19 Δεκ 2008

Επόμενος υποψήφιος προσκυνητής : AS Saint-Étienne


Την Γαλλική Σεντ Ετιέν έβγαλε για αντίπαλο του Θρύλου η κληρωτίδα για τη φάση των "32" του κυπέλλου UEFA. Η Γαλλική ομάδα φέτος παραπαίει στο Γαλλικό πρωτάθλημα, όντας 17η μετά την ολοκλήρωση 18 αγωνιστικών, αλλά το γεγονός οτι ο αγώνας δεν γίνεται τώρα αλλά σε δύο μήνες δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα. Ασφαλώς και ο καλός Ολυμπιακός δεν έχει πρόβλημα απέναντι στους Γάλλους, αρκεί να το αποδείξει και στο γήπεδο. Όσο για την παροιμιώδη "καλοτυχία" μας, μπορεί να μη μας έφερε τη Μάντσεστερ Σίτι στο δρόμο μας, αλλά για τη φάση των "16" μας περιμένει ο νικητής του ζευγαριού Βέρντερ Βρέμης - Μίλαν. Και είναι όπως και να το κάνουμε κομματάκι δύσκολο αυτή η Βέρντερ που είδαμε στους αγώνες με το βάζελο να αφήσει έξω τη Μίλαν, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται... Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στο "Καραϊσκάκη" στις 18 ή 19 Φεβρουαρίου και ο επαναληπτικός στη Γαλλία στις 26 Φεβρουαρίου.

Ποιά είναι η Σεντ Ετιέν
Η A.S. Saint-Etienne ιδρύθηκε το 1920. Έδρα της το στάδιο Ζοφρουά Γκισάρ, στο οποίο έχουν αποδοθεί παρατσούκλια όπως "το καζάνι" ή "Πράσινη κόλαση" στο οποίο οι οπαδοί της δημιουργούν καυτή ατμόσφαιραι όποτε αγωνίζεται εκεί η ομάδα τους. Έχει κατακτήσει 10 φορές το πρωτάθλημα Γαλλίας, αν και η τελευταία φορά που το πέτυχε χρονολογείται στο μακρινό 1981

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 - αρχές του '80, η Σεντ Ετιέν ήταν εκ των ισχυρών Ευρωπαϊκών κλαμπ. Οι "στεφανουά" με τον Ρομπέρ Χερμπέν στον πάγκο της πήρε το νταμπλ το 1974 αλλά και το 1976, ενώ έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών όπου ηττήθηκε από την Μπάγερν Μονάχου. Το κύπελλο που κατέκτησε το 1977 και το πρωτάθλημα του 1981 ήταν οι τελευταίοι τίτλοι που κατέκτησε η ομάδα καθώς το 1982 άρχισε η παρακμή του συλλόγου : Ο πρόεδρος της ομάδας Ροζέρ Ροσέ θα οδηγηθεί στη φυλακή λόγω οικονομικού σκανδάλου που ξέσπασε. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μεγάλη αναμπουμπούλα στο σύλλογο που υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία. Οι οπαδοί της Σεντ Ετιέν χρειάστηκε να περιμένουν 17 χρόνια για να δουν την ομάδα τους να επιστρέφει στη μεγάλη κατηγορία (1999). Πάνω που είπαν πως ο σύλλογος θα ορθοποδήσει, το 2001 ξέσπασε το νέο σκάνδαλο με τα πλαστά κοινοτικά διαβατήρια στη Γαλλία και δύο εκ των παικτών της Σεντ Ετιέν (ο επιθετικός Άλεξ και ο τερματοφύλακας Μαξίμ Λεβίτσκι) αγωνίζονταν με πλαστά διαβατήρια (Πορτογαλίας και Ελλάδας αντιστοίχως). Μετά από πολύμηνη δικαστική διερεύνηση , οι παίκτες τιμωρήθηκαν με 4μηνο αποκλεισμό από όλες τις διοργανώσεις και από την ομάδα αφαιρέθηκαν 7 βαθμοί, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί εκ νέου στην δεύτερη κατηγορία για να επανέλθει στη μεγάλη κατηγορία το 2004, στην οποία παραμένει μέχρι και σήμερα.

Τη φανέλα της Σεντ Ετιέν έχουν φορέσει μεγάλοι αστέρες του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως ο Μισέλ Πλατινί, ο Ροζέ Μιλά, ο Ρομπ Βίτσχε, ο Νέστορ Σούμπιατ, ο Λοράν Μπλαν, ενώ τη φανέλα της ως παίκτες έχουν φορέσει και οι πρώην ομοσπονδιακοί τεχνικοί της Γαλλίας, Εμέ Ζακέ και Ζακ Σαντινί. Στην Σεντ Ετιέν επίσης έχουν αγωνιστεί οι γνωστοί μας Υβ Τριαντάφυλλος (Υβ, Υβ, Υβ...), Μάρτσιν Κούζμπα (μεγάλε Μάρτσιν σε προσκυνούμε), Έλντερ Ποστίγκα (ΠΑΟ) και Μίλαν Λούχοβι (ΠΑΟΚ).

Πως έφτασε στους "32" του UEFA
Η Σεντ Ετιέν κέρδισε την έξοδο στο κύπελλο UEFA τερματίζοντας 5η στη σεζόν 2007-2008, αλλά φέτος μέχρι στιγμής παραπαίει και βρίσκεται μετά 18 αγωνιστικές στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Στην Ευρώπη πάντως τα πάει καλά, αφού στον 3ο γύρο κέρδισε δύο φορές με 2-1 την Μακάμπι Χάιφα, ενώ στον όμιλο πέρασε ως πρώτη αποσπώντας στην τελευταία αγωνιστική ισοπαλία 2-2 στο Ζοφρουά Γκισάρ από τη Βαλένθια. Στα υπόλοιπα ματς για τη φάση των ομίλων είχε ξεκινήσει με διπλό (1-3) στην έδρα της Κοπεγχάγης, είχε επικρατήσει με το ευρύ 3-0 της Ρόζενμποργκ εντός έδρας και πήρε ισοπαλία 1-1 στην έδρα της Μπριζ, συγκεντρώνοντας 8 βαθμούς και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μπροστά απ'τη Βαλένθια που είχε 6.

Τέλος, άλλος ένας γνωστός μας (απ'τη θητεία του στον Ηρακλή) είναι ο Στάθης Ταυλαρίδης, ενώ προπονητής της είναι ο Αλέν Περέν, του οποίου το όνομα είχε ακουστεί για τον πάγκο του Ολυμπιακού το καλοκαίρι που μας πέρασε, πριν την πρόσληψη του Ερνέστο Βαλβέρδε.


Το ρόστερ της Σεντ Ετιέν
Τερματοφύλακες
1 Jody Viviani
16 Jeremie Janot
40 Abdoulaye Coulibaly

Αμυντικοί
2 Cedric Varrault
4 Stathis Tavlaridis
21 Mouhamadou Dabo
23 David Sauget
28 Yohan Benalouane
32 Sylvain Monsoreau

Μέσοι
11 Geoffrey Dernis
12 Blaise Matuidi
13 Amine Linganzi
15 Stephen Vincent
17 Yohan Hautcoeur
33 Lasse Nilsson
19 Christophe Landrin (Vice-Captain)
20 Boubacar Mansaly
22 Daisuke Matsui

Επιθετικοί
5 Sebastien Grax
7 Dimitri Payet
8 Ilan
9 David Gigliotti
10 Kevin Mirallas
18 Bafetimbi Gomis
27 Helton Dos Reis
29 Emmanuel Riviere
24 Loic Perrin (Captain)
25 Paulo Machado
26 Moustapha Bayal Sall


Υ.Γ. : "Το Καζάνι", "Πράσινη Κόλαση" λέει και @@... Ρε κορόϊδα, εμείς όταν βλεπουμε ομάδα με πράσινα, την κερνάμε κανονικά. Ρωτήστε και το βάζελο να σας πεί...