8 Μαΐ 2009

Άντε πάλι, φτου και απ'την αρχή...


"Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει τα ακόλουθα, σε σχέση με τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου:

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά τη μη αποδοχή της πρότασης της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ από τον κ. Ernesto Valverde για επέκταση της συνεργασίας τους, αποφασίζει ομόφωνα τη μη ανανέωση αυτής.

Σε κάθε περίπτωση ευχαριστεί τον κ. Ernesto Valverde για τη μέχρι σήμερα προσφορά του. Σε νέα συνεδρίαση του μέχρι το τέλος Μαΐου θα αποφασίσει τη πρόσληψη νέου προπονητή.

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τις 22 Ιουνίου 2009 με θέματα ημερήσιας διάταξης:

Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Κατάργηση Δικαιώματος Προτίμησης Παλαιών Μετόχων. Έχει ορισθεί ήδη χρηματοοικονομικός σύμβουλος προκειμένου να καθορισθούν οι λεπτομέρειες της αύξησης αυτής".

Η επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ έδωσε τέλος στην άκρατη φημολογία και έδωσε τέλος στη βασιλεία του Ερνέστο Βαλβέρδε στο λιμάνι, μια ημέρα μόλις πριν τη φιέστα της ομάδας για την κατάκτηση του τίτλου. Ο Βάσκος προπονητής δεν δέχτηκε τη μείωση κατά 400.000 ευρώ που του προτάθηκε και αναπροσαρμογή σε 1.000.000 συν μπόνους και αντιπρότεινε 1.500.000 χωρίς έξτρα πριμ.

Τα ρεπορτάζ τις τελευταίες μέρες έλεγαν τα εξής : Η πλευρά του προπονητή ζητούσε πάγια αμοιβή 1,7 εκ. ευρώ (όσα χρήματα δηλαδή πήρε φέτος μαζί με τα μπόνους για την κατάκτηση του νταμπλ και την πρόκριση στους "32" του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ - 1,35 εκ. + 350.000). Ο Ολυμπιακός αντιπρότεινε πάγιες απολαβές χαμηλότερες από φέτος (1 εκ. ευρώ), αλλά έφτανε στο 1,7 εκ. προσθέτοντας άλλες 600.000 αν η ομάδα προκρινόταν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και κατακτήσει το πρωτάθλημα. Η πλευρά Βαλβέρδε αντιπρότεινε 1,5 εκ. ευρώ πάγια αμοιβή, η διοίκηση είπε "όχι" και η σχέση Βαλβέρδε - Ολυμπιακού έφτασε στο τέλος της.

Τα δίκια των δύο πλευρών
* Ο Βαλβέρδε έχει δίκιο στο γεγονός οτι άλλα του υποσχέθηκαν το καλοκαίρι και άλλα βρήκε μπροστά του : Στο μακράν χειρότερο από πλευράς προγραμματισμού καλοκαίρι, Ο Ολυμπιακός ενισχύθηκε τελικά μεν με δύο παίκτες τεράστιας κλάσης (Ντουντού, Ντιόγο) και με ένα... ανώμαλο μεν, ικανό για τα πάντα δε (Λέτο) αλλά κατόπιν εορτής : Ο Ντουντού ήρθε μόλις λίγες ημέρες πριν τον αγώνα με την Ανόρθωση, ενώ ο Ντιόγο ήρθε πολύ αργότερα και φυσικά δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να πάει στα προκριματικά με δύο μόνον επιθετικούς, τον Μήτρογλου και τον Κοβάτσεβιτς. Όσο για τις επιλογές των παικτών έδειχναν πως κάποιος στη διοίκηση έπαιζε με τα νεύρα του κόσμου : Απ'τον καθαρόαιμο αμυντικό χαφ Ντούσερ στην εναλλακτική... Μπασινά (ήμαρτον κύριε) και απ'την επιλογή Μπασινά στον Ντουντού! Να τρελλαίνεσαι...

* Ο Κόκκαλης έχει δίκιο στο γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχει τέτοια δυναμική που το εμπόδιο της Ανόρθωσης θα έπρεπε να το έχει ξεπεράσει έστω και με το υπάρχον ρόστερ, όπως έχει δίκιο και στο γεγονός οτι τελικά ενίσχυσε την ομάδα με παίκτες κλάσης (έστω και καθυστερημένα) ξεπερνώντας κατά πολύ το αρχικό budget που δεν θα ξεπερνούσε τα 7 - 8.000.000 ευρώ.

* Ο Βαλβέρδε είχε δίκιο που έλεγε οτι είναι άδικο να κρίνεται ως αποτυχημένη η δουλειά του ελέω Ανόρθωσης, απ'τη στιγμή που το ρόστερ της ομάδας ήταν ελλιπές, η προετοιμασία είχε γίνει σε... δόσεις και ο ίδιος μετρούσε μόλις ένα μήνα στον πάγκο της ομάδας.

* Ο Κόκκαλης είχε δίκιο στο γεγονός πως ενώ ο Βαλβέρδε είχε στη διάθεση του τους Ντουντού, Λέτο, ο Βάσκος δεν τους χρησιμοποίησε ούτε δευτερόλεπτο στην Κύπρο.

* Ο Βαλβέρδε έχει δίκιο να αντιδρά στην αναπροσαρμογή του συμβολαίου που του είχαν υποσχεθεί. Λέει "θέλω να μείνω, θέλω να ισχύσουν αυτά που είχαμε πεί".

* Ο Κόκκαλης έχει δίκιο στο να θέλει να προστατέψει το σύλλογο απ'την περίπτωση που ο Βαλβέρδε έβρισκε συμφέρουσα πρόταση απ΄την Ισπανία και παρατούσε την ομάδα στα κρύα του λουτρού.

Τα foul των δύο πλευρών
* Ο Βαλβέρδε δια του στόματος του μάνατζερ του, Ινιάκι Ιμπάνιεθ, "γκρίνιαζε" οτι δεν εισακούστηκαν οι εισηγήσεις του σχετικά με την απόκτηση κάποιων παικτών που εισηγήθηκε. Foul, καθώς οι εισηγήσεις του ήταν ο Όσκαρ (πελάτης του Ινιάκι Ιμπάνιεθ βεβαίως βεβαίως - που χρυσοπληρώθηκε μάλιστα και ήρθε ως "αντι-Λούα Λούα" χωρίς να έχει σχέση ο άνθρωπος), ο Έμπι Σμολάρεκ και ο Εντού. Και οι τρείς με μέτριες έως κακές χρονιές, ενώ ας μη θυμηθούμε καλύτερα τον αξέχαστο Μίκελ Αλόνσο...

* Η διοίκηση κατηγόρησε άδικα τον Βαλβέρδε οτι αποφάσισε την αποπομπή του Λούα Λούα, ενώ ο Βάσκος καλά καλά δεν είχε βάλει την υπογραφή στο συμβόλαιο του με το σύλλογο. Επίσης κατηγόρησαν άδικα τον Βαλβέρδε σωστά θεωρούν οτι τους κατηγορούν άδικα για τη συναίνεση Βαλβέρδε για αποχώρηση του Λεντέσμα, αφού τεχνηέντως δεν αναφέρουν οτι αφ'ενός ο Λεντέσμα είχε (πάλι) πρόβλημα τραυματισμού και έχασε όλη την προετοιμασία, αφ'ετέρου είχε δοθεί εντολή "φάε έναν ξένο γιατί θέλουμε θέση για τον Ντιόγο".

* Το μεγαλύτερο λάθος της πλευράς Βαλβέρδε : Ο Βάσκος και ο μάνατζερ του έδειξαν μια συμπεριφορά "σνομπ" προς τον Ολυμπιακό, αφού τη στιγμή που ο Κόκκαλης πρότεινε ανανέωση συμβολαίου και ο Βαλβέρδε έλεγε "έχω οικογενειακό θέμα", οι εφημερίδες της Ισπανίας είχαν βουΐξει πως ο μάνατζερ του Βάσκου είχε πάρει φαλάγγι όλες τις Ισπανικές ομάδες και πρότεινε τον Βαλβέρδε για τη θέση του προπονητή.

* Το μεγάλο λάθος όμως του Σωκράτη Κόκκαλη, ήταν η δημοσιοποίηση της πρότασης ανανέωσης που έγινε στον Βαλβέρδε στα τέλη του 2008, τότε που ο Ολυμπιακός μοίραζε τις τεσσαροπεντάρες και το Καραϊσκάκη δονούσε το "εεε, οοο, έτσι ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό". Ο ενθουσιασμένος Κόκκαλης έσπευσε να κάνει πρόταση ανανέωσης στον Βάσκο κόουτς ο οποίος ζήτησε χρόνο για να διευθετήσει κάποια οικογενειακής φύσεως θέματα. Εκεί έγινε το στρατηγικό λάθος : Αντί ο Κόκκαλης να "ορκίσει" τρόπον τινά τον Βαλβέρδε να μη μιλήσει για το θέμα, η είδηση δόθηκε στις εφημερίδες με αποτέλεσμα να γίνουν γνωστά και η πρόταση και το ποσό και η διάρκεια και όλα. Ο δε Βαλβέρδε όταν ρωτήθηκε δεν μπορούσε να το αρνηθεί αλλά και η διοίκηση έδειχνε να το διασκεδάζει αφού όλοι έλεγαν για την γενναία κίνηση του προέδρου να κλείσει τον προπονητή και να αρχίσει τον προγραμματισμό.

* Τέλος, το μεγαλύτερο λάθος της διοίκησης ήταν πως δεν έβαλε "τελεσίγραφο" στον Βαλβέρδε να απαντήσει : Θέλεις αγόρι μου να μείνεις; Έλα τώρα να υπογράψουμε. Δε θέλεις; Λες "ΟΚ", του ανανεώνεις το ραντεβού για το καλοκαίρι και έχεις μπροστά σου ένα τετράμηνο να βρείς τον προπονητή που σου ταιριάζει στα "μουλωχτά", μακριά απ'το αδιάκριτο μάτι του τύπου. Έτσι και εσύ δε μένεις ξεκρέμαστος και έχεις έναν προπονητή που γνωρίζει 2-3 βασικά πράγματα για την ομάδα.


The end of an affair
Το ρεζουμέ αυτής της ιστορίας έχει ως εξής... Ερνέστο Βαλβέρδε - Σωκράτης Κόκκαλης = σημειώσατε "1". Ο πρόεδρος μπορεί να είχε τον τελευταίο λόγο και να φάνηκε οτι αυτός έδιωξε τον κακό Βάσκο (και να είχε κάποιο δίκιο με το μέρος του), αλλά βάζοντας όλα τα στοιχεία στη ζυγαριά, νικητής είναι ο Βάσκος κόουτς.

Ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά βρήκε έναν προπονητή όπως τον οραματιζόταν η διοίκηση : Χαμηλών τόνων, να είναι αρεστός και να εμπνέει τους παίκτες, να είναι διατεθειμένος να δουλέψει με ότι εργαλεία του δώσουν, να μην ψάχνει προσβάσεις στον τύπο και να εφαρμόσει αγωνιστικό πλάνο στην ομάδα. Ο Βάσκος είχε όλα αυτά τα εφόδια : Οι παίκτες - Έλληνες και ξένοι - έλεγαν οτι ο Βαλβέρδε είναι δίκαιος και θα είναι προς όφελος της ομάδας αν μείνει και τη νέα σεζόν, ο ίδιος προς τιμήν του δεν έψαξε προσβάσεις στον τύπο που να τον λιβανίζουν (με συνέπεια το ανελέητο "ξέσκισμα" του όλη τη σεζόν από μερίδα του τύπου) και παρά το γεγονός οτι ήρθε σε μια νέα ποδοσφαιρική πραγματικότητα, η προσαρμογή του ήταν πολύ γρήγορη με αποτέλεσμα η ομάδα να δείχνει οτι επιτέλους έχει μια ορθολογιστική προσέγγιση για το πως αντιμετωπίζει τον κάθε αγώνα (μοναδικές εξαιρέσεις οι πιο... επίπονοι φετινοί αγώνες, αυτοί με Ανόρθωση και Σεντ Ετιέν).

Η λογική λοιπόν λέει πως όταν βρίσκεις τον προπονητή που πληροί τις προϋποθέσεις που έχεις θέσει, απλά τον κρατάς. Ο Βάσκος έμεινε αήττητος στα ντέρμπι με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, καθάρισε την υπόθεση τίτλος σχεδόν απ'τις αρχές Φεβρουαρίου, πήρε το νταμπλ χρησιμοποιώντας σχεδόν όλα τα όπλα, λόγχες και... σφεντόνες που είχε στη διάθεση του και το μόνο που ζήτησε για να υπογράψει ήταν τελικώς μια αύξηση της τάξης των 100.000 ευρώ, αφού το ρεπορτάζ λέει οτι η αντιπρόταση της πλευράς Βαλβέρδε ήταν 1.500.000 για άλλον έναν χρόνο (με τις αποδοχές του για την τρέχουσα χρονιά να φτάνουν τα 1.400.000).

Δεν είναι οτι ο Βαλβέρδε είναι ο σούπερ, ο ντούπερ προπονηταράς που θα συγκλονίσει το σύμπαν, αλλά είναι - πως το λένε... ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ρε παιδί μου. Έκανε σωστή προετοιμασία (απόδειξη οι λιγότεροι μυϊκοί τραυματισμοί την φετινή σεζόν μετά από μια πενταετία που γινόταν του @ουνιού το πανηγύρι), "πέρασε" την φιλοσοφία του στους ποδοσφαιριστές, ήταν - το κατα δύναμιν - δίκαιος με όλους, έδειξε να έχει πλάνο για κάθε ματς ξεχωριστά και όχι "πάμε να παίξουμε". Στα συν του οτι ο Ολυμπιακός έκανε κάποια εξαιρετικά παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη μέσα στη σεζόν, ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν έκανε μεγάλη "κοιλιά" στην απόδοση του.

Ένας προπονητής λοιπόν που σου κάνει τη δουλειά και πληροί τις προϋποθέσεις που έχεις βάλει, απλά ΜΕΝΕΙ στην ομάδα. Και πάλι όμως... αν αυτό εν τέλει δεν είναι εφικτό (π.χ. ο ίδιος ο προπονητής σώνει και καλά θέλει να φύγει), φροντίζεις ο διάδοχος του να είναι της ίδιας φιλοσοφίας και νοοτροπίας : Δουλευταράς, δίκαιος, να μην ψάχνει προσβάσεις κλπ κλπ. Με αυτή την τακτική κάποια στιγμή θα βρείς τον προπονητή που θα "δέσει" με την ομάδα και θα την αγαπήσει πραγματικά και θα "αράξει" στο λιμάνι. Εντάξει να διώχνεις κάθε καλοκαίρι τους προπονητές αφού είναι "λίγοι", "άτολμοι" ή οτιδήποτε άλλο - όσες φορές έγινε για καλό, ο κόσμος το επικρότησε. Όταν όμως για τον α, β, χ-y λόγο διώχνεις έναν προπονητή που είναι ταμάμ για σένα για αντικαταστάτη του πλασάρεις κάποιον που δεν έχει καμμία σχέση και σαν ύφος και σαν ποδοσφαιρική φιλοσοφία, τότε όχι απλά δεν ξέρεις τι θέλεις, αλλά γίνεσαι και περίγελος...

Υ.Γ. 1 : ...και φυσικά όταν δεν υπογράφεις για άλλον έναν χρόνο τον Βαλβέρδε για 100 - 200 - 300 χιλιάρικα, γελάνε και οι πέτρες όταν αιωρούναι φήμες του στυλ "ο Κόκκαλης θα φέρει τον Τερίμ" ή τον έναν ή τον άλλον. Για να του πεί τι, οτι μπαίνει όρος στο συμβόλαιο να παίζουν τα Ελληνόπουλα στην ομάδα και οτι θα πάρει πριμ αν κατακτήσει τίτλους; Λες και οι ξένοι προπονητές δεν ενημερώνονται για περιπτώσεις τύπου Σόλιντ που έτρεχαν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για να διεκδικήσουν χρήματα...

