8 Μαρ 2012

Μέταλιστ Χάρκιβ-Ολυμπιακός 0-1 : Δεν σταματάμε πουθενά...



Μεγάλη νίκη για το Θρύλο στην Ουκρανία επί της Μέταλιστ με 0-1, πάλι με γκολ του Νταβίδ Φουστέρ και η ομάδα είναι ένα βήμα πριν τη φάση των "8". Χωρίς να είμαστε τόσο καλοί όσο στα προηγούμενα Ευρωπαϊκά μας ματς, έχοντας κακή παρουσία στο πρώτο ημίχρονο, καταφέραμε να πετύχουμε το γρήγορο γκολ στο 2ο ημίχρονο με τον Νταβίδ Φουστέρ και να πάρουμε τα ηνία του αγώνα. Χάνει τη ρεβάνς ο πολύ καλός σήμερα Όλοφ Μέλμπεργκ που είδε την κίτρινη κάρτα, εξαιρετικό παιχνίδι από τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, άψογοι και οι Μαρκάνο - Μέγκιερι.

O αγώνας
Με 4-2-3-1 επέλεξε να ξεκινήσει τον αγώνα ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Μπάλας Μέγκιερι κάθησε στα δοκάρια, στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά οι Βασίλης Τοροσίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Όλοφ Μέλμπεργκ και Ιβάν Μαρκάνο, οι Πάμπλο Ορμπαΐθ και Γιάννης Μανιάτης σε ρόλο αμυντικών χαφ με τον Μακούν μπροστά τους σε πιο ελεύθερο ρόλο, οι Νταβίδ Φουστέρ και Κέβιν Μιραλάς ανέλαβαν τα άκρα από τη μέση και μπροστά με τον Ραφίκ Τζεμπούρ να πηγαίνει στην κορυφή της επίθεσης. Από πλευράς Μέταλιστ, ο Μίρον Μάρκεβιτς επέλεξε ένα πιο επιθετικογενές 4-1-4-1 με τους Γκοριάνοφ στα δοκάρια, Βιγιάγρκα - Γκουέγιε - Τορσιλιέρι - Φινίνιο στην τετράδα της άμυνας, τον Εντμάρ σε ρόλο αμυντικού χαφ με τους Κλέιτον και Μπλάνκο μπροστά του, τους Σόσα και Τάισον στα άκρα και τον Κριστάλδο στην κορυφή. Στον πάγκο από πλευράς μας έμειναν Φρανσουά Μοδέστο, Τάσος Παπάζογλου, Χοσέ Χολέμπας, Αριέλ Ιμπαγάσα, Τζαμέλ Αμπντούν, Κόλιν Καζίμ-Ρίτσαρντς και ο πιτσιρικάς Ιβάν Μπάμποβιτς, ενώ για τη γηπεδούχο Μέταλιστ οι Ντισλένκοβιτς, Μπερεζόφτσουκ, Πσενίτσνικ, Ομπράντοβιτς, Χουάνμα, Μάρλος και Ντέβιτς.

Από την πρώτη ματιά που έριχνε κανείς στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Μέταλιστ, καταλάβαινε οτι το θέαμα στο σημερινό παιχνίδι θα ήταν μάλλον όνειρο απατηλό. Η πρώτη καλή στιγμή ήταν από πλευράς μας - μάλλον όχι καλή στιγμή, υποψία ευκαιρίας για την ακρίβεια - όταν ο Τοροσίδης βρέθηκε στην περιοχή των Ουκρανών, κέρδισε μια κόντρα στην περιοχή, επιχείρησε μια σέντρα αλλά η μπάλα πέρασε την τελική γραμμή πριν καταλήξει στα χέρια του Γκοριάνοφ, που ήλεγχε τη φάση. Στο 7ο λεπτό ήρθε η σειρά της Μέταλιστ να πλησιάσει προς το τέρμα μας για πρώτη φορά όταν κέρδισε ένα κόρνερ, η άμυνα μας δεν κατάφερε να διώξει τη μπάλα η οποία στρώθηκε στον Τορσιλιέρι που επιχείρησε τη σέντρα, αλλά την έστειλε πολύ ψηλά, άουτ. Στο 13ο λεπτό είχαμε μια καλή ευκαιρία, όταν ο Γιάννης Μανιάτης πήρε ένα ριμπάουντ έξω από την περιοχή μετά από διώξιμο της άμυνας της Μέταλιστ, έκανε ένα ψηλοκρεμαστό σουτ, με τη μπάλα όμως να φεύγει πάνω απ'τα δοκάρια των Ουκρανών.

