13 Μαρ 2008

Adios, senor Takis...


Το αναμενόμενο από καιρό ραντεβού του Τάκη Λεμονή με το ταμείο ανεργίας ολοκληρώθηκε ως γνωστόν προχθές, έπειτα απ'το Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Τα δημοσιεύματα που έφεραν τον πρόεδρο του Ολυμπιακού αποφασισμένο να "τελειώσει" το Λεμονή λόγω της απαράδεκτης εικόνας που έδειχνε εδώ και καιρό η ομάδα, αποδείχθηκαν αληθή. Η νίκη επί της Βέροιας δε στάθηκε αρκετή για να δώσει "παράταση ζωής" στον Έλληνα προπονητή, ο οποίος είχε το κεφάλι του στη λαιμητόμο αρκετό καιρό πριν τους αγώνες με την Chelsea, καθώς όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Κώστας Νικολακόπουλος στο "ΦΩΣ" της Τρίτης, ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε αποφασίσει για την απομάκρυνσή του μετά την ήττα στην Καλαμαριά, αλλά το θέμα δε προχώρησε λόγω της ένστασης!

Το Δ.Σ. τελικά ήταν καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα. Πριν από την έναρξή του, ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Ίλια Ίβιτς και ο Γιάννης Χρυσικόπουλος είχαν συνάντηση, στην οποία και επικυρώθηκε η θέση της διοίκησης. Το διαζύγιο ανακοινώθηκε και επισήμως την Τρίτη στις 15.30 : "Το Διοικητικό Συμβούλιο με γνώμονα την άμεση εγρήγορση του ποδοσφαιρικού τμήματος για την επίτευξη των αγωνιστικών στόχων της ομάδας την τρέχουσα περίοδο: Ενέκρινε τη συναινετική λύση της συνεργασίας με τον προπονητή κ. Λεμονή, τον οποίο ευχαριστεί για τη μέχρι σήμερα προσφορά του. Αποφάσισε την ανάθεση καθηκόντων προπονητή στον κ. Σεγκούρα".

Ο Γιόζεπ Σεγκούρα, μέχρι πρότινος συνεργάτης του Τάκη Λεμονή (και παλαιότερα του Λορένσο Σέρα Φερέρ σε Μπαρτσελόνα, Μπέτις και ΑΕΚ), αναλαμβάνει μέχρι νεωτέρας ως υπηρεσιακός προπονητής. Οι διοικούντες την ΠΑΕ Ολυμπιακός θα αρχίσουν αμέσως τη διαδικασία αναζήτησης προπονητή (κατά πάσα πιθανότητα από το εξωτερικό), ο οποίος θα κληθεί να συμφωνήσει από τώρα για να πιάσει δουλειά και επισήμως με τη λήξη της περιόδου.

Οι 409 ημέρες του Λεμονή στον πάγκο

Ο Τάκης Λεμονής στον σχεδόν ενάμιση χρόνο που έμεινε στον πάγκο του Ολυμπιακού έκανε τα ακριβώς αντίθετα απ'αυτά που εξήγγειλε αυτός και τα... εξαπτέρυγα του.

Στο διάστημα που έμεινε στον πάγκο του Ολυμπιακού έδωσε 53 αγώνες (39 Πρωτάθλημα - 5 Κύπελλο - 1 Super Cup - 8 Ευρώπη) απ'τους οποίους κέρδισε τους 32, έφερε ισοπαλία στους 15 και έχασε τους 6, σκοράροντας 93 γκολ και δεχόμενος 45 έχοντας έτσι Μ.Ο. 1,79 γκολ υπέρ / αγώνα και 0,87 γκολ κατά / αγώνα), έχοντας έτσι το - πενιχρό για Ολυμπιακό - ποσοστό νικών 60%. Η αγωνιστική κατάρρευση του Ολυμπιακού, που αποδεικνύεται βάσει στατιστικής αλλά και από αυτό που όλοι βλέπουμε κάθε Κυριακή στα γήπεδα, έκαναν το Σωκράτη Κόκκαλη να δηλώσει ότι ο φετινός Ολυμπιακός "είναι ο χειρότερος που έχω δει επί προεδρίας μου", συμπεριλαβάνοντας τον Ολυμπιακό του κυρ-Σταύρακα του Διαμαντόπουλου, τον Ολυμπιακό του κυρ-Κόλλια και τον Ολυμπιακό του κυρ-Κυρ Κώστα (Πολυχρονίου).

Τα θετικά του Λεμονή
(+) Ο Λεμονής πήρε την ευθύνη της αποπομπής μιας... 20άδας παικτών για την αποσυμφόρηση του ρόστερ που είχε γεμίσει από παίκτες που είτε δεν ήθελαν, είτε δε μπορούσαν να βοηθήσουν πια.

(+) Ακόμα και όταν άλλαξε το status του από "Manager" σε "Coach" ουσιαστικά με την έλευση του Ίλια Ίβιτς και την ανατροπή του σχεδιασμού του, δε διαμαρτυρήθηκε και αποφάσισε να δουλέψει με παίκτες που δεν είχε επιλέξει εξ'αρχής ο ίδιος.

(+) Ο Ολυμπιακός στο Champions League με το Λεμονή έσπασε την κατάρα των εκτός έδρας "διπλών" και μάλιστα έκανε δύο συνεχόμενα, σε Βρέμη και Ρώμη.

(+) Δούλεψε πάνω σε ένα σύστημα το οποίο θα βελτίωνε την αμυντική λειτουργία (4-5-1) στους Ευρωπαϊκούς αγώνες.

Τα αρνητικά του Λεμονή
(-) Έδειξε οτι δεν έχει απαλλαγεί απ'τις φοβίες του παρελθόντος, πλαισιώνοντας κατά συνθήκη το τεχνικό τιμ με ανθρώπους που πιο πολύ ως διακοσμητικά στοιχεία μπορούν να χαρακτηριστούν (Καβαλιέρης) για να αποφύγει τυχόν "πριόνισμα" της καρέκλας του. Ρωτήστε και το Ματζουράκη.

(-) Παρέλαβε πέρυσι την ομάδα στο +5 απ'τον Trond Sollied και κατάφερε να... απειληθεί μέχρι το τέλος (χάνοντας με 0-1 στο Καραϊσκάκη απ'τον Παναθηναϊκό), σε μια σεζόν που ο Παναθηναϊκός μετά βίας έκανε 16 νίκες και η ΑΕΚ 18.

(-) Οι αρχικές του επιλογές για τη στελέχωση της ομάδας έκαναν τον κόσμο να γελάει : Μακελελέ, Μπουρντίσο, Πιζάρο, Ρεκόμπα... ξέχασε τον Ντρογκμπά και τον Μέσι.

(-) Τα "παιδιά και αποπαίδια" του έγιναν αμέσως διακριτά, γρηγορότερα και απ'την πρώτη θητεία του.

(-) Η εμμονή του να παίζει με 4-5-1 περιμένοντας τους Εργοτέληδες και τους Αστέρες Τρίπολης για να... βγάλει αντεπίθεση κόστισε υπερπολύτιμους βαθμούς στην ομάδα.

(-) Δουλεύει την ομάδα απ'το καλοκαίρι με ως επί το πλείστον καινούργιους παίκτες που τον εμπιστεύονταν και δεν έχει κατορθώσει να διδάξει στην ομάδα έναν αυτοματισμό, μια κομπίνα στα στημένα, κάτι τέλος πάντων. Οι ομάδες που "κτίζονται", ξεκινάνε το πρωτάθλημα ασύνδετες και όσο περνάει ο καιρός "ρολλάρουν". Στον Ολυμπιακό του Λεμονή συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο, ενδεικτικό της πορείας του "κτισίματος".

(-) Δεν είναι άμοιρος ευθυνών για τον αποδεκατισμό της ομάδας από τους συνεχείς θλαστικούς τραυματισμούς.

(-) Το μικρό και εύελικτο ρόστερ που ήταν αποκλειστικά δική του επιλογή, έγινε με μόνο και σαφή στόχο τα "αποδυτήρια που αποπνέουν υγεία", ήτοι να αποφύγει τις γκρίνιες από παίκτες που δεν παίζουν.

(-) Ο Ολυμπιακός φέτος, για πρώτη φορά στα χρόνια της κυριαρχίας του έχει σημειώσει λιγότερα από 45 γκολ σε αυτό το σημείο του πρωταθλήματος.

(-) Με Λεμονή στον πάγκο ο Ολυμπιακός γνώρισε τον αποκλεισμό απ'το Κύπελλο Ελλάδος από ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας για πρώτη φορά στην ιστορία του.

(-) Με εξαίρεση την Τρίπολη, ο Ολυμπιακός του Λεμονή "γκέλαρε" σε έδρες απ'όπου οι άλλοι διεκδικητές του τίτλου πέρασαν με περίπατο (Χαριλάου, Τούμπα, Παγκρήτιο).

(-) Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που ακολουθούσαν κάθε γκέλα. Ποτέ δεν αναγνώρισε λάθος του για κάποιο κακό αποτέλεσμα (ακόμα κι ο... Μπάγεβιτς, ο έτερος "Πάπας" είχε τον τρόπο του να αναλαμβάνει μέρος της ευθύνης), απεναντίας έβρισκε ένα σωρό πιθανές κι απίθανες αιτίες για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα (τραυματισμοί, κούραση Ευρώπη, γκαζόν), ενώ πάντα στις συνεντεύξεις του έβρισκε θέση η φράση "ομάδα για το μέλλον".

(-) Κάτι που εμάς μας εκνεύριζε αφάνταστα, από την πρώτη κιόλας θητεία του στον Ολυμπιακό, είναι η συνεχής επίδειξη "Ολυμπιακοφροσύνης" με στόχο την ικανοποίηση και την στήριξη της κερκίδας. Αποτέλεσμα, τα μόνα επιχειρήματα των (πολλών ακόμα, είναι η αλήθεια) υποστηρικτών/θαυμαστών του Λεμονή μετά την απόλυση, είναι τα "διπλά στην Ευρώπη" και το ότι ο "Τάκης είναι δικό μας παιδί". Ένας "Ρότσα του Ολυμπιακού" δηλαδή.

(-) Το καλοκαίρι ενώ όλοι επέμεναν οτι ο Ολυμπιακός χρειαζόταν και έναν δημιουργικό χαφ, απέρριψε την (έτοιμη) μεταγραφή του Ντομένικο Μορφέο, λέγοντας κατηγορηματικά πως "το σύστημα του δε μπορεί να εφαρμοστεί με επιτελικό χαφ", πράγμα που... πήρε πίσω το Δεκέμβρη με την έλευση του Φερνάντο Μπελούτσι, για τον οποίο λίγο πολύ προσπάθησε να πείσει τον κόσμο οτι ήταν "δική του εισήγηση".

(-) Το Δεκέμβρη, βλέποντας την επιρρέπεια σε τραυματισμούς του Κριστιάν Λεντέσμα, ο Ίλια Ίβιτς κατέθεσε πρόταση που προέβλεπε το δανεισμό του Ουρουγουανού αμυντικού χαφ της Γιουβέντους, Σέρχιο Αλμιρόν, με option αγοράς του. Η διοίκηση έδειξε διατεθειμένη να προχωρήσει στο δανεισμό, δεδομένου οτι υπήρχαν "μπροστά" τα ματς με την Chelsea. Ο Λεμονής απέρριψε το δανεισμό με το σκεπτικό πως "...είναι κρίμα για τα παιδιά που τράβηξαν το κουπί να έρθει κι άλλος χαφ τώρα". Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε...

(-) Η εμμονή του σε συγκεκριμένους παίκτες "αγαπούληδες" (Πατσατζόγλου, Τζόρτζεβιτς) εκνεύρισε ακόμα και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του.

Δήλωση Λεμονή
"Ευχαριστώ τον κόσμο για τη συμπαράσταση στην ομάδα όλη αυτή τη χρονιά. Ελπίζω ο Ολυμπιακός να πετύχει τους στόχους του και να κατακτήσει το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Είναι καλή ομάδα και το αυτό είπα και στους ποδοσφαιριστές. Εύχομαι στην ομάδα και τους ανθρώπους της να έχουν καλή συνέχεια".

Η δική μας θέση
Η θέση μας είναι παγιωμένη για την ακαταλληλότητα του Λεμονή για τον πάγκο του Ολυμπιακού. Επιβεβλημένη κίνηση, μόνο που έπρεπε να'χει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Κάλλιο αργά παρά ποτέ και τώρα ας ψάξουν σοβαρά να βρούν έναν καλό τεχνικό ο οποίος θα στηριχτεί απ'τη διοίκηση και θα χτίσει όντως μια νέα ομάδα.

Τάκη Λεμονή, καλή συνέχεια στην καριέρα σου. Σου ευχόμαστε ότι καλύτερο... αλλά μακριά απ'τον πάγκο του Ολυμπιακού. Χωρίς παρεξήγηση, αλλά δεν είναι κακό κάποια στιγμή στον απολογισμό σου να μετρήσεις μέχρι που φτάνουν πράγματι τα κυβικά σου...



Τζάμπα οι πρόβες για την παρέλαση, γαμώτο...


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και πολύ άργησε. Καλός άνθρωπος και Ολυμπιακός ο Τάκης, αλλά δε κάνει για τον πάγκο του θρύλου, πως να το κάνουμε δηλαδή. Ας ελπίσουμε το καλοκαίρι να φέρουν κανεναν ΠΡΟ-ΠΟ-ΝΗ-ΤΗ και όχι κανένα "δικό μας παιδί" πάλι.

Ανώνυμος είπε...

Από μακριά κι αγαπημένοι. Φέρτε προπονητάρα και όχι άλλη "ψυχάρα" ή "Ολυμπιακάρα". Πολλά μπράβο για τη στάση του Σάββα Θεοδωρίδη που τα έχωνε στο Λεμονή από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς κωλοτούμπες.

Ανώνυμος είπε...

Βέρντερ Βρέμης - Ολυμπιακός 1-3

POLI GRHGORA JEXNATE GIATI?

Unknown είπε...

Προς το φίλο "Ανώνυμο" από πάνω :

Ανταλλάζεις το διπλό στη Βρέμη με ένα πρωτάθλημα χαραμισμένο σε "πράσινα" χέρια;

Θεωρείς οτι το "ταβάνι" του Ολυμπιακού είναι να χάνει το πρωτάθλημα, αν κάνει δύο εκτός έδρας νίκες στη φάση των ομίλων του Champions League;

Η ιστορία έγραψε οτι ο Λεμονής έφερε το πρώτο (και το δεύτερο) "διπλό" στο Champions League. Ως εκεί όμως. Κανένας δεν είναι υπεράνω του Ολυμπιακού και ο Λεμονής ΔΕΝ είναι προπονητής για Ολυμπιακό, πως να το κάνουμε...;

Ανώνυμος είπε...

o takis ekane 4-5 fovera mats alla apo ekei kai meta to xaos. oloi thelame na petuxei alla apetuxe. monos tou ftaiei. den tou eskave kanenas to lako. kokkali o Olympiacos den einai gia peiramata. de tha asxolithoume emeis na vgaloume ellina proponiti. eleos. sta paparia mas an den uparxoun kataksiomenoi ellines proponites. pare proponiti megalo na mas paei psila kai pare tou paiktes. OXI TA XOUNERIA POU EKANES STO SOLID

Ανώνυμος είπε...

Den xero pos na valo to onoma mou gi ayto grafo san anonimos... an thelete par'ol'ayta mporo na sas to doso. den exo na krifto apo kanenan..

apo pou ki os pou re paidia xreonetai ta xamena mats ston lemoni??? otan akoma kai eseis oi idioi xeretai oti o olympiakos edo kai arketa xronia doylevei me "XARTAKIA"...??
theoreitai ta dipla kai ta mats pou kerdise tixi , eno ayta pou exase apo to xartaki tou kokkali dikia tou eythini... APARADEKTO alla mpravo kala kanete , gnomi sas einai. alla tin epomeni fora pou tha pate sto karaiskaki koitaxte pano apo tin VIP thira , ekei akrivos pou einai to deytero diazoma kai xanamilame....