20 Φεβ 2009

Τι να πεθάνεις Σάββατο, τι Κυριακή πρωΐ...


by ANASTO


Μετά το προχθεσινό αποτέλεσμα στο στάδιο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός είναι πρακτικά εκτός Ευρωπαϊκών διοργανώσεων για τη συνέχεια. Οι λόγοι που συνετέλεσαν στην κατάρρευση της ομάδας που έγινε με εκκωφαντικό θόρυβο στο ματς με τη Σεντ Ετιέν είναι πολλοί και θα προσπαθήσουμε να τους αναλύσουμε.

Οι λόγοι
1. Κούραση των παικτών: Σε μία χρονιά που ο Βαλβέρδε στηρίζεται σε 12-13 παίκτες, η κούραση από τους συνεχόμενους αγώνες και τα ταξίδια είναι δεδομένη. Στο προχθεσινό ματς οι Γάλλοι φαίνονταν πιο φρέσκοι, έβγαιναν πάντα πρώτοι στην μπάλα και με απλές κινήσεις ξεμαρκαρίσματος, κρατούσαν κατοχή της μπάλας και έφταναν με σχετική ευκολία στην περιοχή του Νικοπολίδη. Σε αντίθεση ο Ολυμπιακός, εκτός της πασιφανούς κούρασης παικτών όπως π.χ. ο Ντιόγκο που είναι φανερό πλέον σε όλους ότι δεν έχει ανάσες, είχε να αντιμετωπίσει και την έλλειψη καθαρού μυαλού (απόρροια της κούρασης). Κάτι που φάνηκε τόσο από τις πολλές λάθος πάσες όσο και από την αύξηση των φορών που οι παίκτες καταφεύγουν σε ατομικές ενέργειες.

2. Η κούραση αυτή είναι αποτέλεσμα και της μη μεταγραφικής ενίσχυσης της ομάδας κατά τη χειμερινή περίοδο. Τα έχουμε γραψει επανειλλημένως κι είναι θέματα που έχουν συζητηθεί σε κάθε παρέα Ολυμπιακών : Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε τρεις βασικές θέσεις της ομάδας, σέντερ φορ, δεξί χαφ, αμυντικό χαφ. Η διοίκηση της ομάδας, όπως φάνηκε κι από τις χθεσινές δηλώσεις Μώραλη (θα επανέλθουμε στον κύριο), προφανώς έκρινε ότι αφενώς μεν η μεγάλη βαθμολογική διαφορά στο πρωτάθλημα και η διασταύρωση με τη Μίλαν στη συνέχεια (τη Σεντ Ετιέν την είχαμε σίγουρη τρομάρα μας) δεν άφηναν περιθώριο για έξοδα κατά τη μετεγγραφική περίοδο του χειμώνα.

3. Η μη ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού πρωταθλήματος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο χθεσινό αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός εδώ και τρεις μήνες είναι στην ουσία χωρίς ανταγωνιστικά παιχνίδια στα πόδια του. Ο τρόπος δε με τον οποίο κερδίζει τα παιχνίδια χωρίς να αποδίδει ποδόσφαιρο, ίσως δημιούργησαν εφυσηχασμό τόσο στις τάξεις των παικτών όσο και των οπαδών. Εκτιμώ ότι αν το στραβό αποτέλεσμα είχε έρθει σε κάποιο από τα προηγούμενα ματς στο πρωτάθλημα, ίσως λειτουργούσε σαν καμπανάκι συναγερμού.

4. Η υπεροψία όλων μας, παικτών, διοίκησης και οπαδών, απέναντι σε μία ομάδα που προέρχεται από το Γαλλικό πρωτάθλημα και έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Οι τεσσαροπεντάρες του φθινοπόρου, δυστυχώς δημιούργησαν την εντύπωση ότι ο Ολυμπιακός θα περάσει αέρα τους Γάλλους. Το ίδιο λάθος είχαμε κάνει στο παρελθόν με αντίπαλο τη Λιλ του Χαλίλχοτζιτς ο οποίος μετά την νίκη επί του Ολυμπιακού του Λεμονή με 3-1, είχε δηλώσει ότι κακώς ο Ολυμπιακός δε σεβάστηκε μία ομάδα από τη Γαλλία σε όποια θέση κι αν βρίσκεται στο πρωτάθλημά της. Κι αν το λάθος τότε ήταν ότι είχαμε κατεβεί πολύ επιθετικά, στο χθεσινό παιχνίδι φάνηκε ότι ήμασταν τελείως απροετοίμαστοι κυρίως ψυχολογικά για να δώσουμε μάχη στον αγωνιστικό χώρο. Το Καραϊσκάκη και η βαθμολογική θέση των Γάλλων έκαναν τους παίκτες να πιστέψουν ότι θα πάρουν το ματς κάνοντας περίπατο.

5. Το κλίμα στην ομάδα το τελευταίο διάστημα, που έχει χαλάσει. Η ιστορία με το συμβόλαιο του Βαλβέρδε έχει δημιουργήσει αναταραχή στα αποδυτήρια και στους διοικητικούς κύκλους. Το επεισόδιο Λεονάρντο-Γκαλέτι που διέρρευσε στον Τύπο δεν ήταν το πρώτο της φετινής χρονιάς, αλλά ήταν το πρώτο που βγήκε προς τα έξω. Ο δε τρόπος με τον οποίο αυτό παρουσιάστηκε, με τη δήλωση του Τζόρτζεβιτς προς τον Βαλβέρδε "μίστερ αυτά πάντα συνέβαιναν στον Ολυμπιακό" δημιουργεί υπόνοιες ότι ίσως έχει αρχίσει η επιχείρηση "φαγώματος" του προπονητή από τα έσω.

6. Οι ευθύνες του Βαλβέρδε είναι οι μικρότερες όλων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι ανύπαρκτες. Ο Ολυμπιακός το τελευταίο διάστημα είναι φανερό ότι περνάει περίοδο ντεφορμαρίσματος, μένει να δούμε αν αυτό οφείλεται στην "κοιλιά" που κάνουν τέτοια περίοδο οι ομάδες του Βαλβέρδε, ή απλώς συμβαίνει λόγω εξάντλησης βασικών πυλώνων της ενδεκάδας όπως ο Ντιόγκο και ο Γκαλέτι. Οι δηλώσεις που έκανε μετά το ματς ("ίσως η ομάδα χρειάζεται καλύτερους παίκτες, ίσως καλύτερο προπονητή") είναι για μένα ευθεία βολή κατά της διοίκησης και μία ακόμα επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει και την επόμενη σεζόν στο τιμόνι της ομάδας.


Η στάση της διοίκησης
Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι με τον τρόπο που κινήθηκε η διοίκηση κατά την εμβόλιμη μεταγραφική περίοδο, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να είχε φιλοδοξίες για μεγάλη Ευρωπαϊκή πορεία. Ακόμα κι αν περνούσαμε την Σεντ Ετιέν, η Μίλαν θα ήταν πολύ μεγάλο εμπόδιο για το εξαντλημένο και πιεσμένο ρόστερ της ομάδας. Το κακό όμως δεν είναι να μην μπορείς, αλλά να μην έχεις φιλοδοξίες. Και η σημερινή δήλωση Μώραλη για το ματς με τους Γάλλους αποδεικνύει ότι η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν έχει φιλοδοξίες. Σταχυολογούμε ενδεικτικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις Μώραλη:

* Για το αν υπάρχει προβληματισμός για το χθεσινό αποτέλεσμα : "Ο προβληματισμός ο γενικότερος είναι διαρκής για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε σύγκριση με τα ξένα πρωταθλήματα. Όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο ξέρουμε ότι οι διαφορές είναι τεράστιες. Είναι μεγάλες οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των πρωταθλημάτων και δεν νομίζω ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί εύκολα να τις καλύψει. Όσον αφορά τον Ολυμπιακό ασφαλώς είναι μια μέρα προβληματισμού. Δεν περιμέναμε μια τόσο κακή βραδιά χθες, περιμέναμε ότι ο Ολυμπιακός θα παίξει ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, θα μπει πιο διαβασμένος στο παιχνίδι, οι παίκτες του θα βρεθούν σε καλύτερη μέρα και θα παίρναμε σίγουρα ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν συνέβη κανένα απ' όλα αυτά και σίγουρα έχει ευθύνη ο προπονητής μετά από μία τέτοια ήττα".

* Για την κριτική από τον Τύπο : "Θα ήταν ποδοσφαιρικά λογικό αυτοί που κάνουνε αυτά τα σχόλια σήμερα να τα κάνανε από προχθές. Σε κάθε περίπτωση ο Ολυμπιακός και οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες δεν μπορούν να έχουν δύο ίδιες ενδεκάδες, ούτε να έχουν τα ρόστερ των μεγάλων ξένων ομάδων που έχουν και τα αντίστοιχα έσοδα. Σίγουρα το ρόστερ του Ολυμπιακού δεν έχει λοιπόν 25 ισάξιους ποδοσφαιριστές, δεν θα συμφωνήσω όμως και στο ότι έχει 11-12 ποδοσφαιριστές. Θεωρώ ότι έχει 20 ποδοσφαιριστές που μπορούν να ανταποκριθούν στο ελληνικό πρωτάθλημα και κύπελλο και σε κάποια ευρωπαϊκά παιχνίδια, γιατί δεν μπορεί να νικάει άνετα Μπενφίκα και Χέρτα και να χάνει από την Σεντ Ετιέν".

