1 Ιουν 2008

Diogo Luis Santo (Brazil, 2008-...)

ΝΤΙΟΓΟ ΛΟΥΙΣ ΣΑΝΤΟ (2008-...)

Η πιο ακριβή μεταγραφή στην μέχρι το 2008 ιστορία του Ολυμπιακού είναι αυτή του Ντιόγο Λουΐς Σάντο. Γεννηθείς στις 26/05/1987 στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας, ο ύψους 1.82 Ντιόγο ξεκίνησε το ποδόσφαιρο απ'τις ακαδημίες της Ατλέτικο Μινέϊρο. Το 2005 αποκτήθηκε απ'την Πορτουγκέζα, η οποία είχε υποβιβαστεί από το 2002 στη Β' κατηγορία της Βραζιλίας (αν θυμάστε, εκείνο το καλοκαίρι τους είχε φέρει ο Ολυμπιακός του Λεμονή για φιλικό στο ΟΑΚΑ, στο οποίο οι Βραζιλιάνοι κέρδισαν με 2-3) και προσπαθούσε να κάνει ανανέωση ώστε να διεκδικήσει την άνοδο της. Ο 18χρονος Ντιόγο έδειχνε στοιχεία ταλαντούχου επιθετικού, αλλά το 2007 ηγήθηκε της προσπάθειας της Πορτουγκέζα για την (επ)άνοδο της στη μεγάλη κατηγορία : Άρχισε να φορτώνει τα αντίπαλα δίχτυα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγαλύτερων συλλόγων της χώρας.

Την πρώτη κίνηση πάντως για την απόκτηση του την έκανε η Άρσεναλ, που είχε ενδιαφερθεί για την απόκτηση του απ'το 2006. Οι πρώτες δύο προτάσεις που έκανε απορρίφθηκαν ασυζητητί ως "οικονομικά ασύμφορες". Οι εμφανίσεις του το 2007 ανάγκασαν την Άρσεναλ να επανέλθει με σούπερ πρόταση ύψους 9.000.000 ευρώ, η οποία όμως και πάλι απορρίφθηκε! Ο Ντιόγο τελείωσε τη σεζόν με 24 συμμετοχές και 18 γκολ, οδηγώντας την Πορτουγκέζα μετά από μια πενταετία στη μεγάλη κατηγορία και ξεσηκώνοντας τις ορδές των... μνηστήρων που ερίζουν για τη μεταγραφή του. Παρά το επίμονο φλέρτ όμως, οι απαιτήσεις του προέδρου της Πορτουγκέζα, Μανουέλ ντα Λούπα φρέναραν τη μεταγραφή. Με τον τύπο της Βραζιλίας - αλλά και της Ευρώπης - να σιγοντάρει πως "ο Ντιόγο είναι ο νέος Πάτο", ο ντα Λούπα διεμήνυσε πως τον πουλάει μόνο με μια πρόταση ύψους 20 εκ. ευρώ, ενώ είπε επίσης πως απέρριψε πρόταση από Ιταλικό σύλλογο, ύψους 12 εκ. ευρώ!

Με το πρωτάθλημα Βραζιλίας να έχει ξεκινήσει, ο Ολυμπιακός που βρίσκεται στη δίνη του... κραξίματος αφού οι μεταγραφές καθυστέρησαν υπερβολικά, αλλά και γιατί από κακό προγραμματισμό είχε μείνει μόνο με τους Ντάρκο Κοβάτσεβιτς - Κώστα Μήτρογλου στην επίθεση κάνει την κίνηση του για τον Ντιόγο : 7 εκ. ευρώ για το 70% των δικαιωμάτων του, ενώ τα βρίσκει και με τον παίκτη που μάλιστα δηλώνει πως επιθυμεί να μεταγραφεί στον Ολυμπιακό. Η πρόταση απορρίπτεται αλλά ο Ολυμπιακός είναι αποφασισμένος και σταδιακά ανεβαίνει στα περίπου 10 εκ. ευρώ, για το 70% των δικαιωμάτων του παίκτη, ο οποίος διαμηνύει οτι αν δε τον αφήσουν να πάει στον Ολυμπιακό θα σταματήσει το ποδόσφαιρο ! Στις 04/08/2008 μάλιστα, ο Ντιόγο είχε κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του, όταν μετά την ήττα της Πορτουγκέζα απ'τη Γκοΐας, τσακώνεται άγρια με τον Ντα Λούπα και φεύγει από το ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η αποστολή της ομάδας χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν, χοντραίνοντας το παιχνίδι. Ακολούθησαν μοναδικές... στιγμές, με την Πορτουγκέζα να λέει πως "χαλάει η μεταγραφή", τον παίκτη να αρνείται οτι έχει μιλήσει ποτέ με τον Ολυμπιακό και τελικά στις 19/08/2008 να έρχεται στην Ελλάδα και να υπογράφει πενταετές συμβόλαιο! Η μεγάλη μεταγραφή κλείνει λοιπόν και ο Ντιόγο κατηφορίζει στο μεγάλο λιμάνι για να φορτώσει με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα.

Οι αναφορές από τη Βραζιλία θέλουν τον Ντιόγο ως έναν επιδέξιο επιθετικό ο οποίος είναι σε θέση να δημιουργήσει και να τελειώσει ευκαιρίες για γκολ, γνωρίζοντας πότε χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τη δύναμη ή την τεχνική. Οι πιο τολμηροί τον συγκρίνουν με τον μεγάλο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ. Έχει εξαιρετικό κοντρολ της μπάλας και εξαιρετική δυνατότητα δημιουργίας χώρων. Στα ατού του οτι χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο πόδια, ενώ και στον αέρα είναι... θανατηφόρος. Ο πρόεδρος της Πορτουγκέζα είχε δηλώσει οτι ο Ντιόγο είναι καλύτερος απ'τον "πολύ" Αλεσάντρε Πάτο της Μίλαν, ενώ συμπλήρωσε πως ο Ντιόγο έχει δείξει μόνο το 50% της ικανότητάς του, λόγω κάποιων τραυματισμών που είχε. Η συνέχεια επί του γηπέδου...

Ο Ντιόγο έχει αγωνιστεί με όλες τις εθνικές ομάδες (πλην της ανδρών - ως τώρα βέβαια) της Βραζιλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: