25 Ιαν 2012

Ολυμπιακός-Πανιώνιος 4-0 : Πρόκριση εν μέσω σφυριγμάτων...


Το καθήκον του έκανε ο Ολυμπιακός που σοβαρεύτηκε στο 2ο ημίχρονο και κέρδισε άνετα τον Πανιώνιο με 4-0 για την προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας. Καλή εμφάνιση της ομάδας στο 2ο ημίχρονο - αφού φαίνεται οτι οι παίκτες ταρακουνήθηκαν από τις αποδοκιμασίες και τα σφυρίγματα του πρώτου ημιχρόνου - και άνετη νίκη πρόκριση με γκολ των Πάντελιτς (2), Ντιόγο και Αμπντούν, την ίδια στιγμή που ο έτερος "μεγάλος" διεκδικητής του κυπέλλου, ο ΠΑΟΚ, αποκλειόταν από τον Ατρόμητο με 1-2 μέσα στην Τούμπα ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάκτηση του κυπέλλου στον Θρύλο. Την ίδια στιγμή όμως, παράλληλα, ο Παναθηναϊκός κέρδιζε τον Λεβαδειακό με 3-0 στον εξ'αναβολής αγώνα της 2ης αγωνιστικής και αύξησε την διαφορά του από εμάς στο +5...
Ο αγώνας
Με ένα πιο "καθαρό" 4-4-1-1 επέλεξε να αγωνιστεί ο Ερνέστο Βαλβέρδε, παρατάσσοντας στον αγωνιστικό χώρο τους Μέγκιερι στα δοκάρια, τους Μανιάτη και Μαρκάνο σε ρόλο ακραίων μπακ με τους Μέλμπεργκ και Παπαδόπουλο να αποτελούν το δίδυμο των στόπερ. Οι Μακούν και Ορμπαΐθ ξεκίνησαν σε ρόλο κεντρικών χαφ με τους Αμπντούν και Φετφατζίδη στα άκρα, τον Φουστέρ σε ελεύθερο ρόλο και τον Μάρκο Πάντελιτς στην κορυφή της επίθεσης. Ο Άκης Μάντζιος από πλευράς Πανιωνίου επέλεξε το 4-5-1 και τους Μιχαηλίδη, Αυλωνίτη, Όμο, Κουλουχέρη, Σιόβα, Κούρντι, Σάμαρη, Ρόκα, Οκόγιε, Σκέμπρι και Κούτσι. Στον πάγκο από πλευράς μας έμειναν οι Κοστάντσο, Ποτουρίδης, Παπάζογλου, Μοδέστο, Λυκογιάννης, Ντιόγο και  Ιμπαγάσα ενώ για τον Πανιώνιο οι Σιδεράκης, Κούρος, Γουνδουλάκης, Αναστασόπουλος, Ρόβας, Σταυροθανασόπουλος, Αμπντουλάγιεβ και ο Κώστας Μενδρινός.

Λίγος κόσμος στις εξέδρες του Καραϊσκάκη, ο οποίος κόσμος όμως ήταν... νευρικός και το έδειξε με το καλημέρα, αφού λίγο πριν την έναρξη του αγώνα αποδοκίμασε τους Αμπντούν (κυρίως αυτόν), Μαρκάνο και Ορμπαΐθ. Το παιχνίδι ξεκίνησε χωρίς ρυθμό, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να κερδίσουν μέτρα και τη μάχη του κέντρου. Ευτυχήσαμε τελικώς να ανοίξουμε το σκορ στο 11ο λεπτό με μια πολύ ωραία εκτέλεση φάουλ του Μάρκο Πάντελιτς. Ο κόσμος ζεστάθηκε και χειροκρότησε το γκολ του Σέρβου επιθετικού, ενώ λίγο αργότερα... "αποθέωσε" τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη (ωωωχαχαχαχα) Χρήστο Παπουτσή αλλά και την Ελληνική αστυνομία. Την ίδια ώρα στον αγωνιστικό χώρο ο Πάντελιτς έφτιαξε μια φάση στο 17ο λεπτό, έβγαλε μια παράλληλη σέντρα προς την περιοχή αλλά εκεί δε βρέθηκε κανείς για να προωθήσει τη μπάλα στα δίχτυα.


Τα λεπτά περνούσαν, το παιχνίδι δεν είχε ρυθμό, ο Πανιώνιος - αν και δεν απειλούσε - είχε ισορροπήσει το ματς και στο 29ο λεπτό δημιούργησε μια καλή φάση, όταν ο Σκέμπρι έβγαλε μια ωραία πάσα προς τον Κούτσι που ετοιμαζόταν να βγεί τετ-α-τετ με τον Μέγκιερι, με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο να επεμβαίνει και να καθαρίζει τη φάση. Ο κόσμος άρχισε να εκνευρίζεται από τη νωθρή εικόνα της ομάδας με αποτέλεσμα τα σφυρίγματα να γίνουν κράξιμο στη φάση του 41ου λεπτού, όταν ο Κούτσι έγινε κάτοχος της μπάλας, βρήκε χώρο και έκανε ένα δυνατό σουτ το οποίο πέρασε  ελάχιστα άουτ, δίπλα απ'το δοκάρι του Μέγκιερι. Το ημίχρονο έκλεισε με αυτό το σκορ, με τη γκολάρα του Πάντελιτς μεν, αλλά και με μια κάκιστη εμφάνιση, ξανά, δε...

Αλλαγή με το ξεκίνημα στο δεύτερο ημίχρονο για τον Ερνέστο Βαλβέρδε, με τον Γιάννη Φετφατζίδη να αποσύρεται, τον Μοδέστο να περνάει στη θέση του και να γίνεται ένα γαϊτανάκι αλλαγών θέσεων, με τον Κορσικανό να πηγαίνει δεξί μπακ, τον Μανιάτη δίπλα στον Ορμπαΐθ, τον Μακούν σε ελεύθερο ρόλο πίσω απ'τον Πάντελιτς, τον Αμπντούν αριστερά και τον Φουστέρ δεξιά. Στο 51ο λεπτό χάσαμε μια σπουδαία ευκαιρία για να προηγηθούμε, όταν ο Φουστέρ πήρε την πάσα του Μακούν, βγήκε μόνος προ του Μιχαηλίδη αλλά πλάσαρε άσχημα. Λίγο αργότερα ο Ισπανός μέσος χτύπησε και βγήκε με το φορείο, δοκίμασε να ξαναμπεί στο ματς αλλά ένιωθε ενοχλήσεις, με αποτέλεσμα στο 60' να αποσυρθεί για να μπεί ο Ντιόγο. Το παιχνίδι ξανάρχισε με εκτέλεση φάουλ του Πάμπλο Ορμπαΐθ, με τη μπάλα να καταλήγει στα χέρια του Μιχαηλίδη.

Στο 66ο λεπτό όμως, ο Μάρκο Πάντελιτς ξαναχτύπησε : Ο Γιάννης Μανιάτης έγινε κάτοχος της μπάλας, εκμεταλλεύτηκε τον χώρο, έβγαλε μια εξαιρετική πάσα στον Πάντελιτς και ο Σέρβος με πλασέ από κοντά δε δυσκολεύτηκε να γράψει το 2-0 και να αποθεωθεί από την εξέδρα. Αμέσως μετά ο Άκης Μάντζιος έκανε την πρώτη αλλαγή του, αποσύροντας τον Θέμη Κουλουχέρη για να περάσει στη θέση του τον Κώστα Μενδρινό. Στο 70' διαμαρτυρηθήκαμε για πέναλτι - που δεν καταλογίστηκε - σε σπρώξιμο του Κούρντι στον Ντιόγο μέσα στην περιοχή ενώ στο 76' ο Πανιώνιος έχασε μια ευκαιρία να ξαναμπεί στο ματς, όταν ο Κούτσι βρήκε χώρο και επιχείρησε να σουτάρει αλλά του έβαλε την κόντρα ο Μέλμπεργκ και καθάρισε τη φάση. Αμέσως μετά ο Μάντζιος έκανε και δεύτερη αλλαγή βάζοντας τον Ρόβα στη θέση του Σκέμπρι.

Στο 79ο λεπτό ήρθε και το 3ο γκολ για το Θρύλο με τον Ντιόγο που σκόραρε μετά από 1,5 χρόνο ξανά για λογαριασμό μας, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Τζαμέλ Αμπντούν και ωραία κεφαλιά δική του. Σε εκείνο το σημείο ο Βαλβέρδε έκανε και την 3η αλλαγή του, αποσύροντας τον αποθεούμενου Μάρκο Πάντελιτς, για να περάσει στη θέση του τον πιτσιρικά Μπάμπη Λυκογιάννη. Ακολούθησε η αλλαγή του Πανιωνίου στο 84' με τον Αναστασόπουλο να περνάει στη θέση του Σάμαρη και το παιχνίδι έκλεισε με γκολ για το Θρύλο στο 88' όταν ο πολύ καλός και πάλι Γιάννης Μανιάτης έβγαλε μια ωραία ασίστ στον Αμπντούν, με τον Αλγερινό να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα και να γράφει το τελικό Ολυμπιακός - Πανιώνιος 4-0...

Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα και την πρόκριση. Θέλαμε να συνεχίσουμε στη διοργάνωση και επιθυμούμε να την κερδίσουμε. Στο πρώτο μέρος ήμασταν αργοί και χωρίς ταχύτητα, αλλά είχαμε τον έλεγχο. Κινδυνέψαμε λίγο προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, αλλά τα πράγματα έγιναν πολύ πιο εύκολα για εμάς μετά το 2-0. Πάντως, μέχρι να γίνει το σκορ 2-0, ήταν δύσκολα τα πράγματα για εμάς, κυρίως από τις αντεπιθέσεις του αντιπάλου, που μας δημιούργησε κάποια προβλήματα. Ο κόσμος πιστεύει πως στο Καραϊσκάκης είναι εύκολο να κερδίζεις πάντα, αλλά δεν είναι έτσι η κατάσταση. Εμείς σεβόμαστε τη γνώμη του κόσμου, όταν την εκφράζει μέσα στο γήπεδο. Αυτό που έγινε στο αεροδρόμιο μετά την Ξάνθη, δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι παίζουμε ποδόσφαιρο για τον κόσμο και σεβόμαστε τη γνώμη του. Ωστόσο, ο παίκτης αποδίδει καλύτερα όταν έχει την υποστήριξη των φιλάθλων. Όταν νιώθει την ανασφάλεια, χάνει την αυτοπεποίθησή του. Όλοι βρισκόμαστε σε καλές και κακές στιγμές. Θα μας άρεσε πάντα να έχουμε την υποστήριξη του κόσμου για να υπάρχει καλύτερη απόδοση. Σεβόμαστε τη γνώμη του και δουλειά μας είναι να δουλεύουμε για αυτούς. Σε τυχόν κριτικές και αποδοκιμασίες, πρέπει να το αντέξουμε και με την εικόνα μας μέσα στο γήπεδο να αλλάξουμε την κακή γνώμη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι και υπάρχει μέσα σε αυτό και η επιτυχία και η αποτυχία. Στο ποδόσφαιρο ψάχνεις τη δική σου επιτυχία και την αποτυχία του άλλου. Το ποδόσφαιρο, όμως, είναι ένα παιχνίδι.

