12 Φεβ 2008

Lorenzo Sera Ferer & ΑΕΚ : Απ'το... total football στο total... brothel

Αρθρογραφίες περί ΑΕΚ του Lorenzo Sera Ferer, ημερομηνία 16/07/2007. Θαυμάστε :

"Τotal football
Τα τηλέφωνα πήραν... φωτιά από προχθές το βράδυ στην Ολλανδία. Ο κόσμος ζητούσε απεγνωσμένα πληροφορίες για την ΑΕΚ.
Η πρώτη εμφάνιση όλων των αστεριών της Ενωσης στην ίδια 11άδα ήταν αρκετή για να εξάψει τη φαντασία. Και η αλήθεια είναι πως αυτή η ΑΕΚ, δείχνει ικανή να ξαναφέρει κόσμο από κάθε πλευρά της Ελλάδας για να τη παρακολουθήσει. Οπως τότε, όταν ο θείος Λουκάς έκτιζε τη μεγάλη ομάδα που σάρωσε τα πάντα ή όταν ο Μπάγεβιτς παρουσίασε την πιο πλήρη ομάδα που έχει περάσει από τα ελληνικά γήπεδα.

Προσοχή: Είναι πολύ πρώιμο ή επικίνδυνο να πει κανείς πως η ομάδα που δημιουργεί ο Φερέρ θα φτάσει στο επίπεδο των προηγούμενων. Είναι σαφές όμως, πως υπάρχουν εικόνες που σε πείθουν για την προοπτική. Ενα σύνολο γεμάτο από ποδοσφαιριστές ποιότητας, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν τη ζημιά στον αντίπαλο. Είναι εντυπωσιακό, αλλά οι μόνοι που δεν απείλησαν τους Ολλανδούς προχθές ήταν ο Ζήκος («βράχος» στο κέντρο) και οι Δέλλας, Ζεράλδο, που έμεναν στις θέσεις τους. Ολοι οι υπόλοιποι βρέθηκαν μπροστά στην αντίπαλη εστία.

Ο Φερέρ προσπαθεί να φτιάξει μία ομάδα που θα παίζει ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Με παίκτες που δεν θα είναι στατικοί σε μία θέση, αλλά θα δημιουργούν συνεχώς ένα rotation μέσα στο παιχνίδι, που θα δημιουργεί προβλήματα στον αντίπαλο. Ο Λυμπερόπουλος έλεγε χθες πως, ίσως δε χρειάζεται καν άλλος επιθετικός. Ισως να μην έχει άδικο. Θυμηθείτε απλά, πως στην ΑΕΚ του 95, ο Δημητριάδης (πρώτος σκόρερ για δύο συνεχόμενες χρονιές) δε χωρούσε.
Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Οπως και οι αμφιβολίες. Η ΑΕΚ φαντάζει πολύ «γυμνή» πίσω από μία σούπερ 11άδα. Οι αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Από εκεί και πέρα, ο Φερέρ θα ψάξει καλά ανάμεσα στους πιτσιρικάδες, για να βγάλει το νέο Παπασταθόπουλο και θα ελπίζει να είναι πιο τυχερός σε σχέση με τους τραυματισμούς της περσινής περιόδου. Γιατί το total football θέλει και ολοκληρωμένους παίκτες.

Ο έλεγχος της νέας ΑΕΚ
ΡΙΒΑΛΝΤΟ

Ο... γητευτής της μπάλας. Κάθε άγγιγμα και μία ζωγραφιά. Τόσο απλός, αλλά συνάμα και τόσο ολοκληρωτικός στο παιχνίδι του. Εχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων και εμπνεύσεων μέσα στο γήπεδο, κάνει τα πάντα να φαίνονται τόσο εύκολα.


ΡΟΔΟΛΦΟ ΑΡΟΥΑΜΠΑΡΕΝΑ
Ο ορισμός του σύγχρονου αριστερού μπακ. Αλάνθαστος αμυντικά, με πολλές δυνάμεις και συνεχείς προωθήσεις. Μέσα σε όλες τις στημένες φάσεις, με σημαντικότατη συμμετοχή στη λειτουργία της ομάδας. Αλλά για κεντρικός αμυντικός, καλύτερα όχι.


ΤΑΜΑΝΤΑΝΙ ΕΝΣΑΛΙΒΑ

Έπαιξε επιτέλους στη θέση του και ήταν αποκάλυψη. «Κατάπινε» τους αντιπάλους του, δεν έχασε μονομαχία αμυντικά και πήρε πολλές πρωτοβουλίες επιθετικά. Ο Φερέρ δεν πρέπει να έχει ενδοιασμούς για τη θέση που μπορεί να προσφέρει πολλά ο Καναδός.


ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΜΑΝΤΟΥΚΑ

Η αιτία για την ύφεση που παρατηρείται στην απόκτηση επιθετικού για την ΑΕΚ. Η ξεχωριστή ποιότητα που διαθέτει, τον κάνει να αποτελεί ιδανική επιλογή για τα σχέδια του Φερέρ. Φαντασία, τεχνική, ταχύτητα και πολλά κέφια στο καλύτερό του ματς μέχρι τώρα.


ΖΟΥΛΙΟ ΣΕΖΑΡ

Κάποιος να τον σταματήσει! Ο «Καίσαρας» είναι πραγματικά εντυπωσιακός και δείχνει αφιονισμένος. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως μαρκάρει και τρέχει όσο δεν το έκανε τα προηγούμενα... χρόνια στην ΑΕΚ. Και όταν αποφασίζει να δοκιμάσει τα μαγικά του, αρχίζουν τα ωραία.


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΦΕΣ

Ηρεμη δύναμη στη μεσαία γραμμή. Μπορεί να μη βρίσκεται στις πρώτες επιλογές του Φερέρ, αλλά είναι η πλέον αξιόπιστη εναλλακτική λύση που διαθέτει. Παίκτης μεγάλης εμπειρίας, μπορεί να κατευθύνει όλη την ομάδα και με καθαρό μυαλό να δίνει πολύτιμες λύσεις.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΥΛΗΣ

Αν δεν τον... έκοβαν στα δύο οι Ολλανδοί, θα τους έκανε κι άλλες ζημιές. Με ταχύτητα και μεγάλο τσαμπουκά, έβγαινε πρώτος σε όλες τις φάσεις και τους ταλαιπώρησε πάρα πολύ. Βέβαια, μόνο τυχαίο δεν είναι πως σκόραρε τρίτη φορά σε ισάριθμα ματς!


ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΔΗΣ

Η θέση του κανονικά είναι στις μεταγραφές, αλλά λόγω νεαρού της ηλικίας... μετατίθεται. Η πρεμιέρα του με τη φανέλα της ΑΕΚ ήταν θετική. Καλός αμυντικά, χρειάζεται περισσότερη ηρεμία για να αποφεύγει αχρείαστα φάουλ και περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΟΝΗΣ

Μικρή συμμετοχή, μεγάλη καρδιά από τον πιτσιρικά. Ο Φερέρ τον έριξε στα τελευταία 15 της αναμέτρησης, δίπλα σε παίκτες που είχε... αφίσες στο δωμάτιό του. Ζήτησε μπάλα, πήρε πρωτοβουλίες και προσπάθησε να δείξει πως αξίζει και αυτός θέση στην ομάδα.


5 σημεία που μας έκαναν εντύπωση

1 :
Ο τρόπος παιχνιδιού που προσπαθεί να περάσει ο Φερέρ. Ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, με φοβερές προοπτικές.
2 :
Ριβάλντο, Μαντούκα, Σέζαρ, Λυμπερόπουλος. Πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Με διαρκή κίνηση και συνεχείς αλλαγές θέσεων.
3 :
Δηλαδή όταν ο Φερέρ έλεγε πως κανείς δεν έχει εξασφαλισμένη θέση μόνο με το όνομα, εννοούσε και τον Ρίμπο;
4 :
Η βασική 11άδα είναι «φωτιά». Από πίσω όμως, υπάρχει μόνο ταλέντο και ενθουσιασμός με λίγες επιλογές.
5 :
Τέτοιο ενθουσιασμό από τον κόσμο της ΑΕΚ είχαμε πολλά χρόνια να δούμε. Η... Ριμπομάνια ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

ΠΑΜΕ...ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Ζόρικα

Για να δούμε τώρα και τα πραγματικά δύσκολα. Η Στεάουα θα είναι ένα αρκετά ασφαλές κριτήριο για τις δυνατότητες της νέας ΑΕΚ. Το πιο δυνατό, αλλά και πιο σαφές δείγμα για τον Φερέρ.


Ξανά και ξανά

Στην Ολλανδία πήραμε τη... γλύκα, τώρα ήρθε και η σειρά των φιλάθλων στην Ελλάδα. Η τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα θα επιτρέψει στον κόσμο της ΑΕΚ να δει τον Ρίμπο, τον Αρουαμπαρένα και τα υπόλοιπα αστέρια.

Τον ψηλό

Να δούμε και ξανά τον Μορέτο. Η αρχή ήταν αρκετά καλή, αν και δεν είχε ουσιαστικά καθόλου πίεση. Τώρα που θα έχει απέναντι του μία σοβαρή ομάδα, θα μετρήσουν οι αντιδράσεις και τα αντανακλαστικά του.

Και Ντέμης

Ο πρόεδρος είναι εδώ και αγωνιά να δει από κοντά για πρώτη φορά την ΑΕΚ. Αυτά που του μετέφεραν, ήταν αρκετά για να τον ενθουσιάσουν, αλλά ο Ντέμης θέλει να έχει ίδια άποψη. Ξέρει και καλύτερα άλλωστε.


Ο φορ

Αν πάντως συνεχίσει να σκοράρει ο Παυλής, μάλλον θα τελειώσει η υπόθεση απόκτησης επιθετικού. Με φορμαρισμένο Μαντούκα, Λύμπε, Καπετάνο και τον πιτσιρικά, φαίνεται πως κλείνει το καρέ της επίθεσης".

Απο κοντά και η μονίμως αδικημένη Καλαματιανή πριμαντόνα (κατά τους "κακόγλωσσους", ο μεγαλύτερος looser των Ελληνικών γηπέδων), Νίκος Λυμπερόπουλος :

- Πιστεύεις ότι η ΑΕΚ είναι φέτος έτοιμη να πάρει το πρωτάθλημα;

- "Η αλήθεια είναι ότι φέτος ξεκινάμε με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις. Είναι κάτι που το θέλουμε όλοι πάρα πολύ. Νομίζω ότι αν για μία χρονιά τουλάχιστον παιχτούν όλα κανονικά, όπως πρέπει να παιχτούν, θα το διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος. Κι ας το πάρει ο καλύτερος".

- Σε τι αναφέρεσαι ακριβώς λέγοντας "αν παιχτούν όλα όπως πρέπει";

"Υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, αν εξαιρέσουμε την πρώτη χρονιά μας, κάποια σφυρίγματα σε παιχνίδια που για κάποιους μπορεί να είναι λεπτομέρειες, αλλά για μένα η λεπτομέρεια είναι αυτή που κάνει τη διαφορά όταν υπάρχει ένα πρωτάθλημα τριάντα αγωνιστικών. Την πρώτη χρονιά το πρωτάθλημα πήγαινε μέχρι το τέλος και το χάσαμε καθαρά μόνοι μας στο παιχνίδι με τον Ιωνικό. Αλλά αυτό στην πορεία δεν συνεχίστηκε. Ημασταν πίσω πολλούς πόντους και εγώ έχω στο μυαλό μου πολλά παιχνίδια στα οποία, αν είχαμε πάρει αυτούς τους πόντους που δικαιούμασταν, θα μπορούσαμε μέχρι το τέλος να διεκδικούμε αυτά τα πρωταθλήματα. Δεν λέω να τα πάρουμε, αλλά να τα διεκδικούμε".

- Δηλαδή, η λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά ήταν οι διαιτητικές αποφάσεις…

"Για μένα, ναι. Σε αρκετά παιχνίδια".

Μία ημέρα μετά...

"Η ατομική κριτική των παικτών της ΑΕΚ στο φιλικό με τη Στεάουα Τρίτη 17 Ιουλίου 2007
Οι Ρίμπο και Ενσαλίβα ήταν οι κορυφαίοι του αγώνα ενω θετικοί ήταν Ράμος, Αλβες, Δέλλα ενω οι υπόλοιποι έδειξαν κουρασμένοι και χωρίς φρεσκάδα. Ας δούμε ατομικά τι έδειξε ο καθένας κόντρα στην Στεάουα:


Μορέτο : Θετικός ήταν ο Βραζιλιάνος γκολκιπερ στον αγώνα. Ηταν σταθερός, ψύχραιμος, ένεπνεε εμπιστοσύνη και σιγουριά στην άμυνα. Στην φάση της ισοφάρισης δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.
Ράμος :
Καλός ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Ηταν σταθερός αμυντικά , κινητικός, γρήγορος, και οταν μπορούσε να βγει από την επίθεση το έκανε. Σε κάποιες φάσεις φάνηκε η απειρία του κάνοντας απρόσεκτες πάσες.
Αρουμπαρένα :
Λιγα πράγματα. Περισσότερο έπαιξε με την πείρα του. Με καλές και κακές στιγμές ανασταλτικά, δεν πήρε επιθετικές πρωτοβουλίες όπως όλοι περίμεναν.
Ζεράλντο Αλβες :
Δυναμικός, παθιασμένος, κέρδισε τις προσωπικές μονομαχίες. Αδύνατο σημείο του οι κακές μεταβιβάσεις και ορισμένα ατομικά λάθη
Δέλλας :
Ηταν θετικός στις περισσότερες φάσεις, συνεργάστηκε καλά με τον Αλβες, είχε σωστές μεταβιβάσεις.
Ζήκος :
Εδειξε ότι ήταν σε άλλο γήπεδο. Πολλά λάθη και σε εύκολες φάσεις, ήταν πηγή κινδύνων για την Ενωση.
Ενσαλίβα :
Απο τους κορυφαίους. Ταχύτατος, δυνατος, πρώτος στο μαρκάρισμα, έτρεξε και για τον...Ζήκο.
Σέζαρ :
Δεν άρεσε, δεν βοήθησε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού δεν δημιούργησε φάσεις απο την καλής σέντρα που διαθέτει.
Ριβάλντο :
Ο κορυφαίος του γηπέδου. Έβαλε γκολ, έτρεξε, μαρκαρε, ήταν κινητικός με την εκπληκτική ατομική τεχνική, δημιουργούσε φάσεις για αντεπιθέσεις, έβγαλε κάθετες μπαλιές , δεν τον βοήθησαν οι υπόλοιποι.
Λυμπερόπουλος :
Κακός και ο Λύμπε. Εδειξε βαρύς, άκεφος και πολύ κουρασμένος.
Μαντούκα :
Ούτε αυτός ξεχώρισε. Δεν ήταν κινητικός δεν μάρκαρε, δεν φανηκε στη ανάπτυξη του αγώνα και σε καμία φάση δεν ήταν μέσα.
Καφές :
Η είσοδος του αντί του τραγικού Ζήκου, έδωσε πνοή στην μεσαία γραμμή. Βοήθησε την αμυντική λειτουργία μαζί με τον Ενσαλίβα, έδωσε ρυθμό και συνδυάστηκε πολύ καλά με τον Ρίμπο.
Τόζερ - Κονέ - Παππάς :
Και οι τρεις έδειξαν ότι έχουν διάθεση να προσφέρουν ήταν κινητικοί, είχαν εμπνεύσεις, ταχύτητα και φρεσκάδα.
Ασκάρατε:
Απο το λίγο που έπαιξε , έδειξε μια ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι αλλά γενικά ήταν πολύ στατικός και εκτός ρυθμού".

Τι έλεγε ο ίδιος ο "Δον"... Κιχώτης;
"Πρωτάθλημα, Κύπελλο & Champions League
Ο Λορένσο Σέρα Φερέρ ...υπογράφει για τις επιτυχίες της νέας ΑΕΚ. "Θα είμαστε καλύτεροι από πέρσι και στους τρεις στόχους μας. Το υπογράφω", δήλωσε ο τεχνικός ηγέτης της Ενωσης από το Ντούρβερτ της Ολλανδίας, όπου πραγματοποιείται το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της ομάδας. Ο ισπανός τεχνικός μίλησε για τον Ριβάλντο: "Είναι τέλεια περίπτωση για εμάς", τον Αρουαμπαρένα: "Είναι ρολόι", αλλά και τις εκκρεμότητες στα μεταγραφικά: "Θέλω έναν τερματοφύλακα και έναν διαφορετικό επιθετικό από αυτούς που έχουμε. Ισως γίνει και τρίτη προσθήκη".


- Τι λείπει για να συμπληρωθεί το παζλ της φετινής περιόδου;

"Εδώ και καιρό δουλεύουμε πάνω σ` αυτή τη γραμμή. Αυτή τη στιγμή η ανάγκη μας είναι τερματοφύλακας και επιθετικός. Αυτά θα βάλουμε ως πρώτο στόχο. Ο επιθετικός και μετά ο τερματοφύλακας. Εχουμε 3-4 εναλλακτικές για κάθε μία από αυτές τις θέσεις. Ο πρόεδρος γνωρίζει ότι πρέπει να διαπραγματευτεί τις καλύτερες επιλογές, αγωνιστικές και οικονομικές, ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στο δικό μας σύλλογο. Αυτή τη περίοδο δεν είναι εύκολο να βρεις έναν επιθετικό γκολτζή, γιατί οι τιμές αυτή την εποχή είναι πολύ υψηλές. Εμείς συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις, ψάχνοντας την καλύτερη επιλογή. Οσον αφορά τον τερματοφύλακα, όλοι γνωρίζετε το πρόβλημα με τον Σορεντίνο, που σε συνδυασμό με την απόφαση να μην ανανεώσουμε στον Χιώτη μας δημιούργησε δύο θέσεις. Ενας άλλος τομέας που είναι λίγο ανησυχητικός αφορά τους 4-5 παίκτες που είναι τραυματίες, για τους οποίους δε ξέρουμε την ημερομηνία της πλήρους αποκατάστασης τους. Αυτό μπορεί να μας κάνει να ενσωματώσουμε και ένα τρίτο παίκτη στην ομάδα. Θα περιμένω να δω την εξέλιξη αυτών των παικτών. Τώρα έχουμε τον Καπετάνο. Είναι ένας τραυματισμός που προέρχεται ήδη από τη περασμένη περίοδο. Και τα ζητήματα βέβαια των Γεωργέα, Αλεξόπουλου, Λαγού και Χέτεμαϊ. Ας περιμένουμε την εξέλιξη των παικτών και πιθανόν να ενσωματώσουμε ένα παίκτη, ανάλογα με τις ανάγκες. Ανάλογα με την περίοδο που θα μπορούν να ενσωματωθούν. Πρωταρχικά όμως, ο επιθετικός και ο γκολκίπερ".


- Στην περίπτωση του επιθετικού, γιατί η ΑΕΚ δεν έκανε νωρίτερα τη κίνηση της;
"Δεν είναι το ίδιο να ψάχνεις επιθετικό με το να ψάχνεις αριστερό μπακ. Ένα υπερβολικό παράδειγμα είναι πως η Μπαρτσελόνα αν και έχει πολύ μεγάλους επιθετικούς, πήρε τον Ανρί. Ολος ο κόσμος, ακόμα και αν έχει καλούς επιθετικούς, ψάχνει κι άλλους. Σήμερα για να πας στην αγορά, πρέπει να μιλάς για πολλά εκατομμύρια ευρώ, αλλιώς κατεβάζεις το επίπεδο και υπάρχει έλλειψη ποιότητας. Αυτό είναι το πρόβλημα. Εχουμε ασχοληθεί πολύ με αυτή την υπόθεση. Εκανα ταξίδι στην Νότια Αμερική για να κλείσω κάποιον παίκτη, αλλά οι τιμές ήταν υψηλές. Δεν είναι εύκολο. Εχουμε όμως 3-4 εναλλακτικές και ψάχνουμε την καλύτερη επιλογή".


- Ποιο είναι το προφίλ του επιθετικού που αναζητά η ΑΕΚ;
"Η ιδέα μας είναι να ψάξουμε ένα συμπλήρωμα των παικτών που έχουμε, ώστε να δώσει κάτι διαφορετικό. Εναν ποδοσφαιριστή γρήγορο που να ψάχνει τους ελεύθερους χώρους και πάνω απ` όλα να βάζει γκολ. Αυτό είναι το δύσκολο".


- Αν δεν υπάρξει προσθήκη φορ, σκέφτεστε να καλύψετε τη θέση με εσωτερικές αλλαγές ή θα κάνετε αλλαγή συστήματος;
"Υπάρχει αυτή η πιθανότητα, αλλά εγώ περιμένω να έρθει ακόμα ένας επιθετικός. Αν δε μπορούμε να πάρουμε τον καλύτερο, θα πρέπει να συμβιβαστούμε με ένα παίκτη που θα συμβάλλει θετικά πράγματα. Γνωρίζετε, ότι δεν είμαι ένας προπονητής με ένα μόνο τρόπο παιχνιδιού. Προσαρμόζομαι στην κατάσταση που βρίσκω και προσπαθώ να βγάλω το μεγαλύτερο όφελος από τα χαρακτηριστικά των παικτών. Μπορούν να αγωνιστούν στην επίθεση αν χρειαστεί ο Μαντούκα ή ο Σέζαρ. Μπορεί να διαφοροποιήσω τη διάταξη στη μεσαία γραμμή, από ρόμβο σε ευθεία. Μπορώ να παίξω και με δύο 10άρια. Εχω πολλές εναλλακτικές".

- Υπάρχει περίπτωση να μην κάνει η ΑΕΚ άλλη μεταγραφή;
"Δε πιστεύω πως υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Θα κάνουμε μεταγραφές. Κάθε μέρα είμαι σε επαφή με τον πρόεδρο. Κάνουμε τα σχόλια μας, προσπαθούμε και ψάχνουμε. Δεν τον αφήνω να…ξεκουραστεί ούτε ένα δευτερόλεπτο".

- Ο τερματοφύλακας που ψάχνετε προορίζεται για βασικός;

"Αυτός που θα έρθει θα πρέπει να διεκδικήσει τη θέση του μαζί με τους υπόλοιπους. Κανείς δεν έχει εγγυημένη θέση. Αυτός που θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, θα αγωνιστεί".


- Εκτιμάτε πως έγιναν λάθος χειρισμοί στο θέμα τερματοφύλακα, αφού ο Σορεντίνο ήθελε να φύγει;

"Πέρυσι, όταν ήρθα στην ομάδα, ο Σορεντίνο είχε ήδη θέσει αυτό το ζήτημα. Εγώ μιλούσα μαζί του γιατί δεν ήθελα να βρεθώ σε αυτή τη κατάσταση. Εκείνος επέμενε να φύγει, αλλά δεν είχε και καμία πρόταση. Μου είχε πει πως αν δεν έχει πρόταση, θα έμενε για να παίξει στην ΑΕΚ. Ξεκινά η προετοιμασία και συναντάμε το θέμα Σορεντίνο. Το ζήτημα ήταν πως ήθελε να φύγει, αλλά δεν είχαμε πρόταση. Δε μπορούσαμε να πάρουμε δύο τερματοφύλακες, έχοντας τον Σορεντίνο. Ελπίζω να μας βγει σε καλό και όλοι να είμαστε ικανοποιημένοι. Ο Σορεντίνο να λύσει το πρόβλημα που είχε και εμείς να μην έχουμε πρόβλημα. Δεν ήταν δικό μας λάθος όμως. Ηταν η κατάσταση που βρήκαμε".


- Θα πάρετε οπωσδήποτε επιθετικό, ακόμα και αν δεν είναι μεγάλο όνομα;
"Θα το ρισκάρουμε. Παρόλο που ο επιθετικός και ο τερματοφύλακας είναι οι δύο πιο συγκεκριμένες θέσεις που έχει μία ομάδα. Δεν είναι εύκολο να έρθει ένας μεγάλος επιθετικός στην Ελλάδα. Πιστεύω, πως πάντα υπάρχει ρίσκο. Γνωρίζεις την ποιότητα ενός ποδοσφαιριστή, αλλά δε ξέρεις την προσαρμογή που θα έχει. Θα φέρουμε ένα παίκτη και θα δούμε αν θα είμαστε εύστοχοι".


- Σας ανησυχεί μήπως χαθεί το ελληνικό στοιχείο της ομάδας μετά τις μεταγραφές τόσων ξένων;
"Η αλήθεια είναι πως αυτή είναι η μοναδική επιλογή που μας επέτρεψε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Από την πρώτη στιγμή, κοιτάξαμε στην ελληνική αγορά. Σας εγγυώμαι, πως πρώτα κοιτάξαμε την ελληνική αγορά. Αλλά δε μπορώ να καταλάβω, πως κάθε φορά που θέλαμε ένα παίκτη, τότε εμφανιζόταν κι άλλη ενδιαφερόμενη ομάδα. Πολλές ομάδες που έκαναν μεταγραφές ελλήνων, ήρθαν πίσω από εμάς. Δε χρειάζεται να πούμε ονόματα, όλος ο κόσμος γνωρίζει. Αφού δε μπορούσαμε να πάρουμε ελληνες, πήραμε ξένους. Αν υπάρχει άλλος Ριβάλντο θα τον πάρουμε!"

- Στην υπόθεση του Σηφάκη ποια είναι η αλήθεια;
"Μπορώ να σας πω ένα μέρος της αλήθειας. Είναι αλήθεια πως εμείς σκεφτήκαμε και αυτή τη δυνατότητα. Δε φτάνει μόνο να θέλει ο παίκτης, υπάρχει και ο σύλλογος. Κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε μικρές ηλικίες. Σας εγγυώμαι πως στο ρόστερ το 50% θα αποτελείται από ελληνες παίκτες. Οσο είμαι εγώ και η δεύτερη ομάδα θα είναι γεμάτη από παίκτες έτοιμους να βοηθήσουν. Οταν ήρθα στην Ελλάδα, κανείς δε πίστευε στη προοπτική να παίζουν νεαρά παιδιά στην ΑΕΚ. Αυτή τη στιγμή τον Παπασταθόπουλο τον κοιτούν 4-5 ομάδες της Ευρώπης!"


- Ποιο είναι το σχόλιο σας για την αποχώρηση του Μπρούνο Τσιρίλο;
"Πάντοτε πρέπει να βάζουμε στη ζυγαριά τα υπέρ και τα κατά. Αρχικά, αν ο παίκτης θέλει να συνεχίσει μέσα στη δυναμική που εμείς θέλουμε να θέσουμε άμεσα και σε βάθος χρόνου και να αξιολογήσουμε παράλληλα όλους τους τομείς που είναι ενδιαφέροντες για το παιχνίδι και τον σύλλογο. Πάρθηκε αυτή η απόφαση γιατί είδα πως και ο Τσιρίλο δεν ήταν 100% πεπεισμένος να συνεχίσει στην ΑΕΚ. Αυτή είναι η δυναμική που εμείς συνεχίζουμε".

- Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις που έχετε για τον Μορέτο; Θα είναι έτοιμος στο Champions League;
"Αν χρειαστεί, ναι. Είναι αλήθεια πως την τελευταία σεζόν, ο Μορέτο έπαιξε μόνο ένα παιχνίδι. Την προηγούμενη περίοδο έπαιξε όμως και ήταν πολύ καλός στο Champions League. Είναι ζητήματα που πρέπει να σεβόμαστε. Κάθε προπονητής έχει τα δικά του κριτήρια. Με τον Κούμαν αγωνιζόταν, με τον Σάντος δεν αγωνίστηκε. Αυτά είναι κριτήρια που πρέπει να σεβαστούμε. Ο Μορέτο έχει εμπειρία στο Champions League, που είναι σημαντικό για εμάς. Η Μπενφίκα είχε περάσει στους `8`, αλλά η Μπαρτσελόνα την έβγαλε έξω. Σήμερα είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει ακόμα την ιδανική φόρμα του, αλλά πρέπει να περιμένουμε. Σίγουρα έχει διάθεση και καλή στάση. Σίγουρα ο Σλόμπο κάνει καλή δουλειά για να τον προετοιμάσει και πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά".


- Πόσο αλλάζει τα δεδομένα της ΑΕΚ η παρουσία του Ριβάλντο;
"Ολοι γνωρίζετε πως οι σχέσεις με τον Ριβάλντο είναι εξαιρετικές, από τον καιρό που ήμουν τεχνικός διευθυντής στην Μπαρτσελόνα και τον πήρα στην ομάδα. Κρατήσαμε μία σχέση που κράτησε στο χρόνο. Οταν ήρθα στην Ελλάδα, ξανασυναντηθήκαμε και συνεχίσαμε να κρατάμε φιλία. Οταν ο Ριβάλντο δεν έφτασε σε συμφωνία με τον Ολυμπιακό, ήταν μια περίπτωση τέλεια για εμάς. Πιστεύω πως πρώτα απ` όλα, ο Ριβάλντο θα μας βοηθήσει στον ανθρώπινο τομέα. Φιλία, αλληλεγγύη, αφοσίωση. Είναι ένας άνθρωπος πολύ τίμιος. Πάντοτε κοιτά μπροστά. Ολοι οι παίκτες μπορούν να επαληθεύσουν, πως αυτές τις μέρες που έζησαν μαζί του, ο Ριβάλντο περνά απαρατήρητος και έχει ένα σημείο ταπεινοφροσύνης που είναι σχεδόν εκπληκτικό. Γνωρίζοντας τι υπήρξε ο Ριβάλντο για τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Στον αγωνιστικό τομέα θα συμβάλει με την εμπειρία του, γιατί έχει βρεθεί στα καλύτερα παιχνίδια που μπορεί να φανταστεί ένας ποδοσφαιριστής. Το ταλέντο του είναι σαφές πως θα εμπλουτίσει πολύ το δικό μας παιχνίδι. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που κρατά τη φόρμα του σε υψηλό επίπεδο. Είναι άριστος επαγγελματίας. Ο Ριβάλντο έχει πολύ υψηλό φιλότιμο, ενσωματωμένο στη προσωπικότητα του. Σίγουρα δεν κινείται από μίσος ή εκδίκηση, αλλά πάντοτε με αισθήματα ευτυχίας και τη δέσμευση που έχει στον εαυτό του. Αρκεί να τον δεις μόνο σε μία απλή προπόνηση. Είναι ο πρώτος στην ουρά και ας υπάρχουν παιδιά 16-17 χρονών. Πάει πάντα μπροστά. Πιστεύω πως είναι ένα στοιχείο πολύ θετικό για την ιστορία της ΑΕΚ, αλλά και για τους νέους παίκτες".

- Περιμένετε μέσα στη σεζόν από τον Ριβάλντο να πάρει παιχνίδια που κρίνονται στη λεπτομέρεια; Φοβάστε μήπως η ΑΕΚ γίνει προσωποκεντρική;
"Η ΑΕΚ οφείλει να κάνει καλύτερα πράγματα από το ματς με την Στεάουα. Δε πιστεύω, πως θα έχουμε εξάρτηση από τον Ριβάλντο. Η αλήθεια είναι πως χρειαζόμαστε τον Ριβάλντο. Οπως χρειαζόμαστε την ετοιμότητα του Λύμπε, έναν βελτιωμένο Ζούλιο Σέζαρ ή όπως τον Μαντούκα που δεν θυμίζει σε τίποτα τον παίκτη που ήρθε πέρυσι στην ΑΕΚ. Η ακόμη ο Ζήκος ή ο Δέλλας και οι υπόλοιποι παίκτες που ήρθαν στην ομάδα. Οι καλοί παίκτες είναι πάντα απαραίτητοι. Εγώ αυτό που θέλω είναι πάντα η ομάδα να είναι η φιγούρα. Ο Ριβάλντο το γνωρίζει αυτό και προσαρμόζεται πολύ καλά στην ομάδα. Δε περιμένω εξάρτηση από ένα μόνο παίκτη, αλλά προσδοκώ στην αφοσίωση των δυνατοτήτων του καθενός στην ομάδα".

- Ποια είναι η γνώμη σας για τον Αρουαμπαρένα;
"Θα σύγκρινα τον Αρουαμπαρένα με ένα ρολόι. Είναι πάντα εκεί που πρέπει να βρίσκεται. Μου κόστισε να τον πείσω να έρθει στην Ελλάδα. Για πολλούς μήνες, σαν μία καινούργια…φίλη μου, προσπαθούσα να τον κατακτήσω. Χαίρομαι πολύ που τον έπεισα να έρθει. Θα συμβάλει στην ανθρώπινη ποιότητα. Είναι καλός επαγγελματίας. Πολύ τίμιος, πολύ γενναιόδωρος. Αν οι νέοι παίκτες θέλουν να μάθουν, θα έχουν να κερδίσουν πολλά απ` αυτόν".


- Πόσο πολύ πιστεύετε στο πρωτάθλημα;
"Εχω συνείδηση και ξέρω πως δεν είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, αλλά δε σημαίνει πως παραιτούμαστε. Τα παιχνίδια θα μας δώσουν τελικά την αλήθεια, αλλά γνωρίζετε πως η φιλοσοφία μου είναι πάντα να κοιτάω ψηλά".


- Σας ανησυχούν νέα προβλήματα με τη διαιτησία ενόψει της νέας σεζόν;
"Το θέμα των διαιτητών θα είναι πάντα αμφιλεγόμενο σε όλο τον κόσμο. Είναι η πιο δύσκολη δουλειά που υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Πιστεύω πως αυτό θα βελτιωθεί, οι διαιτητές δε θα αφήνουν να επηρεάζονται. Θα αποκτούν σεβασμό με την σοβαρότητα που πρέπει να έχει ένας `δικαστής` μέσα στο γήπεδο. Είναι βέβαια ένας άνθρωπος και όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Χαίρομαι που οι παίκτες μου πιστεύουν πρώτα πως αυτοί είναι ικανοί, αλλά δε πρέπει μόνο να το λένε, μα και να το κάνουν. Να το αποδεικνύουν".

- Εχετε καταλήξει σε ένα κορμό για το αρχικό σχήμα; Τι ποδόσφαιρο πρέπει να περιμένουν φέτος οι φίλοι της ΑΕΚ;
"Το βασικό κορμό της ομάδας, τον έχω αποφασίσει. Δε συνηθίζω ποτέ να χαρίζω κάτι, όλα είναι συνέπεια της δουλειάς. Εχετε δει πως η ποδοσφαιρική πρόταση μου είναι επιθετική. Οι παίκτες που πήραμε, έχουν νοοτροπία επιθετική. Θα προσπαθήσω να βελτιώσω κι άλλο την ομάδα. Πάντοτε μου αρέσει η ομάδα μου να φέρεται καλά στη μπάλα, καμία φορά ακόμα και ρισκάροντας υπερβολικά. Δε μου αρέσουν τα γεμίσματα και το άμεσο ποδόσφαιρο. Θέλω να χειριζόμαστε τη μπάλα με όμορφο τρόπο. Δε θέλω η ομάδα μου να αμύνεται με μοναδικό σκοπό να μη δεχτεί γκολ. Αυτό είναι μία ιδέα. Αυτό που μας κάνει να εξελισσόμαστε είναι η δουλειά. Πάντοτε έχω μεγάλο σεβασμό για τους φιλάθλους. Εχουμε δέσμευση πρώτα με τους εαυτούς μας και μετά με τους θεατές. Δε με ενδιαφέρει μόνο να κερδίζουμε, αλλά και ο τρόπος. Καμιά φορά δεν συμβιβάζομαι μόνο με τη νίκη. Θέλω να πάω και παραπέρα".


- Είστε αισιόδοξος πως η ομάδα θα είναι έτοιμη στον προκριματικό του Champions League;
"Η συνοχή στην ομάδα θα έρθει από εδώ και πέρα. Μέχρι τώρα δουλέψαμε περισσότερο στη φυσική κατάσταση. Οταν έρθει η στιγμή του πρωταθλήματος, δε θα μπορούμε να δουλέψουμε πρωί - απόγευμα. Η ομάδα τότε θα είναι πιο απελευθερωμένη και φρέσκια, κάτι που προς το παρόν την παρεμποδίζει να παίξει. Αυτές τις δύο εβδομάδες, επιμείναμε αρκετά σε αντοχή και ενδυνάμωση και στις αρχές του παιχνιδιού μας".


- Σας ανησυχεί ότι η ΑΕΚ βρίσκεται στους αδύναμους της κλήρωσης του Champions League; Φοβάστε ενδεχόμενη αποτυχία;
"Πιστεύω, πως αυτό δε θα συμβεί. Είναι μεγάλη πρόκληση για όλους να περάσουμε στο Champions League, γιατί όλοι μείναμε με καλή γεύση από την περυσινή πορεία. Αυτό βέβαια είναι κάτι πολύ δύσκολο. Πρέπει όμως να μη ξεχνάμε τους αντιπάλους. Πρέπει να χτυπάμε ξύλο, αλλά δε πρέπει να αγωνιζόμαστε ποτέ με απαισιοδοξία, ούτε να σκύβουμε το κεφάλι. Αν δε τα καταφέρουμε φέτος, θα προσπαθήσουμε του χρόνου".


- Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας στο τέλος της νέας σεζόν;
"Δε δουλεύω με όνειρα, αλλά με πραγματικότητα. Ο μέγιστος σκοπός μου είναι να κάτω τα πράγματα πολύ καλά. Δε συμβιβάζομαι απλά να τα κάνω καλά. Είμαι πεπεισμένος, πως μπορώ να συμβάλω εγώ και το επιτελείο μου, για να έχουμε μεγάλες χαρές αυτή την αγωνιστική περίοδο και στο τέλος να είμαστε όλοι ευτυχισμένοι για αυτό που μπορέσαμε να δείξουμε. Εχω μεγάλη επιθυμία φέτος να είμαστε ικανοί για κάτι διαφορετικό από πέρυσι. Θα υπέγραφα την ίδια δουλειά στο Champions League, να βελτιωθούμε στο πρωτάθλημα και να μη παρατήσουμε το Κύπελλο, που ήταν μία μεγάλη απογοήτευση για εμένα".


-Σε σχέση με τη περυσινή προετοιμασία, πόσο ευχαριστημένος είστε φέτος;

"Δεν έχει τίποτα να κάνει σε σχέση με πέρυσι. Η αλήθεια είναι πως πέρυσι υπήρχαν πολλοί τομείς που ακόμα τους αγνοούσαμε. Φέτος ξεκινάμε με ένα μικρό πλεονέκτημα, γιατί γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο και σε ανθρώπινο και αγωνιστικό επίπεδο. Οι παίκτες γνωρίζουν λίγο τη δική μου φιλοσοφία δουλειάς. Πιστεύω, ότι έστω και αν ποτέ δε μπορείς να κάνεις συγκρίσεις, η φετινή προετοιμασία ήταν πιο εύκολη για εμένα, ώστε να την έχω υπό τον έλεγχο μου. Βρήκα μία πολύ καλή στάση των παικτών, αξεπέραστη θα τη χαρακτήριζα. Μία ποιότητα ανθρώπινη αρκετά καλή, που θα διευκολύνει πολύ τη συνοχή της ομάδας. Επειτα, οι αρχές του παιχνιδιού σιγά -σιγά εφαρμόζονται και η προετοιμασία που έχει ως πρώτο στόχο να βάλει βάσεις για ανθρώπινο παράγοντα, φυσική κατάσταση και τακτική, θα έλεγα ότι πηγαίνουμε καλά. Με τη σκληρότητα που έχει πάντα μία προετοιμασία".

Αρθρογραφίες περί ΑΕΚ του Lorenzo Sera Ferer, ημερομηνία 11/02/2008. Θαυμάστε :

"Το αν η ΑΕΚ είναι αιχμάλωτη του ακατανόητου συμβολαίου που προσφέρθηκε στον Λορένσο Σέρα Φερέρ, το ξέρει καλύτερα από όλους ο άνθρωπος που το ενέκρινε, ο πρόεδρος της ομάδας Ντέμης Νικολαΐδης. Δεν θα ενοχλούσε τη διοίκηση πάντως αν ο Ισπανός παραιτούταν της συνεργασίας. Ενδεχομένως να τις έλυνε και τα χέρια...


Μέσω διαρροών και όχι επίσημης τοποθέτησης προκύπτει ότι η ΠΑΕ στηρίζει τον προπονητή και ότι θα τον κρίνει στο τέλος του πρωταθλήματος. Η μη έκδοση ανακοίνωσης που θα πιστοποιεί το γεγονός (της στήριξης) μετά από την καθολική «αποκαθήλωση» του προπονητή από τον Τύπο, τους φίλους της ομάδας αλλά και τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές (στις off the record συνομιλίες τους), οφείλεται στο ότι η διοίκηση δεν θέλει να δείξει ότι προέκυψε ποτέ θέμα απομάκρυνσης του Ισπανού.
Ωστόσο πέρα από τον Νικολαΐδη που στυλώνει τα πόδια και επιμένει στο αναγκαίο της παραμονής του προπονητή που χάνει σχεδόν μόνος του ένα πρωτάθλημα (λες και η ΑΕΚ έχει χορτάσει από αυτά τα τελευταία 14 χρόνια), η εμπιστοσύνη της μεγαλύτερης μερίδας των μετόχων προς τον Φερέρ έχει κλονιστεί για τα καλά.

Η ρήτρα για τη διακοπή του συμβολαίου (άλλοι λένε για 2,5 και άλλοι για 3,5 εκατομμύρια ευρώ) καθιστά απαγορευτική την απομάκρυνσή του. Για αυτό και η παραίτηση θα έκανε πολλά υψηλόβαθμα στελέχη να χαμογελάσουν...
Στον ενάμισι χρόνο παρουσίας του στην ΑΕΚ, ο Φερέρ έδειξε σαφή δείγματα ότι λειτουργεί αλαζονικά σε σημείο που πολλές φορές θυσιάζει την ομάδα επιδιώκοντας την προσωπική προβολή του. Το αλάθητο που του παράσχει η διοίκηση και η εμμονή ότι είναι ο καλύτερος προπονητής από όλους στην Ελλάδα, τον οδηγούν σε επιλογές που αποδεικνύονται καταστροφικές. Με εγωισμό και υπεροψία κανείς δεν κέρδισε έναν αντίπαλο που απλώς είναι καλύτερα διαβασμένος και προετοιμασμένος. Όπως δηλαδή συνέβη εφέτος σχεδόν σε όλες τις ήττες της ΑΕΚ. Οι λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απομάκρυνση του Φερέρ (αν ενδεχομένως δεν υπήρχε στη μέση αυτό το αμαρτωλό συμβόλαιο) είναι πολλοί.

Μια μικρή αναφορά των πεπραγμένων του στην ΑΕΚ αρκεί για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο:


Δεν εμπνέει τους ποδοσφαιριστές:
Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα... Ασφαλώς και κάθε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής οφείλει να δίνει τον καλύτερο εαυτό του τιμώντας το συμβόλαιο αλλά και τη φανέλα της ομάδας που φορά. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από τους παίκτες της ΑΕΚ (ξένοι ως επί το πλείστον) δεν έχουν καταλάβει που βρίσκονται και ποια ομάδα εκπροσωπούν. Ωστόσο όταν κι ο προπονητής είναι και άνθρωπος που σε απομακρύνει με τη συμπεριφορά του και δεν έχει τον τρόπο να σε εμπνεύσει, ασφαλώς μειώνεται και το κίνητρο. Ο Φέρερ έχει χάσει εδώ και καιρό τα αποδυτήρια και ελάχιστοι είναι οι ποδοσφαιριστές που θα στεναχωρηθούν αν αποχωρήσει από την ΑΕΚ.

Μπερδεύει την ίδια την ομάδα του:
Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ποδοσφαιριστές πάτησαν τον αγωνιστικό χώρο δίχως να έχουν καταλάβει το σχέδιο του προπονητή. Είτε επειδή έπαιξαν σε διαφορετικές θέσεις από αυτές που γνωρίζουν, είτε επειδή δεν είχαν κάνει ποτέ στην προπόνηση αυτά που ο Φερέρ τους ζητούσε λίγες ώρες πριν από τους αγώνες! Όπως ακριβώς συνέβη στη Λάρισα, στην Ξάνθη, στην Τρίπολη, στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό… Με πλάνα που έχει δουλέψει μόνο στο μυαλό του και δεν έχει μοιραστεί με κανέναν άλλον, δίνει την εντύπωση ότι απευθύνεται σε μαριονέτες.