Υ.Γ. 2 : Έγραφε ο φίλα - και μη - προσκείμενος τύπος : "Είναι τρελός ο Ισπανός που σκέφτεται τη Σεβίλλη, ο Ολυμπιακός θα παίξει στο Champions League. Άλλωστε οι Ισπανοί πάνω από 900.000 δε του δίνουν ανα σεζόν". Να λοιπόν που η Σεβίλλη και στο Champions League θα μετάσχει, και δε χάνει και τίποτε αν πάει εκεί ο Βάσκος - με τον Ολυμπιακό να του προσφέρει 100.000 παραπάνω απ'τη Σεβίλλη και 400.000 λιγότερα απ'όσα έπαιρνε. Χώρια το γεγονός οτι θα εργάζεται στην πατρίδα του.

Υ.Γ. 3 : Όπως και να'χει, η ιστορία Κόκκαλη - Βαλβέρδε ήταν άκρως διδακτική για όλες τις πλευρές. Ο Βαλβέρδε έμαθε οτι την πολλή τη... διαπραγμάτευση, τη βαριέται και ο... παπάς. Ο Κόκκαλης έμαθε (ελπίζω) οτι δεν είναι όλοι οι προπονητές υποχείρια, να λένε "ότι θέλεις εσύ πρόεδρε" - υπάρχουν και επαγγελματίες που σέβονται τον εαυτό τους. Τέλος, εμείς (ο κόσμος) μάθαμε να μην κρίνουμε πριν πέσει η αυλαία στο έργο. Πριν δύο εβδομάδες περίπου, ο Κόκκαλης έδειχνε "πρώτος μάγκας" καθώς "έσερνε" σε ραντεβού τον Βαλβέρδε με τους δικούς του όρους. Με την πρόταση που έκανε στον Βάσκο, απλά έδειξε οτι ήθελε να τον ξεφορτωθεί.

Υ.Γ. 4 : Όπως και να'χει, πλέον δεν ωφελεί να αναλύουμε το θέμα Βαλβέρδε. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του για το ποιός φταίει ή δε φταίει. Εγώ φερ'ειπείν θεωρώ οτι στην παρούσα φάση, φταίει η διοίκηση : ΔΕΝ ΔΙΩΧΝΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΗΡΕ ΝΤΑΜΠΛ, ενώ στο παρελθόν έχεις κρατήσει από Προτάσοφ μέχρι Αλέφαντους. ΠΡΕΠΕΙ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να επικρατήσει η ΛΟΓΙΚΗ στη διοίκηση και να επιλέξει έναν ΚΑΛΟ προπονητή για να οδηγήσει την ομάδα στους στόχους της και να μην κάνουμε πάλι πισωγύρισμα. Ιδού η Ρόδος, πρόεδρε, ιδού και το πήδημα : Απέδειξε οτι "σκούπισες" τον Βάσκο για να φέρεις κάτι καλύτερο.

Υ.Γ. 5 : Και η προσωπική μου προτίμηση : Ότι να΄ναι εκτός απ'τον Τιμούρ. Κετσπάγια / Κετσμπάϊα πουσταρά, ποτέ στον Πειραιά. Μπορεί να σε παρουσιάζουν σαν παικτικό κράμα Κρόϊφ - Γκιγκς και σαν προπονητικό κράμα Ρίνους Μίχελς - Ελένιο Χερέρα, αλλά κανείς δεν ξεχνάει τις χειρονομίες και τα καραγκιοζιλίκια που έκανες στο Καραϊσκάκη τόσο στο 0-1 του 1994-1995, όσο και στο 1995-1996. ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ και καλά θα κάνει όποιος τον πρότεινε στον Κόκκαλη να τον κάνει να αλλάξει γνώμη, γιατί πολύς κόσμος έχει στραβώσει.

Υ.Γ. 6 : Κατάρα έχει αυτή η ομάδα... Απ'το "δόξα τω Θεώ" στο "βόηθα Παναγιά"... :(