Από τα πρώτα λεπτά του αγώνα, ο Ολυμπιακός έδειξε τη διάθεση να μην πιέσει ψηλά, όπως συνηθίζει, αλλά να παραχωρήσει χώρο στη Μέταλιστ. Η Ουκρανική ομάδα το εκμεταλλεύτηκε και άρχισε να ανεβάζει παίκτες από τη μεσαία γραμμή και πάνω. Το ανέβασμα αυτό της Μέταλιστ δεν δείξαμε προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουμε, αφού για ένα 20λεπτο κυριολεκτικά είχαμε πνιγεί σε μια κουταλιά νερό : Αδυνατούσαμε να κοντρολάρουμε το ρυθμό του ματς, δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε μπάλα στα πόδια, δεν μπορούσαμε να μαρκάρουμε στο χώρο, με αποτέλεσμα η μπάλα να βρίσκεται συνεχώς σε Ουκρανικά πόδια. Στο 17' ο Γιάννης Μανιάτης - που δεν πατούσε καλά στα πόδια του στο ξεκίνημα του αγώνα - "πούλησε" τη μπάλα, η Μέταλιστ έβγαλε αντεπίθεση με τον Μπλάνκο να γίνεται τελικός αποδέκτης της μπάλας, να δοκιμάζει το σουτ, με τον Μπάλας Μέγκιερι όμως να μπλοκάρει τη μπάλα.


Το διάστημα μέχρι το 35' ήταν δύσκολο μεν, όχι εφιαλτικό δε. Η Μέταλιστ είχε επιβάλλει πλήρως το ρυθμό της και έφτανε άνετα μέχρι την περιοχή μας, αφού η ταχύτητα των μέσων της δημιουργουσε πρόβλημα στον αργό Ορμπαΐθ, πόσο μάλλον απ'τη στιγμή που οι Μανιάτης και Μακούν είχαν πιεί θάλασσα. Πίσω όμως, υπήρχε το Dynamic Duo, οι Παπαδόπουλος και Μέλμπεργκ με άξιο συμπαραστάτη τον Μαρκάνο που είχε περιορίσει τον Σόσα. Οι Ουκρανοί έφταναν λοιπόν άνετα μεν μέχρι την περιοχή, δεν έβρισκαν τρόπους να μπουν μέσα σε αυτήν, δε. Κάποιες φορές που η μπάλα τρύπωνε στην περιοχή, ο Μέγκιερι με έγκαιρες εξόδους έβγαινε και μάζευε, προσφέροντας πολύτιμα δευτερόλεπτα ηρεμίας στην άμυνα του. Κατά τα άλλα, οι παίκτες της Μέταλιστ γύριζαν τη μπάλα γύρω γύρω και κατέληγαν να κάνουν κάποιο μακρινό σουτ - όπως ο Κριστάλντο π.χ. στο 22ο λεπτό - ή κάποια σέντρα που αν δεν καθάριζαν οι Μέλμπεργκ και Αβραάμ, την καθάριζε ο Μέγκιερι.

Στο 26' ήρθε η πρώτη κίτρινη κάρτα στην αναμέτρηση, την οποία είδε ο Τοροσίδης για φάουλ στον Τάισον. Την εκτέλεση του φάουλ ανέλαβε ο Ξαβιέ, με τον Μέγκιερι να μπλοκάρει σταθερά τη μπάλα και να τελειώνει τη φάση. Στο 29ο λεπτό η Μέταλιστ έχασε την μοναδική ουσιαστικά ευκαιρία της στο πρώτο ημίχρονο, όταν ο Τάισον έβγαλε από δεξιά μια μπαλιά με τον Φινίνιο να πιάνει ένα σουτ στην κίνηση από πλάγια, με τη μπάλα να περνάει δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας μας. Ο Βραζιλιάνος επιχείρησε νέο σουτ στο 31ο λεπτό με τον Τοροσίδη όμως να τον πιέζει και τη μπάλα να φεύγει μακριά.

Κάπου εκεί, σιγά σιγά, αρχίσαμε να ισορροπούμε ξανά το παιχνίδι. Στο 33' ο Κριστάλντο χτύπησε τον Τοροσίδη πάνω στη φάση και είδε την κίτρινη κάρτα, πράγμα που σημαίνει οτι χάνει τη ρεβάνς του Καραϊσκάκη. Το φάουλ ανέλαβε να εκτελέσει ο Πάμπλο Ορμπαΐθ, η εκτέλεση του όμως ήταν κακή και χάθηκε η ευκαιρία για κάτι καλό. Στο 37' είδε την κίτρινη κάρτα και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο οποίος εμπόδισε ποδοσφαιριστή της Μέταλιστ να εκτελέσει γρήγορα ένα πλάγιο. Στο 44' παραλίγο οι Ουκρανοί να βάλουν αυτογκόλ όταν ο Σόσα έκανε μια κεφαλιά προς τα πίσω υπό την πίεση του Τζεμπούρ, με τη μπάλα να περνάει κόρνερ που δεν μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε. Το ημίχρονο έκλεισε με... εχθροπραξίες, με τους Τοροσίδη, Μανιάτη να μπλέκουν εκεί σε μια διένεξη με τους Λατινοαμερικάνους της Μέταλιστ, ήρθε και ο Πάπα Γκουέγιε να ζητήσει τα ρέστα με τον Μέλμπεργκ να πηγαίνει να του... εξηγήσει το όνειρο. Τελικώς Γκουέγιε και Μέλμπεργκ είδαν από μια κίτρινη, με τον Όλοφ να χάνει τη ρεβάνς καθώς συμπλήρωσε τον αριθμό καρτών.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε χωρίς αλλαγές. Ο Ολυμπιακός έχοντας διατηρήσει το "μηδέν" πίσω στο δύσκολο πρώτο ημίχρονο, θέλησε να πιέσει στην αρχή του δεύτερου μισού του ματς για να πιάσει στον ύπνο τους Ουκρανούς. Στο 49' κερδίσαμε ένα φάουλ σε καλή θέση με τον Νταβίδ Φουστέρ, το οποίο εκτέλεσε ο Κέβιν Μιραλάς με τη μπάλα να περνάει λίγο έξω από την εστία των Ουκρανών. Το επιθυμητό όμως ήρθε αμέσως μετά : 50ό λεπτό, ο Κέβιν Μιραλάς βγήκε από δεξιά, έκανε τη σέντρα την οποία δεν έδιωξε καλά η άμυνα των Ουκρανών με τον Νταβίδ Φουστέρ να γίνεται και πάλι ο άνθρωπος του αγώνα, αφού με ψαλιδάκι από τη μικρή περιοχή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και έγραψε το 0-1!

Η Μέταλιστ έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία της στο ματς 5 λεπτά αργότερα, όταν ο Σόσα - στη μοναδική φορά που τον έχασε ο Μαρκάνο - έβγαλε μια επικίνδυνη σέντρα, με τον Έντμαρ να παίρνει την κεφαλιά από την μικρή περιοχή και να στέλνει τελικά τη μπάλα λίγο πάνω απ'τα δοκάρια του Μέγκιερι. Η χαμένη ευκαιρία αυτή σε συνδυασμό με το γκολ του Φουστέρ νωρίτερα, άλλαξε άρδην την εικόνα του αγώνα, αφού πλέον εμείς ήμασταν η ομάδα που ήλεγχε τον ρυθμό του ματς και όριζε την εξέλιξη του. Στο 61' είχαμε και δύο καλές στιγμές, αρχικά με τον Τζεμπούρ που αρκετά μέτρα έξω απ'την περιοχή επιχείρησε ένα σουτ που έφυγε άουτ, ενώ την ίδια τύχη είχε και το σουτ του Ζαν Μακούν αμέσως μετά. Σε εκείνο το σημείο, ο προπονητής της Μέταλιστ έκανε διπλή αλλαγή, θέλοντας να πιέσει περισσότερο η ομάδα του, περνώντας τους Πσενίτσνικ και Ντέβιτς στις θέσεις των Φινίνιο και Μπλάνκο.

Στο 66ο λεπτό ξοδέψαμε ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευκαιρία να φτάσουμε στο 2ο γκολ και να αγκαλιάσουμε την πρόκριση : Από διώξιμο του Ορμπαΐθ, ο Τζεμπούρ τσιμπάει τη μπάλα από τον Έντμαρ και φεύγει μπροστά, έχοντας ολομόναχο αριστερά του τον Μιραλάς. Ο Αλγερινός κοιτάζει τον Βέλγο, τον ξανακοιτάζει και τελικά... πάει να περάσει ανάμεσα από 2 αμυντικούς, χάνει τη μπάλα και ξοδεύει μια τεράστια ευκαιρία! Λίγο έλειψε μάλιστα να το πληρώσουμε αμέσως μετά όταν έπειτα από σέντρα του Βιγιάγκρα ο Τάισον πρόλαβε την έξοδο του Μέγκιερι, αλλά έστειλε τελικά τη μπάλα λίγο δίπλα απ'το δεξί δοκάρι της εστίας μας. Το έγκλημα του Τζεμπούρ επανέλαβε λίγα λεπτά αργότερα και ο Μιραλάς : Στο 70' ο Μιραλάς πήρε τη μπάλα από αριστερά, απέφυγε με πολύ ωραία ντρίμπλα τον Βιγιάγκρα και να μπαίνει στην περιοχή, αλλά αντί να πασάρει στους Μανιάτη - Μακούν που ήταν ολομόναχοι στην περιοχή, έστειλ τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων, αφού η μπάλα κόντραρε σε πόδι αμυντικού.

Τελευταίο τέταρτο στο ματς, με τον Ιβάν Μαρκάνο να βλέπει την κίτρινη κάρτα στο 75' για ένα δυνατό τάκλιν στον Βιγιάγκρα και αμέσως μετά, ο Ερνέστο Βαλβέρδε προχώρησε στην πρώτη του αλλαγή, αποσύροντας τον Ζαν Μακούν για να περάσει στη θέση του τον Φρανσουά Μοδέστο. Ακολούθησε ένα σουτ του Μπλάνκο έξω από την περιοχή στο 79' που πέρασε άουτ, για να γίνει αμέσως μετά και η δεύτερη αλλαγή μας, με τον Χοσέ Χολέμπας να μπαίνει στη θέση του Νταβίδ Φουστέρ. Στο 82' τα πράγματα έγιναν ευκολότερα για εμάς, καθώς ο Έντμαρ πήγε με προτεταμένες τις τάπες σε μια διεκδίκηση με τον Μανιάτη, τον χτύπησε και ο Ούγγρος διαιτητής δικαίως τον απέβαλλε. Ο Μάρκεβιτς έκλεισε τις αλλαγές του αποσύροντας τον Κριστάλντο, περνώντας στη θέση του τον Μάρλος ο οποίος έκανε ένα σουτ στο 87' που δεν ανησύχησε τον Μέγκιερι. Στο 89' ο Χοσέ Χολέμπας είδε κι αυτός την κίτρινη κάρτα και το παιχνίδι έκλεισε λίγο μετά την τρίτη μας αλλαγή, με τον Αμπντύν να μπαίνει στη θέση του Κέβιν Μιραλάς. Τελικό σκορ, Μέταλιστ Χάρκιβ - Ολυμπιακός 0-1 και 3ο "διπλό" στην Ευρώπη για τον Θρύλο φέτος!


Κριτική
Μπάλας Μέγκιερι : Δεν ξέρω αν αυτό που με κερδίζει κάθε φορά που βλέπω τον Μέγκιερι είναι η ψυχραιμία πολύπειρου τερματοφύλακα που έχει, η αποφασιστικότητα στις εξόδους του ή η υποδειγματική του προσήλωση στο παιχνίδι σε όλη τη διάρκεια του ματς. Αν παρατηρήσει κανείς το παιχνίδι του, θα δεί οτι ο Ούγγρος δεν χρειάζεται να κάνει τις μεγάλες, εντυπωσιακές αποκρούσεις, γιατί "καθαρίζει" τις φάσεις βγαίνοντας έγκαιρα απ'την εστία του, αντί να περιμένει τη φάση. Το πραγματικά ανεκτίμητο όμως, είναι το γεγονός οτι έχει καταφέρει να κάνει τους Όλοφ Μέλμπεργκ και Αβραάμ Παπαδόπουλο να μην κοιτάζουν σχεδόν το τέρμα κάθε φορά που η μπάλα πάει προς τη μικρή περιοχή μας. Μαγκιά του χίλια μπράβο στον Ούγγρο και μακάρι να συνεχίσει το ίδιο αποφασιστικά.

Βασίλης Τοροσίδης : Σήμερα έδειξε ζωντανός. Μπορεί επιθετικά να μη βοήθησε σχεδόν καθόλου, αλλά αμυντικά τα πήγε αρκετά καλά. Είχε προβλήματα στο πρώτο ημίχρονο, στο δεύτερο ημίχρονο βελτιώθηκε η αμυντική μας λειτουργία και βελτιώθηκε κι αυτός. Όχι καμμιά μεγάλη εμφάνιση, αλλά τουλάχιστον μια θετική παρουσία.

Όλοφ Μέλμπεργκ - Αβραάμ Παπαδόπουλος : Το σετάκι μας... Ο Σουηδός, δεν άφηνε τον Μέγκιερι να... κάνει τη δουλειά του, καθαρίζοντας όλες τις φάσεις στον αέρα και προσφέροντας λύσεις στα δύσκολα. Ο τεράστιος σήμερα Αβραάμ εκτός του οτι εξουδετέρωσε τον Κριστάλντο, στο πρώτο ημίχρονο που το κέντρο μας ήταν αλλού γι'αλλού, έδωσε ρεσιτάλ αμυντικής ωριμότητας. Τεράστια εμφάνιση, άλλη μία για να είμαι ακριβής.

Ιβάν Μαρκάνο : Από τα καλύτερα παιχνίδια του Ισπανού με τη φανέλα του Θρύλου. Με εξαίρεση μια-δυό φάσεις, εξαφάνισε τον Σόσα και γενικά δεν άφησε να κουνηθεί... μύγα απ'την πλευρά του. Πραγματικά πολύ καλός.

Πάμπλο Ορμπαΐθ - Ζαν Μακούν - Γιάννης Μανιάτης : Βάζω ξανά μαζί και τους τρείς γιατί η εμφάνιση τους πήγε σετάκι : Στο πρώτο ημίχρονο, είχαν πιεί θάλασσα και οι τρείς με αποτέλεσμα να χρειαστεί η εξαιρετική εμφάνιση των Μέλμπεργκ - Παπαδόπουλου. Ο δε Μανιάτης, έκανε το χειρότερο φετινό του ημίχρονο, έχοντας χάσει σχεδόν κάθε μονομαχία και έχοντας πουλήσει πάρα πολλές φορές τη μπάλα. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως, η άνοδος και των τριών βοήθησε την ομάδα να κερδίσει τη μάχη του κέντρου, με τους Ορμπαΐθ και Μακούν να είναι αρκετά καλοί αφ'ενός, τον Μανιάτη να κάνει σπουδαίο δεύτερο ημίχρονο αφ'ετέρου.

Νταβίδ Φουστέρ : Σε μια θέση που συνήθως δεν φαίνεται, ο Ισπανός είχε συνολικά μια μέτρια μεν, αλλά φιλότιμη εικόνα. Αναμφισβήτητα όμως περνάει στους διακριθέντες του αγώνα, αφού πέτυχε το χρυσό γκολ. Κι άλλο γκολ λοιπόν από τον Φουστέρο, το 5ο φετινό στην Ευρώπη. Βρε ας μην παίζει και τίποτε, αν είναι κάθε φορά να βάζει ένα γκολ και να καθαρίζουμε τα εκτός έδρας με νίκες.

Ραφίκ Τζεμπούρ - Κέβιν Μιραλάς :  Είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν αποθεωθεί περισσότερο απ'όλους χάρη στην εκτελεστική τους δεινότητα. Είναι οι παίκτες που ο κόσμος λατρεύει να αποθεώνει. Είναι παίκτες που ο κόσμος συμπαθεί. Το αν συμπαθούν όμως ή όχι ο ένας τον άλλον, είναι καθαρά δικό τους πρόβλημα και καλά θα κάνουν να το λύσουν εκτός ομάδας, γιατί με τα καραγκιοζιλίκια τους που όλο και πληθαίνουν αντί να μειώνονται, πρώτα απ'όλα δεν σέβονται όχι μόνο τον κόσμο, αλλά τους ίδιους τους συμπαίκτες τους. Δεν το καταλαβαίνουν οτι βλάπτουν οι ίδιοι την εικόνα τους έτσι; Δε θέλω να πω τίποτα για την συνολική τους παρουσία στον αγώνα. Μου αρκεί αυτό που είδα στις φάσεις του 66' και του 70', ήτοι τον έναν να κάνει ναζάκια στον άλλον. Και στο καπάκι τη Μέταλιστ να χάνει ευκαιρία να ισοφαρίσει.

Χοσέ Χολέμπας - Φρανσουά Μοδέστο : Πρόσφεραν ανάσες και καθαρό μυαλό στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο και βοήθησαν στον έλεγχο της μεσαίας γραμμής.

Τζαμέλ Αμπντούν : Δεν πρόλαβε να αγωνιστεί ούτε πεντάλεπτο και φυσικά δεν μπορεί να κριθεί.


Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Ηταν πολύ δύσκολα τα πράγματα για μας ειδικά στο πρώτο μέρος, όπου η Μέταλιστ μας πίεσε, μας έκλεισε, είχε τον έλεγχο, μας δυσκόλεψε γενικότερα κι έβγαζε επιθέσεις από παντού. Στην επανάληψη ωστόσο, πιέσαμε τους αντιπάλους μας, ανεβήκαμε πιο ψηλά, πήραμε τον έλεγχο του αγώνα και πήγαμε πολύ καλά. Ευτυχήσαμε να σημειώσουμε και νωρίς το γκολ και φέραμε το ματς στα μέτρα μας. Από τη στιγμή που κερδίσαμε, έχουμε προβάδισμα, αλλά Μέταλιστ είναι πολύ καλή και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και πολλή δουλειά στη ρεβάνς στο Καραϊσκακη. Προ τετραετίας, είχαμε δεχτεί ένα γκολ στο 87ο λεπτό. Τότε παίξαμε πολύ αμυντικά. Στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι από παιχνίδι σε παιχνίδι. Δεν μου άρεσε η εικόνα μας στο πρώτο ημίχρονο. Σίγουρα έχω πολλά να πω στους παίκτες μου, αλλά σίγουρα θα τους πω να συγκεντρωθούν στο ματς με τον Αρη καθώς είναι πολύ δύσκολο. Δεν ξέρω γιατί επιμένετε για τη φάση με τον Τοροσίδη. Δεν ξέρω για ποιον λόγο θεωρείτε ότι ήταν για 2η κάρτα. Δεν μπαίνω σ' αυτή τη διαδικασία - ο διαιτητής παίρνει αποφάσεις, αυτός έχει τον έλεγχο του αγώνα. Το ίδιο και για την κόκκινη κάρτα : Προτιμώ να είμαι προπονητής όχι διαιτητής, αυτός παίρνει αποφάσεις".

Βασίλης Τοροσίδης : "Πιστεύω βάσει αποτελέσματος έχουμε ένα μικρό προβάδισμα. Δεν ξεκινήσαμε καλά στον αγώνα, αλλά στο δεύτερο μέρος παίξαμε καλύτερα, βάλαμε το γκολ, το όποιο μας έδωσε πολλά στον ψυχολογικό τομέα. Στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε κάποια άσχημα αποτελέσματα. Η ομάδα έχει βρει τον δρόμο της και το δείχνει στο γήπεδο. Δεν μ' αρέσει να μιλάω πολύ. Ο κόσμος να έρθει στο γήπεδο με τον Άρη και μετά ακολουθεί ένα δύσκολο ματς με την Μέταλιστ. Ένα μεγάλο μπράβο στο ΑΠΟΕΛ δείχνει ότι οι Έλληνες, γιατί και οι Κύπριοι είναι Έλληνες, έχουν ψυχή και καρδιά. Αυτά τα αποτελέσματα και ως ΑΠΟΕΛ και ως Ολυμπιακός δίνουν μία χαρά στον κόσμο μία ελπίδα. Θέλουμε να συνεχίσουμε τόσο εμείς όσο και το ΑΠΟΕΛ".

Αβραάμ Παπαδόπουλος : "Η Μέταλιστ δεν έκανε την τεράστια ευκαιρία, όλη η ομάδα αμύνθηκε αρκετά καλά και αν ήμασταν προσεκτικοί θα μπορούσαμε να είχαμε ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο για γκολ. Θα μπορούσαμε και δεύτερο γκολ, δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχουμε 90 λεπτά, θεωρώ ότι με τον κόσμο δίπλα μας θα μπορέσουμε να πάρουμε την πρόκριση".

Κέβιν Μιραλάς : "Περιμέναμε ότι θα παίξουν δυνατά και πως θα έχουμε 2-3 ευκαιρίες και σε μια αυτές έπρεπε να σκοράρουμε. Ευτυχώς τα καταφέραμε. Τώρα υπάρχει ένα δεύτερο 90λεπτο πολύ δύσκολο και θα πρέπει να προσέξουμε. Δεν μας ενδιέφερε η ισοπαλία, αλλά πάντα η νίκη, γιατί μας δίνει προβάδισμα για την πρόκριση. Πρέπει να σκεφτούμε τώρα πως έχουμε επαναληπτικό και η Μέταλιστ είναι δύσκολη ομάδα. Εμείς είμαστε ανταγωνιστικοί κι αυτό που θέλουμε είναι να πάμε όσο πιο μπροστά γίνεται. Και προφανώς από τη στιγμή που περάσουμε στην επόμενη φάση θα θέλουμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος της διοργάνωσης. Ο στόχος μας είναι να γράψουμε καινούρια ιστορία στον Ολυμπιακό που δεν έχει πετύχει κανείς στο παρελθόν και μέχρι στιγμής τα πάμε αρκετά καλά και είμαστε σε καλό δρόμο για να τα καταφέρουμε. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τον Άρη, να κερδίσουμε και μετά βλέπουμε και το ματς με την Μέταλιστ".

Όλοφ Μέλμπεργκ : "Δεν ξέραμε πριν το ματς αν θα κερδίζαμε αλλά ξέραμε πως θα παίζαμε για να πάρουμε το καλύτερο δυνατό. Τώρα θα παίξουμε με τον κόσμο δίπλα μας και θα κάνουμε το καλύτερο. Η Μέταλιστ είναι δυνατή και γρήγορη ομάδα αλλά εμείς πήραμε τη νίκη. Κερδίσαμε μια ομάδα που έχει μια από τις καλύτερες επιθέσεις και καλή άμυνα. Εμείς εκμεταλλευτήκαμε την καλή μας άμυνα και το γεγονός πως είμαστε γρήγοροι στις αντεπιθέσεις".

Νταβίδ Φουστέρ : "Είμαι πολύ χαρούμενος που ξανασκόραρα και πήραμε μια σημαντική νίκη καθώς δεν ήταν καθόλου εύκολη. Δεν έχει σημασία πως είμαι πρώτος σκόρερ. Σημασία έχει να είμαστε ομάδα για να έχουμε ακόμη καλύτερη συνέχεια. Θα μου άρεσε να παίξουμε στην Ισπανία για να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας και να έχει πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες. Η ομάδα έχει αποδείξει πως μπορεί να είναι συγκεντρωμένοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, σε όποια διοργάνωση κι αν αγωνίζεται. Για μας πάνω απ' όλα είναι το πρωτάθλημα και ό,τι άλλο είναι να έρθει ας έρθει".

Πάμπλο Ορμπαΐθ : "Ελπίζω να μην ξαναπαίξουμε σε τόσο πολύ κρύο. Είναι πολύ σημαντικό που σκοράραμε εκτός έδρας και διατηρήσαμε το μηδέν στην εστία μας. Έχουμε όμως πολλή δουλειά ακόμη για την πρόκριση και θα πρέπει να είμαστε δυνατοί στο γήπεδό μας. Όλη η ομάδα δούλεψε πολύ καλά, ήταν ενωμένη και συμπαγής και σταθήκαμε πολύ καλά παρά το γεγονός πως οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Η Μέταλιστ μπήκε πολύ δυνατά και μας δυσκόλεψε αρκετά, όμως σιγά σιγά βελτιωνόμασταν. Κάνω τη δουλειά όπως κάθε ποδοσφαιριστής, ο καθένας στην ομάδα έχει το ρόλο του και πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί, αν θέλουμε να είμαστε καλή ομάδα".


Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Τρίτο διπλό για την ομάδα στην Ευρώπη για φέτος. Τρίτο διπλό και μάλιστα με μηδέν παθητικό, χωρίς ταμπούρι και με την ομάδα να ορίζει η ίδια την τύχη της στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα.

Υ.Γ. 2 : Σήμερα δεν ήμασταν όσο καλοί ήμασταν στα προηγούμενα Ευρωπαϊκά μας ματς. Όμως αναγνωρίζω το ελαφρυντικό του πραγματικά άθλιου αγωνιστικού χώρου που θύμιζε το γήπεδο της Ριζούπολης στα τέλη 80s - αρχές 90s. Εκεί εικάζω είναι και η απάντηση στο ερώτημα "γιατί δεν πίεσε η ομάδα από το πρώτο λεπτό, όπως έκανε στα προηγούμενα ματς". Προφανώς ο Βαλβέρδε θα έδωσε τέτοιες οδηγίες, βλέποντας πως η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου δεν ευνοεί για τρεξίματα και πίεση που θα άφηναν ενδεχομένως χώρους. Έτσι επέλεξε να δώσει χώρο εξ'αρχής στους Ουκρανούς και να επιχειρήσει να τους "χτυπήσει" σε κάποια κόντρα.

Υ.Γ. 3 : Αυτό που σίγουρα δεν είχε προβλέψει, είναι η πολύ κακή μας εικόνα στη μεσαία γραμμή. Στο 20λεπτο 15' - 35', το κέντρο έμοιαζε με Ελβετικό τυρί, αφού εκεί ο Πισότε, το χαμίνι του Σάο Πάολο - αυτός ο Έντμαρ, δεν είχε πρόβλημα με κανέναν απ'τους τρείς μέσους μας. Ευτυχώς όμως την τρικυμία στη μεσαία γραμμή εξισορροπούσε η καταπληκτική αμυντική λειτουργία μας, με τους Όλοφ - Αβραάμ να κόβουν  και τον Μέγκιερι από πίσω να μαζεύει ότι... ξέφευγε.

Υ.Γ. 4 : Αφού πέρασε το δύσκολο πρώτο ημίχρονο λοιπόν, με τη Μέταλιστ να'χει ξοδέψει δυνάμεις σε τρεξίματα και ανούσιες επιδείξεις τεχνικής, η ομάδα χτύπησε στο 2ο ημίχρονο. Το γρήγορο γκολ έφερε σύγχυση στην Ουκρανική ομάδα και ο Ολυμπιακός διαχειρίστηκε - για άλλη μια φορά - εξαιρετικά το παιχνίδι. Αν μάλιστα τα κακομαθημένα Μιραλάς και Τζεμπούρ δεν αποφάσιζαν να κάνουν ξανά τα ίδια, ίσως το σκορ να ήταν στο 0-2 και να μιλούσαμε για γιορτή στη ρεβάνς. Τώρα απλά κάναμε το πρώτο βήμα.

Υ.Γ. 5 : Θα'θελα να'ξερα με τι κριτήριο επιλέγονται οι διαιτητές στα Ευρωπαϊκά μας ματς. Δείχνουν στους διαιτητές καρτούλες του στυλ "Λο,λα, η Λόλα" και "Λόλα, να ένα μήλο" και όποιος πεί οτι βλέπει τα πνεύματα των προγόνων του ή οτι βλέπει ακατανόητα σύμβολα, του δίνουν τη σφυρίχτρα; Αν κάνουν ψυχογράφημα σε όσους διαιτητές μας έχουν παίξει την τελευταία δεκαετία, οι μισοί απ'αυτούς θα'πρεπε να είναι στο Μαρκομιχελάκειο μαζί με το Ναπολέοντα και τον Ροβινσώνα Κρούσο. Στο ίδιο προφίλ και ο σημερινός, ο Ούγγρος, που άφηνε αυτούς με τα κίτρινα να παίζουν τα χελωνονιντζάκια.

Υ.Γ. 6 : Οι Λατινοαμερικάνοι της Μέταλιστ, είναι κλασικοί Λατινοαμερικανοί κανάγιες. Μόλις έβλεπαν οτι υπήρχε έστω υποψία να χάσουν τη μπάλα απ'τα πόδια, άρχιζαν είτε τα μακροβούτια, είτε τις κλωτσιές. Κάτι τέτοιοι αντίπαλοι μας κάνουν να θυμόμαστε με νοσταλγία τις ένδοξες ημέρες του Γιώργου Ανατολάκη.

Υ.Γ. 7 : Για τον Μανιάτη το'χω ξαναγράψει και θα το ξαναγράψω : Πρέπει να προσέξει πάρα πολύ πως πηγαίνει στις προβολές. Σήμερα αν ο Βραζιλιάνος Ταμτάκος τον έβρισκε λίγο πιο πάνω, θα του'κοβε τη μπάλα. Προσοχή, μεγάλη προσοχή γιατί είναι κρίμα.

Υ.Γ. 8 : Ο τερματοφύλακας των Ουκρανών, με το παραδοσιακό γκρι σακάκι και το καπέλο, άνετα έπιανε δουλειά στα ΚΤΕΛ Κιέβου ως εισπράκτορας.

Υ.Γ. 9 : Ούτε λεζάντες για "Θρύλο της Ευρώπης" σήμερα, ούτε για πρέσβεις, ούτε για δόξα και τιμή, ούτε τίποτα. "Μάλλον υπερεκτιμήθηκε η Μέταλιστ", η επωδός. Και μιλάμε για μια ομάδα που δεν είναι μεν στην Ευρωπαϊκή ελίτ, αλλά είχε ένα σερί δέκα αγώνων - πριν το σημερινό ματς - χωρίς ήττα στη διοργάνωση. Για την ακρίβεια, με 7 νίκες και μόλις 3 ισοπαλίες. Και τώρα λεβέντες, ξέρετε : Στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας, ο νέος πρίγκηπας του Τσάκα.

Υ.Γ. 10 : Και τώρα, το μυαλό στον Άρη που κάθε άλλο παρά για τουρισμό έρχεται. Και κάποιος να ασχοληθεί τάχιστα με το θέμα Μιραλάς και Τζεμπούρ, γιατί η μέρα που θα πλακωθούν στις φάπες ή που κάποιος θα πλακώσει και τους δύο στις φάπες, δεν είναι μακριά.