by ANASTO
Ο Χρήστος Πατσατζόγλου αποτελεί ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Λεμονή, για να μην πούμε το γούρι του, αφού του έσωσε τη δουλειά τουλάχιστον δύο φορές: την πρώτη φορά στο 4-3 με την ΑΕΚ και τη δεύτερη φέτος, στο 1-3 της Βρέμης. Επίσης αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπητούς ποδοσφαιριστές της ερυθρόλευκης κερκίδας, αφού θυσίασε τη σωματική του ακεραιότητα και την καριέρα του αγωνιζόμενος τραυματίας, για το "καλό" της ομάδας και ενάντια στο προσωπικό του συμφέρον. Ένας παίκτης, που έπεσε θύμα της ελλιπούς οργάνωσης της ομάδας όσον αφορά στο ιατρικό τιμ και έγινε θυσία στο βωμό της "ψύχωσης" για το έβδομο.Εμείς αναγνωρίζουμε και τιμούμε τόσο το ταλέντο του όσο και την προσφορά και την αυτοθυσία του στα χρόνια που αγωνίζεται με τον Ολυμπιακό και συμπάσχουμε όσον αφορά στην επιθυμία όλων για την πλήρη αποθεραπεία και την επαναφορά του "Πάτσα" στα αγωνιστικά επίπεδα που είχε κατακτήσει πριν την περιπέτειά του με τον αχίλλειο τένοντα.
Παρ’ όλα αυτά, από πέρυσι το καλοκαίρι κι όλας, όταν ο παίκτης έδειχνε οτι άρχισε πλέον να μπαίνει για τα καλά στο κλίμα της ομάδας, είχαμε εκτιμήσει ότι - δυστυχώς για τον παίκτη, τον Ολυμπιακό και το Ελληνικό ποδόσφαιρο - ο παίκτης δε θα μπορέσει ποτέ να επανέλθει στη ενεργό δράση με την ίδια επιτυχία. Η μπάλα μπορεί να μην ξεχνιέται, αλλά το ταλαιπωρημένο του πόδι έδειχνε ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη αντοχή ώστε να μπορεί ο παίκτης να κινηθεί άνετα στο αγωνιστικό χώρο και να πραγματοποιήσει τις ενέργειες που κατά το παρελθόν τον είχαν καθιερώσει στη συνείδηση του φίλαθλου κόσμου σαν πολυσύνθετο σύγχρονο αμυντικό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε όσα ματς χρησιμοποιήθηκε η απόδοσή του έπεφτε κατακόρυφα και τα λάθη πολλαπλασιάζονταν με την πάροδο του χρόνου στο παιχνίδι, υποδεικνύοντας σαφέστατα σαν βασικό αίτιο την αδυναμία του τραυματισμένου ποδιού που γινόταν ακόμα πιο έκδηλη από την κόπωση. Βέβαια, οι "ειδήμονες" και μη, έκαναν εντελώς διαφορετική διάγνωση, θεωρώντας ότι το μόνο που λείπει από τον Πάτσα, ήταν τα "παιχνίδια και χρόνος για να βρει τα πατήματά του".
Ο Σόλιντ, βέβαια είχε διαγνώσει το πρόβλημα του Πάτσα, κι επειδή, παρ' όσα καταμαρτυρούν εναντίον του, ήταν ένας προπονητής που έβαζε πάνω από όλα την υγεία των παικτών του, είχε ειδικό σχέδιο για τον Πάτσα. Τον θεωρούσε μελλοντικό ηγέτη και πολύτιμο περουσιακό στοιχείο του Ουμπιακού, για αυτό αφ' ενός μεν τον έβαζε σταδιακά στην αγωνιστική δραστηριότητα παρά τις κραυγές του Τύπου και των οπαδών, του στυλ "τι γίνεται με τον Χρηστάρα;", αφ' ετέρου δε, σε όσα παιχνίδια τον χρησιμοποίησε τον έβαζε πάντα πρώτη αλλαγή. Το πλάνο του Σόλιντ για σταδιακή επανένταξη Πάτσα πήγε περίπατο, όταν ο Ρεχάγκελ τον επανακάλεσε αμέσως στην Εθνική, παρ' ότι δεν ήταν έτοιμος και παρ' ότι δεν τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια σε παίκτες που αγωνίζονται στον Ολυμπιακό. Έτσι, για ένα μικρό σχετικά διάστημα, ο φουκαράς ο Πάτσα ήταν αναγκασμένος να αγωνίζεται Κυριακή-Τετάρτη, χωρίς επαναλαμβάνουμε να είναι έτοιμος. Αποτέλεσμα ήταν, εκτός της επιβάρυνσης του οργανισμού του παίκτη, να ξαναφουσκώσει ο ποδοσφαιρικός του εγωισμός και σε συνάρτηση με τη μακρά αποχή του από τους αγωνιστικούς χώρους, να τον οδηγήσουν εκ νέου στην αυτοκαταστροφή του: ο Πάτσα την πρώτη φορά τραυματίστηκε σοβαρά λόγω της αφέλειας του και της αδυναμίας του να προστατέψει τον εαυτό του, δεχόμενος να παίζει με σοβαρό πρόβλημα, χρησιμοποιώντας ενέσεις για να ξεπεράσει τους πόνους.
Έτσι, τη δεύτερη φορά, αντί να δεχτεί το πρόγραμμα του προπονητή του για σταδιακή επανένταξη του που θα τον προστάτευε σωματικά και ψυχολογικά, με τη λαχτάρα που είχε για να επανέλθει και πιστεύοντας στη θεωρία των αρθρογράφων ότι "θέλει παιχνίδια", απαιτούσε με τον τρόπο του να αγωνίζεται βασικός. Αποκορύφωμα, ο τραυματισμός του παίκτη στο ματς με τη Ρόμα, που αποτελεί και την επιτομή του "προβλήματος Πατσατζόγλου". Ο παίκτης, που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την εξέλιξη του ματς και δεν μπορούσε να ακολουθήσει το ρυθμό του αγώνα, δυσφόρησε κατά την αλλαγή του. Θεωρώντας πιθανώς ότι θα ξεπεράσει το πρόβλημα ή υποτιμώντας για μία ακόμη φορά τον τραυματισμό του, άνοιξε διάλογο με τον προπονητή του ρωτώντας "Why?", μην μπορώντας για μια ακόμη φορά να προστατέψει τον εαυτό του. Ο ηλεκτρονικός Τύπος κι οι εφημερίδες πήραν το μέρος του παίκτη χρεώνοντας στον Σόλιντ "άστοχη αλλαγή" που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια του πρώτου διπλού στο Τσάμπιονς Λιγκ, επηρεάζοντας τους οπαδούς που κραύγαζαν για τον "υπναρά και μεθύστακα" Νορβηγό. Χαρακτηριστικά τα αποσπάσματα από το ρεπορτάζ της εποχής :
"Το παράπονο του Πατσατζόγλου
Αλλιώς το υπολόγιζε ο Σόλιντ και αλλιώς βγήκε με την αλλαγή του Χρήστου Πατσατζόγλου. Στο 65’ πέρασε στη θέση του τον Γιώργο Ανατολάκη και στην αμέσως επόμενη φάση ήρθε το γκολ της ισοφάρισης από τον Φραντσέσκο Τότι. Όλα αυτά, όμως, στο ποδόσφαιρο πολλές φορές είναι υποθετικά και σχετικά… Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι ο «Πάτσα» αναρωτήθηκε γιατί βγήκε. Θεωρούσε πως πήγαινε καλά στο ματς και αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Νορβηγός τεχνικός ενδεχομένως να θέλησε να απαντήσει στην είσοδο του Βούτσινιτς για λογαριασμό της Ρόμα, αλλά η κίνηση δεν βγήκε. Ο Πατσατζόγλου στη συνέχεια έλειψε από τη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού, υπήρξε μεγαλύτερη πίεση προς την εστία του Νικοπολίδη και ο 27χρονος παίκτης έμεινε με το ερώτημά του, «γιατί»…Τι τον ενοχλεί
Ο Χρήστος Πατσατζόγλου πάντως έχει επιστρέψει για τα καλά και αυτό φαίνεται, τόσο στις εμφανίσεις του με τον Ολυμπιακό όσο και με την Εθνική ομάδα. Αυτό που ενοχλεί τον ποδοσφαιριστή των «ερυθρολεύκων», είναι η αντιμετώπιση από ορισμένους. Δεν θέλει να τον βλέπουν πλέον σαν ειδική περίπτωση, θεωρεί και όχι άδικα πως ο τραυματισμός του ανήκει στο παρελθόν κι έχει επιστρέψει και είναι μία χαρά. Γι’ αυτό και όταν ορισμένοι του είπαν ότι μήπως ήταν κουρασμένος και αντικαταστάθηκε, ο «Πάτσα»… τρελάθηκε. Από την πλευρά του πιστεύει πως μπορεί να βγάλει όλο το παιχνίδι, ότι είναι μία χαρά από φυσική κατάσταση και αν κρίνει κανείς από τα ως τώρα δείγματα γραφής, μάλλον έτσι είναι… Στου Ρέντη, υπάρχει και η άποψή, πως έλειψε τόσο πολύ το ποδόσφαιρο από τον Πατσατζόγλου στο διάστημα της αποχής του, που δεν θέλει να χάνει ούτε… στιγμή από τους αγώνες, είτε είναι φιλικοί είτε επίσημοι".
Ο Χρήστος Πατσατζόγλου πάντως έχει επιστρέψει για τα καλά και αυτό φαίνεται, τόσο στις εμφανίσεις του με τον Ολυμπιακό όσο και με την Εθνική ομάδα. Αυτό που ενοχλεί τον ποδοσφαιριστή των «ερυθρολεύκων», είναι η αντιμετώπιση από ορισμένους. Δεν θέλει να τον βλέπουν πλέον σαν ειδική περίπτωση, θεωρεί και όχι άδικα πως ο τραυματισμός του ανήκει στο παρελθόν κι έχει επιστρέψει και είναι μία χαρά. Γι’ αυτό και όταν ορισμένοι του είπαν ότι μήπως ήταν κουρασμένος και αντικαταστάθηκε, ο «Πάτσα»… τρελάθηκε. Από την πλευρά του πιστεύει πως μπορεί να βγάλει όλο το παιχνίδι, ότι είναι μία χαρά από φυσική κατάσταση και αν κρίνει κανείς από τα ως τώρα δείγματα γραφής, μάλλον έτσι είναι… Στου Ρέντη, υπάρχει και η άποψή, πως έλειψε τόσο πολύ το ποδόσφαιρο από τον Πατσατζόγλου στο διάστημα της αποχής του, που δεν θέλει να χάνει ούτε… στιγμή από τους αγώνες, είτε είναι φιλικοί είτε επίσημοι".
Η εξέλιξη της ιστορίας βέβαια, επιβεβαίωσε πλήρως το Νορβηγό, το πρόγραμμά του και το μπλοκάκι του: ο Πάτσα υπέστη ρήξη έσω πλαγίου κι έμεινε εκτός αγωνιστικών υποχρέωσεων για τους επόμενους πέντε μήνες, μένοντας εκ νέου πίσω αγωνιστικά.
Ο Νορβηγός τεχνικός μιλώντας στη Sportday, αναφέρθηκε στην αντίδραση του "Πάτσα"... "Μίλησα με τον Πάτσα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ζήτησε ο ίδιος να μου μιλήσει, αφού θέλησε να μου δώσει κάποιες εξηγήσεις για την αντίδρασή του. Για μένα αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ο "Πάτσα" έχει προσωπικότητα μέσα στο γήπεδο, γι αυτό άλλωστε και γω τον προορίζω για ηγέτη του Ολυμπιακού. Είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και θέλω να γίνει ο επόμενος αρχηγός αυτής της ομάδας. Αυτός θα ηγηθεί της νέας γενιάς. Αυτό είναι το σχέδιό μου. Βασίζω πολλά στον Πάτσα και αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος. Μεταξύ μας ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει κανένα θέμα", είπε αρχικά και συνέχισε: Ο "Πάτσα" είχε εντολή να κυνηγάει παντού τον Περότα, ο οποίος μπήκε στο ημίχρονο, επειδή στο παιχνίδι στο Καραϊσκάκη ο συγκεκριμένος παίκτης μας έκανε μεγάλη ζημιά. Φάνηκε όμως πως ήταν κουρασμένος, είχε χτυπήσει κιόλας το γόνατό του και δεν μπορούσε να τον ακολουθήσει παντού. Γι αυτό λοιπόν τον έβγαλα και έβαλα τον Κωστούλα πάνω στον Ιταλό παίκτη. Αυτό ήταν το σκεπτικό μου. "
Η επάνοδος Λεμονή στον πάγκο, σηματοδότησε τη μεγάλη αλλάγη στην καριέρα του παίκτη με την εντατική χρησιμοποίησή του σαν βασικό στην πλειονότητα των παιχνιδιών. Ο Λεμονής με την εμμονή του στον Πάτσα, απέδειξε την ορθότητα των όσων υποστηρίζαμε τόσο καιρό ενάντια στο ρεύμα των πολλών, ακόμα και τις μέρες της ευφορίας με τη γκολάρα στη Βρέμη. Ενώ ο Πατσατζόγλου ξεκίνησε πολύ καλά το πρωτάθλημα, με τις συνεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις με Ολυμπιακό και Εθνική, η αγωνιστική του κατάσταση παρουσιάζεται ολοένα και χειρότερη, δίνει την εικόνα παλαίμαχου. Η έλλειψη δυνάμεων οδηγεί σε λάθος πάσες και επιλογές, με αποτέλεσμα να φθαρεί η εικόνα του παίκτη στον Τύπο κι ακόμα περισσότερο στους οπαδούς της ομάδας που τον στήριξαν με σθένος όλο αυτό το διάστημα της περιπέτειας της υγείας του. Το σημερινό άρθρο Κοφινά στα "Νέα" έρχεται σαν επιστέγασμα της συνεχούς πτωτικής πορείας του παίκτη επί θητείας Λεμονή:
"Σε ελεύθερη πτώση...
Η πορεία της εκπληκτικής... φωτοβολίδας που έριξε ο Πατσατζόγλου στη Βρέμη και ξετίναξε τα δίχτυα της Βέρντερ, ένωσε το «χθες» με το «σήμερα». Εκείνη τη βραδιά, ο άτυχος ποδοσφαιριστής πιστοποίησε ότι μπορεί να επανέλθει οριστικά στα προ του τραυματισμού του επίπεδα. Δυστυχώς, η συνέχεια για τον διεθνή άσο, δεν είναι η ανάλογη. Ο Πατσατζόγλου ακολουθεί πτωτική πορεία σαν κι αυτές που έχουν οι μετοχές στο Χ.Α. Ένας παίκτης σε ελεύθερη πτώση! Τι κι αν τον υπολογίζει ο Ρεχάγκελ για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του καλοκαιριού; Τι κι αν ο Λεμονής τον βάζει συνεχώς βασικό στον Ολυμπιακό; Ο Πατσατζόγλου δικαιώνει όλο και λιγότερους, μολονότι η συνολική του προσπάθεια πρέπει να εκτιμηθεί και ο ίδιος παραμένει σύμβολο πίστης και αγώνα για το πώς ένας παίκτης ξεπερνά τις κακουχίες ενός σοβαρότατου τραυματισμού. Κόντρα στον σφριγηλό Εργοτέλη, ο «Πάτσα» έκανε ελάχιστα σωστά πράγματα. Ως δεξιός μπακ, άρα σε θέση που κάποτε ο ποδοσφαιριστής έμοιαζε με οδοστρωτήρα, απέτυχε να δώσει σωστές πάσες και να συνδράμει στην επιθετική ανάπτυξη του Ολυμπιακού. Αμυντικά, υπήρξε μόνιμη πηγή κινδύνων. Όταν ο Πατσατζόγλου έκλινε προς τα μέσα και αναλάμβανε πρωτοβουλίες μέσου, χρειαζόταν... πυξίδα για να προσανατολιστεί! Το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο και γρήγορα ο κόσμος στις εξέδρες τού «Καραϊσκάκη» εκδήλωσε τη μεγάλη του δυσφορία. Ο πολυσύνθετος παίκτης παραμένει ντεφορμέ και οι λύσεις στα χέρια του Λεμονή εν όψει Τσέλσι μειώνονται σημαντικά. Κρίμα... Γιατί ο Πατσατζόγλου μπορεί να παίξει παντού και ο τεχνικός του Ολυμπιακού είχε ως μεγάλο στοίχημα να τον επαναφέρει σε αγωνιστικές πτήσεις διάκρισης. Γι΄ αυτόν τον λόγο και η απίστευτη επιμονή να παίζει βασικός ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος επί τρία χρόνια έδινε μάχες προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα με τον αχίλλειο τένοντα. Αποτέλεσμα της κακής εικόνας του Πατσατζόγλου; Τα πλάνα του Λεμονή άλλαξαν και κλήθηκε να παίξει σε όλο το δεύτερο ημίχρονο ο Τοροσίδης, καίτοι το πρόγραμμα έλεγε να ξεκουραστεί ο ταλαντούχος μπακ. Στο Νέο Φάληρο, το ταλέντο του Χρήστου Πατσατζόγλου σκεπάστηκε από τις νιφάδες πριν καν αρχίσει η χιονοθύελλα!"
Με όλα αυτά τι προσπαθούμε να πούμε; Μήπως ότι υπαίτιος για τη σημερινή του εικόνα είναι αποκλειστικά ο Πάτσα; Αν και φέρει σημαντικό ποσοστό ευθύνης, το μεγαλύτερο μέρος το φέρει ο προπονητής του, ο οποίος οφείλει να προστατέψει τον παίκτη, ακόμα και κόντρα στη θέλησή του. Παρά τα όσα πιθανώς πιστεύει ο παίκτης, η στήριξη που του δείχνει ο Λεμονής κι ο Τύπος (όλο αυτό τον καιρό) είναι εις βάρος των συμφερόντων του. Ή μήπως θεωρούμε ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να αφήσει ελεύθερο τον παίκτη; Σαφέστατα κι όχι. Πιστεύουμε ότι ο Πάτσα αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική λύση για την ομάδα, αρκεί να παίζει 10 ματς τη χρονιά. Ή εναλλακτικά μπορεί να παίζει σε 30 ματς τη χρονιά, αλλά 30 λέπτα ανά παιχνίδι κι ερχόμενος από τον πάγκο. Ο Πάτσα μπορεί και έχει πολλά να προσφέρει, αλλά χρειάζεται να καταλάβουν όλοι πλέον, με πρώτο τον σερ Τάκη Λεμονή, ότι το πρόβλημά του δεν είναι πρόβλημα εμπιστοσύνης, αλλά διαχείρισης των δυνάμεών του.
by ANASTO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου