4 Ιουν 2009

Temuri Ketsbaia (Georgia, 2009)


Ο Τιμούρ Κετσπάγια (κατά το... Ελληνικότερον) γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1968 στο Γκάλι της Γεωργίας. Με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε να ασχολείται από πολύ μικρός και κατάφερε στα 17 του χρόνια να ενταχθεί στο δυναμικό της Ντιναμό Σουκούμι. Ξεχώρισε αμέσως για το ταλέντο του και καθιερώθηκε στην ομάδα, σημειώνοντας μάλιστα και 5 γκολ στους 22 αγώνες που συμμετείχε. Τα αγωνιστικά κατορθώματα του προσέκλυσαν το ενδιαφέρον της Ντιναμό Τιφλίδας, η οποία του είχε αποστείλει και προσωπική επιστολή για να παρουσιαστεί στην προετοιμασία της ομάδας. Οι ιθύνοντες της Ντιναμό Σουχούμι προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, λέγοντας του πως δεν έχει τύχη αν πάει σε αυτή την ηλικία σε μια ομάδα του διαμετρήματος της Ντιναμό Τιφλίδας, αλλά ο ίδιος δεν άκουγε λέξη. Και όντως, έδωσε κανονικά το "παρών" στην επίσημη "πρώτη" συγκέντρωση της Ντιναμό Τιφλίδας, παρά την αντίθετη άποψη της οικογένειας του για τη μετακίνηση αυτή. Στην πρώτη του διετία στην Τιφλίδα ο Κετσπάγια είχε 27 συμμετοχές και 4 γκολ, καθώς προσπαθούσε κι αυτός να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της νέας του ομάδας.



Το 1989 ήταν η χρονιά που άρχισε να ξεχωρίζει ο Κετσπάγια. Εκείνη τη χρονιά η Ντιναμό Τιφλίδας προετοιμαζόταν στην κεντρική Ευρώπη. Είχε λάβει μέρος σε κάποιο τουρνουά στη Γαλλία και την Ελβετία, με τη διοίκηση της ομάδας να προσφέρει 25 δολάρια την ημέρα στον κάθε ποδοσφαιριστή. Ένα κομμάτι της προετοιμασίας προέβλεπε αγώνες ποδοσφαίρου σε γήπεδα futsal (κλειστού χώρου) με ομάδες των έξι ποδοσφαιριστών. Το τρίτο τουρνουά στη σειρά επρόκειτο να διεξαχθεί στην Ελβετία και εκτός της Ντιναμό λάμβαναν μέρος η γηπεδούχος Σιόν, η Γαλλική Μπορντό και η Παρτιζάν Βελιγραδίου. Η Ντιναμό έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στη Σιόν και προκρίθηκε στον τελικό, όπου αντιμετώπισε την Μπορντό. Οι Γάλλοι κέρδισαν, αλλά ο Κετσπάγια ανακυρήχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής και πρώτος σκόρερ του τουρνουά. Η χρονιά που ακολούθησε ήταν καλή για τον Κετσπάγια, που ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με τη Ντιναμό έχοντας 27 συμμετοχές και 4 γκολ.

Λίγο αργότερα ήρθε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και η αυτονομία της Γεωργίας, με την Ντιναμό να μετονομάζεται σε Ιμπέρια Τιφλίδας. Αν το 1989 ήταν η χρονιά που ο Κετσπάγια ξεχώρισε, τότε το 1990 ήταν η σεζόν που καθιερώθηκε ως ένας απ'τους κορυφαίους παίκτες της νεοσυσταθείσας Γεωργιανής δημοκρατίας. 33 συμμετοχές, 11 γκολ, η ομάδα του πρωταθλήτρια και ο ίδιος ψηφίστηκε ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς, λαμβάνοντας την ψήφο των 14 απ'τους 16 προπονητές που ψήφισαν. Ο ίδιος όμως είχε πλέον στο μυαλό του τη μεταγραφή, καθώς η Γεωργία δεν ήταν εγγεγραμμένη στην ΟΥΕΦΑ, ούτε στη ΦΙΦΑ. Επομένως, τη μία θέση που αναλογούσε την κρατούσε η Κοινοπολιτεία Κρατών ενώ ούτε και η εθνική της ομάδα μπορούσε να λάβει μέρος στα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου ή των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων - ακόμα και να διεξάγει διεθνείς φιλικούς αγώνες. Μοναδική λύση ήταν η στροφή προς την Ρωσία. Και - ω του θαύματος - εκείνη ακριβώς την εποχή ήρθε πρόταση από την Τορπέντο Μόσχας. Η μεταγραφή δεν προχώρησε ποτέ όμως, με τον Κετσπάγια να μην καταφέρνει να πραγματοποιήσει το όνειρο του να παίξει σε ομάδα που μετέχει σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η μεταγραφή στην Ανόρθωση
Για καλή του τύχη όμως, ακολούθησε το άνοιγμα των συνόρων. Οι παίκτες απ'τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μπορούσαν πλέον να μεταγραφούν ελεύθερα και σε άλλες χώρες. Βέβαια το πρόβλημα ήταν πως οι θέσεις για ξένους παίκτες ήταν περιορισμένες και ο "νόμος Μποσμάν" δεν είχε εμφανιστεί ακόμη στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα μόνο οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές να ενδιαφέρουν τις ομάδες από προηγμένα πρωταθλήματα όπως της Ιταλίας, της Αγγλίας, της Ισπανίας. Σε εκείνο το σημείο εμφανίστηκε η Ανόρθωση : Ο τότε πρόεδρος της ομάδας της Κύπρου, Κίκης Κωνσταντίνου, ταξίδευε συχνά στη Μόσχα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Εκεί είχε γνωρίσει κάποιον ο οποίος ήταν παιδικός φίλος με τον Κετσπάγια. Ο πρόεδρος της Ανόρθωσης άκουσε πολλά εγκωμιαστικά σχόλια, σε σημείο που να αναγκάσει τον Κωνσταντίνου να ζητήσει απ'τον τότε προπονητή της Ανόρθωσης, Άνχελ Ιορντανέσκου, να τον "τσεκάρει". Ο Κετσπάγια ήταν τότε τραυματίας, αλλά ο Ιορντανέσκου έδωσε το "ΟΚ" παρακολουθώντας τον με τη φανέλα της ομάδας του σε βιντεοκασέτες. Οι Κωνσταντίνου και Ιορντανέσκου ταξίδεψαν στη Μόσχα και πάλι μαζί με τον βοηθό προπονητή της Ανόρθωσης, Βλάντιμιρ Κουτσάεφ (και φίλο με τον... φίλο του Κετσπάγια, που του έκανε το "κονέ" με τον Κίκη Κωνσταντίνου). Οι άνθρωποι της Κυπριακής ομάδας είδαν τον Κετσπάγια στο προπονητικό δίτερμα της Τιφλίδας και ο Ιορντανέσκου είπε στον Κωνσταντίνου πως "πρέπει να αποκτηθεί". Λίγες ημέρες αργότερα, σε ξενοδοχείο στη Μόσχα, έπεσαν οι υπογραφές και ο Κετσπάγια θα άφηνε την Τιφλίδα για να ταξιδέψει στην Κύπρο, έχοντας αυτή τη φορά την απόλυτη στήριξη απ'την οικογένεια του.

Το ξεκίνημα του δεν ήταν το ιδανικό. Ο κόσμος - αν και ενθουσιασμένος - έδειχνε επιφυλακτικός με τον Κετσπάγια, ενώ ο ίδιος δυσκολευόταν να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής. Απ'τη μια η κλιματική αλλαγή και απ'την άλλη το πρόβλημα της επικοινωνίας, καθώς πέραν της γλώσσας του ο Κετσπάγια δεν μιλούσε κάποια άλλη γλώσσα. Τα πρώτα δύσκολα πέρασαν, ο Κετσπάγια άρχισε μαθήματα για να μάθει τη γλώσσα και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις ξεκίνησαν. Ο Κετσπάγια πέτυχε και το πρώτο του γκολ στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στο 2-2 με την Στεάουα Βουκουρεστίου για το κύπελλο UEFA. Το τέλος της πρώτης σεζόν βρίσκει τον Κετσπάγια ως έναν απ'τους κορυφαίους της Ανόρθωσης και τη δημοτικότητα του να μεγαλώνει συνεχώς ανάμεσα στους οπαδούς της ομάδας. 30 συμμετοχές, 15 γκολ, not bad at all που λένε. Η δεύτερη σεζόν ήταν λιγότερο παραγωγική από πλευράς τερμάτων αφού ο Κετσπάγια πέτυχε μόλις 5 γκολ, αλλά με τις εμφανίσεις του κέρδιζε δικαιωματικά τον τίτλο του "αγαπημένου της εξέδρας".


Ο Κετσπάγια, ο... Αλέφαντος και η μεταγραφή στην ΑΕΚ
Η δεύτερη του σεζόν δεν συνοδεύτηκε πάντως και με τίτλο για την Ανόρθωση. Ο Άνχελ Ιορντανέσκου έφυγε απ'την ομάδα και το χρίσμα του πρώτου προπονητή πήρε ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Βλάντιμιρ Κουτσάεφ ο οποίος έφυγε απ'την ομάδα μόλις στην 2η αγωνιστική. Τη θέση του Κουτσάεφ πήρε ο Σουηδός Σόντερμπεργκ αλλά και με αυτόν στο τιμόνι, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Τρίτη λύση; Ο ένας και μοναδικός, Νίκος Αλέφαντος. Ο Αλέφας μπορεί να αποκλείστηκε με δύο ήττες απ'τον ΑΠΟΕΛ (1-0, 3-2) από το κύπελλο και να τερμάτισε 5ος στο πρωτάθλημα, αλλά οι ομιλίες του έμειναν στην ιστορία. Ο ίδιος ο Κετσπάγια αναφέρει στη βιογραφία του για τον Αλέφαντο : "Πριν τους αγώνες μας μιλούσε για τον Σπάρτακο, για τους 300 του Λεωνίδα και τη μάχη των Θερμοπυλών, για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και πολλά τέτοια. Με αυτό νόμιζε ότι εμψύχωνε την ομάδα για να μπει στο γήπεδο. Ως προπονητής θεωρώ ότι είχε πολλές γνώσεις. Όμως η εικόνα του παράξενου ανθρώπου που βγάζει προς τα έξω, του χαλάει ότι μπορεί να κτίσει μέσα σε μια ομάδα. Πάντα μου έλεγε : Τι θέλεις γιε μου; Παίξε μπάλα να κερδίσουμε κάτι και όταν πάω στον Ολυμπιακό θα σε πάρω μαζί μου. Και όταν σε πάρω στο γήπεδο 70 χιλιάδες τρελαμένοι φίλαθλοι θα φωνάζουν το όνομα σου. Την επόμενη σεζόν πήγε όντως στον Ολυμπιακό, αλλά δεν έγινε τίποτα. Είχε στείλει στη 19η αγωνιστική στο Τσίρειο το Νίκο Αναστόπουλο να με παρακολουθήσει στο ντέρμπι με τον Απόλλωνα. Τα γήπεδα εκείνη την εποχή ήταν απαράδεκτα. Ήταν δύσκολο να παίξεις ποιοτικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορούσε να πιέσει τόσο ψηλά στην ιεραρχία για να αποκτηθεί παίκτης από την Κύπρο. Όταν μεταγράφηκα στην ΑΕΚ ίσως να ένιωσε δικαιωμένος από την εισήγηση του να με αποκτήσει ο Ολυμπιακός".

Η σεζόν 1993-1994 ήταν πάντως η καλύτερη στην Κύπρο για τον Κετσπάγια ο οποίος πέτυχε 19 γκολ σε 26 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα και προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Ντούσαν Μπάγεβιτς, που είχε το μάτι του και στο πρωτάθλημα της Κύπρου. Ο Μπάγεβιτς τσέκαρε τον Κετσπάγια και εισηγήθηκε την απόκτηση του. Το μοναδικό πρόβλημα, ήταν μια ρήτρα της τάξης των 200.000 λιρών που έπρεπε να καταβληθούν στην Ανόρθωση προκειμένου να αποδεσμευτεί ο παίκτης. Η ΑΕΚ δεν ήθελε να δώσει αυτό το ποσό, με την Ανόρθωση να επικαλείται το ενδιαφέρον της Κολωνίας για τον παίκτη. Μάλιστα, τον κάλεσαν να δοκιμαστεί σε φιλικό αγώνα, στον οποίο ο Κετσπάγια σημείωσε 2 γκολ και οι Γερμανοί τον ενημέρωσαν πως θα προχωρήσουν το θέμα της μεταγραφής του. Η ΑΕΚ με την επίμονη εισήγηση Μπάγεβιτς κατέβαλλε τελικά το ποσό και τον απέκτησε, με τους Γερμανούς να καταθέτουν πρόταση τελικά, αλλά τον παίκτη να ταξιδεύει για Ελλάδα.

Οι... πονηρίδηδες της ΑΕΚ
Οι παράγοντες της ΑΕΚ που δεν είχαν καμμία διάθεση να πληρώσουν, προσπάθησαν να "ρεφάρουν" απ'το συμβόλαιο του Γεωργιανού. Έτσι, έκαναν ένα "κόλπο" με τη διάρκεια του συμβολαίου του. Η προφορική συμφωνία έλεγε για συνεργασία τριετούς διάρκειας, όμως το συμβόλαιο που κατατέθηκε στην ΕΠΟ και στον ΠΣΑΤ έλεγε άλλα. Ο Μιχάλης Βλάχος, παλιός παίκτης του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ και μέλος του ΠΣΑΤ, πήγε και του είπε πως με το ισχύον συμβόλαιο, η ΑΕΚ θα μπορεί στο τέλος της χρονιάς να τον διώξουν και παράλληλα για να τον παραχωρήσουν σε άλλη ομάδα θα πρέπει να τους καταβληθούν 400.000 δολάρια. Ο ίδιος ο Κετσπάγια στην βιογραφία του αναφέρει : "Κανείς δεν είχε τα μούτρα να έρθει να μου μιλήσει και να μου εξηγήσει τι είχε γίνει. Άλλα συμφώνησα και άλλα μαθαίνω μετά από τόσο καιρό. Δηλαδή ότι κατέθεσαν ά)άο συμβόλαιο χωρίς να έχω υπογράψει οτιδήποτε το σχετικό. Αυτό μου δημιούργησε αρκετά προβλήματα, αφού δεν ήξερα πραγματικά με ποιους ανθρώπους είχα να κάνω. Ευτυχώς που με κάλεσε ο Μπάγεβιτς για να με καλμάρει. Είχε πάντα τον τρόπο του, με έπεισε πως ήταν παρεξήγηση και ζήτησε να παραμείνω στην ομάδα. Αντί να με ξεγελάσουν, κατάφερα να βγω κερδισμένος από την όλη υπόθεση. Εκτός από την απάλειψη της οικονομικής υποχρέωσης προς την ΑΕΚ στην περίπτωση που ενδιαφερόταν άλλος σύλλογος να με αποκτήσει, ζήτησα παράλληλα και αύξηση στο μισθό μου, κάτι που δεν προνοούσε η αρχική συμφωνία. Τι να πει κανείς. Αυτή είναι η νοοτροπία, που κουβαλούν ορισμένοι άνθρωποι. Αποκτούν ένα ποδοσφαιριστή για να τους βοηθήσει και μηχανεύονται χίλιους δύο τρόπους να χαλάσουν με υπόγεια μέσα τη συμφωνία. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης στην Ελλάδα. Γι' αυτό με τέτοια μυαλά δεν θα πάνε ποτέ τους μπροστά. Δεν είναι δυνατό τα σωματεία να ανέχονται τέτοιους εξυπνόβλακες στις ομάδες τους, που να τους χαλάνε τη φήμη τους για πενταροδεκάρες. Για να καταλάβετε τη διαφορά, δύο χρόνια αργότερα όταν υπέγραψα στη Νιούκασλ ήμουνα μόνος. Ο μοναδικός άνθρωπος που ήταν μαζί μου ήταν ο αδελφός της γυναίκας μου ο Φώτος, που ήρθε άρον - άρον από την Κύπρο για να εκτελέσει χρέη διερμηνέα. Όχι ότι θα μου έκαναν λαδιές, αλλά επειδή δεν γνώριζα καλά Αγγλικά και ήθελα να μου εξηγήσει ορισμένα πράγματα. Οι Άγγλοι είχαν διαφορετική νοοτροπία. Αυτό που σου έλεγαν προφορικά υπήρχε και στο συμβόλαιο. Δεν υπήρχε περίπτωση να σε ξεγελάσουν. Στην ΑΕΚ υπέγραψα άλλο συμβόλαιο και στο τέλος κατατέθηκε άλλο".

Στην ΑΕΚ έμεινε μια τριετία, απ'τη σεζόν 1994-1995 μέχρι και τη σεζόν 1996-1997. Απολογισμός, περίπου 100 αγώνες και κοντά 30 γκολ. Ο Κετσπάγια αγαπήθηκε απ'τους οπαδούς της ΑΕΚ αλλά έγινε "κόκκινο πανί" για αυτούς του Ολυμπιακού και ιδού ο λόγος :

19/11/1994... Ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε την ΑΕΚ στα πλαίσια της 9ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της σεζόν 1994-1995. Λίγες ημέρες πρίν, είχε πεθάνει ο Βασίλης Δουρίδας, ο γνωστός σε όλες τις γενιές γαύρων ως "Αττίλιο". Στο "ενός λεπτού σιγή" που κρατήθηκε στη μνήμη του, οι οπαδοί της ΑΕΚ τραγουδούσαν εν χορώ "Πρωτάθλημα δεν πήρατε, στον τάφο τονε στείλατε" αποδεικνύοντας αφ'ενός οτι το εγκεφαλογράφημα τους είναι ο ορισμός της ευθείας γραμμής, αφ'ετέρου οτι υπάρχουν Α.Τ.Ι.Α. και πάνω απ'τον Φαληρικό ουρανό - Α.Τ.Ι.Α. που προσγειώνονταν στα κεφάλια τους. Η ΑΕΚ λοιπόν - για να πάμε στα αγωνιστικά - έβαλε γκολ με τον Κετσπάγια ο οποίος αφού πανηγύρισε μπροστά στους οπαδούς της ΑΕΚ (στην παλιά 13-14), επιστρέφοντας άρχισε να δείχνει το μεσαίο του δάχτυλο στον κόσμο. Μπινελίκια, αναπτήρες και κέρματα ακολούθησαν τον Κετσπάγια, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία που δε τον έβλεπε ο διαιτητής, συνέχισε να κάνει χειρονομίες στην κερκίδα. Ο Γεωργιανός "το ξεφτίλισε" στη φάση που ο Ίλια Ίβιτς ισοφάρισε, αλλά το γκολ του ακυρώθηκε, όταν γύρισε προς την πλευρά της εξέδρας και έκανε μια κίνηση στο στυλ "πάρτε τα @@ μου", με αποτέλεσμα να αποκτήσει νέα συλλογή από κλειδιά και κέρματα. Μια - δυό φορές που επιχείρησε να πάει να εκτελέσει κόρνερ προς την πλευρά της παλιάς "6", το Καραϊσκάκη γέμισε με πάσης φύσεως οικοδομικά υλικά. Ο Κετσπάγια δεν ξανασκόραρε ως αντίπαλος μας, αλλά τις χειρονομίες δεν τις έκοψε σε όσα απ'τα ματς Ολυμπιακού-ΑΕΚ αγωνίστηκε.


Η συνάντηση με τον Σωκράτη Κόκκαλη
Το καλοκαίρι του 1997 το συμβόλαιο του Κετσπάγια με την ΑΕΚ εξέπνεε. Στην ΑΕΚ επικρατούσε ένα μπάχαλο : Ο Μπάγεβιτς είχε φύγει, ο Ολυμπιακός δυνάμωνε, οι Μελισσανίδης - Καρράς αποχώρησαν και ανέλαβε την προεδρία ο Τροχανάς και ο Κετσπάγια σκεφτόταν οτι ο κύκλος του στην ΑΕΚ είχε κλείσει. Ο Τροχανάς του πρότεινε νέο τριετές συμβόλαιο, όμως υπήρχε ενδιαφέρον απ'την Καϊζερσλάουτερν και την Νιουκάστλ και ο Κετσπάγια δε βιαζόταν να απαντήσει. Νωρίτερα άλλωστε, έμαθε οτι υπήρχε και ενδιαφέρον από κάπου αλλού : Απ'τον Ολυμπιακό.

Η συνάντηση Κόκκαλη - Κετσπάγια έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου στην έπαυλη του προέδρου. Ο Κόκκαλης τότε είχε συμφωνήσει και είχε δώσει τα χέρια με τον Μπάγεβιτς για συνεργασία απ'το επόμενο καλοκαίρι και η άποψη του προπονητή για τον Γεωργιανό μέσο ήταν η καλύτερη. Ο Κετσπάγια έλεγε για τη συνάντηση : "Ήταν κύριος. Δύο ώρες μιλούσαμε και καμιά νύξη δεν έκανε για τα λεφτά. Η συζήτηση μας ήταν γύρω από τη ζωή στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, αφού και ο ίδιος είχε ζήσει στην Ανατολική Γερμανία. Εκείνος γνώριζε πόσο ήταν το συμβόλαιο μου στηνΑΕΚ, όμως δεν μπήκε στη διαδικασία να αρχίσει να μοιράζει νούμερα για να με δελεάσει. Αυτό έκανε καιτην ατμόσφαιρα πιο οικεία και μου έδιωξε το αρχικό άγχος. Αν πήγαινα στον Ολυμπιακό ίσως ακόμη και σήμερα να βρισκόμουν στην ομάδα σε οποιοδήποτε πόστο. Όπως έγινε και με τον Γκόγκιτς. Ίσως μάλιστα να έπαιρνα τα διπλάσια ή ακόμη και τα τριπλάσια από όσα συμφώνησα, με τη Νιουκάστλ".

Ο Κετσπάγια στην Αγγλία
Την υπογραφή του Γεωργιανού κατόρθωσε τελικά να αποσπάσει η Νιουκάστλ. Με τις εμφανίσεις του κατάφερε να γίνει απ'τους πιο αγαπητούς παίκτες της ομάδας στους οπαδούς, οι οποίοι "ξεσηκώνονταν" κάθε φορά που ο Κετσπάγια ξεσπούσε στις διαφημιστικές πινακίδες όταν σκόραρε. Πέτυχε να τους κάνει το "κλικ" με το "καλημέρα", καθώς με δικό του γκολ στην παράταση η Νιουκάστλ απέκλεισε την Κροάσια Ζάγκρεμπ και προκρίθηκε στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Από τον Δεκέμβριο του 1997 είχε μάλιστα και έναν γνωστό του απ'το Ελληνικό πρωτάθλημα για συμπαίκτη στη Νιουκάστλ, το Νίκο Νταμπίζα που αποκτήθηκε απ'τον Ολυμπιακό. Ο Κετσπάγια πέρασε μια "γεμάτη" τριετία στους "ανθρακωρύχους" κάνοντας περίπου 90 συμμετοχές και πετυχαίνοντας 10 γκολ. Είχε την τύχη να παίξει δύο φορές στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας (1998 - 1999) ενάντια σε Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, με τη Νιουκάστλ να χάνει (και μάλιστα με το ίδιο σκορ, 2-0) αλλά τον ίδιο να διακρίνεται αγωνιζόμενος δίπλα στον Άλαν Σίρερ.

Το καλοκαίρι του 2000 μεταπήδησε στη Γουλβς, όπου έμεινε δύο σεζόν. Την πρώτη σεζόν έπαιξε αρκετά (22 φορές) και σκόραρε τρείς φορές, αλλά τη δεύτερη σεζόν έκανε μόλις 2 συμμετοχές. Αποτέλεσμα, να μεταγραφεί στην Σκωτσέζικη Νταντί. Εκεί βρήκε τον καλό του εαυτό παίζοντας σε 22 αγώνες και σκοράροντας 6 φορές. Το καλοκαίρι του 2002 πακετάρισε τα πράγματα του και επέστρεψε στην Κύπρο, αποδεχόμενος την πρόταση της Ανόρθωσης για "επαναπατρισμό", για να γίνει δεκτός με ενθουσιασμό απ'τον κόσμο της ομάδας.

Επιστροφή στην Ανόρθωση και ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας
Η φανέλα του βασικού περιμένει τον Κετσπάγια που συνεχίζει στην Κύπρο εκεί ακριβώς που είχε μείνει : 24 συμμετοχές, 5 γκολ, καλή παρουσία. Η σεζόν 2003-2004 του επεφύλασσε μια έκπληξη : Στα τέλη του 2003 ο προπονητής Ντούσαν Μιτόσεβιτς υποβάλλει την παραίτηση λόγω της αποσύνθεσης που παρουσίαζε η ομάδα : Παίκτες απλήρωτοι, προσφυγές, χαμένη χρονιά πριν καλά καλά συμπληρωθεί η μισή σεζόν. Ο τότε πρόεδρος της ομάδας Κυριάκος Θεοχάρους προτείνει στον Κετσπάγια να αναλάβει ως παίκτης - προπονητής και ο Γεωργιανός μετά από αρκετή σκέψη δέχτηκε. Στην μετεγγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ο Κετσπάγια έφερε δύο συμπατριώτες του, τον Τσιταϊσβίλι και τον Γκαμπινταούρι. Η Ανόρθωση έδειξε να ανακάμπτει, έκανε κάποιες καλές εμφανίσεις αλλά το χαμένο έδαφος δεν ήταν δυνατόν να καλυφθεί. Η Ανόρθωση τερμάτισε 5η ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε στα προημιτελικά απ'τον ΑΠΟΕΛ.

Το καλοκαίρι του 2004 αναλαμβάνει την προεδρία ο Ανδρέας Παντελή που διατηρεί τον Κετσπάγια στη θέση του και ξεκινάνε το σχεδιασμό για το χτίσιμο μιας ομάδας που θα επιστρέψει στους τίτλους. Οι μεταγραφές είναι μεγάλες για τα δεδομένα της Κύπρου (Βόουτερ, Κινκλάτζε, Φρούσος). Η Ανόρθωση παίζει ωραία μπάλα και παρά την φυγή του Νόρντιν Βόουτερ για τον Παναθηναϊκό, ο Κετσπάγια "παίρνει το όπλο του" και καθαρίζει, σημειώνοντας 16 γκολ στους 24 αγώνες που έπαιξε και χαρίζει το πρωτάθλημα στην Ανόρθωση. Highlight του το χατ-τρικ που σημείωσε στο ντέρμπι τίτλου με τον ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ (κέρδισε η Ανόρθωση με 3-2). Η σεζόν 2005-06 δεν ήταν το ίδιο θριαμβευτική, καθώς τερμάτισε τέταρτη και έμεινε εκτός Ευρώπης ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε απ'την ΑΕΚ Λάρνακας. Η σεζόν είχε ξεκινήσει πάντως με τις καλύτερες προϋποθέσεις, καθώς στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League προκρίθηκε επί τις Ντιναμό Μινσκ, ενώ στον 2ο προκριματικό ακολούθησε η επική - όπως δικαίως χαρακτηρίστηκε - πρόκριση επί της Τουρκικής Τραμπζονσπόρ (3-1 στη Λευκωσία, ήττα 1-0 στην Τραπεζούντα). Στον 3ο και τελευταίο προκριματικό όμως η Ανόρθωση δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ρέϊντζερς (δύο ήττες, 2-1 και 2-0) ενώ και στο κύπελλο UEFA δεν κατάφερε να κάνει κάτι.

Η νέα σεζόν βρίσκει την Ανόρθωση να επενδύει πάλι σε νέους παίκτες, αλλά αγωνιστικά τα πράγματα δεν είναι το ίδιο καλά. Η ομάδα παραπαίει αφού τις πρώτες δύο αγωνιστικές με αντιπάλους τους νεοφώτιστους Άρη Λεμεσού και Αγία Νάπα έχει μόλις ένα βαθμό. Στο κύπελλο η ομάδα περνάει τους ομίλους μεν, πολύ δύσκολα δε, ενώ η κακή πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα αρχίζει πράγματα είναι καλύτερα και κάπου εκεί ακούγονται και τα πρώτα σφυρίγματα και οι πρώτες μουρμούρες για τον Κετσπάγια. Ο πρόεδρος της Ανόρθωσης παρά την ολοένα αυξανόμενη πίεση για αντικατάσταση του προπονητή τον στηρίζει, δηλώνοντας πως ο Κετσπάγια δεν πρόκειται να φύγει απ'τη θέση του όσο εκείνος θα είναι πρόεδρος. Η χρονιά κλείνει με κούπα για την Ανόρθωση, καθώς στον τελικό του κυπέλλου - παίζοντας πολύ καλή μπάλα - θα κερδίσει την Ομόνοια με 3-2 και θα στεφθεί κυπελλούχος. Παράλληλα, ο Κετσπάγια ανακοινώνει την απόφαση του να σταματήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα και να αφιερωθεί αποκλειστικά στην προπονητική. Η νέα σεζόν έχει και πάλι μεταγραφές (Λαμπάν, Σόσιν, Λουρέϊρο, Λουμπούτης) και ξεκινάει "με το δεξί" με την κατάκτηση του Κυπριακού Super Cup, ενώ στο κύπελλο UEFA η ομάδα του Κετσπάγια περνά άνετα το εμπόδιο της Βαρντάρ Σκοπίων με δύο νίκες (1-0, 1-0). Στη συνέχεια θα αποκλείσει και την Ρουμανική Κλουζ (3-1, 0-0) και στον τελευταίο προκριματικό γύρο πριν τους ομίλους "πέφτει" πάνω στην Τότεναμ. Συντριβή με 6-1 στο Λονδίνο, ισοπαλία 1-1 στην Κύπρο και αποκλεισμός. Στο πρωτάθλημα πάντως, κοιτάζοντας περισσότερο την ουσία παρά το θέαμα η Ανόρθωση φτάνει στην πιο άνετη κατάκτηση του τίτλου, ενώ στον τελικό κυπέλλου χάνει την ευκαιρία να κάνει νταμπλ, αφού ηττήθηκε απ'τον ΑΠΟΕΛ.

Και φτάνουμε στη σεζόν 2008-2009... Ο μεγάλος στόχος της ομάδας είναι η πρόκριση για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους του Champions League. Η διοίκηση κάνει δύο μεγάλες μεταγραφές που ενθουσίασαν τον κόσμο της Ανόρθωσης : Τραϊανός Δέλλας από ΑΕΚ και Σάβιο, πρώην άσος της Ρεάλ Μαδρίτης. Πρώτος αντίπαλος στον 1ο προκριματικό η Πιούνικ Αρμενίας την οποία αποκλείει εύκολα με δύο νίκες (1-0 εντός και 2-0 εκτός). Ακολουθεί η Ραπίντ Βιέννης την οποία κερδίζει επίσης με 3-0 εντός και χάνει 3-1 στην Αυστρία αλλά προκρίνεται. Επόμενος αντίπαλος... ο Ολυμπιακός. Με τη βοήθεια και της τύχης η Ανόρθωση κερδίζει με 3-0 στην Κύπρο και παρά την ήττα με 1-0 στον Πειραιά παίρνει την πρόκριση για τους ομίλους του Champions League, αφήνοντας εκτός τον Ολυμπιακό μετά από 11 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας. Στους ομίλους του Champions League η Ανόρθωση ξεκινάει με ισοπαλία (0-0) στη Γερμανία με τη Βέρντερ Βρέμης, ενώ δίνει... ρέστα στην έδρα της, καθώς "κερνάει" τον Παναθηναϊκό ρίχνοντας του επίσης τρία γκολ, ενώ Ίντερ (3-3) και Βέρντερ (2-2) δεινοπάθησαν. Όμως, κάτι κάποιοι τραυματισμοί, κάτι οτι η τύχη άλλαξε, η Ανόρθωση τερματίζει 4η στον όμιλο και μένει εκτός συνέχειας. Στη συνέχεια ξέσπασε το οικονομικό σκάνδαλο Παντελή το οποίο σε συνδυασμό με την καταπόνηση των παικτών αλλά και την απειρία στη διαχείριση της τεράστιας Ευρωπαϊκής επιτυχίας έβγαλαν εκτός στόχων την ομάδα που τερματίζει 3η, ενώ στο κύπελλο αποκλείεται στην φάση των «16» από τον Απόλλωνα Λεμεσού. Δύο αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος, ο Κετσπάγια παραιτείται απ'την τεχνική ηγεσία λέγοντας πως απ'τη στιγμή που ο Ανδρέας Παντελή δεν είναι στο τιμόνι της ομάδας, δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει στον πάγκο της. Κατά κάποιους, η κίνηση ήταν μια ανταπόδοση της στήριξης που του πρόσφερε τόσα χρόνια ο Παντελή. Κατά άλλους, κάποιο πουλάκι του είχε πεί να είναι stand by, για να αναλάβει ομάδα μεγαλύτερου βεληνεκούς απ'την Ανόρθωση...

Ο Κετσπάγια στον Ολυμπιακό
Το Σεπτέμβρη του 2008, με τις δάφνες απ'τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού και την είσοδο της Ανόρθωσης στους ομίλους του Champions League νωπές ακόμα, αυτοπροτάθηκε ως υποψήφιος προπονητής της Νιουκάστλ. Σε συνέντευξη του στην "Sunday Mirror" δήλωσε πως "είχε την ευκαιρία να υπηρετήσει τη Νιουκάστλ ως παίκτης, οπότε γιατί όχι και ως προπονητής". Από τότε φάνηκε ξεκάθαρα πως ο Κετσπάγια δεν σκόπευε να περάσει το υπόλοιπο της προπονητικής του καριέρας στην Κύπρο. Κατά καιρούς οι Ελληνικές εφημερίδες τον παρουσίαζαν ως υποψήφιο να αναλάβει την ΑΕΚ (πριν πάει ο Μπάγεβιτς ξανά), τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Τα σενάρια για τον Κετσπάγια και τον Ολυμπιακό άρχισαν να εντείνονται απ'το Φεβρουάριο του 2009, όταν άρχισαν να φαίνονται σύννεφα στη σχέση του Ερνέστο Βαλβέρδε με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Στις αρχές Μαΐου, στο τελικό στάδιο των συζητήσεων της διοίκησης με τον Βαλβέρδε, ο Κετσπάγια ερωτηθείς από δημοσιογράφους είπε "ναι, συμφωνήσαμε με τον Ολυμπιακό, αναλαμβάνω την ομάδα στο τέλος του μήνα" ρίχνοντας... βόμβα, αφού οι ενδείξεις μέχρι τότε έδειχναν παραμονή του Βαλβέρδε. Απ'τη διοίκηση του Ολυμπιακού διαψεύστηκε κάτι τέτοιο, αλλά το ζητούμενο ήταν πως λίγες μόνο ημέρες αργότερα ο Βαλβέρδε αποτέλεσε παρελθόν και ο Κετσπάγια προαναγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ολυμπιακού σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Στις 27/05/2009 η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την έναρξη της συνεργασίας της με τον Γεωργιανό προπονητή Τιμούρ Κετσπάγια. Στην παρουσίαση το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Σωκράτης Κόκκαλης που είπε : "Θέλω να καλωσορίσω τον Τιμούρ στον Ολυμπιακό. Είχαμε μία συνέντευξη που σας εξήγησα τους λόγους για τους οποίους αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για την επόμενη 3ετία με τον Τιμούρ Κετσπάγια. Είναι η εμπιστοσύνη και στις ικανότητές του, και στη φιλοδοξία που έχει ο ίδιος για να κάνει μία σοβαρή δουλειά, και στην πρώτη ομάδα αλλά και και να αναδείξουμε παίκτες από τις ακαδημίες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ο Ολυμπιακός για να κατακτήσει και φέτος το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Το δυσκολότερο πράγμα είναι να κρατιέσαι στην κορυφή, οι οπαδοί μας το θεωρούν σχεδόν αυτονόητο.