Πρέπει να βελτιώσουμε πράγματα, αλλά θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Όσο είμαι εγώ στον πάγκο της ομάδας θέλουμε να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Να έχουμε ωραία εικόνα τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Πάντα να είμαστε καλοί και να παρουσιάζουμε ωραίο παιχνίδι. Οι πέντε βαθμοί της διαφοράς από τον Παναθηναϊκό είναι αποτελεσμα της ήττας μας από την Ξάνθη, όπου δεν μας άξιζε να χάσουμε βάσει της εμφάνισης που είχαμε, και της ισοπαλίας με τη Δόξα Δράμας, όπου είχαμε κακή απόδοση. Από εδώ και πέρα, πρέπει να κοιτάξουμε πως δεν πρέπει να έχουμε άλλη βαθμολογική απώλεια. Για τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό μου θα επαναλάβω πως όταν ο κόσμος δείχνει τη δυσαρέσκειά του στο γήπεδο, πρέπει με το παιχνίδι μας να αλλάξουμε τη γνώμη αυτή. Όλοι είμαστε μέλη και μέρος της ομάδας και όταν κερδίζουμε και όταν χάνουμε. Μοιραζόμαστε τις ήττες και τις επιτυχίες. Ναι, τελειώνει ο χρόνος για τις μεταγραφές. Δεν γνωρίζουμε αν θα κάνουμε. Εξαρτάται από την αγορά και τις ανάγκες της ομάδας. Αν υπάρχει διαθέσιμος παίκτης που μπορεί να μας βοηθήσει άμεσα. Το γεγονός πως έχουν αποκλειστεί από τη συνέχεια του Κυπέλλου ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός δείχνει πως είναι μία δύσκολη διοργάνωση. Στην αρχή φαίνεται εύκολη, αλλά στην πορεία διαπιστώνεις το αντίθετο. Ποτέ δεν πρέπει να είσαι σίγουρος και πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι μέχρι το τέλος. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει στο Κύπελλο. Αν είναι καλύτερα ή χειρότερα, που είμαστε πλέον το φαβορί, δεν το ξέρουμε. Μας απασχολούν τα δύσκολα ματς στο Πρωτάθλημα και μετά ο ημιτελικός κόντρα σε ΟΦΗ ή Πανσερραϊκό".

Άκης Μάντζιος : "Ήρθαμε να παίξουμε ένα δύσκολο παιχνίδι. Μέχρι το 2-0, η εικόνα μας ήταν πάρα πολύ καλή. Δεν δεχθήκαμε πίεση και φάσεις. Ήμασταν μέσα στο παιχνίδι. Τρία λάθη δικά μας, όμως, έφεραν τα τρία τελευταία γκολ του Ολυμπιακού. Η ομάδα μας μετά το 2-0 δεν είχε τα ψυχικά αποθέματα ούτε την εμπειρία να διαχειριστεί το παιχνίδι. Είναι δικό μου θέμα αυτό και πρέπει να το λύσω. Στο 2-0 παρατήσαμε το παιχνίδι. Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, του εύχομαι καλή συνέχεια. Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός είχε τα δικά του προβλήματα. Την πίεση να κερδίσει. Δεν έγινε πιο δύσκολο το ματς για εμάς λόγω της ήττας του Ολυμπιακού στην Ξάνθη και της ανάγκης του να πάρει τη νίκη. Είμαι ευχαριστημένος από την ομάδα μου μέχρι το 2-0. Δεν φοβήθηκε το ματς, αλλά μετά το 2-0 το παρατήσαμε. Το σκορ είναι πλασματικό. Δεν έγιναν φάσεις για αυτό το σκορ. Η ουσία, όμως, μετράει. Μπήκαν τέσσερα γκολ".


Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : 4-0 λοιπόν με τον Πανθηρώνιο, πρόκριση στα ημιτελικά και όμως, ο κόσμος έφυγε από το γήπεδο με ανάμικτα συναισθήματα. Αιτία, η προβληματική εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου που έδειξε οτι από αυτή την ομάδα όλα πρέπει να τα περιμένουμε αυτή την εποχή. Δικαίως ο κόσμος εκνευρίστηκε : Έχασα το πρώτο μισάωρο του ματς, αλλά βλέποντας το τελευταίο τέταρτο του πρώτου ημιχρόνου, κόντευα να τρελαθώ με αυτά που έβλεπα πάλι. Ξανά, τα ίδια και και τα ίδια. Τουλάχιστον μπήκαν αρκετά γκολ, μας ζέστανε ο Πάντελιτς, χαβαλεδιάσαμε με το γκολ του Ντιόγο και βγάλαμε το καπέλο ξανά στον Μανιάτη που τρέχει για πέντε και παίζει για άλλους τόσους.

Υ.Γ. 2 : Επόμενος αντίπαλος μας ο νικητής του ζευγαριού ΟΦΗ-Πανσερραϊκός. Πλέον, μετά τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τον Ατρόμητο, το ενδεχόμενο μη κατάκτησης του κυπέλλου, ισοδυναμεί με προσβολή για την ιστορία του συλλόγου. Ναι, ξέρω πως "μπάλα είναι, παίζουν και οι δύο ομάδες και όχι η μία, τίποτα δεν χαρίζεται, πρέπει να είμαστε σοβαροί" αλλά ακριβώς έτσι είναι : Αν έχεις μπροστά σου τους αντιπάλους που έχουν μείνει και δεν κατακτήσεις το κύπελλο, τότε μιλάμε όχι απλά για έγκλημα αλλά για προδοσία. Υπερβολικό; Ίσως. Αληθινό όμως, κατ'εμέ. Και το'χουν καταλάβει και στην ομάδα φαντάζομαι, μετά το κράξιμο προς όλους. Ακόμα και προς Βαλβέρδε, που για πρώτη φορά στην - σχεδόν - τριετία του στην ομάδα είδε το άλλο πρόσωπο των οπαδών.

Υ.Γ. 3 : Στέκομαι στο μεγαλύτερο παπατζιλίκι που έχει ειπωθεί και λέγεται συνεχώς - και το αναπαρήγαγε και ο Βαλβέρδε : "Το ποδόσφαιρο είναι μόνο ένα παιχνίδι". Πρώτον, όταν αμοίβεσαι με εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, αυτός που στα δίνει μάλλον δεν το βλέπει έτσι. Δεύτερον, όταν ο κόσμος τραβιέται από άκρη σε άκρη, από χώρα σε χώρα και καταλήγει να παίζει φάπες με την αστυνομία για να δεί την ομάδα του, μάλλον δεν το βλέπει ως παιχνίδι. Τρίτον, όταν οι πολιτικοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να ελέγξουν τον αθλητισμό και ειδικά το ποδόσφαιρο, μάλλον δεν το βλέπουν έτσι. Τέταρτον, όταν κανάλια προσφέρουν απίστευτα λεπτά για να αναμεταδόσουν ένα ματς, μάλλον δε το βλέπουν έτσι. Πέμπτον, όταν υπάρχουν χορηγοί, μπούκηδες, παράγοντες, επιτροπές, ομοσπονδίες για ένα "παιχνίδι", μάλλον δεν το βλέπουν έτσι. Και Έκτον, όταν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές τιγκάρονται στη σουπερμαντολίνη και καταπίνουν από βιταμίνες μέχρι αυτά τα χάπια που δίνουν στα ντόμπερμαν που τρέχουν σε κυνοδρομίες, μάλλον ούτε αυτοί το βλέπουν έτσι. Αν παρ'όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι του ποδοσφαίρου που υποστηρίζουν οτι το ποδόσφαιρο είναι "απλά ένα παιχνίδι", είτε θεωρούν μαλάκα τον κόσμο, είτε η υπερβολική έκθεση στα Console games τους έχει κάψει το μυαλό. Οι περισσότεροι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία. Αφού κι εμείς πολλές φορές συμπεριφερόμαστε σαν ιθαγενείς που θαμπώνονται από τις χάντρες και τα καθρεφτάκια, καλά μας κάνουν.

