9 Σεπ 2008

Ο Μπάμπης ο "Φλου"...


Μια ιστορία θα σας πω
για το Μπάμπη, το Μπάμπη το φλου
που του'λεγες "Ρε Μπάμπη τι τρέχει εδώ"
σου'λεγε "Φλου, φίλε όλα είναι φλου"

Κι εσύ λάμπεις, Μπάμπη μου
Χαράλαμπος - aka "Μπάμπης" - Χριστόγλου, "Μπαμπίκος" ή "Μπαμπίνος" για τους ραδιοφωνικούς θαυμαστές του. Το "βαρύ πυροβολικό" των ραδιοκυμάτων. Διευθύνων Σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος του ραδιοφωνικού σταθμού NovaSport-FM (τέως SuperSport-FM και Sport-FM) και αρθρογράφος στην εφημερίδα Sportday, ενώ τη σεζόν 2007-2008 διετέλεσε και πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Δηλώνει οπαδός του Ολυμπιακού. Σ'αυτή τη χώρα άλλωστε, ότι δηλώσεις είσαι. Το ραδιοφωνικό του στυλ, τα λέει όλα : "Γνωρίζω τα πάντα. Δεν κάνω λάθος. Βλέπω μπάλα. Εσείς δεν ξέρετε, είστε λάθος, δεν ξέρετε από μπάλα". Δε το λέει, αλλά το εννοεί. Όσοι προσπάθησαν να συνομιλήσουν μαζί του αλλά είχαν αντίθετη γνώμη, αυτό ακριβώς αποκόμισαν.

Τι είναι όμως ο Μπάμπης; Είναι θεότητα των Ίνκας; Είναι ο εξαδάχτυλος βασιλέας; Είναι Νεφελίμ, Ελοχίμ, Ελ; Ο ίδιος δηλώνει "Ολυμπιακός απ'τους παλιούς". Ανήκει στο γνωστό παρεάκι δημοσιογράφων που ξεκίνησαν με τον ραδιοφωνικό Sport-FM (που ελλείψει σοβαρού ανταγωνισμού έκανε πάρτι στα FM), έκαναν την περαντζάδα τους απ'το συνδρομητικό κανάλι, έβγαλαν τη "Sportime", διασπάστηκαν και έβγαλαν τη "Goalnews", ξαναδιασπάστηκαν και έβγαλαν τη "Sportday".

Ο οπαδός του Μπάμπη
Ο Μπάμπης έχει το δικό του κοινό στο ραδιόφωνο. "Γειά σου ρε Μπαμπίνο, μόνο εσύ τα λες έξω απ'τα δόντια" είναι ένας γνωστός πρόλογος ή επίλογος ακροατή-οπαδού του. Όπως επίσης και το "Μπάμπη ντρέπομαι που είμαι Ολυμπιακός με αυτά που γίνονται". Όλης της Γης οι κολασμένοι, ψάχνουν στο Μπάμπη τη σωτηρία τους, τη λύση στο πρόβλημα τους. "Μπάμπη γιατί έδιωξε το Λεμονή ο Κόκκαλης ρε Μπάμπη;", "Μπάμπη δε μου σηκώνεται, τι να κάνω Μπάμπη μου;", "Ρε Μπαμπίνο, πες τίποτα για τον απατεώνα το Βαλβέρδε που έφερε ο Κόκκαλης", "Γειά σου ρε Μπάμπη συνέχισε να μας φτιάχνεις". Με το Μπάμπη να απαντά με τη βαριά φωνή του καταλλήλως. Άλλοι έχουν για όνειρο ζωής την επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα. Άλλοι να πάνε στο φεγγάρι. Άλλοι στο Ταζ Μαχάλ. Η μεγαλύτερη στιγμή του οπαδού του Μπάμπη είναι να φάει στο Artisti Macaroni και να σφίξει το χέρι του Μπάμπη.

Μπάμπης και Ολυμπιακός
Στο κυρίως θέμα, που είναι και η σχέση του Μπάμπη με τον Ολυμπιακό. Ποτέ δεν είναι ευχαριστημένος. Αυτή η ρημάδα η ομάδα ποτέ δεν είναι πλήρης. Παίζει φέτος μπαλάρα στο 2ο ημίχρονο με τον Αστέρα, "πρέπει να πάρει κι άλλους παίκτες" ο Μπάμπης. Πάει πέρυσι ο Ολυμπιακός με Λεμονή και κερδίζει 2 εκτός έδρας ματς, "θα τα'χε κερδίσει πιο άνετα αν είχε πάρει κι άλλους παίκτες" ο Μπάμπης. Τα "Babis Facts" λένε :

* Ο Μπάμπης είναι πιο Ολυμπιακός απ'όλους τους Ολυμπιακούς.
* Ο Μπάμπης ξέρει ποιό είναι το καλό της ομάδας. Μόνο αυτός, κανείς άλλος.
* Ο Μπάμπης είναι καλύτερος προπονητής / πρόεδρος / τεχνικός διευθυντής και οικονομικός διευθυντής απ'όλους όσους ήρθαν - είναι - θα έρθουν στον Ολυμπιακό.
* Ο Μπάμπης φωνάζει χρόνια τώρα για πολλά θέματα, αλλά ο πρόεδρος δε τον ακούει. Καλά να πάθει.
* O Μπάμπης αφιλοκερδώς λέει τη γνώμη του και μια και μοιράζεται τις σκέψεις του για τον Ολυμπιακό με όλους εμάς, βγάζει μπλουζάκια, DVD, Videos, εφημερίδες, συλλεκτικά τεύχη και άλλα πολλά που έναντι συμβολικού αντιτίμου πουλάει σε μας, τους ταπεινούς οπαδούς.
* Τελευταίο και σημαντικότερο : Ο Μπάμπης έχει πάντα δίκιο. Για όλα τα θέματα.

Σε αυτό το σημείο, ας δούμε το φαινόμενο Μπάμπης σε βάθος χρόνου...

Ο Μπάμπης βλέπει μπάλα
Ας πάμε λίγο πίσω... Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 2005. Ο Μπάγεβιτς έχει... απολυθοπαραιτηθεί και έχει στηθεί το γαϊτανάκι της ανεύρεσης του διαδόχου. Με τη διαφαινόμενη έλευση του Γάλλου Λε Γκουέν να οδηγείται σε ναυάγιο, ο Μπάμπης φορτσάρει : "ΚΟΥΜΑΝ η ιδανική λύση για Ολυμπιακό", συνεχίζοντας απ'τις εκπομπές του να αναλύει στους γεμάτους θαυμασμό ακροατές του τους λόγους που ο Ολλανδός ήταν ιδανική επιλογή. Ο Μπάμπης "έπαιζε" Κούμαν ακόμα και όταν ο Ολλανδός κατέληξε στη Μπενφίκα. Ο Κούμαν τον... επιβεβαίωσε. Η Μπενφίκα τον έδιωξε κακήν κακώς, ενώ στη συνέχεια της καριέρας του στην Ισπανία, λίγο έλειψε να στείλει τη - φιναλίστ του Champions League πριν λίγα χρόνια - Βαλένθια στη... Segunda Division. Ο Μπάμπης έπεσε μέσα.

Αγαπημένη του ενασχόληση, το... δελτίο ελλείψεων του Ολυμπιακού. "Λείπει τερματοφύλακας, σεντερ φορ, σεντερ μπακ, δεξί μπακ, αμυντικό χαφ, αριστερός εξτρεμ και αριστερός ψάλτης" διανθισμένο πολλές φορές με υπερτονισμό της αναγκαιότητας ανανέωσης της ομάδας. Παράδειγμα η περίπτωση του Βασίλη Τοροσίδη : "Είχα γράψει σε ανύποπτο χρόνο και πριν φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα πως για τον Ολυμπιακό είναι απαραίτητο να βρει τον τρόπο να κάνει μετάγγιση ελληνικού αίματος ή, αν θέλετε, να βρει λύσεις από το εγχώριο πρωτάθλημα. Από τους νέους ποδοσφαιριστές έχω εκφράσει πολλές φορές την άποψη ότι η πλέον «ψημένη» περίπτωση είναι αυτή του Τοροσίδη. Παίκτης πολυσύνθετος που μπορεί να καλύψει πολλές θέσεις στην άμυνα και σίγουρα με μεγάλη αυτοπεποίθηση στις ικανότητές του, τον παρομοιάζω εξαιτίας αυτής της πολυσύνθετης ικανότητάς του με τον Πατσατζόγλου. Σίγουρα στη θέση του σέντερ μπακ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του Αβραάμ Παπαδόπουλου. Επίσης και ο Γκαλίτσιος μπορεί να αποτελέσει μία αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση, όπως και ο Σπυρόπουλος του Πανιωνίου, προκειμένου να ενισχυθούν τα άκρα της άμυνας".

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ολυμπιακός αποκτά τον... top of the list του Μπάμπη, Βασίλη Τοροσίδη. Τι λέει όμως ο γκουρού; "Ο Ολυμπιακός ναι μεν έκανε την πρώτη κίνηση με την απόκτηση του Τοροσίδη, αλλά ας μην ξεχνάμε πως δεν ήταν αυτό το βασικό πρόβλημα, ούτε το πρώτο μέλημα". Μα καλά ρε Μπάμπη, αυτός δεν είναι ο πολυσύνθετος που μπορεί να καλύψει πολλές θέσεις;

"Περιμένω να δω με αγωνία κάποια αντίστοιχα φιντάνια, όπως αυτά που έχουμε δει κατά διαστήματα σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, στον Ολυμπιακό. Εχω πει κατά καιρούς ότι η πλέον εξασφαλισμένη μέθοδος για να μπορέσεις να έχεις το υπόβαθρο να φτιάξεις μια καλή ομάδα είναι να βγάζει το μαγαζί και το ίδιο καλούς παίκτες, διότι με το να αγοράζεις μόνο δεν γίνεται δουλειά και ούτε αυτό σου εξασφαλίζει και την επιτυχία. Το ότι ο Ολυμπιακός είναι πρώτος με έξι πόντους διαφορά χωρίς να έχει παίξει τίποτα το ιδιαίτερο σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να δώσει ευκαιρίες σε νέα δικά του παιδιά, και όχι μόνο σε νεαρούς που αγοράζει, να φορέσουν και αυτά την ερυθρόλευκη φανέλα και να τους δοθεί μία ευκαιρία να μπορέσουν κάποια στιγμή να παίξουν σε αυτή την ομάδα. Με το να δίνεις μόνο δανεικούς παίκτες από εδώ και από εκεί μέχρι να φτάσουν σε μία ηλικία που φυσιολογικά μαραζώνουν, χωρίς να έχουν πάρει ποτέ την ευκαιρία να παίξουν κάποια στιγμή, δεν γίνεται τίποτα. Κι έτσι δεν δίνεται και ποτέ η ευχέρεια στην ομάδα να ανασάνει κάπως οικονομικά και να μη χρειάζεται πάντοτε μεταγραφές, διότι απλούστατα παίκτες δεν θα παράγονται ποτέ από τα σπλάχνα του συλλόγου και μόνο θα αγοράζονται. Την Κυριακή το απόγευμα είδαμε στον Παναθηναϊκό ένα αυθεντικό προϊόν της Παιανίας να καταθέτει τα διαπιστευτήριά του έπειτα από μόλις δύο εβδομάδες συστηματικής προπόνησης με την πρώτη ομάδα. Στην ΑΕΚ ο Φερέρ έριξε τρεις φορές βασικό στο Τσάμπιονς Λιγκ έναν 18χρονο που τα έφερε βόλτα μια χαρά και βέβαια και οι υπόλοιποι έχουν πάρει τις ευκαιρίες τους σε πολύ σημαντικά παιχνίδια, έχοντας βγάλει τον Ισπανό ασπροπρόσωπο. Στον ΠΑΟΚ, εξαιτίας και των προβλημάτων, οι νέοι έχουν πάρει εδώ και καιρό ψήφο εμπιστοσύνης. Στον Ολυμπιακό κάποια στιγμή τα ταλέντα δεν θα πρέπει να αξιοποιηθούν ή δεν θα πρέπει ο Θρύλος να βγάλει κάποια παιδιά από τα σπλάχνα του; Με τον Φακίνο, για τον οποίο τόσο καλά λόγια είχαμε ακούσει, τι γίνεται και γιατί δεν του δίνεται ευκαιρία;".

Φυσικά, σε περίπτωση που έμπαιναν βασικοί "οι νεολαίοι" και ο Ολυμπιακός έχανε το πρωτάθλημα, ποιός τους έσωζε εκεί στην ΠΑΕ απ'τη δίκαιη οργή του Μπάμπη...

Το... δυνατό του σημείο φυσικά, είναι η στήριξη στον εκάστοτε προπονητή, όταν αυτός δε λέγεται Ντούσαν Μπάγεβιτς. Για το Σόλιντ και το μπλοκάκι του νομίζω είναι περιττό να θυμίσουμε τι είχε ακούσει. Ας πάμε λίγο πιο μετά. Αρχές του 2007 πάντα και ο Μπάμπης κάνει "πλάτες" στο νέο προπονητή, Τάκη Λεμονή : "Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού έδωσε μία εικόνα του πώς τουλάχιστον πιστεύει στο μυαλό του ότι θα πρέπει να είναι η ομάδα. Κάτι ανάλογο θεωρώ πως θα δούμε και στον αγωνιστικό χώρο, με δεδομένο πως μόλις ο Θρύλος αρχίσει να αφομοιώνει αυτά που θέλει ο προπονητής, πιστεύω θα δούμε πολύ καλύτερα πράγματα".

Στη συνέχεια, επικροτεί-χειροκροτεί την απόφαση Κόκκαλη να κρατήσει το Λεμονή και τη νέα σεζόν : "H διευκρίνιση του Σωκράτη Κόκκαλη αναφορικά με το μέλλον του Τάκη Λεμονή θεωρώ πως μας έδωσε αρκετό φως, αν και βέβαια ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με τις αποφάσεις του προέδρου. Σημασία έχει πως προκειμένου ν' αναζητήσει την τύχη του σε έναν ξένο προπονητή, όπου έχει δει και έχει «αποδεί» με τους ξένους, ο Κόκκαλης φαίνεται (πιθανόν) διατεθειμένος αυτή τη στιγμή να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σ' έναν Ελληνα τεχνικό. Κι αυτό κάτω από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν το καλοκαίρι έχει μια λογική. Ο Ολυμπιακός θέλει κατά κύριο λόγο έναν άνθρωπο που να μπορεί να αξιοποιήσει τους αρκετούς ντόπιους και ξένους νέους παίκτες που θα έρθουν στην ομάδα το καλοκαίρι. Γι' αυτό και προτίθεται να πορευθεί με έναν Ελληνα προπονητή, από το να ψάχνει για έναν ξένο που, και καλός να είναι, δεν είναι βέβαιο πως θα μπορέσει να αξιοποιήσει σωστά το υλικό".

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Μπάμπης κατακεραυνώνει αυτούς που... επευφημούσε, με αφορμή την ήττα με 2-0 απ'τον ΠΑΣ Γιάννινα για το κύπελλο : "Τα Γιάννενα είναι μία πολιτεία με πολύ καλή ποδοσφαιρική ομάδα. Στην πόλη εμφανίστηκε ο Καραγκιόζης ντυμένος στα ερυθρόλευκα. Μπήκε στο γήπεδο των «Ζωσιμάδων» και έδωσε παράσταση. Μέχρι και τα μικρά παιδιά έσκασαν στα γέλια. Τέτοιο ξεκάρδισμα καιρό είχαν να το πάθουν στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Γέλιο μέχρι δακρύων. Ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Τάκης Λεμονής παρουσίασε μια παράσταση θεάτρου σκιών άνευ προηγουμένου. Γιατί σκιές ήταν οι δεκατέσσερις ποδοσφαιριστές που χρησιμοποίησε ο κόουτς. Είπα να γράψω σκιές του πραγματικού εαυτού τους, αλλά το ξανασκέφτηκα. Γιατί δηλαδή να είναι όλοι αυτοί που βγάζουν το παντεσπάνι τους στου Ρέντη πολύ καλύτεροι από όσο μας παρουσιάστηκαν. Ο Μπόρχα, ο Παππάς, ο Μπαμπαγκίντα, ο Ταραλίδης τι σπουδαίο έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν για να απογοητεύει το παρόν τους. Αν είναι να στενοχωριέσαι, αξίζει για τον μουντιαλικό Καψή, τον Καφέ που πήγε μέχρι το Εuro και τον Μπουλούτ που δυσκολεύεται να πάει την μπάλα πέντε μέτρα μπροστά. Ολοι μαζί έγιναν μια μπουκιά από τον «Αγιαξ της Ηπείρου». Νίκη-μεγάλη υπόθεση για την ομάδα του Αλέξη Κούγια, που έδειξε ότι έχει προσόντα να αλλάξει κατηγορία και να σταθεροποιηθεί στη Σούπερ Λίγκα. Εκεί που παίζουν άλλοι μπροστά σε άδεια γήπεδα. Ο δε Λεμονής ας σταματήσει να παριστάνει τον Τραπατόνι στις προπονήσεις. Το να μην παίρνει χαμπάρι ότι υπάρχουν παίκτες που τον παίρνουν ήδη στο «ψιλό», το καταλαβαίνω. Το να μη βλέπει -τρία παιχνίδια τώρα- τι γίνεται μέσα στο γήπεδο, μου κάθεται άσχημα".

Ο Μπάμπης δηλαδή, που πριν λίγες ημέρες ζητούσε "να πάρουν ευκαιρίες και οι νεότεροι", απεφάνθη πως κακώς έγινε κάτι τέτοιο και χαρακτήρισε "καραγκιοζοπαίκτη" αυτόν που λίγες εβδομάδες είχε χαρακτηρίσει ως... ιδανική επιλογή. Και κλείνει με το μνημειώδες : "Αυτός ο Ολυμπιακός χρειάζεται γενική επισκευή και πέταμα". Μεγάλα λόγια από έναν μεγάλο Ολυμπιακό.

Οι μεγάλες αγάπες πάνε στον παράδεισο
Τακτικός θαμών του Artisti Macaroni ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και μεγάλη συμπάθεια του Μπάμπη. Αγαπημένες ατάκες του : "Τώρα που ο «Τζόλε» πήρε τα πάνω του, όλα θα γίνουν πολύ πιο απλά για τον Θρύλο" και "ο Τζόρτζεβιτς έκανε και πάλι τη διαφορά". Και τι το στραβό σε αυτό, θα αναρωτηθεί κανείς. Κανένα. Αν λεγόταν πριν από 4 χρόνια. Ο "Τζόλε" δεν αντικαθίσταται ενώ όταν άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα το ενδεχόμενο παραγκωνισμού του, βγήκαν "χαρτί και καλαμάρι" τα λεγόμενα στα αποδυτήρια. Ας θυμηθούμε ένα πρόσφατο κείμενο - ερωτική επιστολή του Μπάμπη προς τον Τζόλε :

"Επειδή άκουσα πολλά πράγματα και όντως ήταν δίκαια τα περισσότερα απ' αυτά για τον Λέτο, αναφέρω πως θα πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι και στις συγκρίσεις και σε ό,τι μπορεί να κάνει κάθε ποδοσφαιριστής. Ο Αργεντινός έδειξε πολλά καλά στοιχεία, αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη για να γίνει Τζόρτζεβιτς θα πρέπει να κάνει πολλά πράγματα στον Ολυμπιακό και γενικά στην καριέρα του. Ολα αυτά που έφτιαξε μέσα στο γήπεδο ο αριστεροπόδαρος νεαρός ήταν εξαιρετικά, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως επρόκειτο για ένα ματς, το οποίο στο δεύτερο μέρος είχε «ανοίξει» πάρα πολύ. Επίσης, σημασία έχει να γίνουν όσα είδαμε σε υψηλού δείκτη δυσκολίας παιχνίδια για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τον ποδοσφαιριστή. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω πως δεν είναι παίκτης που μπορεί να προσφέρει και μακάρι να μπορούσαμε να τον αποκτήσουμε κανονικά, για να έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο και να μην ψάχνουμε πάλι και για πολύ καιρό να βρούμε «Τζόλε». Ομως κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει την τεράστια προσφορά του αρχηγού όλα αυτά τα χρόνια, τι σημαίνει για την ομάδα, αλλά και τι φόβητρο αποτελεί για τους αντιπάλους. Ακόμα και τα τελευταία χρόνια, που ο «Τζόλε» δεν είναι στην ακμή του, όλοι φοβούνται την καλή μέρα του μεγάλου αρχηγού και πάντοτε τον τρέμουν. Είναι εκείνος που πάντοτε δίνει το σύνθημα μέσα στο γήπεδο, ο πρώτος που πάει να μαρκάρει ακόμα και τώρα στα 36 του. Γι' αυτό καλό θα είναι να είμαστε πιο μετρημένοι και όχι επιπόλαιοι σε ορισμένες συγκρίσεις".

Το κείμενο γράφτηκε μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Σεμπάστιαν Λέτο με τη φανέλα του Ολυμπιακού, στο φιλικό αγώνα με τη Ρασίνγκ Σανταντέρ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάμπης υποστηρίζει το Τζόρτζεβιτς στα δύσκολα. Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται... όσες φορές κι αν χρειαστεί. Την επομένη του φιλικού με την Αλ-Χιλάλ στο Καραϊσκάκη, ο Μπάμπης επανέρχεται :

"Αρχίζω να γράφω μετά το 3-0 και, έχοντας παρακολουθήσει 70 λεπτά παιχνιδιού, καταγράφω τα εξής: Άλλος είναι ο Ολυμπιακός με τον «Τζόλε» μέσα και άλλο δίχως αυτόν. Ο Λέτο μπορεί να είναι μεγάλο ταλέντο, παικτάρα, να έχει όλα τα φόντα να παίξει μεγάλη μπάλα στο μέλλον, αλλά ακόμα Τζόρτζεβιτς δεν είναι. Πολλή κατάχρηση προσπαθειών, κάποιες εκ των οποίων ήταν τραβηγμένες από τα μαλλιά. Αντίθετα, με την είσοδο του αρχηγού μέσα στο παιχνίδι ο Θρύλος έγινε πολύ πιο ουσιαστικός στο παιχνίδι του".

Προσκυνούμε...

Ο Μπάμπης μάνατζερ
Το κορυφαίο κείμενο του Μπάμπη ή Μπαμπίκου ή Μπαμπίνου γράφτηκε στις 05/09/2008. Μια ημέρα νωρίτερα, η Sportday - αφορμής δοθείσης της παράτασης της μεταγραφικής περιόδου για 15 ημέρες - είχε παρουσιάσει μια λίστα με 50 περίπου ποδοσφαιριστές που είναι ελεύθεροι, άρα θα μπορούσαν να υπογράψουν σε κάποια Ελληνική ομάδα. Ο Πανιώνιος έκανε το "μπαμ" με τον Ουρουγουανό Αλφάρο Ρεκόμπα - παίκτη που προτάθηκε τόσο την σεζόν 2007-2008 όσο και 2008-2009, αλλά δεν προχώρησε, κυρίως λόγω των απαιτήσεων του παίκτη - και ο Μπάμπης - που θεωρούσε τον Ρεκόμπα "χαβιάρι" για τον Ολυμπιακό - εξανέστη. Θαυμάστε :

"H «SportDay» πρόσφερε τη δυνατότητα στους ανθρώπους των ομάδων να μάθουν ποιοι είναι οι ελεύθεροι τους οποίους μπορούν να προσθέσουν στο δυναμικό τους στις επόμενες 10 μέρες, όταν και θα εκπνεύσει η προθεσμία για τους ποδοσφαιριστές χωρίς εργασία αυτή τη στιγμή. Ο Πανιώνιος ήδη έσπευσε και απ' ό,τι φαίνεται θα φέρει έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν έρθει στη χώρα μας, τον Αλβάρο Ρεκόμπα. Ο Ολυμπιακός άραγε απ' όλους αυτούς που παρουσίασε η εφημερίδα δεν θα μπορούσε να σπεύσει να φέρει κάποιον; Θα τελειώσει αυτό το έξτρα διάστημα των μεταγραφών, ο Θρύλος δεν θα έχει κάνει τίποτα κι εύχομαι να μη χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο οι της διοίκησης που δεν έκαναν άλλη μεταγραφή, έστω και σε αυτό το έξτρα διάστημα. Είναι προφανές πως η περσινή χρονιά δεν μπόρεσε να διδάξει τους «ερυθρόλευκους» ορισμένα πράγματα. Πρέπει να συμβεί κάποιος τραυματισμός για να αντιληφθεί κανείς ότι υπάρχουν ελλείψεις που πρέπει να καλυφθούν; Το γεγονός πως ο Ολυμπιακός αγωνίζεται στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και το ότι τα έσοδα για φέτος είναι περιορισμένα δεν αποτελούν επιχειρήματα για τη λογική με την οποία ο Θρύλος δεν πάει να πάρει κάποιον ποδοσφαιριστή από αυτούς που είναι ελεύθεροι. Ο πρόεδρος έδωσε εντολή να βρεθεί επιθετικός για τον Δεκέμβριο, αλλά έως τότε τι γίνεται; Θεωρώ πως κι ένας ακόμα μέσος δεν θα κακόπεφτε στον Βαλβέρδε. Οσο περισσότερες είναι οι επιλογές τόσο το καλύτερο. Ο Ολυμπιακός αφήνει ανεκμετάλλευτο αυτό το διάστημα και ευελπιστώ να μη μετανιώσουν στη διοίκησή του αν δεν κάνουν κάποια κίνηση στις επόμενες 10 ημέρες για κάποιον ποδοσφαιριστή, τον οποίο δεν είναι ανάγκη να χρυσοπληρώσουν".

Οπότε στα "Babis Facts", προσθέστε κι άλλο ένα : Ο Μπάμπης είναι καλύτερος μάνατζερ και απ'τον... καλύτερο μάνατζερ. Λαμόγιο Πίνι Ζαχάβι, τρέμε...

Επίλογος
Σε όσα ματς έπαιξαν οι "πάλιουρες" - φιλικά και μη - φέτος,και ήταν κατά γενική ομολογία κακοί, καμμία - μα καμμία - φορά δε διέρρευσε το περιεχόμενο των διαλόγων στα αποδυτήρια, γιατί δε νομίζω π.χ. στο ματς της Κύπρου ο Βαλβέρδε να μιλούσε στον πληθυντικό και να κερνούσε τσάϊ τους παίκτες. Το Σάββατο 06/09/2008 στο ΦΙΛΙΚΟ παιχνίδι με τον Ιωνικό, βγήκαν χαρτί και καλαμάρι τα όσα είπε ο Βαλβέρδε στον Αργεντινό μέσο Σεμπάστιαν Λέτο. Δεν έχω δεί ποτέ σε αλλόθρησκες εφημερίδες π.χ. "Σκοτώθηκαν στην προπόνηση ο τάδε με τον δείνα" ή "Χοντρό χέρι του Χ στους παίκτες του".

Ο Μπάμπης - όπως δυστυχώς κι άλλοι ρεπόρτερ Ολυμπιακού - είναι πρώτα απ'όλα φίλοι με κάποιους παίκτες και προσπαθούν να έχουν καλές σχέσεις με την "αυλή" του προέδρου. Έτσι "τσιμπάνε" τις ειδησούλες - κουτσομπολιά - σχολιάκια. Με μια παραίνεση του στυλ "ο μαλάκας ο Ισπανός μας κάνει τη ζωή δύσκολη, γράψε κάτι" εύκολα προκύπτει ένα άρθρο που λέει "ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ". Με μια άλλη παραίνεση του στυλ "αυτός θέλει να μας καθαρίσει απ'την ομάδα, γράψε κάτι", εύκολα βγαίνει άλλος ένας τίτλος "ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΘΡΙΑΜΒΩΝ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ" κ.ο.κ.

Ο Ολυμπιακός, ο οπαδός, αυτός που πάνω απ'όλα αγαπάει την ομάδα και επαγγέλεται δημοσιογράφος, οφείλει να σκέφτεται δέκα φορές αυτό που θα γράψει πριν το γράψει με γνώμονα οτι προέχει πάντοτε το καλό της ομάδας. Δε συντηρεί ένα θέμα που συνέβη ημέρες ή και εβδομάδες πριν δίνοντας του κάθε μέρα και διαφορετική διάσταση. Τσακώθηκε ο Βαλβέρδε με το Λέτο; Το ανέφερες, το σχολίασες, τέλος. Από εκεί και πέρα, το να αναδείξεις πάλι "το μεγαλείο του Τζόλε" και τις "ευθύνες Βαλβέρδε" σε τι ακριβώς ωφελεί την ομάδα;

Καταλήγοντας : Ο Μπάμπης είναι τόσο Ολυμπιακός, όσο είναι και όλοι οι άλλοι "Ολυμπιακάρες" που ανακάλυψαν οτι υπάρχει ποδοσφαιρική ομάδα με αυτό το όνομα απ'το καλοκαίρι του 1997 και μετά, μετά την επιστροφή του Ολυμπιακού στους τίτλους. Στα δύσκολα όμως, ούτε στα ραδιόφωνα τους ακούγαμε, ούτε στις τηλεοράσεις τους βλέπαμε, ούτε να πουλάνε μπλουζάκια του Τζιοβάνι στο στούντιο ή να διαφημίζουν πως "οι παίκτες του Ολυμπιακού γευματίζουν στο Artisti Macaroni".

Υ.Γ. 1 : Οι ειδήσεις που μας σερβίρουν καθημερινά είναι διανθισμένες με το προσωπικό χούϊ του καθενός. Άλλος αρχίζει τη μουρμούρα μέρα-νύχτα, γιατί η μουρμούρα στον Ολυμπιακό πουλάει (και μαζί πουλάει και φύλλα). Άλλος κλαίει ακόμα τη φυγή του Μπάγεβιτς (γειά σου Κώστα Νικολακόπουλε). Άλλος καταριέται τη διοίκηση επειδή έδιωξε το Λεμονή (γειά σου Μιχάλη Τσόχο). Άλλος κοντεύει να κάνει τον... Αλέφαντο μόνιμο συνεργάτη (γειά σου Θέμη Σινάνογλου). Άλλος κάνει το άσπρο-μαύρο, προκειμένου να εξυμνήσει το μεγαλείο του προέδρου (γειά σου Σωτήρη Πουλόπουλε). Παραδείγματα δεκάδες. Ο καθένας όπως τον βολεύει.

Υ.Γ. 2 : Θα πεί κανείς "καλά, εσύ νομίζεις καλύτερος είσαι;". Όχι, δεν είμαι καλύτερος. Γράφω όμως σ'αυτό το blog για τον Ολυμπιακό επειδή ο Ολυμπιακός είναι το μεράκι μου και δεν ευελπιστώ να βγάλω λεφτά απ'αυτό. Λέω τα πράγματα απ'τη δική μου οπτική γωνία, σαν ένας απλός οπαδός της ομάδας όπως ελεύθερα μπορεί ο καθένας να κάνει και κάνει και όχι σαν επαγγελματίας δημοσιογράφος που στην τελική έχει τη δύναμη μέσω των ΜΜΕ να "περάσει γραμμή". Δεν έχω πληροφόρηση "εκ των έσω" ούτε μου δίνει ειδησούλες κανένας κολλητός μου παίκτης ή προσωπικό της ΠΑΕ. Απλά γράφω αυτό που βλέπω χωρίς να προσδοκώ σε βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα ωφέλη.

Υ.Γ. 3 : Άμα έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς...


18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίος! Ξέχασες στο υστερόγραφο να αναφέρεις και τον μέγα Θέμη Σινάνογλου, ο ποίος έχει κράξει όλους τους προπονητές του Ολυμπιακού εκτός από τον Αλέφαντο! Ο άνθρωπος βλέπει μεγάλη μπάλα!

Ανώνυμος είπε...

pesta xrysostome....

Joe Dalton είπε...

Το χειρότερο είναι ότι έχει αφήσει και κάποια ακόμα που μπορούσε να πει αλλά πλέον θα επέσυραν και μήνυση...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστός! Μας έπρηξε όλο το καλοκαίρι, θέλουμε επιθετικό και χαφ. Εντάξει για την επίθεση, αλλα χαφ γιατί θέλουμε? Άλλη ομάδα βλέπει αυτός?

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο κομμάτι, αν και το περίμενα με άλλη αναλογία χολής-υλικού (για να μην παρεξηγούμαστε, ότι του έγραψες του αξίζει και με το παραπάνω, απλά προφανώς δεν είχες συγκεντρώσει ακόμα άλλο υλικό - δεν πειράζει, εν καιρώ... έχουμε να διαβάσουμε μαλακίες ακόμα). Ας πούμε, χρήσιμο θα ήταν κάποιος παλαιότερος να μας πει πραγματικά τι ακριβώς έκανε ο Μπάμπης αλλά και όλοι οι προαναφερθέντες (ειδικά ο Πουλόπουλος) στο τέλος των πέτρινων χρόνων, και πότε άρχισαν να βγαίνουν από το καβούκι τους. Οπότε καλό θα ήταν το επόμενο σπέσιαλ κομμάτι να είναι προς αυτή την κατέυθυνση. Μία τελευταία παρατήρηση: Δε χρειάζεται να απολογείσαι γιαυτά που γράφεις, όλοι καταλαβαίνουν ότι τα κάνεις για την καύλα σου, σε όποιον δεν αρέσει μπορεί να μη σε διαβάζει. Πάντως είσαι μακράν ο τελευταίος που θα αφήσει τα προσωπικά κολλήματα (που ολοι έχουμε) να τον επηρεάσει. Συγχαρητήρια για το blog

Ανώνυμος είπε...

Pesetero δυσκολεύομαι να βρω άρθρο σου που να διαφωνώ μαζί του.. Έχεις γνώμη, άποψη, στυλ..
Η αμόλυντη αγάπη σου για τον Ολυμπιακό μας σου προσφέρει "φώτιση"..

υγ. Ένα παρόμοιο αναλυτικό σου αρθράκι και τη γενικότερη άποψη σου για το Πανούτσο?
υγ2. Ελπίζω να έχεις για καιρό το μεράκι και την ενέργεια να ασχολείσαι έτσι ενεργά με το blog σου.. Κόκκινη όαση στην έρημο της ελληνικής μιζεροαθλητικογραφίας..

Ανώνυμος είπε...

o diogo εχει παει ηδη για τορτελινια στο artisti
κατα τα αλλα μπραβο
δυσκολεύομαι να βρω άρθρο σου που να διαφωνώ μαζί σου Έχεις γνώμη, άποψη, στυλ χιουμουρ

Ανώνυμος είπε...

Δε βλέπω γιατί το τι γράφει ο Μπάμπης ή ο κάθε Μπάμπης ειναι σημαντικό , στο φινάλε ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει ότι θέλει

Ο κόσμος έχει μάτια , βλέπει και δε τρώει κουτόχορτο ,στη πραγματικότητα τα γραφόμενα και τα λεγόμενα των ΑΡΔ δεν έχουν καμία επιρροή . Ο Χρίστογλου ακόμα και να έχει ύποπτες προθέσεις είναι απλά κάποιος που γράφει για το Θρύλο , όχι κάποιος που πέρνει αποφάσεις ( εκτός και αν δεν ισχύει το γεγονός πως η ΠΑΕ κάνει πάντα το αντίθετο απο αυτά που προτείνειο Μπάμπης)

Για τον Πατσά ένα έχω να πώ, η ΠΑΕ πρέπει να τον πληρώνει αργομισθία ακόμα και αν δεν εμφανίζετε ούτε στις προπονήσεις γιατί αυτή του κατέστρεψε τη καργιέρα.

Ανώνυμος είπε...

Τα έχουνε κονομήσει πουλώντας ολυμπιακοφροσύνη. Αντε με τους αξύριστους, κοντούς, χοντρούς

Ανώνυμος είπε...

...kai tis gynaikes twn xontrwn kai aksyristwn. neo fyntani h kyria tsoxou - kountourh...

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια…και όπως λέει ο σοφώς λαός…. όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια…Μπάμπης

Anasto είπε...

Μπάμπη, Μπαμπίνο εσύ είσαι ρε μεγάλε? Μιας και βγήκες βόλτα στην μπλογκόσφαιρα, αυτό το μπλογκ το έχεις πάρει γραμμή?

http://siteseein.gr/2006/08/artisti-macaroni.html

"Αν αποφασίσετε να πάτε στο Artisti Macaroni αλλάξτε γνώμη. Το service είναι απαράδεκτο και το φαγητό κοινό. Απλά θα το μετανιώσετε. Αν είστε μικρολίμανο προτιμήστε το Vosporos ή αν θέλετε ιταλικό προτείνω La Pasteria (Φάληρο και Γλυφάδα είναι από τις καλύτερες κατά την γνώμη μου) ή φυσικά La Strega!"

Για να μην πληκτρολογείς τσάμπα, κάνε copy-paste (ρώτα τον Μ.Σ. πως γίνεται, ξέρει αυτός) το σχόλιο "Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια…και όπως λέει ο σοφώς λαός…. όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια…Μπάμπης"

Φιλική συμβουλή: κάνε κουμάντο πρώτα στο εστιατόριο σου και μετά δώσε τα πολύτιμα φώτα σου στους διοικούντες τον Ολυμπιακό.

Ανώνυμος είπε...

BABI eisai agrammatos

Ανώνυμος είπε...

kai fysika na mhn ksexasoume ta anamnhstika mplouzakia kai kasetes apo th synenteuksi tou magou otan kai syginithike kai eklapse

paraligo tha vgazame kai syllektika myksomanthla

Παναγιώτης είπε...

