4 Απρ 2012

ΟΦΗ-Ολυμπιακός 0-0 : Πάμε για το 25ο...



Σε ένα παιχνίδι-σούπα, ο Ολυμπιακός που πήγε στην Κρήτη με μοναδικό στόχο να κρατήσει απαραβίαστη την εστία του και να διαφυλάξει το 1-0 του πρώτου γύρου, πέτυχε τον στόχο του και με σβηστές μηχανές πήρε την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, έπειτα από το 0-0 του Ηρακλείου με τον ΟΦΗ. Εύκολα κράτησαν το "μηδέν" πίσω οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε που έχασαν δύο καλές ευκαιρίες στο 18' και στις καθυστερήσεις του αγώνα, ενώ ο ΟΦΗ στη μοναδική καλή του ευκαιρία στο 79' δεν κατάφερε να σκοράρει. Στον τελικό που θα γίνει στα τέλη του μήνα, ο Θρύλος θα αντιμετωπίσει τον Ατρόμητο, που αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 με τον Αστέρα Τρίπολης.
Ο αγώνας
Με 4-1-2-3 επέλεξε να ξεκινήσει ο Ερνέστο Βαλβέρδε τον αγώνα, παρατάσσοντας στον αγωνιστικό χώρο τους Ρόι Κάρολ στα δοκάρια, Βασίλη Τοροσίδη - Όλοφ Μέλμπεργκ - Αβραάμ Παπαδόπουλο και Ιβάν Μαρκάνο στην τετράδα της άμυνας, τους Γιάννη Μανιάτη και Αριέλ Ιμπαγάσα σε ρόλο κεντρικών χαφ με Πάμπλο Ορμπαΐθ πίσω τους σε ρόλο καθαρού αμυντικού χαφ, τους Τζαμέλ Αμπντούν και Κέβιν Μιραλάς στα άκρα από τη μέση και μπροστά και τον Ραφίκ Τζεμπούρ στην κορυφή της επίθεσης. Στον πάγκο έμειναν οι Μπάλας Μέγκιερι, Φρανσουά Μοδέστο, Γιάννης Ποτουρίδης, Χοσέ Χολέμπας, Ζαν Μακούν, Νταβίδ Φουστέρ και ο νεαρός Διαμαντάκος. Ο Νίκος Αναστόπουλος για τον γηπεδούχο ΟΦΗ επέλεξε το 4-5-1 και τους Σαχσανίδη, Μπούρμπο, Ταυλαρίδη, Γεωργίου, Πίτσο, Κάλαϊτζιτς, Βερόν, Ζόρντι Λόπεθ, Παπουλή, Χόρχε Λόπεθ και Μάντζιο, αφήνοντας στον πάγκο τους Ξενοδόχοβ, Γαλανόπουλο, Ζορμπά, Ουκάρ, Νυκτάρη, Ζαχαράκη και Σόουζα.

Πρώτη καλή στιγμή στο 3ο λεπτό για τον Ολυμπιακό, με τον Αριέλ Ιμπαγάσα να γεμίζει προς την περιοχή του Σαχσανίδη, με τον αέρα να τη σπρώχνει προς την εστία του ΟΦΗ και τον νεαρό γκολκίπερ να καθαρίζει τελικά, έστω και δύσκολα. Ο δυνατός άνεμος φάνηκε απ'την αρχή πως θα δυσκολέψει την κατάσταση, με τον Τοροσίδη να επιχειρεί μια σέντρα στο 7' την οποία... πήρε και σήκωσε ο αέρας, με τη μπάλα να καταλήγει τελικώς άουτ. Άλλο ένα γέμισμα από πλευράς μας στο 12ο λεπτό κατέληξε με τη βοήθεια του ανέμου στα χέρια του Σαχσανίδη, ενώ στο 16ο λεπτό ήρθε και η πρώτη κίτρινη κάρτα, με τον Παπουλή να σημειώνεται στο μπλοκάκι του διαιτητή.

Στο 18' χάθηκε η πρώτη καλή ευκαιρία από πλευράς μας, όταν έπειτα από εκτέλεση κόρνερ που παραχώρησε ο Μπούρμπος, ο Ιμπαγάσα έδωσε πλασαριστά στον Μιραλάς που σέντραρε. Από το γέμισμα του Βέλγου, η μπάλα έφτασε στον Ιβάν Μαρκάνο που έπιασε την κεφαλιά, με τον Σαχσανίδη να αποκρούει σωτήρια. Αυτή ήταν επί της ουσίας και η μοναδική αξιόλογη φάση του ημιχρόνου, αφού η "σφιχτή" τακτική του ΟΦΗ απ'τη μία, η τακτική αναμονής του Βαλβέρδε απ'την άλλη σε συνδυασμό με τον άνεμο που δυσκόλευε την κατάσταση, δε βοήθησαν στο να παιχτεί ποδόσφαιρο αξιώσεων, ή έστω υποφερτό. Από εκεί και πέρα ως το τέλος του ημιχρόνου είχαμε μια λανθασμένη υπόδειξη για οφσάιντ στον Αμπντούν, μια κίτρινη κάρτα στον Βερόν για φάουλ στον Μιραλάς και δύο άστοχα σουτ των Ιμπαγάσα και Μιραλάς που έφυγαν μακριά από την εστία του Σαχσανίδη.

Ξεκίνημα χωρίς αλλαγές για τις δύο ομάδες στο δεύτερο ημίχρονο, με την πρώτη προσπάθεια να γίνεται από πλευράς ΟΦΗ όταν ο Χόρχε Λόπεθ από δεξιά επιχείρησε μια σέντρα, με τον Ρόι Κάρολ να πέφτει και να μπλοκάρει εύκολα τη μπάλα. Στο 55' είχαμε την πρώτη μας καλή στιγμή με τον Τοροσίδη να κάνει μια πολύ ωραία ενέργεια από δεξιά, να επιχειρεί στη συνέχεια ένα δυνατό σουτ, αλλά να στέλνει τη μπάλα λίγο άουτ. Το παιχνίδι δεν είχε ρυθμό, καθώς ο μεν ΟΦΗ δεν μπορούσε να αναπτυχθεί, ο δε Ολυμπιακός δεν είχε καμμιά διάθεση να πρεσάρει ή να ανέβει πιο ψηλά, αλλά αρκούταν να περιμένει τους Κρητικούς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το παιχνίδι να γίνεται όλο πιο βαρετό λεπτό με λεπτό.

Στο 64ο λεπτό, ήρθε η στιγμή του καθιερωμένου τραυματισμού για τον Αριέλ Ιμπαγάσα. Ο Αργεντινός, που δεν τον πάει με τίποτε φέτος, ένιωσε για άλλη μια φορά τράβηγμα και αντικαταστάθηκε αμέσως μετά από τον Ζαν Μακούν. Με την επανέναρξη του παιχνιδιού, ο Κάλαϊτζιτς επιχείρησε ένα μακρινό σουτ έξω από την περιοχή που κατέληξε ψηλά πάνω από την εστία του Κάρολ. Στο 72' είδε την κίτρινη κάρτα ο Πάμπλο Ορμπαΐθ για φάουλ στον Μάντζιο και αμέσως μετά ο Νίκος Αναστόπουλος έκανε την πρώτη του αλλαγή, με τον Χόρχε Λόπεθ να αφήνει τη θέση του στον Ζορμπά. Στο 79' χάθηκε τεράστια ευκαιρία για τον ΟΦΗ να σκοράρει, όταν ο Ζορμπάς έγινε κάτοχος της μπάλας, επιχείρησε ένα σουτ από το ύψος της περιοχής με τη μπάλα να φεύγει λίγο δίπλα απ'τα δοκάρια του Ρόι Κάρολ.

Τελευταίο δεκάλεπτο στον αγώνα, δεύτερη αλλαγή για τον ΟΦΗ με τον Ουκάρ να αντικαθιστά τον Κάλαϊτζιτς. Λίγα λεπτά αργότερα ο Ερνέστο Βαλβέρδε έκανε την δεύτερη αλλαγή του περνώντας στη θέση του Τζαμέλ Αμπντούν τον Χοσέ Χολέμπας, ενώ είχε μεσολαβήσει μια κίτρινη κάρτα στον Πίτσο για φάουλ στον Αλγερινό. Στο 90' ο έτερος Αλγερινός, Ραφίκ Τζεμπούρ, είδε την κίτρινη κάρτα του διαιτητή για μαρκάρισμα στον Βερόν και στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Κέβιν Μιραλάς βρέθηκε τετ α τετ προ του Σαχσανίδη, όμως πλάσαρε άουτ, χάνοντας μοναδική ευκαιρία να δώσει τη νίκη. Το παιχνίδι έκλεισε με την τρίτη αλλαγή μας, με τον Νταβίδ Φουστέρ να περνά στη θέση του Ραφίκ Τζεμπούρ και το παιχνίδι να τελειώνει ελάχιστα αργότερα : Ο Ολυμπιακός ξανά στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, έτοιμος για να κατακτήσει το 25ο κύπελλο της ιστορίας του...


Κριτική
Δεν ξέρω αν έχει νόημα η κριτική σε ένα τέτοιο ματς γι'αυτό θα τα γράψω εν τάχει... Αφ'ενός ο αγώνας ήταν τόσο άνοστος που άνετα θα μπορούσε να προσφερθεί σε νηστίσιμο μενού. O Ρόι Κάρολ ανησύχησε ουσιαστικά μόνο στη φάση του 79', ο Τοροσίδης δεν μπορεί να κατηγορηθεί οτι αδιαφόρησε αφού και οι υπόλοιποι 21 ποδοσφαιριστές είχαν δεί τον αγώνα διαδικαστικά, ενώ ο Μαρκάνο - αν και δεν είχε βοήθειες από μπροστά δεν πιέστηκε ιδιαίτερα. Το ίδιο και με τους Όλοφ Μέλμπεργκ και Αβραάμ Παπαδόπουλο που σταματούσαν τις επιθέσεις του ΟΦΗ με χαρακτηριστική άνεση, ακόμη και ακίνητοι. Ο Ορμπαΐθ και ο Μανιάτης βοηθήθηκαν από την ροή του αγώνα, αφού ο ένας δεν χρειάστηκε να καλύψει πολλούς χώρους, ο άλλος δεν χρειάστηκε να βγάλει πάλι το συκώτι του στο τρέξιμο για να πιέσει. Ο Αριέλ Ιμπαγάσα είχε καλή παρουσία, αλλά εκεί στην ωρίτσα επάνω... tilt. Οι Μιραλάς και Αμπντούν δεν κατάφεραν να προβληματίσουν την άμυνα του ΟΦΗ, με τον Βέλγο να αγγίζει τα όρια της κάκιστης εμφάνισης. Ο Τζεμπούρ τα έχουμε πεί... τα'χε όλα, ήρθε και το κλατάρισμα, ενώ ο Ζαν Μακούν πρόσθεσε μια νερόβραστη εμφάνιση στο παλμαρέ του. Οι Χοσέ Χολέμπας και Νταβίδ Φουστέρ, τέλος,  αγωνίστηκαν τόσο λίγο, που ουσιαστικά είναι σαν να μην έπαιξαν.

Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Σήμερα καταφέραμε να προκριθούμε στον τελικό του Κυπέλλου μετά από ένα παιχνίδι που δεν είχε ιδιαίτερη λάμψη. Ο αέρας δυσκόλεψε το παιχνίδι, σε πολλές περιπτώσεις δυσκόλευε τις μπαλιές. Στο πρώτο ημίχρονο προσπαθήσαμε να βάλουμε ένα γκολ, γιατί ξέραμε ότι αν σκοράραμε μία φορά, θα μετρούσε για δύο γκολ. Όμως, ο ΟΦΗ αμύνθηκε πολύ καλά, παρόλο που προσπαθήσαμε να σκοράρουμε. Στο δεύτερο ημίχρονο δεν πλησιάσαμε πολύ την εστία, το ίδιο και ο ΟΦΗ, ήταν ένα ημίχρονο με λίγες ευκαιρίες. Όπως και να 'χει, ο ΟΦΗ ήταν καλύτερος στο δεύτερο ημίχρονο, αν και ο αέρας έπαιξε ρόλο και μπορούσε να επηρεάσει τις μπαλιές οποιασδήποτε ομάδας. Και ήταν για εμάς ένα επικίνδυνο παιχνίδι, γιατί δεν ήμασταν πολύ καλοί, όπως είπα πριν και για το γεγονός ότι ο ΟΦΗ στο δεύτερο μέρος μας πίεσε πολύ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο πρώτο ματς πετύχαμε μόνο ένα γκολ. Θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα για εμάς, αν είχαμε σκοράρει περισσότερα. Καταφέραμε όμως να πάρουμε εμείς την πρόκριση για τον τελικό του Κυπέλλου".

Νίκος Αναστόπουλος : "Φύγαμε από μία διοργάνωση, θα έλεγα με ψηλά το κεφάλι. Αποχαιρετήσαμε τον θεσμό του Κυπέλλου με ψηλά το κεφάλι. Πέσαμε στη ατυχία να αντιμετωπίσουμε τον Ολυμπιακό, την καλύτερη ομάδα της Ελλάδας. Ξέραμε από την αρχή ότι η αποστολή μας είναι δύσκολη. Θα ήθελα να σταθώ στην εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου, όπου είμαστε πάρα πολύ καλοί. Το μόνο που μας έλειπε ήταν το γκολ. Φύγαμε λοιπόν με το κεφάλι ψηλά, ο κόσμος που είναι η δύναμη της ομάδας, το απέδειξε για ακόμη μία φορά τελειώνοντας το παιχνίδι να αναγνωρίσει την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε. Ανοίγω μία παρένθεση, ξέρετε πολύ καλά ότι σε παιχνίδια σαν και αυτό, και ειδικά με αυτή την ομάδα, πρέπει να καταθέσεις το 101%. Αυτό έγινε και σήμερα. Για ακόμη μία φορά οι παίκτες έδωσαν το παραπάνω. Κι εγώ, και όσοι είμαστε στην οικογένεια του ΟΦΗ, τουλάχιστον πρέπει να είμαστε περήφανοι για την προσπάθεια των παικτών. Μετά από 23 χρόνια η ομάδα πάλεψε, πολέμησε. Θα μπορούσαμε να πάρουμε το παιχνίδι και να παίξουμε στον τελικό μετά από πολλά χρόνια. Σημασία έχει ότι φύγαμε με ψηλά το κεφάλι, συνεχίζουμε την προσπάθεια. Την Κυριακή έχουμε ένα δύσκολο ματς με τον Παναιτωλικό. Είναι καιρός να γυρίσουμε στις νίκες. Το ευτύχημα είναι πλην του Ταυλαρίδη ο οποίος είναι δηλωμένος για αυτό το παιχνίδι, θα είμαστε όλοι έτοιμοι. Αυτό το ματς πρέπει να το νικήσουμε για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένα μπράβο στον κόσμο που ήταν πάλι κοντά μας και αν μη τι άλλο, έφυγε με ψηλά το κεφάλι και αυτός. Χάρηκε για την ομάδα του. Αν θυμάστε καλά, είχα πει πέρσι ότι η ομάδα σε δύο-τρία χρόνια θα μπορεί να βάλει στόχους. Δεν γίνεται μία ομάδα σαν τον ΟΦΗ που έχει ιστορία στην Ελλάδα, να μην έχει στόχους. Φέτος η χρονιά ήταν σημαντική και δεν νοείται, και δεν το δέχομαι εγώ, να πανηγυρίσουμε επειδή ανεβήκαμε στη Σούπερ Λίγκα. Δεν το δέχομαι. Απλώς είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί μέσα από τις δυσκολίες που περάσαμε πέρσι και πρόπερσι, η ομάδα επανήλθε στη φυσική της θέση. Η φετινή χρονιά και του χρόνου θα είναι για να βάλουμε βάσεις, έτσι ώστε να θέσουμε νέους στόχους. Και φέτος δεν ξεκινήσαμε βάζοντας ψηλά τον πήχη. Είχαμε όμως σε ορισμένα παιχνίδια, κάποιους παράγοντες που δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε. Σημασία έχει ότι από τον πρώτο γύρο, αυτό που είχαμε στο μυαλό μας ήταν όσο πιο ψηλά και όσο πιο γρήγορα γίνει, το πετύχαμε".

Ρόι Κάρολ : "Σήμερα παίξαμε πολύ καλή άμυνα. Αυτό είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλης της ομάδας. Ο ΟΦΗ ήταν πολύ δύσκολος αντίπαλος, αλλά δεν είχε ξεκάθαρη ευκαιρία για να πετύχει κάποιο γκολ και αυτό είναι το στοιχείο που μας έδωσε την πρόκριση. Ήταν πολύ ευχάριστο για μένα που επέστρεψα στο "Γεντί Κουλέ" και είχα την ευκαιρία να ξαναδώ τους φίλους μου και τον κόσμο του ΟΦΗ που δημιούργησε εκπληκτική ατμόσφαιρα στο ματς. Έγιναν πολύ γρήγορα όλα στην μεταγραφική περίοδο όταν και ήρθα στον Ολυμπιακό και δεν πρόλαβα να τους χαιρετήσω και θέλω να τους ευχαριστήσω για τον τρόπο που μου συμπεριφέρθηκαν όσο καιρό ήμουν στον ΟΦΗ. Είναι πολύ καλό πράγμα να διατηρείς την εστία σου ανέπαφη. Αυτό δεν οφείλεται μόνο σε μένα, αλλά σε όλη την ομάδα και σε όσους παίζουν και σε όσους βρίσκονται στον πάγκο. Έχουμε δουλέψει πολύ πάνω σε αυτό το κομμάτι και τα αποτελέσματα της ομαδικής εργασίας φάνηκαν".

Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Αγώνας - υπνωτικό ο σημερινός, αλλά η αλήθεια είναι πως κάπως έτσι τον περιμέναμε. Ο στόχος σήμερα ήταν η πρόκριση, οπότε λέω να αφήσω τη γκρίνια στην άκρη, να πω "πήγαμε στον τελικό, πάμε για νταμπλ" και να μην ασχοληθώ με την ποιότητα του αγώνα. Ως προς το αποτέλεσμα λοιπόν, το μηδέν θέλαμε, το μηδέν πήραμε, χωρίς η ομάδα να φορτσάρει, χωρίς να κουραστεί κανείς και έτσι όλοι θα είναι ξεκούραστοι για τον αγώνα-φιέστα με την Κέρκυρα.

Υ.Γ. 2 : Είχαμε βέβαια και μια απώλεια, μια - δυστυχώς από τις συνηθισμένες... Ο Αριέλ Ιμπαγάσα δεν άντεξε, ένιωσε τράβηγμα και αντικαταστάθηκε. Άλλος ένας τραυματισμός για τον Αργεντινό, στη χειρότερη στιγμή για τον ίδιο : Τώρα ακριβώς δηλαδή που έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τις ανανεώσεις συμβολαίων. Έχω την αίσθηση οτι αυτός ο τραυματισμός (και) σήμερα ίσως να είναι ο καθοριστικός για την έκβαση της ανανέωσης του συμβολαίου του.

Υ.Γ. 3 : Αντιθέτως, θα είναι έγκλημα να μην κλείσει τάχιστα ο Όλοφ Μέλμπεργκ. Τα παζάρια για "μειωμένες αποδοχές" και "ένα χρόνο συμβόλαιο" ας τα αφήσουν για άλλους που τους πρέπει περισσότερο να μπουν σε αυτή την κατηγορία. Ο Σουηδός είναι ο μοναδικός που λήγει το συμβόλαιο του και αξίζει να ανανεώσει με τους δικούς του όρους. Στο κάτω κάτω ούτε κανένα τρελό μισθό παίρνει, τη στιγμή που άλλοι παίρνουν ένα σκασμό λεφτά μόνο και μόνο για να υπάρχουν. Ας αφήσουν λοιπόν τις ταρζανιές και να κοιτάξουν να τελειώνουν το θέμα του Σουηδού άμεσα.

Υ. Γ. 4 : Στον τελικό τώρα, Ατρόμητος. Ο οποίος Ατρόμητος δικαίως φέτος βρίσκεται στη θέση που βρίσκεται. Και το πιο ευχάριστο, είναι πως πρωταγωνιστές σε αυτή του την πορεία, είναι δύο δικοί μας παίκτες : Ο Κώστας Μήτρογλου και ο Ανδρέας Τάτος.

Υ.Γ. 5 : Τώρα, σχετικά με τη συμμετοχή των Μήτρογλου και Τάτου στον τελικό εναντίον μας, ισχύει πως οι παίκτες μπορούν να αγωνιστούν κανονικά εναντίον μας. Δεν υπάρχει κάποια δέσμευση στη συμφωνία των δύο ομάδων που να απαγορεύει τη χρησιμοποίηση των παικτών, οπότε είναι θέμα Δώνη αν θα τους χρησιμοποιήσει. Και εννοείται, οτι θέλουμε να παίξουν στον τελικό και μάλιστα να κάνουν και το παιχνίδι της ζωής τους. Να αποδείξουν σε όλους οτι δικαίως έχουν θέση στο ρόστερ του Ολυμπιακού.

Υ.Γ. 6 : Τελικά, για να είσαι πολιτικός ειδικά σε αυτή τη χώρα, πρέπει να έχεις τουλάχιστον 8 νταν στη μαλακία. Πιο παλιά, κάθε πολιτικός, περνούσε από όλες τις ζώνες μέχρι να φτάσει να πάρει τα νταν του. Τώρα; Τα νέα φιντάνια της πολιτικής, είναι grandmaster με το καλημέρα. Ένας άνθρωπος σήμερα αυτοκτόνησε στο κέντρο της Αθήνας, ένας που θα μπορούσε να ήταν δικός μας συγγενής, γνωστός ή φίλος. Ακούγοντας και διαβάζοντας λοιπόν δηλώσεις όοοολων των πολιτικών προσώπων, από όλους τους χώρους, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα πως καλά μας κάνουν, τέτοιοι μαλάκες που είμαστε και τους ψηφίζουμε και τρέχουμε στις συγκεντρώσεις τους. Και όπως θα'λεγε ο δάσκαλος Αλέφας : Στα ίσα και να τις ξαναφάμε.