1 Απρ 2012

Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 0-1 : 39 - 14/16...



Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν τη νίκη για να στεφθεί πρωταθλητής και την πήρε. Παρά το "φτωχό" 0-1 (που θα μπορούσε πάντως να είναι πιο ευρύ), ο στόχος επετεύχθη και ο Θρύλος είναι πρωταθλητής Ελλάδος για 39 φορά στην ιστορία του, τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι έχουν 37 (42, κατά το Κουσουνέλειο θεώρημα πάντως). Ο Κέβιν Μιραλάς με το 19ο φετινό του γκολ έκρινε το παιχνίδι, βάζοντας σε μπελάδες τον Παναιτωλικό, χαρίζοντας όμως στην ομάδα του τον τίτλο ουσιαστικά, αλλά και στον ίδιο τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Όσο για τους αλλόθρησκους που δυσκολεύονται να αποκρυπτογραφήσουν τον τίτλο του άρθρου; Να τους το κάνουμε πενηνταράκια... 39 πρωταθλήματα στο σύνολο, 14 στα 16 τελευταία χρόνια... και ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ.

Ο αγώνας
Το 4-1-2-3 επέλεξε ο Ερνέστο Βαλβέρδε για τον Ολυμπιακό και παρέταξε στον αγωνιστικό χώρο τους Μπάλας Μέγκιερι στα δοκάρια, Βασίλη Τοροσίδη και Χοσέ Χολέμπας στα άκρα της άμυνας με τους Όλοφ Μέλμπεργκ και Αβραάμ Παπαδόπουλο στο κέντρο της, τον Πάμπλο Ορμπαΐθ σε ρόλο αμυντικού χαφ, τους Γιάννη Μανιάτη και Ζαν Μακούν σε ρόλο κεντρικών χαφ με τους Κόλιν Καζίμ-Ρίτσαρντς και Τζαμέλ Αμπντούν στα άκρα και τον Κέβιν Μιραλάς στην κορυφή της επίθεσης.  Από πλευράς Παναιτωλικού, ο Τάκης Λεμονής επέλεξε το 4-3-2-1 και τους Τσενάμο στα δοκάρια,  Σιόντη - Αναστασιάδη - Ντολεζάι - Γκόλια στην τετράδα της άμυνας, τους Μητρόπουλο - Θεοδωρίδη και Ρότσα στην τριάδα της μεσαίας γραμμής με τους Καμαρά και Άντι στα άκρα και τον Χαριστέα στην κορυφή. Στον πάγκο για τον Ολυμπιακό έμειναν οι Ρόι Κάρολ, Φρανσουά Μοδέστο, Ιβάν Μαρκάνο, Λιούμπομιρ Φέισα, Γιάννης Φετφατζίδης, Νταβίδ Φουστέρ και ο Ραφίκ Τζεμπούρ.

Πρώτη επίσκεψη στα καρέ του αντιπάλου - από πλευράς μας, φυσικά - στο 2ο λεπτό, όταν ο Ζαν Μακούν κέρδισε ένα φάουλ από δεξιά το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο Χοσέ Χολέμπας. Ο Γερμανός εκτέλεσε στη μικρή περιοχή του Παναιτωλικού, σε ένα σημείο όμως που ο Τσενάμο μπλόκαρε εύκολα τη μπάλα. Στο 8ο λεπτό χάσαμε τεράστια ευκαιρία για να ανοίξουμε το σκορ : Ο Μανιάτης έκλεψε τη μπάλα στη μεσαία γραμμή και έδωσε στον Μιραλάς, ο οποίος έσκαψε στον Αμπντούν. Ο Αλγερινός πήρε τη μπάλα, έκανε μια προσποίηση στον Ντολεζάι και πάτησε τη μπάλα προς τα πίσω και πάλι για τον Μιραλάς. Ο Βέλγος προχώρησε στην περιοχή έφτασε σχεδόν στη γραμμή του άουτ, όταν και γύρισε τη μπάλα προς τα πίσω για τον Γιάννη Μανιάτη που προσπάθησε να πλασάρει με τη μία, αλλά το πλασέ του ακούμπησε με τις άκρες των δακτύλων του ο Τσενάμο και έδιωξε σε κόρνερ. Από το κόρνερ ήρθε μια νέα μεγάλη ευκαιρία, με τον Μανιάτη να κερδίζει τη μπάλα προ του Αναστασιάδη και να τη στέλνει προς τα πίσω και λίγο έξω απ'τη μικρή περιοχή, σε ένα σημείο που βρέθηκε ο Βασίλης Τοροσίδης ο οποίος επιχείρησε ένα ψαλιδάκι, με τη μπάλα να καταλήγει άουτ, περνώντας ελάχιστα δίπλα απ'το δοκάρι του Τσενάμο.

Νέα καλή στιγμή για το Θρύλο στο 12', όταν ο Τοροσίδης βγήκε από δεξιά, προσπάθησε να κάνει μια διαγώνια πάσα στο πίσω δοκάρι εκεί που πετάχτηκε ο Τζαμέλ Αμπντούν, που δεν μπόρεσε όμως να βρεί τη μπάλα η οποία πέρασε κάτω απ'τα πόδια του και κατέληξε άουτ. Στο 17' η κεφαλιά του Όλοφ Μέλμπεργκ δεν ανησύχησε τον Τσενάμο που μπλόκαρε εύκολα, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση ο Σουηδός είδε την κίτρινη κάρτα για χέρι έπειτα από προσπάθεια για σέντρα του Θεοδωρίδη από αριστερά. Νέα καλή στιγμή για τον Θρύλο στο 20' με τον Καζίμ-Ρίτσαρντς να σεντράρει από δεξιά, τον Αμπντούν να κάνει την προβολή και τον Τσενάμο να πέφτει και να διώχνει σε κόρνερ, ενώ από το κόρνερ ήρθε και ένα γκολ το οποίο όμως δεν μέτρησε : Από την εκτέλεση του κόρνερ ο Γιάννης Μανιάτης σε θέση μέσα δεξιά έπιασε μια γυριστή κεφαλιά, η μπάλα κατέληξε στην δεξιά γωνία του Τσενάμο, με τον διαιτητή να ακυρώνει όμως το γκολ καθώς ο Τοροσίδης βρισκόταν σε θέση οφσάιντ σε θέση που επηρέαζε τη φάση.


25ο λεπτό και ο Παναιτωλικός έχασε πολύ μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει : Ο Θεοδωρίδης βγήκε σε θέση έξω αριστερά και πέρασε εύκολα απ'τον Τοροσίδη μια σέντρα στο πίσω δοκάρι, εκεί που ο Αναστασιάδης ξεχασμένος από την άμυνα μας έπιασε μια κεφαλιά, με τη μπάλα να κάνει γκελ στο έδαφος και να περνάει ελάχιστα δίπλα απ'το αριστερό δοκάρι του Μέγκιερι. Σειρά μας να χάσουμε καλή ευκαιρία για γκολ, όταν στο 33' ο Πάμπλο Ορμπαΐθ εκτέλεσε ένα φάουλ από αριστερά, ο Χολέμπας σηκώθηκε ψηλότερα απ'όλους και έπιασε μια κεφαλιά, που έφυγε όμως άουτ. Νέο γκολ που δεν μέτρησε στο 34', όταν ο Αμπντούν απέφυγε ωραία τα μαρκαρίσματα στο χώρο της μεσαίας γραμμής και κράτησε τη μπάλα, ανοίγοντας την στον Τοροσίδη από δεξιά. Ο Τοροσίδης πέρασε ωραία πάσα στον Μιραλάς από δεξιά, με τον Βέλγο να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα και τον διαιτητή να ακυρώνει το γκολ, υποδεικνύοντας τον σκόρερ σε θέση οφσάιντ.

Ο Μιραλάς έχασε μια καλή ευκαιρία στο 38' όταν ο Καζίμ-Ρίτσαρντς του γύρισε τη μπάλα, ο Βέλγος τη στόπαρε και απέφυγε τον Ντολεζάι, γύρισε και σούταρε όμως το σουτ του δεν ήταν δυνατό και πέρασε δίπλα απ'το δεξί δοκάρι του Τσενάμο, που ακολούθησε τη φάση. Στο 44' χάθηκε τεράστια ευκαιρία για γκολ, όταν ο Πάμπλο Ορμπαΐθ έσκαψε τη μπάλα μέσα στην περιοχή, εκεί που πετάχτηκε ο Αμπντούν και έκανε την προβολή, με τον Τσενάμο να πέφτει σωτήρια στην αριστερή του γωνία και να σώζει την εστία του. Από το κόρνερ η μπάλα κατέληξε δεξιά στον Αμπντούν που έβγαλε τη σέντρα, με την άμυνα του Παναιτωλικού να μη μπορεί να διώξει και τον Μακούν που ήταν ο τελικός αποδέκτης να κάνει μια... πάσα στα χέρια του Τσενάμο, για να κλείσει έτσι το ημίχρονο με το σκορ στο 0-0...

Αλλαγή με το ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου για τον Ολυμπιακό, με τον Φρανσουά Μοδέστο να αντικαθιστά τον Βασίλη Τοροσίδη. Λίγο μετά την επανέναρξη του αγώνα, ο Τζαμέλ Αμπντούν παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα επειδή συνέχισε φάση που είχε διακόψει ο διαιτητής, ενώ στο 52' ο Παναιτωλικός έχασε μια καλή ευκαιρία, όταν ο Χαριστέας πήρε μια μπαλιά από την άμυνα του, απέφυγε το μαρκάρισμα του Αβραάμ Παπαδόπουλου που'χε ανέβει πολύ ψηλά, βρέθηκε έξω απ'την περιοχή και επιχείρησε ένα σουτ αλλά έστειλε τη μπάλα στην πλατεία του Αγρινίου. Και λίγο αργότερα, ήρθε η δική μας "τρίτη και φαρμακερή" : Με ωραίους συνδυασμούς οι Μακούν και Μιραλάς βρέθηκαν λίγο έξω από την περιοχή του Παναιτωλικού. Ο Καμερουνέζος κράτησε τη μπάλα όσο χρειαζόταν και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε δεξιά στον Μιραλάς που έσπασε το τεχνητό οφσάιντ, έκανε το πλασέ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Τσενάμο για το 0-1!

Λίγα λεπτά μόλις μετά το γκολ, στο 58', χάσαμε κι άλλη μεγάλη ευκαιρία : Ο Μιραλάς πήρε τη μπάλα σε θέση μέσα δεξιά και την κατάλληλη στιγμή την πάσαρε αριστερά στον Μακούν. Ο Καμερουνέζος την σταμάτησε με όλη του την άνεση και σούταρε - όχι δυνατά πάντως - στην δεξιά γωνία της εστίας του Τσενάμο, με τον γκολκίπερ του Παναιτωλικού να πέφτει και να διώχνει σωτήρια σε κόρνερ. Δευτερόλεπτα αργότερα ο Καζίμ-Ρίτσαρντς κέρδισε μια κόντρα από δεξιά, μπήκε στην περιοχή και γύρισε τη μπάλα προς την περιοχή με τον Μακούν να μην προλαβαίνει για εκατοστά τη μπάλα και τον Τσενάμο να μπλοκάρει και πάλι. Στο 62' ο Παναιτωλικός έκανε δύο αλλαγές μαζεμένες, με τον Ακαλέ να αντικαθιστά τον Άντι και τον Φερνάντες να αντικαθιστά τον Θεοδωρίδη, σε μια προσπάθεια του Λεμονή να ενισχύσει την επίθεση του.

Στο 67' είχαμε ένα άστοχο σουτ του Μανιάτη που προσπάθησε να απειλήσει με μακρινό σουτ, χωρίς επιτυχία και στο 68' την κίτρινη κάρτα για τον Φερνάντες που έκανε ένα δυνατό φάουλ σε διεκδίκηση στον αέρα στον Γιάννη Μανιάτη. Ο Παναιτωλικός έκανε αισθητή την παρουσία του στο 69' με ένα σουτ-πάσα του Ακαλέ από αριστερά που μπλόκαρε εύκολα ο Μέγκιερι, ενώ στο 74' νέο σουτ από τον παίκτη του Παναιτωλικού έφυγε ψηλά πάνω απ'τα δοκάρια μας. Αμέσως μεά είδε την κίτρινη κάρτα ο Κόλιν Καζίμ-Ρίτσαρντς για φάουλ στον Καμαρά, ενώ ακολούθησαν δύο αλλαγές για τον Ολυμπιακό, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να αποσύρει τους Ζαν Μακούν και Τζαμέλ Αμπντούν, περνώντας στη θέση τους τους Νταβίδ Φουστέρ και Ραφίκ Τζεμπούρ. Το παιχνίδι κύλησε χωρίς άλλες συγκινήσεις - πλην της κίτρινης κάρτας στον Χολέμπας στις καθυστερήσεις - με το σκορ να κλείνει στο "φτωχό" 0-1 μεν, τον Θρύλο να τελειώνει το πρωτάθλημα από τώρα δε και να στέφεται ουσιαστικά πρωταθλητής!


Κριτική
Μπάλας Μέγκιερι : Χωρίς προβλήματα και πονοκεφάλους έβγαλε τη βραδιά ο Ούγγρος, που χρειάστηκε να λερώσει το σορτσάκι του μόνο στη φάση του 69' με το σουτ του Ακαλέ. Όποτε χρειάστηκε, καθάρισε χωρίς προβλήματα.

