12 Μαΐ 2008

Πέντε και σήμερα...

Φιλικό είχαμε το Σάββατο με αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης. Αν δεν πρόκειται για συμφωνημένο φιλικό των δύο ομάδων ως μέρος της συμφωνίας για τη μεταγραφή του Λένι Κράβιτζ, γνωστού με το ψευδώνυμο "Καρντόζο" στους ποδοσφαιρικούς κύκλους, τότε respect σε όποιο τσακάλι απ'την ΠΑΕ κανόνισε φιλικό με την πιό σκληρή ομάδα (από πλευράς κλωτσοπατινάδας) ομάδα του πρωταθλήματος. Τέζα ο Λεονάρντο για ένα μήνα (διάταση έσω πλαγίου συνδέσμου στο δεξί γόνατο) απ'την κλωτσιά του Τάσου Κυριάκου, τέζα και ο Πάντος. Το παρήγορο είναι οτι τουλάχιστον αυτή τη φορά, οι παίκτες έδειξαν θέληση να παίξουν λίγο μπαλίτσα, πάντοτε σε σχέση με το φιλικό της Τετάρτης με το Λεβαδειακό. Κορυφαίοι του αγώνα οι Λεονάρντο (μέχρι τη στιγμή που αποχώρησε) και Ραούλ Μπράβο (που σκόραρε), ενώ από πλευράς Αστέρα διακρίθηκε ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος που πέτυχε 2 γκολ. Το 1-1 και το... 2-1 για τον Ολυμπιακό. Ο - φερόμενος ως - μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού, Οράσιο Καρντόζο, δεν αγωνίστηκε (έμεινε στην Τρίπολη).

Είχαμε και πλέϊ οφ... Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τον Άρη στη Λεωφόρο και οι "πράσινοι" έκαναν φιέστα που ουσιαστικά "καπάρωσαν" τη 2η θέση και την είσοδο στον 2ο προκριματικό γύρο του C.L., στο οποίο επιστρέφουν μετά από 2 χρόνια. Όλη την εβδομάδα, το παιχνίδι είχε προπαγανδιστεί ως "γιορτή για το τελευταίο ματς του Παναθηναϊκού στην ιστορική Λεωφόρο". Μαζεύτηκαν λοιπόν όλοι οι Παναθηναϊκοί, γέμισαν τη Λεωφόρο ως "ύστατο χαίρε" στην έδρα τους και ξάφνου, απ'τα μεγάφωνα, ακούγεται στο ημίχρονο : "Ευχαριστούμε τον κόσμο του Παναθηναϊκού για την προσέλευσή του στο γήπεδο, αλλά θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτό δεν είναι το τελευταίο παιχνίδι της αγαπημένης μας ομάδας στη Λεωφόρο...". Τζίγκερ γερά, πάρτους τα λεφτά...

Εκτός απο Παναθηναϊκό είχαμε και ΑΕΚ. Η "πρωταθλήτρια στα γήπεδα", που τις τελευταίες ημέρες αλλάζει το τροπάριο και γίνεται "πρωταθλήτρια στις καρδιές" δε κατάφερε να κερδίσει ούτε τον Πανιώνιο (2-2) προκαλώντας την έκρηξη του "τοτέμ" των απανταχού loosers, του Νίκου Λυμπερόπουλου, που τα έβαλε με την... αδικία, την ανύπαρκτη έδρα, τις ανύπαρκτες εγκαταστάσεις (μεγαλωμένος στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ βλέπετε...), την αλαζονεία, τη διοίκηση, τα ανύπαρκτα κίνητρα. Με όλους, εκτός απ'τον εαυτό του, μιας και κατά γενική ομολογία φέτος έκανε την χειρότερη σεζόν της καριέρας του.

Μια απορία από πλευράς μας, μιλώντας ως απλοί παρατηρητές του φαινομένου "ΑΕΚ : Πρωταθλήτρια 2007-2008, 3η στην βαθμολογία". Λένε και ξαναλένε ορισμένοι παίκτες της ΑΕΚ οτι "δεν είχαν κίνητρο", "η ψυχολογία τους ήταν χάλια γιατί αισθάνονται πρωταθλητές και δεν έπρεπε να παίξουν πλέϊ οφ" και πως "η διοίκηση το χειρίστηκε λάθος". Ερωτούμε λοιπόν : η ψυχολογία τους μετά το 5-0 επί του Πανιωνίου, δεν είχε "πέσει ακόμα"; Επίσης, το δέλεαρ της συμμετοχής στο Champions League της επόμενης σεζόν, δεν είναι κίνητρο; Και αν δεν είναι κίνητρο, τότε ούτε τα λεφτά που παίρνουν απ'τα παχυλά τους συμβόλαια και τις διαφημίσεις που συμμετέχουν δεν είναι κίνητρο; Τρέλλανε μας "Λύμπε"...

Πίσω στα δικά μας
Αντίστροφη μέτρηση για την αναμέτρηση με τον Άρη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Μόλις πέντε και σήμερα έμειναν για τον τελικό που θα γίνει στο Καυταντζόγλειο στάδιο και όλα είναι σα να μη πέρασε μια μέρα. Οι παίκτες συνεχίζουν να ξενυχτάνε, μάλιστα μετά την άθλια εμφάνιση και την "τριάρα" στο φιλικό με το Λεβαδειακό, λες και δε τρέχει τίποτα! Το κλίμα στην ομάδα είναι "έλα μωρέ, ένα παιχνίδι είναι, Ολυμπιακός είμαστε, έχουμε παικταράδες, θα τους πάρουμε". Με αυτό ακριβώς το ίδιο σκεπτικό κατεβήκαμε και στα τέλη Μαρτίου στο ΟΑΚΑ και επιτρέψαμε στον κάθε Ριβάλντο να μας δείχνει τα δάχτυλα και τα μπλουζάκια του. Οι παίκτες παίρνουν στην πλάκα τον Σεγούρα, δε τον ακούνε καν και όσο βλέπουν οτι δεν κατεβαίνει ο Κόκκαλης στου Ρέντη με φάκελο που να υπόσχεται πριμ για την κατάκτηση του νταμπλ, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, ήτοι "Ο Θεός μεθ'ημών"...

Εν τω μεταξύ, απ'το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού το Σ/Κ διαβάσαμε (και ακούσαμε στα ραδιόφωνα) οτι ο Κόκκαλης πρότεινε διετές συμβόλαιο στον Σεγούρα για να συνεχίσει ως πρώτος προπονητής, το οποίο ο Ισπανός φέρεται να απέρριψε καθώς υπάρχει πρόθεση απο πλευράς του να επιστρέψει στην πατρίδα του. Αν ισχύει αυτό, "βγάζουμε το καπέλο" στον Ισπανό, καθώς φαίνεται να αφουγκράζεται το λαϊκό αίσθημα, βλέπει οτι "δε τον παίρνει" και δε θέλει να ρισκάρει να φύγει νύχτα και με συνοδεία περιπολικών. Η κίνηση του είναι αξιέπαινη γιατί εκ των προτέρων γνωρίζει πως λέγοντας "όχι" στον Κόκκαλη, σχεδόν μηδενίζει και τις ελπίδες να μείνει ως βοηθός ή τεχνικός σύμβουλος στον Ολυμπιακό και τη νέα σεζόν.

Δηλώσεις Ζεβλάκοβ
Δηλώσεις για τον επερχόμενο τελικό και το ενδεχόμενο κατάκτησης του ντάμπλ έκανε ο Μίχαλ Ζεβλάκοβ. Ο Πολωνός είπε για την προετοιμασία που έχει κάνει ο Ολυμπιακός ενόψει του Κυπέλλου: "Δουλεύουμε με ένταση δύο εβδομάδες για να παρουσιαστούμε πανέτοιμοι στον τελικό με Αρη. Μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολο και δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί, να βγάλεις το μάξιμουμ των δυνατοτήτων σου σε ένα φιλικό παιχνίδι. Ο τελικός είναι κάτι διαφορετικό. Ολοι μας θέλουμε να πάρουμε το Κύπελλο και να κάνουμε το νταμπλ. Θα παρουσιαστούμε απόλυτα έτοιμοι και αποφασισμένοι. Να μην αμφιβάλει κανείς".

Για τον Αρη: "Δεν μας φοβίζει κάτι από τον Αρη. Εντάξει, αυτοί ακόμη παίζουν επίσημα ματς και δείχνουν πολύ καλό πρόσωπο. Είναι πολύ καλή ομάδα και δεν περιμέναμε να το διαπιστώσουμε στα πλέι-οφ. Επαιξαν καλά σε όλη τη διάρκεια της περιόδου. Εμάς δεν μας απασχολεί ο αντίπαλος. Μας απασχολεί ο εαυτός μας".

Για τις δυνατότητες του Ολυμπιακού: "Εχουμε τεράστιες δυνατότητες και αν είμαστε όλοι καλά προετοιμασμένοι και σοβαροί, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κερδίσουμε οποιονδήποτε αντίπαλο. Και ας είναι ο Αρης σε φουλ φόρμα. Την εβδομάδα που απομένει, λοιπόν, πρέπει να διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, να τελειοποιήσουμε τις μικρές λεπτομέρειες και να τα δώσουμε όλα. Προσωπικά δεν ανησυχώ για τίποτα. Ξέρω ότι ο Ολυμπιακός βγάζει τον καλύτερο του εαυτό στα δύσκολα και γι αυτό είμαι βέβαιος".

Για το ποιο είναι το κλειδί της επικράτησης του Ολυμπιακού στον τελικό: "Δεν πρέπει να δούμε τον αγώνα με τον Αρη ως τελικό Κυπέλλου. Πρέπει να τον δούμε ως ακόμα ένα ματς που πρέπει να κερδίσουμε. Δεν μας ενδιαφέρει ο αντίπαλός. Είτε είναι ο Αρης είτε ο Παναθηναϊκός, είτε οποιοσδήποτε, εμείς οφείλουμε να κερδίσουμε. Θα προσπαθήσουμε όλοι να βγάλουμε το 100% των δυνατοτήτων μας. Αυτό πιστεύω ότι θα είναι το κλειδί για τη νίκη., Αν εμείς παίξουμε σαν Ολυμπιακός, ο αντίπαλος δεν έχει τύχη".

Τέλος, για το συμβόλαιό του είπε: "Εδώ στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, νιώθω σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο για το μέλλον μου. Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα".

Το ξενύχτι των παικτών
Μόλις λίγες ημέρες μετά το γλέντι (μέχρι πρωΐας) που ακολούθησε τη φιέστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, δεκαπέντε (!) παίκτες του Ολυμπιακού εθεάθησαν να ξενυχτούν (ξανά) μέχρι πρωΐας σε μαγαζί της παραλιακής, λίγες ημέρες πριν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Αρη. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως είχαν πάρει και... άδεια απ'τον Χοσέ Σεγούρα, καθώς τον είχαν ενημερώσει πως πρόκειται για ένα "τραπέζι" από τον Χρήστο Πατσατζόγλου προς τους συμπαίκτες του.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού φυσικά, όπως ήταν και έτσι μαζεμένοι, όλοι μαζί, ήταν αδύνατον να περάσουν απαρατήρητοι. Για κακή τους τύχη, στο ίδιο μαγαζί υπήρχε και αρκετός κόσμος και φυσικά και αρκετοί οπαδοί της ομάδας. Βλέποντας τους παίκτες του Ολυμπιακού να γλεντάνε λες και δεν υπήρχαν αγωνιστικές υποχρεώσεις, κάποιοι οπαδοί τους πλησίασαν και τους είπαν : "Τι είναι αυτά ρε παιδιά; Την άλλη εβδομάδα παίζουμε τελικό και εσείς ξενυχτάτε;". Οι παίκτες απάντησαν πως "έχουν πάρει άδεια από τον Σεγούρα", αλλά η απάντηση των οπαδών δεν άφησε περιθώρια για δεύτερες αναγνώσεις : "Καλά, ας μην πάρετε το Κύπελλο και θα γλεντήσουμε μαζί μετά...". Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι ήταν ο μοναδικός που έφυγε νωρίτερα, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησαν και οι "μικροί" (Μήτρογλου, Παπαδόπουλος και Κατσικογιάννης). Οι "μπαρουτοκαπνισμένοι" έφυγαν μετά τις τέσσερις το πρωί.

Ο Σεγούρα, όταν έμαθε τι είχε συμβεί, έβαλε τις φωνές : "Το μυαλό σας το έχετε στη...νύχτα και όχι στον τελικό του Κυπέλλου. Εγώ σας έδωσα άδεια να πάτε να φάτε κι εσείς το εκμεταλλευτήκατε και γυρίσατε σπίτια σας τα ξημερώματα. Ηταν λάθος μου όπως αποδείχθηκε και το κατάλαβα. Από τη μία ξενυχτάτε και από την άλλη παραπονιέστε ότι είστε κουρασμένοι". Φυσικά κατά βάθος ξέρει πως είτε μιλάει είτε όχι, οι παίκτες του τον έχουν γραμμένο - ειδικά οι πρωτοκλασάτοι, που τον αμφισβητούν ανοιχτά, δίνοντας το... "καλό" παράδειγμα και στους υπόλοιπους. Πέντε και σήμερα λοιπόν για τον τελικό και για να δούμε τι θα δούμε...

Υ.Γ. 1 : Ντέμης Νικολαΐδης Θεός. Έδωσε πριμ 200.000 ευρώ για την... κατάκτηση του πρωταθλήματος και έριξε... πρόστιμο 200.000 ευρώ για τις 2 κολλητές "τεσσάρες" από ΠΑΟ και Άρη. Γίγαντας...

Υ.Γ. 2 : Respect στον Πεπ Σεγούρα αν όντως έχει αρνηθεί την πρόταση του Κόκκαλη (και συνεχίσει να την αρνείται και μετά την ενδεχόμενη κατάκτηση του ντάμπλ).

Υ.Γ. 3 : "Καλά, ας μην πάρετε το Κύπελλο και θα γλεντήσουμε μαζί μετά..."


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Respect στον Τσεκούρα που αρνείται το 2ετές συμβόλαιο που του προτείνει επιμόνως ο Κρόκους;; Μήπως αυτό δείχνει το ποιόν του ανδρός, ο οποίος απλώς δε θέλει να συνεχίσει πρώτος προπονητής στον πάγκο;; Μήπως δείχνει τι είδους άνθρωπος είναι;; Μήπως είναι κομμάτι κότα;; Κι από την άλλη, το αν θα πάρουμε κάνα προπονητή της προκοπής εξαρτάται από τις ορέξεις των υποψηφίων και όχι από την πρόθεση της "διοίκησης";; Ναι, καλό είναι να μας σώσει ο Τσεκούρας από τον εαυτό του, αλλά καλύτερο να υπήρχε σοβαρός προγραμματισμός εδώ χάμου. Κι άμα ο Τσεκούρας γλυκαθεί τελικά από τα φράγκα και μείνει, ποιος μπορεί να τον εμπιστευτεί για οτιδήποτε;;

Υ.Γ. Επαναλαμβάνω την πρόταση μετά το Λεμονισμό να ξεκινήσεις και το γκρέμισμα του Κοκκαλισμού :P

Unknown είπε...

Άλλο το ένα, άλλο το άλλο φίλε μου. Γεγονός οτι ο Σεγούρα αποδεικνύεται "κότα", δείχνει το ποιόν του ανδρός όπως σωστά λες, αλλά το respect πάει στο γεγονός οτι τουλάχιστον το αναγνωρίζει και ο ίδιος. Όταν έρχεται ο άλλος και σου λέει "ξέρεις κάτι, παίρνεις 250.000 το χρόνο, πάρε 500.000 και γίνε πρώτος προπονητής", αυτή απο μόνη της είναι μια πρόταση που οποιοσδήποτε θα δυσκολευόταν πάρα πολύ να πεί "όχι δε θέλω". Ο Λεμονής ας πούμε και ο Προτάσοφ δε το είπαν, ενώ ήξεραν (ειδικά ο δεύτερος) οτι η σχέση τους με την προπονητική όταν ανέλαβαν ήταν όσο η σχέση του Λυμπερόπουλου με την αστροφυσική. Στο κάτω κάτω θα μπορούσε να έλεγε "Ναί", να πέσουν οι πρώτες φάπες απ'τον προκριματικό του C.L., να απολυθεί και να εισπράξει την αποζημίωση. Εκτός του ότι "κλάνει μέντες" λοιπόν και κατ'επέκτασιν είναι λίγος για τον Ολυμπιακό σε οποιοδήποτε πόστο (κατ'εμέ), μετράει στα "συν" του οτι το αναγνωρίζει.

Το θέμα του προγραμματισμού είναι άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Διαχρονικά οι διοικήσεις του Ολυμπιακού, απο εποχής Γουλανδρή (επι της ουσίας Γουλανδρή, Νταϊφά και Κόκκαλη μόνον, καθώς επί Κοσκωτά και Σαλιαρέλη ουσιαστικά δεν υπήρχε καμμία διοίκηση), τη λέξη "προγραμματισμός" την είχαν διαγράψει απ'το λεξικό τους. Ελάχιστες μεταγραφές πραγματοποιήθηκαν με εισηγήσεις των προπονητών, ελάχιστες μεταγραφές προήλθαν απο scouting. Πάντοτε ο πρόεδρος, αυτός που αποφάσιζε και διέταζε δηλαδή, έκανε "ότι γούσταρε". Παραδείγματα :

1) Ο αείμνηστος Γουλανδρής, έφτιαξε την ομάδα με τους 20 διεθνείς έπειτα απο προσωπικές επιθυμίες και κάποιες εισηγήσεις των συνεργατών του. Έφτιαχνε πρώτα την ομάδα και μετά έδινε τους παίκτες στο μακαρίτη Λάκη Πετρόπουλο.

2) Ο Σταύρος Νταϊφάς ποτέ δε δέχτηκε γνώμη προπονητή για καμμία μεταγραφή ή αποδέσμευση. Το καλοκαίρι του 1987 άφησε τον Αναστόπουλο να πάει στην Αβελίνο και ενώ όλοι περίμεναν να δούν ποιός θα είναι ο αντικαταστάτης του, εκείνος έφερε... τερματοφύλακα (Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι).

3) Σε σχέση με τους δύο προαναφερθέντες, ο Κόκκαλης έχει δεχτεί αρκετές φορές εισηγήσεις προπονητών. Το πρόβλημα είναι πως επειδή επιλέγει ως επί το πλείστον προπονητές που το δυνατό τους σημείο δεν είναι οι μεταγραφές, το αποτέλεσμα είναι συνήθως η πλειοψηφία των εισηγήσεων τους να αποτελείται από "μπάζα".

Συγκριτικά, ο πλέον αδικαιολόγητος στο θέμα "προπονητή" είναι ο Σωκράτης. Με την αγορά ανοιχτή εδώ και χρόνια ελέω Μποσμάν, με κοινοτικούς Β' Ζώνης διαθέσιμους και με σταθερή παρουσία στο C.L., είναι τουλάχιστον αστείο να προβάλλεται σαν επιχείρημα οτι "ο Κόκκαλης δε παίρνει ξένο προπονητή γιατί οι καλοί δεν έρχονται και φοβάται με αυτά που'χει δεί απ'τους άλλους". Τι φοβάται; Αφού αυτός είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος της επιλογής προπονητή. Με το ζόρι τους φέρνουν και τον αναγκάζουν να τους πάρει;

Καταλήγοντας : Προγραμματισμός δεν υπήρχε ποτέ στον Ολυμπιακό και αφού το μοντέλο "Τεχνικός Διευθυντής - Διευθύνων Σύμβουλος - Προπονητής" εγκαταλείφθηκε, δε θα υπάρξει δυστυχώς ούτε τις προσεχείς χρονιές. ΟΚ, αποτυχία η επιλογή Ίβιτς, το δεχόμαστε. Αλλά αν στηρίζεις το μοντέλο σου, επιλέγεις άλλον τεχνικό διευθυντή που του λες μεν "πάρε Χ λεφτά για μπάτζετ", αλλά ταυτόχρονα ελέγχεις και τις επιλογές του. Όχι να μου αναβαθμίζεις τον Αντρίκο το Νινιάδη με το γνωμικό "μη τονε βλέπεις έτσι εκείνο τον κοντό, το μπόϊ που του λείπει το'χει σε μυαλό".

Το ζητούμενο είναι οτι ψάχνουμε για προπονητή πλέον με ελπίδα να μην αλλάξει γνώμη ο Σεγούρα-Μαγκούρα-Μαστούρα. Και προσωπικά, ελπίζω να μην ευσταθεί το σενάριο επιλογής Λίνεν (αν υπάρξει τέτοιο θέμα, θα αναλύσω το σκεπτικό μου).

Υ.Γ. : Το επόμενο αφιέρωμα που ετοιμάζω, μετά αυτό που ανέβηκε για τον "Αναστό", αφορά τον Socrates. Φυσικά θα πάρει λίγο καιρό γιατί πρέπει να αναφερθούν πολλά πράγματα (15 χρόνια θητείας, γαρ), αλλά νομίζω πως θα αξίζει την αναμονή ;)

Ανώνυμος είπε...

Καζιμιέρσκι... Τι μου θύμισες τώρα!

Σύμφωνοι σε όλα. Αναμένουμε προφανώς με αγωνία το «αφιέρωμα» στον Κασκαντέρ!