε η διοίκηση, όπως ο Λίμπρεχτς το 1995;
4) ...έχει κάνει σημαία το "χτίζουμε νέα ομάδα, τα αποδυτήρια μας αποπνέουν υγεία, θέλουμε χρόνο για να γίνουμε όπως θέλουμε", πράγμα που μεταφράζεται με τρείς λέξεις σε "θέλω πίστωση χρόνου". Αυτός δε καταλαβαίνει την ψύχωση μας για το 11ο στα 12, γιατί δε φεύγει όπως ο Κάτανετς το 2003;
5) ... ξέρει δύο πράγματα : 4-4-2, 4-5-1. Αυτό δεν είναι κόλλημα με συγκεκριμένο σύστημα; Γιατί δε το πληρώνει όπως ο Κάτανετς, ο Μπάγεβιτς, ο Σόλιντ;

Πέρα απ'την πλάκα και την αναδρομή στο προπονητικό παρελθόν μας : Το κείμενο αυτό γράφτηκε με αφορμή όσα διαβάζουμε και ακούμε τόσο σε "ερυθρόλευκα" στέκια όσο και απ'τα ΜΜΕ (ανεξαρτήτου απόχρωσης) που υποστηρίζουν οτι "το φουκαρά τον Τάκη τον ξεσκίζουν, ενώ αν ήταν κανένας -ic ή κανένας άλλος ξένος...". Όπως φαίνεται παραπάνω, η στήριξη που είχαν οι -ic και οι ξένοι, ήταν... πρωτοφανής.

Η αλήθεια είναι οτι κανένας προπονητής του Ολυμπιακού επί Κόκκαλη δεν έχει στηριχτεί τόσο όσο ο Λεμονής. Η παρουσία του τη φετινή σεζόν που θα τον καταστήσει τον μακροβιότερο προπονητή που κάθησε στον πάγκο του Ολυμπιακού επί Σωκράτη (και Πέτρου) Κόκκαλη το αποδεικνύει.

Στην τελική, τι είναι ο Λεμονής και είναι υπεράνω κριτικής; Τι έχει κάνει παραπάνω απ'αυτά που έχουν κάνει άλλοι; Γιατί οι άλλοι είναι ανάξιοι σεβασμού ή αναφοράς, όπως π.χ. ο Σόλιντ, του οποίοι η επιχείρηση απαξίωσης καλά κρατεί, ακόμα και σήμερα; Γιατί ο Λεμονής που πήρε ασθμαίνοντας πέρυσι το πρωτάθλημα, παρά το κληροδότημα των 6+ βαθμών που του άφησε ο απελθών Νορβηγός προπονητής, που αποκλείστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Ολυμπιακού από ομάδα κατώτερης κατηγορίας στο θεσμό του κυπέλλου, δε πρέπει να κριτικάρεται; Τι μετράει περισσότερο δηλαδή, να πηγαίνει καλά ο Ολυμπιακός, να επιβάλλεται επί των αντιπάλων του, να αποδεικνύει οτι ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ, ή είναι πιο σημαντικό να στηριχθεί πάση θυσία ο Λεμονής, που σα φάτσα είναι αρεστός σε σεβαστό ποσοστό οπαδών του Θρύλου, με μόνο επιχείρημα όμως οτι... είναι ένας από εμάς;

ΥΓ.1 : Η γνώμη μας για τον Αλέφαντο είναι γνωστή : Ο Αλέφαντος δε δικαιούται να ομιλεί περί Ολυμπιακού μετά την ντροπιαστική ήττα με κάτω τα χέρια στο κύπελλο απ'τον Παναθηναϊκό το 2004. Δε μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε ένα πράγμα : Ο Αλέφαντος όταν μιλάει για τον "απατεώνα τον Κωστέα-Γείτονα, που δε σκαμπάζει από προπονητική, εγώ και ο Αναστόπουλος έχουμε πάει Ιταλία, αυτός ούτε μέχρι τα Πατήσια" είναι νούμερο, γραφικός και δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί. Γιατί όταν μιλάει για τον "πορτοφολά τον απάτη το Σέρβο το Μπάγεβιτς που τον κάνανε προπονηταρά οι δημοσιογράφοι" και για τον "χειρότερο στον κόσμο μαζί με το Μαλεζάνι, το Σόλιντ" είναι "ο Νικόλας, ο ένας απο εμάς, ο αδικημένος";