Δεν τον πιστεύει ο κόσμος:
Οι φίλοι της ΑΕΚ δεν τρώνε κουτόχορτο. Ούτε μπορούν να τους ξεγελάσουν οι κραυγές κατά της διαιτησίας σε μια χρονιά που η ΑΕΚ έχει όντως χάσει βαθμούς αλλά έχει πάρει ενδεχομένως και περισσότερους από λανθασμένα σφυρίγματα. Δεν είναι δυνατόν να πειστεί ο κόσμος ότι για αυτό το αγωνιστικό «έκτρωμα» που παρουσιάζει η ομάδα στα κρίσιμα ματς δεν φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη ο Φερέρ. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι φίλοι της ΑΕΚ έχουν απηυδήσει με τον Ισπανό, περισσότερο ίσως επειδή στηρίζεται και τόσο απροκάλυπτα από τη διοίκηση.

Χάνει στα ντέρμπι:
Και σε αυτά δεν πρέπει να συγκαταλέγονται μόνο τα ματς με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό αλλά και όλοι εκείνοι οι αγώνες που η ομάδα αγωνίστηκε με το πιστόλι στον κρόταφο και ο προπονητής έκανε ότι μπορούσε για να... αυτοπυροβοληθεί! Όπως και να έχει όμως, η μόλις μία νίκη σε έξι ντέρμπι με τους «αιωνίους» αποτελεί θλιβερή συγκομιδή για έναν προπονητή που ισχυρίζεται ότι μπορεί να την οδηγήσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Απαξιώνει διοργανώσεις:
Από τύχη βρίσκεται η ΑΕΚ στους «16» του κυπέλλου UEFA. Από το μαγικό γκολ του Χάρη Παπά στο Έλφσμποργκ και τα δοκάρια της εστίας του Μορέτο που σταμάτησαν τις βολίδες των ποδοσφαιριστών της Μλάντα σε δύο αγώνες που τα σκορ θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετικά και εις βάρος των Κιτρινόμαυρων απέναντι σε ομάδες που εκπροσωπούν... χωριά! Και όλα αυτά επειδή ο Ισπανός παρουσίαζε ενδεκάδες που δεν είχαν δουλευτεί ποτέ στην προπόνηση.

Εκνευρίζει την ομάδα: Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι έδειχνε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Εφέτος όμως, ασορτί και αυτός με τη γενικότερη (και χρόνια) αρρώστια ότι η ΑΕΚ αδικείται μονίμως από τη διαιτησία και δεν παίρνει αυτό που της αξίζει, έδειξε τον αληθινό χαρακτήρα του. Τσακώνεται με αντίπαλους προπονητές, ποδοσφαιριστές και παράγοντες, διαμαρτύρεται διαρκώς στους διαιτητές και γενικότερα έχει μια συμπεριφορά που εκνευρίζει και αποπροσανατολίζει την ομάδα.

Οι εφιαλτικές βραδιές:
Επί των ημερών του Φερέρ, η ΑΕΚ παρουσίασε σε συγκεκριμένους αγώνες το χειρότερο πρόσωπο της σύγχρονης ιστορίας της! Και δεν είναι υπερβολή αυτό... Όσο πίσω κι αν ανατρέξει κανείς δύσκολα θα βρει ματς στα οποία Κιτρινόμαυροι δεν έχουν δημιουργήσει έστω μία ευκαιρία σε όλο το 90λεπτο! Στην ΑΕΚ του Φερέρ είναι απλώς ένα συχνό φαινόμενο... Χώρια που επί των ημερών του οι Κιτρινόμαυροι αποκλείστηκαν στο κύπελλο από το Χαϊδάρι, δέχθηκαν 4 γκολ από τον Παναθηναϊκό και υπέστησαν ήττες με κάτω τα χέρια από σαφώς υποδεέστερους αντιπάλους (Ξάνθη, Πανιώνιος).

Ο αποτυχημένος σχεδιασμός:
Πέρυσι το καλοκαίρι του δόθηκε η μπαγκέτα του ηγεμόνα στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Και τι έκανε; Μια τρύπα στο νερό... Γέμισε την ομάδα με κατά κύριο λόγο ποδοσφαιριστές αμφιβόλου ποιότητας τους οποίους στη συνέχεια άρχισε να απαξιώνει κιόλας (προσέβαλε δημόσια τον Άλβες, δεν έδωσε ούτε μία ευκαιρία στον Ασκάρατε, τρέλανε στα σκοτσέζικα ντους σε Παππά, Μανού και Ενσαλίβα, εξαφάνισε δίχως λόγο τον Μάχο για να παίζει ο ασταθής Μορέτο κ.α.). Ασφαλώς και δεν είχε να χειριστεί μπάτζετ ανάλογο με του Ολυμπιακού, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το χειρίστηκε και ορθολογικά. Ειδικά την περίοδο του Ιανουαρίου όταν ανακάλυψε τον αναπληρωματικό στη Σετούμπαλ Εντίνιο και αδιαφόρησε για τα εμφανή ελλείμματα της ομάδας στις θέσεις του στόπερ και του αμυντικού μέσου".

Και ο... κίτρινος τύπος απονέμει τα... εύσημα στη διοίκηση της ΑΕΚ και τον μέγα προπονητή :

Τα συμπεράσματα δικά σας. Δε τα λέμε εμείς, μόνοι τους οι ρεπόρτερ ΑΕΚ τα λένε. Κρατήστε το κείμενο για μελλοντική χρήση, όταν θ'αρχίσει πάλι η καραμέλα της διαιτησίας απ'τους μόνιμα... αδικημένους.

The end of an affair...
Σήμερα λοιπόν, 12/02/2008, ο Φερέρ αποτέλεσε παρελθόν από την ΑΕΚ. Ο 54χρονος προπονητής έχει ήδη ειδοποιηθεί πως δεν θα προπονήσει την ομάδα σήμερα, ενώ την ευθύνη της μέχρι νεωτέρας θα έχει ο Νίκος Κωστένογλου.

Ούτε... cent δεν δείχνει διατεθειμένος να χαρίσει στην ΑΕΚ από την αποζημίωση που προβλέπει το συμβόλαιο του ο... έκπτωτος μονάρχης, Λορένθο Σέρα Φερέρ. Ο Ισπανός αισθάνεται "προσβεβλημένος" και για να αποχωρήσει από την Ελλάδα αξιώνει όλο το συμβόλαιο του (γύρω στα 2.000.000 €), τη στιγμή που η διοίκηση της ΑΕΚ του αντιπροτείνει τα μισά. Ο Φερέρ απειλεί οτι αν δε πάρει όσα ζητάει θα προσφύγει στη FIFA.

Ο Φερέρ εκφράζει με κάθε τρόπο την πικρία του για την απόλυσή του από την ΑΕΚ, λιώνοντας παράλληλα την καραμέλα της διαιτησίας που πιπίλισαν οι Λυμπερόπουλος, Νικολαΐδης, Δέλλας, ακόμα και ο πουθενάς Αρουαμπαρένα-Αρουαπαρθένα. "Μου έδωσαν ποδήλατο για να αντιμετωπίσω τα τεθωρακισμένα. Ξεκάθαρα η ΑΕΚ δεν έχει την προοπτική του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού".

"Το καλοκαίρι το μπάτζετ για τις μεταγραφές ήταν μόλις 1.000.000 ευρώ κι αυτό είναι πολύ λίγο για να αντιμετωπίσεις τους δύο μεγάλους. Η μόνη μεταγραφή που κάναμε ήταν του Ριβάλντο κι αυτός είναι 36 χρονών και προσωπικός μου φίλος", είχε δηλώσει λίγο μετά την απόλυση του, για να συμπληρώσει με συνέντευξη του στην Ισπανική "El Mundo" : "Ο Νικολαΐδης με κάλεσε στο σπίτι του και μου είπε ότι η ΑΕΚ πρέπει να πάρει το πρωτάθλημα. Του εξήγησα ότι ο πρώτος που ήθελε τον τίτλο ήμουν εγώ και ότι θα δουλεύαμε μέχρι τέλους για να τα καταφέρουμε, αλλά και ότι θα έπρεπε να αντιληφθεί πως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν περισσότερα μέσα από εμάς. Τότε μου είπε πως είχα απολυθεί... Μου λένε ότι με διώχνουν για τα αρνητικά αποτελέσματα, αλλά στις 18 από τις 20 αγωνιστικές ήμασταν πρώτοι, είμαστε μόλις τέσσερις βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό και δύο από τον Ολυμπιακό και τους φιλοξενούμε και τους δύο στην έδρα μας. Αυτόν τον χειμώνα μπορέσαμε να ξοδέψουμε μόνο 150.000 ευρώ για την απόκτηση παικτών. Ο Ολυμπιακός επένδυσε σχεδόν 10 εκατ. ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του Φερνάντο Μπελούτσι".

Το παιχνίδι χοντραίνει...
Η ΑΕΚ συνεχίζει να παραπαίει και στη φάση των "32" του κυπέλλου UEFA, η Getafe τη στέλνει αδιάβαστη. 1-1 στο ΟΑΚΑ, 3-0 στη Μαδρίτη και η "Total Football" AEK μετατρέπεται σε... Total 0% λιπαρά. Θαυμάστε τη μετάλλαξη του... Total Football και τη μετατροπή των... παικταράδων σε παλτά ολκής :

"Η χειρότερη ΑΕΚ της (δεκα)τετραετίας;
Βαγγέλης Αρναούτογλου, Sport24

"Αν επρόκειτο για μια κατασκευή φτιαγμένη από σπίρτα, θα έπρεπε κάποιος να της δώσει μια να τη γκρεμίσει και να πιάσει το χτίσιμο από την αρχή. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τον Ντέμη Νικολαΐδη και τη διοίκηση της ΑΕΚ. Δεν μπορεί απλώς να ανοίξει την πόρτα και να πει σε όσους τους ποδοσφαιριστές (και δυστυχώς είναι αρκετοί) που δεν έχουν καταλάβει σε ποια ομάδα αγωνίζονται και πόσο βαριά είναι η φανέλα που φοράνε, απλά να περάσουν έξω... Ίσως είναι κάτι που μοιάζει απαραίτητο για ορισμένους, δυστυχώς όμως δεν είναι εφικτό.

Με ρώτησε ένας καλός φίλος αν αυτή είναι η χειρότερη ΑΕΚ της τελευταίας τετραετίας, δηλαδή όσο βρίσκεται η νυν διοίκηση στο τιμόνι της... Μα για αυτό δεν χωρά πλέον αμφιβολία. Αυτό που πλέον τίθεται προς συζήτηση είναι το αν αυτή η ομάδα είναι και η πιο αξιολύπητη των προηγούμενων 14 χρόνων, από τότε δηλαδή που κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημά της. Τόσο άσχημα δομημένη από έναν προπονητή που πέρασε σαν λαίλαπα και την ισοπέδωσε με τις επιλογές του (μεταγραφικές και αγωνιστικές), τόσο ηττοπαθής όσο οι μικρομεσαίες ομάδες της ελληνικής Σούπερ Λίγκας που μοιάζουν χαμένες από τα αποδυτήρια πριν από έναν σημαντικό αγώνα.

Μπροστά στην Χετάφε, μια μέτρια ισπανική ομάδα που σε άλλες εποχές θα αποτελούσε ενδεχομένως και εύκολη λεία για τους Κιτρινόμαυρους, η ΑΕΚ έμοιαζε χθες ΟΜΑΔΟΥΛΑ. Ένα σύνολο χωρίς καμία συνοχή, δίχως προσανατολισμό και το πλέον ανησυχητικό, χωρίς να έχει στόχο. Απλώς παρουσιάστηκε στον αγωνιστικό χώρο για να βγάλει την αγγαρεία. Έγινε έρμαιο στις διαθέσεις ενός συλλόγου που αγωνιζόταν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, έδωσε ακόμη μια κωμική παράσταση σε συνέχεια των απογοητευτικών εμφανίσεων που προηγήθηκαν μέσα στο 2008.

Σε άλλες περιπτώσεις ο (εκάστοτε) πρόεδρος της ΑΕΚ θα έπρεπε να πάρει σκούπα και να αρχίσει τις... καθαριότητες. Ωστόσο δεδομένης της οικονομικής κατάστασης του συλλόγου, η δυνατότητα για κοσμογονικές αλλαγές και το στήσιμο μιας νέας (και κυρίως νεανικής) ομάδας το ερχόμενο καλοκαίρι, μάλλον δεν υφίσταται. Για αυτό και το πρώτο μέλημα της διοίκησης θα πρέπει να είναι η εύρεση ενός ικανού προπονητή. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για λάθη και ασφαλώς ο συμπαθής Νίκος Κωστένογλου δεν είναι ακόμα έτοιμος να σηκώσει το βάρος του επικεφαλής σε ένα τόσο μεγάλο σύλλογο.

Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που νοσεί βαρύτατα. Και επειδή φέτος η διοίκησή της έχει χάσει το δάσος και ασχολείται με το δέντρο (διαιτησίες, ανακοινώσεις περί διαφθοράς, απαντήσεις στον Τύπο κλπ.), καλό είναι να κοιτάξει πλέον πως θα διορθώσει την κατάσταση που η ίδια δημιούργησε. Γιατί το βέβαιο είναι ότι ο κόσμος της ΑΕΚ κουράστηκε να βλέπει αυτό το έκτρωμα και περιμένει επιτέλους μια ομάδα που δεν θα λέει απλώς ότι στοχεύει στο πρωτάθλημα. ΘΑ ΤΟ ΕΝΝΟΕΙ ΚΙΟΛΑΣ!".

ΥΓ.1 : Αφιερωμένο στη μεγάλη μας... συμπάθεια, Αντώνη Καρπετόπουλο, που πονάει πάάάάάάρα πολύ τον τελευταίο καιρό και το δείχνει μέσα απ'τα γραπτά του. Κουράγιο Αντώνη, το ξέρω πως λένε οτι τσούζει στην αρχή, αλλά επίσης λένε οτι μετά θα σ'αρέσει. Και μας χρωστάς μια απάντηση σχετικά με το ταξίδι στο Αβελίνο...

ΥΓ.2 : Χάσαμε κι αυτή την ψυχή, τον Γιώργο Κοσμά-Γκασμά, να καταθέσει την μοναδική άποψη του για την κλαίουσα ιτιά του Ελληνικού πρωταθλήματος. Κρίμα.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ νομίζω ότι όλα αυτά είναι για γέλια και δεν πρέπει να μιλάμε έτσι για των Δάσκαλο-Παμμέγιστο-Καθηγητή-Τιτάνα-Φερερ . Αν δεν ξέρεται από ποδόσφαιρο καλά θα ήταν να πάρετε μαθήματα από τον Δάσκαλο-Παμμέγιστο-Καθηγητή-Τιτάνα-Φερερ . Ντροπή και αίσχος που τα γράφεται αυτά !!! ΑΕΚ γερά , πρωτάθλημα ξανά … στο μπαμιγκτων. Ουστ !!!

Ανώνυμος είπε...

δωσε στο λαο τις πληροφοριες για το ταξιδι στο avellino οχι τιποτα αλλο αλλα για να ξερουμε το ποιον του καθενος..

Ανώνυμος είπε...

See here