25 Μαΐ 2009

Ο Σωκράτης μίλησε... και ακύρωσε τον εαυτό του


Η συνέντευξη τύπου που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της ΠΑΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 25/05/2009. Ευδιάθετος ο Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε μια χορταστική συνέντευξη όπου αναφέρθηκε κυριολεκτικά... στα πάντα όλα. Το πρόβλημα ήταν στα σημεία - κλειδιά της συνέντευξης, όπου ο πρόεδρος αναμάσησε πράγματα που έχουμε ξαναακούσει στο παρελθόν και τα οποία πήρε πίσω σε μελλοντικό χρόνο για να τα ξανα-μανα-επαναφέρει στον παρόντα χρόνο. Ακολουθεί η συνέντευξη του Σωκράτη Κόκκαλη και θα ακολουθήσουν τα σχόλια μας.

Η συνέντευξη τύπου του Socrates, μέρος πρώτο : Ο μονόλογος - απολογισμός
"Στον Ολυμπιακό δίνουμε μία συνέντευξη σε αντίθεση με άλλες ομάδες και άλλες διοικήσεις που συνηθίζουν να δίνουν πολλές και να κάνουν πολλές δηλώσεις στη διάρκεια της περιόδου. Μιας περιόδου που για μερικές ομάδες δεν έχει τελειώσει ακόμη, σε αντίθεση μ' εμάς που τελείωσε νωρίτερα. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια περιοδεία στην Ασία, γιατί είναι πολύ σημαντικό ο Ολυμπιακός που είναι ο μεγαλύτερος ελληνικός σύλλογος να έχει και την παρουσία του διεθνώς στα πρότυπα των μεγάλων Eυρωπαϊκών ομάδων.

Η χρονιά που πέρασε για τον Ολυμπιακό θα έλεγα ήταν πολύ επιτυχής όσον αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και με σχετικά μεγάλη διαφορά από το δεύτερο. Επίσης, μετά από έναν πραγματικά συγκλονιστικό αγώνα που δεν έχουμε παρακολουθήσει σχεδόν ποτέ, κατακτήσαμε το Κύπελλο από την ΑΕΚ. Από την άλλη πλευρά δεν είχαμε καμία καλή πορεία όσον αφορά τους αγώνες που δώσαμε στα πλαίσια των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Αποκλειστήκαμε θα έλεγα από μία ομάδα που είναι όχι τόσο ισχυρή όσο ο Ολυμπιακός, καλή ομάδα βέβαια από την Κύπρο, από την Ανόρθωση. Εν συνεχεία, επίσης, αποκλειστήκαμε από μία γαλλική ομάδα, την Σεντ Ετιέν, από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, που κατά τη γνώμη τη δική μου και αυτή δεν ήταν μια ομάδα καλύτερη από τον Ολυμπιακό. Αυτός είναι ο σύντομος απολογισμός όσον αφορά την σεζόν που μας πέρασε.
Πρέπει επίσης να αναφερθώ και σε ορισμένα άλλα θέματα, όπως η συμπεριφορά και υποστήριξη του κόσμου του Ολυμπιακού στην ομάδα μας.

Είναι πολύ σημαντικό ότι από τη Σούπερ Λιγκ πήραμε σχεδόν το βραβείο του φερ πλέι, καθώς πρώτος ήταν ο Εργοτέλης, δεύτεροι εμείς. Είναι πολύ σημαντικό μια ομάδα με τόσα εκατομμύρια φιλάθλους και φανατικούς όπως ο Ολυμπιακός, να είχε μια τέτοια παραδειγματική συμπεριφορά στους αγωνιστικούς χώρους. Ο Ολυμπιακός έχει τη μεγαλύτερη πληρότητα όσο αφορά το γήπεδο και τον μεγαλύτερο αριθμό εισιτηρίων τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας.


Η σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. είχε δύο θέματα. Το ένα έχει σχέση με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ και το δεύτερο με την πρόσληψη νέου προπονητή για την ομάδα. Οσον αφορά το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, θα σας πω ότι συνεργαζόμαστε με μια θυγατρική εταιρία της Eurobank και εντός της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η συνεργασία αυτή και η μελέτη για την αποτίμηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Εχει οριστεί Γ.Σ. για τις 22 Ιουνίου όπου θα αποφασιστεί από τη Γ.Σ. η αύξηγη του μετοχικού κεφαλαίου για ποσοστό μέχρι 40% και αυτό σημαίνει ότι μετά την αύξηση, η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ θα είναι 10% ο Ερασιτέχνης βάσει νόμου, το 40% θα έχουν οι νέοι μέτοχοι, υπάρχει 1%, περίπου 0,9% που έχουν οι ήδη υπάρχοντες μέτοχοι και το 49% θα το έχω εγώ.
Η αύξηση αυτή θα εγκριθεί τελικά μετά από την υλοποίησή της από το Δ.Σ. το οποίο και θα αποφασίσει για την περαιτέρω διοίκηση και σύνθεση της διοίκησης του Ολυμπιακού, ανάλογα με τα ποσά που θα καταβληθούν κατά την διάρκεια της αύξησης του Μ.Κ. Το Δ.Σ. έχει το διαίωμα να δεχθεί ή να απορρίψει ορισμένους μετόχους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην αύξηση του Μ.Κ. εφόσον θα θεωρήσει ότι η παρουσία τους στη διοίκηση του Ολυμπιακού δεν θα ανταποκρίνεται σε αυτό που λέμε εμείς ολυμπιακό αίσθημα, ολυμπιακή ιδέα και προσήλωση στις ιδέες του Ολυμπιακού. Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη πολυμετοχικότητα, γιατί έχει λίγο χαλάσει τον τελευταίο χρόνο, παρόλο που πιστεύω ότι είναι μια σωστή εταιρική διαχείριση μιας ανώνυμης εταιρίας. Γιατί ο Ολυμπιακός είναι μια ανώνυμη εταιρία αλλά πάνω από όλα είναι μια ιδέα που μας ενώνει όλους εμάς τους Ολυμπιακούς και που διαφέρει σε αυτό τον τομέα γιατί έχει και ένα συναισθηματικό, πολύ δυνατό κομμάτι, που δεν είναι το ίδιο όπως λειτουργούν οι ΑΕ. Θέλουμε να έχουμε ανθρώπους Ολυμπιακούς, που θα συμμετέχουν στη διοίκηση και θα δίνουν τα πάντα για να προχωράει ο Ολυμπιακός στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων του ελληνικού χώρου, που όπως ξέρετε δεν είναι και ο πιο μεγάλος και εύρωστος σε σύγκριση με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Αυτά όσον αφορά την αύξηση του Μ.Κ. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή να καταλάβουμε όλοι ότι ο Ολυμπιακός είναι υπεράνω των πάντων, ότι χρειάζεται δηλαδή η παρουσία μιας ισχυρής ηγεσίας, αλλά η ηγεσία αυτή να έχει σα μοναδικό στόχο να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα ιδανικά του Ολυμπιακού.