Υ.Γ. 4 : Συνεχίζουμε... Υπάρχουν ποδοσφαιριστές όπως ο Αμπντούν - μιας και πολύς λόγος γίνεται γι'αυτόν - που είναι παραλίες με όλη τη σημασία της λέξεως. Έβαλε λέει γκολ σήμερα, άρχισαν τα "καλός είναι, θέλει στήριξη"... Για πόσους το'χουμε ακούσει αυτό από την αρχή της χρονιάς; Στήριξη στον Κοστάντσο, στήριξη στον Μαρκάνο, στήριξη στον Αμπντούν, στήριξη στα Σερβάκια του Κοβάτσεβιτς, στήριξη στον Χαβίτο... Και η απορία είναι : Τι είναι τελικά ο Ολυμπιακός; Ο Άγιος Παντελεήμονας; Οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί; Σαν πολλοί απροσάρμοστοι που να θέλουν στήριξη δεν έχουν μαζευτεί; Σαφώς και δεν είναι σωστό να αποδοκιμάζονται ποδοσφαιριστές μας. Αλλά μια στιγμή, δεν είναι παρανοϊκός ο κόσμος να κράζει στα καλά καθούμενα. Όλο και κάποιο ερέθισμα υπάρχει...

Υ.Γ. 5 : Την ίδια ώρα, ο βάζελος κέρδιζε τον Λεβαδειακό με 3-0 και αύξησε τη διαφορά στο +5. Όπως στρώσαμε, πλαγιάζουμε και αν οι κονκισταδόρες του Ερνέστο έχουν κοχόνες, ας ανατρέψουν την κατάσταση. Ξεκινώντας όχι κάποια στιγμή, αλλά άμεσα.

Υ.Γ. 6 : Όσο για την ενίσχυση της ομάδας; Όλα καλά. "Κοντά σε Φορμίκα ο Ολυμπιακός" αλλά ξεχάσαμε να ρωτήσουμε λέει τη Μπλάκμπερν. Έχουμε κινήσει γη και ουρανό για τον Ω Κάρολ, αρχίζουν συζητήσεις και πάμε και προσφέρουμε 100.000 ευρώ. Ποσό με το οποίο  - ακόμα και στη σημερινή στριμόκωλη οικονομικά εποχή - δεν αγοράζεις ούτε αχθοφόρο. Προκειμένου να διασύρεται ο σύλλογος από κάτι τέτοιου είδους αστείες προσφορές, ας πουν ένα "είμαστε πλήρεις" να τελειώνουμε. Γιατί σου λέει και ο άλλος "εδώ δίνεις 700.000 το χρόνο στον κουκουρουκουκου σουπίτσα, κουκουρουκουκου γιαχνί τον Κωστέτσο, και πας να πάρεις παίκτη από εμένα με αντίτιμο δυό πιτόγυρα και μια χωριάτικη"; Ο Τζάμπας ζεί και ψωνίζει μόνο απ'τη λαϊκή (μετά τις 14.00, που βρίσκεις τα κουνουπίδια μισοτιμής).

Υ.Γ. 7 : Υπάρχει πάντως ανατροπή σκηνικού λέει. Στα πιτόγυρα και τη χωριάτικη βάλαμε και δυό σαγανάκια και κλείνει το deal. Και πέρα απ'την πλάκα, δεν είναι καθόλου ωραίο να παζαρεύεις στα φραγκοδίφραγκα και μετά να μαζεύεσαι άρον άρον. Τέλος πάντων, πολλή γκρίνια σήμερα και δεν με αντέχω. Καλό ξημέρωμα να έχουμε...