9 Φεβ 2008

Προς επανάληψη το Απόλλων Καλαμαριάς - Ολυμπιακός...;

Δεκτή έκανε η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας την ένσταση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για αντικανονική συμμετοχή του Βάλνερ με την Καλαμαριά απέναντι στην ομάδα του Πειραιά. Ωστόσο, δεν αποφάσισε να καταλογίσει το παιχνίδι στα χαρτιά υπέρ των "ερυθρολεύκων", αλλά το να επαναληφθεί η αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων σε ημερομηνία που θα αποφασίσει η ίδια, σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 2 του Κ.Α.Π.

Aναλυτικά η ανακοίνωση της Σούπερ Λίγκας :

"Η Πειθαρχική Επιτροπή της Supeleague κατά τη σημερινή (08/02/2008) της συνεδρίαση αποφάσισε ότι δέχεται την ένσταση. Θεωρεί αντικανονική τη συμμετοχή του ποδοσφαιριστή Roman Wallner στον αγώνα ΠΑΕ Απόλλων Καλαμαριάς – ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ακυρώνει το αποτέλεσμα του αγώνα. Διατάσσει την εκ νέου τέλεση του αγώνα σε χρόνο που θα ορισθεί αρμοδίως από τη διοργανώτρια αρχή σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 2 Κ.Α.Π."

Η Supeleague δεν έχει κάνει γνωστό πότε θα επαναληφθεί ο αγώνας. Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού είναι βεβαρημένο και βάση του κανονισμού η επανάληψη της αναμέτρησης πρέπει να γίνει μέσα σε 15 μέρες από τη στιγμή που θα τελεσιδικήσει η υπόθεση. Η μόνη κενή αγωνιστικά ημέρα στο επόμενο δεκαπενθήμερο (εφόσον δεν υπάρξει έφεση) είναι στις 13 Φεβρουαρίου.

Oι δικαστές δήλωσαν κατά την αποχώρησή τους πως ή υπόθεση ήταν πολύπλοκη και πως χρειάστηκε ένας συνδυασμός άρθρων για να καταλήξουν στην απόφαση. Η Πειθαρχική Επιτροπή αποφάσισε να κόψει το καρπούζι στη...μέση καθώς από την μία αποδέχτηκε την ένσταση των «ερυθρόλευκων» ωστόσο από την άλλη δεν αποφάσισε τον μηδενισμό των «Πόντιων» για αντικανονική συμμετοχή του Ρόμαν Βάλνερ και όρισε την εκ νέου διεξαγωγή του αγώνα. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι πρωτοφανής σε εκδίκαση ανάλογης υπόθεσης και δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο στο παρελθόν.

Tο σκεπτικό της απόφασης στηρίχθηκε στο γεγονός πως στον ΚΑΠ δεν προβλέπεται ποινή για ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί σε τρεις διαφορετικές ομάδες, ενώ υπάρχουν και πιθανές ερμηνίες για το σκεπτικό της απόφασης που αναφέρουν πως το γεγονός πως στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά για υπαιτιότητα της Καλαμαριάς, ίσως αναγνωρίζει ευθύνη τρίτων για την αντικανονική συμμετοχή του Βάλνερ και για το λόγο αυτό η επιτροπή οδηγήθηκε σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της υπόθεσης απόφαση. Το παιχνίδι θα γίνει εντός 15 ημερών από την τελεσίδικη απόφαση (η οποία δε θα είναι απαραίτητα η Παρασκευή 8/2 αφού και οι δυο ομάδες έχουν το δικαίωμα έφεσης) όπως προβλέπεται ενώ οι ομάδες έχουν το δικαίωμα έφεσης εντός 48 ωρών. Ο Απόλλων Καλαμαριάς σκέφτεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση της Σούπερ Λίγκας, προσφεύγοντας στη δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ.

To χρονικό
Η εκδίκαση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε μετά από 34 ώρες με τις δύο ομάδες να προσπαθούν μέσω της υπερασπιστικής τους γραμμής να βγουν νικητές στο... τρίτο ημίχρονο της υπόθεσης που άρχισε να παίζεται στις αίθουσες των δικαστηρίων και ανεξάρτητα από την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας να αναμένεται και συνέχεια τόσο στην δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ την επόμενη εβδομάδα καθώς υπάρχει το δικαίωμα της προσφυγής.

Η πλευρά του Απόλλωνα Καλαμαριάς στάθηκε στο γεγονός πως η ΕΠΟ δεν απέστειλε το Δελτίο Ατομικών Πληροφοριών μαζί με το δελτίο του Ρομάν Βάλνερ ενώ στάθηκε και στο ιδιότυπο καθεστώς που υπάρχει στην Σκωτία αναφορικά με τις μετεγγραφές παικτών.

Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός επέμεινε ότι ο Απόλλωνας Καλαμαριάς είναι η τρίτη ομάδα στην οποία αγωνίζεται μέσα σε μία σεζόν ο Βάλνερ και κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις που ισχύουν για τις μετεγγραφές.

Εκδίκαση
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης,ο πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας, Βενιζέλος Μουράτογλου στο... φινάλε της εκδίκασης για το κατά πόσο ήταν νόμιμη η συμμετοχή του Αυστριακού επιθετικού στο παιχνίδι του Απόλλωνα Καλαμαριάς με τον Ολυμπιακό, έδωσε μία νέα διάσταση.

Όπως υποστήριξε η συγκεκριμένη διάταξη της FIFA που ανέφερε ότι ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να αγωνιστεί μέσα σε μία σεζόν σε τρεις διαφορετικές ομάδες έχει τροποποιηθεί από 1-1-2008 και έχει πλέον το δικαίωμα να αγωνιστεί σε τρεις διαφορετικές ομάδες στη διάρκεια μίας περιόδου (1/07-31/06), αρκεί να μην είναι της ίδιας χώρας (σε πρωτάθλημα και κύπελλο). Κάτι τέτοιο πάντως αμφισβητείται.

Tο κομμάτι το οποίο φέρεται πως επικαλέστηκε ο πρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής, δεν αναιρεί τον προηγούμενο κανονισμό και είναι συμπληρωματικό. Στους κανονισμούς της FIFA αναφέρεται πως κάθε παικτης μπορεί να αγωνιστεί σε επίσημα ματς μονάχα δυο ομάδων μέσα σε μια σεζόν, ενώ μπορεί να ολοκληρώσει τρεις μετακινήσεις σε αυτό το διάστημα.

Η μοναδική εξαίρεση που αναγνωρίζεται από τον κανονισμό έχει να κάνει με τη μετακίνηση παίκτη σε πρωταθλήματα των οποίων η αγωνιστική περίοδος υπερκαλύπτει η μία την άλλη (Πρωταθλήματα δηλαδή των οποίων διαφέρουν οι εποχές εκκίνησης, όταν η αρχή της σεζόν είναι καλοκαίρι/φθινόπωρο στο ένα και χειμώνα/άνοιξη στο άλλο) κάτι που συνέβη και στην υπόθεση Μασκεράνο επειδή ακριβώς από την Βραζιλία και την Κορίνθιανς μεταπήδησε στην Ευρώπη και του επετράπη για το λόγο αυτό να αγωνιστεί σε Γουέστ Χαμ και Λίβερπουλ.

Την ίδια στιγμή η πλευρά του Απόλλωνα Καλαμαριάς υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα με τη μετεγγραφή του παίκτη δεν έχει σχέση με τον μηδενισμό που ζητά ο Ολυμπιακός καθώς έχει εκδοθεί δελτίο στον ποδοσφαιριστή από την ΕΠΟ και θεωρεί ότι ο Βάλνερ αγωνίστηκε ως δανεικός από την Φόλκερκ στην Χάμιλτον για 20 μέρες και με βάση το ιδιότυπο καθεστώς που ισχύει στην Σκωτία για τις μετεγγραφές.

Στην αντίπερα όχθη η πλευρά του Ολυμπιακού στάθηκε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν με ποδοσφαιριστές που τιμωρήθηκαν και παρέθεσε στατιστικά του παίκτη, σύμφωνα με τα οποία έχει αγωνιστεί σε τρεις ομάδες.

Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την εκδίκαση της ένστασης για αντικανονική συμμετοχή του ποδοσφαιριστή των "Πόντιων" στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, ο δικηγόρος του Απόλλωνα Καλαμαριάς Πέτρος Καϊμακάμης ζήτησε την εξαίρεση του ενός εκ των μελών της 3μελους πειθαρχικής επιτροπής,του κ. Στεφανάκη υποστηρίζοντας ότι ο γιος του έχει υπαλληλική σχέση με την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό καθώς ο Γιώργος Στεφανάκης αυτοεξαιρέθηκε και έτσι ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης με άλλη σύνθεση.

Η Super League λοιπόν προτίμησε τη Σολομώντειο λύση της επανάληψης του αγώνα. Το μπαλάκι πάει στην ΕΠΟ πλέον...

Δεν υπάρχουν σχόλια: