28 Μαΐ 2008

Έκλεισε ο Βαλβέρδε!

Κι όμως... η παράδοση έσπασε! Η παράδοση που ήθελε τον Ολυμπιακό να "τρώει χυλόπιτα" όποτε το θέμα της έλευσης ενός ξένου προπονητή που επιθυμούσε διακαώς γινόταν σίριαλ, έσπασε. Η έλευση Βαλβέρδε έγινε σίριαλ, αλλά αυτή τη φορά το σίριαλ είχε αίσιο τέλος. Διαψευστήκαμε έτσι όλες εμείς οι "Κασσάνδρες", που προβλέπαμε οτι το παιχνίδι με τον Βαλβέρδε γινόταν απλά για τα μάτια του κόσμου ώστε να περάσει "ο επόμενος" χωρίς πολλές πολλές αντιδράσεις απ'τον κόσμο. Στο δια ταύτα : Ο πρώην τεχνικός της Εσπανιόλ, Ερνέστο Βαλβέρδε, είναι ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ποιός είναι ο Βαλβέρδε

O Ερνέστο Βαλβέρδε Τεχεδόρ, όπως είναι το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε στις 09/02/1964 στη Βιαντάρ ντε λα Βέρα του Κάθερες στην Ισπανία. Αγωνιζόμενος ως επιθετικός, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1983 από τη Ντεπορτίβο Αλαβές, όπου και έμεινε για δύο χρόνια (μέχρι το 1985). Συνέχισε την επόμενη σεζόν στην Σεστάο για να κάνει το "βήμα παραπάνω" το 1986, όταν και αποκτήθηκε από την Εσπανιόλ στην οποία έμεινε μέχρι το 1988, όταν και έκανε την κορυφαία μετακίνηση της καριέρας του : Σε ηλικία 24 χρονών, το καλοκαίρι του 1988 αποκτήθηκε από τη Μπαρτσελόνα με τα χρώματα της οποίας κατέκτησε το κύπελλο Κυπελλούχων (1989) και ένα κύπελλο Ισπανίας (1990). Στη Μπαρτσελόνα έμεινε 2 χρόνια και το καλοκαίρι του 1990 μεταπήδησε στην Ατλέτικο Μπιλμπάο, όπου και καθιερώθηκε, παραμένοντας μια εξαετία (1990-1996). Το 1996 πήγε στη Μαγιόρκα όπου παρέμεινε ένα χρόνο και τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα, αποδεχόμενος την πρόταση της Ατλέτικο Μπιλμπάο για να αναλάβει ως προπονητής της ομάδας νέων. Είχε μια διεθνή συμμετοχή με την εθνική ομάδα της Ισπανίας, το 1990.

Ο Βαλβέρδε παρέμεινε μια τριετία (1997-2000) ως προπονητής της ομάδας νέων και το καλοκαίρι του 2000 προήχθη σε βοηθό προπονητή στην πρώτη ομάδα. Την αμέσως επόμενη σεζόν αποδέχθηκε τη θέση του Αθλητικού Διευθυντή της ομάδας, ενώ το 2002 του ανέθεσαν καθήκοντα προπονητή της Ατλέτικο Μπιλμπάο Β. Το επόμενο καλοκαίρι ανέλαβε για πρώτη φορά στην καριέρα του καθήκοντα προπονητή σε "πρώτη" ομάδα - και δη ομάδα της Primera Division - όταν πήρε το χρίσμα του εκλεκτού για να αναλάβει την Ατλέτικο Μπιλμπάο. Μετά από μια σχετικά αδιάφορη πρώτη σεζόν, το 2004-2005 έκανε μια πολύ καλή πορεία με την Μπιλμπάο η οποία τερμάτισε στην 5η θέση.

Ο Βαλβέρδε θεώρησε πως ο κύκλος του στη Μπιλμπάο έκλεισε και με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης αποχώρησε, για να αναλάβει απ'το 2006 την Εσπανιόλ. Το highlight της καριέρας του στην Εσπανιόλ ήταν φυσικά η συμμετοχή της στον τελικό του κυπέλλου UEFA της σεζόν 2006-2007, όπου ηττήθηκε απ'τη Σεβίλλη, που ήταν άλλωστε και το μεγάλο φαβορί. Τη σεζόν 2007-2008, η Εσπανιόλ πραγματοποίησε έναν εκπληκτικό πρώτο γύρο και βρισκόταν στην πρώτη τετράδα, αλλά ο δεύτερος γύρος ήταν καταστροφή, με 3 μόνο νίκες σε 18 αγώνες. Το "διαζύγιο" μεταξύ Βαλβέρδε και Εσπανιόλ βγήκε "κοινή συναινέσει" και ο Ισπανός τεχνικός μια ημέρα αργότερα συμφώνησε με τον Ολυμπιακό σε όλα, κάνοντας αποδεκτή την εξαιρετική πρόταση που του έγινε (σχεδόν 1,5 εκ. ευρώ μισθός το χρόνο συν bonuses).

Τα "ναι μεν, αλλά..." της συμφωνίας
Θετικό πρόσημο στο γεγονός οτι ο Βαλβέρδε προτίμησε το "άγνωστο" του Ολυμπιακού και τη συμμετοχή στο Champions League, απ'τη σιγουριά της εργασίας στους μικρομεσαίους της χώρας του (Χετάφε, Σανταντέρ, Μπέτις), πράγμα που αν μη τι άλλο δείχνει φιλοδοξία. Θα μπορέσει όμως να αντέξει στην πίεση του απαιτητικού κόσμου του Ολυμπιακού;

Θετικό πρόσημο επίσης στο γεγονός οτι ο Βαλβέρδε διετέλεσε προπονητής σε ένα ανταγωνιστικότατο πρωτάθλημα όπως αυτό της Ισπανίας, αλλά χωρίς το άγχος του πρωταθλητισμού. Θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ειδικές συνθήκες που υπάρχουν στις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό (πίεση απ'τον κόσμο, απ'τα ΜΜΕ, απ'τις διοικήσεις);

Αυτό που έχει σημασία για την ώρα είναι οτι η έλευση Βαλβέρδε πιστώνεται ως επιτυχία της διοίκησης του Ολυμπιακού. Μένει να δούμε τις εξαγγελίες της διοίκησης για το πλάνο της νέας σεζόν (ήτοι τους στόχους της ομάδας) και τα άλλα θα τα βρούμε. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο Βαλβέρδε είναι να αποδείξει και σ'εμάς την καλή φήμη που τον συνοδεύει απ'τη χώρα του. Και το μόνο που πρέπει να κάνει η διοίκηση είναι να στηρίξει τον προπονητή που θα χρυσοπληρώσει με παίκτες εγνωσμένης αξίας και όχι ταλεντάκια απ'τη Λατινική Αμερική.

Καλώς μας ήρθες λοιπόν, senor Valverde και καλή επιτυχία.


2 σχόλια:

lost είπε...

Βαλβέρδε, λοιπόν, ΧΟ ΧΟ ΧΟ...

Το «κόλπο Σεγούρα» που έλεγες Pesetero έπιασε: ο Σόκρατες βγαίνει κι από πάνω.

Μια παρατήρηση μόνο: η «πίεση» που λες (τα τελευταία χρόνια) δεν προέρχεται τόσο από τον κόσμο (ή τα ΜΜΕ), αλλά από τον ίδιο τον Μεγάλο Πρόεδρα. Άμα κάνει 1-2 γκέλες ο Βαλβέρδε και ανακαλύψει κι αυτός καμιά ψύχωση, δεν τον βλέπω να κάμει παρέλαση...

Unknown είπε...

Ποιός τον πιάνει τώρα τον Socrates, καβάλα στο άλογο θα γυρίσει απ'την Αμερική. Το "ΧΟ ΧΟ ΧΟ" ακούγεται ήδη.

Οι προθέσεις θα φανούν στην επίσημη παρουσίαση του. Αν ειπωθεί το "πάμε να φτιάξουμε ομάδα", τότε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, προβλέπεται εκεί γύρω στο Μάρτιο να ψάχνουν στο Δ.Σ. το τηλέφωνο του Αναστόπουλου.