Η δεύτερη απόφαση του Δ.Σ. είναι η εξουσιοδότηση που δόθηκε σε εμένα και στον γενικό διευθυντή, κ Χρυσικόπουλο να διαπραγματευθούμε την πρόσληψη του κυρίου Τιμούρ Κετσπάγια ως καινούριου προπονητή του Ολυμπιακού. Και οι δύο αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Εγώ προσωπικά έχω συναντηθεί με τον κύριο Κετσπάγια και έχω μια πολύ θετική γνώμη για τη συνεργασία μας με έναν νέο άνθρωπο, με έναν φιλόδοξο άνθρωπο που θέλει να πετύχει στόχους που είναι οι ίδιοι με τους στόχους που έχει ο Ολυμπιακός. Εχει τα προσόντα και εμείς θα τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχει. Ο Κετσπάγια θέλει να έρθει στον Ολυμπιακό, θέλει ο Ολυμπιακός να μπορέσει να πετύχει όλους τους στόχους του. Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ελληνικό χώρο. Εχει παίξει και εργαστεί στο εξωτερικό, τόσο στην Αγγλία όσο και στην Κύπρο και θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να του δώσουμε όλη μας την υποστήριξη για να πετύχει και στον Ολυμπιακό. Δεν είναι μια ευκαιριακή απόφαση η πρόσληψη του Τιμούρ Κετσπάγια.

Είχαμε και άλλες προτάσεις, αλλά προτάσεις τύπου να έρθουμε για ένα χρόνο, ή τύπου ότι θέλουμε κάποια νούμερα τα οποία είναι εξωπραγματικά, από κάποιο σημείο και μετά, όχι μόνο για τον Ολυμπιακό αλλά γενικά για τη χώρα μας. Είναι υποτιμητικές και θα έλεγα δεν μας τιμούν να αποδεχόμεθα τέτοιου είδους προτάσεις ότι ερχόμαστε σε υποβαθμισμένο πρωτάθλημα και θέλουμε λίγο χρόνο να εργαστούμε, πολλά λεφτά να πάρουμε και δε δεχόμαστε συμβόλαια που θα έχουν σχέση με την επίτευξη των στόχων της ομάδας. Εγώ επειδή τώρα είμαι πια 16 χρόνια πρόεδρος στον Ολυμπιακό, έχουν δει τα μάτια μου πολλά.

Εγώ θέλω να έχω ανθρώπους που πράγματι θα έχουν τους ίδιους στόχους με αυτούς του Ολυμπιακού. Ποιοί είναι οι στόχοι; Εμείς δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα. Όταν βλέπουμε ότι δεν συγκρινόμαστε με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, έχουμε πολύ μικρότερα έσοδα, πρέπει με σκληρή προσπάθεια και εργασία να ανεβάσουμε το επίπεδο της ομάδας μας. Πρέπει να αναδεικνύουμε και νέους παίκτες και από τον ελληνικό και το διεθνή χώρο. Οι προπονητές που συνήθως θέλουν να παραμείνουν στον Ολυμπιακό ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δεν τους ενδιαφέρει ποσώς να αναδείξουν σε αυτό το χρονικό διάστημα που θα μείνουν κάποιους νέους παίκτες. Θέλουν παίκτες φτασμένους ώστε να μπορούν και οι ίδιοι φεύγοντας από τον Ολυμπιακό να έχουν πάρει το πρωτάθλημα ή και το Κύπελλο.


Με την επιλογή του Τιμούρ Κετσπάγια θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε αυτό το στόχο. Εχουμε ικανούς νέους παίκτες που πρέπει να τους αναδείξουμε. Για έναν Ελληνα παίκτη που ξεκινά από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού είναι εντελώς διαφορετικό να παίξει μέσα στο Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό παρά για ένα παίκτη που έχει έρθει από μια ξένη χώρα και για τον οποίο ο Ολυμπιακός να θεωρείται μια μικρομεσαία ομάδα. Ευτυχώς στο ρόστερ έχουμε παίκτες, ειδικά από τη Λατινική Αμερική που αγαπάνε τον Ολυμπιακό, δέθηκαν με την ομάδα κι έχουν τα ίδια συναισθήματα για την ομάδα όπως εμείς. Ομως, έχουμε νέους παίκτες στους οποίους πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες να τους αναδείξουμε. Αλλωστε έχουμε υποχρέωση από τους νέους κανονισμούς της UEFA να συμμετέχουν στην ομάδα παίκτες που να προέρχονται από τις ακαδημίες.


Επειδή έχετε διαπιστώσει ότι δεν είμαι στα κανάλια, στις τηλεόρασεις, ακόμη κι όταν φεύγω από το γήπεδο μου βάζετε τα μικρόφωνα και με ρωτάτε τι είδα, λες και έχω δει κάτι διαφορετικό και εσείς δεν έχετε δει τι έχει γίνει. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό για την κατάκτηση των πρωταθλημάτων και κυπέλλων φέτος. Επίσης θέλω να πω ότι η συνεργασία και η μετάβαση της ΚΑΕ Ολυμπιακός στον Παναγιώτη και τον Γιώργο Αγγελόπουλο ήταν πολύ επιτυχής. Πράγματι, σήμερα ο Ολυμπιακός έφτασε να παίζει στα τελικά της Ευρωλίγκας και να χάνει με ένα καλάθι στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Επίσης κατόρθωσε να κατακτήσει την 1η θέση στην Α1 και τώρα βρίσκεται στη φάση των πλέι οφ. Ελπίζω ότι παρά την πρώτη ήττα, παρά τρίχα πάλι και με βοήθεια κάποιων άλλων... μια αποτυχία που είχαμε στο ΣΕΦ και τα έχω ζήσει και εγώ αρκετά χρόνια στο μπάσκετ, θα δώσει τη μάχη για να μπορέσει να κατακτήσει το πρωτάθλημα.


Επανέρχομαι και λέω ότι κανείς από εσάς δεν το ήξερε, δεν το είδα να γράφετε ότι εκτός από τον Εργοτέλη, που είναι σωματείο φιλικό και διοργανώνει γιορτές, ο Ολυμπιακός, με τον κόσμο που έχει, ήρθε δεύτερος στη βαθμολογία της Σούπερ Λίγκα για το φερ πλέι. Αυτό είναι εντυπωσιακό. Μιλάω για το ποδόσφαιρο και ελπίζω να ισχύσει και στα άλλα αθλήματα.
Επειδή έχουμε καλούς ποιητές που βγάζουν συνθήματα, πολλά είναι πετυχημένα, υπάρχουν συνθήματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον Ολυμπιακό, είναι υβριστικά για άλλες ομάδες. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η ηθική των Παναθηναϊκών, των ΑΕΚτζήδων, των ΠΑΟΚτζήδων.