Επίσης θέλω να κατακρίνω εκείνους αυτούς που χωρίς να έχουν δει ακόμα τίποτα βγαίνουν σε διάφορα ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και εφημερίδες, και λένε διάφορες κρίσεις. Περιμένετε και θα δείτε. Θα πρέπει όλος ο κόσμος όπως και η διοίκηση να στηρίξουν το νέο προπονητή. Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει προπονητής σε μία ομάδα που είναι το επόμενο σκαλοπάτι στην καριέρα του. Θα πρέπει να τον στηρίξουμε και είμαι βέβαιος ότι έχει όλα τα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να γίνει ένας προπονητής που θα στεριώσει στον Ολυμπιακό και θα προσφέρει στον κόσμο όχι μόνο πρωταθλήματα αλλά και εκείνο που θέλουμε να βλέπουμε, ένα σύγχρονο, δυνατό και ωραίο ποδόσφαιρο, ειδικά όταν παίζουμε στο "Καραϊσκάκη". Εγώ και όλα τα μέλη του Δ.Σ του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από την Ανόρθωση υπήρχαν και άλλα παιχνίδια της Ανόρθωσης στο Τσάμπιονς Λιγκ και εκεί είδαμε τον Κετσπάγια. Άρχισα να παρακολουθώ και εγώ ως φίλαθλος και ως πρόεδρος τον Κετσπάγια ως προπονητή. Είναι αξιόλογος προπονητής που έχει πάθος με την ομάδα του, θέλει τα καλύτερα αποτελέσματα και από κάποιες συμπτώσεις δεν προχώρησε η Ανόρθωση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η πρώτη μου επαφή με Κετσπάγια ήταν πριν πολλά χρόνια, όταν ήταν στη Νιούκαστλ. Εν συνεχεία είχαμε μία προσωπική επαφή όπου διαπίστωσα ότι θέλει αλλά έχει και τις δυνατότητες να αναλάβει τον Ολυμπιακό. Είναι σημαντικό για έναν προπονητή, έναν παίκτη ή και έναν πρόεδρο, να είναι κοντά στην ομάδα, να θέλει η ομάδα του να προχωρήσει, να ζει τις νίκες και τις ήττες της ομάδας. Ένα όνομα που θα εντυπωσίαζε όλους δεν θα έλεγε τίποτα αν δεν είχε αυτή τη φιλοδοξία και αυτή τη θέληση, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες. Νομίζω ότι θα πετύχει στον Ολυμπιακό.

Όλοι από κάπου ξεκινήσαμε. Ο Τιμούρ είπε ότι θέλει να αρπάξει μία ευκαιρία. Άλλοι προπονητές δεν έβλεπαν τον Ολυμπιακό ως ευκαιρία αλλά ως στάση, ή ως σκαλοπάτι, και έρχονταν για οικονομικούς μόνο λόγους. Έχει σημασία η προσωπική επαφή που έχω με τον προπονητή. Εύχομαι στον κύριο Βαλβέρδε να έχει καλή συνέχεια στην καριέρα του, είναι καλός προπονητής αλλά δεν αποφάσιζε να συνεχίσει στον Ολυμπιακό για όσο διάστημα θέλαμε εμείς, και αυτός είναι ο λόγος που διακόπηκε η συνεργασία μας".

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Τιμούρ Κετσπάγια ο οποίος δήλωσε : "Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει ο πρόεδρος. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για να πετύχει ο Ολυμπιακός τους στόχους. Είναι γνωστοί, πρωτάθλημα και κύπελλο, και να πετύχουμε αυτό που δεν έγινε πέρυσι, να περάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Θα πρέπει κάθε χρόνο να παίζει σε αυτή τη διοργάνωση. Δεν μου αρέσει να λέω μεγάλα πράγματα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να πάμε τον Ολυμπιακό ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά. Και στην Κύπρο σκέφτονται το ίδιο. Θέλουν να ακούσουν μεγάλα ονόματα παικτών και προπονητών, αλλά θα πρέπει να δουν πρώτα τη δουλειά.

Είχα φιλοδοξίες ως παίκτης. Έφυγα από τη Γεωργία, πήγα στην Κύπρο. Το ίδιο ισχύει και ως προπονητής. Έχω κάνει τεράστιο βήμα, ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα. Ήρθα να μείνω και όχι να φύγω. Ελπίζω να μείνω για πολλά χρόνια. Θα ενισχυθεί σίγουρα η ομάδα. Θα ψάξουμε σε κάθε θέση να έρθει ένας παίκτης που να βοηθήσει και να κάνει τη διαφορά. Δεν μας ενδιαφέρει να είναι μεγάλο όνομα, αλλά να έρθει ένας παίκτης που να δίνει το κάτι παραπάνω από αυτό που έχουμε. Πιστεύω ότι η ομάδα θα γίνει πιο δυνατή. Μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός πρέπει να συμμετέχει κάθε χρόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κάτι άλλο είναι αποτυχία. Έχουμε την ομάδα και πιστεύω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να πάμε στους ομίλους.

Δυστυχώς, δεν μπορεί να παίζει κάποιος αιώνια. Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις θέσεις που χρειάζεται η ομάδα. Ο Τζόρτζεβιτς είχε πολλά χρόνια στην ομάδα, είναι δύσκολο να τον αναπληρώσεις ως προσωπικότητα. Εγώ τον γνωρίζω. Είναι ένα άτομο που έχει προσφέρει πάρα πολύ. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα, θα πρέπει να βρούμε άλλους παίκτες που να δώσουν αυτά που είχαν δώσει τα παιδιά που έχουν φύγει. Θα γίνουν μεταγραφές, σημασία έχει αυτοί που θα έρθουν να βοηθήσουν την ομάδα. Εμείς έχουμε κοινό στόχο, παίκτες και προπονητής θέλουν να πετύχει η ομάδα.

Είναι μεγάλη επιτυχία για μένα να είμαι απέναντί σας ως προπονητής του Ολυμπιακού. Στη ζωή γίνονται πράγματα που δεν τα περιμένεις, εγώ την είχα την τύχη να βρίσκομαι σήμερα εδώ, καθώς το έφερε η μοίρα να βρεθώ στον Ολυμπιακό. Δεν μου αρέσει να λέω μεγάλα πράγματα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να πάμε τον Ολυμπιακό ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να πω τι σύστημα να παίξω. Ο Ολυμπιακός ειδικά στο Καραϊσκάκη θα παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο για να φεύγουν ευχαριστημένοι οι φίλαθλοι που θα έρχονται στο γήπεδο. Θα δουλέψουμε με τους παίκτες για να βγάλουμε το μάξιμουμ από τον καθένα και να βρούμε το σύστημα που ταιριάζει περισσότερο στην ομάδα. Μεγαλύτερη σημασία από το σύστημα είναι να μπεις στο γήπεδο και να παίξεις καλά. Αυτό που θέλω να αλλάξουμε είναι να παίξουμε καλύτερα. Στα λόγια μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα. Εγώ δεν έχω μάθει να λέω πολλά λόγια, είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής".

Ο Κετσπάγια ως παίκτης κατέκτησε 4 φορές το πρωτάθλημα (1990, 1991, 1992 με Ντιναμό Τιφλίδας, 2005 με Ανόρθωση), πέντε φορές το κύπελλο (1992 με Ντιναμό Τιφλίδας, 1996, 1997 με ΑΕΚ και 2003, 2007 με Ανόρθωση) ενώ έχει κατακτήσει και ένα Super Cup, το 1996 με την ΑΕΚ. Χρίστηκε διεθνής με την εθνική ομάδα της Γεωργίας 46 φορές και σκόραρε 16. Σαν προπονητής έχει πάρει δύο πρωταθλήματα (2005, 2008), ένα κύπελλο (2007) και ένα Super Cup (2007), όλα με την Ανόρθωση. Ο ίδιος δείχνει πολύ σίγουρος για τον εαυτό του. Ο πάγκος του Ολυμπιακού είναι ηλεκτρικός και το βάρος που πέφτει επάνω του είναι διπλό, αφού πολύς κόσμος δεν τον ήθελε και το δηλώνει ανοιχτά (τον λόγο τον προαναφέραμε) μεν, αλλά και κλήθηκε να αντικαταστήσει έναν επιτυχημένο προπονητή που έκανε "γκελ" στον κόσμο και η αποχώρηση του "χάλασε" τους οπαδούς, δε. Ήταν ο Κετσπάγια η σωστή επιλογή για τον Ολυμπιακό, ή άλλη μια παλαβομάρα του Κόκκαλη προκειμένου να ικανοποιήσει τον εγωϊσμό του;

Μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης λοιπόν, ο Κετσπάγια φόρεσε την ερυθρόλευκη φόρμα και ανέλαβε τις τύχες του Ολυμπιακού. Ο Γεωργιανός παρουσιαζόταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη θητεία του στην ομάδα και δε δίστασε να πεί πως όλα θα πάνε καλά, ακόμη και αν δεν πάρουν κανέναν παίκτη εν όψει του πρώτου προκριματικού γύρου. Ο Κετσπάγια ζήτησε δύο παίκτες : Τον Κιμ Κάλστρομ της Λιόν και έναν επιθετικό, που απ'ότι όλα έδειχναν θα ήταν ο Μπομπό, ο Βραζιλιάνος της Μπεσικτάς. Με τις μεταγραφές να μην προχωρούν εγκαίρως, η προετοιμασία κυλούσε γοργά. Η εικόνα της ομάδας στα φιλικά δεν ήταν και η καλύτερη, αλλά τέτοια εποχή ο κόσμος είχε δεί και χειρότερα πράγματα οπότε κάθε κριτική θα ήταν άκαιρη. Άρχισαν τα επίσημα, αντίπαλος η Σλόβαν Μπρατισλάβας, στο πλαίσιο των προκριματικών του Champions League. Εύκολη πρόκριση, με δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και μέτρια απόδοση. Ο επόμενος γύρος των προκριματικών έφερε στο δρόμο του Ολυμπιακού την Σερίφ Τίρασπολ απ'τη Μολδαβία. Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε με δύο νίκες σε ισάριθμα ματς, ωστόσο η απόδοση του - ιδιαίτερα στον επαναληπτικό του Καραϊσκάκη - ήταν απογοητευτική.

Έρχεται το φιλικό με την Τότεναμ στην Αγγλία. Οι Άγγλοι φορτσάρουν στο τελευταίο μισάωρο του αγώνα, η μπάλα χάνεται και το 3-0 φυσικό επακόλουθο και τον προβληματισμό τόσο για την προετοιμασία του Κετσπάγια όσο και για τη στασιμότητα της διοίκησης στο μεταγραφικό παζάρι. Έρχεται η αναβολή της πρώτης αγωνιστικής με την ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός θα δώσει τον πρώτο του αγώνα στο πρωτάθλημα, με την Λάρισα εκτός έδρας. Ο Κετσπάγια φεύγει με τους τρεις βαθμούς από ένα γήπεδο όπου ο Ολυμπιακός είχε να κερδίσει από το 1987 και η ηρεμία στην ομάδα προσωρινά επανέρχεται...

Ακολούθησε ένα ταξίδι στην Κρήτη για έναν φιλικό αγώνα με τον Εργοτέλη. Υπήρχε διακοπή του πρωταθλήματος λόγω των υποχρεώσεων της εθνικής ομάδας και ο Ολυμπιακός αποδέχθηκε την πρόταση του Εργοτέλη να κατέβει για φιλικό αγώνα στην Κρήτη σε έναν αγώνα - γιορτή, μιας και οι Κρητικοί γιόρταζαν τα 80 χρόνια απ'την ίδρυση τους. Με πάρα πολλές απουσίες και με ένα σχήμα που προκαλούσε γέλια και δάκρυα (Γκαλίτσιος δεξί χαφ, Μαρέσκα στόπερ) ο Ολυμπιακός διασύρθηκε με 5-0 από τον Εργοτέλη και ο κόσμος εξαγριώθηκε, αν και ο αγώνας δεν ήταν απλά ένα φιλικό ματς. Άρχισαν να διαρρέουν στον τύπο φήμες για κακές σχέσεις του Κετσπάγια με τους παίκτες, για αστείες μεθόδους εκγύμνασης από τους συνεργάτες του Κετσπάγια. Το ποτήρι ξεχείλισε στις 12/09, στον εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την νεοφώτιστη Καβάλα : Η αποκαρδιωτική εμφάνιση και το τελικό 0-0 εξαγρίωσε τον κόσμο που άρχισε να φωνάζει ρυθμικά "Ερνέστο Βαλβέρδε" και έστειλε μήνυμα στη διοίκηση πως ο Κετσπάγια δεν θα είχε ποτέ τη στήριξη του κόσμου. Την Τρίτη 15/09/2009, με μια λιτή ανακοίνωση, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας του με τον Γεωργιανό τεχνικό.

