4 Φεβ 2008

Κλάψε, κλάψε, κλάψε κι εσύ, ήρθε η σειρά σου...

Πολύς κόσμος - που δε πολυασχολείται - επαίνεσε σε πολλά πράγματα τον Ντέμη Νικολαΐδη, στο ξεκίνημα της παραγοντικής του καριέρας. Αυτοί που τον είχαν γνωρίσει όμως και ως ποδοσφαιριστή, έλεγαν πως το σύνδρομο κακομοιριάς που τον διακατέχει απο άκρο σε άκρο, δε μπορεί να έφυγε... "Πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούϊ του", λέει ο λαός. Όμως, όταν κάποιος παίρνει κάποιον "τίτλο" (άτυπο ή μη), πρέπει να γνωρίζει και πώς να τον διαχειρίζεται αλλιώς καταντάει όχι απλά γραφικός, αλλά και κουραστικός.

"Κατακεραύνωσε" λοιπόν τη διαιτησία και το κράτος που δεν αφήνουν την ΑΕΚΑΡΑ να πάρει το πρωτάθλημα (να'ουμ'). Σε ένα ματς που ο Πανιώνιος με σέντερ φορ το... Λάμπρο Χούτο, που'χει να σκοράρει απ'το... 2001 της είχε πάρει τα σώβρακα, ο Ντέμης είδε την κατάφωρη αδικία και βγήκε να πεί τα πράγματα με τ'όνομα τους. Θαυμάστε :

"Θέλω να μιλήσω γιατί έχω ανάγκη να μιλήσω τουλάχιστον όσον αφορά τον κόσμο της ΑΕΚ. Δεν θα σας πω τίποτα νέο αλλά σήμερα ήταν σκληρό το χτύπημα είναι η αλήθεια και δεν μπορώ να καταλάβω, δεν μπορώ να ψυχολογήσω καν τον εαυτό μου, πως γίνεται να στενοχωριέμαι τόσο ενώ περιμένω ότι θα γίνει αυτό. Μάλλον δεν περίμενα να είναι τόσο σκληρό ίσως. Μου θύμισε όπως ακριβώς αισθανόμουν εποχές που ήμουν ποδοσφαιριστής. Και τότε είχα πει, λόγω αισιοδοξίας, πάντα κορόιδευα τον εαυτό μου, έλεγα "εντάξει, θα παίξουμε καλύτερα, θα έχουμε λίγη τύχη, θα το πάρουμε το πρωτάθλημα", αλλά άλλοι λόγοι υπήρχαν και πάντα το χάναμε.

Σήμερα μετά από 3,5 χρόνια μου θύμισε τέτοιες εποχές, ήταν σκληρό. Το περίμενα, μπορεί να ξαναγίνει. Επειδή έχουμε κοντή μνήμη και ξεχνάμε τις διαιτησίες. Έχουμε μια αγάπη εμείς οι ΑΕΚτζήδες για το ποδόσφαιρο, κοιτάμε την ομάδα μας, μας φταίει ο προπονητής, μας φταίνε οι παίκτες. Τότε αλλάζαμε προπονητή κάθε τρεις μήνες, διότι αυτός έφταιγε άσχετα αν οι διαιτησίες ήταν περίεργες. Αλλάζαμε ποδοσφαιριστές, σε μια μεταγραφική περίοδο είχαμε κάνει και 11 μεταγραφές νομίζω, γκρινιάζουμε... Κάπου εκεί θα καταλήξει και αυτό.

Αισθάνομαι λίγο ότι επειδή παίρνω μέρος σε αυτό το παιχνίδι είμαι ύποπτος και εγώ. Δεν είναι ο χαρακτήρας μου αυτός να ηγούμαι μιας ομάδας, που αγαπάω τόσο πολύ, και να συμμετέχω σε αυτό το πράγμα, δηλαδή, από διαιτησία, δικαιοσύνη, από οτιδήποτε. Και δεν μπορώ να απευθυνθώ και κάπου. Που στην πολιτεία; Ανύπαρκτη, παντού όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Το θέμα πιστεύω δεν έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο, απλά στο ποδόσφαιρο είμαι, τα προβλήματα του ποδοσφαίρου γνωρίζω και τα βλέπω. Φαντάζομαι ο καθένας στη δική του δουλειά, στον τομέα του, το ίδιο μπάχαλο θα βλέπει παντού. Στην ΕΠΟ; Εκεί είναι η... οργάνωση. Να απευθυνθείς να κάνεις τι; Στη Σούπερ Λίγκα; Που ήμουν ένας από τους πρώτους που τη δημιούργησαν; Σίγουρα δεν είναι χειρότερα από πριν, αλλά δε νομίζω ότι έχει αλλάξει και τίποτα. Άρα και εγώ συμμετέχω σε αυτό το πράγμα. Η ΑΕΚ δεν είναι μια εταιρία προσωπική, την οποία την κλείνεις ή βγαίνεις έξω ή αποσύρεσαι ή κάνεις πράγματα? Η ΑΕΚ αφορά κόσμο πολύ.

Τρεισήμισι χρόνια δεν μπόρεσα ακόμα να αγαπήσω το ποδόσφαιρο όπως θα ήθελα. Ίσως τα πρώτα τρία χρόνια το μυαλό μας ήταν στο να ξεχρεώσουμε, δεν ήταν τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι. Θα είδατε και εσείς φέτος, ρίξαμε το βάρος στο αγωνιστικό κομμάτι και αφήσαμε λίγο στην άκρη τα οικονομικά. Πάλι λόγω αισιοδοξίας μάλλον. Πάλι, διότι ότι έκανα ως ποδοσφαιριστής κάνω και ως πρόεδρος. Νομίζω ότι θα έχουμε τύχη, ότι θα παίξουμε μαγικά και θα ξεπεράσουμε και τις διαιτησίες και τη δικαιοσύνη και τα πάντα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από εδώ και πέρα η ΑΕΚ θα παλεύει να κερδίσει κάθε ματς. Κάθε ματς θα το τελειώνει με αξιοπρέπεια και στο τέλος θα δούμε. Γίνονται και θαύματα, αλλά και εμείς οι ΑΕΚτζήδες έχουμε απαίτηση από τους παίκτες, τον προπονητή να αντεπεξέρχονται σε κάθε δυσκολία. Κοιτάμε τη βαθμολογία, η οποία είναι ψεύτικη σε εισαγωγικά. Με αυτό το ποδόσφαιρο που παίζει η ΑΕΚ, με αυτή την απόδοση που έχει, θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 6-7 βαθμούς μπροστά στο πρωτάθλημα. Δεν μπαίνω καν στην ανάλυση.

Θα ξεχαστεί και αυτή η διαιτησία. Θα ασχολούμαστε πάλι με τους παίκτες, τις αλλαγές που κάναμε. Γιατί μπήκε ο Παππάς και δεν μπήκε ο Καλόν πιο γρήγορα, γιατί έχασε το γκολ ο Μπλάνκο, φταίει ο προπονητής... Εκεί θα καταλήξουμε. Γκρίνια, ο κόσμος θα φεύγει από το γήπεδο και δεν ξέρω αν έχει και δίκιο να φεύγει ή όχι. Απλά εγώ έλεγα και ονειρευόμουν ότι για να το παλέψουμε αυτό το σύστημα, στο οποίο δεν υπάρχει πιθανότητα να πάρω μέρος εγώ ή η ΑΕΚ όσο ήμαστε εμείς διοίκηση, θα έπρεπε να παίζουμε καλά, να έχουμε πολύ κόσμο, έτσι ώστε να υπάρχει μια ατμόσφαιρα και να είναι πιο δύσκολο για τον διαιτητή να αποφασίζει λάθος για μας. Από την άλλη ήμουν προβληματισμένος: γιατί η ΑΕΚ δύο χρόνια δεν έχει κόσμο στο γήπεδο; Μήπως δεν παίζουμε καλό ποδόσφαιρο; Δεν ήταν αυτή η απάντηση γιατί η ΑΕΚ είχε ένα τρίμηνο πέρυσι που έπαιζε καταπληκτικά, αλλά τα εισιτήρια μας ήταν πάλι λίγα. Δεν μπαίνω καν στη διαδικασία ότι η ΑΕΚ έχει πολύ κόσμο γιατί παλιότερα πήγαιναν 2-3.000 ενώ τώρα παίζει με 20.000. Εμένα μου φαίνονται λίγοι και οι 20.000. Από την άλλη αν ήμουν οπαδός δεν ξέρω καν, και το έχω φιλοσοφήσει όπως είναι στημένο το ποδόσφαιρο, αν θα πήγαινα στο γήπεδο για να το δω. Οπότε υπάρχει και δικαιολογία.

Επειδή αισθάνομαι συνυπεύθυνος σε όλο αυτό, αισθάνομαι ότι και εγώ κοροϊδεύω τους φιλάθλους μας, τον κόσμο. Για ποιο λόγο βάζουμε χρήματα... Ιδιαίτερα φέτος έχουμε βάλει πάρα πολλά χρήματα, κάνουμε μεταγραφές, θέλουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, θέλουμε να βγούμε πρώτοι, αλλά είναι πιο δυνατοί σε άλλα επίπεδα. Αυτό είναι δεδομένο και θα είναι όσο θα υπάρχουν τέτοια επίπεδα, οι υπόλοιποι θα είναι πιο δυνατοί από την ΑΕΚ όσο θα είμαστε εμείς διοίκηση. Σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει, αλλά εμείς είμαστε περήφανοι γι αυτό. Και για να μην κρυβόμαστε όσο διοικήσεις ομάδων έχουν σχέσεις γενικότερα με κυβερνήσεις και με την πολιτεία ή με δουλειές έξω από τον αθλητισμό, πολύ δύσκολα θα αλλάξει το ποδόσφαιρο στη χώρα μας. Μιλάω για το ποδόσφαιρο, διότι αυτό ξέρω.

Ας τελειώσουμε τη χρονιά, μπορεί σήμερα να είμαι στεναχωρημένος, αλλά απαισιόδοξος δεν υπήρξα ποτέ. Απλά είναι αλήθεια όσα σας λέω, ή τουλάχιστον είναι η δική μου αλήθεια. Και το πώς θα συνεχίσουμε θα το δούμε μετά το τέλος της χρονιάς. Σίγουρα πρέπει να τα δώσουμε όλα για πάρουμε το πρωτάθλημα, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό".

Πω, πω τι είπε ο... στόμας του, του άνθρωπα...

Ας δούμε σιγά σιγά τη... σφαγή : Στο 17ο λεπτό, με την ΑΕΚ να βρίσκεται ήδη με 0-2 πίσω στο σκορ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ και ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΑ, γίνεται πέναλτι στο Ριβάλντο που δεν καταλογίζεται. Το πέναλτι ήταν αναμφισβήτητο.

...

Τι, θέλετε κι άλλο; Αυτή ήταν η... σφαγή.

Πολλές φορές - διόρθωση, ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ φορές, ο τέως ποδοσφαιριστής και νυν πρόεδρος της ΑΕΚ, Θεμιστοκλής "Ντέμης" Νικολαΐδης-Βανδής, έχει καταφερθεί κατά της διαιτησίας. Από την εποχή που αγωνιζόταν ως ποδοσφαιριστής και δήλωνε στα κανάλια οτι "αποχωρεί από την Εθνική ομάδα, διαμαρτυρόμενος για τα χάλια του Ελληνικού ποδοσφαίρου" μέχρι και σήμερα, που χάνει - κερδίζει πρέπει να προσάψει κάτι στη διαιτησία για να'χει καλυμμένο τον κώλο του.