Εμάς μας ενδιαφέρει ο Ολυμπιακός, να υποστηρίζουμε την ομάδα μας. Εμείς πρώτοι πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα. Την τελευταία 15ετία είμαστε μακράν η καλύτερη και πιο δυνατή ομάδα. Αυτό που άκουγα για Ευρωπαίοι, Ευρωπαίοι, υπήρχε ένα καλό σύνθημα για αυτό... Τι Ευρωπαίοι; Λέμε να κάνουμε μια καλή πορέια στην Ευρώπη, θα φτάσουμε σε ένα σημείο, κάποια στιγμή θα φρακάρουμε. Μέσα στη χώρα μας έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ο πιο δυνατός και ζωντανός οργανισμός. Γήπεδα ακούμε, γήπεδα δεν βλέπουμε. Εμείς χτίσαμε το Καραϊσκάκη και το προσπερνάμε έτσι, το θεωρείται φυσιολογικό. Το θεωρείτε φυσιολογικό ότι πήραμε 12 στα 13 πρωταθλήματα, στην ουσία 13, τα τελευταία χρόνια. Λένε να παρουμε το Ευρωπαϊκό, εύκολο είναι; Πώς να το πάρουμε; Μια φορά το πήρε ο Ρεχάγκελ και του έσκασε τούβλο στο κεφάλι... Αν το ξαναπάρει, θα πέσω και εγώ από ουρανοξύστη και θα μείνω ζωντανός...
Αυτά τα πετύχαμε γιατί ο κόσμος μας στήριξε. Η δύναμη του Ολυμπιακού είναι ο κόσμος του.

Η διοίκηση προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Λάθη γίνονται και θα γίνονται, το θέμα είναι να διορθώνουμε τα λάθη. Επειδή έχουμε κυριαρχήσει στο χώρο του ποδοσφαίρου, θα ήθελα να αναφερθώ στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ. Τους δημοσιογράφους τους χωρίζω σε 3 κατηγορίες. Η πρώτη είναι αυτοί που είναι πραγματικοί Ολυμπιακοί και θέλουν το καλό της ομάδας κι όταν βλέπουν ότι κάτι δεν πάει καλά το λένε. Αυτοί είναι αποδεκτοί δημοσιογράφοι. Υπάρχει μια άλλη ομάδα που δεν θέλουν το καλό του Ολυμπιακού, επειδή υποστηρίζουν κάποια άλλη ομάδα. Κι αυτοί είναι αποδεκτοί δημοσιογράφοι γιατί είναι αντίπαλοί μας και τους αντιπάλους μας τους θέλουμε. Αυτοί που δεν είναι αποδεκτοί είναι οι κρυφοΟλυμπιακοί, που με το μανδύα του Ολυμπιακού προσπαθούν εκ των έσω να μας δημιουργήσουν προβλήματα. Εχω δει να εμφανίζονται και ανώνυμες επιστολές που λένε ότι είμαι αποτυχημένος που γράφουν ότι ο Κόκκαλης βγάζει λεφτά, γιατί διώχνει τον Βαλβέρδε, γιατί πήρε τον άλλον. Και αυτά υποτίθεται από δημοσιογράφους Ολυμπιακών φρονημάτων, ανώνυμες επιστολές. Ανώνυμες καταγγελίες και επώνυμες και ανώνυμες πληροφορίες για δημοσιογράφους έχω και εγώ, αλλά δεν βγήκα να πω ότι ο τάδε είναι αλλιώς ή μπερδεμένος.
Αυτοί που παρουσιάζονται ως Ολυμπιακοί και στόχο έχουν να βλάψουν τον Ολυμπιακό και ψάχνουν να βρουν το στόχο, τη μία είμαι εγώ, την άλλη οι διαιτητές, παρατηρητές, ΕΠΟ, σου 'πα, μου 'πες... Εχετε λοιπόν κι εσείς ευθύνη γι αυτό που λέμε ποδόσφαιρο και αθλητισμός στη χώρα. Εσεις διαμορφώνετε και τη γνώμη. Εμείς θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό για την ομάδα μας. Αυτή είναι η δουλειά μας. Δουλειά σας είναι πώς το παρουσιάζετε προς τον κόσμο. Θα παρακαλούσα μελλοντικά να κρίνουμε πιο αντικειμενικά τα πράγματα. Και το λέω αυτό παρόλο που πολλοί γράφατε ότι πήγα διακοπές στην Ταϊλάνδη. Εκεί απά έκατσα για 1-2 μέρες, για να αποφύγω τις 12 ώρες πτήση από το Βιετνάμ.

Βλέπω τα παιχνίδια στα πλέι οφ, μόλις έφυγε ο Ολυμπιακός από τη μέση, όλα είναι καλά. Ούτε πρόβλημα με τη διαιτησία, ούτε με την ΕΠΟ, ούτε παρατηρητές, ούτε επεισόδια. Μάτια έχετε εσείς, μάτια κι εμείς. Δεν βλέπετε τίποτα περίεργο; Εγώ δεν είμαι ούτε καθηγητής διαιτησίας ούτε κάποιος ειδικός. Οσο κερδίζει ο Ολυμπιακός, με το παραμικρό γίνεται φασαρία. Εδώ πέφτουν βροχή τα πέναλτι. Με τον Παναθηναϊκό έγινε πέναλτι, φασαρία, κακό διαιτητές. Ο Ολυμπιακός ήταν και θα παραμείνει πολύ δυνατός σε όλα και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να το καταλάβει αυτό ο κόσμος του Ολυμπιακού. Χωρίς τον κόσμο, καμία διοίκηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα στον Ολυμπιακό.
Βλέπετε τι γίνεται σε άλλες ομάδες.

Μας έκανε μήνυση ο ΠΑΟΚ επειδή όταν ήρθε στο Καραϊσκάκη και δεν τους φερθήκαμε λέει καλά. Οταν πήγαμε στην Τούμπα έλεγαν τι πράγματα είναι αυτά επειδή ζητήσαμε προστασία. Αν δεν ζητούσαμε, ούτε οι μισοί δεν θα γυρνούσαν πίσω. Λένε ότι πειράξαμε κάποιος φιλάθλους του ΠΑΟΚ, που ήρθαν με προσκλήσεις ως εκπρόσωποί του. Εμένα ένας γνωστός μου καθόταν κάτω από τις σουίτες και νόμιζε ότι έβρεχε. Τον έφτυναν κάποιοι που είχαν προσκλήσεις που είχαμε δώσει στον ΠΑΟΚ και νόμιζε ο άνθρωπος ότι βρέχει. Και μετά πήγαμε να παίξουμε εμείς στην Τούμπα και είδατε πώς παίζουν κι άλλες ομάδες στην Τούμπα. Την ιστορία με τον Κούδα την έζησα το '64, το '65, το '66, πάει τελείωσε. Δεν έχουμε καμία διαφορά με τον ΠΑΟΚ, είναι μια μεγάλη ομάδα στη Βόρεια Ελλάδα, με φανατικούς φιλάθλους, αλλά υπάρχει ένας φανατισμός κατά του Ολυμπιακού. Να γράφετε ότι βλέπετε ρε παιδί μου. Τώρα υπάρχουν και τηλεοράσεις. Παλιά δεν υπήρχαν και να μην έπαιζε κάποιος παίκτης μπορούσαν να πουν ότι ήταν διακριθείς. Αλλά πλέον όλα φαίνονται".



Η συνέντευξη τύπου του Socrates, μέρος δεύτερο : Ερωτήσεις & Απαντήσεις
* Για το αν το 40% της αύξησης του Μ.Κ. αφορά νέους μετόχους και για πόσο χρονικό διάστημα θα είναι η αύξηση, για το αν υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιους για να μπουν και πόσα χρήματα μπορεί να μπουν :
"Η αποτίμηση της ΠΑΕ θα τελειώσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Επίσης είπαμε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με παραίτητη του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Αρα, θα έχουμε 40% νέους μετόχους. Ποια ονόματα; Εσείς τα γράφετε... Μετά θα με ρωτήσεις και για μεταγραφές. Στο μιλητό ο καθένας λέει ότι θα βάλει 10,20, 200... Στο πραγματικό να δούμε τι θα βάλει... Εδώ είμαστε, έχει διάρκεια, υπάρχει χρόνος. Από ένα έως τέσσερις μήνες θα τελειώσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Θα υπάρχει ένα μίνιμουμ μετοχών που θα μπορεί να πάρει κάποιος. Αυτά όλα θα έχουν προσδιοριστεί μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου. Εγώ δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα".

* Για τις μεταγραφές που έγιναν, τους Λέτο, Νταρμπισάιρ και το αν τα χρήματα που θα μπουν από την αύξηση θα διατεθούν για μεταγραφές :
"Αν αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο ένα μέρος του θα πάει για μεταγραφές. Δεν θέλω να πω κανένα όνομα, γιατί αν πω μας δυσκολεύει τη διαδικασία να πετύχει η μεταγραφή. Εχουμε άλλωστε τον προπονητή, ο οποίος θα μας πει ο ίδιος τις απόψεις που μπορεί να έχει. Οι δύο μεταγραφές που κάναμε, του Πάρντο και του Ζαϊρί έγιναν επειδή ο μεν πρώτος ήταν μια επιθυμία του Βαλβέρδε και πιστεύω ήταν σωστή η άποψή του. Για τον δε Ζαϊρί επειδή είναι ένας παίκτης που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Μια ενδεχόμενη καθυστέρηση, επειδή έμενε ελεύθερος από τον Αστέρα Τρίπολης, θα μπορούσε να τον είχαμε χάσει και να πάει σε άλλη ομάδα ομάδα. Ο Ζαϊρί ήθελε να έρθει στον Ολυμπιακό κι αυτό παίζει ρόλο. Τον εκτιμούμε, είναι πολύ καλός παίκτης, τώρα κλήθηκε και στην Εθνική ομάδα της χώρας του. Τον είχαμε φάει τότε, τον είχαμε δει ως αντίπαλο και δε μας είχε... μας είχε δυσκολέψει λιγάκι. Από 'κει και πέρα θα γίνουν κι άλλες μεταγραφές, αλλά θα τις συζητήσουμε με τον προπονητή".

* Για το συμβόλαιο του Κετσπάγια και για τα ονόματα άλλων προπονητών που απασχόλησαν :
"Το συμβόλαιο του Κετσπάγια είναι τριετές. Ονόματα προπονητών που συζητήσαμε δεν θα σας πω. Θα πω μόνο ότι υπήρξαν πάρα πολλές προτάσεις. Κρίναμε ότι η καλύτερη πρόταση για την περίπτωσή μας ήταν ο Κετσπάγια. Θα είχαμε και προτάσεις που θα άρεσαν περισσότερο στον κόσμο, αλλά το θέμα δεν είναι να είμαι ευχάριστος στον κόσμο. Εγώ δεν θέλω να είμαι ευχάριστος στον κόσμο, να πάρουμε ένα όνομα και να έρθει σαν τουρίστας, να πάρει τα λεφτά και να φύγει σε ένα χρόνο χωρίς να κάνει τίποτα. Για μένα το πρόβλημα είναι να έρθει κάποιος να δουλέψει σκληρά και να πετύχει τους στόχους που θέλει ο Ολυμπιακός. Αυτό θα κάνουμε με τον Κετσπάγια. Είχαμε πολλές προτάσεις. Αλλωστε, θα ήταν παράλογο να μην έχουμε. Εμείς πληρώνουμε καλά, πληρώνουμε τα τριπλάσια λεφτά από ό,τι πληρώνουν οι Ισπανοί".

* Για τη μη παραμονή του Βαλβέρδε :
"Πρότεινα στον Βαλβέρδε να υπογράψει για 2 χρόνια τον Δεκέμβριο. Μέχρι αρχές Απριλίου που μου είπε ότι δεν έχει αποφασίσει, είχα αρκετές επαφές μαζί του. Ηθελα να μείνει στον Ολυμπιακό και συνεχώς δεχόμουν την καθυστέρηση. Μου έλεγε ότι δεν μπορούσε να μου πει, δεν έχει σημασία για ποιους λόγους. Τελικά, τέλη Απριλίου είπε ότι θα έρθει ο μανατζέρ μου για να μιλήσει με Ολυμπιακό. Οταν εγω μιλάω μαζί του από τον Δεκέμβριο, δεν είναι σωστό να μου λέει οτι θα έρθει ο μανατζέρ μου. Θα μπορούσε να μου πει, θέλω αυτό, εκείνο και το άλλο. Ηρθε λοιπόν ο μάνατζερ και μίλησε με τον κ. Χρυσικόπουλο και του έγινε καλύτερη πρόταση με διαφορετικούς όρους ως προς τα χρήματα και τον χρόνο. Μας έλεγε να μείνει για 1 χρόνο και να πάρει σταθερό 1,5 εκατ. ευρώ και μπόνους 50.000 για είσοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Του είπαμε να πάρεις ένα εκατομμύριο και 500 χιλιάδες αν προκριθεί η ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ξέρετε με τι ομάδες παίζουμε στα προκριματικά; Δεν παίζουμε με τίποτα τέρατα και δεν μπορούμε. Τι δείχνει αυτό; Οτι δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο, ήθελε να κάτσει ένα χρόνο και να πάρει τα λεφτά. Γι' αυτό δε συμφωνήσαμε και τελείωσε. Εμείς του προτείναμε, αυτός δεν δέχθηκε".

* Για το γεγονός ότι από έναν φιλόξοδο και εργατικό προπονητή από την Ισπανία πηγαίνει ο Ολυμπιακός σε έναν φιλόδοξο και εργατικό, αλλά από την Κύπρο :
"Αυτό σας πονάει εσάς; Από πού έρχεται ή το ότι είναι φιλόξοδος και εργατικός; Και τι θέλει αυτός ο Ισπανός; Πότε στη ζωή του ο Βαλβέρδε θα δει ξανά πρωτάθλημα και Κύπελλο; Πότε θα ξαναζήσει αυτά που έζησε στον Ολυμπιακό; Πότε το εκτίμησε; Οταν αρχισε να το αντιλαμβάνεται, ήταν αργά. Επρεπε να το κάνει νωρίτερα, να ασχοληθεί πιο σοβαρά με τον Ολυμπιακό. Επρεπε να ασχοληθεί και πιο σοβαρά με τα νέα παιδιά. Κι εγώ αν πάω προπονητής στην Μπαρτσελόνα, στην πρώτη τριάδα του ισπανικού πρωταθλήματος θα πάω. Καταλάβατε τι θέλω να πω; Ο κόσμος έδειξε πράγματι και καλά έκανε γιατί με τον Βαλβέρδε πήραμε πρωτάθλημα και Κύπελλο, αλλά στο Κύπελλο βαράγαμε 2 ώρες πέναλτι για να το πάρουμε. Το ότι είμαι Ολυμπιακάρα και αυτά περί δακρύων τα είχαμε δει και σε άλλες περιπτώσεις με παίκτες που κλαίγανε και έφεραν τα παιδάκια τους και την οικογένειά τους. Είναι εδώ και ο κ. Λούβαρης... Ο Ριβάλντο ας πούμε, πού πήγε τώρα, στο Αφγανιστάν; Βρείτε μου έναν παίκτη που έφυγε από τον Ολυμπιακό και πήγε κάπου καλύτερα. Γιατί γελάτε; Πήγε ο Στέλιος ο Γιαννακόπουλος στην Αγγλία και μου έλεγε, δώσε μου 30 εκατ. παραπάνω για να υπογράψω. Μου έλεγε θα πάω στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μέσα μου σκεφτόμουνα... Πείτε μου έναν που έφυγε και πήγε καλύτερα".

* Για την αποχώρηση του Ανδρέα Βγενόπουλου :
"Δεν ασχολούμαι με το θέμα Βγενόπουλου. Είνια εσωτερικά θέματα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός".

* Γιατί αποφάσισε να "ανοίξει" τώρα την ΠΑΕ Ολυμπιακός :
"Δηλαδή τι, θα περιμένω να πεθάνω; Είχα πει θα δούμε και θα αποφασίσουμε. Είδαμε και αποφασίσαμε".

* Για τη διαιτησία στα πλέι οφ, τον ορισμό ίδιων διαιτητών και το τι θα γίνει τον χειμώνα :
"Ερχεται τσουνάμι; Από ποια πλευρά; Εμείς στον Ολυμπιακό πάντα διακηρύσσουμε την αρχή ότι θέλουμε οι διαιτητές να παίζουν 50-50. Αυτό υποστηρίζουμε και θα υποστηρίζουμε. Θα δούμε τις αλλαγές".

* Για την αποχώρηση της αστυνομίας από τα γήπεδα :
"Η αστυνομία έχει και κάποιες απαιτήσεις για να υπάρχει. Ο ένας λέει δεν θέλω αστυνομία, ο άλλος λέει θέλω τόσα. Μπορεί να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές".

* Για το μίνιμουμ και μάξιμουμ ποσό που θα συγκεντρωθεί στην αύξηση και για το αν όσοι παίκτες έφυγαν μπορεί να είναι σε άλλο πόστο :
"Για το μίνιμουμ θα υπάρχει ένα πλαφόν προς τα κάτω. Ως προς το μάξιμουμ δεν θα υπάρχει πλαφόν. Για να οριστικοποιηθεί η αύξηση θα υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. Αν υπάρξει υπερκάλυψη, θα αποφασίσει σχετικά το Δ.Σ. για την κατανομή των μετοχών. Δεν θα αδικηθεί κανένας. Αν έρθει κάποιος και μας πει ότι καλύπτει το σύνολο, δεν θα είναι μόνο ένας. Μην προτρέχετε, θα τα ξαναπούμε γι’ αυτό το θέμα".

* Για το αν Τζόρτζεβιτς και Κοβάτσεβιτς θα αξιοποιηθούν και αν ο Ολυμπιακός θα κινηθεί και για Ελληνες παίκτες :
"Εγώ δεν θέτω στην ίδια μοίρα τον Τζόρτζεβιτς και τον Κοβάτσεβιτς. Ο Τζόρτζεβιτς έμεινε 13 χρόνια στον Ολυμπιακό, πήρε 12 πρωταθλήματα, θα μπορούσε να παίξει σε οποιαδήποτε ομάδα της Ευρώπης και παρόλα αυτά έμεινε στον Ολυμπιακό. Ο Τζόρτζεβιτς παντρεύτηκε μια κοπέλα από την Ελλάδα και είναι ένας άνθρωπος που έχει πάρει την Ελληνική υπηκοότητα. Είναι ένας δικός μας άνθρωπος, είναι Ολυμπιακός και είναι φυσικό ότι αν το επιθυμεί και ο ίδιος, γιατί δικαιούται να έχει 2 μήνες ξεκούραση, σίγουρα θα έχουμε άλλη μία συζήτηση μαζί του, γιατί είχαμε ήδη μία, για να δούμε τι μπορεί και σε ποια μορφή να είναι η συνεργασία μας μαζί του. Ο Κοβάτσεβιτς ήρθε στο τέλος της καριέρας του στον Ολυμπιακό. Μας έχει βάλει γκολ που μας είχαν στενοχωρήσει στο παρελθόν. Συνέβη το τραγικό γεγονός ότι παίζοντας στον Ολυμπιακό έπαθε αυτή τη βλάβη. Μας προσέφερε υπηρεσίες, αλλά δεν είναι το ίδιο με τον Τζόρτζεβιτς. Ο Κοβάτσεβιτς μάλλον θέλει να μείνει στην Ελλάδα και να συνεργαστεί με τον Ολυμπιακό. Και αυτό το θέμα θα το δούμε, αλλά δεν πρέπει αυτός τους δύο παίκτες να τους βάζουμε στην ίδια μοίρα".

* Για την Ελληνική αγορά :
"Εχουμε 3-4 νέους παίκτες απο ακαδημία που μπορούν να παίξουν στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού. Παίκτες από ελληνική αγορά που να μπορούν να ενισχύσουν την ομάδα, δεν έχω εντοπίσει. Από 'κει και πέρα βλέπουμε. Πολλά ακούγονται για διάφορους παίκτες. Υπάρχουν πολλοί παίκτες στην ελληνική αγορά που προέρχονται από μικρότερες ομάδες. Όταν έρχονται σε μεγάλες ομάδες όπως ο Ολυμπιακός αποδεικνύονται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο βάρος της φανέλας. Ο Ολυμπιακός είναι δύσκολο σωματείο, ιδίως στην Ελλάδα. Είναι δύσκολο να είσαι σε αυτόν, είτε είσαι παίκτης, πρόεδρος, προπονητής. Πολλά ακούγονται για διάφορους παίκτες. Θυμάμαι ένας Ζίζι Ρόμπετρς που έβαλε ένα γκολ στον Παναθηναϊκό, τον πήραμε, τον πληρώσαμε χρυσό και εξαφανίστηκε. Υπάρχουν παίκτες που είχαν διαπρέψει στις ομάδες τους αλλά δεν μπόρεσαν. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άλλοι παίκτες στην Ελλάδα, αλλά θα δούμε. Εχουμε χρόνο".

* Για το αν συνδυάζεται η προώθηση νέων παικτών με την κατάκτηση τίτλων και για το αν θα αποκτηθούν νέοι παίκτες ή παίκτες στο τέλος της καριέρας τους :
"Εγώ πιστεύω ότι μπορεί αν συνδυαστεί η κατάκτηση. Εμείς δεν λέμε ότι θα περιμένουμε 3-5 χρόνια να φέρουμε πιτσιρικάδες για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια. Αλλοι την έχουν και περιμένουν. Εμείς θέλουμε να τα συνδυάσουμε. Οι παίκτες μεγάλης ηλικίας όπως ο Ριβάλντο και ο Καρεμπέ, προσέφεραν στον Ολυμπιακό. Εγώ σαν φίλαθλος και πρόεδρος δεν μπορώ να απορρίψω έναν επειδή είναι κάποιας προχωρημένης ηλικίας. Θα μου άρεσε πολύ περισσότερο όσοι έρχονται να είναι μικρής, ή έστω όχι πολύ μεγάλης ηλικίας. Αλλά πήραμε και τον Κοβάτσεβιτς, και μας βοήθησε πολύ. Όταν μου το είχε πει ο Μπάγεβιτς για τον Γκόγκιτς τρελάθηκα και είπα πού τον είχε βρει αυτό στην Κύπρο. Όμως ήρθε και να'τον".

* Για τη διάκριση στο UEFA και αν τον κεντρίζει η παρουσία σε τελικό :
"Λες να μην με κεντρίζει; Αλλά εισπράξαμε και εμείς από την Σεντ Ετιέν αρκετά γκολ. Είδα τον τελικό. Η Σαχτάρ έχει φτιάξει πολύ καλή ομάδα, έχει δαπανήσει και πάρα πολλά λεφτά. Ο κύριος Αχμέτοφ μας έχει δώσει και μας αρκετά χρήματα για τον Καστίγιο ο οποίος παρακολουθεί τους αγώνες από την εξέδρα γιατί ήταν λάθος του που πήγε στη Σαχτάρ. Εμείς του κάναμε πρόταση, αλλά μετά μας έδωσε και μας 15 εκατ. και θα ήταν λάθος μας να μην τον πουλήσουμε. Ο κ. Αχμέτοφ έχει μια ευχέρεια να δίνει αρκετά χρήματα. Εμείς στον Ολυμπιακό πχ αν έρθει αύριο ο κ. Αχμέτοφ ή ένας κύριος τύπου Αμπράμοβιτς να πάρουν τον Ολυμπιακό, τι θα λέγανε; Να τον πάρει τον Ολυμπιακό ο κ. Χ Ψ από την Ταϊλάνδη και το Ντουμπάι; Γιατί όπως ήρθε έτσι μπορεί να φύγει. Αν φύγει ένας από αυτούς, τα σωματεία καταρρέουν. Με κεντρίζει να παίξω τελικό UEFA, και φέτος δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος να χάνουμε στο γήπεδό μας από την Σεντ Ετιέν και στην Γαλλία. Η Βέρντερ, χωρίς τον Ντιέγκο, δεν είναι καμιά ιδιαίτερη ομάδα, παίζεται. Και το είδαμε στο ματς με την Σαχτάρ. Με την εις άτοπον απαγωγή θα μπορούσαμε να πάρουμε εμείς το Κύπελλο UEFA".

* Για την επιλογή Βαλβέρδε και για το αν χαμήλωσε ο πήχης με την πρόσληψη Κετσπάγια, που είναι άπειρος :
"Δεν πιστεύω ότι είχα κάνει λάθος με την επιλογή του κ. Βαλβέρδε. Η εξέλιξη της συνεργασίας μας, οδήγησε στη μη ανανέωση της συνεργασίας. Όταν θέλει κανείς να πετύχει κάτι σε ο,τιδήποτε, παίρνει και ορισμένα ρίσκα. Η περίπτωση του κ. Κετσπάγια όντως εμπεριέχει κάποιο ρίσκο. Όμως στη ζυγαριά και μετά από συζήτηση με τον Κετσπάγια, νομίζω ότι είναι περισσότερα τα πλεονεκτήματα από τα μειονεκτήματα που θα έχει η πρόσληψη. Εγώ προσωπικά θέλω όλοι μας οι Ολυμπιακοί να στηρίξουμε τον Κετσπάγια γιατί νομίζω ότι έχει τα προσόντα να διαψεύσει όλους αυτούς που λένε ότι ήρθε ένας προπονητής από την Κύπρο. Δεν είχα ακούσει κανέναν όταν ο Παναθηναϊκός πήρε τον Σουμ από το Ισραήλ και ενώ είχατε πριν προπονητές από την Κροατία και πολύ προηγμένες χώρες; Τι σας έχει κολλήσει ότι έρχεται από την Κύπρο; Χολέρα έχει; Απέκλεισε τον Ολυμπιακό, την Τραμπζονσπόρ στην Τουρκία η Ανόρθωση και με τι παίκτες; Και πήγαμε εμείς και χάσαμε στην Κύπρο. Αυτό ήταν το απαράδεκτο. Γιατί δε με ρωτάτε όταν φάγαμε την τριάρα στην Κύπρο; Επιτρέπεται ο Ολυμπιακός να χάνει 3-0 στην Κύπρο και να έρχεται στο πρώτο ημίχρονο και να μην παίζει ποδόσφαιρο και να ξυπνάει στο δεύτερο ημίχρονο; Κανονικά θα έπρεπε τον κ. Βαλβέρδε να τον είχα διώξει την άλλη μέρα. Και τώρα μου λέτε ο Κετσπάγια και ο Βαλβέρδε".

* Για το αν θα ενθάρρυνε τη δημιουργία επίσημων θυγατρικών ομάδων που δεν θα μπορούσαν να παίξουν στην ίδια κατηγορία, όπως συμβαίνει στην Ισπανία :
"Βεβαίως. Εχετε απόλυτα δίκιο. Εμείς σαν Ολυμπιακός θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα της πολυιδιοκτησίας σε ομάδες που δεν είναι στην ίδια κατηγορία. Αν έχουμε μια ομάδα που να λέγεται και Ολυμπιακός Β’, όπως έχουν οι Ισπανοί και να μπορούμε να την έχουμε μέχρι τη Β’ και Γ’ Εθνική να αναπτύσσονται οι παίκτες μας. Αυτό που δεν θέλουμε είναι να έχουμε θυγατρικές στην ίδια κατηγορία. Και μέχρι σήμερα και στο μέλλον ούτε θα το επιδιώξουμε. Γιατί αν μετρήσουμε πόσες θυγατρικές έχουν κάποιες άλλες ομάδες θα χάσουμε το μέτρημα".

* Για το αν έχει κάποιο πλάνο για να μην υπάρξουν πολυμετοχικές διαφωνίες, ανάλογες με αυτές στον Παναθηναϊκό :
"Είπαμε και πέρυσι ότι θα δούμε και θα πράξουμε. Είδαμε ποια είναι τα προβλήματα της πολυμετοχικότητας. Εμείς θα δεχθούμε μόνο ανθρώπους, οι οποίοι θα έχουν κοινή λογική, στόχους και επιδιώξεις. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι μόνο η πολυμετοχικότητα που τον έβλαψε. Υπήρξαν ορισμένες ας το πούμε διαφωνίες, σε διοικητικό επίπεδο. Από εκεί και πέρα όμως μπήκανε κάποια χρήματα, έγιναν μεταγραφές, πήρανε κάποιον προπονητή και η αγωνιστική παρουσία του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα δεν ήταν καλή. Δεν νομίζω ότι η πολυμετοχικότητα είναι εκείνο που έκανε τον Παναθηναϊκό να μην κερδίσει το πρωτάθλημα. Εμείς θα προσέξουμε πολύ αυτό το θέμα για να μην έχουμε και σε διοικητικό επίπεδο τέτοια θέματα. Όπως είπατε ο κ. Βγενόπουλος σήμερα αποσύρθηκε, προφανώς γιατί υπήρξαν κάποιες διαφωνίες που δεν μπορούμε να τις ξέρουμε ακριβώς. Ο ένας τα λέει έτσι ο άλλος αλλιώς, αλλά ούτε μας ενδιαφέρει. Εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για ομοφωνίες Παναθηναϊκού ή ΑΕΚ. Εμείς θα προσέξουμε. Ελπίζω να σας βρω εδώ και του χρόνου σε αυτή την ευχάριστη θέση".