Βασίλης Τοροσίδης : Έκανε ένα πολύ καλό δεκάλεπτο στο ξεκίνημα του αγώνα. ΟΚ, αυτό ήταν το πρωταπριλιάτικο αστείο του, οτι δηλαδή θα φόρτσαρε σε αγώνα του Ολυμπιακού : Μετά επέστρεψε στον αργαλειό του.

Όλοφ Μέλμπεργκ - Αβραάμ Παπαδόπουλος : Κανένα πρόβλημα με την ούτως ή άλλως ανύπαρκτη επιθετική γραμμή του Παναιτωλικού. Έκαναν ένα-δυό λάθη επιπολαιότητας κυρίως, αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Χοσέ Χολέμπας : Καλή εμφάνιση από τον Ντάνι Τρέχο, που δεν χρειάστηκε να οργώσει και το γήπεδο, αλλά ήταν σοβαρός και δεν αντιμετώπισε προβλήματα.

Πάμπλο Ορμπαΐθ : Μπορεί στο σπριντ να μην μπορεί να περάσει ούτε σταματημένο Zundapp, αλλά α) είναι απ'τους καλύτερους που είχαμε στην κάλυψη του χώρου και β) ο άνθρωπος έχει τρομερό πόδι. Μου αρέσει ο Βάσκος. Κρίμα όμως που δεν είναι 2-3 χρόνια νεότερος...

Γιάννης Μανιάτης : Ο φουκαράς έβαλε επιτέλους τη μπάλα στο πλεχτό και πήγε ο Τοροσίδης και άπλωσε το ξερό του. Δεν πειράζει ρε Γιαννάκη, έστω κι έτσι, έγινε η αρχή. Θα'ρθει το γκολ. Πολύ τρέξιμο και πάλι, μαχητικότητα και τα "πνευμόνια" του Ολυμπιακού στη μεσαία γραμμή. Θα τολμούσα να πω, "ένας μικρός Στολτίδης".

Ζαν Μακούν : Συμπαθητική προς καλή εμφάνιση από τον Καμερουνέζο, που έχασε δύο καλές ευκαιρίες να σκοράρει και πιστώνεται την ασίστ στο γκολ του Μιραλάς. Αρκούν όμως αυτά για τον Ολυμπιακό;

Κόλιν Καζίμ-Ρίτσαρντς : Σαν δεξιός χαφ - μεσοεπιθετικός δεν ξέρω τι μπορεί να προσφέρει, αλλά το παλικάρι είναι ωραίο για ξύλο. Στόπερ, αμυντικό χαφ, χαφ για κλωτσοπατινάδα, πορτιέρης, οτιδήποτε. Ντουλάπα και μαφιοζάκος. Πρέπει να αξιοποιηθεί : Ας τον πάρει έστω ο Μαρινάκης για μπράβο. Ως προς τον αγώνα, δεν ήταν κακός σήμερα. Και μ'αρέσει γιατί είναι τρελοκομείο.

Τζαμέλ Αμπντούν : Χωρίς να πιάσει την απόδοση άλλων εμφανίσεων του στον 2ο γύρο, ήταν καλός και σήμερα, δημιούργησε προβλήματα στα άκρα του Παναιτωλικού και ήταν μέσα σχεδόν σε όλες τις φάσεις μας επιθετικά.

Κέβιν Μιραλάς : Χωρίς να φορτσάρει, κατάφερε και κράτησε απασχολημένη την άμυνα του Παναιτωλικού, άνοιξε χώρο για τους συμπαίκτες του και πέτυχε το 19ο φετινό του γκολ.

Φρανσουά Μοδέστο : Αγωνίστηκε στη θέση του Τοροσίδη σαν δεξιός μπακ και πρόλαβε να κάνει... πολλά λάθη. Αγνώριστος ο Κορσικανός, που έκανε τον Τοροσίδη που αποχώρησε να δείχνει Καναβάρο.

Νταβίδ Φουστέρ - Ραφίκ Τζεμπούρ : Δεν αγωνίστηκαν πολύ, δεν έκαναν και αισθητή την παρουσία τους όσο έπαιξαν.


Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Σήμερα είμαστε και μαθηματικά πρωταθλητές, ήταν σίγουρο ότι θα συνέβαινε αυτό σε ένα από τα επόμενα παιχνίδια. Εμείς το είδαμε σοβαρά, θέλαμε να πετύχουμε τον ρυθμό μας από την αρχή και φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Στο δεύτερο ημίχρονο καταφέραμε να σκοράρουμε, είχαμε πολλές ευκαιρίες και στο πρώτο ημίχρονο, ο Παναιτωλικός μας πίεσε είχε κάποιες ευκαιρίες για την ισοπαλία αλλά εμείς το είχαμε πάρει σοβαρά για να νικήσουμε και να κατακτήσουμε τον τίτλο. Γνωρίζουμε ότι είμαστε πρωταθλητές αλλά εμείς νιώθουμε ότι θέλουμε ακόμη τρεις βαθμούς γιατί δεν θέλουμε να νιώθουμε ότι πήραμε το πρωτάθλημα για τους τρεις βαθμούς που αφαιρέθηκαν από τον Παναθηναϊκό και θέλουμε την νίκη και στο επόμενο παιχνίδι και να το γιορτάσουμε με τον κόσμο μας. Όλοι οι τίτλοι ήταν δύσκολοι, είναι σύμπτωση η 27η αγωνιστική.  Φέτος μπορείς να πεις ότι ήταν πιο δύσκολο γιατί ήμασταν πέντε βαθμούς πίσω από τον πρώτο.  Όπως είπαμε όμως, θέλουμε τρεις βαθμούς ακόμα για να γιορτάσουμε γιατί είναι το δίκαιο και για εμάς αλλά και για τους παίκτες του Παναθηναϊκού που διακόπηκε το παιχνίδι. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε και τα τρία παιχνίδια αλλά αυτή την στιγμή σκεφτόμαστε τον αγώνα της Τετάρτης.

Ήρθα με φόρμα εδώ γιατί το κουστούμι λερώθηκε όχι μόνο με σαμπάνια αλλά περάσαμε και από το ντουζ με τα ρούχα. Δύο πράγματα θέλω να σχολιάσω από αυτό που έζησα δύο ημέρες στο Αγρίνιο. Το ταξίδι είχε συνεχώς στάσεις από τον κόσμο που ήθελε να αποθεώσει τους παίκτες αλλά και η υποδοχή στο ξενοδοχείο. Πιστεύω ότι και σήμερα υπήρχε ωραία ατμόσφαιρα στο γήπεδο, πίεση στους παίκτες στην ομάδα και τον προπονητή από τον κόσμο που θέλει να νικήσει η ομάδα του. Πιστεύω ότι ο Παναιτωλικός αξίζει να βρίσκεται στην Α' Εθνική, έχει δύσκολο πρόγραμμα και πρέπει να παλέψει. Όσο για το τι θα κάνω εγώ, δεν έχω κανένα λόγο να μην σας πω. Είμαστε πρωταθλητές θέλουμε ακόμη τρεις βαθμούς στην έδρας, όπως είπαμε και πριν και μετά θα το συζητήσουμε. Όμως αυτή την στιγμή πρέπει να το καθυστερήσουμε έχουμε σημαντικά παιχνίδια, Τετάρτη – Κυριακή – Τετάρτη, έρχεται το Πάσχα αλλά μην ανησυχείτε θα μιλήσουμε και γι’ αυτό".

Τάκης Λεμονής : "Ήταν ένα πολύ δύσκολο ματς για εμάς, ο Ολυμπιακός επιδίωξε τη νίκη για να τελειώσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα. Εμείς από την πλευρά μας κάναμε καλή προσπάθεια γνωρίζοντας ότι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις τον Ολυμπιακό. Στο δεύτερο ημίχρονο πιστεύω ότι κάναμε καλύτερη προσπάθεια. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, δεν έχει τελειώσει τίποτα οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για αυτές τις λίγες ελπίδες που έχουμε. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση να γίνεται αυτό παρόλο που είμαστε σε δύσκολη θέση, ο κόσμος χειροκρότησε την ομάδα, οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε αλλά από την άλλη θα σταθώ και σε κάποια πράγματα που αφορούν την αξιοπρέπεια του συλλόγου. Αισθάνομαι ότι πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα. Κάποια ομάδα μπορεί να δεχθεί πέντε γκολ και να έχει αξιοπρέπεια και κάποια να πάρει τη νίκη και να μην έχει αξιοπρέπεια. Πιστεύω ότι αυτή η ομάδα δεν θα τελειώσει εδώ. Έχει πολλά να δώσει ακόμη. Σας έδωσε την εντύπωση η ομάδα με τον ΠΑΟΚ ότι κυνηγούσαμε την ισοπαλία; Στο ΟΑΚΑ είχαμε 60- 40 κατοχή μπάλας και με έναν ο Ολυμπιακού ο οποίος έβαλε 7 γκολ κάναμε προϋποθέσεις για γκολ.. Η ομάδα κάνει καλή προσπάθεια και σίγουρα η συγκυρία της σειρά των αγώνων δεν μας βοηθά. Νομίζω ότι με τα μέσα που διαθέτουμε κάνουμε ευκαιρίες. Είναι κάποια πράγματα για τα οποία ο σύλλογος είναι πάνω από όλα, δεν μπορεί κανείς να παίζει με το σύλλογο και την ιστορία του συλλόγου. Το έχουμε δει πολλές φορές και στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά εμένα δεν με καλύπτει.

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για το επόμενο παιχνίδι. Μου κάνετε κάποιες ερωτήσεις γιατί δεν είστε ικανοποιημένος από το πρόσωπο της ομάδας; Έχει μία οργάνωση στο παιχνίδι του ο Παναιτωλικός. Τελειώνει ένα ματς του Ολυμπιακού με 7-2 και πρέπει να κοντρολάρουμε τον αντίπαλο. Δεν είναι κακή η ομάδα μας. Είναι και οι συγκυρίες που έχεις αντιπάλους σε καλύτερο επίπεδο, δεν μπορούμε να πούμε για παράδειγμα ότι είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από τον ΠΑΟΚ. Ένα χαρακτηριστικό κομμάτι στο παιχνίδι του Ολυμπιακού είναι το πρέσινκ. Από την άλλη δεν πατάς ένα κουμπί και λες παίζω πιο επιθετικά. Αν είχαμε μία καλή πάσα θα βγαίναμε τετ α τετ αλλά και πάλι δεν είναι εύκολο να πεις απέναντι στον Ολυμπιακό ότι θα έχω κατοχή μπάλας και καλύτερη κυκλοφορία. Για τους παίκτες που ήρθαν τον Ιανουάριο και δεν παίζουν δεν θέλω να απαντήσω τώρα. Ο κάθε προπονητής βλέπει μέσα στην ομάδα τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει προπονητής που δεν θέλει να βάλει τους παίκτες που είναι στην καλύτερη κατάσταση. Δεν έχει να κάνει όμως με το ποιος ξεκινά το παιχνίδι. Ο Ενζεγκουέλε είναι δύο μήνες εκτός, τον πήραμε στην αποστολή για να ξαναμπεί στο κλίμα αλλά με μόλις τέσσερις προπονήσεις δεν είναι εύκολο να μπει κατευθείαν. Όταν έπαιξε με τον Ατρόμητο, ήταν 15 ημέρες εκτός προπονήσεων, και είχαμε πρόβλημα. Ο Άντι δέχθηκε 7 η κάρτα. Είναι πρόβλημα όταν χάνεις παίκτες, θα δούμε αύριο τι θα αποφασίσουμε. Στο Ελληνικό πρωτάθλημα δεν νομίζω ότι οι διαφορές είναι τεράστιες. Η ήττα σε συνδυασμό φέρνει τον Παναιτωλικό σε δύσκολη θέση. Ο Παναιτωλικός έχει κάποια βάση και κάποια πράγματα που μπορεί να γράψει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σίγουρα χρειάζονται βελτιώσεις αλλά πιστεύω ότι μπορεί να κάνει καλά πράγματα άσχετα με το τι θα γίνει φέτος. Όλο το σύστημα του Παναιτωλικού πρέπει να φανεί πολύ δυνατό. Πριν από  τέσσερα χρόνια έπεσε ο Ατρόμητος στην Β' εθνική και αν κοιτάξουμε το στυλ που δούλεψε ο Ατρόμητος μπορούμε να καταλάβουμε γιατί έφτασε να είναι τρίτος και στον τελικό του Κυπέλλου. Είναι πρόσφατο παράδειγμα. Όταν δεις λίγο παραπέρα τα πράγματα μπορείς να τα φτιάξεις. Να δώσω συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, ιδιαίτερα στον δεύτερο γύρο έπαιξε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο".

Όλοφ Μέλμπεργκ : "Ήταν ένα πολύ δύσκολο ματς για εμάς. Ήμασταν καλά τοποθετημένοι στον αγωνιστικό χώρο, δεν κινδυνέψαμε από τον αντίπαλο που δεν μας έκανε φάσεις. Είναι μια καταπληκτική σεζόν για τον Ολυμπιακό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ήμασταν καλοί και στα δύο μέτωπα, δεν δεχτήκαμε πολλά γκολ.  Έχουμε και άλλα παιχνίδια μπροστά μας και πρέπει να επικεντρωθούμε εκεί. Την Τετάρτη αντιμετωπίζουμε τον ΟΦΗ και θέλουμε την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου. Αν θα μείνω; Θα δούμε έχουμε ακόμη χρόνο μπροστά μας. Η καλή σεζόν που κάναμε φέτος σίγουρα θα βοηθήσει για να πάρω την απόφαση μου".

Βασίλης Τοροσίδης :"Μετά από τέτοιες στιγμές είμαι χαρούμενος, ελπίζω ο Ολυμπιακός να κατακτήσει πολλά ακόμα πρωταθλήματα. Από αύριο το πρωί πρέπει να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, έχουμε ένα παιχνίδι μπροστά μας, με τον ΟΦΗ, που είναι καλή ομάδα και θέλουμε να πάρουμε την πρόκριση για τον τελικό του Κυπέλλου, που είναι ο δεύτερος στόχος μας από δω και πέρα. Για μας ήταν δύσκολο όχι μόνο το να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Όλη τη χρονιά παίζαμε σε τρεις διοργανώσεις. Αποδείχθηκε κατά την πορεία μέχρι τώρα, ότι ήταν σίγουρα από τα πιο δύσκολα πρωταθλήματα γιατί βρεθήκαμε πίσω με 5 βαθμούς. Είχαμε διάρκεια και πιστεύω ότι αυτό κάνει την ομάδα και αυτό φάνηκε μέχρι και σήμερα που πήραμε μια νίκη τίτλου. Πιστεύω το κατακτήσαμε δίκαια. Είχαμε ένα δεμένο σύνολο αν και κάναμε κοιλιά για ένα διάστημα ήταν κάτι το αναμενόμενο. Καμία ομάδα στους 9-10 μήνες που αγωνίζεται από την προετοιμασία της, δεν είναι σε φουλ φόρμα. Δικαιούμασταν και μεις νομίζω να έχουμε μια λίγο όχι και τόσο καλή απόδοση. Ευτυχώς αυτό δεν στοίχισε στην προσπάθειά μας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Σίγουρα το σύνολο και το μεγάλο ρόστερ αυτής της ομάδας, με ισάξιους ποδοσφαιριστές, έδωσε αυτό το πρωτάθλημα".

Αβραάμ Παπαδόπουλος :"Υπάρχει χαρά από όλους μας και ικανοποίηση για τη φετινή χρονιά, είναι κάτι που αξίζαμε, το δείξαμε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ο Ολυμπιακός έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, αλλά δεν έχουμε τελειώσει, συνεχίζουμε σοβαροί μέχρι τέλους, πειθαρχημένα ώστε να κλείσει καλά η χρονιά… Έχουμε το Κύπελλο την Τετάρτη και θέλουμε να δουλέψουμε ώστε να κλείσουμε καλά την αγωνιστική περίοδο με το νταμπλ. Είχαμε ομαδικότητα και ισορροπία σε όλες τις γραμμές. Είχαμε ποιότητα από πολλούς παίκτες μας κάτι που φάνηκε στα δύσκολα παιχνίδια. Με την ποιότητα και την προσωπικότητα που διαθέτουν πολλοί από τους ποδοσφαιριστές μας, έδειξαν ότι μπορούσαν  να σηκώσουν την ομάδα στα δύσκολα. Δείξαμε επάξια σε όλη τη χρονιά ότι το αξίζαμε". 

Φρανσουά Μοδέστο :"Ξέραμε από πριν ότι ήταν ένα δύσκολο ματς για εμάς. Παρουσιαστήκαμε διαβασμένοι στον αγωνιστικό χώρο. Το γεγονός ότι καταφέραμε να πάρουμε το πρωτάθλημα σε μια δύσκολη έδρα και είναι μια καταπληκτική μέρα για τον Ολυμπιακό καθώς καταφέραμε να πάρουμε το 39ο τίτλο στην ιστορία του συλλόγου".


Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Στο κατώφλι των δεύτερων... άντα και ο Θρύλος, που κλείδωσε σήμερα τον 39ο τίτλο της ιστορίας του. Τον 39ο ΚΑΝΟΝΙΚΟ τίτλο, τη στιγμή που οι άλλοι ψάχνουν σε τοιχογραφίες στη σπηλιά του Νταβέλη και στο φαράγγι της Σαμαριάς αποδεικτικά για την κατάκτηση κάποιου τίτλου από την ομάδα τους. 39 πρωταθλήματα, ένα επίτευγμα που λίγες ομάδες έχουν καταφέρει παγκοσμίως. Ένα επίτευγμα που καθιστά τον Ολυμπιακό έναν εκ των αυτοκρατόρων των εγχώριων διοργανώσεων.

Υ.Γ. 2 : Η κατάκτηση του τίτλου αυτού έδωσε και τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον Ολυμπιακό να παραδίδει τον θρόνο του στον Παναθηναϊκό. Κάποια σενάρια που σε κάποια φάση της σεζόν, είναι γεγονός πως μας είχαν θορυβήσει όλους. Κάποια σενάρια που έλεγαν οτι ο Μαρινάκης "χαρίζει" τον τίτλο, για να κλείσει άρον άρον το θέμα των "στημένων" που ξεκίνησε το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Υ.Γ. 3 : Η σεζόν ήταν ένα μεγάλο μάθημα για όλους μας. Για εμάς τους οπαδούς, να είμαστε πιο υπομονετικοί (που δεν θα γίνουμε ποτέ γιατί είμαστε καμμένοι). Για τους παίκτες, να είναι πιο σοβαροί και πιο επαγγελματίες. Και για τους παράγοντες, να μη μιλάνε όταν δεν πρέπει, αλλά να μιλάνε τα έργα τους. Και για όλους, οτι ισχύει το "καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται".

Υ.Γ 4 : Ο Ολυμπιακός της σεζόν 2011-2012 ήταν η καλύτερη ομάδα. Έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο, καθάρισε όλα τα ντέρμπι στον 2ο γύρο με χαρακτηριστική άνεση, έκανε μια αξιοπρεπέστατη πορεία στην Ευρώπη και έδειξε τι πάει να πεί ΟΜΑΔΑ σε όλα τα επίπεδα, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι διαλύονταν κομμάτι κομμάτι, όπως ο λεπρός Ζεράρ Ντεπαρντιέ στο "Braveheart".

Υ.Γ. 5 : Πιο παλιά έφταιγε η παράγκα. Πέρυσι έφταιξε ο Μπέος, ο Ψωμιάδης και ο Τσακογιάννης. Φέτος, φταίνε οι α-μέτοχοι, ο Νοτιάς, ο Τζίγκερ, ο Ζαγοράκης που έκαναν τα χατίρια του Μαρινάκη. Του χρόνου, θα φταίει κάποιος άλλος. Έτσι είναι : Της κοντής ψωλής, της φταίνε οι τρίχες.

Υ.Γ. 6 : Αγωνιστικά, δεν υπάρχουν πολλά να πούμε. Ο Παναιτωλικός - αν αυτό ήταν το καλύτερο του για την παραμονή στην κατηγορία - θα πρέπει από τώρα να κάνει τον προγραμματισμό του για τη νέα σεζόν στην Football League. Σε κανένα σημείο του αγώνα δεν μας απείλησε, σε έναν αγώνα που εμείς οι ίδιοι δεν παίξαμε με το γνωστό, πιεστικό μας στυλ. Η ομάδα δεν αγχώθηκε με το 0-0 του ημιχρόνου - δεν υπήρχε λόγος άλλωστε. Πέτυχε το γκολ νωρίς στο 2ο ημίχρονο και εκεί τελείωσε ουσιαστικά το ματς.

Υ.Γ. 7 : Αν και με τη διαφορά στους +10 πριν τον αγώνα ο Ντιόγο δεν συμμετέχει ούτε καν στην 18άδα, καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως ο Βραζιλιάνος "τελειώνει" από τον Ολυμπιακό. Πολλές φορές η καλή θέληση και η προσπάθεια από μόνες τους, δεν αρκούν...

Υ.Γ. 8 : Τώρα που και επισήμως κλείδωσε το πρωτάθλημα, απαιτείται απλά η δέουσα σοβαρότητα μέχρι και το τυπικό τέλος της σεζόν. Πρόκριση επί του ΟΦΗ, νίκη στον τελικό του κυπέλλου, νταμπλ στον Ολυμπιακό, προγραμματισμό εμείς για τη νέα σεζόν, ΤΕΖΑ οι αντίπαλοι. Οι μεν θα ψάχνουν να βρουν τον Τσάκα και οι άλλοι μισοί τον Μπομπ Κοζώνη.

Υ.Γ. 9 : Κλείνω με το άσχετο της βραδιάς : Αυτή η διαφήμιση της Nivea με Σηφάκη, Μάκο, Χριστοδουλόπουλο και Αθανασιάδη, είναι όλα τα λεφτά. Αν είχαν βάλει στη διαφήμιση και τον Σαλπιγγίδη, θα ήταν τρέιλερ ταινίας : Η τύπισσα θα ήταν ο Lucky Luke, ο Χριστοδουλόπουλος ο Άβερελ Ντάλτον, οι Μάκος και Σηφάκης οι Γουίλιαμ και Τζακ Ντάλτον και ο Σαλπιγγίδης ο Τζο Ντάλτον. Όχι δεν ξέχασα τον Κλάους Αθανασιάδη : Αυτός θα ήταν ο Ραν-Ταν-Πλαν.