28 Ιουν 2009

Η τέχνη της διαμόρφωσης άποψης...


"Αν ντυθεί στα πράσινα κι ο Καστίγιο…
27/06/2009, 20:56


Ένα σκάρτο χρόνο έπαιζε ο Λέτο με τον Ολυμπιακό και κατάφερε να αγαπηθεί από την εξέδρα. Ο οπαδός του πρωταθλητή που στη γλώσσα του Ηρακλή Αντύπα ονομάζεται «αγνός και τίμιος γαύρος» πάντα φτιάχνεται με παίκτες που κάνουν δημόσιες σχέσεις μαζί του. Ο Λέτο ήταν ένας από αυτούς. Είχε πάθος στο παιχνίδι του, έδειχνε τσαμπουκαλεμένος όταν υπήρχε προδιάθεση για φασαρία και πήγαινε κατευθείαν προς την εξέδρα όταν το επέτρεπαν οι περιστάσεις. Μα πάνω από όλα ήταν οι ποδιές, τα τακουνάκια και τα… σολαρίσματα που τον «ανέβασαν» στην εκτίμηση των οπαδών.

Γιατί ο «αγνός και τίμιος γαύρος» είχε τον Ντουντού, τον Γκαλέτι και τον μπαρμπα- Τζόλε για την ουσία. Ο Λέτο του’ φτιαχνε τη διάθεση και του ανέβαζε την ποδοσφαιρική… λίμπιντο. Τώρα που πάει στον «αιώνιο» υπάρχει ένα «στράβωμα» του οπαδού. Πρώτα με τη διοίκηση που τον άφησε και μετά με τον ίδιο τον Λέτο, που δέχτηκε να πάει. Αντε, να παραδεχτούμε ότι επειδή προηγήθηκε ο Μέλμπεργκ, ο «αγνός και τίμιος γαύρος» να το καταπιεί. Αν, όμως, πάθει την ίδια ζημιά με τον Καστίγιο, ούτε θα καταπιεί ούτε θα το αφήσει να περάσει ασχολίαστο στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι.

Πρώτα απ’ όλα είναι ο ίδιος ο Καστίγιο που έχει λατρευτεί από την εξέδρα όσο… ο Λέτο δεν μπορεί να φανταστεί. Υστερα είναι που κάθε καλοκαίρι ο Καστίγιο παρακαλάει να επιστρέψει. Τέλος, είναι που ξυπνούν μνήμες της δεκαετίας του ’80. Τότε ο… καπετάνιος έπαιρνε ένα προς έναν τους καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού. Εδώ θα χρειαστεί μεγάλη συζήτηση. Η μάχη των εντυπώσεων θα χαθεί οριστικά για τον Ολυμπιακό. Η ένταση και ο φανατισμός θα κάνουν έντονη την εμφάνισή τους. Μεγάλη συζήτηση και μεγάλη περίσκεψη. Όχι τόσο στον Ολυμπιακό που δεν μπορεί να αποτρέψει μια ενδεχόμενη μεταγραφή όσο στον Παναθηναϊκό που θα πρέπει να αναλογιστεί αν τον συμφέρει να ποντάρει στην πόλωση για να πάρει επιτέλους πρωτάθλημα".

Το άρθρο ανήκει στον Γιώργο Χελάκη και δημοσιεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην ιστοσελίδα του Novasport FM. Το αναδημοσιεύω γιατί είναι ένα κλασικό παράδειγμα ΑΡΔ-ιάς που έχει προφανέστατα ως στόχο να "περάσει" μήνυμα στον οπαδό του Ολυμπιακού οτι... φταίει η διοίκηση που χάθηκε (!) ο Λέτο και ο... Καστίγιο (που δεν μας ανήκει, καν).

Πρώτα λέει στραβώνει με τη διοίκηση ο οπαδός επειδή πήγε στον Παναθηναϊκό ο Λέτο και μετά με τον ίδιο τον παίκτη. Μα... σε όποια συζήτηση συμμετάσχει κανείς, είτε σε "πηγαδάκια", είτε στα ραδιόφωνα, είτε στο διαδίκτυο, η άποψη ΟΛΩΝ των οπαδών του Ολυμπιακού είναι ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ : Η απόφαση του Λέτο να πάει στον Παναθηναϊκό είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Ο παίκτης είχε συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ, ο Ολυμπιακός με τους όρους της Λίβερπουλ αλλά και του ίδιου του Λέτο ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΤΑΝ καθώς θεωρεί πως μπορεί να βρεθεί καλύτερος (και έτσι είναι) και ο παίκτης αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση του Παναθηναϊκού, με τη σύμφωνη γνώμη της Λίβερπουλ. Ποιό στράβωμα του οπαδού λοιπόν, monsieur Helakis ? Υπάρχει νοήμων άνθρωπος που "στραβώνει" επειδή έφυγε ο Λέτο, τη στιγμή που ο στόχος για την αντικατάσταση του είναι ο Μαρκ Γκονζάλες;

Η συνέχεια είναι απλά, εμετική. "Αντε, να παραδεχτούμε ότι επειδή προηγήθηκε ο Μέλμπεργκ, ο «αγνός και τίμιος γαύρος» να το καταπιεί". Τι να καταπιεί μωρέ; Την απώλεια του Λέτο; Κι έπειτα, ο μοναδικός που θεωρεί απώλεια τον Λέτο είναι ο... Αλέφαντος. Έλεος δηλαδή. Εκεί που καταργείται εντελώς η λογική είναι στο επόμενο κομμάτι : Ο οπαδός θα στραβώσει λέει και δεν θα καταπιεί τυχόν απώλεια του Καστίγιο, γιατί ο Καστίγιο παρακαλάει να γυρίσει και ξυπνάνε αναμνήσεις του '80 που ο καπετάνιος έπαιρνε τους παίκτες. Ρεσιτάλ μπουρδολογίας.

Πρώτον, ο Καστίγιο ΔΕΝ είναι παίκτης του Ολυμπιακού, αλλά της Σαχτάρ εδώ και μια διετία. Επομένως, το να λέμε "έκλεψε ο Παναθηναϊκός τον παίκτη απ΄τον Ολυμπιακό" είναι για τα πανηγύρια. Αν πάει δηλαδή ο Κόκκαλης και πάρει τώρα τον Σεϊταρίδη, θα έχει κλέψει τον παίκτη απ'τον Παναθηναϊκό; Επομένως, ποιές "μνήμες του '80 ξυπνούν" κύριε Χελάκη;

Δεύτερον, ο Καστίγιο παρακαλάει να επιστρέψει μεν, αλλά έχει να παίξει μπάλα δύο χρόνια, δε. Συν τοις άλλοις, ο Αχμέτοφ νιώθει τόσο... "δαγκωμένος" από τον Κόκκαλη (αναφέρομαι στα λεφτά που έδωσε για να πάρει τον Καστίγιο), που έχει κάνει την αλήστου μνήμης δήλωση "πουλάω τον Καστίγιο οπουδήποτε, εκτός από τον Ολυμπιακό". Επομένως, ο Καστίγιο μπορεί να παρακαλάει όσο θέλει.

Καμμιά μάχη εντυπώσεων δεν χάνεται οριστικά για τον Ολυμπιακό. Τα ίδια μας λέγατε και τότε με τους απροσπέλαστους Κονσεϊσάο - Μπίσκαν, τα ίδια και πέρυσι με τον "αόρατο τοίχο" Ζιλμπέρτο, τα ίδια και φέτος. Η ένταση και ο φανατισμός σίγουρα θα κάνουν την εμφάνιση τους, μόνο που η ένταση δεν θα έχει αποδέκτη τη διοίκηση ή το τεχνικό τιμ του Ολυμπιακού, αλλά τους παίκτες. Παίκτες που δήλωσαν "ποτέ στον Παναθηναϊκό" και φυσικά θα γνωρίσουν από πρώτο χέρι υποδοχή εφάμιλλη του Αποστολάκη.

Και στην τελική, αν πάει και ο Καστίγιο στον Παναθηναϊκό (που κάτω από 7-8 μύρια η Σαχτάρ ΔΕΝ τον δίνει), ποιανού επιτυχία είναι; Του Παναθηναϊκού, που θα πάρει εκτός του Λέτο και άλλον έναν παίκτη που δεν χρειάζεται, ή του Κόκκαλη, που θα δεί να καταλήγουν στον Παναθηναϊκό δύο παίκτες που ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ, και μάλιστα έναντι "αλμυρού" αντίτιμου; Έχω την εντύπωση οτι το στεντόρειο "ΧΟ ΧΟ ΧΟ" θα ακουστεί μέχρι την... Παιανία, αλλά τότε θα'ναι αργά για δάκρυα. Τότε θα χρειαστεί να επιστρατευτεί η... παράγκα του Τεροβίτσα για να δικαιολογήσουν άλλη μια απώλεια τίτλου.