Δεν διαφωνώ μ' αυτά που γράφετε, όμως δεν μπορώ να συμφωνήσω σε όλα γιατί γνωρίζω τη σελίδα του μόνο λίγο καιρό.
ΔΙΑΦΩΝΩ όμως κάθετα σε μεθόδους όπως αυτή του "Anasto".
Ηρεμα φίλε Anasto, η κριτική στο λινκ που μας δίνεις είναι πάνω απο 25 μήνες (2 χρόνια +) παλιά και μπορεί να μην ισχύει πλέον. Εκτός αν ήθελες να του καταφέρεις χτυπήματα "κάτω απ' τη ζώνη".
Κι εσύ ρε Μπάμπη για εξήγησέ μας: Ποιόν εννοείς "αλεπού", τι δεν φτάνει και το κάνει "κρεμαστάρι";
Εσύ τα έφτασες όλα;

Ανώνυμος είπε...

To na ginete kapios plousios mesa apo tin doulia tou den me enoxlei eksalou auto einai stoxos olon.

Episis den me enoxlei to na ginete kapios plousios poulontas Olympiakofrosini dioti den fteei autos an iparxei kosmos pou psaronei me tetia pragmata kai stirizei tetious anthropous,kosmos opos autoi pou agorazoun Protathliti tou Aektzi Poulopoulou i kosmos pou kremete apo to stoma tou kathe Xristoglou,Nikolakopoulou,Tsoxou,Samothraki kai den simazeuete agorazontas Sportday,Fos kai akougontas Sportfm kathimerina.Autoi poulane to proion tous kai ta koroida to agorazoun opote mages einai autoi pou poulane kai konomane.

Alla enoxloun stin simperifora kai tis drastiriotites tou Mpampi Xristoglou alla distixos den einai dinaton na ta poume dimosios dioti meta tha iparksoun megala mpleksimata me tis arxes kai tous dikigorous kai emeis den ta pame toso kala me tis arxes opos o kirios Shisha Club pou periergos einai to MONADIKO megalo club ston Peiraia gia logous gnostous stin topiki koinonia.....

Παναγιώτης είπε...

Η κριτική προς τον "Φλου" γίνεται (και πολύ σωστά) πάνω στην "ολυμπιακοφροσύνη" που μας πουλάει κι όχι στις άλλες δραστηριότητές του. Αφού γράφεις για "δικηγόρους και αρχές", σημαίνει ότι κάποιων άλλων καθήκον είναι να τις "διευκρινίσουν και να τις πατάξουν".
Αναφέρεις επίσης μια σειρά από φυλλάδες που κατά τη γνώμη σου δεν πρέπει να διαβάζουμε (σωστά).
Δεν είναι όμως το ίδιο κακό και ίσως χειρότερο να στηρίζουμε τις απόψεις μας σε φήμες (άκουσα, μου είπαν, λέγεται κ.ά.πολλά);
Δεν αμφισβητώ: «Autoi poulane to proion tous kai ta koroida to agorazoun opote mages einai autoi pou poulane kai konomane».
Υπάρχει όμως πάντα ένα μεγάλο "όμως". Αποκλείεις 100% κάποιος απ' αυτούς να τα γράφει έτσι όπως τα πιστεύει, ορμώμενος απ' την αγάπη του προς τον ΘΡΥΛΟ όπως εμείς;
Χαρακτηρίζεις ΑΕΚτζή τον Πουλόπουλο του Πρωταθλητή. Γιατί; Εδωσε ποτέ δικαιώματα από τότε που γράφει στον Π. και δεν το αντιλήφτηκα;
Με την ίδια λογική θα μπορούσε ο καθένας να χαρακτηρίσει τον καθένα μας "ολυμπιακάρα".
Διευκρίνιση: Δεν αγοράζω καμιά φυλλάδα παρά μόνο όταν είμαι στην Ελλάδα. Οι τιμές των ελλ. εφ. εδώ είναι απαράδεκτες (πάνω από 3 €) και με μια μέρα καθυστέρηση.
Διαβάζω διάφορες αθλητικές σελίδες και τον Π. στο διαδίκτυο.
Τρεις στήλες που με εκφράζουν "Κύριε Πρόεδρε", "ΤΟ ΔΕΚΑ ΤΟ ΚΑΡΟ" και "Βαμμένα ΚΟΚΚΙΝΑ ... Μυαλά".
ΚΑΙ (αυτονόητο) Pesetero (σε καθημερινή βάση). Ασχετα αν έχω μερικές "διαφωνιούλες".

Ανώνυμος είπε...

Agapite file se enimerono pos o Poulopoulos einai ek ton idritikon stelexon tis efimeridas DIKEFALOS kai diatirouse xronia tin stili tou se politikes efimerides opou ekane kata tou Olympiakou oti ekane kai o Doukakos otan akoma itan sto New Channel kai evrize oli mera ton Kokali.Opos o Doukakos otan meta egine ipalilos ston Magic arxise na glifei ton Kokali etsi kai o Poulopoulos otan eide pos o Olympiakos poulouse ekane me ton Anastasiadi ton Protathliti kai to riksane kai oi dio stin konoma opote o Poulopoulos ksafnika egine filolympiakos...Autos einai o anthropos pou grafei tin stili pou diavazeis stin efimerida pou apo oti fenete agorazeis.

Kai mias kai anefera ton Doukako endiktika anafero pos stis arxes ton ekpompon tou sto Magic ta misa tilefona ton evrizan gia tin thitia tou sto New Channel kai autos to epeze papia kai tous ekline mexri pou pige o Tsoukalas na ton direi kai klegotan sta skalia tou Magic gia osous kseroun....