Το "Για ποιο λόγο βάζουμε χρήματα... Ιδιαίτερα φέτος έχουμε βάλει πάρα πολλά χρήματα, κάνουμε μεταγραφές" που είπε ο Ντέμης Βανδής, είναι το καλύτερο σύντομο ανέκδοτο μετά απ'τα κλασικά με τον Τοτό. Τι λεφτά βάζετε ρε λεβέντες; Ελέύθεροι οι Καφές, Παππάς, Ριβάλντο απ'τον Ολυμπιακό, δανεικός ο Μπλάνκο, δανεικός ο Καλόν, δανεικός ο Εντίνιο, δανεικός ο Μορέτο... Πως απαιτείς να κερδίσεις έτσι το σεβασμό του κόσμου σου, και μετά να βγαίνεις κι απο πάνω, μπροστά στα μάτια τους, κοροϊδεύοντας τους πως... βάζεις και λεφτά; Σιγά ρε... επενδυτή Θεμιστοκλή. Σιγά τα ωά.

Τα άλλα μεγάλα αποστάγματα σοφίας του μεγάλου αυτού παράγοντα συμπεριλαμβάνεται στις φράσεις "και για να μην κρυβόμαστε όσο διοικήσεις ομάδων έχουν σχέσεις γενικότερα με κυβερνήσεις και με την πολιτεία ή με δουλειές έξω από τον αθλητισμό, πολύ δύσκολα θα αλλάξει το ποδόσφαιρο στη χώρα μας" και "... δεν μπορώ να απευθυνθώ και κάπου. Που στην πολιτεία; Ανύπαρκτη, παντού όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. ". Ο καθωσπρέπει κύριος Ντέμης, συχνά-πυκνά επικαλείται "το ανύπαρκτο κράτος". Συμφωνούμε και επαυξάνουμε. ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ πραγματικά το κράτος, το καθεστώς που επιτρέπει με διάφορα νομικά τεχνάσματα σε διάφορους πρώην ποδοσφαιριστές που είχαν όραμα να γίνουν πρόεδροι χωρίς να βάλουν φράγκο, να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα εις βάρος εργαζομένων, που βλέπουν τα δεδουλευμένα τους να σβήνονται μονοκοντυλιά και να γράφονται στον αέρα, επειδή το ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ κράτος έβαλε την ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ΑΕΚ Α.Ε. στο περιβόητο άρθρο 44.

1) Ξεχνάει ο Ντεμάκος ότι ένα ολόκληρο κράτος κινητοποιήθηκε, για να φύγει από τη διοίκηση της ΑΕΚ ο Μάκης "Big Mac" Ψωμιάδης και να ανοίξει ο δρόμος για τον ίδιο και τους "επενδυτές" του.

2) Ξεχνάει ο Ντεμάκος
ότι επιτράπηκε στην ΠΑΕ ΑΕΚ να υπαχθεί στο άρθρο 44 και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να γραφτούν στο χιόνι τα περισσότερα από τα χρέη της, προς Δημόσιο και τρίτους.

3) Ξεχνάει ο Ντεμάκος
ότι το καλοκαίρι του 2004, όταν η ΠΑΕ ΑΕΚ αδυνατούσε ακόμα και να εξασφαλίσει το πιστοποιητικό συμμετοχής της στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής, η Πολιτεία διά της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού έκανε ό,τι μπορούσε (προσφέροντας χρόνο και παρακάμπτοντας δικαιολογητικά), για να καταφέρει τελικά η ΑΕΚ να παίξει στην Α' Εθνική και όχι στη Δ', όπως θα έπρεπε βάσει των χρεών της.

4) Ξεχνάει ο Ντεμάκος
ότι σε εκείνη την ΑΕΚ, την ανυπόληπτη οικονομικά, όπως και ο ίδιος παραδεχόταν τότε, επιτράπηκε η αξιοποίηση της κορυφαίας Ολυμπιακής εγκατάστασης : Δόθηκε στην ΑΕΚ το ΟΑΚΑ, σε μια εξαιρετικά συμφέρουσα προσφορά.

5) Ξεχνάει ο Ντεμάκος
ότι το Ελληνικό κράτος τον έχει αναγάγει σε ΙΣΟΤΙΜΟ συνομιλητή του. Ό,τι ώρα ήθελε μπαινόβγαινε στα γραφεία των υπουργών, συζητώντας μαζί τους για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ. Πρόσφατα πήγε και στο νέο υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη. Οι εφημερίδες παλαιότερα είχαν γράψει οτι ο Ντεμάκος είχε εμφανιστεί στο παρελθόν στο γραφείο του Γιώργου Βουλγαράκη με εμφάνιση περιπάτου και αποχώρησε από την πίσω πόρτα για να μην τον πάρουν οι κάμερες!

ΕΛΕΟΣ... το μόνο που δε πρέπει να πιάνει στο στόμα του ο Ντέμης Βανδής είναι το κράτος που χάρη σ'αυτό οφείλει την ύπαρξη της ομάδας του στην Super League, ειδάλλως τώρα θα έπαιζε με τον Πυρσό Γρεβενών και θα'ψαχνε τα σενάρια ανόδου. Πλάκα δεν έχει, να ξιφουλκείς κατά του "ανύπαρκτου κράτους" που σου έσβησε όλα σου τα χρέη;

Ο αγνός πρόεδρος Ντέμης, αυτός που "δε σχολιάζει τη διαιτησία" και "δεν επεμβαίνει στα θεσμικά όργανα", τον έχουμε ακούσει δεκάδες φορές να απαγγέλει το ίδιο μοιρολόι. Φταίει η διαιτησία, φταίει το παρασκήνιο, φταίει το κράτος, φταίει η Super League, φταίει ο Κόκκαλης. Το καλύτερο που θα είχε να κάνει, θα ήταν να δεί πως γίνεται και αυτή η... ομαδάρα, όπως λέει, έχει κάνει ούτε μία, ούτε δύο, αλλά ΠΕΝΤΕ (5) ήττες. Ομάδα που υποτίθεται πως κάνει πρωταθλητισμό και κάνει στο Ελληνικό πρωτάθλημα πέντε ολόκληρες ήττες, δε νοείται ως ισάξια διεκδικήτρια του τίτλου.

Είναι προφανές πως ο πρόεδρος της ΑΕΚ έκανε αυτές τις δηλώσεις με προφανή στόχο να καλύψει τα νώτα του, καθώς η κριτική από μερίδα οπαδών προς το πρόσωπο του για τις επιλογές παικτών και την στήριξη στον Φερέρ, έχει αρχίσει να (του) γίνεται ενοχλητική. Ο πραγματικός του στόχος είναι να καλύψει την επιλογή Φερέρ ως του "μάγου που θα κάνει την ΑΕΚ να πετάει", πράγμα που κάθε άλλο παρά αποδεικνύεται στην πράξη. Οι δηλώσεις του περί διαιτησίας προσπαθούν να αφυπνίσουν το Βασιλάκη Καΐλα, το Νίκο Ξανθόπουλο και τη Μάρθα Βούρτση που κρύβει μέσα του ο κάθε ΑΕΚτζής με σημαία της επανάστασης τη φάση του πέναλτι στο Ριβάλντο, αγνοώντας επιδεικτικά φυσικά τη φάση στην οποία ο ίδιος διαιτητής που... τον "έκαψε" κατάπιε τη σφυρίχτρα του : Εννοούμε τη φάση που ο Παπασταθόπουλος κατεδαφίζει μέσα στην περιοχή από πίσω τον Τζιμπούρ, όντας τελευταίος παίκτης, φάση που όχι μόνο μπορεί να επέφερε το 1-4 (το σκορ ήταν στο 1-3), αλλά θα ανάγκαζε την ΑΕΚ να αγωνιστεί και με 10 παίκτες για το υπόλοιπο του αγώνα. Στην τελική, monsieur Nikolaidis, τι έφταιξε και η ΑΕΚ στο πιο κρίσιμο ματς της χρονιάς έχανε με κάτω τα χέρια 0-3 λίγο μετά την έναρξη του Β' ημιχρόνου; Ο Κόκκαλης που... παίρνει τις δουλειές του δημοσίου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: