1 Ιουν 2008

Dudu Cearense (Alexandro Silva de Sousa / Brazil, 2008...)

ΝΤΟΥΝΤΟΥ ΣΕΑΡΕΝΣΕ (Αλεσάντρο Σίλβα ντε Σόουσα / 2008-...)

Ο Αλεσάντρο Σίλβα ντε Σόουσα, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Ντούντου Σεαρένσε γεννήθηκε στις 15/04/1983 στη Φορταλέζα του προάστιου Σεαρά (εξ'ου και το "Σεαρένσε", που υποδηλώνει τον τόπο καταγωγής του) της Βραζιλίας. Ο Ντούντου ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα σε ηλικία 15 ετών, όταν και εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της ομάδας της περιοχής του, της Σεαρά, όπου και παρέμεινε για μια διετία (1998 - 1999). Το 2000 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στη Βιτόρια της Μπαΐα, σε ηλικία 17 ετών. Αγωνίστηκε για μια τριετία στη Β' κατηγορία της Βραζιλίας, έχοντας 5 συμμετοχές και 1 γκολ την πρώτη σεζόν, 18 συμμετοχές στη δεύτερη και - όντας βασικός και αναντικατάστατος - 32 συμμετοχές και 6 γκολ την τρίτη σεζόν. Απ'το... πουθενά τότε εμφανίζονται εκπρόσωποι της Ιαπωνικής Κασίβα Ρεϊσόλ και με μια πολύ συμφέρουσα πρόταση, δελεάζουν τον Ντούντου ο οποίος μεταναστεύει στην άλλη άκρη του κόσμου.

Στην Ιαπωνία δεν έμεινε πολύ... Στην Κασίβα έμεινε μόλις ένα εξάμηνο, στο οποίο πάντως πρόλαβε να αγωνιστεί σε 11 παιχνίδια πετυχαίνοντας και 2 γκολ. Απ'τη Βραζιλία στην Ιαπωνία η διαφορά της κουλτούρας και του τρόπου ζωής ήταν... η ημέρα με τη νύχτα και ο 19χρονος Ντούντου φεύγει απ'την Ιαπωνία για να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη. Επόμενος προορισμός του, η Γαλλία. Εκεί βρήκε συμβόλαιο με τη Ρεν, όπου έμεινε μόλις μία σεζόν (2004-2005) έχοντας 15 συμμετοχές και 1 γκολ. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας όμως είχε παρακολουθήσει την πορεία του Ντούντου στη Γαλλία και του πρόσφερε συμβόλαιο που ούτε ο ίδιος, ούτε η Ρεν μπορούσαν να αρνηθούν.

Στη Ρωσία ο Ντούντου βρήκε την "Ιθάκη" του. Έμεινε μια τριετία στη Ρωσία, έκανε 72 συμμετοχές και πέτυχε 7 γκολ με τα χρώματα της ΤΣΣΚΑ, με την οποία έχει αναδειχτεί δύο φορές πρωταθλητής (2005, 2006), άλλη μια κυπελλούχος (2006) ενώ έχει κατακτήσει και 2 φορές το Super Cup Ρωσίας (2006, 2007). Ο Βραζιλιάνος έχει ύψος 1,86 μ. και αγωνίζεται στη θέση του κεντρικού μέσου, όπου μπορεί με ευχέρεια να καλύψει τόσο το ρόλο του μεσοεπιθετικού, όσο και του αμυντικού χαφ. Δεν είναι πάντως ο καθαρόαιμος "σκύλος" αμυντικός χαφ, αλλά μπορεί να κυκλοφορήσει σωστά τη μπάλα και να δημιουργήσει παιχνίδι. Κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ανδρών της Βραζιλίας το 2003, για το FIFA Confederations Cup όπου δεν αγωνίστηκε. Είχε όμως 7 συμμετοχές και 4 γκολ (πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης) στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων του 2003 που κατέκτησε η Βραζιλία, ενώ χρίστηκε διεθνής με την εθνική ανδρών το 2004, έχοντας 4 συμμετοχές στο Κόπα Αμέρικα της ίδιας χρονιάς που κατέκτησε η Βραζιλία. Είναι 12 φορές διεθνής με την εθνική ανδρών.

Το όνομα του Ντούντου πρωτοακούστηκε για τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2007, πριν ο Κόκκαλης "ξηλώσει" το μοντέλο προπονητή-μάνατζερ (Λεμονής) και προχωρήσει στο μοντέλο με διευθύνοντα σύμβουλο και τεχνικό διευθυντή : Τότε, ο Ολυμπιακός βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με την ΤΣΣΚΑ, αλλά οι Ρώσοι δε τον έδιναν με λιγότερα από 5 εκ. ευρώ, ενώ ο Ολυμπιακός προσέφερε μόλις τα μισά και η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ, αν και ο παίκτης το επιθυμούσε. Τον Απρίλιο του 2008 είχε τεθεί θέμα μεταγραφής του στην Έβερτον, όταν ο προπονητής των Άγγλων Ντέϊβιντ Μόγιες τον είχε παρακολουθήσει δια ζώσης και εισηγήθηκε την απόκτηση του, αλλά οι απαιτήσεις της ΤΣΣΚΑ απέτρεψαν το ενδεχόμενο μεταγραφής. Η ΤΣΣΚΑ του έκανε πρόταση να ανανεώσουν το συμβόλαιό τους που λήγει το καλοκαίρι του 2009, ο παίκτης όμως δεν τη δέχτηκε καθώς επιθυμούσε να φύγει απ'τη Μόσχα. Ο Ολυμπιακός αυτή τη φορά επανήλθε στο προσκήνιο, έδωσε κάτι παραπάνω απ'τα 5 εκ. ευρώ που ζητούσαν οι Ρώσοι, (έδωσε άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ), έδωσε και τα χρήματα που ζητούσε ο παίκτης και ο 25χρονος μέσος κατηφόρισε στο λιμάνι, για να ενισχύσει τη μεσαία γραμμή του Θρύλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: