31 Ιαν 2012

Colin Kazim-Richards (Turkey, 2012)



Ο Κόλιν Καζίμ-Ρίτσαρντς γεννήθηκε στις 26/08/1986 στο Λέιτονστοουν της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου. Από μικρός βρέθηκε σε περιβάλλον αποδυτηρίων, αφού στα 9 του χρόνια οι γονείς του τον πήγαν στην τοπική Ίντεργουντ. Εκεί έμεινε 2 χρόνια, μετά τα οποία βρέθηκε στις ακαδημίες της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς. Εκεί έμεινε μόλις μια χρονιά, αφού το επόμενο καλοκαίρι εντάχθηκε στις ακαδημίες της Άρσεναλ, στην οποία έμεινε για μιά τριετία, έως το 2001. Επόμενος σταθμός του η Μπέρι, στην οποία εντάχθηκε σε ηλικία 15 ετών για να προωθηθεί στην πρώτη ομάδα το καλοκαίρι του 2004.
Ο ύψους 1,85 Καζίμ-Ρίτσαρντς αγωνίζεται κυρίως στο δεξί άκρο της επίθεσης, αλλά και σαν περιφερειακός επιθετικός. Γρήγορος ποδοσφαιριστής, με αρκετά καλή τεχνική, αλλά και περίεργο χαρακτήρα. Είναι γεννημένος στην Αγγλία από πατέρα απ'την Αντίγκουα και μητέρα ΤουρκοΚύπρια. Απέκτησε το όνομα Καζίμ Καζίμ, καθώς η νομοθεσία της Τουρκίας δεν επιτρέπει να έχει κάποιος Τουρκική υπηκοότητα και ξενικό όνομα. Είναι διεθνής με τις εθνικές ομάδες (κάτω των 21 και ανδρών) της Τουρκίας , έχοντας μάλιστα αγωνιστεί στο Euro 2008, σε 5 ματς. Ντεμπουτάρισε στις 02/10/2004 στο νικηφόρο 2-1 επί της Μάκλσφιλντ όπου αγωνίστηκε για 78 λεπτά πριν παραχωρήσει την θέση του στον Τζον Νιούμπι, ενώ είδε και την κίτρινη κάρτα. Πέτυχε το πρώτο του γκολ στο νικηφόρο 3-1 επί της Γκρίμσμπι, ενώ τελείωσε τη σεζόν με 30 συμμετοχές και 3 γκολ.Οι πολύ καλές εμφανίσεις του σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας του τον έκαναν στόχο για ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών και έτσι το καλοκαίρι του 2005 τον βρήκε να εντάσσεται στο δυναμικό της Μπράιτον. Έκανε το ντεμπούτο του στο εκτός έδρας 1-1 με την Ντέρμπι στις 06/08/2005 και είχε μια γεμάτη σεζόν με 42 συμμετοχές (τις μισές ως αλλαγή) και 6 γκολ. Ξεκίνησε τη νέα σεζόν με την Μπράιτον αλλά το γεγονός οτι ο προπονητής του τον έκανε "αλλαγή στην αλλαγή" (με τον Καζίμ να μπαίνει στο 58ο λεπτό και να γίνεται αλλαγή ξανά στο 89' με τον Τζέικ Ρόμπινσον να τον αντικαθιστά) στην εκτός έδρας νίκη με 0-1 επί της Ρόδεραμ, τον οδήγησε να ζητήσει μεταγραφή μόλις μετά την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Η επιθυμία του έγινε δεκτή και ο ποδοσφαιριστής υπέγραψε τριετές συμβόλαιο στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου (31/08/2006). Έκανε το ντεμπούτο του στις 09/09/2006 περνώντας ως αλλαγή στο 64ο λεπτό στη θέση του Πολ Ίφιλ στο εντός έδρας 0-0 με την Μπλάκμπερν. Είχε καλή παρουσία στην Γιουνάιτεντ - μάλιστα χρίστηκε και διεθνής με την εθνική ομάδα κάτω των 21 της Τουρκίας - και έγραψε 27 συμμετοχές (τις μισές προερχόμενος από τον πάγκο) πετυχαίνοντας και ένα γκολ, στο εντός έδρας 2-2 με την Μπόλτον στις 11/11/2006. Έμεινε μόλις έναν χρόνο στο Σέφιλντ, καθώς το καλοκαίρι του 2007 του δόθηκε η ευκαιρία να ανέβει επίπεδο και να παίξει στην μεγάλη κατηγορία της Τουρκίας, αφού η Φενέρμπαχτσέ που τον είχε "σταμπάρει" από τα παιχνίδια της εθνικής κάτω των 21 της Τουρκίας ήρθε σε συμφωνία με την ομάδα του και τον απέκτησε.

Έγραψε την πρώτη του συμμετοχή στην εκτός έδρας ήττα με 2-0 από τον Μπελέντιεσπορ (10/08/2007) και τελείωσε την πρώτη του σεζόν με 28 συμμετοχές, παίζοντας πότε βασικός και πότε ως αλλαγή - σκόραρε μάλιστα και στον προημιτελικό του Champions League με την Τσέλσι. Στα ίδια και η δεύτερη σεζόν του, με 22 συμμετοχές και 2 γκολ (31/08/2008 στο 2-0 με την Μπελέντιεσπορ και 20/09/2008 στο 3-0 με την Γκενκλερμπιρλίγκι). Το ξεκίνημα της σεζόν 2009-2010 τον βρήκε βασικό υπό τις οδηγίες του Γερμανού Κριστόφ Ντάουμ. Η σεζόν ξεκίνησε καλά μεν, αλλά τα προβλήματα άρχισαν νωρίς νωρίς : Στις 20/09/2009, στο νικηφόρο 1-0 επί της Μπελέντιεσπορ (πάλι), ο Καζίμ-Ρίτσαρντς αντικαταστάθηκε στο 64ο λεπτό και είχε μια έντονη λογομαχία με οπαδούς της ομάδας. Τα χειρότερα ήρθαν αργότερα : Στις 21/11/2009 η Φενέρμπαχτσέ έπαιζε εκτός έδρας με την Μπεσικτάς, από την οποία έχασε τελικώς με 3-0, με τον Τούρκο ποδοσφαιριστή να αποβάλλεται στο 80ό λεπτό και να τρώει καμπάνα τεσσάρων αγωνιστικών.


Σαν να μην έφταναν αυτά, ενώ ήταν τιμωρημένος και μετά από ήττα της ομάδας από την Κασίμπασα, εθεάθη από δημοσιογράφους να βρίσκεται εκτός πόλης, με το ρεπορτάζ πάντως να διαψεύδεται από τη διοίκηση της ομάδας. Την επόμενη όμως ημέρα, βγήκαν και φωτογραφίες που αποδείκνυαν του λόγου το αληθές, με τη διοίκηση της ομάδας να γίνεται έξω φρενών με τον παίκτη που είπε ψέμματα για το που βρισκόταν. Τα ωραία με τον Καζίμ συνεχίστηκαν : Τον Δεκέμβρη του 2009 το όνομα του βρέθηκε μπλεγμένο σε έναν "μαραθώνιο σεξ" που οργάνωσε ο πρώην διεθνής Βραζιλιάνος, Ρομπέρτο Κάρλος (που τότε αγωνιζόταν στην Φενέρμπαχτσέ) με τον Καζίμ να συμμετέχει, όπως και οι συμπαίκτες του Βέντερσον και Μπίλιτσα. Το γεγονός ήρθε να προστεθεί σε ένα τρακάρισμα που είχε ο Καζίμ πηγαίνοντας στην προπόνηση με αποτέλεσμα να σπάσει τον καρπό του και κάπου εκεί η ομάδα του αποφάσισε να τον ξαποστείλει. Πριν αρχίσουν πάντως τα παλαβά, ο Καζίμ είχε προλάβει να πετύχει 3 γκολ στις 11 συμμετοχές του.

Δόθηκε δανεικός στην Τουλούζ, με τη φανέλα της οποίας σκόραρε στο ντεμπούτο του (30/01/2010, Λε Μαν - Τουλούζ 1-3). Πέτυχε 2 γκολ στις 15 συμμετοχές του εκεί (το δεύτερο στις 18/04/2010, στην εκτός έδρας ισοπαλία με τη Μονπελιέ) και με το τέλος της σεζόν επέστρεψε στην ομάδα του. Ξεκίνησε στην 11άδα μόλις σε ένα ματς με την Γκαζιάντεπσπορ τον Νοέμβριο του 2010 και στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου έμεινε ελεύθερος. Ο Καζίμ δεν έχασε χρόνο και μόλις ήρθε η πρόταση από την Γαλατάσαράι, έβαλε την υπογραφή του φαρδιά - πλατιά σε συμβόλαιο 3.5 ετών. Αγωνίστηκε σε 13 παιχνίδια στο υπόλοιπο της σεζόν 2010-2011 σημειώνοντας και 3 γκολ, το ένα εκ των οποίων στην παλιά του ομάδα (η οποία πάντως κέρδισε τον αγώνα με 1-2). Τη σεζόν 2011-2012 υπολογιζόταν ως βασικός, έχοντας αγωνιστεί σε 18 αγώνες, ξεκινώντας στη βασική 11άδα στους 17. Την τελευταία ημέρα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου όμως, αποφασίστηκε να παραχωρηθεί ως δανεικός με οψιόν αγοράς στον Ολυμπιακό, σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως : Άλλοι είπαν οτι η Γαλατάσαράι ήθελε να τον ξεφορτωθεί γιατί είναι περίεργος χαρακτήρας, άλλοι οτι οι Τούρκοι δέχθηκαν να τον παραχωρήσουν καθώς οφείλουν χρήματα στον Ολυμπιακό από την μεταγραφή του Αλμπέρ Ριέρα, άλλοι... και τα δύο. Ο παίκτης τελικώς, στις 31/01/2012 βρέθηκε στον Πειραιά, πέρασε επιτυχώς τις ιατρικές εξετάσεις και υπέγραψε το εξάμηνο συμβόλαιο του.

Στον Ολυμπιακό, δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Αγωνίστηκε σε 10 παιχνίδια με τη φανέλα της ομάδας, πέτυχε ένα γκολ (04/03/2012, στο νικηφόρο 0-2 επί του ΟΦΗ στην Κρήτη) αλλά δεν κατάφερε να πείσει για τη χρησιμότητα του και να αναγκάσει τη διοίκηση να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς του. Στο τέλος της σεζόν υπέπεσε και σε πειθαρχικό παράπτωμα, αναγκάζοντας την διοίκηση να τον αφήσει εκτός πλάνων. Ο Τούρκος δεν "έδεσε" με τους συμπαίκτες του, αν και ο ίδιος έδειχνε να του αρέσει που βρίσκεται στον Πειραιά και έλεγε τα καλύτερα για την ομάδα, με αποτέλεσμα αυτό να φαίνεται στον αγωνιστικό χώρο (οι υπόλοιποι, απασχολημένοι με το ποιός θα βγεί πρώτος σκόρερ, ελάχιστα έπαιζαν την μπάλα προς τη μεριά του Ρίτσαρντς). Αυτό θα είναι και το δικαιολογημένο του παράπονο : Το οτι δεν "τον έπαιξαν" πολύ οι συμπαίκτες του, για να δείξει αν και τι μπορεί να κάνει.