19 Ιουν 2008

Ακαδημίες : Απ'το "Δόξα τω Θεώ" στο "βοήθα Παναγιά"...

Από το ρεπορτάζ των αθλητικών sites : "Παρελθόν αποτελεί από τον Ολυμπιακό ο Χέρμαν Βερμιούλεν. Ο μέχρι πρότινος διευθυντής των «ερυθρόλευκων» ακαδημιών συναντήθηκε την Πέμπτη (19/5) με τον γενικό διευθυντή της ΠΑΕ, Γιάννη Χρυσικόπουλο και αποφασίστηκε να λύσουν κοινή συναινέσει τη συνεργασία τους. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός: «Μετά από συνάντηση που είχε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. Γιάννης Χρυσικόπουλος με τον Χέρμαν Βερμιούλεν, συμφωνήθηκε η λύση της συνεργασίας μεταξύ του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και του μέχρι πρότινος Διευθυντή των Aκαδημιών. Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ευχαριστεί τον Χέρμαν Βερμιούλεν για την προσφορά του στο σύλλογο και του εύχεται καλή συνέχεια στην καριέρα του»".

Τι'χες Γιάννη, τι'χα πάντα...
H δυναμική επιστροφή του Σωκράτη Κόκκαλη στα διοικητικά δρώμενα έφερε τα θετικά της, αλλά σέρνει μαζί της και όλα τα αρνητικά της που μάστιζαν το σύλλογο τα προηγούμενα χρόνια. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για έναν σύλλογο που θέλει να λέγεται "σύλλογος Ευρωπαϊκών προδιαγραφών", είναι η διαχείριση των ακαδημιών. Οι ακαδημίες, έρμαιο των διαφόρων "καλών παιδιών" που "πονάνε τη φανέλα" και "αγαπάνε τις ακαδημίες", αλλά και "βρίσκονται δίπλα στους νεαρούς παίκτες" και δίνουν "όλο τους το είναι για τα φυτώρια" μέχρι προ τριετίας, με την έλευση του Σόλιντ και μετέπειτα του Χέρμαν Βερμιούλεν, είχαν αρχίσει να μπαίνουν σε μια τάξη. Έγινε ξεσκαρτάρισμα στην ομάδα, έμειναν πιτσιρικάδες που πραγματικά έχουν ταλέντο, αγοράστηκαν - σε μια πρωτοφανή για Ολυμπιακό κίνηση - κι άλλοι πιτσιρικάδες για να στελεχώσουν τις ομάδες νέων και να διεκδικήσουν την καταξίωση τους στην πρώτη ομάδα μέσω των ακαδημιών, έγινε για πρώτη φορά σοβαρή δουλειά και επιτέλους φάνηκε να γίνεται κάποιο - μικρό έστω - βήμα προόδου στις ακαδημίες.

Τον πρώτο χρόνο της παρουσίας του, όλοι είχαν να λένε τα καλύτερα για το Βερμιούλεν. Όμως, αίφνης, πέρυσι τέτοια εποχή, ο Βέλγος εισηγήθηκε τη διακοπή της συνεργασίας με αρκετούς απ'το τεχνικό τιμ των ακαδημιών, όπως και την αποδέσμευση αρκετών πιτσιρικάδων υποτιθέμενων ταλέντων. Η κίνηση αυτή ενόχλησε πολλούς "παρα τω προέδρω", αλλά δε μπορούσαν να πουν και τίποτα, μιας και ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε αποτραβηχτεί στην άκρη και είχε αφήσει τα ηνία σε Πέτρο και Ίβιτς (και αυτοί ασχολούνταν μόνο με την πρώτη ομάδα, αφήνοντας το Βερμιούλεν να δουλέψει απερίσπαστος).

Η κίνηση όμως που άνοιξε πόλεμο με τους αντιφρονούντες, ήταν η συνέντευξη του στο "ΦΩΣ" πέρυσι τον Ιούνιο. Τότε που είχε δηλώσει φόρα-παρτίδα οτι οι συγκεκριμένοι που έφυγαν "τόσα ήξεραν, τόσα έκαναν, αλλά ο πρόεδρος θέλει αποτελέσματα", αλλά και πως οι... πατεράδες έκαναν ουσιαστικά κουμάντο στις ακαδημίες! Ο Βερμιούλεν μίλησε "έξω απ'τα δόντια" και είπε πως αν πάμε με το σκεπτικό "είναι καλός ο πατέρας του, είναι φίλος ο πατέρας του, είναι σημαντικός άνθρωπος ο πατέρας του", δεν θα προχωρήσουμε ποτέ μπροστά. Ακολουθεί η συνέντευξη του στο "ΦΩΣ" πέρυσι τον Ιούνιο, όπου μπορεί ο καθένας διαβάζοντας τη να βγάλει τα συμπεράσματα του...

Η συνέντευξη στο "ΦΩΣ" τον Ιούνιο του 2007
Για την συνέχεια της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό παρ'ότι ήταν επιλογή του Τρόντ Σόλιντ : "Είναι τιμητικό για μένα να που με κράτησε ο κύριος Κόκκαλης. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα κι εγώ εδώ ήμουν ένας ξένος. Είχα προσληφθεί με εισήγηση του Σόλιντ οπότε... Ξέραμε μετά το Τσάμπιονς Λιγκ ότι ήταν μια δύσκολη περίοδος για την ομάδα, η διοίκηση έπρεπε να κάνει ότι έκρινε καλύτερο, αποφάσισε λοιπόν να πάψει το τεχνικό τιμ απο τη πρώτη ομάδα. Το λογικό ήταν να σταματήσω και εγώ. Δεν συνέβη. Μου έδειξε μεγάλο σεβασμό η διοίκηση που με πίστεψε και με πιστεύει".

Για το ξεσκαρτάρισμα στις Ακαδημίες : "Συμβούλεψα το σύλλογο ότι ήρθε η στιγμή να κάνουμε αλλαγές. Ήταν μια δύσκολη απόφαση για μένα και ακόμα περισσότερο για τον σύλλογο. Διότι εγώ ήμουν "παιδί ενός χρόνου" στην ομάδα, ενώ οι άλλοι ήταν χρόνια εδώ. Ήξερα ότι είναι δύσκολο, πολύ περισσότερο επειδή εγώ είμαι ξένος εδώ, να ξέρετε όμως ότι δεν διασκεδάζω διώχνοντας κόσμο. Είναι οι πιο δύσκολες αποφάσεις αυτές. Άλλωστε δεν απολύθηκαν. Αν ήθελα να τους απολύσω, θα το έκανα στα μέσα της σεζόν. Τελείωσε η σεζόν όμως και με σεβασμό, είπαμε συγγνώμη, αλλά πρέπει να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Οι λόγοι είναι ξεκάθαροι. Η στατιστική λέει ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια στον Ολυμπιακό όλοι είναι τόσο πεινασμένοι για να βγει ένας νέος παίκτης, αλλά δε γίνεται αυτό. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλος σύλλογος, ακόμα όμως είναι οικογενειακή ομάδα. Αυτό για μένα δεν είναι λογικό".

Για τους ανθρώπους που έφυγαν από τις Ακαδημίες : "Πρέπει να είμαστε ψυχροί κάποιες φορές για να γίνεται το καλύτερο για την ομάδα. Η Άντερλεχτ για παράδειγμα είναι πολύ "ψυχρή". Αν κρίνει ότι πρέπει να κάνει αλλαγές, δεν νοιάζεται ούτε για τους γονείς, ούτε για τις σχέσεις φιλίας... Ο Ολυμπιακός έδωσε την ευκαιρία σε παίκτες που πρόσφεραν στην ομάδα και ήταν σπουδαίοι παίκτες, να είναι σε ορισμένα πόστα. Σίγουρα τα παιδιά αυτά έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν. Ότι ήξεραν και ότι μπορούσαν. Τη δουλεία τους δεν θέλω να τη κρίνω δημοσίως. Ο κύριος Κόκκαλης όμως έχει πει πρέπει οπωσδήποτε να παράγουμε επιτέλους παίκτες για τη πρώτη ομάδα".

Για το πότε θα αγωνιστεί παίκτης των Ακαδημιών στον Ολυμπιακό : "Έχω δύο προβλήματα τον Τύπο και το χρόνο. Ο Τύπος και ο χρόνος είναι εις βάρος μου. Χρειάζομαι χρόνο και δεν έχω. Ο σύλλογος μου ζητάει να φτιάξω ένα... ουίσκι 20 ετών! Και πρέπει να το ετοιμάσω σε έναν χρόνο. Πως θα γίνει αυτό, δεν είμαι ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ! Εντάξει, δεν θα κάνουμε είκοσι χρόνια, αλλά έχουν λείψει πολλά πράγματα στις υποδομές του συλλόγου και γενικότερα στις υποδομές και την οργάνωση του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Υπάρχουν τρομερά προβλήματα".

Για τον νεαρό Παπαδόπουλο που αποκτήθηκε πρόσφατα : "Είναι πραγματικά μεγάλο ταλέντο. Έγινε ταλέντο όμως στα 16 του. Μέχρι τα 16 δεν τον ήξερε κανείς κι' αυτό γιατί στις μικρές ηλικίες δεν υπάρχουν πρωταθλήματα. Παίζει σέντερ μπακ και για την ηλικία του είναι...δύο χρόνια μεγαλύτερος! Χωρίς να έχει καν υποδομή πριν. Είναι όμως τέτοιο το ταλέντο του που ξεχωρίζει".

Για το τι είπε στην διοίκηση για τον Παπαδόπουλο : "Έχει τις ικανότητες, τα προσόντα για να γίνει σίγουρα επαγγελματίας. Πέρα απο το καθαρά ποδοσφαιρικό ταλέντο του, πνευματικά είναι δυνατός, έχει νοοτροπία νικητή, πεινάει για επιτυχίες, δεν βεντετίζει, δεν είναι μπλεγμένος με μάνατζερ, με κινητά τηλέφωνα, δεν την έχει "ψωνίσει" και ο πατέρας του επίσης είναι ξεκάθαρος, δεν έχει μπλέξει με μανατζεριλίκια, δε πιστεύει ότι το παιδί του είναι για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι πολύ πιθανό να ενσωματωθεί με την αποστολή της πρώτης ομάδας στη προετοιμασίας, έχω στείλει ένα ντοσιέ στο Λεμονή με τα προσόντα του και πιστεύω πολύ σ' αυτόν".

Για τους παίκτες που ξεχωρίζουν στις Ακαδημίες : "Το μεγαλύτερο ταλέντο είναι ο Λώττας αλλά ο Ματσούκας έχει περισσότερες πιθανότητες να παίξει στη πρώτη ομάδα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των εντυπωσιακών ικανοτήτων και της ουσίας. Τα τακουνάκια, οι ντρίμπλες, η σπουδαία τεχνική, είναι καλά, αλλά είναι κενά αν δεν συνοδεύονται και απο άλλα απαραίτητα".

Για το δίκτυο Ακαδημιών του Ολυμπιακού : "Έχουμε συνεργασία ως Ολυμπιακός με 35-40 ακαδημίες σ' όλη την Ελλάδα και αυτή η συνεργασία γίνεται για δύο λόγους. Αν θέλουμε να διώξουμε κάποια παιδιά απο την ακαδημία μας που δεν κάνουν για τον Ολυμπιακό, αν θέλουν μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν ποδόσφαιρο, μπορούνε να πάνε σε εκείνες τις ακαδημίες, όπου έχουμε 200 προπονητές. Δηλαδή 400 μάτια! Αυτοί θα είναι οι σκάουτερ μας. Θέλω 200 σκάουτερ. Τους πληρώνουμε, θα τους στέλνουμε παντού να βλέπουν ματς. Πήγαμε στη Κρήτη, κάναμε σεμινάρια, τους εξήγησα πως πρέπει να βλέπουν τους νεαρούς παίκτες στο γήπεδο, θα τους προσκαλέσουμε επίσης να έρθουν εδώ να εκπαιδευτούν".

Για το πώς πρέπει να κινηθεί από εδώ και πέρα ο Ολυμπιακός : "Πολλά παιδιά είναι μέσα στην ακαδημία, διότι κάποιοι προπονητές δέχονταν τηλεφωνήματα και επιρροές! Εμένα κανείς δεν θα με επηρεάσει, πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Αν λέμε "είναι καλός ο πατέρας του" ή "είναι φίλος ο πατέρας του" ή "είναι σημαντικός άνθρωπος ο πατέρας του", δεν θα προχωρήσουμε. Ο κόσμος ζητάει να βγάλουμε παίκτες. Να έχουμε τα καλύτερα ταλέντα. Πρέπει να φύγουν απο τον Ολυμπιακό τα παιδιά που σίγουρα δεν θα παίξουν ποτέ στη πρώτη ομάδα! Πρέπει να φέρνουμε τους καλύτερους".

Επίλογος
Η τελευταία παράγραφος της συνέντευξης Βερμιούλεν είναι όλα τα λεφτά και δείχνει πεντακάθαρα αυτό που έβλεπαν όλοι αλλά κανείς δεν έλεγε, μιας και το ενδιαφέρον όλων μας είναι η πρώτη ομάδα. Επιστροφή στα παλιά λοιπόν; Δε λέω πως ο Βερμιούλεν είναι ο καλύτερος ηγήτορας των ακαδημιών παγκοσμίως, σαφώς δεν είναι, αλλά δεν υπάρχει σύγκριση με οποιονδήποτε Έλληνα παλαίμαχο ή με οποιονδήποτε Έλληνα προπονητή, είναι αστείο να γίνει. Με την επιστροφή του "μεγάλου" στα πράγματα και των παρατρεχάμενων του, εμφανίστηκαν και οι κλασικοί Ελληναράδες, τα μεγαλοστελέχη του κώλου, με το ακλόνητο επιχείρημα : "Πρόεδρε, περιττός είναι. Τώρα τη μάθαμε τη δουλειά, στείλτον. Να αναλάβει κανένα δικό μας παιδί, που πονάει τη φανέλα" κλπ κλπ. Όλα δείχνουν πως οι ακαδημίες επιστρέφουν στην εποχή που σκοπός ήταν οι εξυπηρετήσεις, να παίρνουμε το πρωτάθλημα των νέων, αλλά να μη βγάζουμε παίκτη ποτέ των ποτών. Ένα είναι το σίγουρο : Με τις διεθνείς ομοσπονδίες να αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό των γηγενών που πρέπει να συμμετάσχουν στην πρώτη ομάδα και με τη νοοτροπία "σημαντικός άνθρωπος ο πατέρας του", θα ψάχνουν ορισμένοι να βρούν πάλι τι πήγε στραβά. Εκτός και αν η αποπομπή Βερμιούλεν είναι προάγγελος κανενός ξένου ειδικού (κυριολεκτικά) στη δουλειά με νεαρούς παίκτες. Επειδή όμως 15 χρόνια προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη κάτι μας έχουν διδάξει, όλο και κανένα "δικό μας παιδί" θα ανακοινωθεί όπου να'ναι...

Υ.Γ.: Το πιο ωραίο, είναι οτι αυτοί που έφυγαν, είχαν δώσει με τη σειρά τους συνέντευξη, όπου η τοποθέτηση - αντίλογος τους ήταν : "Λέει ψέμματα αυτός ο κύριος, ΕΜΕΙΣ ανακαλύψαμε τον Παπαδόπουλο, αυτός δε τον ήθελε". Ροκ καταστάσεις...


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να αγιάσει το στοματάκι σου άνθρωπε. Νισάφι πια με τα καρκινώματα των ακαδημιών.

Ανώνυμος είπε...

Χρυσικόπουλος = Βέλιτς του Ολυμπιακού.

Ανώνυμος είπε...

Αν ο ΟΣΦΠ δεν πάρει στα σοβαρά το θέμα με τις ακαδημίες ποτέ δε θα πάει καλά στην Ευρώπη. Όσες ομάδες πάνε καλά έχουν τεράστιες υποδομές. βλ. Μίλαν Ρεάλ κλπ. Ο Ολυμπιακός προσπαθεί αλλά μέχρι τώρα δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα. ΣΩΚΡΑΤΗ ΞΥΠΝΑ ΛΙΓΑΚΙ! Την αγαπάς την ομάδα δείχτο πιο συχνά και βάλε και το χέρι στην τσέπη 2η χρονιά δε θα πάθεις τίποτα! Ουσία θέλουμε όχι λεφτά σκορπισμένα τζάμπα. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΟ ΝΑ ΛΕΜΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!