by ANASTO
Τον τελευταίο καιρό η εφημερίδα "ΦΩΣ", αλλά και πολλοί αρθρογράφοι του αθλητικού τύπου, έχουν εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένου επίθεση στον προπονητή του Ολυμπιακού, Ερνέστο Βαλβέρδε. Μία επίθεση που στηρίζεται στο γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει ακόμη στρώσει, δεν έχει βρει τα πατήματά του σαν ομάδα και δεν παίζει ωραίο ποδόσφαιρο. Εμείς σε αντίθεση με αυτά που πιστεύει η πλειονότητα των αθλητικών συντακτών, θεωρούμε ότι, με μόλις 5 επίσημα παιχνίδια καταγεγραμμένα, είναι εξαιρετικά νωρίς στη σεζόν για να κριθεί η δουλειά του Βαλβέρδε. Το μόνο που μπορεί να κριθεί τη δεδομένη στιγμή είναι οι προθέσεις του προπονητή, και οι προθέσεις του μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους.
Τον τελευταίο καιρό η εφημερίδα "ΦΩΣ", αλλά και πολλοί αρθρογράφοι του αθλητικού τύπου, έχουν εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένου επίθεση στον προπονητή του Ολυμπιακού, Ερνέστο Βαλβέρδε. Μία επίθεση που στηρίζεται στο γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει ακόμη στρώσει, δεν έχει βρει τα πατήματά του σαν ομάδα και δεν παίζει ωραίο ποδόσφαιρο. Εμείς σε αντίθεση με αυτά που πιστεύει η πλειονότητα των αθλητικών συντακτών, θεωρούμε ότι, με μόλις 5 επίσημα παιχνίδια καταγεγραμμένα, είναι εξαιρετικά νωρίς στη σεζόν για να κριθεί η δουλειά του Βαλβέρδε. Το μόνο που μπορεί να κριθεί τη δεδομένη στιγμή είναι οι προθέσεις του προπονητή, και οι προθέσεις του μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους.
Ο Βάσκος προσελήφθη για ένα συγκεκριμένο σκοπό : Δεν ήρθε για να διαχειριστεί μία έτοιμη ομάδα. Ήρθε για να χτίσει μία καινούρια ομάδα, απαρτιζόμενη από νέους στην πλειοψηφία τους παίκτες και να εφαρμόσει ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης παιχνιδιού. Διαθέτει μία συγκεκριμένη φιλοσοφία για τον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας και προσπαθεί να τον περάσει στους παίκτες. Θέλει η ομάδα να υπάρχει διαρκής κίνηση των παικτών, να παίζει την μπάλα με τη μία, να πρεσάρει σε όλους τους χώρους για να κλέψει την μπάλα, να μην γυρνάει η μπάλα κάθε τρεις και λίγο στον τερματοφύλακα, οι αμυντικοί παίκτες να παίρνουν πρωτοβουλίες και να κυκλοφορούν την μπάλα (τ’ ακούς Άντζα;).
Όλα αυτά τα πράγματα καλούνται αυτοματισμοί και για να αποκτήσει μία ομάδα αυτοματισμούς απαιτείται χρόνος. Ορισμένοι παίκτες στο ρόστερ της ομάδας ίσως να μην μπορέσουν ποτέ να προσαρμοστούν στο συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Ποιοί παίκτες μπορούν να ανταπεξέλθουν δε φαίνεται ούτε στις προπονήσεις, ούτε στα φιλικά της πλάκας με τον Φωστήρα στου Ρέντη. Θα φάνει μόνο μέσα από τη ροή των παιχνιδιών, αν και όλοι μας μπορούμε να μαντέψουμε τα ονόματα (τ’ακούτε Πάτσα, Στολτίδη;). Πόσο μάλλον, όταν μέσα σε δύο χρόνια έχουν έρθει/περάσει από την ομάδα ούτε λίγο ούτε πολύ, 22 καινούργιοι παίκτες και η ραχοκοκκαλιά της ομάδας αποτελείται από βετεράνους (δεν μπορείς να μάθεις νέα κόλπα σε γέρικα σκυλιά, λέει μια εγγλέζικη παροιμία).
Κατηγορείται ο Βάσκος γιατί η ομάδα δεν παίζει ωραία μπάλα. Εμείς αναρωτιόμαστε: είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ωραίο ποδόσφαιρο η ομάδα έχει να παίξει από τον πρώτο χρόνο του Σόλιντ, αν όχι από (πολύ) πιο παλιά? Παίζαμε ωραίο ποδόσφαιρο τη δεύτερη θητεία Μπάγεβιτς; Παίζαμε ωραίο ποδόσφαιρο επί Λεμονή και δε θυμόμαστε καλά; Εξαιρούνται σαφώς τα παιχνίδια της Ευρώπης, που μία το κίνητρο της προβολής, μια το φόβητρο του αντιπάλου έκανε τους παίκτες να ανεβάζουν επίπεδο στην απόδοσή τους. Ακόμα κι αυτός ο δόλιος ο Ζούλιο Σέζαρ στην Ευρώπη έκανε «παπάδες», για να μη μιλήσουμε για το Μενδρινό.
Κατηγορείται ο Βάσκος για τη φυσική κατάσταση της ομάδας. Όταν κάποιος αναλαμβάνει μία ομάδα που είναι στην ουσία απροπόνητη επί δύο χρόνια – ο βασικός αν όχι ο μόνος λόγος που έφυγε ο Λεμονής είναι τα τραγελαφικά αποτελέσματα των εργομετρικών των παικτών – είναι τουλάχιστον ουτοπικό/κακεντρεχές να περιμένεις άμεση βελτίωση των εργομετρικών των ποδοσφαιριστών μέσα σε 4 μήνες. Επιπλέον, μία ομάδα με κακή φυσική κατάσταση έχει πρόβλημα στο να τελειώσει τα παιχνίδια, κάτι που κάθε άλλο παρά ισχύει φέτος.
Κατηγορείται ο Βάσκος για τις συνεχείς αλλαγές στην ενδεκάδα και το ροτέισιον που εφαρμόζει. Ας ξεπεράσουμε το γεγονός ότι το ροτέισιον για προφανείς λόγους, χρησιμοποιείται από όλους τους προπονητές στην Ευρώπη – ο Σερ Άλεξ στο χθεσινό ματς με τη Βιγιαρεάλ για παράδειγμα, ξεκίνησε με 6 νέα πρόσωπα σε σχέση με την 11άδα που άρχισε το σαββατιάτικο ματς με τη Λίβερπουλ. Πως είναι δυνατόν ο Βαλβέρδε να γνωρίζει ποιοί παίκτες μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του και πώς να φτιάξει τη χημεία της ομάδας δοκιμάζοντας σχήματα, όταν το 90% της βασικής ενδεκάδας (διεθνείς και μεταγραφές) ενσωματώθηκε στην αποστολή της προετοιμασίας τέλη Ιουλίου; Είναι προφανές λοιπόν ότι τα πρώτα επίσημα παιχνίδια της ομάδας επρόκειτο να λάβουν χαρακτήρα δοκιμών, από τη στιγμή που τα περισσότερα από τα καλοκαιρινά φιλικά ξοδεύτηκαν με την αναγκαστική συμμετοχή Σοϊλέδηδων, Νικλητσώτηδων και λοιπών φερέλπιδων μεν – ανέτοιμων δε να βοηθήσουν νεαρών.
Εδώ να σημειώσουμε ότι απέναντι στην Νόρτζελαντ αγωνίστηκε στην ουσία η δεύτερη ομάδα του Ολυμπιακού. Μπορεί κακήν-κακώς, αλλά η ομάδα κέρδισε εκτός από το ματς και τον Μήτρογλου, ο οποίος όσο και να μην τον πιστεύουν(μ)ε, είναι απαραίτητος για τη συνέχεια της χρονιάς και όσο να ‘ναι έχει κάποιο μέλλον μπροστά του, όντας μόλις 19 ετών. Ο Λεονάρντο δοκιμάστηκε σε θέση αριστερού χαφ. Ο Ντομί έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει σαν αριστερός μπακ. Δηλαδή, θέλουμε να ξαναγίνει αυτό που ζούσαμε τόσα χρόνια με τον Τζόρτζεβιτς; Που αγωνιζότανε 90λεπτα Κυριακή-Τετάρτη ακόμα κι αν παίζαμε με την Επανωμή για το κύπελλο, με αποτέλεσμα να μη δοθούν ευκαιρίες σε διάφορους παίκτες (π.χ. Καστίγιο) να αναδειχτούν;
Για όσους δε, δεν διακρίνουν βήματα προόδου ή κρίνουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά, μόλις πριν δύο χρόνια ο Ολυμπιακός του Σερ Τάκη Λεμονή ξεφτυλίστηκε στα Γιάννενα κατεβάζοντας τη δεύτερη ομάδα. Όσον αφορά στις φωνές που υποστηρίζουν ότι οι δοκιμές είναι για τα φιλικά, κανένας παίκτης στον κόσμο δεν βελτιώθηκε με φιλικά ματς, πόσο μάλλον στον Ολυμπιακό όπου τα φιλικά θεωρούνται στην καλύτερη περίπτωση χαβαλές, στη χειρότερη αγγαρεία.
Κατηγορείται ο Βάσκος ότι δεν κάνει σκάουτινγκ των αντιπάλων και χαραμίζει το πρώτο ημίχρονο κάθε αγώνα. Ήρθε ένας νέος προπονητής, σε μία καινούργια για αυτόν χώρα, πως είναι δυνατόν να ξέρει τις δυνατότητες του κάθε αντίπαλου παίκτη και τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιχνιδιού; Ειδικά όταν η διοίκηση α) δεν του έχει διαθέσει ούτε μεταφραστή να τον βοηθήσει στις οδηγίες προς τους παίκτες και β) καθόρισε σαν τον κατάλληλο άνθρωπο ο οποίος θα ενημερώσει τον Βαλβέρδε, τον τεχνικό με το αετίσιο βλέμμα, τον καθηγητή ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο Ταραγόνας και Περιχώρων, Ζοσέπ Σεγκούρα.
Τέλος, κατηγορείται ο Βάσκος ότι είναι ανθέλληνας: δε βάζει αρκετούς Έλληνες στην ενδεκάδα. Για να μην προσφύγουμε στον εύκολο λαϊκισμό σχολιάζοντας «…και που τους έβαλε στη Δανία, πονέσαν τα ματάκια μας από την μπάλα», ποιος από τους Έλληνες παίκτες έχει δείξει φέτος ότι μπορεί να διεκδικήσει θέση στην ενδεκάδα; Ακόμα κι ο Άντζας που ήταν ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού πέρυσι φαίνεται αρκετά πίσω π.χ. από το Ζεβλάκοφ, είτε λόγω των καλοκαιρινών υποχρεώσεων της Εθνικής, είτε επειδή δεν μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα του νέου προπονητή (και είναι κρίμα, γιατί το συγκεκριμένο πράγμα που ζητάει ο Βαλβέρδε, μας έχει δείξει ότι το «έχει»).
Τελικά όμως μήπως αυτό είναι το πάπλωμα για το οποίο γίνεται όλος ο καυγάς; Η μη συμμετοχή στην ενδεκάδα παικτών με "άκρες" σε δημοσιογράφους έχει επιφέρει αυτή τη θύελλα δημοσιευμάτων υπέρ των αναξιοπαθούντων παικτών και κατά του "επικίνδυνου" Βάσκου; Ή μήπως είναι δάκτυλος του μεγάλου άνεργου προπονητή που καιροφυλακτεί για να κάτσει σε όποιον από τους δύο "μεγάλους" πάγκους αδειάσει πρώτος; Πάντως σύμπτωση, ή απλό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον αποκλείεται να είναι...
by ANASTO
by ANASTO
3 σχόλια:
Anasto strikes back ;)
Δυναμική επάνοδος, εύγε :)
Με απλά λόγια έδειξε το προφανές. Ότι ο Βαλβέρδε σαφώς ενοχλεί το κατεστημένο των αποδυτηρίων του Ολυμπιακού (που δίνει και το ρεπορτάζ στους Νικολακόπουλους αυτού του κόσμου).
Θα τα δεχθώ όλα όσα γράφει ο σύγγαυρος - ιδίως δε τα της τελευταίας παραγράφου. ΌΛα. ΟΛΑ. Και το εννοώ - δεν κάνω πλάκα. Έχουν βάση αυτά που παρατηρεί και επισημαίνει. Ο Βαλβέρδε, αλήθεια, όμως, δεν φταίει σε κάτι; Καλημέρα.
Δημοσίευση σχολίου