Ιστορίες αποδυτηρίων
Λίγο πριν και λίγο μετά την απόλυση του Κετσπάγια απ'τον Ολυμπιακό, βγήκαν στο φως της δημοσιότητας κάποιες ιστορίες που έδειχναν πως ο Γεωργιανός είχε αρκετές αντιπάθειες στις τάξεις των παικτών. Το κατηγορητήριο έλεγε πως ο Κετσπάγια ήταν απότομος, φώναζε πολύ και έβριζε τους παίκτες. Κανένα πρόβλημα αν οι παίκτες ήταν ο Κατσαβάκης, ο Λεϊβακαμπέσι και ο Σοσίν, αλλά με πριμαντόνες όπως ο Ντουντού, ο Γκαλέτι και ο Ντιόγο, το πράγμα "φώναζε" οτι δεν θα πάει καλά. Ιδού μερικές εκ των χαρακτηριστικότερων περιπτώσεων διαμάχης που βγήκαν στον τύπο :

* Πριν φύγει η ομάδα για τη Μολδαβία για να παίξει τον πρώτο της αγώνα με τη Σερίφ για τα πλέι οφ του Champions League, ο Κετσπάγια ήταν ανήσυχος. Νόμιζα πως οι ποδοσφαιριστές του είχαν πάρει στην πλάκα τον αγώνα και άρχισε να φωνάζει και να βρίζει στις προπονήσεις. Από εκείνο το σημείο και μετά ουσιαστικά ήταν η αρχή του τέλους στις καλές σχέσεις των ποδοσφαιριστών με τον Γεωργιανό.

* Στο πρώτο ημίχρονο με τη Σερίφ ο Κετσπάγια τα είχε με τον Ντουντού. Ο Βραζιλιάνος έδειχνε "στραβωμένος" με τις συνεχείς παρατηρήσεις και στο ημίχρονο εκνευρίστηκε ακόμα περισσότερο που ο Γεωργιανός του τα "έχωσε". Ο Ντουντού στο δεύτερο μέρος με το που μπήκε και πέτυχε το γκολ, έτρεξε αμέσως στον Κετσπάγια. Όπως ειπώθηκε μετά την απόλυση του Κετσπάγια, δεν πήγε να του το αφιερώσει, αλλά ήταν ένα ξέσπασμα.

* Στον επαναληπτικό με τη Σερίφ ο Ολυμπιακός είναι τραγικός στο πρώτο ημίχρονο. Έξαλλος ο Κετσπάγια μπήκε στα αποδυτήρια και άρχισε να βρίζει τους παίκτες. Βρίζοντας στα Ρώσικα. Ένας από τους ξένους (λέγεται ο Ντουντού, που γνωρίζει τη γλώσσα) σηκώθηκε και είπε : "Αν ξαναμιλήσεις έτσι, θα σου πετάξω ό,τι βρω μπροστά μου. Πρώτα απ’ όλα θέλω να με σέβεσαι. Δεν είμαστε παιδάκια που θα καθόμαστε να σ’ ακούμε να μας βρίζεις τόσο άσχημα". Ανταλλάχθηκαν κάποιες βαριές κουβέντες, αλλά μέχρι εκεί...

* Αρκετοί παίκτες γέλαγαν με τις επιλογές του και ειδικά όταν έβαζε τον Κυριάκο Παπαδόπουλο σε θέση αμυντικού χαφ. Μάλιστα πείραζαν και τον μικρό και του έλεγαν "θα γίνεις σαν τον Δέλλα στην Ανόρθωση". Ο ίδιος ο Παπαδόπουλος αρκέστηκε να πεί λίγες εβδομάδες μετά την απόλυση του Κετσπάγια "δε μου άρεσε, αισθανόμουν άβολα, αλλά τι να κάνω";

* Το φιλικό του Παγκρητίου σαφώς ήταν η αρχή του τέλους για τον Κετσπάγια. Οι παίκτες έλεγαν ότι δεν ήθελαν να πάνε στην Κρήτη για αυτό το παιχνίδι και είχαν έντονες ενστάσεις για τις αλχημείες του Κετσπάγια στον καταρτισμό της 11άδας. "Μα καλά, δεν μπορούσε να βάλει τον Γκαλίτσιο στόπερ και τον Μαρέσκα στη μεσαία γραμμή; Αφού στο Ζέεφελντ δοκίμαζε τον Γκαλίτσιο στόπερ", ήταν μία χαρακτηριστική ατάκα από ποδοσφαιριστή. Το 5-0 ήρθε να δικαιώσει τις δυσοίωνες προβλέψεις.

* Όταν ανακοινώθηκε πριν από τις 12 το μεσημέρι ότι ο Κετσπάγια αποτελεί παρελθόν, αρκετοί ποδοσφαιριστές πανηγύρισαν. Κυρίως οι Έλληνες, αφού οι ξένοι το έμαθαν από τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που άκουγαν ραδιόφωνο. Δεν πολυέκανε εντύπωση όμως, αφού ήταν κάτι αναμενόμενο. Ο κόσμος έπαιξε καθοριστικό ρόλο ως προς την απόλυση του Κετσπάγια. Αλλά και ο ίδιος ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε πληροφορηθεί για τη συμπεριφορά του Κετσπάγια και για το πώς μίλαγε στους παίκτες, ενώ είχε μάθει ακόμα και την άποψη των ξένων για την "παιδική προπόνηση που έκανε".

* Τέλος σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός οτι ο Κετσπάγια σαν προπονητική φιλοσοφία απείχε χιλιόμετρα απ'αυτό που θέλει ο μέσος γαύρος οπαδός. Μία φιλοσοφία που είχε να κάνει με το "προσέχουμε την άμυνά μας πρώτα και ότι βγει μπροστά". Αυτή η ατάκα έβγαινε συχνά-πυκνά από τα χείλη του Κετσπάγια παραμονές των αγώνων. Μία ατάκα που δεν "καθόταν" καλά στο μυαλό των ποδοσφαιριστών που έλεγαν off the record οτι ο Ολυμπιακός δεν είχε σχέδιο ανάπτυξης, αλλά μόνο σχέδιο άμυνας...

Περίπου τέσσερις μήνες κράτησε η σχέση του Τιμούρ Κετσπάγια με τον Ολυμπιακό, καθιστωντας τον Γεωργιανο τεχνικο τον δεύτερο μετά τον Αλέφαντο προπονητη που απολύθηκε Σεπτέμβριο μήνα. Ο Σωκράτης Κόκκαλης αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να "σκουπίσει" τον τεχνικό που ο ίδιος επέλεξε. Για να κάνουμε όμως και το δικηγόρο του διαβόλου, η μοναδική στήριξη που είχε ο Κετσπάγια απ'τη διοίκηση, ήταν το αλήστου μνήμης "τι έχει ο Κετσπάγια δηλαδή, χολέρα έχει;" που εκστόμισε ο Κόκκαλης σε συνέντευξη τύπου. Γιατί από στήριξη σε έμψυχο δυναμικό ή στήριξη στο πρόσωπο του, ακόμα περιμένει να τη δεί...


Ένα μεγάλο "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" στον αδελφό Χάρη "Lulinha7" για την πολύτιμη βοήθεια του και το υλικό που μου έστειλε. Χάρη, υπόχρεος :)