22 Ιαν 2012

SKODA Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-0 : Έφταιγε ο διαιτητής. Και η τηλεοπτική μετάδοση.



Κι όμως, ο Ολυμπιακός σε ένα πρωτάθλημα όπου όλοι είναι κλινικά νεκροί, προσπαθεί μετά μανίας και με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο να αυτοκτονήσει. Αυτή τη φορά κατάφερε να πετάξει βαθμούς ΚΑΙ στην Ξάνθη, χάνοντας με 1-0 από την τοπική ομάδα η οποία στη μοναδική της ευκαιρία στον αγώνα, πέτυχε το γκολ με τον Βλαχοδήμο. Έτσι, ο Ολυμπιακός κατάφερε να εκμηδενίσει ξανά το πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει έναντι του Παναθηναϊκού, ο οποίος βρίσκεται πλέον από πάνω στην βαθμολογία, έχοντας μάλιστα και έναν αγώνα λιγότερο. Καλύτεροι σε σχέση με Ατρόμητο και Δράμα οι παίκτες του Βαλβέρδε, καμμία σχέση με την ομάδα που κατά καιρούς μας άρεσε στον πρώτο γύρο. Αν δεν συνέλθουν γρήγορα όλοι εκεί στην ΠΑΕ,  τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα...
Ο αγώνας
Με ελλείψεις πάλι ο Ολυμπιακός, καθώς στη λίστα των ήδη υπάρχοντων απόντων προστέθηκαν οι Κέβιν Μιραλάς, Χοσέ Χολέμπας και Βισέντε Μόνχε. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε επέλεξε για το 4-2-3-1 του τους Μπάλας Μέγκιερι στα δοκάρια, τους Όλοφ Μέλμπεργκ και Αβραάμ Παπαδόπουλο στο κέντρο της άμυνας με τους Φρανσουά Μοδέστο και Ιβάν Μαρκάνο στα άκρα, τους Πάμπλο Ορμπαΐθ και Γιάννη Μανιάτη σε ρόλο κεντρικών χαφ με τους Γιάννη Φετφατζίδη και Τζαμέλ Αμπντούν στα άκρα και τον Αριέλ Ιμπαγάσα σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον μοναδικό προωθημένο, Μάρκο Πάντελιτς. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης για την Ξάνθη επέλεξε το ίδιο σύστημα και τους Βιβιανί στα δοκάρια, τους Μπαξεβανίδη - Κομεσίδη - Βάλλα - Εντιμάρ στην τετράδα της άμυνας, τους Βασιλακάκη - Ντάνι σε ρόλο κεντρικών χαφ με τον Μαρσελίνιο μπροστά τους και τους Βλαχοδήμο - Πόι δεξιά και αριστερά, ενώ στην κορυφή της επίθεσης ξεκίνησε ο πρώτος σκόρερ της Ξάνθης, Μαρκόβσκι. Στον πάγκο από πλευράς μας έμειναν οι Φράνκο Κοστάντσο, Βασίλης Τοροσίδης, Γιάννης Ποτουρίδης, Τάσος Παπάζογλου, Ζαν Μακούν, Νταβίδ Φουστέρ και Ντιόγο ενώ για την Ξάνθη οι Λυμπερόπουλος, Καζάκης, Στάσιακ, Νταρμπιόν, Σουάνης, Μάνταλος και Φλίσκας.

Παιχνίδι κέντρου στα πρώτα λεπτά, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να κερδίσουν τις μάχες στη μεσαία γραμμή και την πρώτη μεγάλη στιγμή να έρχεται στο 7ο λεπτό και να είναι από πλευράς μας : Ο Τζαμέλ Αμπντούν από αριστερά πήρε τη μπάλα, έπαιξε ωραία το "ένα-δύο" με τον Μαρκάνο, βρέθηκε σε θέση μέσα αριστερά στο ύψος της μικρής περιοχής προ του Βιβιανί, αλλά το σουτ που επιχείρησε ήταν κακό και έφυγε δίπλα από το δεξί δοκάρι του γκολκίπερ της Ξάνθης. Στο 8ο λεπτό έπειτα από μια σέντρα του Αριέλ Ιμπαγάσα, ο Μάρκο Πάντελιτς πήρε την κεφαλιά αλλά ο Ζοντί Βιβιανί ήταν σε καλή θέση και μπλόκαρε τη μπάλα. Η Ξάνθη ισοφάρισε τις μεγάλες στιγμές λίγο αργότερα, στο 9' : Ο Μαρσελίνιο βλέποντας την άμυνα μας να έχει ανέβει ψηλά, έβγαλε μια βαθιά μπαλιά σε έναν χώρο που κινήθηκε ο Μαρκόβσκι. Ο επιθετικός της Ξάνθης ξεπέρασε στο σπριντ τον Όλοφ Μέλμπεργκ αλλά πριν σουτάρει πρόλαβε και έκανε την προβολή ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, αλλάζοντας ελάχιστα την πορεία της μπάλας. Ο Μαρκόβσκι είχε ξανά την ευκαιρία να σουτάρει, αλλά στην νέα προσπάθεια του έπιασε αέρα, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει εύκολα ο Μπάλας Μέγκιερι.

Στο 15' ο Αριέλ Ιμπαγάσα εκτέλεσε ένα φάουλ στην καρδιά της άμυνας της Ξάνθης, ο Μοδέστο πήρε την κεφαλιά με τη μπάλα όμως να φεύγει ψηλά άουτ. Ακολούθησαν κάποια μακρινά σουτ από πλευράς μας με τους Ορμπαΐθ (16') και Φετφατζίδη (17') που δεν ανησύχησαν τον Βιβιανί, με την Ξάνθη να καταφέρνει σιγά σιγά να ρίχνει τον ρυθμό - τον όποιο ρυθμό, δηλαδή - είχε ο Ολυμπιακός και να παγώνει το παιχνίδι. Το παιχνίδι περιορίστηκε στο χώρο της μεσαίας γραμμής, με την επόμενη καλή στιγμή μας να έρχεται στο 32ο λεπτό, όταν ο Γιάννης Μανιάτης βγήκε ωραία από δεξιά, πέρασε μια παράλληλη μπαλιά που "ξέρανε" την άμυνα της Ξάνθης, με τον Μάρκο Πάντελιτς προ κενού τέρματος να αιφνιδιάζεται και αυτός (ήταν μισό βήμα μπροστά) και να μη μπορεί να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα. Το φτωχό σε φάσεις πρώτο ημίχρονο, έκλεισε με μια μεγάλη ευκαιρία από πλευράς μας, όταν ο Γιάννης Φετφατζίδης κινήθηκε ωραία από αριστερά, έβγαλε μια ωραία παράλληλη μπαλιά στο ύψος του πέναλτι, με τον Αμπντούν να πιάνει κοιμώμενη την άμυνα της Ξάνθης και να κάνει την προβολή, η οποία όμως πέρασε λίγο άουτ δίπλα απ'τα δοκάρι του Βιβιανί.

Χωρίς αλλαγές ξεκίνησε το 2ο ημίχρονο. Η πρώτη ευκαιρία ήταν και πάλι για εμάς, όταν έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Ιμπαγάσα στο 51', ο Μαρκάνο στο πίσω δοκάρι έπιασε μια κεφαλιά με τον Βιβιανί να διώχνει σε κόρνερ. Μια ευκαιρία χάθηκε για τον Ολυμπιακό και σαν να μην έφτανε αυτό, στην εξέλιξη της φάσης, η Ξάνθη πέτυχε γκολ : 52ο λεπτό, ο Βασιλακάκης έκανε μια κάθετη μπαλιά στον Βλαχοδήμο ο οποίος κινήθηκε έξυπνα στην πλάτη της άμυνας μας, μπήκε στην περιοχή και με πλασέ νίκησε τον Μέγκιερι, γράφοντας το 1-0 για την γηπεδούχο ομάδα.

Ο Ολυμπιακός προσπαθούσε με ανορθόδοξο τρόπο να αντεπιτεθεί μετά το γκολ. Στο 58' ο Αμπντούν έβγαλε μια σέντρα από αριστερά, ο Μοδέστο προσπάθησε να βγάλει με τη μία τη σέντρα αλλά την έστειλε πάνω στα χέρια του Βιβιανί. Αμέσως μετά, ο Γιάννης Φετφατζίδης με μια ατομική ενέργεια μπήκε στην περιοχή, έκανε το σουτ αλλά ο Βιβιανί ευρισκόμενος σε ετοιμότητα, καθάρισε και πάλι τη φάση. Λίγο αργότερα (62') ο Βαλβέρδε έκανε την πρώτη του αλλαγή, αποσύροντας τον Φρανσουά Μοδέστο για να περάσει στη θέση του τον Βασίλη Τοροσίδη και στο 67' ο Γιάννης Μανιάτης επιχείρησε ένα σουτ από μακριά μετά από πάσα του Αμπντούν, χωρίς όμως καμμία τύχη. Σε εκείνο το σημείο ο Βαλβέρδε έκανε και την 2η του αλλαγή, αποσύροντας τον Πάμπλο Ορμπαΐθ για να περάσει στη θέση του ο Ντιόγο, με τον Βραζιλιάνο να πηγαίνει πίσω από τον Πάντελιτς και τον Ιμπαγάσα να οπισθοχωρεί και να πηγαίνει δίπλα στον Μανιάτη. Αμέσως ακολούθησε αλλαγή και για την Ξάνθη, με τον Ουζουνίδη να αντικαθιστά τον Μαρσελίνιο, περνώντας στη θέση του τον Φλίσκα.

70ό λεπτό του ματς και ο Ολυμπιακός που είχε χώρο καθώς η Ξάνθη είχε οπισθοχωρήσει βγαίνει στην αντεπίθεση, με τον Τοροσίδη από δεξιά να κάνει μια σέντρα και τον Ιμπαγάσα να πιάνει μια κεφαλιά που πέρασε άουτ. Ξανά μπροστά ο Ολυμπιακός στο 71' με τους πρωταγωνιστές της προηγούμενης φάσης να αλλάζουν ρόλους και τον Ιμπαγάσα να σεντράρει, τον Τοροσίδη να πιάνει νέα κεφαλιά μετά από κακό διώξιμο του Βασιλακάκη και τον Βιβιανί να μπλοκάρει εύκολα. Ακολούθησε ένα σουτ του Ντιόγο έξω από την περιοχή μετά από πάσα του Πάντελιτς που πέρασε άουτ ενώ  στο 80' χάθηκε μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση : Ο Γιάννης Φετφατζίδης βρήκε μέσα στην περιοχή τον Ντιόγο, ο οποίος από το ύψος της μικρής περιοχής περίπου επιχείρησε ένα άψυχο πλασέ, δίνοντας την ευκαιρία στον Βιβιανί να κάνει την απόκρουση του αγώνα και να αποσοβήσει με διπλή επέμβαση την βέβαια ισοφάριση.

Τελευταίο δεκάλεπτο στο ματς, με τον Ολυμπιακό να τρέχει πλέον και να μην προλαβαίνει. Στο 81' ο Τοροσίδης από δεξιά πέρασε μια παράλληλη μπαλιά, ο Αμπντούν προσπάθησε να κάνει κάτι σαν τακουνάκι, με την τελική προσπάθεια να μην προβληματίζει τον Βιβιανί. Αμέσως μετά ο Βαλβέρδε έκλεισε τις αλλαγές του, αποσύροντας τον Αμπντούν για να περάσει στη θέση του τον Φουστέρ ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε αλλαγή για την Ξάνθη, με τον Σουάνη να αντικαθιστά τον Μάουρο Πόι. Στο 87' χάθηκε μια καλή στιγμή όταν ο Μανιάτης πάσαρε στον Ιμπαγάσα με τον κοντό να δίνει τη μπάλα παράλληλα προς τον Πάντελιτς που και πάλι δεν ήταν σε καλή θέση και δεν βρήκε μπάλα με αποτέλεσμα να καταλήξει αυτή άουτ. Στο 90ό λεπτό ο Ουζουνίδης για να ροκανίσει τον χρόνο έκανε την 3η του αλλαγή αποσύροντας τον Βασιλακάκη και περνώντας στη θέση του τον Βλάσση Καζάκη, ενώ στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων ο διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας αρνήθηκε πέναλτι στον Ολυμπιακό : Έγινε μια μπαλιά μέσα στην περιοχή της Ξάνθης, με τον Τοροσίδη να μπαίνει στη φάση και τον Εντιμάρ να τον παλαμαριάζει κανονικά και να τον ανατρέπει. Ο Κωνσταντινέας όχι μόνο δεν έδωσε το προφανές πέναλτι - προφανώς λόγω της χρονικής στιγμής - αλλά και κιτρίνισε τον Τοροσίδη για... θέατρο. Το παιχνίδι έκλεισε με άλλη μια αποτυχημένη γιόμα του Ιμπαγάσα προς την περιοχή, που απομάκρυνε εύκολα ο Βάλλας. Τελικό σκορ SKODA Ξάνθη - Ολυμπιακός 1-0 και άντε και καλά κρασιά...

Κριτική
Μπάλας Μέγκιερι : Δεν είχε δουλειά σήμερα, σε μια φάση χρειάστηκε, τετ-α-τετ ήταν, δέχθηκε το γκολ. Δε μπορεί κανείς να του ρίξει την ευθύνη.

Φρανσουά Μοδέστο : Αλλού γι'αλλού. Ή έχει μείνει από μπαταρίες, ή δε του αρέσει να παίζει δεξιά, ή απλά θέλει να φύγει. Το σίγουρο είναι οτι με τέτοια εικόνα, δεν μένει, ακόμα και να το θέλει.

Αβραάμ Παπαδόπουλος - Όλοφ Μέλμπεργκ : Ματιασμένοι και οι δύο σήμερα. Ο Σουηδός είχε προβλήματα στις κάθετες μπαλιές, ο Αβραάμ είχε πρόβλημα με το μαρκάρισμα του Μαρκόβσκι. Δεν έχουν ευθύνη στη φάση του γκολ, δεν ήταν καλοί όμως και οι δύο σήμερα.

Ιβάν Μαρκάνο : Αντίο ζωή. Ο νεαρός Βλαχοδήμος λέγεται οτι είναι ένα μεγάλο νέο ταλέντο. Ε, σήμερα ο Μαρκάνο τον έκανε να φαίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Τρίβει τα χέρια του ο Πανόπουλος που θα τον μοσχοπουλήσει. Μαύρα χάλια ο Ισπανός που φάνηκε μόνο σε μια φάση, στην κεφαλιά που έδιωξε ο Βιβιανί σε κόρνερ. Κατά τα άλλα... Πίκρα.

Πάμπλο Ορμπαΐθ : Η παρουσία του ώρες ώρες έμοιαζε περιττή, αφού η Ξάνθη δεν έδειχνε ιδιαίτερη διάθεση να κάνει παιχνίδι, ενώ ο ίδιος σε καμμία περίπτωση δε πήρε μπάλα για να την ανεβάσει πιο ψηλά. Ίσως έπρεπε να βγεί και νωρίτερα απ'το ματς.

Γιάννης Μανιάτης : Άλλη μια καλή εμφάνιση του Μανιάτη. Τρέχει, πιέζει, πασάρει, σουτάρει, παλεύει... Δυστυχώς, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη θλάση.

Γιάννης Φετφατζίδης : Άφαντος στο πρώτο ημίχρονο, πιο δραστήριος στο δεύτερο, μέτριος γενικά. Είχε μια μαγική στιγμή στη φάση του 58', αλλά σε γενικές γραμμές δεν προσέφερε ουσία στο παιχνίδι του. Έδειχνε ο μοναδικός που μπορούσε ίσως να κάνει κάτι το απρόβλεπτο, αλλά δε το έκανε. Δυστυχώς...

Τζαμέλ Αμπντούν : Του αναγνωρίζω οτι προσπάθησε. Έτρεξε, έμπαινε στις φάσεις, πάλεψε. Δεν είναι όμως για Ολυμπιακό. Δεν είναι οτι δεν θέλει το παλικάρι : ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ...

Αριέλ Ιμπαγάσα : "Τι έχεις αγόρι μου; Σου συμβαίνει τίποτα;" του είχε πεί ο Μαρινάκης προ ημερών. Σαν κριτική, επαναλαμβάνω την ερώτηση. Δεν ξέρω αν ευθύνεται κάποια μεταγραφή που δεν έκλεισε, κάποια ανανέωση που δεν έγινε ή αν απλά τον εκνευρίζει ο Βαλβέρδε, αλλά ο Ιμπαγάσα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Βοήθεια μας...

Μάρκο Πάντελιτς : Προερχόταν από τραυματισμό και ήταν μονίμως μια φάση πίσω. Είχε θέληση, αλλά ήταν μακριά από την ουσία των φάσεων. Και με την τροφοδότηση σήμερα να είναι προβληματική, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα...

Βασίλης Τοροσίδης : Ίσως το πρώτο φετινό ματς που έβγαλε λίγο πάθος, που το πάλεψε λίγο παραπάνω. Ή απλά ίσως να ήταν τόσο χάλια ο Μοδέστο. Καλός κατ'εμέ ο Τοροσίδης που έδωσε λίγη ζωντάνια από δεξιά και ήταν στην "καυτή" φάση του ματς. 

Ντιόγο : Είναι καλό δείγμα οτι ο Βραζιλιάνος - κατ'εμέ - ήταν ο καλύτερος παίκτης μας σήμερα; Ένας παίκτης που έχει να παίξει μπάλα έναν χρόνο, που ακόμα μαθαίνει τους συμπαίκτες του, που δεν έχει ρυθμό, που... που... που..., είναι κολακευτικό για την υπόλοιπη ομάδα να δείχνει καλύτερη εικόνα απ'όλους; Ο πιο δραστήριος σήμερα, έχασε μεγάλη ευκαιρία στη φάση με τον Βιβιανί να σώσει τουλάχιστον έναν βαθμό από το σημερινό στραπάτσο.

Νταβίδ Φουστέρ : Μπήκε ένα δεκάλεπτο πριν τη λήξη και πρόλαβε να κάνει μια-δυό εγκληματικές λάθος πάσες πάνω σε πόδια επιτιθέμενων παικτών της Ξάνθης. Back to Bebe Lilly days ?

ΕΡΝΕΣΤΟ ΒΑΛΒΕΡΔΕ : Ένα πράγμα θα πω μόνο... Αν πιστεύει πραγματικά σε αυτό που είπε στη συνέντευξη τύπου, οτι δηλαδή " η αλήθεια είναι ότι πιστεύουμε πως κάναμε ένα καλό παιχνίδι", τότε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και βαθύτερο απ'ότι ενδεχομένως πιστεύουμε. Ερνέστο ΞΥΠΝΑ. Αν σε μια τέτοια ήττα σε ικανοποιεί η εμφάνιση, οι ανοιχτές αγκάλες της Λεβάντε και της Λας Πάλμας σε περιμένουν.


Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Σήμερα χάσαμε, η αλήθεια είναι ότι πιστεύουμε πως κάναμε ένα καλό παιχνίδι. Είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι δεν πήραμε έναν βαθμό μετά από τόσες ευκαιρίες που κάναμε. Η Ξάνθη βρίσκεται σε καλή φάση, αλλά δεν μας απείλησε. Είναι περίεργο που επιστρέφουμε με μηδέν βαθμούς. Στο πρώτο ημίχρονο πιστεύω ότι είχαμε αρκετά καλά τον έλεγχο της μπάλας, ελέγχαμε τις αντεπιθέσεις της Ξάνθης η οποία προσπάθησε έτσι να καταφέρει κά0ποια πράγματα. Στο β' μέρος κάναμε ευκαιρίες και είναι πολύ δύσκολο να δεχτούμε ότι χάσαμε το ματς. Πιστεύω ότι κι εμείς είχαμε αρκετές ευκαιρίες για να πάρουμε έστω τον βαθμό. Και μέσα στο 2012 είναι το καλύτερό μας παιχνίδι, παρόλα αυτά χάσαμε από μία μακρινή μπαλιά και με μικρή απειλή από την Ξάνθη. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια του αντιπάλου, που κάνει μία καλή σεζόν. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει άγχος, ειδικά όταν μένουμε πίσω στο σκορ. Παίζουμε με πολλή βιασύνη. Όσο ήταν το σκορ 0-0, είχαμε τον έλεγχο και μπορούσαμε να το παλέψουμε. Όταν είδαμε τον χρόνο να ξεφεύγει, τα πράγματα έγιναν πιο νευρικά, παρόλο που είχαμε τον χρόνο να διορθώσουμε τα πράγματα. Και είναι αλήθεια πώς όταν μένουμε πίσω στο σκορ και το γκολ δεν έρχεται, αρχίζουν οι παίκτες να παίζουν πολύ βιαστικά και αυτό μας κάνει να είμαστε νευρικοί. Αυτό προέρχεται από την πίεση που υπάρχει για το ότι είμαστε πίσω στη βαθμολογία και δεν πρέπει να χάσουμε άλλο βαθμό. Έλειπαν δύο πολύ σημαντικοί επιθετικοί για εμάς, όμως ακόμα και με την απουσία τους δημιουργήσαμε πολλές ευκαιρίες για να σκοράρουμε ένα γκολ. Δεν μας αρέσει να κοιτάμε τους παίκτες που δεν είναι εδώ, χωρίς αυτούς θα μπορούσαμε να σκοράρουμε".

Σάββας Θεοδωρίδης : "Ο Ολυμπιακός όπως έχει μάθει να κερδίζει τα πάντα έτσι έχει μάθει και να χάνει. Συγχαρητήρια στην Ξάνθη, που δεν φταίει σε τίποτα για το σημερινό έγκλημα κατά του Ολυμπιακού. Αυτό ήταν το 7ο συνεχόμενο έγκλημα. Για όλα φταίει ο Πιλάβιος και η ΚΕΔ που θέλει να δώσει το πρωτάθλημα στους ανύπαρκτους. Ο κ. Μαρινάκης δεν αξίζει να επενδύει τα λεφτά του σε αυτό το πρωτάθλημα γιατί επενδύοντας στον Ολυμπιακό αναβαθμίζει και όλο αυτό το πρωτάθλημα. Ας τα δίνει στους απόρους καλύτερα".


Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Ξεκινάω με μια ευχή : Ας μην αρχίσει πάλι η ομοβροντία κλαυθμών και οδυρμών για το πέναλτι που δεν έδωσε στο 92' στον Τοροσίδη ο Κωνσταντινέας και ας μην γίνει το κεντρικό σημείο του αγώνα αυτή η φάση. Αν αυτή είναι η εικόνα που μας μένει από όσα μας δείχνει η ομάδα στην αυγή του 2012, τότε πολύ φοβάμαι πως ο Ολυμπιακός έχει μικρύνει πολύ.

