16 Ιαν 2008

Εξιλέωση ΤΩΡΑ !

Τώρα, για να λέμε και του στραβού το δίκιο και άσχετα με τη δική μας απόδοση το βράδυ της Κυριακής, ο Παναθηναϊκός (διοίκηση, παίκτες, τεχνικό τιμ) και τα φερέφωνα του (έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος) προκαλούν περισσότερο το γέλιο παρά την παραδοχή της "ανωτερότητας" τους.

Αν βάλει κανείς κάτω τα πράγματα, θα δεί οτι επι της ουσίας οι "πράσινοι" πανηγυρίζουν μια... ισοπαλία και πέντε... χαμένες ευκαιρίες στο Καραϊσκάκη. Μια ισοπαλία μάλιστα που τους διατηρεί απο "κάτω" μας και παράλληλα αυξάνει τη βαθμολογική διαφορά τους απ'την ΑΕΚ, την οποία λίαν συντόμως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο ΟΑΚΑ.

Σε παρόμοιες φάσεις στο παρελθόν, με τον Ολυμπιακό να χάνει απίστευτες ευκαιρίες και να κάνει πλάκα στον Παναθηναϊκό αλλά να μη παίρνει αυτό που θέλει (πολύ πρόσφατα τα παραδείγματα των 0-1 στο Καραϊσκάκη πέρυσι και του 0-0 στην πρεμιέρα της Λεωφόρου φέτος), όλοι εμείς και ο τύπος παρέα το θεωρούμε δικαίως σαν αποτυχία. Αυτό είναι και η μεγαλύτερη απόδειξη για τη διαφορά κλάσης μεταξύ των δύο ομάδων.

Πάμε παρακάτω, στο αγωνιστικό κομμάτι. Τα προβλήματα του Ολυμπιακόύ είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα :

* Λίγο η απροθυμία του Σωκράτη να εμπλακεί για να αφήσει τους Πέτρο (Κόκκαλη) και Ίλια (Ίβιτς) να πάρουν το βάπτισμα του πυρός,
* Λίγο η (υπερβολικά) καλή θέληση και ευπιστία του Πέτρου Κόκκαλη στις διαθέσεις του "φορέα" (του... AIDS) που ονομάζεται Super League και η (υπερβολικά) "κυριλέ" αντιμετώπιση των αποφάσεων της ΚΕΔ που κάνουν την εποχή "Καπετάνιου" Βαρδινογιάννη να ωχριά,
* Λίγο η ξεροκεφαλιά του Λεμονή με το μικρό και ευέλικτο ρόστερ και η εμμονή του σε συστήματα που δε ταιριάζουν σε όλους τους αγώνες,
* Λίγο η πλήρης ασυνεννοησία όλων αυτών μαζί με αποτέλεσμα το αλαλούμ της μεταγραφικής περιόδου που διανύουμε, όπου η ομάδα "φωνάζει" οτι θέλει ενίσχυση και ενίσχυση δε βλέπει,
* Λίγο η ανεπίτρεπτη για ομάδα επιπέδου Ολυμπιακού εικόνα με τους συνεχείς τραυματισμούς (κίτρινη κάρτα στο τεχνικό τιμ) και τα τεράστια διαστήματα αποθεραπείας των παικτών...

...έχουν οδηγήσει την ομάδα στο σημερινό "αδιέξοδο" και την αδυναμία της να αποδείξει με επιβλητικό τρόπο οτι είναι ακόμα πρωταθλήτρια Ελλάδος και θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από ένα Βασσάρα, ένα Τσίκινη, ένα Καλόπουλο και τους συν αυτοίς για να της στερήσουν τους τίτλους που δικαιωματικά της ανήκουν γι'ακόμα μια χρονιά.

Είναι ηλίου φαεινότερο οτι ο Ολυμπιακός έκλεισε έναν κύκλο πολύ καλών εμφανίσεων με το νικηφόρο αγώνα επι της Βέρντερ στο καραϊσκάκη και πως η ομάδα δεν εχει σταυρώσει καλό παιχνίδι από εκείνη τη μέρα και μετά, πλην ενός 25λεπτου στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Η κακή Κυριακάτικη εμφάνιση (που ακόμα κι έτσι στην τελική είχαμε την ευκαιρία να φύγουμε νικητές στο τέλος) πάγωσε ακόμα περισσότερο τον κόσμο που έβλεπε τους ίδιους παίκτες να βγάζουν την ψυχή τους στο χορτάρι στον αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Καραϊσκάκη και τους ίδιους παίκτες να... σνομπάρουν το μαρκάρισμα των Σιμάων, των Εντόηδων και των Καραγκούνηδων σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, και μάλιστα εντός έδρας ! Για του λόγου το αληθές :

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ : Νικοπολίδης, Πάντος, Ζεβλάκοβ, Σέζαρ (74' Μενδρινός), Μπράβο (52' Αρτσούμπι), Πατσατζόγλου, Στολτίδης, Γκαλέτι, Τζόρτζεβιτς, Λούα Λούα, κοβάτσεβιτς (80' κωνσταντίνου).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ : Νικοπολίδης, Πάντος, Τοροσίδης, Άντζας, Ζεβλάκοβ, Μενδρινός (70' Σίσιτς), Πατσατζόγλου, Γκαλέτι (82' Νούνιεζ), Tζόρτζεβιτς, Λούα Λούα (77' Kωνσταντίνου), Kοβάτσεβιτς.

Ρίχνοντας μια ματιά στις 11άδες, προκύπτουν τα κάτωθι συμπεράσματα :

* Ο Ολυμπιακός με τη Ρεάλ είχε μεν Στολτίδη (που δεν είχε με τον Παναθηναϊκο), αλλά δεν είχε Άντζα και Τοροσίδη (που είχε με τον Παναθηναϊκο).
* Ο Ολυμπιακός με τη Ρεαλ είχε Ραούλ Μπράβο, αλλά για ένα ημίχρονο (τη θέση του πήρε ελλείψει άλλου ο Αρτσούμπι, τον οποίο δεν είχε με τον Παναθηναϊκό καθώς ο παίκτης δεν ανήκει πια στο δυναμικό της ομάδας).
* Οι Κωνσταντινου - Μενδρινός που αγωνίστηκαν με τον Παναθηναϊκό, αγωνίστηκαν και με τη Ρεάλ.
* Ο Λεντέσμα ήταν απών και στα δύο ματς.
* Το μόνο νέο πρόσωπο στην ομάδα είναι ο νεοαποκτηθείς Μίρνες Σίσιτς.

Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα : "Γιατί οι παίκτες αδυνατούν να καταλάβουν τη σπουδαιότητα ενός ντέρμπι του Ελληνικού πρωταθλήματος και μπαίνουν χαλαροί και άνετοι, ενώ στο Champions League δίνουν και το αίμα και την ψυχή τους"; Ακούγεται συχνά-πυκνά οτι "οι ξένοι οι απάτηδες οι λαμογιάρηδες επιλέγουν παιχνίδια". ΟΚ, ας αφήσουμε έξω τον... ύποπτο Λουτσιάνο Γκαλέτι. Έχουμε άλλους 10 παίκτες. Οι μόνοι απ'τους "νέους" ξένους με σοβαρό χρόνο συμμετοχής είναι οι Λούα Λούα - Κοβάτσεβιτς. Ο Λούα Λούα κάνει τα ίδια παιχνίδια στην Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα, αλλά ακροβολισμένος πότε στο δεξί και πότε στο αριστερό άκρο δε μπορεί να προσφέρει αυτά που μπορεί. Όσο για τον Kοβάτσεβιτς, ε εκει δε πρεπει να μιλάμε για προσφορά στο Ελληνικό πρωτάθλημα γιατί θα πέσει το ταβάνι να μας πλακώσει. Οι άλλοι όμως, οι υπόλοιποι (πλην Άντζα - Νικοπολίδη), τι κάνουν; Η μάλλον - πιο σωστά - διοίκηση και τεχνικό επιτελείο τι κάνουν για να τους δώσουν να καταλάβουν οτι είναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ πλουσιοπάροχα και η δουλειά τους είναι να παίζουν το ίδιο καλά ενάντια στη Ρεάλ και το ίδιο καλά απέναντι στον Εργοτέλη;

Να κάτσουν όλοι μαζί να βρούν τη λύση γιατί ο χρόνος μας πιέζει αφόρητα. Το χειρότερο είναι οτι όλοι έχουν εστιάσει στην ψευδαίσθηση της πρόκρισης επί της Chelsea και περιμένουν καρτερικά να περάσουν οι ημέρες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, για να αποκλείσουμε τους άμπαλους Άγγλους που τόλμησαν να βρεθούν στο διάβα μας... Τι λέτε ρε παλικάρια; Ο άλλος πάει και σκάει 20 μύρια ευρώ και παίρνει τον Ανελκά επειδή ο Ντρογκμπά θα λείψει... 2 μήνες στο Κόπα Άφρικα και ο Σεβτσένκο ένιωσε μια... ενόχληση στη γάμπα. Εμείς όμως, δε μασάμε. Απορρίπτουμε έναν παικταρά στυλ Σέρχιο Αλμιρόν ενώ είχαμε τη δυνατότητα να τον αποκτήσουμε δανεικό, αφ'ενός γιατί "τα παιδιά που τράβηξαν το κουπί θα αδικηθούν", αφ'ετέρου - όπως λέει και ο Πολύξερος Πολυξέρου Σωτήρης Πουλόπουλος - "ας πάει αλλού να βρεί κορόϊδα να τον πάρουν δανεικό για τρείς μήνες και να τον πληρώσουν κι απο πάνω". Ε τα κορόϊδα τα κουτορνίθια τους ξένους... Τα κορόϊδα της Μονακό (τα ίδια κορόϊδα που τους πουλήσαμε με 4 εκ. ευρώ τον παικταρά Τουρέ και αυτοί τον πούλησαν ένα χρόνο μετά με... 12 εκ. ευρώ στη Μπαρτσελόνα) θα τα δώσουν τα λεφτά και θα τον πάρουν δανεικό. Τα άλλα τα κορόϊδα της Ίντερ παίρνουν το Μανίς δανεικό μέχρι το καλοκαίρι. Γέμισε ο κόσμος κορόϊδα. Καλά που είμαστε εμείς οι ανοιχτομάτηδες εδώ να βαστάμε ψηλά τη δάδα του υψηλού δείκτη IQ.

Η πιθανή εντεκάδα
Γνωστό τοις πάσι οτι θα έχουμε (πάλι) απουσίες, άρα ο Λεμονής θα πρέπει να παρουσιάσει ομάδα με ότι έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν, αυτός επέλεξε το μικρό και ευέλικτο ρόστερ, αυτός επέμεινε στη διατήρηση παικτών όπως ο Μενδρινός, ο Πατσατζόγλου, ο Μάρκο Νε (αυτό κι αν ήταν... έμπνευση) αλλά και η πρόωρη αποπομπή του Ροντρίγκο Αρτσούμπι που κρίθηκε "ανεπαρκής" (αγωνιζόμενος σε 3 μόλις παιχνίδια και που περιέργως η Ρίβερ Πλέϊτ έσπευσε να τον "κλείσει"... πάλι κορόϊδα τους πιάσαμε).

Μια εντεκάδα που έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας (και συγκεντρώνει πολλές προτιμήσεις σε διαδικτυακές συζητήσεις - και για την οποία πρώτος ο Anasto φώναζε εδώ και καιρό) είναι η παρακάτω :

ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ

ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ ---- ΠΑΤΣΑΤΖΟΓΛΟΥ ---- ΣΕΖΑΡ ---- ΖΕΒΛΑΚΟΒ

ΑΝΤΖΑΣ


ΣΙΣΙΤΣ --------------------------------------------- ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ


ΛΟΥΑ ΛΟΥΑ


ΚΟΒΑΤΣΕΒΙΤΣ ----------- ΝΟΥΝΙΕΖ


Με παιχνίδι από τα άκρα, γιατί αν πάμε να κυριαρχήσουμε στον άξονα με τρία χαφ (που δεν είναι χαφ) θα έχουμε τα χάλια της Κυριακής. Με τον Παρασκευά Άντζα "άγκυρα" μπροστά απ'τα σέντερ μπακ (σε ρόλο Anchor Man όπως λένε οι Άγγλοι), και τα μπακ να ανεβαίνουν το πολύ μέχρι το κέντρο, έχουμε μόνιμα πέντε παίκτες πίσω και παράλληλα έχουμε εξουδετερώσει κατά μεγάλο ποσοστό το μοναδικό τρόπο παιχνιδιού που ξέρει ο Παναθηναϊκός : Την κόντρα επίθεση.

Με τους δύο + ένα μπροστά θα κρατήσουμε έτσι όλα τα μπακ του Παναθηναϊκού πίσω, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αναπτυχθεί οργανωμένα. Ο Λούα Λούα θα αλλάζει θέση με το Νούνιεζ για να μπερδέψει τα αντίπαλα σέντερ μπακ και όποιος από τους δύο παίζει στην "τρύπα" πίσω απ'τα σέντερ φορ, θα κάνει κίνηση υποστήριξης προς την πλευρά που έχει τη μπάλα.

Το τελικό πρόσταγμα το'χει ο Λεμονής (δυστυχώς)...

Επί της ουσίας
Ο σημερινός αγώνας είναι ξεχωριστός... Έχουμε την ευκαιρία της εξιλέωσης. Δε μιλάμε για θριάμβους, μαγικά ποδόσφαιρα με ντρίμπλες βγαλμένες απ'τα παραμύθια, σοτυ-κεραυνούς στο "Γ" απ'τη σέντρα και την Ευρώπη να παραμιλάει για όσα έκαναν οι μάγοι το Ολυμπιακού στο τερέν. Μιλάω για ΝΙΚΗ-ΠΡΟΚΡΙΣΗ, έστω και με τη μικρότερη δυνατή διαφορά. ΝΙΚΗ-ΠΡΟΚΡΙΣΗ επί του Παναθηναϊκού σημαίνει επαναφορά της ηρεμίας στο τμήμα ενόψει των κρίσιμων αγώνων με ΟΦΗ στην Κρήτη και Άρη στο Καραϊσκάκη (παιχνίδια όπου μιλάμε για πάση θυσία κατάκτηση των 6 βαθμών), ψυχολογική ανάταση σε ομάδα - διοίκηση - κόσμο λόγω του αποκλεισμού των αιώνιων δεύτερων και επαναφορά της γκρίνιας και μιζέριας στον αντίποδα.

Σήμερα δεν ασχολούμαστε με το ποιός είναι διαιτητής και το τι θα κάνει μέσα στο γήπεδο. Έτσι όπως είναι η κατάσταση αν προσπαθήσει να κάνει όσα έκανε ο Καλόπουλος, το πιο πιθανό είναι να τον βρουν τσιμεντωμένο στα θεμέλια του Καραϊσκάκη.

Με ΝΙΚΗ-ΠΡΟΚΡΙΣΗ θα φανεί ξεκάθαρα οτι δεν υπάρχει καμμία "καταφανής ανωτερότητα" του Παναθηναϊκού έναντι του Ολυμπιακού, όπως προσπαθούν να μας πείσουν (λες και ξεχάσαμε πως για να κερδίσουν μόλις πριν μια εβδομάδα τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στη Λεωφόρο χρειάστηκε να κάνει τον ετοιμοθάνατο ο Καραγκούνης στο 92') και πως παρά τη "μεγάλη εμφάνιση" τους στο Κυριακάτικο ντέρμπι, αυτό που πήραν σε δύο σερί ματς μέσα σε ένα τριήμερο με αντίπαλο τον Ολυμπιακό ήταν αυτό που παίρνουν συνήθως απ'την ημέρα που πρωτοσυναντηθήκαμε στα γήπεδα : Τον πούλο.

Ουαί κι αλίμονο όμως, αν η ομάδα δε δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα σήμερα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

8ryle gera me tsabouka