17 Μαΐ 2009

Νιάου, νιάου βρε γατούλα...


"Στα 5-6 τελευταία παιχνίδια, όντως η διαιτησία ήταν καλύτερη. Αλλά τι να το κάνεις; Το πρωτάθλημα είχε χαθεί. Αν και δεν ξέρω ελληνικά, έβλεπα ΝΕΤ και καταλάβαινα ότι συνέχεια σχολίαζαν αποφάσεις των διαιτητών που ήταν σε βάρος μας. Ο ίδιος πρωταθλητής 12 φορές σε 13 χρόνια; Στατιστικά είναι αδύνατον. Μόνο σε υπανάπτυκτες ποδοσφαιρικά χώρες μπορεί να συμβεί αυτό, πουθενά αλλού. Πείτε μου μία χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο, μια άλλη εκτός από την Ελλάδα, που θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Δεν θα βρείτε να μου πείτε ούτε μία, πολύ απλά επειδή δεν υπάρχει. Τι μπορώ όμως να κάνω εγώ; Να πάω στα δικαστήρια; Γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό; Μιλήστε οι δημοσιογράφοι. Είσαι αξιοσέβαστος άνθρωπος και σαν εσένα υπάρχουν κι άλλοι που θέλουν να μπει ένα τέλος. Γιατί δεν μιλάνε, γιατί δεν αντιδρούν;

Αν παραιτηθείς, σίγουρα θα χάσεις. Πρέπει να είσαι επίμονος. Αν ο κόσμος σιωπούσε, τίποτα δεν θα άλλαζε ούτε με το απαρτχάιντ στην Ν. Αφρική, ούτε με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ. Άλλαξε όμως γιατί κάποιοι επέμεναν και φώναζαν ξανά και ξανά. Οι σοβαρότερες καταστάσεις άλλαξαν επειδή κάποιοι «γραφικοί» επέμεναν να φωνάζουν. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η κατάσταση κάνει κακό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί δεν κάνουν κάτι; Ξέρετε πόσες φορές νίκησε ο Ολυμπιακός με πέναλτι; Μετά τον Ιανουάριο, κέρδισε εφτά παιχνίδια στη σειρά με ένα γκολ διαφορά και στα τέσσερα πήρε πέναλτι. Σύμφωνα με τις στατιστικές, είμαστε η πιο επιθετική ομάδα, αυτή που πατά περισσότερο στην αντίπαλη περιοχή. Σε 30 παιχνίδια, πήραμε μόνο τρία πέναλτι. Στατιστικά, αυτό είναι απίθανο.

Μας δίνουν ακίνδυνα φάουλ στο κέντρο, ενώ έχουμε τα λιγότερα κερδισμένα φάουλ κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Δείτε τι έγινε στα ματς με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Στην πρεμιέρα, ο λάινσμαν υπέδειξε από μακριά ένα πέναλτι που δεν υπήρχε, με τον διαιτητή να είναι δίπλα. Στο Καραϊσκάκη, πέναλτι και κόκκινη στο 93’ και ο λάινσμαν να δείχνει… οφσάιτ. Όλοι είδαν ότι ο Κλέιτον έφυγε από δύο μέτρα πίσω, εκτός από τον λάινσμαν. Έγινε τίποτα; Κανείς δεν αντέδρασε, λες και ήταν φυσιολογικό. Αν τα παρατήσεις, πώς θα αλλάξει κάτι; Μέχρι τον Μάρτιο, ο ίδιος κύκλος διαιτητών στα παιχνίδια μας. Νέα πρόσωπα είδαμε μόνο όταν όλα είχαν κριθεί. Πώς διάολο γίνεται αυτό; Είπα στους παίκτες μου να μην απελπίζονται, μα σε ένα σωρό ματς τους βλέπω να σηκώνουν τους ώμους και να λένε «ΟΚ, πάλι τα ίδια». Χάνουν την αυτοπεποίθησή τους έτσι, τους σκοτώνουν το ηθικό. Μ’ αυτή την τακτική δημιουργείται η εικόνα της αποτυχίας σε έναν παίκτη.

Του την προκαλούν. Αντίθετα, στους παίκτες του Ολυμπιακού τους δίνουν αυτοπεποίθηση. Συντηρούσαν όλη τη χρονιά μια πλασματική διαφορά και δεν είχαν καμία πίεση - την είχαμε όλη εμείς. Με το καλημέρα δημιουργήθηκε διαφορά. Ακόμα και η αναβολή του αγώνα με τον Εργοτέλη λόγω της συναυλίας της Μαντόνα, ήταν μια κακή απόφαση. Ζητήσαμε να παίξουμε Παρασκευή και μας το αρνήθηκαν για τηλεοπτικούς λόγους. Μοιάζει ασήμαντο αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Όταν κοιτάς τη βαθμολογία και βλέπεις μια σημαντική διαφορά από νωρίς έστω κι αν έχεις ένα παιχνίδι λιγότερο, νιώθεις ένα βάρος παραπάνω.

Εμείς τρέχαμε να γίνουμε πρώτοι κι αυτοί περίμεναν χαλαροί. Ίσως και να έπαιξαν συνολικά περισσότερα άσχημα παιχνίδια από εμάς, δεν τα πλήρωσαν όμως και έμειναν άνετοι. Πρέπει να γίνουμε αρκετά δυνατοί για να τα ξεπερνάμε όλα αυτά αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σα δικαιολογία. Τα σκατ…με σε ματς που δεν έπρεπε. Τρεις ήττες σε 30 αγώνες πρωταθλήματος, δεν είναι απογοητευτική επίδοση. Αυτό που μας «σκότωσε» βαθμολογικά δεν ήταν οι ήττες αλλά οι ισοπαλίες. Ήταν υπερβολικά πολλές και μάλιστα σε παιχνίδια που μπορούσαμε να τα πάρουμε".

Τάδε έφη Χενκ "Τεν-Τεν" Κάτε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Καθημερινή". Φταίει για όλα η διαιτησία που φρενάρει την Πανάθα. Την άποψη του συμμερίζεται βέβαια απόλυτα η ΠΑΕ, γι'αυτό ο Ανδρέας Βγενόπουλος μιλάει για "μικρό Παναθηναϊκό" και "ομάδα λούζερ". Ή, ακόμα χειρότερα, γι'αυτό η ΠΑΕ ΠΑΟ βγάζει ανακοίνωση λέγοντας "...η επίκληση της διαιτησίας ως παράγοντα επιρροής του αποτελέσματος για λόγους εντυπώσεων μετά από αγωνιστική αποτυχία είναι τόσο κοινότοπη τακτική που δύσκολα πείθει τον οποιονδήποτε". Αχ, βρε κατακαημένε Τεν Τεν... κι εδώ τέζα;

Εντάξει, τώρα για να τα λέμε όλα, ο άνθρωπος τον πωπό του προσπαθεί να φυλάξει. Προσπαθεί να περάσει προς τα έξω την εικόνα οτι αυτός έκανε καλή δουλειά, αλλά "εξωγενείς παράγοντες" του στέρησαν τους τίτλους και τις διακρίσεις. Είναι η μόνη του άμυνα, αφού βλέπει το αυτό που παρουσίασε ως "έργο" του στην Πανάθα εκτιμήθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε η ΠΑΕ να ψάχνει ήδη για καμμιά καλή περίπτωση προπονητή και να τον ξεφορτωθεί. Τρείς στόχους είχε το καλοκαίρι η Πανάθα, η αρμάδα του Τεν Τεν υπό την άψογη καθοδήγηση του πέτυχε να τους χάσει και τους τρείς. Σφαλιάρα από την "του χεριού του" (έτσι δε μας έλεγαν;) Βιγιαρεάλ, σφαλιάρες απ'τους Εργοτέληδες και τους Ηρακλήδες, σφαλιάρα και απ'τον Πανσερραϊκό και η Πανάθα πήρε απ'τα τρία το μακρύτερο, όπως συνηθίζει. Αφήστε που σε πέντε ντέρμπι (2 με Ολυμπιακό, 3 με ΑΕΚ) δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε ένα. Λογικό και επόμενο λοιπόν ο Τεν Τεν να καταφεύγει σε λεκτικούς λεονταρισμούς προκειμένου να φυλάξει τον πωπό του. Και το πιο αστείο είναι πως απ'τη μια λέει οτι φταίει η διαιτησία, αλλά απ'την άλλη λέει πως φταίνε οι βαθμοί που έχασε η ομάδα του με τις μικρές ομάδες.

ΑΠΟΡΙΑ : Για πες μας ρε Τεν Τεν, η διαιτησία στα play-off πως σου φαίνεται; Καλή, καλή;

ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ : Φταίει ο Κόκκαλης επειδή έβαλε τη συναυλία της Μαντόνα επίτηδες για να φρενάρει την ασταμάτητη Πανάθα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ BLOG : Τράβα κάνε κανένα μπάνιο ρε μαλάκα Παϊτέρη...

ΕΥΧΗ ΤΟΥ BLOG : Βάλε μεγαλοδύναμε το χέρι σου να μείνει ο Τεν Τεν και του χρόνου στην Πανάθα. Εκεί γύρω στο Δεκέμβρη θα λένε "τι έγινε πάλι ρε, πάλι 10 πόντους πίσω είμαστε";