"Με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω"
1) Για να'χουμε καλό ρώτημα, πρόεδρε. Όταν πας και συζητάς με προπονητή, του δίνεις την ομάδα "εν λευκώ" και του λες "κάτσε όσο θες, κάνε ότι θες"; Ένας σύλλογος που θέλει να λέγεται σοβαρός, φροντίζει να "δέσει" τον προπονητή με τον σύλλογο με κάποιο συμβόλαιο και να παρέχει στον προπονητή τα εργαλεία που χρειάζεται για να πετύχει τους στόχους του. Τον Βαλβέρδε, μιας και εκεί πήγαινε η μπηχτή, ποιός τον έφερε και μάλιστα "στο παρακαλετό" στην ομάδα με 1+1 χρόνο συμβόλαιο με τους γνωστούς όρους που έχουμε χιλιοαναλύσει; Μόνος του ήρθε; Συν τοις άλλοις, αυτά που λες για πολυετή συμβόλαια είναι του κώλου τα εννιάμερα. Αφού δεν αφήνεις άνθρωπο να ολοκληρώσει το συμβόλαιο του, τον "σκουπίζεις" και μετά ξινίζεις και τα μούτρα όταν τρέχει τον Ολυμπιακό στην UEFA για οφειλές, όπως έκανε ο Σόλιντ.

2) Η αναφορά του στον Βαλβέρδε είναι τουλάχιστον πούστικη και το λέω με κάθε επίγνωση της βαρύτητας της λέξης. Ο Βαλβέρδε φταίει στον τρόπο που χειρίστηκε το συμβόλαιο του, τα έχουμε πεί αυτά και προς τιμήν του το παραδέχτηκε στις τελευταίες του δηλώσεις. Όμως... Όταν λες "συμβόλαιο με οψιόν ανανέωσης για άλλον έναν χρόνο με τόσα χρήματα" σε ποδοσφαιριστή ή σε έναν προπονητή, αυτόματα με το που τηρήσεις τους όρους του συμβολαίου και πείς "ενεργοποιώ την οψιόν", ο άλλος δεν μπορεί να σου ζητήσει ούτε μαντίλι να κλάψει παραπάνω απ'τα συμφωνηθέντα. Όταν πηγαίνεις εσύ και προτείνεις αναπροσαρμογή με μειωμένες αποδοχές και bonus, ο εργαζόμενος έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί. Τι πάει να πεί "φοβήθηκε να πάρει το ρίσκο"; Αν για παράδειγμα είχαμε έναν χορηγό που έλεγε οτι θα σου δίνει 5 μύρια το χρόνο για διαφήμιση στη φανέλα με οψιόν ανανέωσης άλλον έναν χρόνο με 20% αύξηση του ποσού, εσύ θα δεχόσουν αν ερχόταν και σου έλεγε "πάρε τώρα 3 εκ. και θα σου δώσω άλλο 1 εκ. αν πάρεις νταμπλ και άλλο 1 εκ. αν μπείς στους ομίλους του Champions League"; Ή μήπως θα φοβόσουν να... πάρεις το ρίσκο και θα έβρισκες άλλον χορηγό;

Το "τι θέλει αυτός ο Ισπανός, πότε στη ζωή του ο Βαλβέρδε θα δει ξανά Πρωτάθλημα και Κύπελλο, κι εγώ αν πήγαινα στην Μπαρτσελόνα προπονητής θα την είχα στην πρώτη τριάδα, τα είμαι Ολυμπιακάρα τα'χουμε ξανακούσει" είναι ατάκες γεμάτες αχαριστία. Γιατί ο Ισπανός ανεξάρτητα απ'τα λάθη που έκανε δεν κατηγόρησε σε καμμία περίπτωση τον Ολυμπιακό και τον ίδιο τον Κόκκαλη, είπε τα καλύτερα λόγια και ευχαρίστησε τους πάντες. Ως "ευχαριστώ" εισέπραξε ομοβροντία χλευαστικών δηλώσεων. Το "βαράγαμε δύο ώρες πέναλτι για να πάρουμε το κύπελλο" ούτε "αντικειμενικοί" ΑΡΔ απ'αυτούς που έκραξε ο Κόκκαλης δε θα το εκστόμιζαν. Όταν βλέπεις τον ίδιο τον πρόεδρο της ΠΑΕ να μειώνει την επιτυχία της ομάδας του που κατέκτησε κύπελλο με ανατροπή σκορ και αγωνιζόμενη με 9 παίκτες προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, τι να πείς πλέον... Το πιο αστείο; Νωρίτερα είχε δηλώσει πως "τέτοιον συγκλονιστικό τελικό δεν είχαμε ξαναπαρακολουθήσει".

3) Σε τελική ανάλυση, με το να μειώνει έτσι τον Βαλβέρδε ουσιαστικά... μουντζώνει τον εαυτό του, αφού ΑΥΤΟΣ τον επέλεξε και έστελνε το Χρυσικόπουλο να του κάνει καντάδες για να τον πείσει να έρθει. Όσο για την ατάκα περί Μπαρτσελόνα... Αν προπονούσε την Μπάρτσα με τον τρόπο που διοικεί την τελευταία διετία (ειδικά), θα του κουνάγανε λευκά μαντίλια...

4) "Με κεντρίζει να παίξω τελικό UEFA, και φέτος δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος να χάνουμε στο γήπεδό μας από την Σεντ Ετιέν και στην Γαλλία. Η Βέρντερ, χωρίς τον Ντιέγκο, δεν είναι καμιά ιδιαίτερη ομάδα, παίζεται. Και το είδαμε στο ματς με την Σαχτάρ. Με την εις άτοπον απαγωγή θα μπορούσαμε να πάρουμε εμείς το Κύπελλο UEFA". Ναι, ε; Τότε γιατί έστελνες το Μώραλη να δηλώνει στα ραδιόφωνα οτι "δεν κάναμε μεταγραφές γιατί μετά τη Σεντ Ετιέν θα μας περίμενε η Μίλαν"; Έχεις όραμα...

5) "Επιτρέπεται ο Ολυμπιακός να χάνει 3-0 στην Κύπρο και να έρχεται στο πρώτο ημίχρονο και να μην παίζει ποδόσφαιρο και να ξυπνάει στο δεύτερο ημίχρονο; Κανονικά θα έπρεπε τον κ. Βαλβέρδε να τον είχα διώξει την άλλη μέρα". Ενώ αν χάσει π.χ. ο Τιμούρ στα προκριματικά (μπάλα είναι, δεν ξέρεις τι γίνεται) θα τον αφήσεις να εξαντλήσει το τριετές του συμβόλαιο, ε;

6) Την πρόσληψη του Τιμούρ Κετσπάγια ακολούθησε και η all-time classic δήλωση του προέδρου περί "νέου και φιλόδοξου προπονητή". Μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν δείχνει περίτρανα πόσο... συνεπής είναι ο πρόεδρος σε αυτή τη δήλωση :

* 2001 / 2008 : "Εύχομαι στον κ. Λεμονή κάθε επιτυχία. Είναι νέος, φιλόδοξος, έχει όρεξη για δουλειά και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι σίγουρο ότι θα πετύχει. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε έναν Έλληνα προπονητή".

* 2002 : "Ο κ. Κάτανετς είναι νέος, φιλόδοξος, με όρεξη για δουλειά και θα τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις".

* 2003 : "Ξεκινάμε τη σεζόν με τον κ. Προτάσοφ που είναι παιδί της οικογένειας του Ολυμπιακού, νέος και φιλόδοξος με όρεξη για δουλειά".

* 2005 : "O κύριος Σόλιντ είναι νέος, ικανός, φιλόδοξος και με επιτυχίες όπου έχει δουλέψει, ανέλαβε το έργο της δημιουργίας μιας νέας ομάδας, μιας νέας εποχής για τον Θρύλο μας και στην προσπάθειά του αυτή όλοι είμαστε συμπαραστάτες, με υπομονή και επιμονή, προκειμένου να δούμε το στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την επιτυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την καταξίωσή του Ολυμπιακού μας στα μεγάλα ποδοσφαιρικά club της Ηπείρου μας, να γίνεται πραγματικότητα".

* 2008 : "Ο κ. Βαλβέρδε είναι ο νέος, φιλόδοξος, προέρχεται από πρωτάθλημα που αρμόζει στον Ολυμπιακό και είναι ο καλύτερος προπονητής που έχει έρθει επί προεδρίας μου".

* 2009 : "Ο κ. Κετσπάγια είναι νέος και φιλόδοξος που θα τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Θέλουμε προπονητή που να μείνει για πολλά χρόνια". Ναι, μέχρι τον επόμενο "νέο και φιλόδοξο προπονητή". Άμα είναι και "παιδί της οικογένειας του Ολυμπιακού", το μικρό του όνομα αρχίζει από "Πρέντραγκ" και τελειώνει σε "Τζόρτζεβιτς", ακόμα καλύτερα...

7) Έχουμε λέει ικανούς νέους παίκτες που πρέπει να τους αναδείξουμε. Με την επιλογή του Τιμούρ Κετσπάγια θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε αυτό το στόχο, οι προπονητές απ'το εξωτερικό θέλουν φτασμένους παίκτες και ο Βαλβέρδε δεν έβγαλε λέει κανέναν Έλληνα παίκτη. Αλήθεια, ο Τιμούρ στην Κύπρο πόσους ομογενείς ποδοσφαιριστές "έβγαλε", πρόεδρε;

8) Εκεί που σταματάει το περιθώριο κάθε λογικής συζήτησης, είναι στη δήλωση "λένε να παρουμε το Ευρωπαϊκό, εύκολο είναι; Πώς να το πάρουμε; Μια φορά το πήρε ο Ρεχάγκελ και του έσκασε τούβλο στο κεφάλι... Αν το ξαναπάρει, θα πέσω και εγώ από ουρανοξύστη και θα μείνω ζωντανός". Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που πριν λίγα μόλις χρόνια δήλωνε πως "η ομάδα του Ολυμπιακού θα στοιχίζει περισσότερο απ'το Καραϊσκάκη", πως "όποιος δεν ξεκινάει έχοντας σαν στόχο την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ δε βαδίζει στο σωστό δρόμο" και πως "το κύπελλο UEFA είναι πιο βατός στόχος, πιο βατή διοργάνωση για τον Ολυμπιακό". Απ'το "πάμε για Ευρωπαϊκό τρόπαιο" λοιπόν, στο συμπέρασμα "δεν μπορούμε". Κατανοητό από κάποιους, αποδεκτό ή μη αποδεκτό από κάποιους άλλους, απογοητευτικό για κάποιους τρίτους. Όταν όμως το θέμα επεκτείνεται στη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας με τον πρόεδρο να ανακοινώνει οτι "πρέπει να παίξουν νέα παιδιά", καταλαβαίνει κανείς οτι μιλάμε για χαμήλωμα του πήχη. Γιατί τα νέα παιδιά μπορούν κάλλιστα να παίξουν και όταν έχεις ισχυρό ρόστερ.

Επίλογος

Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες και να αναλύω τι θα μπορούσε να έχει κάνει ο Κόκκαλης και τι δεν έκανε, όπως επίσης και το τι έχει κάνει και δεν πρόκειται να κάνει κανείς για τα επόμενα "Χ" χρόνια. Συνοψίζοντας, το γεγονός της ημέρας, συμπερασματικά, είναι πως ο Σώκρατες επικύρωσε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο πως ο Ολυμπιακός που οραματίζεται έχει ταβάνι. Φταίνε οι δημοσιογράφοι, ο Βαλβέρδε, όλοι οι άλλοι, αλλά όχι αυτός. Είναι μεγάλος, τον αγαπάμε, τον λατρεύουμε (χωρίς ίχνος ειρωνίας - δεν πρόκειται ποτέ να τον βρίσω), είναι ο παντοτινός επιβήτορας της βαζέλας, είναι σάτυρος γιατί ακόμα και τώρα που 70άρισε θέλει να πηδάει βαζελάκια, αλλά ο Ολυμπιακός "του" έχει ταβάνι. End of story.

Αυτό δεν είναι μομφή, αλλά παραδοχή. Πλέον, σαν οπαδός του Ολυμπιακού ξέρω τι μπορώ να περιμένω απ'τον πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη : Τη συνέχιση της εντός των συνόρων κυριαρχίας και τη διατήρηση του τωρινού status στην Ευρώπη, ήτοι "να μπούμε στους ομίλους να πάρουμε τα μιλιόνια και δε γαμιέται αν περάσουμε και κανέναν γύρο... Αν κάτσει έκατσε, αν όχι θα αλλάξουμε προπονητή και καθαρίσαμε". Καλό, κακό, όπως θέλει ο καθένας το βλέπει.

Υ.Γ. 1 : Εντάξει, δε μασάμε όμως... Θα πάμε στην Ασία. Τα Κινεζάκια και τα Ιαπωνεζάκια ψοφάνε να δούν Μήτρογλου και Νικλητσιώτη. Ποιός τη γαμάει τη σωστή προετοιμασία της ομάδας, ε Σώκο;

Υ.Γ. 2 : Η Μίντλεσμπρο και η Νιουκάστλ έπεσαν κατηγορία στην Αγγλία. Θα ήταν μια καλή στιγμή να "τσεκάρουμε" κανέναν παικτάκο από εκεί. Πρόεδρε έχεις μάτι πάντως, ο παικταράς ο Τουντσάϊ που ήθελες να τον φέρεις ως αντι-Ριβάλντο, έβγαλε μάτια...

Υ.Γ 3 : Δόξα και τιμή στο τιμ της ΚΑΕ (διοίκηση, τεχνικό τιμ, παίκτες) για την παντελή έλλειψη ανδρισμού που επέδειξαν για άλλη μια φορά. Αυτοί στο μπάσκετ δε θέλουν απλά "τσο και λο", αλλά... τέλος πάντων. Εύγε.