* Για το ότι δεν έγιναν επενδύσεις τον Ιανουάριο : "Ο Ολυμπιακός αν πέρναγε την Σεντ Ετιέν θα έπαιζε με την Μίλαν. Έχετε την άποψη ποδοσφαιρικά ότι αν ο Ολυμπιακός έπαιρνε έναν καλύτερο ποδοσφαιριστή ή πιο ακριβό θα μπορούσε να περάσει και την Μίλαν; Θα πρέπει οι φίλαθλοι λοιπόν να μπουν σε μία λογική πλέον και οικονομίας στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορεί ο Ολυμπιακός να δαπανά χειμώνα καλοκαίρι τεράστια ποσά όταν δεν υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα αντίστοιχα έσοδα. Απώλεσε φέτος και τα χρήματα που θα έπαιρνε από το Τσάμπιονς Λιγκ. Τα έσοδα λοιπόν είναι περιορισμένα. Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να έχει την απαίτηση για ένα διπλό παιχνίδι με την Σεντ Ετιέν να προχωρήσει μια ελληνική ομάδα σε επενδύσεις 10 εκατομμυρίων. Θεωρούμε ότι αν παίξουμε δέκα φορές με την Σεντ Ετιέν δεν θα συμβεί αυτό που συνέβει χθες. Ήταν ένα πολύ κακό παιχνίδι για εμάς αλλά θα μπορούσε να λήξει 2-2 και όχι 1-3. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο και δεν μπορούμε να ανατρέψουμε όλες τις στρατηγικές μας που κάναμε όλη την χρονιά γιατί θα επιβεβαιώναμε ότι είμαστε πρόχειροι. Όπως επίσης δεν μπορούμε να ανατρέψουμε ότι εμπιστευόμαστε τον προπονητή μας και οποιαδήποτε συζήτηση, υπονοούμενο ή σχόλιο σήμερα υπάρχει σήμερα εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Του έχουμε κάνει πρόταση να ανανεώσει την συνεργασία του και αυτό φυσικά θα συνεχίσει να ισχύει. Έχει μέλλον, δείχνει μια δουλειά, προσπαθεί, είναι σοβαρός και αξιοπρεπής και βάση αυτών των κριτηρίων κάναμε την ανανέωση. Ο οποιοσδήποτε δικαιούται να κάνει λάθη είτε είναι παίκτες, προπονητής, διοίκηση και φίλαθλοι".

Ο στρατηγικός λοιπόν "σχεδιασμός" και το "όραμα" της διοίκησης έχουν ορίζοντα μέχρι το Μάρτιο που σύμφωνα με τα πλάνα της ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να έπαιζε με τη Μίλαν. Η λογική της διοίκησης θεωρεί ότι μια επένδυση 10 εκατομμυρίων το χειμώνα πρέπει να αποσβεστεί μέσα σε τρεις μήνες. Η δική μας λογική είναι ότι ο Ολυμπιακός οφείλει να ενισχύεται ανά πάσα στιγμή, να αποζητά τον ανταγωνισμό με ομάδες όπως η Μίλαν έστω και με άνισους όρους, με μακροπρόθεσμο στόχο κάποια στιγμή να φτιάξει ομάδα που να είναι σε θέση να κοντραριστεί με τα μεγαθήρια της Ευρώπης.

Το παράδειγμα της Λυόν είναι χαρακτηριστικό και έχει αναφερθεί πολλές φορές σε σχέση με τον Ολυμπιακό, όχι μόνο γιατί οι δύο ομάδες ξεκινήσανε χρονικά από το ίδιο σημείο. Η διοίκηση της Λυόν δεν επενδύει κάθε χρόνο για να παίρνει το Γαλλικό πρωτάθλημα με ένα βαθμό διαφορά από τους υπόλοιπους, αλλά επενδύει (ανεξάρτητα από την πορεία που κάνει στην Ευρώπη) με στόχο να φτιάξει σιγά σιγά μια ομάδα ικανή να κάνει πορεία στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η δε διαφορά δυναμικότητας του Ελληνικού πρωταθλήματος με το Γαλλικό (σε επίπεδο ανταγωνισμού και εσόδων) είναι ανάλογη με τη διαφορά του Γαλλικού πρωταθλήματος από τα άλλα μεγάλα (Ισπανικό, Αγγλικό, κτλ), χωρίς αυτό όμως να εμποδίζει τη Λυών να θέτει υψηλούς στόχους και να επενδύει ανάλογα.

Το ρόστερ του Ολυμπιακού ΔΕΝ έχει 20 ποδοσφαιριστές που μπορούν να παίξουν σε αυτό το επίπεδο. Κακά τα ψέμματα, πέραν της βασικής 11άδας που είναι με διαφορά η καλύτερη στο Ελληνικό πρωτάθλημα, το ρόστερ του Ολυμπιακού έχει τρομερές ελλείψεις σε βάθος και σε ποιότητα, κι όχι μόνο συγκρινόμενο με τις Ευρωπαϊκές ομάδες. Ακόμα κι ο Παναθηναϊκός έχει πολύ περισσότερες λύσεις από τον πάγκο, αφού στο ρόστερ του διαθέτει 20 παίκτες που βρίσκονται πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο. Όσον αφορά στο ευρωπαϊκό επίπεδο Γιάννη Μώραλη, προφανώς μία ομάδα "μπορεί να νικάει άνετα Μπενφίκα και Χέρτα και να χάνει από την Σεντ Ετιέν", καμιά νίκη δεν είναι δεδομένη. Με τέτοια μυαλά στη διοίκηση, δυστυχώς δε βλέπω να γίνεται η πρόοδος που επιθυμεί και αξίζει ο κόσμος του Ολυμπιακού τουλάχιστον στην Ευρώπη.


by ANASTO