15 Μαρ 2012

Ολυμπιακός-Μέταλιστ Χάρκιβ 1-2 : Heaven & Hell...




Τον παράδεισο του 1-0, των δύο δοκαριών και των χαμένων ευκαιριών του πρώτου ημιχρόνου διαδέχθηκε ο εφιάλτης του τελευταίου 15λεπτου. Κατέρρευσε ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο χωρίς Ιμπαγάσα και Μανιάτη και μην έχοντας δυνάμεις από το 65' - 70' και μετά, έχασε από την Μέταλιστ Χάρκιβ με 1-2 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Europa League. Κρίμα και άδικο να έρθει έτσι αυτός ο αποκλεισμός μετά από ένα σπουδαίο πρώτο ημίχρονο, αλλά δυστυχώς το ποδόσφαιρο διαρκεί 90' (ενίοτε και παραπάνω). Μοιραίος του αγώνα ο Μπάλας Μέγκιερι, με σπουδαίες επεμβάσεις, απόκρουση πέναλτι, αλλά και δύο "δικά του" γκολ. Η προσοχή τώρα στο ματς της Κυριακής που αποκτά χαρακτήρα τελικής μάχης.


Ο αγώνας
Με το 4-2-3-1 επέλεξε να ξεκινήσει το ματς για τον Θρύλο ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Μπάλας Μέγκιερι πήρε θέση κάτω από τα δοκάρια, οι Βασίλης Τοροσίδης και Χοσέ Χολέμπας στα άκρα της αμυντικής γραμμής με τους Αβραάμ Παπαδόπουλο και Ιβάν Μαρκάνο στο κέντρο της, τους Γιάννη Μανιάτη και Πάμπλο Ορμπαΐθ σε ρόλο αμυντικών χαφ με τον Αριέλ Ιμπαγάσα σε ελεύθερο ρόλο μπροστά τους, τους Νταβίδ Φουστέρ και Κέβιν Μιραλάς στα άκρα από τη μέση και μπροστά και τον Ραφίκ Τζεμπούρ στην κορυφή της επίθεσης. Ο Μίρον Μάρκεβιτς από πλευράς Μέταλιστ επέλεξε ένα πιο επιθετικογενές 4-3-3 και ξεκίνησε το ματς με τους Ντισλένκοβιτς στα δοκάρια, Βιγιάγκρα - Πάπα Γκουέγε - Πσενίτσνιχ και Τορσιλιέρι στην άμυνα, τους Τόρες - Κλέιτον Σαβιέ - Μπλάνκο στην τριάδα του άξονα και του Σόσα - Μάρλος - Τάισον από τη μέση και μπροστά. Στον πάγκο από πλευράς μας έμειναν οι Ρόι Κάρολ, Τάσος Παπάζογλου, Φρανσουά Μοδέστο, Ζαν Μακούν, Κόλιν Καζίμ - Ρίτσαρντς, Τζαμέλ Αμπντούν και ο Ντιόγο, ενώ για την Μέταλιστ οι Γκοριαϊνόβ, Μπερεζόβτσκουκ, Σελάγιεβ, Βαλάβιεβ, Ομπράντοβιτς, Ραντσένκο και Ντέβιτς.

1ο λεπτό, πρώτη καλή στιγμή για το Θρύλο... Ο Βασίλης Τοροσίδης πήρε την πάσα του Πάμπλο Ορμπαΐθ στα δεξιά, έβγαλε μια σέντρα την οποία φάνηκε να καθαρίζει ο Ντισλένκοβιτς, ο οποίος όμως την έχασε μέσα απ'τα χέρια του για να προλάβει με δεύτερη προσπάθεια, πριν προλάβει ο Μιραλάς να μπεί στη φάση. Αμέσως μετά ο Αριέλ Ιμπαγάσα πέρασε μια πάσα στην πλάτη της άμυνας της Μέταλιστ, με τον Τζεμπούρ να διεκδικεί και τον Ντισλένκοβιτς να μπλοκάρει. Η πίεση από πλευράς Θρύλου συνεχιζόταν : Στο 3ο λεπτό ο Χοσέ Χολέμπας εκτέλεσε ένα φάουλ από δεξιά, ο Πάπα Γκουέγιε πήγε να διώξει τη μπάλα και λίγο έλειψε να τη στείλει αυτογκόλ, με τη μπάλα να περνάει τελικώς κόρνερ. Από το κόρνερ, στο 4ο λεπτό, ήρθε η μεγαλύτερη μας ευκαιρία όταν ο Ιμπαγάσα εκτέλεσε πλασαριστά στον Μιραλάς, με τον Βέλγο από πολύ πλάγια θέση να επιχειρεί ένα φαλτσαριστό σουτ που πήρε πορεία προς το αριστερό παραθυράκι του γκολκίπερ της Μέταλιστ, με τη μπάλα να σταματάει στη συμβολή των δοκαριών! Το πρώτο... κύμα της πολιορκίας έληξε στο 5ο λεπτό, με μια εκτέλεση φάουλ από τον Αριέλ Ιμπαγάσα από πολύ πλάγια θέση, λίγο άουτ πάνω απ'το δοκάρι του Ντισλένκοβιτς.

9ο λεπτό και νέα μεγάλη ευκαιρία, με τον Τοροσίδη από δεξιά να περνάει και να βγάζει τη σέντρα στο ύψος  της μικρής περιοχής, εκεί που ο Νταβίδ Φουστέρ επιχειρεί ψαλιδάκι, με τη μπάλα να περνάει λίγο άουτ. Στο 10ο λεπτό ήρθε και η ευκαιρία της Μέταλιστ η οποία έκανε αισθητή την παρουσία της, όταν ο Τορσιλιέρι εκτέλεσε ένα πλάγιο από αριστερά, ο Τόρες πέταξε τη μπάλα με τη μία στον Τάισον που έφυγε από το μαρκάρισμα των Αβραάμ και Τοροσίδη, μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε, με τον Αβραάμ να ακουμπάει τη μπάλα ελάχιστα και τον εξερχόμενο Μέγκιερι να αποκρούει σωτήρια με τα πόδια σε κόρνερ. Ο Θρύλος βγήκε στην αντεπίθεση με τον Φουστέρ να ανοίγει δεξιά για τον Τοροσίδη που επιχείρησε τη σέντρα, με τον Πσενίτσνιχ να προλαβαίνει τον Μιραλάς και να διώχνει σε κόρνερ. Από το κόρνερ όμως, ήρθε η επιβράβευση της υπεροχής μας : Η αρχική εκτέλεση κόπηκε από την άμυνα της Μέταλιστ, με τη μπάλα να φτάνει στον Χοσέ Χολέμπας. Ο Γερμανός έκανε μια πολύ ωραία ντρίμπλα στον Βιγιάγκρα, έβγαλε μια σέντρα στο δεύτερο δοκάρι εκεί που είχε ανέβει ο Ιβάν Μαρκάνο, ο οποίος με άπιαστη κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της Μέταλιστ για το 1-0 στο 14ο λεπτό!

Τρία μόλις λεπτά μετά το γκολ, χάθηκε τεράστια ευκαιρία για το 2ο : Στο 17' λοιπόν, ο Νταβίδ Φουστέρ πήρε την πάσα του Πάμπλο Ορμπαΐθ και με ωραία προσποίηση έβγαλε μια εξαιρετική κάθετη μπαλιά στον Τζεμπούρ. Ο Αλγερινός βγήκε μόνος στην πλάτη της άμυνας των Ουκρανών, αλλά έχασε το κοντρόλ λίγο πριν πλασάρει, με αποτέλεσμα όταν έκανε το πλασέ του, να αποκρούσει σωτήρια ο εξερχόμενος Ντισλένκοβιτς με τα πόδια. Ο Θρύλος δεν σταματούσε την πίεση και στο 21' έχασε νέα, τεράστια ευκαιρία : Ο Κέβιν Μιραλάς εκτέλεσε ένα κόρνερ στέλνοντας τη μπάλα στο δεύτερο δοκάρι, εκεί που ο Βασίλης Τοροσίδης σηκώθηκε ψηλότερα απ'όλους, έπιασε την κεφαλιά, με τη μπάλα να χτυπάει και πάλι στο δοκάρι και τη Μέταλιστ να σώζεται ξανά.

Η Μέταλιστ είχε αρχίσει να επιστρατεύει το σύστημα... "κλωτσάω όπου βρω", με την ανοχή του Ρουμάνου διαιτητή. Στο 28' χάσαμε άλλη μια σπουδαία ευκαιρία, όταν ο Πάπα Γκουέι έκανε ένα άσχημο διώξιμο πάνω στα πόδια του Φουστέρ, ο οποίος δοκίμασε να πλασάρει με τη μία με τη μπάλα να βρίσκει στο γόνατο του Τζεμπούρ και καταλήγει άουτ. Τελικώς, στο 32ο λεπτό ήρθε η πρώτη κίτρινη κάρτα - επιτέλους - για παίκτη της Μέταλιστ, όταν "κιτρινίστηκε" ο Βιγιάγκρα για σκληρό μαρκάρισμα στον Χολέμπας. Στο 35' είχαμε κι άλλη μεγάλη ευκαιρία, όταν ο τραγικός Πάπα Γκουέι πήγε να γυρίσει τη μπάλα προς τα πίσω και παρα λίγο να τη στείλει στα δίχτυα του Ντισλένκοβιτς. Στο 36' είδε την κίτρινη κάρτα και ο Μπλάνκο, ενώ στο 39' είχαμε άλλη μια καλή στιγμή, όταν ο Μιραλάς έκανε μια ατομική προσπάθεια του Μιραλάς από δεξιά, αλλά επέλεξε να σουτάρει από πολύ πλάγια θέση, με τον Ντισλένκοβιτς να μπλοκάρει εύκολα. Στο 40' χάθηκε άλλη μια καλή στιγμή με τον Γιάννη Μανιάτη να κλέβει τη μπάλα, να κάνει μια επέλαση και να σουτάρει λίγο πριν μπεί στην περιοχή, με τον Ντισλένκοβιτς να αποκρούει με διπλή προσπάθεια. Το ημίχρονο έκλεισε στο 1-0 για το Θρύλο, με μια αναγκαστική αλλαγή όμως, αφού ο Αριέλ Ιμπαγάσα ένιωσε ενοχλήσεις στη γάμπα και αποχώρησε, για να πάρει τη θέση του ο Ζαν Μακούν στο 44ο λεπτό.



Αλλαγή για τη Μέταλιστ με το ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου, με τον Μάρλος να αποχωρεί και να αφήνει τη θέση του στον Μάρκο Ντέβιτς. Η πρώτη ευκαιρία του δευτέρου μέρους ήταν και πάλι από πλευράς μας, όταν ο Χοσέ Χολέμπας και πάλι χόρεψε τον Βιγιάγκρα, έβγαλε μια ωραία σέντρα στο ύψος της μικρής περιοχής, με τον Ζαν Μακούν να πετάγεται στην πορεία της μπάλας, να κάνει το πλασέ και τη μπάλα να περνάει ελάχιστα πάνω απ'το οριζόντιο δοκάρι της εστίας της Μέταλιστ. Στο 49' η Μέταλιστ ξεδίπλωσε μια γρήγορη αντεπίθεση και κατάφερε να κάνει ένα σουτ με τον Μπλάνκο, όμως ο Αβραάμ Παπαδόπουλος του έκλεισε έξυπνα το χώρο με αποτέλεσμα το σουτ του παίκτη της Μέταλιστ να φύγει μακριά από την εστία του Μέγκιερι, που καλού-κακού έπεσε για να κλείσει τη γωνία του. Σειρά μας για αντεπίθεση και άλλη μια καλή στιγμή με τους Μακούν και Μιραλάς να αλλάζουν ωραία την μπάλα και τον Βέλγο να "σπάει" τη μπάλα αριστερά στον Χολέμπας. Ο Γερμανός σταμάτησε τη μπάλα και επιχείρησε ένα σουτ, όμως ο Βιγιάγκρα κόντραρε τη μπάλα η οποία κατέληξε στα χέρια του Ντισλένκοβιτς.

Πρόβλημα για την ομάδα στο 57ο λεπτό... Ο Γιάννης Μανιάτης σε μια προσπάθεια του ένιωσε τράβηγμα στο πόδι και έπεσε στο έδαφος, με τον Πάμπλο Ορμπαΐθ να αναγκάζεται να κάνει το φάουλ στον Ντέβιτς για να σταματήσει το παιχνίδι και να δεί και την κίτρινη κάρτα. Ο Μανιάτης έκανε νόημα πως δεν μπορεί να συνεχίσει και ο Ερνέστο Βαλβέρδε άμεσα έκανε την 2η του αλλαγή, αποσύροντας τον τραυματισμένο μέσο του για να περάσει στη θέση του τον Φρανσουά Μοδέστο. Στο 63' πήγαμε από το πουθενά να βάλουμε ξανά στο ματς τους Ουκρανούς, όταν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έκοψε ωραία τον Σόσα, αλλά στη συνέχεια δε συνεννοήθηκε καλά με τον Τοροσίδη και "πούλησε" ξανά τη μπάλα στον Τάισον που σούταρε με τη μία, με τον Μπάλας Μέγκιερι να είναι σε ετοιμότητα, να πέφτει στην δεξιά του γωνία και να αποκρούει σε κόρνερ.

Μεγάλη ευκαιρία στο 71ο λεπτό για την Μέταλιστ : Ο Τοροσίδης έχασε τη μπάλα (ζήτησε φάουλ) από τον Τόρες στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ο Μπλάνκο έγινε κάτοχος της μπάλας, μπήκε από αριστερά στην περιοχή και σούταρε στην κλειστή γωνία, αλλά η μπάλα χτυπάει στο δεξί δοκάρι του Μέγκιερι και απομακρύνθηκε στη συνέχεια. Στο 74' ήρθε η σειρά μας να χάσουμε μια καλή ευκαιρία, όταν ο Μιραλάς έβγαλε μια σέντρα από δεξιά, ο Μακούν από το ύψος της μικρής περιοχής "χάιδεψε" τη μπάλα με το κεφάλι, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει εύκολα ο Ντισλένκοβιτς. Νέα ευκαιρία είχαμε στο 75' όταν ο Χοσέ Χολέμπας επιχείρησε ένα δυνατό διαγώνιο σουτ με τη μπάλα να περνάει λίγο δίπλα από το δεξί δοκάρι του Ντισλένκοβιτς, για να απαντήσει η Μέταλιστ στο 76' με ένα σουτ του Κλέιτον Σαβιέ που απέκρουσε εξαιρετικά ο Μέγκιερι.

Και φτάνουμε στο δραματικό τελευταίο δεκαπεντάλεπτο. Στο 77ο λεπτό, ο Φρανσουά Μοδέστο έκανε ένα βλακώδες πέναλτι, πιάνοντας τη μπάλα με το χέρι σε προσπάθεια του Ντέβιτς να μπεί στην περιοχή, βλέποντας και την κίτρινη κάρτα. Την εκτέλεση του πέναλτι ανέλαβε ο ίδιος ο Ντέβιτς, ο οποίος πήγε να μιμηθεί τον Άντον Πανένκα και να σκάψει τη μπάλα στο κέντρο της εστίας, ο Μέγκιερι έφαγε την προσποίηση και πήγε να πέσει αλλά βλέποντας οτι η μπάλα πήγαινε πολύ αργά προς το τέρμα, ξανασηκώθηκε και την μπλόκαρε, ξεσηκώνοντας το Καραϊσκάκη! Στη συνέχεια είδε την κίτρινη κάρτα ο Αβραάμ Παπαδόπουλος στο 79' και στο 81' ήρθε - δυστυχώς - η ισοφάριση : Ο Τάισον έκανε μια σέντρα από αριστερά, ο Μέγκιερι επιχείρησε λανθασμένη έξοδο (δεν είχε καλή θέση), ο Βιγιάγκρα έκανε την προβολή με τον Ούγγρο να χάνει τη μπάλα μέσα απ'τα χέρια του και τον Βραζιλιάνο της Μέταλιστ με κεφαλιά απ'τη γραμμή του τέρματος να ισοφαρίζει το ματς.

85ο λεπτό και η Μέταλιστ έχασε μεγάλη ευκαιρία όταν ο Ντέβιτς - που ξεκίνησε πάντως από εμφανή θέση οφσάιντ - βγήκε απέναντι στον Μέγκιερι που του έκλεισε το οπτικό πεδίο, πλάσαρε προς το τέρμα με τον Τοροσίδη να απομακρύνει πάνω στη γραμμή. Από το κόρνερ όμως... ήρθε η καταστροφή : Ο Τάισον εκτέλεσε στο πρώτο δοκάρι, ο Μέγκιερι έμεινε ακίνητος στη γραμμή του και ο Ντέβιτς μπροστά στο τέρμα πλάσαρε στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-2, ενώ πανηγύρισε έξαλλα με χειρονομίες και τα τοιαύτα και είδε και την κίτρινη κάρτα. Ο Βαλβέρδε έκανε την 3η του αλλαγή αποσύροντας τον Ορμπαΐθ  για να βάλει τον Ντιόγο στο 88', ενώ στο 90' η Μέταλιστ έβγαλε αντεπίθεση με τρεις παίκτες, τελικός αποδέκτης ο Ντέβιτς που σούταρε, με τον Μέγκιερι να κάνει σπουδαία απόκρουση. Η Μέταλιστ έχασε κι άλλη ευκαιρία στις καθυστερήσεις με νέα αντεπίθεση και σουτ του Σόσα που έφυγε λίγο δίπλα απ'το αριστερό δοκάρι του Μέγκιερι. Το παιχνίδι έκλεισε με μια αλλαγή για τη Μέταλιστ (Βαλάγιεβ αντί Μπλάνκο) και ένα σουτ της απελπισίας από τον Ντιόγο που έφυγε μακριά άουτ. 1-2 και άδοξος αποκλεισμός...

Κριτική
Μπάλας Μέγκιερι : Ο ήρωας της τραγωδίας. Θαρρείς και τον σημάδεψε η Θεά Τύχη, για να γίνει ο τραγικός ήρωας του έργου. Από τους πρωταγωνιστές του ματς, με σπουδαία παρουσία και επεμβάσεις, μέχρι και απόκρουση πέναλτι. Και εκεί ακριβώς, μέσα σε ένα πεντάλεπτο, κάνει δύο μεγάλα λάθη, όσα δεν είχε κάνει σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Να πεί κανείς οτι δεν ήταν καλός; Θα είναι υπερβολή. Τι να πείς όμως που ήταν μέσα και στα δύο γκολ των Ουκρανών;

Βασίλης Τοροσίδης : Άλλη μια Βιτάμ Soft εμφάνιση, για να μην πω τίποτα χειρότερο. Είχε κάποιες καλές στιγμές στο ματς, όπως στη φάση του δοκαριού, αλλά και πάλι λίγα πράγματα. Καλούτσικο πρώτο ημίχρονο, τραγικό δεύτερο - στο τελευταίο 20λεπτο έπαιζε και τραυματίας και τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα.

Αβραάμ Παπαδόπουλος - Ιβάν Μαρκάνο : Οι δύο στόπερ μας σήμερα, πάλεψαν όσο μπορούσαν. Ο ανεβασμένος Ισπανός πέτυχε το γκολ που έδωσε την βεβαιότητα για την πρόκριση, έδωσε πολλές μάχες στην άμυνα, όπως και ο Αβραάμ που στο πρώτο ημίχρονο είχε καταπιεί τον Μάρλος. Στο δεύτερο ημίχρονο ταλαιπωρήθηκαν από τον Ντέβιτς, αλλά είχαν χάσει την πίεση της μεσαίας γραμμής αφού ο Μανιάτης ήταν εκτός ματς και οι αντικαταστάτες του αλλού.

Χοσέ Χολέμπας : Ο καλύτερος μας παίκτης σήμερα για μένα. Σπουδαία εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο, στο οποίο είχε γλεντήσει τον Βιγιάγκρα, ενώ σέρβιρε και το γκολ στον Μαρκάνο. Αν ήταν πιο τυχερός ή πιο προσεκτικός, ίσως είχε πετύχει κι αυτός ένα γκολ. Πολύ τρέξιμο σε άμυνα και επίθεση, κρίμα που δεν επιβραβεύθηκε και με πρόκριση.

Πάμπλο Ορμπαΐθ : Σε ρόλο anchorman με τον Μανιάτη μπροστά του να κάνει το τρέξιμο και τον Ιμπαγάσα να κρατάει καλά τη μπάλα, έκανε τρομερή δουλειά. Όταν αποχώρησαν και οι δύο και μπήκαν οι Μοδέστο - Μακούν, τον έβαλαν στη μέση οι Λατινοαμερικάνοι της Μέταλιστ και τον έκαναν γιο-γιο. Δεν ήταν κακός, αλλά στο δεύτερο μέρος δεν μπόρεσε να βοηθήσει όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι.

Γιάννης Μανιάτης : Με την έξοδο του από το ματς, χάθηκαν τα τρεξίματα στη μεσαία μας γραμμή και η πίεση. Είχε καλή παρουσία, κυκλοφορούσε σωστά τη μπάλα, είχε και μια καλή ευκαιρία να σκοράρει, αλλά τελικά τραυματίστηκε και η προσπάθεια του έμεινε μισή. Η απουσία του επηρέασε την ανασταλτική μας λειτουργία...

Αριέλ Ιμπαγάσα : ... όπως και η απουσία του Ιμπαγάσα επηρέασε τη συνολική λειτουργία της μεσαίας μας γραμμής. Στο 40λεπτο που ο Αργεντινός αγωνίστηκε, ο Ολυμπιακός ήταν αδιαφιλονίκητος άρχοντας του αγώνα, έχοντας μεταξύ άλλων 10 τελικές προσπάθειες έναντι μόλις μίας της Μέταλιστ. Η απουσία του στοίχισε πολύ καθώς ο Ζαν Μακούν που τον αντικατέστησε, σε καμμιά περίπτωση δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στο ρόλο του.

Νταβίδ Φουστέρ : Τρέξιμο, πίεση, αλλά πέραν από μια-δυό καλές μεταβιβάσεις, τίποτε άλλο. Σίγουρα θα είχε γίνει αλλαγή αν δεν είχαμε τους τραυματισμούς του Ιμπαγάσα και του Μανιάτη.

Κέβιν Μιραλάς : Όταν έχεις έναν παίκτη που μπορεί να σου δώσει το κάτι παραπάνω, ξεκινάει εκρηκτικά το ματς στο 15λεπτο και μετά αρχίζει να μαλακίζεται, σου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο. Ο Μιραλάς βάλθηκε να πετύχει το Ευρωπαϊκό γκολ που ψάχνει καιρό τώρα και για να το πετύχει δοκίμαζε πάλι τα απίστευτα : Σουτ από πολύ πλάγια, μετωπικές ανάμεσα από τρείς παίκτες και διάφορα άλλα, όλα αποτυχημένα. Κακή εμφάνιση.

Ραφίκ Τζεμπούρ : Τραγωδία. Απλά τραγωδία. Ο Αλγερινός δείχνει τόσο κουρασμένος, λες και τον βάζουν τα πρωινά να οργώνει πριν την προπόνηση. Στην αρχή έδειξε λίγο ζωντανός, αλλά στη συνέχεια - ειδικά στο 2ο ημίχρονο, ήταν σαν να μην υπήρχε στο γήπεδο με αποτέλεσμα οι αμυντικοί της Μέταλιστ να κερδίζουν μέτρα στο γήπεδο. Ντεφορμέ ή βαριέται; Κατ'εμέ, ότι χειρότερο : Και τα δύο.

Ζαν Μακούν : Έχω την αίσθηση οτι το σημερινό ματς - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - σφράγισε οριστικά την κατάληξη του σίριαλ "παραμένει στον Ολυμπιακό ή επιστρέφει στην Άστον Βίλα". Τίποτα ο Καμερουνέζος σήμερα, δυστυχώς...

Φρανσουά Μοδέστο : Ο χειρότερος του αγώνα μαζί με τους Τζεμπούρ και Τοροσίδη. Κακός στον ανασταλτικό τομέα, πολλά πουλήματα της μπάλας, έκανε και το πέναλτι... Ίσως το χειρότερο παιχνίδι του με τη φανέλα της ομάδας ή έστω, ένα απ'τα χειρότερα.

Ντιόγο : Ούτε πεντάλεπτο δεν πρόλαβε να παίξει. Τι να κάνει...


Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Την στιγμή αυτή είμαστε αρκετά απογοητευμένοι από το πώς εξελίχθηκε ο αγώνας. Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν πολύ καλοί, ενώ μέχρι το 80' δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα από τη Μέταλιστ, που στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που έκανε. Το αποτέλεσμα, μας αφήνει πληγωμένους. Πιστεύω ότι στο πρώτο ημίχρονο μπορούσαμε να πετύχουμε καλύτερο σκορ από το 1-0. Είχαμε τις ευκαιρίες. Στο δεύτερο μέρος χρειαζόμασταν περισσότερη ηρεμία και ψυχραιμία στις φάσεις που δημιούργησε ο αντίπαλος. Μετά το χάμενο πέναλτι, η Μέταλιστ ισοφάρισε και σε μία άτυχη στιγμή για εμάς δεχθήκαμε δεύτερο γκολ. Από εκεί και μετά δεν είχαμε καθόλου χρόνο για να αντιδράσουμε. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι. Άλλες φορές, η τύχη σου χαμογελά και άλλες σου γυρίζει την πλάτη. Απόψε έγινε το δεύτερο. Έχουμε μείνει με την ικανοποίηση από τα καλά παιχνίδια που κάναμε τη φετινή σεζόν στην Ευρώπη, αλλά μας μένει η πικρή γεύση από το αποψινό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να συγχαρώ τους παίκτες για την ευρωπαϊκή διαδρομή μας και για τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπισε τα ευρωπαϊκά παιχνίδια μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός. Aντιμετωπίσαμε στα ίσα μεγάλες ομάδες. Πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι παρά τον αποκλεισμό. Ελπίζουμε γρήγορα να ανακάμψουμε ψυχολογικά για να αντιμετωπίσουμε το παιχνίδι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό.

Δεν πιστεύω πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ματς ο τραυματισμός του Ιμπαγάσα. Σαφώς και ήταν πρόβλημα για εμάς, αλλά είχαμε τον Μακούν, που παίζει καλά στη συγκεκριμένη θέση και μπορεί να τον αντικαταστήσει. Εμείς στο δεύτερο ημίχρονο έπρεπε να προσεγγίσουμε περισσότερο την αντίπαλη εστία και δεν το κάναμε. Η αλήθεια είναι πως στο πρώτο ημίχρονο είχαμε ξεκάθαρες ευκαιρίες. Μπορούσαμε να έχουμε σκορ 2-0 ή 3-0 με τη λήξη του πρώτου μέρους. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Στο πρώτο ημίχρονο δεν κάναμε γκολ τις ευκαιρίες που δημιουργήσαμε. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: αντιμετωπίσαμε δύσκολες ομάδες και είναι δύσκολο για εμάς να κρατήσουμε τον ίδιο ρυθμό και στα δύο ημίχρονα. Επίσης, ξέραμε - όπως και έγινε - ότι η Μέταλιστ θα μας πιέσει. Δεν μας άφησε στο δεύτερο ημίχρονο να ανοιχτούμε. Έχει γρήγορους και δυνατούς παίκτες και μας ανάγκασε να κλειστούμε πίσω στο δεύτερο ημίχρονο. Δεν μας άφησαν να πλησιάσουμε την εστία τους. Επίσης, πρέπει να ξέρει μία ομάδα να διαχειρίζετε όλες τις καταστάσεις ενός αγώνα, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές. Εμείς το καταφέραμε στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, εκτός από τα τελευταία λεπτά, όπου όλα πήγαν στραβά για εμάς και δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.

Ναι, μπορούμε να ανεβάσουμε την ψυχολογία μας ενόψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και πρέπει να κάνουμε. Μην ξεχνάμε τον τρόπο που αποκλειστήκαμε από τη συνέχεια του Champions League, καθώς είχαμε την πρόκριση στην τσέπη μας. Τότε, μας είχε κοστίσει, αλλά έπρεπε να συνεχίσουμε, όπως και κάναμε. Πρέπει να σηκωθούμε, να ανακάμψουμε και να φτιάξουμε την ψυχολογία μας. Παίζουμε για το Πρωτάθλημα, θέλουμε να το κατακτήσουμε και έχουμε ένα σημαντικό παιχνίδι μπροστά μας. Όχι, δεν θα άλλαζα κάτι αν άρχιζε ξανά ο αγώνας. Δεν καταλαβαίνω αυτές τις ερωτήσεις. Και να άλλαζα κάτι, δεν ξέρουμε τι θα είχε γίνει. Στο πρώτο ημίχρονο παίξαμε εκπληκτικό ποδόσφαιρο. Στο δεύτερο ημίχρονο δεν καταφέραμε να διαχειριστούμε τα πράγματα όταν ο αντίπαλος πίεσε την εστία μας. Δεν ξέρω αν είναι αδικία, αλλά είναι σίγουρα έλλειψη τύχης. Προτιμώ να παίζω στην έδρα μας, με αυτό τον κόσμο και σε αυτό το γήπεδο. Μόνο με μία καταστροφή μπορείς να χάσεις σε αυτό το γήπεδο. Αυτό πάθαμε απόψε. Μία καταστροφή. Δεν είναι εύκολο να γίνει ξανά. Τώρα, παίζουμε εκτός έδρας το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, πρέπει να το δεχτούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Δεν έχω ακριβή άποψη για τον τρόπο που δεχθήκαμε το δεύτερο γκολ. Ξέρω μόνο πως κάτι έγινε μέσα στην περιοχή. Ο μόνος λόγος για να αναλύσουμε τη φάση αυτή είναι για να βελτιωθούμε".

Μίρον Μάρκεβιτς : "Στο πρώτο ημίχρονο δεν είχαμε ευκαιρίες και παίξαμε άσχημα. Στο δεύτερο μέρος κάναμε ευκαιρίες, βάλαμε δύο γκολ και μπορούσαμε να βάλουμε κι άλλο. Επηρεαστήκαμε πολύ στο πρώτο μέρος από την ατμόσφαιρα. "Τρακάραμε" στον κόσμο. Στο δεύτερο ημίχρονο συνήλθαμε, βρήκαμε τις ευκαιρίες και χτυπήσαμε. Είδα στο όνειρο τη συμμετοχή του Μάρλος στη βασική εντεκάδα. Δεν είναι έκπληξη το αποτέλεσμα, δεν ήταν κάτι ξαφνικό. Κερδίσαμε πολλά παιχνίδια στο Europa League και το σκορ ήταν αναμενόμενο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Φαίνεται στο ταμπλό. Προχωράμε. Καταλαβαίνω ότι είσαστε θυμωμένοι και δεν το περιμένατε. Η πραγματικότητα λέει ότι εμείς νικήσαμε. Παρόλο που χάσαμε το πέναλτι, είχαμε τις επιθέσεις και τη θέληση και πήραμε αυτό που θέλαμε. Πιστεύαμε στη νίκη και για αυτό είμαστε νικητές".

Μπάλας Μέγκιερι : "Ξεκίνησαμε καλά στο πρώτο μέρος, πιέσαμε, κάναμε φάσεις, βάλαμε ένα γκολ, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει περισσότερα. Ήμασταν καλοί στο πρώτο μέρος, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο πέσαμε σε απόδοση. Ο αντίπαλος μας δυσκόλεψε και μας πίεσε. Μείναμε πίσω, κλειστήκαμε, η Μέταλιστ ανέβηκε, κάναμε λάθη στην άμυνα και δεχτήκαμε δύο γκολ  Ο Ολυμπιακός πιστεύω πως ήταν καλύτερη ομάδα και άξιζε την πρόκριση. Κάναμε λάθη στο τέλος, αλλά αυτά συμβαίνουν. Δεν θα κοιμηθώ απόψε. Πρέπει να κοιτάξουμε όμως να κερδίσουμε το ματς με τον Παναθηναϊκό τώρα".

Κέβιν Μιραλάς : "Παίξαμε πολύ καλά 180 λεπτά, αλλά στα δέκα λεπτά που χαλαρώσαμε χάσαμε την πρόκριση. Ήμασταν καλύτεροι, αλλά πληρώσαμε το γεγονός πως χαλαρώσαμε. Παίζουμε επί δέκα μήνες και η κούραση μας έχει επηρεάσει. Είναι άλλο ματς, πολύ σημαντικό και αν κερδίσουμε θα είμαστε κατά 99% πρωταθλητές. Βάζουμε στην άκρη την κούραση και η ενδεκάδα που θα παίξει θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει".

Νταβίδ Φουστέρ : "Θα είναι δύσκολο να κοιμηθούμε απόψε, αλλά πρέπει να ανακάμψουμε και να σηκωθούμε με διαφορετική ψυχολογία για να νικήσουμε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και να αποδείξουμε πως είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Κάναμε μια αξιοπρεπή πορεία και δείξαμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες ομάδες. Είχαμε μερικά σπουδαία παιχνίδια και αποδείξαμε πως είμαστε σε θέση να σταθούμε ανάμεσα σε αυτούς τους μεγάλους συλλόγους. Είμαστε απογοητευμένοι από τον αποκλεισμό, αλλά σε γενικές γραμμές είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη φετινή μας πορεία".

Ραφίκ Τζεμπούρ : "Παίξαμε κόντρα σε μία πολύ καλή ομάδα που της αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Έχασα την μεγάλη ευκαιρία στο πρώτο μέρος. Αναλαμβάνω την ευθύνη γι' αυτό. Θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό το ματς εάν είχα σκοράρει. Κρατάγαμε το ματς στα χέρια μας και δεν φανήκαμε αρκετά δυνατοί για να κρατήσουμε το αποτέλεσμα στην έδρα μας".

Ιβάν Μαρκάνο : "Είμαστε πληγωμένοι αυτή την στιγμή και όλοι στην ομάδα είμαστε πολύ στεναχωρημένοι. Είμαστε πολύ πικραμένοι από τον αποκλεισμό, αλλά οφείλουμε να το ξεπεράσουμε και να συνεχίσουμε. Έχουμε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι στη συνέχεια με τον Παναθηναϊκό και θα πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για αυτό το ματς, καθώς όπως έχουμε πει πρώτος μας στόχος είναι το Πρωτάθλημα. Μέχρι στιγμής κάναμε μία εξαιρετική πορεία στο Europa League, καταφέραμε σημαντικά πράγματα και βρεθήκαμε πολύ κοντά στους "8" της διοργάνωσης. Στο τέλος δείξαμε κούραση και κάναμε λάθη, τα οποία μας στοίχισαν. Τόσο εμείς οι ποδοσφαιριστές, όσο και οι φίλαθλοι μας οφείλουν να το ξεπεράσουν το ότι συνέβη. Συνεχίζουμε. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση, το αντιλαμβάνομαι, αλλά, προχωράμε".


Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Δε βγαίνουν οι λέξεις. Ούτε καν ηλεκτρονικά. Τι να πείς; Τι να γράψεις μετά από μια τέτοια βραδιά;

Υ.Γ. 2 : Να αρχίσεις τα καντήλια για την εγωπάθεια ορισμένων ποδοσφαιριστών; Να μιλήσεις για λάθος επιλογές του προπονητή; Να κράξεις τη διοίκηση; Να δείς οτι η ομάδα ήταν κατάκοπη μετά το 70' από τα συνεχή ματς, να χειροκροτήσεις και να πείς "δεν πειράζει ρε αρρώστια, πάμε γερά, και του χρόνου ακόμα καλύτερα"; Όπως και αν αντιδράσει κανείς δεν έχει άδικο.

Υ.Γ. 3 : Ωστόσο αυτή η ήττα μας πόνεσε. Μας πόνεσε όχι γιατί η Μέταλιστ δεν ήταν ομάδα που θα μπορούσε να μας τρομάξει - που δεν ήταν - αλλά γιατί η φετινή ομάδα μας κακόμαθε, ή μας καλόμαθε - όπως προτιμά ο καθένας ας το πεί.

Υ.Γ. 4 : Μέχρι προχθές εκθειάζαμε το μεγαλείο της που σε χιόνια, κρύα, αντιξοότητες, έπαιρνε αποτελέσματα και έπαιζε ωραία μπάλα. Που είχε τον αέρα του ανίκητου. Που έβγαινε ο ένας, έμπαινε ο άλλος και όλα λειτουργούσαν σαν ρολόι. Με ποδόσφαιρο υπεροχής, όχι ταμπούρι και να κλέψουμε αποτέλεσμα. Και ήρθε το σημερινό ματς να μας παρουσιάσει μέσα σε ένα γαμημένο δεκάλεπτο ότι είχαμε μισήσει να βλέπουμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τότε που ο Στέλιος Γιαννακόπουλος - που ήταν στο σχόλιο του ΑΝΤ1 για τον αγώνα - και οι κολλητοί του έχαναν τις προκρίσεις με έναν τόσο τραγικά προβλέψιμο τρόπο, που πονούσε το μυαλό και μόνο να το σκεφτεί.

Υ.Γ. 5 : Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, που λες και δεν είχε αγγίξει μπάλα ποτέ, έβλεπε και έλεγε τα απίστευτα : "Δεν βάζει ένα δεύτερο γκολ η ομάδα για να σιγουρέψει την πρόκριση". Λες και όταν έπαιζε εκείνος μπάλα, είχαμε ταράξει τους αντιπάλους στα "σίγουρα δεύτερα γκολ". Η λες και παίζαμε φιλικό με την ομάδα νέων.

Υ.Γ. 6 : Τέλος πάντων, τόσα βλέπει, τόσα λέει - δεν είναι αυτός το θέμα μας. Ο αποκλεισμός μας πόνεσε περισσότερο, γιατί φέτος η ομάδα έδειξε ώριμη και έτοιμη για το βήμα παραπάνω. Φέτος η συγκυρία ήταν ιδανική : Με μια καλή κλήρωση, μπορούσαμε δικαιολογημένα να ονειρευόμαστε την τετράδα. Για πρώτη φορά νιώσαμε οτι το μεγάλο βήμα, ήταν τόσο κοντά. Και πράγματι ήταν : Γι'αυτό και αυτή η ήττα πονάει πολύ. Όπως ένα όνειρο τόσο ζωντανό και όμορφο, που όταν ξυπνάς εκνευρίζεσαι που ξύπνησες. Μόνο που αυτό δεν ήταν όνειρο, αλλά η πραγματικότητα. Γι'αυτό είναι τόσο εκνευριστικά επίπονο. Να βλέπεις μια ομάδα που θα έπρεπε να έχει φάει 4 γκολ στο ημίχρονο, να πανηγυρίζει πρόκριση μέσα στο σπίτι σου.

Υ.Γ. 7 : Ποδοσφαιριστές σαν αυτόν τον Πάπα Γκουέι, στις οικοδομές δε τους αφήνουν ούτε να πατήσουν το "On" στη μπετονιέρα. Τους έχουν να φέρνουν κανέναν καφέ και αυτό, με επιφύλαξη. Πιο πολύ για καψονάρισμα μάλλον, για να δικαιολογήσει κι αυτός το μεροκάματο. Όσο έβλεπα τη φάτσα του και σκεφτόμουν οτι αυτός ο άνθρωπος θα παίξει στους "8" του Europa League, αρρώσταινα.

Υ.Γ. 8 : ΕΛΕΟΣ με αυτό το κωλομικρόφωνο και το "ΟΥΟΥΟΥΟΥ" λες και είμαστε σε αγώνα μικτής αθίγγανων που κραυγάζουν συνθήματα από το μεγάφωνο του Datsun. ΕΛΕΟΣ.

Υ.Γ. 9 : Δεν θέλω να γράψω τίποτε άλλο. Θα μπορούσα να γράψω εκατοντάδες γραμμές με θετικά και αρνητικά, που μου έρχονται χύμα στο μυαλό. Δεν θα το κάνω τώρα γιατί δεν έχω την ψυχραιμία. Και συν τοις άλλοις, ακολουθούν τα σαλιγκάρια. Οι βάζελοι. Που από αύριο, θα περιφέρουν ξανά τα θλιβερά σαρκία τους με σαρδόνια χαμόγελα και χαιρέκακο δήθεν ενδιαφέρον και φιλοφρονήσεις. Όσο κι αν μας έχει αρρωστήσει η σημερινή ήττα, πλέον ο αγώνας της Κυριακής είναι ο υπέρ πάντων : Κανένας συμβιβασμός πέραν του παρα φύσιν βιασμού των κουνουπιδιών με κώλο. Να τελειώνουμε με αυτούς και μετά να τα πούμε αναλυτικά για τον φετινό Ολυμπιακό.