1 Ιαν 2008

Bent Christensen Arensøe (Denmark, 1993-1994)


Ο Μπέντ Ρενέ Κρίστενσεν (που στην πορεία άλλαξε το όνομα του σε Μπέντ Κρίστενσεν Άρενσουε) γεννήθηκε στις 04/01/1967 στην Κοπεγχάγη. Ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του στην Brønshøj BK το 1985 υπό τις οδηγίες του - μετέπειτα τεχνικού της Εθνικής Δανίας - Έμπε Σκόβνταλ, όπου αγωνίστηκε σε 18 αγώνες και πέτυχε 11 γκολ. Η πρόταση για μεταγραφή δεν άργησε καθόλου και την ίδια χρονιά, ήταν η Ελβετική Servette FC που απέσπασε την υπογραφή του. Στην Ελβετία έμεινε ουσιαστικά μόλις λίγους μήνες, καθώς ήταν δυσαρεστημένος απ'το χρόνο συμμετοχής του αλλά και λόγω νοσταλγίας για την πατρίδα του, πράγμα που επηρέαζε και τις επιδόσεις του στο γήπεδο. Η Σερβέτ τον παραχώρησε ως δανεικό λίγους μήνες μετά στην Βέϊλε της Δανίας και ο επαναπατρισμένος Κρίστενσεν βρήκε τον καλό του εαυτό και πάλι, πετυχαίνοντας 17 γκολ σε 29 συμμετοχές, αναγκάζοντας την Μπρόντμπι να καταθέσει πρόταση για την απόκτηση του.

Έτσι, ο Κρίστενσεν μεταγράφεται στη Μπρόντμπι, στην οποία συνάντησε τον "μέντορα" του, Έμπε Σκόβνταλ υπό τις οδηγίες του οποίου ωρίμασε ποδοσφαιρικά και άρχισε να φτιάχνει το όνομα του. Χρίστηκε μάλιστα διεθνής για πρώτη φορά το 1988, σε έναν αγώνα απέναντι στη Μάλτα. Εκεί απέκτησε και το παρατσούκλι "Τούρμπο", λόγω της ταχύτητας και της εκρηκτικότητας του. Στην κορυφαία ομάδα της Δανίας έμεινε μέχρι το 1991 πετυχαίνοντας 62 γκολ σε 100 συμμετοχές και κατακτώντας 4 πρωταθλήματα (1987, 1988, 1990, 1991) ένα κύπελλο (1988) και τρείς φορές τον τίτλο του πρώτου σκόρερ (1988, 1990, 1991), ενώ το 1991 υπό τις οδηγίες του Μόρτεν Όλσεν έφτασε με τη Μπρόντμπι μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου UEFA. Κάπου εκεί εμφανίζεται στον ορίζοντα η Σάλκε που παραδοσιακά εμπιστευόταν τη Σκανδιναβική αγορά και καταθέτει πρόταση για την απόκτηση του πρώτου σκόρερ της Μπρόντμπι. Στον ορίζοντα εμφανίζεται όμως και η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης και αρχίζει το "μεγάλο παζάρι". Τελικά η Σάλκε ήταν αυτή που εξασφάλισε την υπογραφή του, προσφέροντας 5.000.000 Γερμανικά μάρκα στην Μπρόντμπι και 400.000 Δανέζικα κρόνε μηνιαίο μισθό στον Κρίστενσεν. Ο ώριμος πλέον για μεταγραφή σε άλλο πρωτάθλημα Κρίστενσεν αποδέχεται την εξαιρετική πρόταση που τον έκανε τον πιο ακριβό Δανό ποδοσφαιριστή της εποχής και ο Δανός επιθετικός μετακομίζει στη Μπουντεσλίγκα.

Η Σάλκε τον απέκτησε για να λύσει το επιθετικό της πρόβλημα αλλά παρά τις "γεμάτες" χρονιές του, ο Κρίστενσεν δεν μπόρεσε να βοηθήσει στο σκοράρισμα. 26 συμμετοχές / 6 γκολ την πρώτη σεζόν και 23 συμμετοχές / 2 γκολ τη δεύτερη σεζόν, δεν ήταν αυτό που ονειρεύονταν ακριβώς οι οπαδοί και οι ιθύνοντες της Σάλκε. Οι οπαδοί μάλιστα της Σάλκε, παραφράζοντας το "Τούρμπο-Μπεντ", τον είχαν βαφτίσει "Τράμπι-Μπεντ" (από το "Trabant", μάρκα ενός αυτοκινήτου που κατασκευαζόταν στην Ανατολική Γερμανία). α να μην έφταναν όλα αυτά, ο Κρίστενσεν που συμμετείχε στην εθνική ομάδα της Δανίας που βρέθηκε εκτάκτως στο Euro 1992 λόγω του αποκλεισμού της Γιουγκοσλαβίας, έπαιξε βασικός στα δύο πρώτα παιχνίδια αλλά τραυματίστηκε και έχασε όλη την υπόλοιπη διοργάνωση, όπου οι Δανοί "τρέλαναν τον κόσμο" και κατέκτησαν το Ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Καλοκαίρι του 1993 και οι Σάλκε και Κρίστενσεν ψάχνουν να βρούν τον τρόπο να "χωρίσουν". Κάπου εκεί έρχεται η πρόταση του Ολυμπιακού, την οποία τόσο η Σάλκε (που θα ξεφορτωνόταν ένα ακριβό συμβόλαιο) όσο και ο Κρίστενσεν (που το έβλεπε ως ένα τρόπο για να αναζωογονήσει την καριέρα του) αποδέχονται και ο Δανός επιθετικός κατηφορίζει στον Πειραιά, όπου υπογράφει συμβόλαιο για 1+1 χρόνια. Στην ομάδα υπήρχε ήδη και ο Όλεγκ Προτάσοφ και με το μεγάλο Νίκο Αναστόπουλο να έχει δηλώσει ότι θα τερματίσει την καριέρα του, ο Κρίστενσεν θεωρήθηκε ιδανικό συμπλήρωμα του "Μινγκ".

Ο Κρίστενσεν δεν εντυπωσιάζει στην προετοιμασία και στα φιλικά, αλλά σιγά σιγά προσαρμόζεται και αρχίζει να δείχνει δείγματα του ταλέντου του. Το πρώτο του χτύπημα ήρθε στις 05/09/1993 στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, όταν στο 78ο λεπτό πετυχαίνει το νικητήριο γκολ του Ολυμπιακού. Λίγες ημέρες μετά (29/09/1993) ανοίγει λογαριασμό και στην Ευρώπη, πετυχαίνοντας 2 γκολ στο 5-1 επί της Μπότεφ στο Καραϊσκάκη (το 1-0 και το 4-1). Ο "Τούρμπο-Μπεντ" έχει αρχίσει να ζεσταίνεται για τα καλά και τον Οκτώβριο πετυχαίνει άλλα 2 γκολ, ένα στο 5-0 επί της Νάουσας στη Νάουσα και το γκολ με το οποίο προηγήθηκε ο Ολυμπιακός στην Ισπανία επί της Τενερίφης στην ήττα με 2-1 στις Κανάριες Νήσους (19/10/1993).

Στις 04/11/1993 ο Κρίστενσεν έδωσε την καλύτερη εν Ελλάδι παράσταση του. Ρεβάνς του αγώνα με την Τενερίφη στο στάδιο Καραϊσκάκη. Στο 14ο λεπτό ο Δανός ανοίγει το σκορ και βάζει τον Ολυμπιακό στη θέση του οδηγού. Στο 25ο λεπτό όμως, ο Ηλίας Ταληκριάδης "πνίγει" ένα απίστευτο γκολ σε εκτέλεση φάουλ του Φελίπε απ'τα 30 μέτρα και η Τενερίφη ισοφαρίζει, αλλά τη λύση τη δίνει και πάλι ο Κρίστενσεν που κάνει το 2-1 στο 34' και φέρνει το σκορ του πρώτου αγώνα στα ίσια. Νέο λάθος του Ταληκριάδη και στο 49' ο Τσάνο ισοφαρίζει σε 2-2, "τελειώνοντας" τον Ολυμπιακό που ήθελε άλλα δύο γκολ για να περάσει. Ο Βασίλης Ιωαννίδης θα δώσει προβάδισμα στον Ολυμπιακό με 3-2 και θα ξεσηκώσει το Καραϊσκάκη, αλλά ο Γιώργος Αμανατίδης σε μια προσπάθεια του να διώξει τη μπάλα πετυχαίνει αυτογκόλ στο 79', κάνει το 3-3 και θάβει οριστικά τις ελπίδες του Ολυμπιακού. Ο Κρίστενσεν πέτυχε χατ-τρικ στο 84' δίνοντας εκ νέου το προβάδισμα στον Ολυμπιακό, αλλά το πολυπόθητο 5ο γκολ δεν ήρθε ποτέ και ο Ολυμπιακός έχοντας πετύχει 5 γκολ συνολικά σε βάρος Ισπανικής ομάδας, κατάφερε να αποκλειστεί !

Ο Ολυμπιακός συν τοις άλλοις είχε μείνει πίσω στην κούρσα για τον τίτλο απ'τις πρώτες αγωνιστικές, ενώ είχε μπεί σε περιπέτειες στο Κύπελλο μετά την ήττα του απ'τον Απόλλωνα Καλαμαριάς με 4-2. Στη ρεβάνς του Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 4-0, ο Σοκόλ Κούστα μείωσε σε 4-1 και ο Κρίστενσεν πέτυχε και το πρώτο του γκολ στο κύπελλο Ελλάδας κάνοντας το 5-1 (τελικό σκορ 5-2). Κάπου εκεί, στα τέλη Νοέμβρη, ήρθε η πρόταση της Πανασόνικ Γκάμπα Οζάκα για τον Όλεγκ Προτάσοφ η οποία απέφερε πολύ καλά χρήματα και για τον Ολυμπιακό, αλλά και για τον παίκτη. Στο κύκνειο άσμα του Προτάσοφ με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Ουκρανός παρέα με τον Κρίστενσεν θα κάνουν "τσίρκο" την άμυνα της ΑΕΚ, θα πετύχουν από ένα γκολ και θα δώσουν τη νίκη στον Ολυμπιακό με 2-1 στο ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής. Ο Κρίστενσεν, δίδυμο με το Ντανιέλ Μπατίστα πλέον αλλά πλαισιωμένος και από έναν σπουδαίο μέσο, το Χιλιανό Φαμπιάν Εστάϊ, συνεχίζει να σκοράρει : Απο 2 γκολ σε Λάρισα και Νάουσα και από ένα σε Άρη και ΑΕΚ για το πρωτάθλημα, συν δύο γκολ επί του Λεβαδειακού στο Κύπελλο.

Η σεζόν ξεκίνησε με Πέτροβιτς στον πάγκο, συνεχίστηκε με Πολυχρονίου και τελείωσε με Αλέφαντο. Με το πέρας της σεζόν και αφού ο Αλέφαντος άκουσε το "μένεις και του χρόνου" απ'τον Κόκκαλη, στον οποίο είχε περιέλθει οριστικά η ΠΑΕ, είπε στη διοίκηση οτι ήθελε κι άλλον επιθετικό, ψηλό, για να κάνει ωραίο δίδυμο με τον Κρίστενσεν "που'ναι σφαίρα", συμπλήρωσε. Είναι απορίας άξιον ακόμα και σήμερα τι στην ευχή σκέφτηκε η διοίκηση και δεν ενεργοποίησε το 2ο χρόνο του συμβολαίου του Κρίστενσεν, που θεωρήθηκε "ακριβός" και αποφασίστηκε "ο πρόεδρος να πάει για αστέρι απ'το Μουντιάλ". Και σε λίγους μήνες έφερε το Γιεκινί...

Ο Κρίστενσεν δε δυσκολεύτηκε να βρεί συμβόλαιο και τον Ιούλιο του 1994 μετακόμισε στην Ισπανία για λογαριασμό της Κομποστέλα. Έμεινε εκεί για μια τριετία (1994-1997), έγινε ίνδαλμα των οπαδών και η "φτωχή" σχετικά συγκομιδή του (110 συμμετοχές, 35 γκολ) οφείλεται στη δυναμικότητα της "μικρής" Ισπανικής ομάδας. Το καλοκαίρι του 1997 μετακόμισε στην Τουρκία για λογαριασμό της Γκενκλεμπίρλιγκι όπου έμεινε μόλις μια σεζόν και έπαιξε λίγο, λόγω τραυματισμών (13 συμμετοχές, 3 γκολ). Επέστρεψε στη Δανία και στη Μπρόντμπι όπου στη διετία 1998-2000 κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο Δανίας και είχε 20 γκολ σε 50 συμμετοχές. Το 2000 αποφάσισε να παίξει την τελευταία του σεζόν και να εγκαταλείψει την ενεργό δράση, παίζοντας στην ομάδα που ξεκίνησε, την Brønshøj BK. Στο διάστημα 1989-1994 είχε 26 διεθνείς συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Δανίας και πέτυχε 8 γκολ. Στον Ολυμπιακό πέτυχε 18 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (πρωτάθλημα - κύπελλο - Ευρώπη) με τα 5 γκολ του στην Ευρώπη σε μία μόλις σεζόν (και σε 4 μόλις ματς) να δείχνουν πόσο έξυπνη ήταν η απόφαση για την αποδέσμευση του...


1 σχόλιο:

kreator7gr είπε...

ti mou thymhses twra re file...Thymamai to 3-0 me thn aek pou paizame savvato apogevma.k to 4-3 me tous Ispanous.Pou evaze goal o Bent phdage tis tampeles k phgaine sthn eksedra.Yparxei kana video apo aytous tous agwnes?