ΥΓ.2 : Το blog αυτό υπάρχει για να καταθέτουμε τις απόψεις μας, τους προβληματισμούς μας, να κάνουμε αναδρομές στο παρελθόν, να περιγράφουμε ως "τρίτο μάτι" τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας μας. Καμμία εμπάθεια δεν υπάρχει απέναντι στο Λεμονή. Του έχουμε απονείμει τα εύσημα για τη σπουδαία παρουσία της ομάδας στο Champions League. Αν στο τέλος της σεζόν καταφέρει να πετύχει ότι οι προκάτοχοι του, ήτοι καλή πορεία (το έχει ήδη) και νταμπλ, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραδεχτούμε οτι βάσει αποτελεσμάτων αποδεικνύεται ο πιο επιτυχημένος προπονητής του Ολυμπιακού επί προεδρίας Κόκκαλη. Κανένας προπονητής όμως, είτε λέγεται Λεμονής είτε Lemonic είτε Lemoniunson δε πρόκειται να γίνει για εμάς "ιερή αγελάδα" και ότι κάνει να θεωρείται καλώς καμωμένο. Ακόμα και να θεωρούμε παίκτες-δικές του επιλογές "λαμογιές" της διοίκησης... Έτσι, "Ανώνυμε";


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ν'αγιάσει το στόμα σου φιλε. Το γνωστό σύστημα: όλοι όσοι είναι στην ομάδα είναι θεοί. Όσοι είναι εκτός είναι άχρηστοι.

Ας παίρνανε στο Σολιντ τους παικτες που ζήταγε να τον κρίναμε όπως έπρεπε. Όχι το Μπουλούτ και τον Ντανι. Και πάλι όμως το πρωτάθλημα το παίρναμε με διαφορά ασφαλείας ενώ τώρα κυνηγάμε.

Κάνανε μάγκα το Λεμονή με 15 εκατ. ευρώ μεταγραφές και στο Σολιντ δεν παίρνανε ούτε τον Πολγκα. Αμα δεν είχανε λήξει τα τριετή θα γίνονταν οι μεταγραφές αυτές ή πάλι με Ρέζιτς θα τη βγάζαμε και θα τα ρίχναμε στον προπονητή?

Όμως ωραία μυαλά κουβαλάμε κι εμείς που χάφτουμε τις παπαριές του κάθε πουλόπουλου. Όταν έριχνε το Λεβαδειακό ο Λεμονής δεν είδα να τον λένε προπονηταρά. Τώρα μας προέκυψε. Από το Δεκέμβρη που ήρθε άρχισε το παραμύθι. Και όταν τον βάζουν να λέει "ναι αλλαξα, δεν είμαι ο ίδιος Λεμονής" τον ξεφτιλίζουν. Δηλαδή πότε άλλαξε? Αφού έξι μήνες πριν έρθει έριξε το Λεβαδειακό.

Τέλος πάντων ΥΠΟΜΟΝΗ και ηρεμιστικά. Το πρόβλημα δεν είναι ο Λεμονής αλλά ο Σωκράτης που θέλει ανθρώπους να βαράνε προσοχή μόλις τον βλέπουν.

Ανώνυμος είπε...

Hremia kai stirixi stin omada, toulaxiston oso eimaste se apostasi volis. To parigoro einai oti i kali mas entekada paizei kai xoris proponiti ;)

Ανώνυμος είπε...

ase file oi sugkriseis einai apogoiteusi. Alla gia thumisou otan itan edo o Solied pou kapoioi ton elegan psara.... Kai legane oti prepei na fugei giati de vlepoume theama... To paxni de tous arese thelane arxontia. Apo theama allo tipota o takoulis. Me miso gkol kerdizoume kai giname kardiakoi. Kai meta dostou avanta oi upalliloi na ton kalupsoun. Pire paixtes fetos o socrates kai ksexasame ti ginotane ta proigoumena xronia. "kalos einai re paidia alla exei sumvolaio" "kalos o polgka alla i gunaika tou varietai na paketarei valitses". Ainte na paei sto kalo ki o lemonis. Prosefere, prospathise alla einai ligos. Pos na to kanoume diladi.

Ανώνυμος είπε...

tI MALAKIES DIAVAZW.. RE ETSI STIRIZETE TIN OMADA MAS EIXAME NA KANOUME DIPLO AIWNES ... ECYS EISTE GIA NA PATE SE AGGLIES POU EXOUN ENA PROPONITI OPWS I MANCHESTER 200 XRONIA KAI DEN EXEI PANTA KALES STIGMES... THA AUTOKTONISETE... DEN NOMIZW NA IPARXEI O TELEIOS PROPONITIS... GIATI KAI O SOLID TWRA PARAPEEI... EIMAI TRELLOS OLYMPIACOS... KAI STIS 19 POU THA EIMAI MESA ME CHELSEA THA ZISW KATI POU MOU TO PROSFERE I OMADA MOU OI PAIXTES KAI O PROPONITIS.. ME EKTIMIS mITILINI7

Unknown είπε...

Πρέπει κάποια στιγμή να ξεκολλήσουμε απ'τα ρημαδιασμένα τα "διπλά" στην Ευρώπη που στην τελική δεν αποτελούν και την κορυφαία στιγμή στην Ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού. Με τον Κόμορα φτάσαμε κάποτε στους "16" του UEFA όπου και αποκλειστήκαμε απ'την Οσέρ. Με το Μπλαχίν φτάσαμε στους "8" του Κυπελλούχων όπου αποκλειστήκαμε απ'την Ατλέτικο Μαδρίτης (με προπονητή τον Πέτροβιτς, αφού ο Μπλαχίν εκδιώχθηκε). Ακόμα και με τον πριγκιποβάτραχο φτάσαμε στους "8" του C.L. και στους "16" του UEFA.

Αν εξαιρέσεις το Μπάγεβιτς που είχε το χρήμα και το κατάλληλο υλικό, το προγενέστερο καθεστώς μεταγραφών (3 ξένοι, καθόλου κοινοτικοί) και τα μεταγραφικά μπάτζετ καθιστούσαν θαύμα τη νίκη-πρόκριση επί ομάδων όπως η πανίσχυρη Μονακό. Ρίξε π.χ. μια ματιά στην εντεκάδα που αντιμετώπισε τη Βέρντερ στη Βρέμη και ρίξε μια ματιά στην 11άδα που αντιμετώπισε τη Μονακό στη Γαλλία. Δες και την 11άδα της Μονακό τότε και θα καταλάβεις τι ακριβώς εννοώ.

Τι δηλαδή, θα έπρεπε φερ'ειπείν να κάνουμε τοτέμ το Μπλαχίν που πήρε κι αυτός δύο σερί "διπλά" εκτός (Τσερνομόρετς 0-3, Μονακό 0-1)και να τον δοξάζουμε εις τους αιώνας των αιώνων;

Ο Λεμονής γράφτηκε στο πάνθεον των "ηρώων" αν θέλεις του Ολυμπιακού με τα Ευρωπαϊκά του αποτελέσματα. Κανείς δε μπορεί να του το αμφισβητήσει και θα μείνει στην ιστορία οτι είναι ο μόνος Έλληνας προπονητής που κατάφερε κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής, σε αυτό το επίπεδο. Ο Ολυμπιακός όμως δεν ονομάστηκε ΘΡΥΛΟΣ επειδή "είχε καλή παρουσία στην Ευρώπη", αλλά επειδή έπαιρνε τις κούπες τη μία μετά την άλλη στην Ελλάδα.

Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής. Και δε μπορώ στην τελική να καταλάβω - και να δεχτώ - το σκεπτικό οτι "όποιος δε στηρίζει το Λεμονή, δε στηρίζει την ομάδα". Ο Λεμονής κάνει λάθη, ΔΕ δείχνει να μαθαίνει απ'τα λάθη του και είναι απ'τις λίγες φορές στα τελευταία χρόνια που βρισκόμαστε να "κυνηγάμε" και όχι να "μας κυνηγούν" στη βαθμολογία.

Το χειρότερο όμως ξέρεις ποιό είναι; Αυτό που ακούω από τους νεαρούς ηλικιακά Ολυμπιακούς : "Έλα μωρέ, πρωταθλήματα έχουμε πάρει ένα σωρό, αυτό που μετράει τώρα είναι η Ευρώπη". ΛΑΘΟΣ και μάλιστα ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑΛΟ. ΠΡΩΤΑ φροντίζεις να είσαι πρώτος στη χώρα σου, αναμφισβήτητος πρωταθλητής γιατί στην τελική, αν δε πάρεις πρωτάθλημα, σε κανένα Champions League δε μπορείς να συμμετάσχεις.

Ανώνυμος είπε...

Ρε φιλαρακι απο Μυτιληνη ο Φεργκιουσον και ο Βενγκερ ειναι η εξαιρεση που επιβεβαιωνει τον κανονα. Ολοι οι αλλοι προπονητες ακομα και στην Αγγλια ειναι αναλωσιμοι ανα πασα στιγμη. Εδω ακομα και ο Μουρινιο που εκανε ανθρωπους τους χαμενους της Τσελσυ και πηρε ποδι. Αλλωστε τωρα τι συγκρινουμε, το Φεργκιουσον με το Λεμονη; Τα Ιμαλαια με το Φιλοπαππου, που λεει και ο φαφουτης;