Υ.Γ. 2 : Ναι, ήταν πέναλτι και μάλιστα πεναλτάρα η φάση του τελευταίου λεπτού. Στα υπόλοιπα 92 λεπτά του αγώνα όμως,  που βρισκόταν η ομάδα; Τι έκανε στον αγωνιστικό χώρο που να δικαιολογεί την υπεροχή της έναντι ενός υποδεέστερου αντιπάλου; Ο Ουζουνίδης έκανε ότι είδε τόσο από τον Δώνη, όσο και από τον Κατσαβάκη : Μάζεψε κόσμο στη μεσαία γραμμή του, δε χαράμισε μαν του μαν στον Ιμπαγάσα κλείνοντας χώρους και βοηθήθηκε από την απουσία του Μιραλάς που ήταν ο μοναδικός ουσιαστικά από τον οποίο είχε να περιμένει το απρόβλεπτο. Πόσο μάλλον όταν έλειπε και ο επίσης απρόβλεπτος Τζεμπούρ, ενώ στα άκρα είχε να αντιμετωπίσει τον Φετφατζίδη που έχει μείνει ακόμη στη Μασσαλία και τον DJ Djamel.

Υ.Γ. 3 : 18 τελικές προσπάθειες έκανε λέει σήμερα η ομάδα. Και σε άλλους αγώνες έχει κάνει μεγάλο αριθμό τελικών προσπαθειών, αλλά είχε και πολλές - και κλασικές - ευκαιρίες. Σήμερα, οι μεγάλες ευκαιρίες μας, ποιές ήταν; Η φάση του Μανιάτη που ο Πάντελιτς ήταν μια φάση πίσω στο πρώτο ημίχρονο, η φάση του Ντιόγο που έχασε το σίγουρο και η φάση του πέναλτι του Τορομπίλ στις καθυστερήσεις. Άντε και το σουτ του Φετφατζίδη λίγο μετά το 1-0. Αυτή ήταν η επιθετική παρουσία του Ολυμπιακού και η "σωρεία χαμένων ευκαιριών" σήμερα στην Ξάνθη. Λυπάμαι, αλλά έτσι δεν δικαιούσαι να μιλάς για την "πουτάνα τύχη, που βοήθησε την Ξάνθη η οποία σκόραρε με μια φάση στο ματς". Καμμιά τύχη δεν βοήθησε την Ξάνθη : Ο πιτσιρικάς ο Βλαχοδήμος είχε βρεί το κουτοκρίαρο τον Μαρκάνο από αριστερά και τον είχε κάνει χαζό. Τρείς φορές του έφυγε με τον Ισπανό να τον ψάχνει, τη μία την έκανε γκολ. Απλά πράγματα.

Υ.Γ. 4 : Ας πάρουμε τα πράγματα απ'την αρχή. Τι είδαμε σήμερα; Είδαμε κατ'αρχάς μια ομάδα με προβληματική μεν λειτουργία, αλλά καλύτερη εικόνα συγκριτικά με ότι έδειξε στα παιχνίδια με τον Ατρόμητο και τον Δόξα - ακόμη και με τον Λεβαδειακό. Και πάλι όμως, ο Ολυμπιακός δείχνει να είναι μια ομάδα χωρίς φρεσκάδα. Δεν αναφέρομαι σε πρόβλημα φυσικής κατάστασης, δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο - σε όσους έχουν απομείνει, τουλάχιστον και δεν έχουν πάθει θλάση 125ου βαθμού : Ο Ολυμπιακός δείχνει οτι δεν έχει φρεσκάδα στη σκέψη του και ζωντάνια στο παιχνίδι του. Υπάρχει ένας μονότονος τρόπος ανάπτυξης, τον οποίο η έλλειψη καλών "πλαϊνών" ποδοσφαιριστών κάνει ακόμα πιο προβληματικό...

Υ.Γ. 5 : Οι κεντρικοί χαφ περιμένουν να κόψουν μπάλα για να βγουν στην αντεπίθεση με γρήγορη πάσα. Ο Ιμπαγάσα - που δεν ξέρω αν τα'χει με τον Βαλβέρδε ή με τη διοίκηση που δε τον άφησε να πάει σε κανένα Κατάρ - ΔΕΝ γυρίζει να πάρει μπάλα : Περιμένει ακίνητος στη μεσαία γραμμή να έρθει η μπάλα προς εκείνον, για να κάνει γιόμα, αφήνοντας τους Αβραάμ - Μέλμπεργκ να ανέβουν μέχρι τη σέντρα για να ψάξουν την πρώτη πάσα. Η οποία πρώτη πάσα με τους ακραίους να μην υπάρχουν, καταλήγει σε γιόμα την οποία κόβουν οι αμυντικοί. Αυτό είναι ο Ολυμπιακός που βλέπουμε από τις αρχές του μήνα.

Υ.Γ. 6 : Και σ'άλλα ματς υπήρχε αυτή η ανώμαλη ανάπτυξη του παιχνιδιού, αλλά υπήρχαν κάποια διαστήματα - άλλοτε μεγάλα, άλλοτε μικρότερα - που η ομάδα έβγαζε κάποιους αυτοματισμούς, έδειχνε κινητικότητα, είχε απρόβλεπτα στοιχεία στο παιχνίδι της, τέλος πάντων έδειχνε οτι είτε έτσι είτε αλλιώς, θα καθάριζε τα παιχνίδια. Όλα αυτά τελείωσαν στο 3-1 με την Άρσεναλ : Δεν ξέρω αν φταίει η τακτική του Βαλβέρδε, το φιλότιμο των παικτών, οι πολλοί τραυματισμοί ή όλα μαζί, αλλά ο Ολυμπιακός  από τα μέσα του Δεκέμβρη μέχρι τώρα, μα το Θεό, ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΑΙ.

Υ.Γ. 7 : Και το χειρότερο είναι οτι μου θυμίζει ΤΡΑΓΙΚΑ τον Ολυμπιακό του δεύτερου μισού της σεζόν 2009-2010, με Ζήκο μπακαλόγατο στον πάγκο. Τότε, που από το ματς με τον Άρη στο "Βικελίδης", κατέβηκαν οι διακόπτες και γίναμε η χαρά του κάθε πονεμένου. Ο Ολυμπιακός του 2012 έχει ΤΡΑΓΙΚΕΣ ομοιότητες με εκείνον τον Ολυμπιακό και ελπίζω να αλλάξει κάτι δραστικά ΑΜΕΣΑ.

Υ.Γ. 8 : Η υπόθεση τίτλος ουσιαστικά τελείωσε σήμερα. Ας μην κυνηγάμε μάγισσες, ας μην ψάχνουμε το άγιο δισκοπότηρο : Ο βάζελος κερδίζει τον Λεβαδειακό, πάει στο +5 και μετά χαιρετίσματα. Έχετε δεί καθόλου το πρόγραμμα; Αν όχι, να βοηθήσω την κατάσταση :

Την άλλη εβδομάδα (28-01-2012), παίζουμε με τον Εργοτέλη μέσα και ο βάζελος στη Δράμα με τη Δόξα.
Στις 5/2 παίζουμε στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ, ενώ ο βάζελος στη Λιβαδειά με τον Λεβαδειακό.
Στις 12/2 παίζουμε εντός με την ΑΕΚ, ενώ ο βάζελος με την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ.
Στις 16/2 - μεσοβδόμαδα - έχουμε το πρώτο ματς με τη Ρούμπιν Καζάν. Τρείς ημέρες αργότερα (19/2) παίζουμε εντός με τον Πανιώνιο, ενώ ο βάζελος με τον Εργοτέλη στην Κρήτη.
Στις 23/2 - μεσοβδόμαδα - έχουμε το δεύτερο ματς με τη Ρούμπιν Καζάν και τρείς ημέρες αργότερα παίζουμε στην Κρήτη με τον ΟΦΗ, ενώ ο βάζελος με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ.
Στις 3/3 παίζουμε εντός με τον Άρη, ενώ ο βάζελος με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.
Στις 11/3 παίζουμε με τον βάζελο στο ΟΑΚΑ
Στις 18/3 παίζουμε εντός με τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ ο βάζελος παίζει με τον ΟΦΗ στην Κρήτη.
Στις 25/3 παίζουμε με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, ενώ ο βάζελος με τον Άρη στο ΟΑΚΑ. Στα ματς του Μαρτίου, αν έχουμε περάσει την Ρούμπιν, προσθέτουμε και δύο μεσοβδόμαδα δικά μας ματς.
Στις 1/4 παίζουμε εντός με την Κέρκυρα, ενώ ο βάζελος με τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ.
Στις 8/4 παίζουμε στα Ιωάννινα με τον ΠΑΣ, ενώ ο βάζελος με τον Αστέρα στην Τρίπολη.
Στις 22/4 τελειώνει η κανονική περίοδος με ματς στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο, ενώ ο βάζελος παίζει με τον Παναιτωλικό στο ΟΑΚΑ.

Υ.Γ. 9 : Πολλά και πολλοί φταίνε για τη σημερινή κατάσταση. Διάφοροι, βγαίνουν και μιλάνε επί παντός επιστητού. Οι παίκτες αρχίζουν τα περίεργα, με τον Ιμπαγάσα να δείχνει περιέργως "αλλού" ή - πιο κλασικό παράδειγμα - τον Τζεμπούρ να εμφανίζεται στραβωμένος αρχικά, για να είναι στα πιτς εσχάτως, χτυπημένος από έναν σπάνιο τραυματισμό, συνδυασμό σκορβούτου και μπέρι-μπέρι. Οι θλάσεις πέφτουν βροχή, ποδοσφαιριστές δίνονται δανεικοί ή αποδεσμεύονται, ο πρόεδρος της ομάδας φωτογραφίζει ως "παλαίμαχο" ποδοσφαιριστή της ομάδας, του οποίου ο προπονητής πλέκει το εγκώμιο τρείς ημέρες μετά, για να τον αποδεσμεύσει ο πρόεδρος λίγες ημέρες αργότερα! Μιλάμε για απίστευτα πράγματα και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Υ.Γ. 10 : Κανείς δεν εξαιρείται των ευθυνών από όσα συμβαίνουν - μαζεμένα - το τελευταίο διάστημα. ΚΑΝΕΙΣ. Διοίκηση, τεχνικό τιμ, ιατρικό τιμ, ποδοσφαιριστές, ΜΜΕ, ακόμα και εμείς, ο κόσμος. Εμείς, σαν λαός, γιατί δεν κρατάμε σε εγρήγορση όλους τους προαναφερθέντες και τους χαϊδεύουμε τα αυτιά. Όταν έρχεται ο Γέστε και μας τον παρουσιάζουν σαν κράμα Μέσι και Ινιέστα, εμείς λέγαμε (βάζω τον εαυτό μου μέσα εννοείται) "πω πω ο παιχταράς έβαλε τη γκολάρα από τη σέντρα στη Σαουδική Αραβία και ξεκώλιαζε τη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ με τη φανέλα της Μπιλμπάο"... Όταν ερχόταν ο Μακούν, περιμέναμε οτι βρήκαμε το μίγμα Καρεμπέ - Ζέεντορφ - Ντάβιντς που θα έκοβε τα πάντα στη μεσαία γραμμή και τα πόδια των αντιπάλων μαζί. Όταν ερχόταν ο Κοστάντσο, περιμέναμε οτι θα βλέπαμε κάτι μεταξύ Νικοπολίδη και Σμάιχελ. Αυτή είναι η κλασική οπαδική - όχι Ολυμπιακή - οπαδική παράκρουση, που είναι σαν τα παραμύθια που διαβάζουν τα μικρά παιδιά : Φανταζόμαστε παίκτες γίγαντες, τσαμπουκάδες, τρελαμένους που θα παίξουν στον Ολυμπιακό, να πατάνε τους αντιπάλους και να σκαρφαλώνουν στην εξέδρα και να πανηγυρίζουν με τον κόσμο. Και μια μέρα, ξυπνάμε και ανακαλύπτουμε οτι τέτοιοι υπάρχουν μόνο σε παλιές ξεθωριασμένες σελίδες του "Μπλεκ" και του "Αγοριού". Άντε και του περιοδικού-ξεπέτα, του "Γκολ".

Υ.Γ. 11 : Πάμε στους επόμενους... Τεχνικό - Ιατρικό τιμ : Ο Βαλβέρδε φέτος μας έχει "μαστίγιο και καρότο". Σε κάποιους αγώνες δίνει ρεσιτάλ, σε κάποιους αγώνες - που πληθαίνουν συνεχώς - μας κάνει να βγαίνουμε απ'τα ρούχα μας. Υπάρχουν φορές που βλέπει οτι ο αντίπαλος δεν ξεμυτίζει από τη μικρή του περιοχή και μπορεί να φάει ένα 70λεπτο παίζοντας με δύο αμυντικά χαφ. Υπάρχουν φορές που βλέπει οτι η μεσαία του γραμμή μπάζει και απλά περιμένει κοιτώντας σαν τον Uri Geller, λες και οι αντίπαλοι είναι κουτάλια και θα στραβώσουν. Πέραν αυτών - αλλά και των μετεγγραφικών του επιλογών που αγγίζουν τα όρια του τραγέλαφου - έχουμε και το άλλο, σημαντικό θέμα : Μετά και τις νέες απώλειες λόγω θλάσεων των Μιραλάς και Μόνχε, ο Ερνέστο Βαλβέρδε γίνεται ο αδιαφιλονίκητος πρωταθλητής των θλάσεων, ξεπερνώντας κατά πολύ τον δεύτερο. Κι άλλες χρονιές έχει καεί το... πελεκούδι με τις θλάσεις, αλλά μιλάμε οτι φέτος η φάση από ημερήσια εορταστική πανήγυρη έχει εξελιχθεί σε Wacken Festival. Οι παίκτες παθαίνουν θλάση παντού : Στο τρέξιμο, στα σουτ, στις ασκήσεις, στο περπάτημα, παντού. Στο τέλος θα διαβάσουμε οτι ο Φέισα έπαθε θλάση ενώ έκανε πρόγραμμα αποθεραπείας στην πισίνα.

Υ.Γ. 12 : Πέραν των δεδομένων ευθυνών του ιατρικού τιμ που όπως πάντα έχει αναστρέψει το "προβλέπω αντί να θεραπεύω" κάνοντας το αντίθετο - και αυτό με αμφίβολα αποτελέσματα - υπάρχει σαφέστατη ευθύνη και του τεχνικού τιμ. Αλίμονο αν τελικώς είχαμε προχωρήσει με το περιβόητο "Μικρό κι ευέλικτο ρόστερ No 2 : Πανικός στου Ρέντη" : Αυτή τη στιγμή θα κατεβαίναμε με Βαλβέρδε, Μητρόπουλο και Ράντο στον πάγκο για να συμπληρωθεί 15άδα. Ίσως βγάζαμε δελτίο και στον Κούλη τον Δουρέκα.

Υ.Γ. 13 : Πέραν απ'την πλάκα - γιατί το θέμα δεν είναι για πλάκες, κάθε άλλο - η διοίκηση ας ασχοληθεί με το θέμα. Εδώ αρχίζουν και οι ευθύνες της διοίκησης : Υπάρχουν σοβαρότερα θέματα από το να γίνεται κουβεντούλα μέσω ανακοινώσεων με τον Γόντικα και να εκφράζεται μέσω "κύκλων" η δυσαρέσκεια για τις αναμεταδόσεις ή τις διαιτησίες. Ας εκφράσουν οι "κύκλοι" καμμιά φορά και την δυσαρέσκεια τους για το θέμα αυτό με τις θλάσεις που έχει εξελιχθεί σε γάγγραινα τα τελευταία χρόνια...

Υ.Γ. 14 : Με την ευκαιρία, αν δεν τους άρεσαν οι αναμεταδόσεις της Nova, να επιστρέψουμε στην ΕΡΤ για να ακούμε πακετάκι Τραπεζανίδη - Μίνο να βγάζουμε φλύκταινες.

Υ.Γ. 15 : Συνεχίζουμε με τα της διοίκησης : Μεταγραφές και αποδεσμεύσεις... Εμπορική ζωοπανύγηρη. Κάθε πρώην μεγάλος ποδοσφαιριστής μας έχει δικαίωμα στο όνειρο, ελπίζοντας μια μέρα να βρεθεί υπεύθυνος κάποιου τμήματος της ομάδας. Θα προτείνει κάποιους παίκτες, θα τους φέρουμε, θα τραβάμε τα μαλλιά μας αργά ή γρήγορα και η ζωή συνεχίζεται. Το χειρότερο είναι οτι οι διορθωτικές κινήσεις είναι χειρότερες απ'τις αρχικές ΜΟΝΙΜΑ.

Υ.Γ. 16 : Από αύριο μάλλον προχωράει το θέμα της μεταγραφής του Randy Spears στην ομάδα, ο οποίος θα πλαισιώσει τους Μέγκιερι και Δασκαλάκη, αν τελικώς βρεθεί η χρυσή τομή και αποχωρήσει ο Αργεντινός Νίνο. Ο οποίος αν αποχωρήσει, θα γίνει ο 11ος ποδοσφαιριστής που αποχωρεί από την ομάδα, από τους 26 που αποκτήθηκαν στην διετία της διοίκησης Μαρινάκη, ένα ποσοστό δηλαδή που πλησιάζει επικίνδυνα προς το... 50%!

Υ.Γ. 17 : Να το δούμε με ονόματα; Αποκτήθηκαν οι (με τυχαία σειρά) Μανιάτης, Κοστάντσο, Μοδέστο, Γέστε, Παπάζογλου, Ρόμενταλ, Ιμπαγάσα, Νέμεθ, Φέισα, Ουρτάδο, Πάντελιτς, Ριέρα, Φουστέρ, Χαβίτο, Χολέμπας, Γκρμπιτς, Μαρκάνο, Μόνχε, Κατάι, Ορμπαΐθ, Μακούν, Σουμπίνιο, Ζαραδούκα, Τζεμπούρ, Δασκαλάκη και Αμπντούν (αφήνω έξω τους Μιραλάς, Μέγκιερι και Επστάιν που ήρθαν επί διοίκησης Κόκκαλη). Και από αυτούς, μας έχουν ήδη χαιρετήσει οι Ρόμενταλ, Νέμεθ, Ουρτάδο, Ριέρα, Γέστε, έχουν δοθεί δανεικοί (ενδεχομένως και αγύριστοι) οι Χαβίτο, Γκρμπιτς, Κατάι, Σουμπίνιο και Ζαραδούκας, ο Κοστάντσο όπου να'ναι χαιρετάει κι αυτός ενώ ακούγονται σενάρια ακόμη και έναν εκ των Αμπντούν - Μόνχε! Τρομερά πράγματα δηλαδή που παραπέμπουν σε... μπασκετικό Ολυμπιακό,  ο οποίος έχει κάνει παράδοση κάθε καλοκαίρι να αλλάζει το μισό ρόστερ.

Υ.Γ. 18 : Αν αυτός είναι ο τρόπος που θέλουν να στελεχώνεται το ρόστερ της ομάδας, καλά θα κάνουν να αλλάξουν ρότα. Εκτός του οτι δημιουργείται ανασφάλεια στους κύκλους των παικτών που παραμένουν στην ομάδα οτι ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν δέκα νέα πρόσωπα στην ομάδα με ότι αυτό συνεπάγεται, οι πολλές ποσοτικά αλλαγές σημαίνουν και μεγάλη ποιοτική αλλαγή στο ρόστερ της ομάδας. Πέντε ποδοσφαιριστές έφερε ο Μαρινάκης για δεξιά : Ρόμενταλ, Αμπντούν, Χαβίτο, Κατάι, Γκρμπιτς. Πέντε ποδοσφαιριστές που δεν κάνουν ούτε καν πλησιάζουν τον Λουτσιάνο Γκαλέτι - ή έστω, τον Στέλιο Γιαννακόπουλο - ούτε κατά διάνοια - όλοι μαζί. Αποτέλεσμα; Ιανουάριος του 2012, δεξί χαφ παίζει ο Φουστέρ και ο Ολυμπιακός ψάχνει λέει στο μεταγραφικό παζάρι, δεξί χαφ. Φέξε μου και γλύστρησα.

Υ.Γ. 19 : Δεν είναι το θέμα "χάνεται το πρωτάθλημα" που με απασχολεί. Ας χαθεί. Κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο να παίρνει ισόβια το πρωτάθλημα και αν κάποιος άλλος έχει καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή από εσένα, ακόμα και αν είναι χειρότερος, θα το πάρει. Αυτό που με απασχολεί είναι οτι με την προχειρότητα που χαρακτηρίζει τη διοίκηση μας, οι "διορθωτικές κινήσεις" του καλοκαιριού ενδεχομένως να ξεπεράσουν ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία.

Υ.Γ. 20 : Ωραίο αυτό το "επενδύει ο Μαρινάκης" που είπε ο Black Sabbas στις δηλώσεις του στο τέλος του ματς. Τι ακριβώς επενδύει, κυρ-Σάββα; Έχει βάλει τίποτα λεφτά στην ομάδα και δε τα'χουμε πάρει χαμπάρι;

Υ.Γ. 21 : Κλείνοντας, επιστρέφω στο αρχικό μου σχόλιο. Αν αυτό που μένει από το σημερινό - η μάλλον ΚΑΙ από το σημερινό - είναι η φάση του πέναλτι στο τέλος και αρχίζει νέος κύκλος "δυσαρέσκειας" για τη διαιτησία, για τις αναμεταδόσεις, για τη Superleague, για το ένα, για το άλλο, όταν έρθουν οι σφαγές - που θα έρθουν - θα έχουμε καταντήσει πιο γραφικοί απ'τον Τσάκα. Και ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους όλοι όσοι έχουν θέσεις κλειδιά μέσα στην ομάδα : Όποιος θέλει να κάνει την πλακίτσα του, να κάνει πασαρέλα και δημόσιες σχέσεις στο γήπεδο, να φτιάξει την καριέρα του ή να διαπραγματευτεί τη μεταπήδηση του σε άλλο πρωτάθλημα (και δε μιλάω μόνο για ποδοσφαιριστές) εις βάρος της ομάδας, ας αλλάξει ρότα. Ο κόσμος ως τώρα δείχνει το καλό του πρόσωπο, με στήριξη και αποθέωση. Κλισαρισμένο μεν και το έχω ξαναπεί, αλλά γεγονός : Η αποθέωση από το μπινελίκι απέχει μόλις ένα 90λεπτο. Καλή εβδομάδα να έχουμε...