ΝΤΑΡΚΟ ΚΟΒΑΤΣΕΒΙΤΣ (2007-2009)
Ο Ντάρκο Κοβάτσεβιτς γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1973 στο Κόβιν της Σερβίας, της πάλαι ποτέ ενωμένης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Το ξεκίνημα της καριέρας του τον βρήκε να φοράει τη φανέλα της Προλετέρ του Ζρένιανιν, σε ηλικία 19 ετών και στη διετία που έμεινε εκεί "έβγαλε τα μάτια" στους scouts των "μεγάλων" του πρωταθλήματος της Σερβίας : 22 συμμετοχές, 15 γκολ την πρώτη του σεζόν (1992-1993) και άλλα 22 γκολ σε 29 συμμετοχές τη δεύτερη! Ο Ερυθρός Αστέρας κινήθηκε γρηγορότερα απ'όλους και με μεγάλο του το "όνομα" της ομάδας, που πριν μια τριετία άλλωστε είχε κάνει το "μπαμ" στην Ευρώπη με την κατάκτηση του κυπέλλου Πρωταθλητριών, εξασφάλισε την υπογραφή του Κοβάτσεβιτς.
Ο κόσμος έβλεπε στο πρόσωπο του Ντάρκο Κοβάτσεβιτς έναν εξελίξιμο επιθετικό, αλλά υπήρχαν αμφιβολίες για το αν θα κατάφερνε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού. Ο ίδιος ο Κοβάτσεβιτς βρήκε θέση βασικού στη ομάδα αμέσως, μιας και είχε ληφθεί η απόφαση για ανανέωση της ομάδας - άλλωστε τα μεγάλα αστέρια της ομάδας μετά το Ευρωπαϊκό τρόπαιο άρχισαν σιγά σιγά να φεύγουν, ενώ με το που ξέσπασε η κρίση στην χώρα έφυγαν άρον άρον και οι υπόλοιποι. Στην ομάδα υπήρχαν αρκετοί ταλαντούχοι παίκτες, ίσως η τελευταία "καλή" φουρνιά του Αστέρα όπως αποδείχθηκε απ'τη μετέπειτα εξέλιξη των παικτών αυτών :
* Ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς που το 1998 πήγε στην Λάτσιο και στη συνέχεια στην Ίντερ.
* Ο Πέριτσα Ογκνιένοβιτς που το 1999 πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης και στη συνέχεια στην Καϊζερσλάουτερν, πριν η καριέρα του πάρει την κατιούσα και καταλήξει στον Εργοτέλη το 2006.
* Ο Ντέγιαν Πέτκοβιτς που το 1995 πήγε επίσης στη Ρεάλ Μαδρίτης και στη συνέχεια πέρασε από τη Σεβίλλη και τη Ρασίνγκ Σανταντέρ, πριν γίνει "πρώτη μούρη" στη... Βραζιλία, έχοντας φορέσει τη φανέλα των Βιτόρια, Φλαμένγκο, Βάσκο Ντα Γκάμα, Φλουμινένσε, Γκόϊας, Σάντος, Ατλέτικο Μινέϊρο ενώ είχε και τρείς "ξεπέτες" σε Ιταλία (Βενέτσια, 1999-00), Κίνα (Σανγκάϊ Σένουα, 2003) και Σαουδική Αραβία (Αλ Ιτιχάντ, 2004-05).
* Ο Ντέγιαν Στεφάνοβιτς που το 1995 πήγε στην Σέφιλντ Γουέντστνεϊ και στη συνέχεια φόρεσε τη φανέλα των (Περούτζια, ΟΦΚ Βελιγραδίου, Φίτεσε, Πόρτσμουθ, Φούλαμ και Νόργουϊτς).
Τους προαναφερθέντες που ξεχώριζαν σαν τη μύγα μες στο γάλα πλαισίωναν οι επίσης ταλαντούχοι Μάρκο Πέροβιτς, Γκόραν Τζόροβιτς, Μίτκο Στοϊκόβσκι (ο οποίος το 1995 αποτέλεσε και μετεγγραφικό στόχο του Ολυμπιακού, αλλά κατέληξε στην Ισπανική Ρεάλ Οβιέδο) και φυσικά, ο νεοαποκτηθείς Ντάρκο Κοβάτσεβιτς. Συμπαίκτες του τότε ήταν και οι μετέπειτα γνωστοί στο Ελληνικό κοινό Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, Αλεξάνταρ Κρίστιτς, Νεμπόϊσα Κρουπνίκοβιτς και Ζόραν Ρίζνιτς.
Στην πρώτη του σεζόν στον Αστέρα, ο Κοβάτσεβιτς απέδειξε πως οι ισχυρισμοί οτι "ίσως δε μπορέσει" ήταν αστείοι, καθώς σκόραρε όπου, όποτε και με όποιον έπαιζε αντίπαλο! 24 γκολ σε 31 συμμετοχές "με την πρώτη", ενώ στους "τυχερούς" που ο Ντάρκο "μάτωσε" τα δίχτυα τους ήταν και ο Ολυμπιακός, καθώς αντιμετώπισε τον Ερυθρό Αστέρα σε φιλικό αγώνα που έληξε με 4-1 υπέρ του Αστέρα (Πέτκοβιτς, Πέροβιτς x2 και Κοβάτσεβιτς οι σκόρερς, ενώ το γκολ του Ολυμπιακού είχε πετύχει ο Γιώτης Τσαλουχίδης). Ως επιστέγασμα της εκπληκτικής του χρονιάς στον Αστέρα, δεν άργησε να έρθει ούτε η κλήση (και η πρώτη συμμετοχή) στην εθνική ομάδα αλλά και η πρόταση για τη μεταγραφή του. Το όνομα του Ντάρκο συνέχισε να συζητιέται και την επόμενη σεζόν, καθώς στις 16 συμμετοχές του πέτυχε 13 γκολ και έδειξε οτι το πρωτάθλημα της Σερβίας ήταν πλέον πολύ "λίγο" για το ταλέντο του, αναγκάζοντας τους Άγγλους της Σέφιλντ Γουέντσντεϊ να "σκάσουν" 2 εκ. λίρες προκειμένου να πείσουν τη διοίκηση του Αστέρα (που πάντως δε το ζόρισε και πολύ μιας και τα οικονομικά προβλήματα ήταν πολλά) να παραχωρήσει τον Κοβάτσεβιτς. Όπερ και εγένετο, το Δεκέμβριο του 1995 ο 22χρονος Κοβάτσεβιτς ταξίδευε απ'το Βελιγράδι με προορισμό το Σέφιλντ...
Αγγλία - Ισπανία μέσα σε ένα εξάμηνο...
Το ξεκίνημα του στην Αγγλία ήταν ελπιδοφόρο και όλα έδειχναν οτι το δυνατό του σημείο, ήτοι το παιχνίδι στον αέρα, θα ήταν το μεγάλο όπλο της Σέφιλντ στην προσπάθεια να ξεφύγει απ'τη συνήθη μετριότητα της. Μετά τη νίκη της Σέφιλντ επί της Μπόλτον με 4-2 - με τον Ντάρκο να πετυχαίνει δύο γκολ - ο τύπος της χώρας έσπευσε να τον... βαφτίσει ως "νέο Λες Φέρντιναντ". Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη όμως, καθώς ο Ντάρκο δεν βοήθησε την ομάδα αλλά δε βοηθήθηκε και απ'αυτήν. 4 γκολ συνολικά στις 16 συμμετοχές του και η Σέφιλντ σπεύδει να ξεφορτωθεί το "παλτό" καθώς θεωρήθηκε οτι ο Σέρβος είναι πολύ λίγος για έναν σύλλογο της Premier League (το 2007 η εφημερίδα "Times" του έδωσε την διόλου τιμητική 10η θέση στις 50 χειρότερες μεταγραφές στην ιστορία της Premier League).
Με καταρρακωμένο τη ηθικό απ'τη χλεύη συμπαικτών και αντιπάλων στην Αγγλία, ο Κοβάτσεβιτς σκέφτεται την επιστροφή στην πατρίδα του ώσπου έρχεται η πρόταση που έμελλε να τον αναστήσει : Η Ρεάλ Σοσιεδάδ του δίνει την ευκαιρία να παίξει στο Ισπανικό πρωτάθλημα, ενάντια σε μερικούς απ'τους καλύτερους Ευρωπαίους (και μη) ποδοσφαιριστές. Στην πρώτη του σεζόν είχε 40 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο με την Σοσιεδάδ και σημείωσε 8 γκολ, αλλά αυτή η σεζόν αποδείχθηκε οτι ήταν η σεζόν της... προσαρμογής : Το 1997-1998 και 1998-1999 ο Ντάρκο έγινε ο αγαπημένος της εξέδρας καθώς πέτυχε 17 και 16 γκολ αντίστοιχα, επίτευγμα μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς τόσο το μέγεθος της Σοσιεδάδ συγκριτικά π.χ. με Μπαρτσελόνα, Ρεάλ κλπ όσο και την πληθώρα σπουδαίων επιθετικών που αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Ισπανίας...
Ο Κοβάτσεβιτς έγινε και πάλι "μήλον της έριδος" για μεγαλύτερους της Σοσιεδάδ συλλόγους, αλλά η μεγάλη πρόταση ήρθε απ'την Ιταλία : Η Γιουβέντους εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση του. Η συμφωνία του παίκτη αλλά και της ομάδας του ήταν σχεδόν άμεση, με τον κόσμο της Σοσιεδάδ που είχε τον Ντάρκο ίνδαλμα να απογοητεύεται για την απώλεια του Σέρβου και να τα βάζει με τη διοίκηση της ομάδας. Το ποτάμι πλέον δε γύριζε πίσω και ο Ντάρκο χαιρέτησε τον κόσμο, φόρτωσε τις βαλίτσες του και αναχώρησε για Ιταλία...
The Italian era... και η επιστροφή στον παράδεισο του
Στην Ιταλία η κατάσταση ήταν περίεργη. Παρά το γεγονός οτι ο Κοβάτσεβιτς θεωρούταν εκ των βασικών στελεχών της ομάδας, αφού σπανίως δεν έπαιζε έστω και σαν αλλαγή, οι ιθύνοντες της Γιουβέντους θεωρούσαν οτι θα έπρεπε να είναι περισσότερο παραγωγικός στο πρωτάθλημα. Το παράδοξο ήταν πως στο κύπελλο Ιταλίας και στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις σκόραρε αρκετά συχνά, με τον Ολυμπιακό να το μαθαίνει από... πρώτο χέρι, αφού ο Ντάρκο σκόραρε και στα δύο παιχνίδια των ομάδων για τη φάση των "32" του κυπέλλου UEFA της σεζόν 1999-2000 (25/11/1999 στο ΟΑΚΑ, 1-3 υπέρ της Γιουβέντους με τον Κοβάτσεβιτς να κάνει το 1-2 και 07/12/1999 στην Ιταλία στο 1-2 υπέρ του Ολυμπιακού με τον Ντάρκο να ανοίγει το σκορ για τη Γιουβέντους μόλις στο 1'). Έπειτα από μια διετία στη Γιουβέντους και 11 γκολ στο πρωτάθλημα, οι Ιταλοί αποφάσισαν να τον πουλήσουν. Η σπουδαιότερη πρόταση ήρθε από την Ρέϊντζερς που φερόταν διατεθειμένη να προσφέρει πάνω από 10 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Τελικά ο Κοβάτσεβιτς κατέληξε στην Λάτσιο, μια απόφαση που αποδείχθηκε πέρα ως πέρα λάθος...
Στην ομάδα της Ρώμης τα πράγματα ήταν χειρότερα για τον Ντάρκο καθώς δεν έβρισκε θέση στην 11άδα αλλά και ο προπονητής του δεν έδειχνε να τον υπολογίζει. Αποτέλεσμα; Μετά από μόλις ένα τετράμηνο στην ομάδα, οι μεν έψαχναν τρόπο να τον ξεφορτωθούν, ο δε τρόπο να... αρριβάρει. Η λύση ήρθε απ'την Ισπανία. Μόλις ο Κοβάτσεβιτς άκουσε το όνομα "Ρεάλ Σοσιεδάδ" δεν το συζήτησε δεύτερη φορά : Η συμφωνία έκλεισε σε χρόνο ντε-τε και ο Σέρβος πήρε το αεροπλάνο και το χειμώνα του 2001 επέστρεψε στον χώρο που λατρεύτηκε και έμελλε να λατρεύεται για τα επόμενα 6 χρόνια. Ο Ντάρκο παρέμεινε στην Ισπανία μέχρι το καλοκαίρι του 2007, όταν και έμεινε ελεύθερος απ'τη Σοσιεδάδ καθώς η ομάδα υποβιβάστηκε στην Β' κατηγορία. Με τη φανέλα της Σοσιεδάδ είχε 163 συμμετοχές και 51 γκολ στην εξαετία αυτή, με καλύτερη όλων τη σεζόν 2002-2003 υπό τις οδηγίες του Ρεϊνάλντ Ντενουΐ (που έμελλε να γίνει... σίριαλ για τον πάγκο του Ολυμπιακού, δυό χρόνια αργότερα) όταν και ο Ντάρκο πέτυχε 20 γκολ σε 36 συμμετοχές με την Σοσιεδάδ να κερδίζει το εισητήριο για το Champions League. Το δίδυμο Κοβάτσεβιτς - Νιχάτ χαρακτηρίστηκε απ'τον εγχώριο τύπο ως "το πιο φονικό δίδυμο της Primera Division" και τη σεζόν εκείνη δικαίωσαν στο έπακρο το χαρακτηρισμό, αφού πέτυχαν 43 γκολ μαζί! Ο Κοβάτσεβιτς πάλι συναντήθηκε για 3η φορά στην καριέρα του με τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Champions League και για άλλη μια φορά μας πλήγωσε... 17/09/2003 στο "Ανοέτα" και στο 80ό λεπτό ο Ντάρκο με πέναλτι θα σκοράρει και θα γράψει το τελικό 1-0 για τη Σοσιεδάδ.
Καλοκαίρι του 2007 λοιπόν, ο Κοβάτσεβιτς παρά το δέσιμο που είχε με την ομάδα του Σαν Σεμπαστιάν, δεν είχε σκοπό να την ακολουθήσει στη Segunda Division και θα αποδεσμευτεί. Κάπου εκεί έρχεται ο Ίλια Ίβιτς, που τον προτείνει στον Σωκράτη Κόκκαλη ως μια έξτρα - και φτηνή - λύση για την επίθεση της ομάδας, αφού ο Μιχάλης Κωνσταντίνου ήταν συνεχώς τραυματίας και ο νεοαποκτηθείς νεαρός Μήτρογλου δεν είχε έρθει με την προοπτική του "εντεκαδάτου". Ο προπονητής της ομάδας, Τάκης Λεμονής αν και δυστρόπησε καθώς προτιμούσε κάτι καλύτερο για την επίθεση της ομάδας (είχε ζητήσει επανειλημμένως τον Κλαούντιο Πιζάρο απ'το Μπάγερν και το Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο απ'τον ΠΑΟΚ), τελικά συμφώνησε και με την προτροπή του Ίβιτς που είχε πεί οτι βάζει το χέρι του στη φωτιά, καθώς θεωρούσε οτι ο Κοβάτσεβιτς στην Ελλάδα μπορεί να βάλει 20 γκολ, ο Σέρβος στράϊκερ πιάνει λιμάνι.
Ο Ντάρκο στον Ολυμπιακό
Καλοκαίρι του 2007 λοιπόν και η ΠΑΕ ανακοινώνει την απόκτηση του Σέρβου επιθετικού. Παρά το γεγονός οτι όλοι αναγνώριζαν την αξία του, τα σχόλια δεν ήταν και τα πλέον θετικά : "Γέρος", "τελειωμένος", "μίζα του Ίβιτς", "επιστροφή στη λιτότητα" ήταν τα πιο... κόσμια που ακούστηκαν. Φυσικά οι περισσότεροι γέλασαν όταν ο Ίβιτς έκανε τη δήλωση περί "20 γκολ στο πρωτάθλημα" : Εδώ το αμφισβητούσαν καλά καλά αυτοί που τον θεωρούσαν καλή μεταγραφή...
Ο Τάκης Λεμονής έχει κάνει ξεκάθαρη την προτίμηση του στο 4-5-1 με επιθετική αιχμή τον ταχύτατο Λούα Λούα, καθώς ο Αφρικανός "τον βόλευε" στο παιχνίδι των αντεπιθέσεων σε αντίθεση με τον Κοβάτσεβιτς που ήταν "βαρύ σκαρί". Ο Σέρβος στην αρχή έμπαινε σαν αλλαγή του Λούα Λούα ή χρησιμοποιούταν για λίγο ως παρτενέρ του. Στο μοναδικό παιχνίδι που ο Λεμονής δοκίμασε το 4-4-2 (με τον ΟΦΗ στο Καραϊσκάκη για τη 2η αγωνιστική) και ο Σέρβος έπαιξε απ'την αρχή, στις 23/09/2007 "άνοιξε το λογαριασμό του" και πέτυχε τα πρώτα του δύο γκολ στην Ελλάδα στο εμφατικό 6-2 επί των Κρητικών. Λίγες ημέρες αργότερα ο Σέρβος κάνει το θαύμα του : Ο Ολυμπιακός παίζει στη Βρέμη με τη Βέρντερ και μέχρι το 71' δείχνει ανίκανος να απειλήσει τους Γερμανούς, που προηγούνται με 1-0 απ'το 32ο λεπτό. Ο Κοβάτσεβιτς περνάει στο 72ο λεπτό στη θέση του Λουτσιάνο Γκαλέτι και στο 73ο λεπτό από δικό του σουτ, ο Ιεροκλής Στολτίδης παίρνει το ριμπάουντ και ισοφαρίζει το ματς. Ο Ολυμπιακός θα πετύχει και 2ο γκολ με τον Πατσατζόγλου και ο Κοβάτσεβιτς θα πετύχει στο 87' το... τρίτο και μακρύτερο, στο μεγάλο 1-3 επί των Γερμανών που ήταν και το πρώτο "διπλό" του Ολυμπιακού στο Champions League στη φάση των ομίλων από καταβολής του θεσμού. Απο τότε φυσικά ο Κοβάτσεβιτς έβγαινε μόνο για να πάρει ανάσες...
Ο Κοβάτσεβιτς ήταν σε εκπληκτική φόρμα. Στις επόμενες 4 αγωνιστικές για το πρωτάθλημα (4η, 5η, 6η και 7η) "γράφει" από ένα γκολ σε Απόλλωνα Καλαμαριάς - Πανιώνιο - Εργοτέλη και ΠΑΟΚ. Ακολούθησε άλλο ένα γκολ την 9η αγωνιστική ενάντια στη Βέροια και στις 28/11/2007 ο Ντάρκο πρωταγωνιστεί στο έργο "Η άλωση της Ρώμης", καθώς στο 64ο λεπτό πέτυχε το 2ο γκολ του Ολυμπιακού και χάρισε το δεύτερο σερί διπλό στον Ολυμπιακό (1-2).
Στην Ελλάδα είχε σειρά ο Ατρόμητος και ο Λεβαδειακός να νιώσουν τα φαρμακερά βέλη του Ντάρκο, ενώ στις 11/12/2007 ο μεγάλος Σέρβος σφραγίζει την πρόκριση του Ολυμπιακού στην επόμενη φάση, πετυχαίνοντας το 2ο γκολ του Ολυμπιακού στο 3-0 επί της Βέρντερ στο Καραϊσκάκη.
Λίγες ημέρες αργότερα ο Ντάρκο επιβεβαίωσε την είσοδο του στο πάνθεων των ηρώων των οπαδών του Θρύλου, όταν με την κεφαλιά "σήμα κατατεθέν του" στις 16/12/2007 από σέντρα του Βασίλη Τοροσίδη "καρφώνει" την ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός κερδίζει με 1-0. Ο πρώτος γύρος θα ολοκληρωθεί με άλλα τρία γκολ για τον Σέρβο, ένα επί της Ξάνθης (2-1) και δύο επί του Ηρακλή (1-2), σε έναν αγώνα "προσωπική ανατροπή" του Ντάρκο.
Παρά το γεγονός οτι ο Ντάρκο "έσταζε" τα γκολάκια το ένα μετά το άλλο, ο Ολυμπιακός μετά τον αγώνα με τη Βέρντερ έδειχνε να έχει "κλατάρει". Οι τραυματισμοί έρχονταν ο ένας μετά τον άλλον, ήρθε και η άθλια εμφάνιση και η παραλίγο ήττα απ'τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη (1-1) για την 16η αγωνιστική και το κλίμα άρχισε να βαραίνει. Ευχάριστο διάλειμμα ήταν το ξέσπασμα της ομάδας επί του Παναθηναϊκού - για τη φάση των "16" του κυπέλλου - στις 16/01/2008 με τον Ντάρκο να πετυχαίνει το 3ο απ'τα 4 γκολ που έβαλε η ομάδα (4-0). Αυτό ήταν και το τελευταίο καλό παιχνίδι της ομάδας που "έσκασε" (απ'την ελλιπή προετοιμασία, όπως έλεγαν και οι ίδιοι οι παίκτες στη συνέχεια) και κάθε αγώνας γινόταν ντέρμπι. Ο Ντάρκο έδειχνε σκασμένος και με τον Λούα Λούα να βγαίνει "off" και αυτός με θλάση, έμεινε μόνος του στην επίθεση να "τραβάει κουπί". Ο Σέρβος "καθάρισε" παρά την κούραση του τον Πανιώνιο (0-4 με 2 γκολ του Ντάρκο) και ξελάσπωσε τον Ολυμπιακό πετυχαίνοντας το γκολ της ισοφάρισης στην Τούμπα, με τον ΠΑΟΚ να'χει προηγηθεί απ'το 2ο λεπτό (1-1).
Ακολούθησε η απόλυση Λεμονή και η αντικατάσταση του με τον μέχρι πρότινος βοηθό του, Χοσέ Σεγούρα. Ο Κοβάτσεβιτς "καλωσορίζει" τον Σεγούρα με ένα γκολ στη Λιβαδειά στη νίκη με 1-3, αλλά την επόμενη αγωνιστική ακολούθησε η ντροπιαστική ήττα με 4-0 απ'την ΑΕΚ και η ομάδα έγινε και πάλι άνω κάτω. Ο Ντάρκο σίγησε στη συνέχεια του πρωταθλήματος, αλλά είχε ακόμα μερικά γκολ στο σακούλι : Στις 02/04/2008 και στις 16/04/2008 έβαλε από ένα γκολ σε κάθε ματς στο Θρασύβουλο στα ημιτελικά του κυπέλλου και η σεζόν τελικά έκλεισε θριαμβευτικά με τον Ολυμπιακό να παίρνει το νταμπλ, κερδίζοντας στον τελικό τον Άρη επί Θεσσαλονικώτικου εδάφους (Καυταντζόγλειο) με 2-0, με τον Ντάρκο να κλείνει ιδανικά τη χρονιά πετυχαίνοντας το 1-0 για την ομάδα του στο 33ο λεπτό.
Οι επίσημες υποχρεώσεις για τη νέα σεζόν βρίσκουν τον Ολυμπιακό με νέο προπονητή και ένα ρόστερ ελλιπές μεν, αλλά με κάποια ονόματα που προκαλούσαν ίλιγγο στους συνδιεκδικητές του τίτλου. Οι οπαδοί της ομάδας περίμεναν οτι ο Ντάρκο παρέα με τον νεοαποκτηθέντα Βραζιλιάνο Ντιόγο που έκλεινε "από στιγμή σε στιγμή" θα σμπαραλιάσουν κάθε άμυνα και θα κάνουν νέα ρεκόρ. Η πραγματικότητα όμως προσγειώνει ανώμαλα τους πάντες, καθώς έρχεται η ήττα-ντροπή στην Κύπρο απ'την Ανόρθωση με 3-0 (παρά την νίκη με 1-0 στο Καραϊσκάκη)και ο αποκλεισμός για πρώτη φορά έπειτα από... μια ζωή αδιάλειπτης παρουσίας της ομάδας στην κορυφαία Ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.
Το πρωτάθλημα ξεκίνησε και ο Ντάρκο δήλωσε "παρών" : Μπήκε για ένα τεταρτάκι στην πρεμιέρα με τον Αστέρα Τρίπολης στο Καραϊσκάκη και πρόλαβε να "γράψει" το γκολάκι του, πετυχαίνοντας το 3ο γκολ της ομάδας (3-1). Ο Ντάρκο το επανέλαβε την 3η αγωνιστική ενάντια στον Πανσερραϊκό (άνοιξε το σκορ στο νικηφόρο 4-1) και στις 02/10/2008 πρόσθεσε άλλα δύο γκολ στον Ευρωπαϊκό λογαριασμό του, σκοράροντας το 4ο και το 5ο γκολ του Ολυμπιακού στο επιβλητικό 5-0 επί της Δανέζικης Νόρντζελαντ.
Ο καιρός περνούσε και ο Κοβάτσεβιτς έδειχνε να δυστροπεί που δεν χρησιμοποιούταν τόσο συχνά όσο πέρυσι. Αφ'ενός η αλλαγή στο στυλ του Ολυμπιακού που είχε γίνει πολύ πιο γρήγορος σε σχέση με τον Ολυμπιακό της περασμένης σεζόν, αφ'ετέρου άλλος ένας χρόνος στην πλάτη του Σέρβου άσου τον έκαναν να μοιάζει μονίμως ένα κλικ πιο αργός απ'την υπόλοιπη ομάδα. Σε συνδυασμό με το γεγονός οτι ο νεοαποκτηθείς Βραζιλιάνος Ντιόγο έκανε "παπάδες" με το που ήρθε στη χώρα μας, η θέση του βασικού δεν ήταν πλέον δεδομένη για τον Ντάρκο. Υπήρχαν μάλιστα δημοσιεύματα που τον έφερναν σε μόνιμη διαμάχη για το χρόνο συμμετοχής του με τον προπονητή του, Ερνέστο Βαλβέρδε (κάτι πάντως που τόσο ο Βαλβέρδε όσο και ο Ντιόγο απέρριπταν κατηγορηματικά, λέγοντας πως "δεν υπάρχει θέμα". Στις 05/10/2008 έρχεται το ντέρμπι με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη. Ο Κοβάτσεβιτς μπαίνει στον αγώνα στο 62' και στο 63' ανοίγει το σκορ, πανηγυρίζοντας έξαλλα και ρίχνοντας... αβέρτα καντήλια προς τη μεριά του Βαλβέρδε.
Και οι δύο πάντως ξεκαθάρισαν οτι δεν υπάρχει θέμα μεταξύ τους και πως ο Ντάρκο αντέδρασε έτσι πάνω στην πίεση της στιγμής. Στις 29/10/2008 ο Κοβάτσεβιτς σφραγίζει την πρόκριση του Ολυμπιακού στο κύπελλο Ελλάδος επί του Διαγόρα Ρόδου με γκολ στο 84ο λεπτό και τρείς ημέρες αργότερα (02/11/2008) ανοίγει το δρόμο για τη νίκη στον Ολυμπιακό στα πλαίσια της 8ης αγωνιστικής. Το γκολ του αυτό, έμελλε να είναι και το τελευταίο γκολ όχι μόνο της εν Ελλάδι παρουσίας του, αλλά και της καριέρας του...
Το απόγευμα της Παρασκευής 09/01/2009 και ενώ ο Σέρβος στράϊκερ είχε συμπεριληφθεί στην αποστολή της ομάδας για τον αγώνα του Καραϊσκάκη με την Ξάνθη, έπειτα από τετ-α-τετ με τον προπονητή του, έμεινε εκτός αποστολής και αντικαταστάθηκε απ'τον Γιάννη Παπαδόπουλο. Πολλοί άρχισαν να μιλούν για κόντρα των δύο ανδρών, για τσακωμό, για έντονους διαλόγους κλπ κλπ. Η αλήθεια όμως απείχε χιλιόμετρα μακριά, εκεί που δεν έβαζε ο νούς κανενός. Τα δημοσιεύματα της επόμενης ημέρας που μιλούσαν για πρόβλημα υγείας αντιμετωπίστηκαν με μειδιάματα απ'τον κόσμο, που είχε συνηθίσει τακτικές "αχρηστοποίησης" παικτών που για τον "α" ή "β" λόγο δεν χρειαζόταν πια. Η ανακοίνωση της ΠΑΕ όμως έδειξε οτι τα πράγματα ήταν σοβαρά :
"Ο ποδοσφαιριστής της ομάδας μας Ντάρκο Κοβάσεβιτς, παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες, αυξημένη αρτηριακή πίεση, παρά την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε, και υποβλήθηκε σε λεπτομερή εργαστηριακό έλεγχο (στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι) από το ιατρικό επιτελείο της ομάδας. Από την αξονική στεφανιογραφία διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στον πρόσθιο κατιόντα και του συνεστήθη να υποβληθεί σε άμεσο στεφανιογραφικό έλεγχο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της εξέτασης και να υπάρξει περαιτέρω αντιμετώπιση. Ο Ντάρκο Κοβάτσεβιτς ζήτησε να μεταβεί στην Ισπανία, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις (στεφανιογραφία), πράγμα που έγινε δεκτό και ο ποδοσφαιριστής θα ταξιδέψει σήμερα το απόγευμα, συνοδευόμενος από τον καρδιολόγο της ομάδας, Πάνο Σταματόπουλο και τον Διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος, Κυριάκο Δουρέκα".
Ο Κοβάτσεβιτς όντως μετέβη στην πολυκλινική του Σαν Σεμπαστιάν, όπου πέρασε από τις απαραίτητες εξετάσεις και επιβεβαιώθηκε το εύρημα της αξονικής στεφανιογραφίας, κάτι που επέβαλλε να γίνει αγγειοπλαστική και η τοποθέτηση στεντ (μπαλονάκι). Η επέμβαση έγινε με επιτυχία και ο Ντάρκο θα μπορούσε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, αλλά με ρητή την ιατρική εντολή : "Ποδόσφαιρο τέλος". Ο ίδιος ο παίκτης είχε δηλώσει σοκαρισμένος, όταν έμαθε οτι η στένωση στις αρτηρίες του ήταν σε ποσοστό 90%, πράγμα που σημαίνει οτι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να καταρρεύσει στον αγωνιστικό χώρο. Η απόφαση ήταν μονόδρομος : Τέλος το ποδόσφαιρο. Ο Ντάρκο βρέθηκε για τελευταία φορά στις εξέδρες του Καραϊσκάκη στις 24/01/2009, στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον ΟΦΗ, όπου δακρυσμένος είδε τον κόσμο του Ολυμπιακού να τον αποθεώνει : "Ντάρκο, Ντάρκο"...
Εθνική ομάδα
Με την εθνική ομάδα της χώρας του σημείωσε 10 γκολ στις 55 συμμετοχές του στη δεκαετία που φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο (1994-2004), ενώ ήταν στην αποστολή της εθνικής τόσο στο Μουντιάλ του 1998 όσο και στο Ευρωπαϊκό κύπελλο το 2000.
Τα 31 γκολ του Ντάρκο με τη φανέλα του Ολυμπιακού
1) 23/09/2007 (2007-2008, 2η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΟΦΗ 6-2 (25' 3-1, 43' 5-1)
2) 03/10/2007 (2007-2008, 2η Αγωνιστική Ομίλου "32", Champions League) : ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-3 (87' 1-3)
3) 06/10/2007 (2007-2008, 4η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 1-0 (44' 1-0)
4) 20/10/2007 (2007-2008, 5η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 4-1 (64' 2-1)
5) 28/10/2007 (2007-2008, 6η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) : ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-3 (43' 2-2)
6) 03/11/2007 (2007-2008, 7η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 2-1 (65' 2-1)
7) 25/11/2007 (2007-2008, 9η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΒΕΡΟΙΑ 1-0 (36' 1-0)
8) 28/11/2007 (2007-2008, 5η Αγωνιστική Ομίλου "32", Champions League) ΛΑΤΣΙΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2 (64' 1-2)
9) 02/12/2007 (2007-2008, 10η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-3 (71' 0-3)
10) 08/12/2007 (2007-2008, 11η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 4-0 (35' 2-0)
11) 11/12/2007 (2007-2008, 6η Αγωνιστική Ομίλου "32", Champions League) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ 3-0 (70' 2-0)
12) 16/12/2007 (2007-2008, 12η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 1-0 (83' 1-0)
13) 29/12/2007 (2007-2008, 14η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - SKODA ΞΑΝΘΗ 2-1 (59' 2-1)
14) 05/01/2008 (2007-2008, 15η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2 (70' 1-1, 72' 1-2)
15) 16/01/2008 (2007-2008, Προκριματική Φάση "16", Κύπελλο Ελλάδος) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 4-0 (65' 3-0)
16) 10/02/2008 (2007-2008, 20η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-4 (5' 0-1, 53' 0-3)
17) 23/02/2008 (2007-2008, 22η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1 (21' 1-1)
18) 23/03/2008 (2007-2008, 26η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-3 (34' 1-3)
19) 02/04/2008 (2007-2008, Ημιτελική Φάση, 1ος Αγώνας, Κύπελλο Ελλάδος) ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3 (89' 2-3)
20) 16/04/2008 (2007-2008, Ημιτελική Φάση, 2ος Αγώνας, Κύπελλο Ελλάδος) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ 3-1 (14' 1-0)
21) 17/05/2008 (2007-2008, Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ 2-0 (33' 1-0)
22) 30/08/2008 (2008-2009, 1η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 3-1 (81' 3-1)
23) 21/09/2008 (2008-2009, 3η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 4-1 (23' 1-0)
24) 02/10/2008 (2008-2009, Προκριματικός Γύρος, 2ος αγώνας, Κύπελλο UEFA) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΝΟΡΝΤΖΕΛΑΝΤ 5-0 (72' 4-0, 80' 5-0)
25) 05/10/2008 (2008-2009, 5η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 2-0 (63' 1-0)
26) 29/10/2008 (2008-2009, Προκριματική Φάση "32", Κύπελλο Ελλάδος) : ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΡΟΔΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3 (84' 2-3)
27) 02/11/2008 (2008-2009, 8η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 2-0 (28' 1-0)
2) 03/10/2007 (2007-2008, 2η Αγωνιστική Ομίλου "32", Champions League) : ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-3 (87' 1-3)
3) 06/10/2007 (2007-2008, 4η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 1-0 (44' 1-0)
4) 20/10/2007 (2007-2008, 5η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 4-1 (64' 2-1)
5) 28/10/2007 (2007-2008, 6η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) : ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-3 (43' 2-2)
6) 03/11/2007 (2007-2008, 7η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 2-1 (65' 2-1)
7) 25/11/2007 (2007-2008, 9η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΒΕΡΟΙΑ 1-0 (36' 1-0)
8) 28/11/2007 (2007-2008, 5η Αγωνιστική Ομίλου "32", Champions League) ΛΑΤΣΙΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2 (64' 1-2)
9) 02/12/2007 (2007-2008, 10η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-3 (71' 0-3)
10) 08/12/2007 (2007-2008, 11η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 4-0 (35' 2-0)
11) 11/12/2007 (2007-2008, 6η Αγωνιστική Ομίλου "32", Champions League) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ 3-0 (70' 2-0)
12) 16/12/2007 (2007-2008, 12η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 1-0 (83' 1-0)
13) 29/12/2007 (2007-2008, 14η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - SKODA ΞΑΝΘΗ 2-1 (59' 2-1)
14) 05/01/2008 (2007-2008, 15η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2 (70' 1-1, 72' 1-2)
15) 16/01/2008 (2007-2008, Προκριματική Φάση "16", Κύπελλο Ελλάδος) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 4-0 (65' 3-0)
16) 10/02/2008 (2007-2008, 20η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-4 (5' 0-1, 53' 0-3)
17) 23/02/2008 (2007-2008, 22η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1 (21' 1-1)
18) 23/03/2008 (2007-2008, 26η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-3 (34' 1-3)
19) 02/04/2008 (2007-2008, Ημιτελική Φάση, 1ος Αγώνας, Κύπελλο Ελλάδος) ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3 (89' 2-3)
20) 16/04/2008 (2007-2008, Ημιτελική Φάση, 2ος Αγώνας, Κύπελλο Ελλάδος) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ 3-1 (14' 1-0)
21) 17/05/2008 (2007-2008, Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ 2-0 (33' 1-0)
22) 30/08/2008 (2008-2009, 1η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 3-1 (81' 3-1)
23) 21/09/2008 (2008-2009, 3η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 4-1 (23' 1-0)
24) 02/10/2008 (2008-2009, Προκριματικός Γύρος, 2ος αγώνας, Κύπελλο UEFA) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΝΟΡΝΤΖΕΛΑΝΤ 5-0 (72' 4-0, 80' 5-0)
25) 05/10/2008 (2008-2009, 5η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 2-0 (63' 1-0)
26) 29/10/2008 (2008-2009, Προκριματική Φάση "32", Κύπελλο Ελλάδος) : ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΡΟΔΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3 (84' 2-3)
27) 02/11/2008 (2008-2009, 8η Αγωνιστική, Πρωτάθλημα) : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 2-0 (28' 1-0)
61 συμμετοχές, 31 γκολ : 21 στο πρωτάθλημα, 4 στο κύπελλο και 6 στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πρωτάθλημα, κύπελλο και super cup σε μια σεζόν. Domo Arigato, Mr. Roboto. Σ'ευχαριστούμε Ντάρκο...