1 Οκτ 2007

Νίκος Αλέφαντος (1984, 1994, 2004)


Ο Νίκος Αλέφαντος είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά μια μεγάλη μορφή της προπονητικής, είτε το δεί κάποιος κυριολεκτικά είτε μεταφορικά. Προικισμένος με σπουδαίες τεχνικές γνώσεις, αλλά και έναν - επιεικώς - ιδιόρρυθμο χαρακτήρα, ο οποίος αποτέλεσε τροχοπέδη στην εξέλιξη του καθιστώντας τον "γραφικό", ευτύχησε να μαθητεύσει δίπλα στον μεγάλο Έρνστ Χάπελ ενώ ακόμα και σήμερα συνεχίζει με προσωπικά του έξοδα να ταξιδεύει στο εξωτερικό και να παρακολουθεί τη δουλειά των μεγάλων ξένων προπονητών : Χένες Βαϊσβάλερ, Έρνστ Χάπελ, Λουΐς Σέζαρ Μενότι, Μαρτσέλο Λίπι, Αρίγκο Σάκι, Κάρλο Αντσελότι είναι κάποια ενδεικτικά προπονητικά μεγέθη που δέχτηκαν το Νίκο Αλέφαντο σαν "μαθητή" τους.



Ο δύστροπος χαρακτήρας του όπως προλογίσαμε, ήταν ανασταλτικός παράγων στην καταξιωση του τόσο στη συνείδηση του κοινού όσο και στην "στενότερη" ποδοσφαιρική κοινότητα ως ένας μεγάλος Έλληνας προπονητής : Χαρακτηριστικό είναι οτι στα 30+ χρόνια της προπονητικής του καριέρας, έχει προπονήσει πάνω από 20 (!) ομάδες, χωρίς να στεριώσει όμως πουθενά, παρ'ότι καμμιά απ'τις ομάδες του δεν έπεσε ποτέ κατηγορία. Ο Αλέφαντος έχει κοουτσάρει απο ομάδες της ερασιτεχνικής κατηγορίας μέχρι ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό. Στην ιστορία θα μείνει για άλλους ως ένας στενόμυαλος λαϊκός τύπος που έκρυβε μέσα του μια προπονητική ιδιοφυΐα... για άλλους, ως γραφικός... για άλλους ως "Δον Κιχώτης", για άλλους απλά ως διασκεδαστής. Όπως και να'χει πάντως, ο Νίκος Αλέφαντος είναι σημείο αναφοράς. Άλλοτε για τις εκρήξεις του κι άλλοτε για τις απολαυστικές του αναλύσεις τακτικής με... κεφτέδες, μπύρες και οδοντογλυφίδες.

Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1939 στην Αθήνα και από το 1956 ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, αρχικά ως ποδοσφαιριστής και στη συνέχεια ως προπονητής. Η καριέρα του άρχισε από τον Αστέρα Εξαρχείων και συνεχίστηκε στον ΑΟ Χαλανδρίου, στον ΠΑΟ ΡΟΥΦ, στον Ολυμπιακό Πειραιώς, στον Ατρόμητο Πειραιώς, στον Ολυμπιακό Χαλκίδας, στον Παναιγιάλειο, στον Πανελευσιναικό και στο Βύζαντα.

Ως προπονητής έχει δουλέψει στις περισσότερες μεγάλες ελληνικές ομάδες, με αποκορύφωμα τον Ολυμπιακό, το 1984, το 1994 και το 2004 ενώ πέρασε και από την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο. Στην Α' Εθνική έχει δουλέψει και στους: ΟΦΗ, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δράμας, Κόρινθο, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Προοδευτική και Εθνικό Αστέρα ενώ δύο φορές, με τα Γιάννινα και τον Πιερικό, κέρδισε την άνοδο από τη δεύτερη κατηγορία.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι πως στα πρώτα του βήματα ως προπονητής, στο Ρουφ τη δεκαετία του 1970, συνέδεσε το όνομα του με την πορεία της ομάδας, που έχασε την άνοδο στην τελευταία αγωνιστική.

Ρεκόρ αποτελεί η παραμονή του στον πάγκο του Φωστήρα για μόλις τρεις ώρες, τον Σεπτέμβρη του 2002.

Τον Μάρτιο του 2004 αναλαμβάνει προπονητής του Ολυμπιακού, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 20 χρόνων: 1983-1984, 1993-1994, 2003-2004. Η συνέπεια κομήτη στο πέρασμα του απ'τον "ερυθρόλευκο" πάγκο αναδεικνύει τη... μεταφυσική διάσταση της σχέσης του με τον Ολυμπιακό. Το αξιοσημείωτο είναι πως και τις τρείς σεζόν που ο Αλέφαντος έκατσε στον πάγκο του Ολυμπιακού, ο αιώνιος αντίπαλος Παναθηναϊκός έκανε νταμπλ, ενώ ο Αλέφαντος με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό έχει μόλις μία ήττα, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 2004 ! Ο Αλέφαντος συνολικά σε 43 παιχνίδια που έχει καθήσει στον πάγκο του Ολυμπιακού έχει 27 νίκες, 9 ισοπαλίες και 7 ήττες. Αναλυτικά η πορεία του στον "ερυθρόλευκο" πάγκο :

1.12.1983 - 12.3.1984

27.1.1994 - 16.9.1994
19.3.2004 - 31.5.2004
Προπονητική Πορεία
Ως προπονητής, ο Αλέφαντος ξεκίνησε την καριέρα του στον Αστέρα Εξαρχείων (όπου στην πρεμιέρα του έχασε απ'τον Παρθενώνα με... 7-0) και συνέχισε στον ΠΑΟ ΡΟΥΦ στις αρχές της δεκαετίας του '70. Την τελευταία εικοσαετία είχε την εξής πορεία:

1983-84: Ολυμπιακός (3 μήνες)
1984-85: Πανιώνιος (7 μήνες), Εθνική Ενόπλων (6 μήνες)
1985-86: Ηρακλής (5 μήνες)
1986-87: ΑΕΚ (4 μήνες)
1987-88: Ηρακλής (2,5 μήνες)
1988-89: ΠΑΟΚ (3 μήνες)
1989-90: Δόξα Δράμας (7 μήνες), Απόλλων Καλαμαριάς (12 μέρες)
1990-91: Λάρισα (1 μήνα), Ιωνικός (1,5 μήνα)
1992-93: Ιωνικός (2 μήνες)
1993-94: Καλαμάτα (25 ημέρες), Ξάνθη (9 μέρες)
1994-95: Ολυμπιακός (8 μήνες)
1995-96: Πανιώνιος (2 μήνες)
1997-98: Καλαμαριά (2 μήνες), Λύκοι (13 μέρες), Εθνικός (15 ημέρες)
1998-99: Προοδευτική (9 μήνες)
1999-00: Παναχαϊκή (1,5 μήνα)
2001-01: Παναργειακός (40 ημέρες)
2001-02: Εθνικός Αστέρας (4,5 μήνες)
2002-03: Φωστήρας (3... ώρες)
2003-04: Ολυμπιακός (5 μήνες)


Ο Αλέφαντος και οι άλλοι προπονητές
Ο Αλέφαντος είναι πολύ αυστηρός κριτής των συναδέλφων του. Οι μοναδικοί προπονητές που παραδέχεται είναι ο μακαρίτης Ερνστ Χάπελ, ο Χένες Βαϊσβάϊλερ, ο Λουίς Σέζαρ Μενότι και απ'τους μεταγενέστερους ο Αλμπέρτο Τζακερόνι. Όλοι οι υπόλοιποι είναι υπο κρίσιν και η κρίση του για τις τακτικές και τις ικανότητες τους είναι έξω απ'τα δόντια :

* "Εγώ και ο Χάπελ κάναμε το 3-5-2" (διεκδικούσε χωρίς αντίπαλο απ'το 1983 τον τίτλο της best ever Αλεφάντειου ρήσης, μέχρι που σχεδόν 20 χρόνια μετά είπε το "Γιατί δε βγαίνει ο κύριος Δούρος στο τηλέφωνο;").

* "Είχα πάει ρε στη Μίλαν, στην προετοιμασία του... Τζακερόνη. Είναι φίλος μου ο Τζακερόνης, να το ξέρεις. Τρελάθηκα. Τους πλακώνει στην προπόνηση ο Τζακερόνης και τους αλλάζει τον αδόξαστο".

* "Ήμουνα πάλι στη Μίλαν με τον... Αντσελότη. Να τρελλαίνεσαι, δε παίζονται οι άνθρωποι. Εχουν έναν κομπιούτερ για τον κάθε παίκτη. Και τον παρακολουθούν. Εργομετρικά, αίματα, καρδιές, όλα. Πως να μη κάνει μετά ομαδάρα ο Αντσελότης;".

* "Εχω πάει στο εξωτερικό για να παρακολουθήσω σεμινάρια. Ποιος άλλος πάει από τους πρωτοκλασάτους προπονητές; Κανείς. Μόνο ο Αναστόπουλος. Οι άλλοι δεν πάνε ούτε μέχρι τα Πατήσια".

* "Ποιός είναι ο Κέσλερ; Ο διακοσιοστός προπονητής στην Ευρώπη. Έχει τον Ορφανό έξω δυό μήνες και τον βάζει στο 89' επειδή είναι λέει ψηλός και μπορεί να πάρει την κεφαλιά στο κόρνερ. Ρε μπαγάσα, αυτά δε τα λένε ούτε στους Ζουλού".

"Ποιός έιναι ο Μπράμς; Ένας απατεώνας Βέλγος που τον πήρε ο Πανιώνιος".

* "Ο Ρεχάγκελ έπαιξε πάρα πολύ καλά στο Ευρωπαϊκό και με το 5-3-2 κατάφερε να εξουδετερώσει τους αντιπάλους και να πάρει το κύπελλο. Από την στιγμή που πήρε το Ευρωπαϊκό άλλαξε το 5-3-2 σε 4-3-3 θα κυνηγάει τις νίκες με το δίκανο."

* "Η ξεφτίλα της Εθνικής και του Ρεχάγκελ πρέπει να γίνει μάθημα στις ελληνικές ομάδες που θα παίξουν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Να στείλει μήνυμα. Που πας έτσι ρε Ρεχάγκελ; Που πας με Αντζα και Δέλλα παροπλισμένο τους τελευταίους μήνες, με ζώνη και στην ευθεία με αυτούς τους δύο; Πως να μην κάνει πάρτι η Αγγλία; Πως να μη σου ρίξει 4 γκολ στο ημίχρονο; Γελάει ο κόσμος... Ο Ρεχάγκελ το έχει χάσει το παιχνίδι εδώ και δύο χρόνια. Από τότε που έγινε το θαύμα και πήραμε το Euro, έχει βαλθεί να μας τρελάνει. Του έβγαζα το καπέλο τότε για το 5-3-2, αλλά έπειτα λες και ξεκούτιανε, λες και κάθισε στο νέο του συμβόλαιο και στη δόξα. Λες και τον χτύπησε η αλαζονεία της επιτυχίας και απέκτησε τρομερές εμμονές. Λες και το έριξε στις δημόσιες σχέσεις. Συνέχεια τους ίδιους παίκτες, εμμονή σε παίκτες που δεν παίζουν καν στις ομάδες τους! Και το κυριότερο, άφησε το 5-3-2 και το γύρισε σε ζώνη στην ευθεία με παίκτες βαρείς που δεν στρίβουνε στρο κέντρο της άμυνας! Και με τον Ζαγοράκη αμυντικό χαφ! Ακόμα με τον Ζαγοράκη; Μέχρι πότε; Πόσο ακόμα θα βλέπουμε στην Εθνική παίκτες που παίζουνε τιμής ένεκεν;"

* "Ο θάνατος του Ρεχάγκελ ήταν που εγκατέλειψε την τακτική που έπαιζε στο Euro. Θέλησε να το παίξει μοντέρνος; Τι ωραία έβαζε στην Πορτογαλία 3 στο κέντρο της άμυνας και έδενε την άμυνά του. Ο Σκολάρι έπαιξε έτσι στο Μουντιάλ του 2002 και το πήρε. Αντίθετα ο Παρέιρα το άλλαξε και διασύρθηκε η Βραζιλία. Γκολ δεν τρώγαμε στο Euro. Εβαζε γρήγορους στο κέντρο της άμυνας. Εβαζε τον Καψή, έφερνε μέχρι και τον Σεϊταρίδη πάνω στον Ανρι. Δεν πήρε μάθημα από αυτά που έπαθε μετά στα προκριματικά για το Μουντιάλ που αποκλειστήκαμε; Που πας στην Αγγλία με Αντζα και Δέλλα στην ευθεία; Δεν είδες την Ιταλία με τον Καναβάρο πίσω, γρήγορο σκυλί, να καθαρίζει;"

* "Ποιός είσαι εσύ κύριε Κουσουλάκη, τι έχεις κάνει μετά τη μπάλα; Έκανες τον προπονητή στην Τριανδρία και γέλαγε ο κόσμος. Δε σε θέλουμε στη μπάλα".

* "Ποιός Ντουμιτρίου; Ένας απατεώνας Ρουμάνος είναι...".

* "Πάει ο Κωστίκος προπονητής στον Πιερικό... Με τι πτυχία, τι γνώσεις; Εγώ έχω πάει όλους τους προπονητές του κόσμου, στο Χάπελ, στο Βαϊσβάλερ".

* "Που πας ρε Κωστέα-Γείτονα με τις ζώνες-νεροζούμια στην Ευρώπη; Οι ζώνες είναι μόνο για τα παντελόνια" (Κωστέας - Γείτονας = Τάκης Λεμονής, λόγω της προϋπηρεσίας του ως γυμναστή στα εκπαιδευτήρια Κωστέα - Γείτονα)

* "Ο Σάκι; Δε βλέπει ρε...".

* "Καλύτερος Έλληνας προπονητής ο Αναστασιάδης; Έλα μωρέ με τον... κομμωτή. Που μου παίρνει τους παίκτες και τους πάει στους παπάδες. Ρε, στους παπάδες; Να'χεις δηλαδή το Ραούλ στην ομάδα και να τον πάρεις να τον πας στο Άγιο Όρος, στους παπάδες; Δε γίνονται αυτά, ρε!".

* "Ο Λίπι; Ψιλοαπάτη...".

* "Ο Σόλιντ; Όλο σημειώνει, σημειώνει... Τι σημειώνει; Να σημειώνεις, αλλά να βλέπεις και την κασέτα στο σπίτι σου αγόρι μου. Τρως το γκολ στη Ρεάλ, σημειώνεις και πας και τρως το ίδιο με τη Λιόν. Δεν γίνονται αυτά. Παίρνει 8 εκατομμύρια ευρώ (!!!) το μήνα και δεν κάνει τίποτα. Έφερνε ο ένας τους Σέρβους, αυτός θέλει να φέρνει Βέλγους. Καλά έκανε ο πρόεδρος που δεν πήρε τον Μπενζά που είναι παλιοχαρακτήρας. Εγώ δεν λέω να φύγει, αλλά και στη... Τζέλση να πήγαινε σε 4 μήνες θα την διέλυε".

* "Ο Σόλιντ έχει κάνει εγκλήματα. Το 4-3-3 δεν κάνει για τον Ολυμπιακό. Ο Μαλεζάνι, ο Σόλιντ και ο Λουξεμπούργκο είναι οι χειρότεροι προπονητές στον κόσμο, ο ένας έφυγε σήμερα. Ο Ολυμπιακός δεν πρεσάρει, παίζει αργά και δεν έχει θέαμα".

* "Ποιός Σάντος και αρχίδια, που μας έγινε και προπονητής ο Σάντος... Δυό γκολάκια του πέταξα με τον Εθνικό Αστέρα, με τον Κοντόπουλο και το Μπερνεάνου".

* "Ποιός Βεγκνέ, ρε, που πάει και παίζει με σέντρε φορ αυτόν τον Αρνή" (Βεγκνέ = Βενγκέρ, Αρνής = Ανρί).

* "Ποιό ροτέισιο τώρα μας λέει ο Φερέρ, που του κουνάγανε 100.000 μαντήλια στην Ισπανία για να φύγει... Ροτέισιο δεν παίζει ούτε η Μάτζεστερ".

* "Ποιός Ρεχάγκελ ρε παιδιά; Με τον Χαριστέα και το... Μπρύζα επιθετικούς; Μα είμαστε σοβαροί τώρα; Ναι; Όχι ρε παιδιά, δεν είμαστε...".

* "Το ποδόσφαιρο είναι πόλεμος. Όχι καλλιστεία. Δε μπορείς, κύριε Πετρόπουλε, να πηγαίνεις στη μάχη με κοστούμια, φουλάρι, πιστολάκι και κομμωτήριο. Που πας, ρε !".

* "Λεμονής λέει... ποιός Λεμονής; Νίκησε λέει τη... Βρέντε (Werder). Ποιά Βρέντε μωρέ τώρα, αυτή που έφαγε 2-0 απ'τη Ρέϊτζερ (Rangers) και έσωσε κι ένα ο τερματοφύλακας πάνω στη γραμμή;".

* "Ο Σάντος... κοίταξε να δείς, ο Σάντος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εργάζεται, αλλά στον πάγκο... μπορεί να'χουνε μπεί οι Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα κι αυτός να ξυπνήσει το Μεγάλο Σάββατο".

Παρακάτω γίνεται ειδική μνεία στην... αγάπη που τρέφει ο Αλέφαντος για τις προπονητικές ικανότητες του Ντούσαν Μπάγεβιτς.


Ο Αλέφαντος και ο Μπάγεβιτς
Η... απόλυτη αγάπη που τρέφει ο Νίκος Αλέφαντος για τις προπονητικές ικανότητες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, είναι ηλίου φαεινότερη στις δηλώσεις του :

* "Έλα μωρέ τώρα με τον απάτη το Σέρβο τον πορτοφολά, που μου τον κάνατε προπονηταρά εσείς οι δημοσιογράφοι. Δώσε μου ρε μια ομάδα να του βάλω τρία μέσα-έξω, να στρώσει. Άσε με μωρέ με το Ντούσαν...".

* "Αν ήμουν στη θέση του Μπάγεβιτς και δεν ήμουν δέκα βαθμούς μπροστά, θα είχα αυτοκτονήσει. Αν με καλούσαν τώρα τι θα έκανα; Ακούστε. Στη Μίλαν να ήμουν και να είχα την ομάδα πρώτη, θα έσπαγα το συμβόλαιο να έρθω στον Ολυμπιακό. Γιατί τέτοιος πρόεδρος σαν τον Κοκκαλη δεν έχει περάσει από ελληνικού εδάφους. Ούτε από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Μόνο με τον Μπερναμπέου μπορώ να τον συγκρίνω και με κάναν δύο της Ίντερ και της Μίλαν".

* "Ο Μπάγεβιτς στην προπόνηση παίζει ποδοβόλεϊ και βάζει τον Μπουρουτζίκα να κάνει τη δουλειά, που είναι 50 χρόνια πίσω. Άλλο είναι να έχει τον δικό μου γυμναστή που είναι καθηγητής πανεπιστημίου και άλλο τον Μπουρουτζίκα".

* "Ποιος ΟΦΗ; 4-0 από το αεροδρόμιο θα είναι το σκορ. Υπάρχει ΟΦΗ στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Και χωρίς προπονητή θα κερδίσει ο Ολυμπιακός τον ΟΦΗ. Ο Μπάγεβιτς να πάει να πάει να τα βρει μόνος. Ας ήταν δέκα βαθμούς μπροστά να γλένταγε. Έχουν κάνει παγκόσμιο ρεκόρ αυτός και η Ρέαλ. Έχουν χάσει εφτά βαθμούς κι αν χάσει άλλους δύο θα πάει στα ρεκόρ γκίνες. Μόνο αν αυτοκτονήσει ο Ολυμπιακός χάνει το πρωτάθλημα. Μακάρι να ήμουν εγώ και να έπαιζαν αυτή τη μπάλα. Όπως έπαιξαν πέρυσι, ήταν συγκλονιστικοί".

* "Δεν πάει ο Μπάγεβιτς, δεν το βλέπετε; Γιατί δεν έχει εργαστεί σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή ομάδα, τα Εμιράτα περιμένει; Αλλά είναι γνωστό ότι τα «γιουσουφάκια» της δημοσιογραφίας το έχουν έτοιμο το σκηνικό. Θα τον πάνε στην Εθνική στην θέση του Ρεχάγκελ, θα πάει με τα κοστουμάκια και το επιτελείο του για να ησυχάσουν όλοι, είναι γνωστά πράγματα αυτά".

* "Ο Μπάγεβιτς παίρνει τους γρήγορους κι εγώ δουλεύω με ντακότες, γκαζοζέν και σκατοδοχεία με ποδαράκια".

* "Ο Μπάγεβιτς δεν πήρε το πρωτάθλημα, το έχασε όταν ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό. Τον τίτλο τον πήραν ο πρόεδρος, η Θύρα 7 και οι παικταράδες που μπήκαν μέσα και πήραν τα παιχνίδια. Ο Μπάγεβιτς έχασε από τον Εργοτέλη, τον Παναθηναϊκό, έκανε 11 γκέλες, αν είναι δυνατόν".

* "Ποιός Μπάγεβιτς, μωρέ. Έχει τα γιουσουφάκια και τον γλύφουνε. Τι να λέμε τώρα. Με τη δική μου φυσική κατάσταση πήγε και πήρε το νταμπλ. Έτρεχαν οι παίκτες από την προπόνηση που είχαν κάνει μαζί μου. Του έλεγε ο πρόεδρος “ποιους παικταράδες θες να σου φέρω "και αυτός πήγαινε και έφερνε τους δικούς του, Μάριτς και Ρέζιτς. Και σας ρωτάω; Τους έβαλε ποτέ;".

* "Η φετινή πορεία του Ολυμπιακού με το Μπάγεβιτς στην Ευρώπη, δεν ήταν αξιοπρεπής. Με το υλικό που έχει η ομάδα και με την βοήθεια του κόσμου, έπρεπε να έφθανε ψηλά. Έπαιξε με την χειρότερη ομάδα την Λα Κορούνια. Ήταν ομάδα της πλάκας. Ο Ολυμπιακός δεν έκανε τίποτα. Μετά η Μονακό. Είναι ποδοσφαιριστές αυτοί. Πώς κατάντησε έτσι ο Σαβιόλα. Ο Ολυμπιακός πρέπει να έκανε πλάκα. Μετά η Λίβερπουλ. Ποια Λίβερπουλ; Δεν υπάρχει Λίβερπουλ" (Σημείωση : Εκείνη τη χρονιά, 2004-2005 η Λίβερπουλ πήρε το Champions League)...

* "Υπάρχουν δύο ειδών άμυνες. Η άμυνα που διώχνει όπως όπως και η άμυνα που κόβει και φτιάχνει την μπάλα για να πάει στο γκολ. Τέτοια άμυνα είχε η Γαλλία και πήρε δίκαια το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Εγώ δεν μπορώ να ακούω τους προπονητές που λένε ότι αντιμετωπίζουν κλειστές άμυνες και δεν βρίσκουν διαδρόμους. Αυτά που λέει ο Μπάγεβιτς. Μη μου λένε τέτοια εμένα. Γι' αυτό πληρώνεσαι κύριε, παίρνεις 10 δισ. να βρεις τρόπους να ανοίξεις τις άμυνες. Εμείς προπαθήσαμε και κλείσαμε τους χώρους στον Ιωνικό, είχαμε εκρηκτικότητα και βγήκαμε στο γκολ. Θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει στο δεύτερο ημίχρονο. Θέλω να σας δώσω να καταλάβετε τη σκέψη μου. Και οι μεγάλες ομάδες και οι παικταράδες τρώνε γκολ. Είδαμε τον Ρόσι με τον Κοστακούρτα πώς τα τρώνε. Τον Ντεσάν κι άλλους".

* "Η μεγαλύτερη επιτυχία του προέδρου, της Θύρας 7 και των φιλάθλων της ομάδας ήταν που κατάφεραν να διώξουν τον Μπάγεβιτς που είχε πάρει τα πάντα από τον μεγαλύτερο πρόεδρο που έχει περάσει ποτέ από τον Ολυμπιακό, τον Σωκράτη Κόκκαλη. Και έρχεται στον Ολυμπιακό και του λέει πάρε ότι θέλεις. Και με όλους αυτούς τους παιχταράδες που είχε θα έπρεπε να ξεφύγει 20 πόντους και όχι να τσακώνεται με τον Ριβάλντο, τον Ζιοβάνι και τον Καστίγιο... Το πρωτάθλημα δεν το πήρε ο Μπάγεβιτς. Του το έκαναν δώρο ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ με τις γκέλες που έκαναν στο τέλος. Αυτή είναι η αλήθεια!".

* "Τις νίκες στο Καραϊσκάκη δεν τις έκανε ο Μπάγεβιτς αλλά ο λαός του Ολυμπιακού. Όταν πας όμως Φραγκίσκο και παίζεις την πρόκριση μέσα στην Λίβερπουλ, με έναν Ριβάλντο καταπληκτικό, προηγείσαι με 0-1, έχεις έξω τους Ζιοβάνι-Καστίγιο και βάζεις στο παιχνίδι τον Ρέζιτς που είχε να παίξει μπάλα έξι μήνες, τότε κάνεις εγκλήματα. Είναι σα να μου λες για τον Παναγούλια που πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ναι, πήγε και έφαγε 10 γκολ χωρίς να βάλει κανένα. Και ο κόσμος έκλαιγε... Ποιος Μπάγεβιτς λοιπόν..."

* "Είδατε τι ωραία είναι τώρα στον ΠΑΟΚ; Ετσι είναι! Ηταν στον Ολυμπιακό, είχε τον πρόεδρο, τους παικταράδες, το λαό. Ας δει τι τραβάμε κι εμείς τριάντα χρόνια. Αλλά τώρα θα κάνει μεταγραφές. Προχώρα κύριε μ' αυτούς που έχεις, να δεις τη γλύκα. Αλλά βέβαια θα βάλει τον Μπατατούδη, θα κάνει 10 δισ. μεταγραφές και θα γίνει μάγκας. Τώρα τον βλέπετε; Τέσσερα απογεύματα κλαίει κι ένα ψιλογελάει. Τέσσερις κηδείες έχει κάνει σε τέσσερις Κυριακές. Ολοι θα βγούνε άχρηστοι και θα ξεβρακωθούνε μετά στον κύριο. Και παίρνει 400 εκ. το χρόνο. Με τις γκαμπαρντίνες. Κι ο πρίγκιπας κι ο πρίγκιπας. Λες κι είναι ο πρίγκιπας του Μονακό".

* "Το θέμα δεν είναι οι βαθμοί στην Ευρώπη. Τι και να μαζέψεις 10 βαθμούς αν δεν μπορέσεις να προκριθείς. Καλύτερα να μην φτάσεις μέχρι εκεί, αν δεν μπορείς να πάρεις την πρόκριση και σκορπίσεις τόση πίκρα στους ομογενείς. Ο Ντούσαν είχε την Αρκάδη και έφτιαχνε δημόσιες σχέσεις. Όταν εγώ πήρα τον Ολυμπιακό οι παίκτες δεν είχαν φυσική κατάσταση. Τους παρέλαβα στα 52 λίτρα όπως έδειξαν τα εργομετρικά τους έφτασα 62,5 και όταν τον πήρε ο Σόλιντ ήταν πάλι 52".

* "Εντάξει, ο Μπάγεβιτς είναι γνωστός τώρα... Οι τίτλοι που έχει πάρει; Να σου πω εγω τι τίτλους έχει πάρει; Μόλις βλέπει το Βγενόπουλο οτι κάνουνε... συνδιοκατοίκηση(!!!) όλα και θα πέσουνε λεφτά... Ο άνθρωπος στον πάγκο κοιμάται".

* "Άσε μωρέ τώρα ο Μπάγεβιτς εγκλήματα έχει κάνει, θα μας πεί τώρα ο Τραπεζανίδης... Ο Μπάγεβιτς το κουστούμι, τους παιχταράδες, τον πρόεδρο τον πλούσιο, να τον πάνε καρότσι. Το πρωτάθλημα το'χασε στον Εργοτέλη και φώναξε τους παιχταράδες μετά".


Ο Αλέφαντος και ο Σωκράτης Κόκκαλης
Η λατρεία που τρέφει ο Αλέφαντος για το Σωκράτη Κόκκαλη έχει επίσης αποτυπωθεί στις κατά καιρούς δηλώσεις του :

* "Εγώ θα πω ότι ο Ολυμπιακός, φέτος χάρη στον πρόεδρό του που είναι εκ των κορυφαίων στον κόσμο-και αυτό δεν είναι κολακεία αλλά η πραγματικότητα, έχει κάνει ήδη τον προγραμματισμό του για τη νέα σεζόν. Πέρυσι ο Μπάγεβιτς πήρε τους Ρέζιτς, Μάριτς Οκκά, πήρε στο... παραπέντε τον Σούρερ, στη συνέχεια έκανε τα δικά του με τον Ριβάλντο όπως και με τους Καστίγιο, Ζιοβάνι και κάποια στιγμή έχασε... τα αυγά και τα πασχάλια και στο τέλος τους χρησιμοποιούσε και τους τρεις για να σώσει την παρτίδα. Ο Κόκκαλης, ό,τι πει ο προπονητής το κάνει, δεν είναι ο πρόεδρος που παρεμβαίνει στο έργο του προπονητή. Η μόνη παρέμβαση που μπορεί να σου κάνει είναι να σου πει για παράδειγμα: Εχεις αυτούς τους παίκτες. Να σου φέρω και τον Ζιντάν;"

* "Ο κ. Κόκκαλης δεν στηρίζει για τέτοια θέματα. Ο κ. Κόκκαλης είναι από τους μεγαλύτερους και ένδοξους Έλληνες. Αυτή τη στιγμή βγήκε από τον Ευαγγελισμό ο καθηγητής Σακκάς που έκανε την κοπελίτσα να περπατήσει, ο οποίος είπε μας βοηθάει το ίδρυμα Κόκκαλη. Είπε και άλλα ιδρύματα, το Ωνάσειο και άλλο ένα, αλλά δεν άκουσα να είπε μας βοηθάει το ίδρυμα Βαρδινογιάννη. Είναι κολοσσός, δυναμίτης, αξιόπιστος και μέγας επιχειρηματίας. Είναι ο κολοσσός της τεχνολογίας παγκοσμίως μέσα στην Ευρώπη. Δεν έχει τέτοια προβλήματα, απλούστατα, αγαπάει τον Ολυμπιακό. Έχει προβλήματα ο Μοράτι, ο Μπερλουσκόνι, είχε προβλήματα παλαιότερα ο Μπερναμπέου; Δεν έχουν προβλήματα, απλούστατα φέρονται σωστά στο λαό αυτοί οι πρόεδροι. Γιατί ο πρόεδρος έχει ξεκινήσει από το λαό και σου λέει ότι ο λαός είναι η δύναμή μας. Έρχονται με βροχές, με κρύα, φωνάζουν, κάνουν, δείχνουν. Έφτασαν στο σημείο να τους κυνηγάνε και να μην μιλάνε. Και στον Τσουκαλά επιτέθηκαν. Είναι μούτρα οι Πειραιώτες. Δεν είναι έτσι. Αλλά σου λέει είμαστε ανώτεροι εμείς. Έχουμε έναν πρόεδρο που είναι εκεί και κρατάνε. Μέχρι πότε θα κρατήσουν;"

* "Ο πρόεδρος μου έκανε την τιμή να έρθω τρεις φορές στον Ολυμπιακό. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες μου ήταν με τον κ. Κόκκαλη".


Τα παράπονα του Αλέφαντου
* "Εγώ έχω το Σαββίδη που είναι γκαζοζέ και τον Καραπιάλη που βρίσκει ο κώλος του στο χόρτο".

* "Ποιός; Ο Μαρινάκης; Ποιός Μαρινάκης μωρέ... αυτός είναι μισοπλέμονας".

* "Όποιον παίκτη βλέπεις να δίνει τη μπάλα με τη μία, πέρασε έξω κύριε, δεν κάνεις".

* "Χίτλερ και Χιροχίτο ο Νταϊφάς, αυτός μ'έφαγε απ'τον Ολυμπιακό".

* "Τερματοφύλακα ζήτησα, τώρα που χτύπησε ο Ράντος. Τι μου τον φέρανε αυτόν τον κοντό;" (παράπονα για την απόκτηση του Κυριάκου Τοχούρογλου απ'τη Δόξα Δράμας το καλοκαίρι του 1994).

* "Ρε τον καργιόλη τον Παϊρέτο, που να του καεί το σπίτι και τα κοστούμια..." (μονολογώντας για το διαιτητή του αγώνα Ολυμπιακός - Μαρσέϊγ).

* "Λοιπόν... Είχε παιχταράδες ο Ηρακλής αλλά ποτέ... είχε έναν πόντο με τον Κόπα σε έξι παιχνίδια. Ποτέ όμως δεν είχε πάει τρίτος. Πήγα τρίτος και δε μ'αφησαν να παίξω μπαράζ. Πιάνουνε τα ούρα του... Ίση, δυό φορές. Τρίτον πιάνουνε την ΑΕΚ για δωροδοκία με το Χρυσοβιτσάνο απάνω, τους ρίχνουνε -3 απ'του χρόνου. Πάει και το UEFA. Και είχα και 500.000 τότε που μου'χε βάλει ο Θεοδωρίδης, μου λέει δε μπορώ να στα δώσω, σε διώχνω, επειδή τον είχα πεί περούκα. Στο λέω στα ίσα και δημόσια".

* "Κάνω προετοιμασία, σκίζω στο τουρνουά με Μπρέσια. Έχω Ίβιτς, Αλεξανδρή. Είμαι πρώτος, αήττητος στο πρωτάθλημα. Εντάξει, παίζω με... Μαρσέγη, μια ατυχία εκεί στο κόρνερ ο Τοχούρογλου, με παίζει 100% - 0% ο διαιτητής, χάνω 2-1. Έχω όμως άλλα 90 λεπτά, ρε. Άσε με να πάω στη μάχη. Άσε με να πάω μέσα στη Μαρσέγη να φέρω την πρόκριση. Απ'τον Ολυμπιακό μ'έφαγε το... πιράνχας, ο Λούβαρης κι όλη η χαρτοπαιξία, είχανε μαζευτεί στην Έδεσσα για το παιχνίδι κι είπανε να φάνε τον Αλέφαντο".

* "Εγώ στη Λεωφόρο πέρυσι ούτε Ριβάλντο είχα, ούτε Οκκά, ούτε Μάριτς ούτε... Ρέστιτς (Ρέζιτς) παρά μόνο το Βάλλα που πέθανε ο πατέρας του και το Γιάννου για τερματοφύλακα και με έκλεψε ο Δούρος. Εντάξει, ο Οκκάς τώρα 3 γκολ σε 27 ματς, έπρεπε να πάρει το Γκέκα ο πρόεδρος του το'χα πεί πέρυσι".

* "Να βγει ο Δούρος να μιλήσει. Είναι θέμα ζωής για εμένα. Το ματς αυτό δεν το έχανα με τίποτα και έπαιρνα και το πρωτάθλημα. Εκεί, ή αποβάλεις και τους δύο και δίνεις πέναλτι ή δεν αποβάλεις κανέναν. Αν μου έδινε το πέναλτι, έχω άριστο μπεναλτίστα που δεν το έχανε με τίποτα το 1-3. Αλλά και να το έχανε, είμαι μπροστά στο σκορ και δεν έχω παίκτη λιγότερο στο παιχνίδι. Τους έχω κάνει σκόνη. Τί ψυχή θα παραδώσει ο κύριος Δούρος; Εχασα τη δουλειά μου εξ' αιτίας του. Βγες από την Κόρινθο, κύριε Δούρο, γιατί δεν το κάνεις;".

* "Γιατί δεν βγαίνει ο Δούρος να μιλήσουμε; Με κατέστρεψε αυτός ο άνθρωπος, θα δικαιωνόμουν. Τα δώσαμε όλα για το πρωτάθλημα. Αντρίκεια πήραν οι παίκτες μου το πρωτάθλημα. Είμαστε κλάσεις καλύτερη ομάδα. Αν δεν ήταν ο Δούρος, είχα βγει 100% πρωταθλητής. Μου κλέβουνε την ιστορία. Αν μου έδινε ο πρόεδρος την ομάδα μετά την ήττα από τη Γιουβέντους, θα το έπαιρνα με 10 βαθμούς διαφορά το πρωτάθλημα. Είχα παικταράδες. Με πειράζει η αχαριστία. Πήγε μετά ο Παναθηναϊκός στον ΠΑΟΚ κι ο Αναστασιάδης καθόταν και προσευχόταν λες και ήταν στο Αγιο Ορος. Και το Κύπελλο θα έπαιρνα, αν ήμουν ένα βαθμό μπροστά. Αλλά μας έκοψαν τα πόδια".

* "Τα περιθώρια που έχω δεν είναι πολλά. Αν το έπαιρνα το πρωτάθλημα θα μου έλεγαν 'προχώρα είσαι μεγάλος'. Το πρωτάθλημα το πήρα, αλλά αυτοί που πέφτουν δίπλα από τον πρόεδρο φταίνε. Σε 40 μέρες που είχα την ομάδα, την πήγα ένα βαθμό μπροστά από τον Παναθηναϊκό. Και τη Ρεάλ να μου φέρνανε, δεν έχανα με τίποτα στη Ριζούπολη. Ετσι όπως έφτιαξα την ομάδα, μπορούσε ο Τζιοβάνι να βάλει 40 γκολ κι άλλα 20 ο Καστίγιο. Μέσα όρο 2,5 γκολ σε κάθε αγώνα βάζαμε. Αν δουλέψω από την αρχή της χρονιάς, όχι μόνο το πρωτάθλημα μπορώ να πάρω, αλλά να πάω κατ' ευθείαν την ομάδα, όπως είναι, στους '16' και μετά στους '8' της Ευρώπης".

* "Μου κάνουν ζημιά οι δημοσιογράφοι. Είναι κάποιοι που κάνουν κρατικό λειτούργημα, που δουλεύουν σε κρατικό σταθμό και κοροϊδεύουν. Μόνο σαν ντουέτο στο Δελφινάριο και το Περοκέ θα μπορούσαν να κάνουν επιτυχία όμως. Από τον σωματότυπό τους, οι κύριοι δείχνουν ότι δεν έχουν ακουμπήσει ποτέ τους μπάλα και βγαίνουν και λένε για... φαλτσάκια, για διαιτητές και για προπονητές. Φώναξε, κύριε, κάποιους ειδικούς να μιλήσουν, μην μιλάς εσύ. Είναι γελοίες καταστάσεις και πρέπει ο πρόεδρος της ΝΕΤ να προσέξει γιατί είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά. Κι είναι και στο 'ΦΩΣ' κάποιος που μου κάνει πόλεμο. Η εφημερίδα έχει κάποιους δημοσιογράφους διαμάντια, που έχουμε φάει ψωμί μαζί και ξέρουν να γράφουν την αλήθεια. Κάποιοι άλλοι, έχουν κάνει κολεγιά με ανθρώπους του ΠΑΟ και χλευάζουν τον Ολυμπιακό. Μετά το 2-2 στη Λεωφόρο ανακουφίστηκαν! Το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός το έχασε από τον... Νικολακόπουλο".

* "Το καλοκαίρι παίξαμε ένα φιλικό με τον Παναθηναϊκό στην Κρήτη. Πριν από το ματς με πήρε τηλέφωνο ο Γιώργος ο Βαρδινογιάννης, μου είπε ότι ο ΟΦΗ είναι ομάδα του Παναθηναϊκού και θα πρέπει να κάτσω να χάσω. Εγώ το έπαιξα στα ίσα, έφερα ένα-ένα και γι' αυτό μου την είχανε στήσει και με διώξανε".

* "Με πονάει που δεν είμαι στον Ολυμπιακό και λέω μέσα μου. Ρε Θεέ, άντερα δεν έχεις; Εμένα βρήκες να καταστρέψεις, το φουκαρά τον Αλέφαντο";

* "Πήγα στον Ολυμπιακό και άρχισε να κερδίζει το ένα παιχνίδι μετά το άλλο, τι να λέμε τώρα; Ιωνικός, Πανιώνιος, Αιγάλεω, Χαλκηδόνα, δεν πήγα στον Παναθηναϊκό και προηγήθηκα 2-1 και ήρθε και με σταμάτησε ο Δούρος, τι λέμε τώρα;"

* "Στο Ελληνικό πρωτάθλημα, δεν έχω χάσει ποτέ, ούτε το 1983, ούτε το 1993, ούτε το 2003 από τον Παναθηναϊκό. Έχασα στο κύπελλο, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Το θέμα είναι το εξής. Δεν πήρε το νταμπλ ο Παναθηναϊκός. Θα το έπαιρνα εγώ. Εκείνη τη μέρα, όταν αυτοί είχαν τέρμα τον Νικοπολίδη, δεξί μπακ τον Σεϊταρίδη, το Φύσσα, πιο μικρό τον Χένρικσεν, το Μορίς μικρό, τον Γκούμα μικρότερο και τον Κυργιάκο που χτύπησε το Τζιοβάνι και έγινε όλη η ιστορία, τον Μπασινά, τον Μικάελσεν, τον Γκονζάλες, τον Κωνσταντίνου, τον Παπαδόπουλο και εγώ έπαιζα με το Γιάννου, τον Βάλλα που πέθανε ο πατέρας του, τον Πάντο -ό,τι έβγαινε- τον Χούτο με τα προβλήματά του και τους πατήσαμε εκεί μέσα. Οι ίδιοι οι Παναθηναϊκοί το είπαν. Θα περνούσαν μπροστά, αν δεν ήταν ο Δούρος. Ο Ολυμπιακός ήταν χωρίς τον κόσμο του, ενώ αυτοί στο πρώτο ματς στη Ριζούπολη, στο 1-1 είχαν έρθει. Είχαμε και την αλλαγή της κατάστασης, με τη Νέα Δημοκρατία. Επειδή είναι ο Καραμανλής Νέα Δημοκρατία και κάποιοι υπουργοί, ο Βουλγαράκης, ο Σουφλιάς. Και θα κέρδιζα μέχρι εκεί χωρίς το λαό μου, θα ήταν είναι μεγάλη δουλειά και θα περνούσα μπροστά, θα τέλειωνε το πρωτάθλημα. Τι πρωτάθλημα πήραν; Πήγε στον ΠΑΟΚ και έβγαλε ο Αναστασιάδης τον Καραδήμο, τον Σπάσιτς. Μπήκε το γκολ στο 93’, τους έδωσε 20.000 ευρώ από έναν φίλαθλο. Στο 94’ το δοκάρι του Φραντζέσκου. Όλες τις τύχες μαζί. Το πρωτάθλημα ήταν καθαρό, του Ολυμπιακού. Θα είχα χρόνο να χτίσω τον Ολυμπιακό. Θα έπαιρνα εγώ Μάριτς, Ρέζιτς και Οκκά; Θα αλώνιζα όλη τη Βραζιλία. Θα έμενε ο Καρεμπέ, θα έπαιρνα γρήγορο βραζιλιάνο δίπλα στον Ριβάλντο, τον Τζιοβάνι, τον Καστίγιο. Το πρωτάθλημα για να το έπαιρνε ο Παναθηναϊκός και να το χαιρόταν, θα έπρεπε να κέρδιζε 2-0 και θα πήγαινε στην Ομόνοια να το πανηγυρίσει. Αυτή τη χαρά δεν τους την έδωσα. Εγώ πρωτάθλημα δεν έχω χάσει ποτέ."

* "Επειδή πρέπει να τα λέμε και όλα, είμαι αδικημένος πολύ. Αν δεν ήταν αυτός ο... καταραμένος(!), θα είχα πάρει το πρωτάθλημα και θα ήμουν ακόμα στην ομάδα. Τι να λέμε τώρα; Το 9ο θα σήκωνα πέρσι".

* "Μα είναι να χάνεις το πρωτάθλημα από αυτόν τον Παναθηναϊκό; Εγώ είχα τον Παναθηναϊκό με το Μινχ από αριστερά και το Γιούρκα από δεξιά, με Κωνσταντίνου, με Γκούμα... 6 χρόνια νεώτερο και έρχεται αυτός ο Δούρος και δε δίνει το μπέναλντυ...".

Ο Αλέφαντος και το διεθνές ποδόσφαιρο
Ο Νικόλας παρακολουθεί ανελλιπώς διεθνές ποδόσφαιρο, μόνο μη τον μπλέξει κανείς με αυτά τα ρημάδια τα ξένα ονόματα... Έτσι, λέγοντας "Σαμπατάνοβιτς" εννούσε τον Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, με το "Σάβιτσες" το Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς, με το "Μόμπαν" τον Κροάτη Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, με το "Ρέζερικ" τον Ολλανδό Μίκαελ Ραϊζίγκερ, ενώ το all-time classic του είναι το "Μπέρκαμ" (ενίοτε και "Μπέκαμπ"), με το οποίο εννοούσε τους... Ντένις Μπέργκαμπ και Ντέϊβιντ Μπέκαμ. Το ποιον ακριβώς εννοούσε, προέκυπτε μόνο απ'τα συμφραζόμενα (σημείωση : άλλο ένα all-time classic του είναι ο... "Όβερατ" που αντικαθιστά τον... Μαρκ Όφερμαρς). Ο Αλέφαντος πάντως, είναι γεγονός οτι παρακολουθεί πολύ διεθνές ποδόσφαιρο και έχει άποψη για όλους και για όλα. Απολαύστε...

* Μιλώντας για την Εθνική ομάδα της Ολλανδίας : "Αυτοί οι Ολλανδοί έχουν δυο παιχταράδες. Τον μπακ τον Ρεζενμπρικ και τον εξτρέμ τον Οφερατ". Όχι, οι παλαίμαχοι διεθνείς της Ολλανδίας και της Γερμανίας δεν επανήλθαν στην ενεργό δράση. Ο Αλέφας εννοούσε τον Ραϊζίγκερ και τον Όφερμαρς.

* Μιλώντας για για τους παίκτες του ΠΑΟΚ, τη σεζόν 1999-2000, λέει : "...πήρε αυτό το Σπάριτς και το Στραβούνσκι". Ο Αλέφας εννοούσε τους Σπάσιτς και Σαμοτούλσκι.

* Προοδευτική-Ιωνικός και ο Αλέφας δίνει οδηγίες. Πάει στο Βαγγέλη Ντάγκα και του λέει "λοιπόν εσύ θα μαρκάρεις τον επιθετικό τον Φρούστερ". Ο Βαγγέλης θα αντιμετώπισε δυσκολίες για να καταλάβει αν θα έπρεπε να μαρκάρει το Νίκο... Φρούσσο ή τον Κρέγκ... Μπρούστερ.

* Μιλώντας για την Τσέλσι του μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς : "Ο Μουρίνιο ανέστησε τον Τζοκόουλ και τον εφτασε εθνικη Αγγλίας, ανέστησε το Νταφ είχε και τον άλλο τον παιχταρα το Γκούσταφσον". Τζοκόουλ ο δάσκαλος εννοεί τον Τζο Κόουλ (Joe Cole). Γκούσταφσον εννοεί όχι την παλιά δόξα του βόλεϊ του Ολυμπιακού, αλλά τον... Γκούντγιονσεν. Παραδόξως τον Νταφ και το Μουρίνιο τους άφησε απείραχτους.

* Μιλώντας για το αν προτιμάει "Πελέ ή Μαραντόνα", ο Αλέφας απαντάει : "Πελέ βεβαια, διότι ο Πελέ είχε δυο πόδια... άσε, ένα κεφάλι φοβερό, ήταν σφιχτός, ωραίος, δυνατός, με μυς, με κατι κοιλιακούς, πήδαγε και τον έχανες. Δεν θυμάσαι τι έκανε στον Μπάνκς της Αγγλίας; Μια κεφαλιά ασύλληπτη. Την απέκρουσε βέβαια διότι ο άλλος ήταν τερματοφυλακάρα, φοβερός ο Μπάνκς, οπότε Μπάνκς, εεε... Πελέ ήθελα να πω".

* Μιλώντας για το Ριβάλντο, που μόλις είχε υπογράψει στον Ολυμπιακό : "Ο Ριβάλντο; Τον ξέρω απ'έξω. Είχα πάει στη Μίλαν, τότε που είχε προβλήματα και δεν έπαιζε και έχουμε βγεί φωτογραφίες μαζί"...

* Σχολιάζοντας Ολυμπιακό : "Ρε, αν ήμουν εγώ στον Ολυμπιακό, θα ξεκίναγα την εντεκάδα απ'τον Αλαβές..." (ο Νικόλας εννοεί τον Γκαμπριέλ Άλβες).

* Δίνοντας προγνωστικά για το Παγκόσμιο του 2002 : "Προβλέπω οτι θα το πάρουν οι Ιταλοί, γιατι θα είναι πάρα πολυ καλοί, τρομεροι θα είναι, γιατι είναι χαλυβδωμένοι οι Ιταλοί. Έχουν πολυ ωραία ομάδα, έχουν καλο προπονητή,έχουν ωραίες αλλαγές, έχουν μια τετράδα πίσω φόβερη. Και να ξέρετε οτι η Βραζιλία βγάζει μπαλαδόρους παιχταράδες αλλα η Ιταλία βγάζει μαρκαδόρους".

* (Ξανά)Σχολιάζοντας Ολυμπιακό : "Σχόλασε το ποδόσφαιρο των βαριών, αργών, ψηλών παικτών εδώ και χρόνια. Ο Ολυμπιακός θέλει σέντερ φορ για να πάει μπροστά στην Ευρώπη. Για να συναντήσει στην κόντρα επίθεση, να μπορεί να διεισδύει στους δύο κεντρικούς οπισθοφύλακες, να κάνει τρίπλες. Να γυρίσει όλο τον κόσμο, να τον βρει, υπάρχει πληθώρα, όχι όμως τον Ισμαΐλοφ τον μπασκετμπολίστα. Το ποδόσφαιρο παίζεται στη γη, όχι στον αέρα. Ο Ισμαϊλοφ μέχρι να στρίψει βρήκε μπροστά του τον Τουρέ και πήγε για μπάνια από τώρα, όπως και ο Ντρογκμπά και ο Τρεζεγκέ." Ο Ισμαΐλοφ είναι ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς...

* Ο Αλέφας δείχνει την προτίμηση του στους Βραζιλιάνους : "Οι Βραζιλιάνοι είναι οι βασιλιάδες της μπάλας. Μόνο κάτι κομπλεξικοί και μίζεροι δεν τους γουστάρουν. Πάνε να χαλάσουν το ποδόσφαιρο κάποιοι ξύπνιοι, δήθεν μοντέρνοι, λάτρεις των ξυλοκόπων".

* Σχολιάζοντας τον τελικό του Euro 2000 Ιταλίας-Γαλλίας (1-2) : "Ρε Τζοφ, είσαι μεγάλος, είσαι τεράστιος. Τους έχεις κλειδώσει, τους κερδάς 1-0, σε προσκυνάμε. Και εκεί που το έχεις κλειδώσει το ματσάκι, σου βάζει ο άλλος το Μπιγκόλ κι εσύ βάζεις το Μαντέλα; Ρε, το Μαντέλα;" (Μπιγκόλ = Σιλβέν Βιλτόρ, Μαντέλα = Βιντσέντζο Μοντέλα).

* Ο Αλέφας αναλύει το σύστημα Λεμονή και την ήττα του Ολυμπιακού απ'την Τσέλσι με 3-0 στο Λονδίνο : "Γιατί να μη παίξεις με τρείς αμυντικούς στη Τζέλση; Να έχεις και δύο πλάγιους στη γραμμή, να έχεις και δύο επιθετικούς. Με τα δύο σεντρεμπακ σου ανοίγανε τις τρύπες και μια ο Μπάλαχ και την άλλη ο Λομπάρ πάρε το ένα, πάρε και το άλλο". Ξένες λέξεις : Τζέλση = Τσέλσι, Μπάλαχ = Μίκαελ Μπάλακ, Λομπάρ = Φράνκ Λάμπαρντ.

Οι ήξεις-αφήξεις του Αλέφαντου
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις του Αλέφαντου όταν τον ρωτάνε τη γνώμη του για κάποιον ποδοσφαιριστή. Μπορεί μέσα σε δύο συνεντεύξεις να κάνει την παιχτούρα... κρέας και το χώμα... παιχτούρα.

Για το ΦΑΝΗ ΓΚΕΚΑ :

* "Είχα πει στον Κόκκαλη να φέρει τον Χρόνιγκεν (Γκρόνκγιαερ), αυτόν που παίζει δεξιά και πήγε από την Τσέλσι στην Μπέρμιγχαν. Θα παίρναμε και έναν επιθετικό γρήγορο από την Κρουζέιρο, μου τον είχε προτείνει ο Τζιοβάνι. Δεν θυμάμαι πώς τον λένε, δεν έχει σημασία. Είχα προτείνει στον πρόεδρο τον Γκέκα και με είχε ρωτήσει μετά το 2-2 στη Λεωφόρο για τον Νικοπολίδη».

* "Εγώ στη Λεωφόρο πέρυσι ούτε Ριβάλντο είχα, ούτε Οκκά, ούτε Μάριτς ούτε Ρέστιτς (Ρέζιτς) παρά μόνο το Βάλλα που πέθανε ο πατέρας του και το Γιάννου για τερματοφύλακα και με έκλεψε ο Δούρος. Εντάξει, ο Οκκάς τώρα 3 γκολ σε 27 ματς, έπρεπε να πάρει το Γκέκα ο πρόεδρος του το'χα πεί πέρυσι".

* "Ο Γκέκας δεν είναι παίκτης που ξέρει μπάλα για να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στους τίτλους. Θα πεταχτεί στη φάση, θα σε βολέψει, να βάλει το γκολ, όπως έκανε στην Ξάνθη, γενικά δεν είναι παίκτης κυνηγός, όπως ήταν οι σέντερ φορ τύπου Αναστόπουλου".

Για το ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗ :

* "Ο Σαλπιγγίδης και οι σφαίρες αυτές, να έχεις υπόψη σου δεν υπάρχουν στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο... Πεθάνανε οι ένα και δεκαπέντε. Ν'ακούς τον Αλέφαντο τι σου λέει".

* "Ο Σαλπιγγίδης είναι γρήγορος, δυνατός, εκπληκτικός... Το δε τελείωμα του στο γκολ ήταν πλασέ μεγάλου παίκτου... Παρακολούθησα σου λέω".

Για το ΦΕΛΙΞ ΜΠΟΡΧΑ :

* "Ο Μπόρχα θα... ξεκωλιάσει τα αντίπαλα σέντερ μπακ".

* "Ποιός Μπόρχα μωρέ; Δε ξέρει μπάλα, δε βλέπεις;"

* - "Ο Μπόρχα μπορεί να γίνει μεγάλο σέντρε μπακ".
- "Μα γίνεται αυτό κύριε Αλέφαντε;".
- "Πως δε γίνεται, είναι ταχύς, γρήγορος, ξέρει μπάλα... να τονε βάλεις πίσω να βλέπει το γήπεδο. Δε βλέπεις τι κορμιά έχουνε αυτοί οι μαύροι; Πέντε τούμπες κάνουνε στον αέρα".

Για τον ΑΡΟΥΝΑ ΜΠΑΜΠΑΝΓΚΙΝΤΑ :

* "Τι... κοντός, μπάσκετ παίζουμε; Αυτός ο Μπαμπανγκίντα θα κλείσει σπίτια στον κενό χώρο. Εκρηκτικός, σίφουνας, με φοβερό ξεπέταγμα. Και τελειώνει τις φάσεις. Ειδικά απέναντι σε ζώνη, θα κάψει κόσμο. Να τον πάρουνε αμέσως, μη μας τον πάρει καμμιά άλλη ομάδα. Τι άλλο περιμένει να δεί ο Σόλιντ; Ο παίκτης φαίνεται...".

* "Ο Σόλιντ έφερε τον Μπαμπανγκίντα για να φάει τον Καστίγιο. Είναι πρόσχημα το ότι δεν τον βάζει γιατί κρατάει πολύ την μπάλα. Είναι ντροπή να παίζει αυτός ο κοντός ο Μπαμπανγκίντα και να μένει έξω η παιχτούρα ο Καστίγιο".

Για τον ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ :

* "Μου έβγαλε τα μάτια ο Τουρέ. Τρομερός με τη μπάλα, έχει ότι πάσα θες. Και την κοντή και τη μεγάλη. Και την πονηρή και τη διαγώνια. Έχει όλων των ειδών τις πάσες και μεταβιβάζει με ακρίβεια, πράγμα που έλειπε απ'τον Ολυμπιακό στα αμυντικά χαφ τα τελευταία χρόνια".

* "Να πουληθεί ο Τουρέ. Πρέπει να φύγει. Ο Ολυμπιακός πρέπει να τον πουλήσει γρήγορα. Δεν κάνει για τον Ολυμπιακό. Τον κάνει πολύ αργό και έχει μόνο κάθετες πάσες γιατί είναι ψηλός”.

* "Ο Τουρέ είναι πάρα πολύ καλός παίκτης. Όταν έχει τη μπάλα, θα στην πετάξει, δύσκολα θα την πάρεις, θα οργανώσει, αλλά επειδή είναι ψηλός είναι και αργός. Πως είναι τα αμερικάνικα μεγάλα αυτοκίνητα; Άμα πάρει μπρος, θα φύγει στην ταχύτητα. Δεν έχει την έκρηξη και αυτό πιστεύω τον κρατάει και είναι κάτι που πρέπει να διορθώσει. Φάνηκε και στο Κόπα Άφρικα και δεν είδα να το διορθώνει. Καμιά μεγάλη ομάδα δεν τον έχει ζητήσει. Ποια Μαρσέιγ; Είναι μεγάλη ομάδα; Τον ζητάει η Τσέλσι, η Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ;"

* Δημοσιογράφος: "Εσείς που θα βάζατε τον Τουρέ, αφού μπορεί να παίξει παντού; Στο κέντρο ανασταλτικό χαφ, πίσω από τα φορ, επιθετικό ή αλλού";
Αλέφαντος: (Σκέφτεται)... "Αλλού. Θα τον πούλαγα αλλού να πάρω κανέναν άλλο γιατί είναι αργός !"

Για τον ΕΜΙΛ ΜΠΕΝΖΑ :

* "Εγώ τον γουστάρω τον Μπενζά. Είναι βολίδα. Γρήγορος, κάθετος και δυνατός παίκτης. Αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στον Βέλγο και τον Κωνσταντίνου, επιλέγω τον πρώτο. Γιατί μόνο με Κωνσταντίνου και Οκκά στο Καραϊσκάκη θα είχαμε πολλά προβλήματα. Μπάλα δεν θα ακουμπάγανε. Το καλύτερο θα είναι να τους πάρει ο Ολυμπιακός και τους... δύο".

* "Ο Κόκκαλης έκανε καλά που δεν πήρε τον Μπενζά και όλους τους άλλους. Ο Μπενζά έχει ψυχολογικό πρόβλημα, μέχρι που λένε να πάει στο τρελάδικο. Ο πρόεδρος τα βλέπει αυτά".

Για το ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ :

* "Ο Ζιλμπέρτο είναι παικταράς, διαμάντι και πιάστηκε κορόϊδο ο Ολυμπιακός που του τον είχανε προτείνει και δεν έδωσε τα λεφτά να τονε πάρει, θα κάνει τη διαφορά στο κέντρο του Παναθηναϊκού.".

* "Έλα μωρέ με το Ζιλμπέρτο... Ο Ζιλμπέρτο μόλις πάει η μπάλα πάνω του νομίζει οτι είναι χειροβομβίδα και της δίνει μια να φύγει απ'αυτόνανε... Είναι χαφ αυτός να συμμαζέψει το κέντρο;".


Ο Αλέφαντος... περί ανέμων και υδάτων
* "Από τους δημοσιογράφους των δελτίων βλέπω Στάη, γιατί είναι καλός άνθρωπος. Και τον Χατζηνικολάου βλέπω, αλλά αυτός έχει ένα κακό: γλείφει τον από πάνω και σκοτώνει τον από κάτω. Με τον Ευαγγελάτο κόψαμε το φαΐ και θα πεθάνουμε από την πείνα με αυτά που βγάζει. Οταν αρχίζει η εκπομπή του, κλείνω την τηλεόραση".

* "Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία τύπων στην τηλεόραση. Οι ψευτο-κουλτουριάρηδες… Εγώ δεν τους πάω αυτούς τους Λαζόπουλους. Μας χαλάσανε την κοινωνία. Αλλά βλέπεις στην τηλεόραση τους γουστάρουνε. Είναι η χειρότερη φάρα. Να πού καταντάει η εξέλιξη. Δείτε τι έγινε και με τη Βίσση. Ούτε την πόρτα δεν έπρεπε να περάσει σε αυτή την ηλικία που πήγε. Καθάρισε, έσβησε η Βίσση οριστικά με αυτή την καριέρα που έκανε σε αυτά τα μπουζούκια του κώλου. Να πώς καταντάει η εξέλιξη. Ψηφίζει η Ελλάδα 12 στη Φινλανδία. Τα βλέπει ο Τούρκος και λέει: "Μπείτε μέσα και λιώστε τους". Πώς θα πολεμήσουμε, ρε, με αυτά τα παιδιά που ψήφισαν τα τέρατα;".


* "Ο Χριστόδουλος είναι ο γίγαντας της Ορθοδοξίας. Ο Κολοσσός! Ο άλλος ο Ζακύνθου είναι... άσε να μη σου πω. Αν δεν ήταν ο Χριστόδουλος θα είχαν καταλάβει το σύμπαν. Πιστεύω κάργα στον Θεό. Αλλά όχι τρελά... Αγιον Ορος και σαχλαμάρες. Τι να κάνω στο Αγιον Ορος; Να βλέπω τους παπάδες να...; Στη Μονή Πετράκη τους είχαμε. Ανεβαίναμε κάτω από τα Εξάρχεια 18 χρόνων παιδιά, με τα σορτσάκια, ξαναμμένοι για να κλέψουμε τα μανταρίνια και μας κοίταγαν στα γεννητικά όργανα. Πώς κάθονται στα μοναστήρια; Ορμόνες δεν έχουνε; Πώς τη βγάζουν; Οργια κάνουν. Αυτοί είναι καλόγεροι; Ο Χριστός δεν ήταν σαν τα μούτρα τους. Ο Χριστός ήταν ωραίος. Και να πήγε με τη Μαγδαληνή, τι έγινε; Είναι ωραίο να πηγαίνει ο άνδρας με τη γυναίκα. Ο άνδρας με τον άνδρα δεν είναι ωραίο".

* "Ο Αλεξανδρής είναι πουτάνα μεγάλη, τη στήνει στην περιοχή για να βάλει το γκολ και οι άλλοι οι μαχητές δουλεύουνε για πάρτη του".

* "Έδειραν το Νικολακόπουλο; Ν'αγιάσει το χέρι αυτών που το έκαναν. Αυτός έχει Μερτσεντέδες, εμείς δεν έχουμε Μερσεντέδες...".

* "Γκώνια, θα σε τελειώσω, το ποδόσφαιρο που ήξερες, έχει πεθάνει εδώ και δέκα χρόνια".

* "O Μποστατζόγλου είναι παιχτούρα, η εντεκάδα πρέπει να ξεκινάει απ'αυτόν" (Μποστατζόγλου = Πατσατζόγλου).

* "Το Αιγάλεω έχει την παιχτούρα τον Εντουσέϊ που'χει πλεμόνια ατελείωτα και πηδάει στο νταβάνι".

* Σε ερώτηση δημοσιογράφου όταν ήταν στην Προοδευτική, γιατί χρησιμοποιείται ο Καρασάββας κι όχι ο Χιώτης που μόλις είχε έρθει δανεικός από την ΑΕΚ: "Ποιός Χιώτης; Χιώτης ήταν ένας κι έπαιζε μπουζούκι για τη Μαίρη Λίντα. Δε βλέπεις; Είναι... κοντός."

* "Ο Αμανατίδης πρέπει να πάει Εθνική. Είναι μεγάλος μαντουμαδόρος και μεγάλη πρεσαδούρα".

* " Ο αλήτης ο μαύρος ο... Γεκινής, που ήρθε να μας κολλήσει ελονοσία για να πεθάνουμε, ο αρρωστιάρης, ο βρωμερός..." (σχόλιο για την καθυστερημένη άφιξη του Ρασίντ Γιεκινί και τον υψηλό πυρετό που εμφάνισε μια ημέρα μετά).

* "Ζώνη; Τι ζώνη; Ζώνη χρειάζονται μόνο τα παντελόνια".

* "Αυτός εκεί, ο - πώς τον λένε - στην Καλαμάτα, φέρνει κάτι μαύρους από τα καράβια! Πώς να πάει η ομάδα; Άκου εκεί, μαύρος τερματοφύλακας!"

* Δημοσιογράφος : "Μια υποθετική ερώτηση. Εάν ποτέ δεχόσουν πρόταση συνεργασίας από τον Παναθηναϊκό θα την αποδεχόσουν;".
Αλέφαντος : "Στον Παναθηναϊκό; Ποτέ. Εδώ πήγα στον Παναργειακό και επειδή είχαν πράσινες εμφανίσεις δεν μπορούσα να κάνω προπόνηση και άφησα την ομάδα και έφυγα!".

* "Ο Καραμανλής; Δεν είχε κολλήσει ούτε ένα ένσημο του Ι.Κ.Α. πριν να γίνει βουλευτής".

* "Ο Προτάσοφ; Άντε μωρέ με την Τιτίκα...".

* "Όταν είσαι προπονητής στον Ολυμπιακό είσαι ανώτερος από πρωθυπουργό και απο πρόεδρο της δημοκρατίας...".

* "Δεν έχει τελειώσει ο Αλέφαντος. Θα επανέλθω... δριμύτριος".

* "Θα πολεμήσουμε για την Ελλάδα με τον Αναστασιάδη (προπονητή του ΠΑΟΚ), όχι με τον Οβραίο (τον Γιτζχάκ Σούμ, προπονητή του Παναθηναϊκού)... Ας δούμε αν εκείνοι θα ξεπουληθούν στον Οβραίο στον αγώνα που δίνει εναντίον του ένας Έλληνας".

* "Ο λαός του ΠΑΟΚ είναι φανταστικός και είναι αδικημένος και ριγμένος. Δεν μπορώ να καταλάβω. Ο κύριος Αγγελόπουλος μίλησε αντρίκια και είπε ότι δεν ενδιαφέρεται. Τι μένει τώρα; Ψωμιάδης, Σαββίδης. Πήγαινε δώσε αγόρι μου δύο εκατομμύρια να παίξει η ομάδα στο ΟΥΕΦΑ και γίνε Πρωθυπουργός της Βορείου Ελλάδος. Στη συνέχεια. Πόσα χρωστάει ο ΠΑΟΚ; 18 εκατομμύρια. Αν τα έχεις, πλήρωσε. Λένε για τον Ζαγοράκη. Αυτόν, αν τον τινάξεις θα πέσουν φραγκοδίφραγκα. Μία δεν έχει. Θες να παίξεις αγόρι μου στον ΠΑΟΚ; Παίξε, αλλιώς φύγε. Ο ΠΑΟΚ θέλει πρόεδρο με λεφτά. Τι να πει ο Κόκκαλης δηλαδή; Ήρθε, έβαλε λεφτά, έσωσε την ομάδα, και γι' αυτό ο κόσμος τον λατρεύει."

* "Ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει συνηθίσει να βλέπει παίκτες δεξιοτέχνες. Μην φορτωθεί στον Ολυμπιακό κανένας άτεχνος φορ, καμία... σημαδούρα".

* "Διάβαζα κάποιες φήμες για Κυργιάκο και με έπιανε η ψυχή μου. Δεν μπορεί να στρίψει. Δεν θέλω τέτοια σέντερ μπακ στην ομάδα. Τι θα τον κάνουμε τον Ολυμπιακό, Ολυμπιακοπαναθηναικό; Αντίθετα ο Καψής είναι γρήγορος, σβέλτος και ξύπνιος. Πολύ ξύπνιος, παίρνει στροφές το μυαλό του. Και είναι και... θυσίας".

* "Ο Αλέφαντος για τον κόσμο είναι ο έντιμος, ο γίγαντας, αυτός που δεν τα έχει πάρει ποτέ και δεν αντέχει να φοράει τα κοστούμια και να κάνει δημόσιες σχέσεις".

* "Ποιός Άντζας, που ήθελαν να τον φέρουν και σαν άρχοντα στον Ολυμπιακό; Λες και δεν το ξέραμε από την προηγούμενη θητεία του... Τι έκανε στον Ολυμπιακό; Δεν φτούρησε τότε που ήταν στην καλύτερη ηλικία και θα φτουρούσε τώρα 30 χρονών;"

* "Το 1993 είχα πει να έρθει στον Ολυμπιακό ένας γρήγορος, να έρθει ο Ζαμοράνο, ο Κλίνσμαν. Μου έλεγε ο κ. Λούβαρης είναι ακριβοί, ο άλλος δεν έρχεται. Ποιόν βρήκαμε; Βρήκαμε τον Ίβιτς και μου είπε να πάω να τον δω. Τον βλέπω και λέω γρήγορος παίκτης, τριπλέρ, φερ’τον. Θα χαλάσει τον κόσμο, θα βγει ακόμη και πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη. Δε λέω να πάρει αυτούς, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα, αλλά θα βρεις έναν τέτοιο παίκτη να έχει τα χαρίσματα. Ο Νε, τι τον παίρνεις; Επιθετικό χαφ; Είναι γρήγορος, είναι τριπλέρ και κάνει γκολ; Έχει αντοχή; Αν δεν έχεις αντοχή, πέθανες. Αν τον πάρεις για αναπληρωματικό, τον σχόλασες. Θα φάει τον Τουρέ, τον Τζόρτζεβιτς, τον Στολτίδη και το Ριβάλντο, τον τετράγωνο; Δε θα τον φάει. Είναι κόφτης; Όχι, είναι μπαλαδόρος. Πετάει τόσα γκολ στο Βέλγιο και ήρθε στον Ολυμπιακό; Αυτό θέλω να δω. Ή θα μου κάνει την τρίπλα στον Κορακάκη, στον Ντάγκα και τον Ιωάννου, δεν έχει τέτοια. Θέλω να τον δω και έξω."

* "Ο Νούνιεζ; Ποιός Νούνιεζ, ξέχασε τον αυτόν... μου θυμίζει τους Beatles".

* "Είναι παίκτης μωρέ ο Λεντέσμα; Είναι αυτό αμυντικό χαφ; Που πήγε στη Τζέλση και έβλεπε το Μακελελέ να δίνει μάθημα αμυντικού χαφ και να φτάνει τρείς φορές κοντά στο γκολ; Φωτογραφική μηχανή πρέπει να του είχανε για να μάθει πως παίζεται η θέση, όχι είναι τώρα παίκτης ο Λεντέσμα".

* "Ο Ίβαντσης; Να το γράψεις όπως στο λέω, δεν υπάρχει κάνενας Ίβαντσης. Τιτίκα είναι, στατικός, δε κουνιέται. Είναι χαφ αυτό;" (Ίβαντσης = Αντρέας Ίβανσιτς)

* "Να μη λέμε λόγια, να μιλάμε απο ψυχής και αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Τραπεζανίδης είναι για χάντμπολ. Απο αύριο".

* "Ο Καρπετόπουλος με τον... Πανούτση, αυτό κάνουνε... Πάνε και παίρνουνε τον πιο άσχετο να τους μιλήσει για μπάλα. Αμ δε στέκουνε οι... γι'αυτό έχουνε φτάσει να τονε βλέπουνε μόνο οι φορτηγατζήδες τη νύχτα για να περνάνε την ώρα τους"

Τα πεπραγμένα του
* Το 1994, ο θρυλικός "Αλέφας" αναλαμβάνει για 2η φορά τον Ολυμπιακό. Η ομάδα είναι στη Θεσσαλονίκη, για αγώνα κυπέλλου με τον Ηρακλή. Στην τελευταία προπόνηση πριν το ματς, ο Αλέ ακούει επί μία περίπου ώρα όλους τους συμπαίκτες του να αποκαλούν τον Καραταϊδη "Κούλη". Σε κάποια φάση λοιπόν τα παίρνει στο κρανίο, τον φωνάζει κοντά του και ακολουθεί ο παρακάτω παραληρηματικός μονόλογος: "Τι Κούλης ρε; Κυριάκο σε λένε. Είσαι αρχηγός, πρέπει να σε φωνάζουν Κυριάκο. Ακου Κούλης... όνομα είναι αυτό; Εγώ είχα κάποτε μια Κούλα να μου σιδερώνει τα μπλουζάκια...".

* Την εποχή που ο Αλέφας ήταν προπονητής στον ΟΦΗ, την περίοδο της προετοιμασίας, ο ΟΦΗ ήταν έτοιμος να παίξει με μια ομάδα απ'τη Ρουμανία φιλικό. Ο Αλέφας πιάνει έναν απ'το τεχνικό επιτελείο που ήξερε Αγγλικά, να πάει να πεί στον προπονητή των Ρουμάνων να φέρουν το παιχνίδι ισοπαλία, επειδή είναι προετοιμασία ακόμα, για να μη στεναχωρηθούν οι παίκτες. Ο Ρουμάνος προπονητής ούτε να το ακούσει δεν ήθελε και είπε πως δε τον ενδιέφερε ακόμα και αν φάει δέκα γκολ, γιατί είναι περίοδος προετοιμασίας και θέλει να προετοιμάσει σωστά την ομάδα. Ξεκινάει το παιχνίδι, οι Ρουμάνοι προηγούνται με 1-0 και ο Αλέφαντος αρχίζει να βηματίζει ανήσυχος και να τρώει τα νύχια του. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΟΦΗ ισοφαρίζει και ο Αλέφαντος αναθάρρησε. Λίγο πριν τη λήξη, ο ΟΦΗ κάνει το 2-1 και τότε ο Αλέφαντος... παραληρεί : "Τον έλιωσα ρε, φέρτε την τηλεόραση. Είμαι μεγάλος, ρε! Είμαι γίγαντας, ρε! Τον... κοίμησα το Ρουμάνο". Γυρνώντας προς το έκπληκτο τεχνικό επιτελείο του ΟΦΗ, είπε πως... επίτηδες έστειλε τον άνθρωπο να πεί στο Ρουμάνο να φέρουν το ματς ισοπαλία, για να... κοιμηθεί ο Ρουμάνος και να νομίζει οτι ο ΟΦΗ δε θα χτυπήσει το ματς...

* Ο Νίκος Μαχλάς, την εποχή που επέστρεψε στην Ελλάδα μετά απ'την καριέρα του στην Ολλανδία (Φίτεσε και Άγιαξ), είχε αποκαλύψει σε ερώτηση που του είχε γίνει σχετικά με δήλωση του Αλέφαντου ("Έλα μωρέ τώρα, ποιός Μαχλάς, δεν υπάρχει αυτός, είναι πιο αργός και απ'το ριπλέϊ, έχει πεθάνει αυτός"). Ο Μαχλάς είχε πεί : "Όταν έπαιζα στη Φίτεσε, ο Αλέφαντος μ'έπαιρνε στο τηλέφωνο και μου'λεγε 'μεγάλε σέντερ φορ, ατελείωτε, κάνε τα μαγικά σου να'ρθει ο Αλέφαντος στην Ολλανδία να δούνε τη δουλειά μου, βοήθησε να βρώ ομάδα εκεί'. Όντως, έψαξα όσο μπορούσα φυσικά, απευθύνθηκα σε αρκετό κόσμο αλλά δε μπόρεσα να βρώ κάτι για να τον βολέψω. Όταν με ξαναπήρε στο τηλέφωνο, του είπα 'λυπάμαι κυρ-Νίκο, δε γίνεται τίποτα'. Αυτός με έλουσε με διάφορες εκφράσεις, και απο τότε από σέντερ φορ ατελείωτο, έχω γίνει πιο αργός απ'το ριπλέϊ. Δε βαριέσαι...".

* Προετοιμασία 1994-1995, στο 2ο πέρασμα του Αλέφα απ'τον Ολυμπιακό. Ο Μπατίστα είναι τραυματίας και κάθε μέρα στην προπόνηση ο Αλέφαντος πλέκει το εγκώμιο του : "Τι παιχταράς είσαι ρε Ντανιέλο", "άντε γίνε καλά ρε Ντανιέλο" κλπ. Ο Μπατίστα αποθεραπεύεται και περιμένει την ευκαιρία του για να παίξει στα φιλικά για να δείξει την αξία του. Οι μέρες, οι προπονήσεις, οι αγώνες περνούν αλλά ο Μπατίστα δε παίζει. Εμφανώς δυσαρεστημένος, πάει στον Αλέφαντο να τον ρωτήσει γιατί δε τον υπολογίζει. Ο Αλέφας του απαντάει : "Έχεις δίκιο ρε Ντανιέλο, αλλά που να σε βάλω; Έχω τον Αλεξανδρή 400 εκατομμύρια, τον Ίβιτς 500 εκατομμύρια, το Γιεκινί 300 εκατομμύρια...". Ο Μπατίστα ανταπαντάει, "μα, κυρ Νίκο, είχες πεί πως θα έχουμε αξιοκρατία...". Ο Αλέφας κάνει παύση, το σκέφτεται και ρίχνει τη... φονική ατάκα : "Ντανιέλο, σε τρώω άδικα !". Τέζα ο Μπατίστα...

* Πανιώνιος - Πανηλειακός το Δεκέμβριο του 1995 με νικητή τον Πανιώνιο. Συνέντευξη Tύπου, με πρώτο ομιλητή το Νίκο Αργυρούλη, βοηθός του Αντώνη Γεωργιάδη (σιγά μην πήγαινε σε κοινή συνέντευξη με τον Aλέφαντο). Aρχίζει να μιλάει, όταν ένας οπαδοσύμβουλος του Πανιωνίου, ονόματι Aχιλλέας Mπέος (βρε, βρε, βρε...) πετάγεται και τον διακόπτει: "Tι μας λες τώρα, μωρέ; Eδώ δεν μας έδωσε δύο πέναλτι!". Kάγκελο ο Aργυρούλης, οπότε - με την ευκαιρία - παίρνει το λόγο ο Aλέφαντος. Λέει, λέει και κάποτε φτάνει στο διά ταύτα : "60 χρόνια να παίζανε, γκολ δεν βάζανε. Aυτή είναι η πολύ καλή ομάδα που μου λέγανε; Aυτή είναι για γέλια !".

* Ο γνωστός δημοσιογράφος απ'το "Καφενείο των Φιλάθλων", Γιώργος Γεωργίου, δέχτηκε την επίθεση του "Αλέφα", σαν συναντήθηκαν σε περίπτερο της Ομόνοιας, για ν’ αγοράσουν εφημερίδες : "Ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις ότι ο Πανιώνιος (η τότε ομάδα του Αλέφαντου) δεν παίζει μπάλα;" η... εισαγωγή του Νικόλα, που στη συνέχεια άρχισε να χτυπά το Γεωργίου. Παραλίγο, μάλιστα, ο Γεωργίου να πάθει ζημιά, καθώς ο Αλέφαντος τον έριξε στο δρόμο, την ώρα που περνούσε ένα αυτοκίνητο! Αμέσως υποβλήθηκε μήνυση, με τον κόουτς να μην πηγαίνει στην προπόνηση της επομένης, για να γλιτώσει το αυτόφωρο.

* Ο Αλέφαντος είναι τεχνικός διευθυντής στον Πανιώνιο. Επειδή κάποια στιγμή η ομάδα ήταν τιμωρημένη πήγε να δώσει αγώνα στη Ρόδο. Εκεί στο ξενοδοχείο κάποιος σερβιτόρος άρχισε να του φωνάζει: "Γειά σου ρε Νικόλα άπαιχτε, προπονηταρά" κ.λ.π. Ο Αλέφαντος του απάντησε νομίζοντας οτι είναι παλιός γνώριμος : "Γειά σου ρε παίχτουρα τρομερέ, μια χαρά σε βλέπω ρε, κρατιέσαι καλά. Σε είχα παίχτη σε καμιά ομάδα;". Αρχίζει το δούλεμα ο τύπος και του λέει οτι δήθεν τον είχε παίχτη στον Εθνικό και θυμόταν τότε που είχε φέρει το μεγάλο Χάπελ να τους μάθει μπάλλα.

Τα πήρε ο Αλέ : "Τι παραμύθια είναι αυτά ρε ; Αφού δεν ήρθε ποτέ ο Χάπελ στην Ελλάδα. Εγώ πήγαινα εκεί και μου τα μάθαινε".

Το επόμενο πρωί κατεβαίνει για πρωινό ο Νικόλας και βλέπει σε έναν μπουφέ μια πιατέλα με αυγά που επάνω είχαν μια ταμπελίτσα που έγραφε 3 και άλλη μια με αυγά που έγραφαν 5. Προφανώς τόσο έκαναν. "Σιγά να μη φάω 5 να μου ανεβεί η χοληστερίνη στα ύψη , θα πάρω από την άλλη με τα 3" είπε ο Αλέ και όλοι οι παίχτες που τον παρακολουθούσαν χτυπιόνταν από τα γέλια. Την ώρα που κάποιος του εξηγούσε γιατί γελάνε, τυγχάνει να περνάει από μπροστά ο σερβιτόρος που τον είχε δουλέψει την προηγούμενη. "Εσύ μωρή κουφάλα τα έβαλες έτσι έ; Για να με ξεφτιλίσεις". Και γυρνώντας προς τους έκπληκτους παρευρισκόμενους: "Ξέρετε τι κουφάλα είναι; Τον θυμάμαι από τότε που τον είχα στον Εθνικό, όλο τέτοια έκανε". Τέζα οι άλλοι.

* Ο Αλέφας είναι προπονητής στον Εθνικό Αστέρα. Στην ομάδα της Καισαριανής που τότε έπαιζε στην Α' Εθνική, αγωνιζόταν ως δανεικός ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ, Χρυσόστομος Μιχαηλίδης. Ο Μιχαηλίδης σ'ένα παιχνίδι έκανε μια τρομερή γκέλα που κατέληξε σε γκολ για τους αντιπάλους. Ο Αλέφας άρχισε να "φορτώνει", όταν έμαθε πως ο παίκτης θεωρούσε πως έπαιξε καλά. Πάει λοιπόν στην προπόνηση και του λέει :
- "Τι έχεις;".
- "Τίποτα κυρ-Νίκο, τι να έχω" απαντάει ο Μιχαηλίδης.
- "Δε μπορεί, εσύ κάτι έχεις", συνεχίζει ο "Αλέ".
- "Μα, κυρ-Νίκο"... λέει ο Μιχαηλίδης, αλλά ο Αλέφαντος περνάει στην αντεπίθεση.
- "Τι δεν έχεις ρε Μιχαηλίδη; Έχεις πρόβλημα. Είσαι δυό μέτρα άντρας, κορμί λαμπάδα, και σε διώχνει η ΑΕΚ για να παίζει ο... κοντός ο Χιώτης; Έχεις πρόβλημα, ρε!".

* Στην εκπομπή "Καφενειο των φιλαθλων", αναλύοντας το σύστημα που πρέπει να παίξει ο Ολυμπιακός: "Πρέπει να βάλει τρείς πίσω, δυο κόφτες στο κέντρο, δυο από αριστερά, το Τζόρτζεβιτς και το Γεωργατο, δυο από δεξιά, Γιαννακοπουλο και Μαυρογενίδη, το Τζιοβάνι πίσω απο τους δυο επιθετικούς και μπροστά το Χούτο και τον Οφορίκουε". Ωραίο σύστημα... Με 13 παίκτες.

* Στην τρίτη και τελευταία θητεία του στον Ολυμπιακό (2003-2004), κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ο Τζιοβάνι έχει τη μπάλα και ο Ταραλίδης προσπαθώντας να τον ανακόψει του κάνει ένα άγαρμπο φάουλ. Ο Τζιοβάνι πέφτει κάτω σφαδάζοντας και ο Ταραλίδης σηκώνεται αμέσως και τρέχει πάνω απ'το συμπαίκτη του για να δει τι έχει. Ο Αλέφας επεμβαίνει : "Που πα' ρε Νταραλίδη, τον σακάτεψες το μπαιχταρά...". Ο Ταραλίδης με απολογητικό ύφος πηγαίνει πάνω απ'το Τζιοβάνι που έκανε ένα νεύμα οτι δεν είχε τίποτε σοβαρό, αλλά ο Αλέφας με άγριο ύφος φωνάζει στον Ταραλίδη : "Φύγε σου λέω, μη τον πλησιάζεις...". Απο τότε, ο Ταραλίδης με τον Τζιοβάνι έπαιζαν μόνο συμπαίκτες στην προπόνηση και ο δύσμοιρος Ταραλίδης δεν έμπαινε ούτε στη 18άδα.

* Σεζόν 1986-1987, ο Αλέφας επι εποχής Ζαφειρόπουλου καλείται να σώσει ότι σώζεται στη χειρότερη ΑΕΚ της δεκαετίας. ΑΕΚ-Παναθηναϊκός στη Φιλαδέλφεια το παιχνίδι, με τον Αλέφαντο να παρακολουθεί το ματς απ'την εξέδρα τιμωρημένος, επειδή είχε επιτεθεί σε δημοσιογράφο. Στον πάγκο καθόταν ο παλαίμαχος γκολκίπερ Νίκος Χρηστίδης και η συνεννόηση με τον Αλέφα γινόταν μέσω ενός walkie-talkie. Η ΑΕΚ είναι στην επίθεση και ένας ποδοσφαιριστής της ανατρέπεται μέσα στην περιοχή. Χαμός, με τους παίκτες της ΑΕΚ να πέφτουν στο διαιτητή και να ζητούν πέναλτι, ενώ ο Αλέφαντος χειρονομούσε και ωρυόταν στην εξέδρα. Μέχρι να σηκώσει το walkie-talkie ο Χρηστίδης και να ακούσει τον Αλέφαντο να ουρλιάζει "ΠΕΣ ΣΤΑ ΚΩΛΟΠΑΙΔΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗ ΜΠΑΛΑ", ο Σαραβάκος είχε φτάσει φάτσα με το Θεολόγη Παπαδόπουλο για το 0-1...

* Ιανουάριος του 1994... Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης καλεί στο γραφείο του τον Νίκο Αλέφαντο προκειμένου να τον ενημερώσει ότι προσλαμβάνεται στη θέση του προπονητή των "Eρυθρολεύκων". Ο Έλληνας τεχνικός, γνωστός για τα φιλοOλυμπιακά του αισθήματα, "πετάει" από την χαρά του και κάποια στιγμή η κουβέντα φτάνει στο θέμα του μισθού.

Κόκκαλης: Πόσα χρήματα θέλετε κύριε Αλέφαντε για να αναλάβετε την ομάδα, κατ' αρχήν μέχρι τον Ιούνιο;
Αλέφαντος: 800.000 το μήνα πρόεδρε. Και θα δεις ποιος είμαι, θα σε κάνω να καμαρώνεις για την ομάδα...
Κόκκαλης: Πολύ ωραία... Θα πάρετε 2.500.000 δραχμές... Είστε ικανοποιημένος;

Η απάντηση που περίμενε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού δεν βγήκε ποτέ από το στόμα του Νίκου Αλέφαντου που κάτι ψέλλισε αλλά ήταν φανερό πως είχε "παγώσει" από την πρόσφορά του κ. Κόκκαλη. Όταν έφευγαν, ο Γιώργος Λούβαρης τον ρώτησε γιατί ήταν μουτρωμένος. Και ο Αλέφαντος του εξήγησε, έτοιμος να κλάψει:

Αλέφαντος: Πως να είμαι κ. Γιώργο; Οκτακόσια χιλιάρικα ζητήσαμε το μήνα και ο πρόεδρος μας έκοψε τα τριακόσια. Τόσο λεφτά έχει, σε μένα βρήκε να κάνει περικοπές;
Λούβαρης: Τι έκανε λέει; Τι σου έκοψε βρε Νίκο;
Αλέφαντος: Απλή αριθμητική είναι κ. Γιώργο. Πέντε μήνες μέχρι τον Ιούνιο, μου δίνει δυόμισι εκατομμύρια, πόσο μας κάνουν; Δεν μας κάνουν πεντακόσιες τον μήνα;

Όπως ήταν φυσικό, ο κ. Λούβαρης ξέσπασε σε γέλια και κατόπιν εξήγησε ότι τα 2.500.000 δρχ. είναι... μηνιάτικο και όχι συνολικές αποδοχές. Τότε, ο "Αλέ" άρχισε να... φιλάει τα χέρια του Λούβαρη και κατευθείαν έτρεξε στο γραφείο του κ. Κόκκαλη για να τον ευχαριστήσει και να τον αποκαλέσει "ευεργέτη"!

* Στο τρίτο του πέρασμα απ'τον Ολυμπιακό (2003-2004), το Γ.Χ. Γεωργιάδη ήθελε να τον "φάει" από την πρώτη ημέρα που ήρθε στην ομάδα. Επειδή όμως ο Γεωργιάδης μπορεί να μην έδεσε ποτέ με τον Ολυμπιακό, αλλά στις υποχρεώσεις του ήταν "τύπος και υπογραμμός" και δεν του αντιμιλούσε, ούτε έκανε πειθαρχικά παραπτώματα, ο Αλέφας... έβραζε. Τον φώναξε μια μέρα στο γραφείο μαζί με τον Μαυρογενίδη και άρχισε να του μιλάει κοιτώντας στα μάτια το... Δημήτρη Μαυρογενίδη ! "Κοίτα να βάλεις μυαλό, άκου τον Αλέφαντο, θα βάλω τον πρόεδρο να σε διώξει, δεν καταλαβαίνω τίποτα εγώ, Γεωργιάδη", είπε κοιτώντας τον Μαυρογενίδη και όταν ο επιθετικός του Ολυμπιακού φρόντισε να του θυμίσει ότι μιλάει στον αμυντικό του Ολυμπιακού και όχι σε αυτόν, ο Αλέφας είπε το αμίμητο: "Σταμάτα, ρε Γεωργιάδη, που θα μας κάνεις και υποδείξεις! Λες και δεν ξέρουμε τόσα χρόνια ποιος είσαι!".

* Ο Αλέφας είναι προπονητής στον Ηρακλή και η αποστολή του "γηραιού" επιστρέφει από τη Δράμα όπου λίγες ώρες νωρίτερα είχε κερδίσει την Δόξα σε αγώνα Κυπέλλου. Παρά τη νίκη, όλοι μέσα στο πούλμαν ήταν συνοφρυωμένοι καθώς ο "Αλέ" τους είχε ανακοινώσει πως θα πήγαιναν κατευθείαν στο ξενοδοχείο, αφού την Κυριακή ο Ηρακλής είχε ντέρμπι. Ο Σάββας Κωφίδης είχε λίγο παραπάνω θάρρος ήταν και αρχηγός και έτσι του έβαλαν... φιτιλιές οι υπόλοιποι: "Δεν του λες με τρόπο, εσένα που σε ακούει, να πάμε σπίτι μας απόψε, μιας και κερδίσαμε...". Παίρνει λοιπόν θάρρος ο Κωφίδης και κάνει την... κίνηση: "Κύριε Νίκο, να μην πάμε στο ξενοδοχείο μιας και κερδίσαμε... Να πάνε τα παιδιά σπίτι τους να δούνε τους δικούς τους και πάμε αύριο στο ξενοδοχείο". Η έκρηξη του Νικόλα ήταν... αναπάντεχη: "Πουλμαντζή σταμάτα.. Εδώ... Άνοιξε την πόρτα". Η πόρτα άνοιξε και ο Κωφίδης βρέθηκε στη μέση της Εθνικής Οδού όπου αναγκάστηκε να κάνει ότο - στοπ για να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.

* Ο Αλέφας συνήθιζε πάντα στις θεωρίες του να χρησιμοποιεί διάφορα αντικείμενα (κεφτεδάκια, σαγιονάρες), για να δείχνει τις θέσεις των παικτών του... Πήγαν, λοιπόν, με τον Ιωνικό να παίξουν στα Γιάννενα... Στην ομάδα της Νίκαιας, έπαιζε ο Βαμβακούλας. Η ομιλία για το ματς γινόταν μέσα στα αποδυτήρια, στο πάτωμα. Και ο "Αλέ" χρησιμοποιούσε... σαγιονάρες, για να δείχνει τις θέσεις των παικτών μέσα στο γήπεδο. Πάνω στο κρίσιμο σημείο όμως, ο Βαμβακούλας την έκανε... Με τρόπο, τράβηξε μία από τις ένδεκα σαγιονάρες που χρησιμοποιούσε ο Αλέφαντος. Οταν ο "Αλε" αντιλήφθηκε την απουσία της σαγιονάρας, άρχισε να ωρύεται: "Πού είναι η παντόφλα ρε; Εδώ μιλάμε σοβαρά για το πως θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό και εσείς παίζετε; Που είναι η σαγιονάρα;...". Οπότε σοβαρός ο Βαμβακούλας του λέει: "Εγώ την πήρα κόουτς... Αλλά πες ότι είχαμε αποβολή στο 10'. Να μην είμαστε προετοιμασμένοι και γι' αυτήν την περίπτωση;".

* Σεζόν 1984-1985, ο Αλέφας είναι προπονητής του Πανιωνίου και ο Πανιώνιος υποδέχεται τον Ολυμπιακό στη Νέα Σμύρνη. Ο Αλέφας δίνει... οδηγίες για το μαρκάρισμα του Νίκου Αναστόπουλου στους αμυντικούς του : "Κανάρα, Αποσπόρη κι εσείς οι άλλοι : Μη τυχόν και σας δω να πάτε να χαιρετάτε τον Αναστόπουλο λες και είναι η Βουγιουκλάκη κι εσείς ταπεινοί θαυμαστές της. Θα τον κερδίσετε πρώτα και μετά θα τον χαιρετήσετε. Δε θα αφήσετε κανέναν Αναστόπουλο να σας πάρει το ψωμί".

* Σεζόν 1993-1994, ο Αλέφας είναι προπονητής της Ξάνθης (όπου έμεινε... 9 ημέρες). Ο Αλέφας τριγυρίζει τον νεαρό - τότε - Νίκο Κωστένογλου και τον ρωτάει συνεχώς αν θα πρέπει να βάλει το Χαλκίδη στην 11άδα. Ο Κωστένογλου ακολουθεί πιστά την οδηγία που του'χε δώσει ο "παλιός" Νίκος Καραγεωργίου, που τον είχε προειδοποιήσει να μην εκφέρει γνώμη, γιατί τότε ούτε ο Χαλκίδης θα έπαιζε, αλλά ούτε και ο ίδιος ο Κωστένογλου. Το πρέσινγκ του κυρ Νίκου είναι... ασφυκτικό : "Για λέγε ρε Κωστένογλου, να βάλω το Χαλκίδη την Κυριακή;". "Που να ξέρω κυρ-Νίκο", απαντούσε ο Κωστένογλου. "Ε πως δε ξέρεις;", πάλι ο Αλέφας. "Δε ξέρω εγώ απ'αυτά κυρ-Νίκο", ο Κωστένογλου. Είδε κι αποείδε ο Αλέφας και άφησε τον παίκτη στην ησυχία του. Έρχεται λοιπόν η μέρα του ματς. Ο Αλέφαντος κάνει τακτική με... οδοντογλυφίδες και αρχίζει τα γνωστά του : "Πάμε απο εδώ, βγαίνουμε απο εκεί, όλοι μπροστά" και στο "όλοι μπροστά" κάνει μια κίνηση με την παλάμη του να παρασύρει όλες τις οδοντογλυφίδες μπροστά. Μια οδοντογλυφίδα ξεφεύγει απ'την παλάμη του και μένει πίσω. Τότε ο Αλέφας το διαπράττει : "Ποιός είναι αυτός; Ο Χαλκίδης; Τα πόδια σου δε μπορείς να πάρεις, ρε Χαλκίδη, που μου θες και 11άδα !!!".

* Την ίδια εποχή, στην Ξάνθη, μαζεύει πριν τον αγώνα τους παίκτες του για "ένεση ηθικού" : "Ο Θρασύβουλας ξεκίνησε από τη Σπάρτη να πάει στη Λάρισα. Κατεβαίνει όμως και ο Αλέξανδρος από τη Μακεδονία, με πολύ λαό, να συναντήσει τον Θρασύβουλο στη Λάρισα. Συναντιούνται, και μόλις βλέπει ο Θρασύβουλος τον Αλέξανδρο, χέζεται και την κάνει γυριστή για τα Τρίκαλα. Έτσι κι εμείς θα τους κάνουμε να χεστούνε".

* Μια παρόμοια ιστορία συνέβη και κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε καφενείο όπου ο κ. Νίκος τα έλεγε με την παρέα του... Ο Αλέφαντος τους παρουσίαζε διάφορα συστήματα χρησιμοποιώντας.... κεφτεδάκια για να δείξει τη θέση των παικτών. Τότε, κάποιος από την παρέα δεν... σεβάστηκε το έργο του "Αλέ" και πήρε ένα κεφτεδάκι από την... ενδεκάδα! Η αντίδραση του Αλέφαντου, χαρακτηριστική: "Φέρε το δεξί μπακ πίσω, ρε" είπε ο Έλληνας προπονητής και στο καφενείο επικράτησε πανδαιμόνιο...

* Η ΑΕΚ έπαιζε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και η ομάδα είχε αποσυρθεί στο "Ουράνιο Τόξο", αλλά το κλίμα δεν ήταν ιδανικό, καθώς όλα έδειχναν ότι η σύγκρουση και το διαζύγιο δεν ήταν μακριά. Ο Αλέφαντος είχε βάλει στο μάτι τον Ράϊκο Γιάνγιανιν και το Θωμά Μαύρο και από κάτι μισόλογα που πετούσε, οι παράγοντες της ΑΕΚ είχαν καταλάβει ότι δεν είχε σκοπό να μη τους χρησιμοποιήσει στο ντέρμπι. Ετσι, την παραμονή του αγώνα έπεσαν όλοι πάνω του για να τον μεταπείσουν. Αυτός εξαγριώθηκε και ξαφνικά έτρεξε προς την έξοδο του ξενοδοχείου φωνάζοντας: "Ο Μαύρος είναι 50 χρονών, να τον χαίρεστε... Αυτή τη στιγμή τα παρατάω... Δεν σας αντέχω άλλο! Φεύγω...". Η ώρα ήταν προχωρημένη, μετά τα μεσάνυχτα... Οι παράγοντες της ΑΕΚ έμειναν άφωνοι σε λίγη ώρα όμως τον είδαν έκπληκτοι να επιστρέφει τρέχοντας και φανερά ανήσυχος: "Να πάρει η ευχή... Εξω είναι γεμάτος ο κόσμος από αδέσποτα σκυλιά... Με κυνήγησαν και πήδηξα κάτι φράχτες για να μην με κάνουν κομμάτια...".

* Ο έφορος του Πανιωνίου, Παναγιώτης Αμανίτης, σ'ένα ματς στο Καραϊσκάκη βγήκε κλαίγοντας. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι "...ο Αλέφαντος είπε στους παίκτες κάτι ιστορικά - δεν τα κατάλαβα και πολύ καλά, αλλά ήταν πολύ συγκινητικά".

* Επι ημερών Γιώργου Λιάνη στο υφυπουργείου αθλητισμού, όταν "ξέμενε" από δουλειά, ο Αλέφας ξημεροβραδιαζόταν στο υφυπουργείο Αθλητισμού και του ζητούσε να του βρει μια ομάδα στο Βέλγιο ή στην Ολλανδία! "Ακουσε, Γιώργο μου, με τις γνώσεις που έχω και τις γνωριμίες που έχεις, έτσι και πάρω μια ιστορική ομάδα όπως η Αντερλεχτ, η Φέγενορντ και ο Αγιαξ εύκολα θα τη βγάλω πρωταθλήτρια. Και μετά θα κατακτήσουμε το Τσάμπιονς Λιγκ και μετά το διηπειρωτικό. Και θα διακριθώ κι εγώ κι εσύ και θα διαφημιστεί και η Ελλάδα και το έργο σου. Γιατί ο Αλέφαντος, Γιώργο μου, δεν είναι αχάριστος".

* Πρώτο πέρασμα του Αλέφα απ'τον Ολυμπιακό (1983-1984) και το μεγάλο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο είναι προ των πυλών. O προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιάτσεκ Γκμοχ, σε κάποιο γεύμα της ομάδας, παίρνει μια μπριζόλα, την κομματιάζει και λέει στους παίκτες του : "Θέλω να τους παίξετε ακριβώς έτσι". Ο Αλέφαντος απ'την πλευρά του, είναι φανερά ανήσυχος και αμίλητος. Εξομολογείται οτι "το κατεστημένο θέλει να του πάρει αλλιώς το ματς". Φανερά ανήσυχος, όλη την εβδομάδα δεν έχει πει κουβέντα στους παίκτες του για το ματς. Μέχρι την ημέρα του αγώνα... Ο Αλέφας στην ομιλία του δίνει ρέστα : "Είστε πολεμιστές και οι πολεμιστές δεν κωλώνουν πουθενά. Εγώ, για παράδειγμα, δεν ήθελα να έχει τώρα η Λεωφόρος 15.000, αλλά 80.000 κόσμο και να μπω μέσα και να είμαι όρθιος εκεί για να πολεμήσω. Ας μου πετάνε ό,τι θέλουν και ας με φτύνουν. Ετσι κι εσείς. Βλέπω ότι είστε πολεμιστές. Οπως οι Σπαρτιάτες. Εχετε στο μυαλό σας 24 ώρες το πώς θα κερδίσετε στη μάχη. Και θα τα καταφέρετε. Οποιος πήγε να κατακτήσει τη Σπάρτη έσπασε τα μούτρα του. Είστε πολεμιστές, ρε, και θα το δείξετε σήμερα. Θα τους πάρουμε μέσα στο σπίτι τους". Το καλύτερο όμως το'χει για το τέλος. Οι παίκτες σηκώνονται να βγούν στον αγωνιστικό χώρο και ο Αλέφας κραυγάζει : "Ρε, τι εκτός έδρας λένε; Δεν υπάρχουν έδρες, ρε. Και ο Μέγας Αλέξανδρος πολέμησε εκτός έδρας τους Πέρσες, αλλά κέρδισε". Για την ιστορία, προέκυψε ένα απ'τα χειρότερα ντέρμπι όλων των εποχών, με το τελικό 0-0 να είναι φυσικό επακόλουθο.

* Ο Αλέφας διηγείται μια απ'τις κορυφαίες ταξιδιωτικές του περιπέτειες : "Το 1974 πήγα στην Αγγλία για να δω τη δουλειά του Σέξτον, που σάρωνε με την Τσέλσι. Με σύστησαν στον εφοπλιστή Πατέρα, για να με τακτοποιήσει στο θέμα του ύπνου. Οι άνθρωποι δε μου έδωσαν το ροζ δωμάτιο, ούτε τις μεταξωτές πιτζάμες του κυρίου. Για μένα υπήρχε το τεράστιο υπόγειο, γεμάτο παλιά έπιπλα και σκεύη, κιβώτια, ανταλλακτικά, κασόνια με σαβούρες... Ούτε πείνα μ'έπιανε ούτε το διαβολεμένο κρύο σ' αυτό το καταραμένο υπόγειο. Αυτό που δεν άντεχα, ήταν ο φόβος. Ένα βράδυ έκοψα μερικές βόλτες στο υπόγειο. Από περιέργεια, ίσως και μηχανικά, βάζω το χέρι κι ανοίγω ένα κιβώτιο. Τι να δω! Ηταν γεμάτο... κόκαλα! Τρελάθηκα! Όλο μου το κορμί το είχε ζώσει ανατριχίλα! Μην κάνουμε τους μάγκες, γιατί βλάπτει. Είχα χεστεί απ' το φόβο μου. Πάνω στη θολούρα, ανοίγει το πορτάκι και στεκόταν η υπηρέτρια, μ'ένα μεγάλο φακό. "Πάθατε τίποτα, κύριε Νίκο;" μου λέει. "Βρήκα κάτι κόκαλα εδώ", λέω. "Ναι, ξέρω", απαντά. Άντε να κοιμηθείς μετά...".

* Περισσότερες περιπέτειες ενός... ξενιτεμένου : "Το 1982, καλοκαίρι του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θέλησα να παρακολουθήσω από κοντά τη δουλειά του Μενότι, με την Εθνική Αργεντινής. Την έστησα, λοιπόν, απ' έξω, κι όταν τον είδα, ύψωσα τα χέρια και του φώναξα : "Μίστερ Μενότι, είσαι ο πρώτος, είσαι πολύ μεγάλος!". Ο Μενότι χαμογέλασε, με έβαλε στο πούλμαν και μου γνώρισε τους φρουρούς, για να με αφήνουν να βλέπω τις προπονήσεις. Τι πως κατάλαβε τα Ελληνικά ο Μενότι; Η γλώσσα τον ποδοσφαίρου είναι διεθνής!

Κοιμόμουν στην παραλία του Αλικάντε με δύο κουβερτούλες, απ'αυτές που έδινε το σχέδιο Μάρσαλ, για την οικονομική ανασυγκρότηση. Εκεί, στην Ισπανία πάντως, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Γιατί το 1978 που πήγαμε με το Τζήμα στην Κολωνία για να δούμε τις προπονήσεις του Βαϊσβάιλερ, φάγαμε απίστευτο χιόνι και κρύο. Αφήναμε την πορτοκαλάδα και γινόταν πάγος. Κοιμόμασταν μαζί με τον Τζήμα, σ'ένα κρεβάτι 1 επί 1, σαν τους στρατιώτες, με τα ρούχα. Τρώγαμε ψωμί και κίτρινο τυρί.

Αλλά και το 1974, πάλι στη Γερμανία, είχαμε πάει πάλι με το Δημήτρη το Τζήμα να παρακολουθήσουμε τις προπονήσεις της Εθνικής Ολλανδίας. Είχαμε ανέβει σ'ένα λοφάκι, βλέπαμε και κρατούσαμε σημειώσεις. Μας είδαν όμως κάτι αστυνομικοί, μας πέρασαν για... Οβραίους και μας πήραν στο κυνήγι πέντε αστυνομικοί με ντόμπερμαν. Γλιτώσαμε απ' τα δόντια των σκύλων σαν από θαύμα...".

* Ο Κωστής Στεφανόπουλος, πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε και επιφανής πολίτης της Πάτρας, σε δήλωση του στις τηλεοπτικές κάμερες στη γιορτή του ΠΣΑΤ είχε πεί πως είναι στεναχωρημένος γιατί η ομάδα του τόπου του, η Παναχαϊκή, δε τα πηγαίνει πολύ καλά στο πρωτάθλημα. Λάθος τοποθέτηση, μιας και προπονητής της Παναχαϊκής ήταν ο Νικόλας. Ποιός είδε τον Αλέφα και δε τον φοβήθηκε στη συνέντευξη τύπου, μετά το ισόπαλο 0-0 με τον Ιωνικό Νικαίας : "Θέλω να του πω ότι είναι παραμυθάς. Και γράφτε το όπως το λέω. Δεν ασχολείται με την μπάλα. Να μην ασχολείται, γιατί εγώ δεν ασχολούμαι με την πολιτική. Τι να μας πει τώρα; Ούτε βουλευτής στο χωριό του δεν έβγαινε και τον έκανε το ΠΑΣΟΚ Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ούτε μία ψήφο δεν έπαιρνε. Δημόσιος υπάλληλος είναι ο Πρόεδρος, που όταν πεθαίνει κάποιος στέλνει ένα συλλυπητήριο τηλεγράφημα κι αλίμονο στον άνθρωπο που έφυγε... Ο πρωθυπουργός τα κάνει όλα. Τι είναι ο Πρόεδρος;". Επειδή άλλη χάρη έχει η... εικόνα, ιδού...

* Ο Αλέφαντος είναι προπονητής της Προοδευτικής, η οποία παίζει με την ΑΕΚ. Στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα, ο Αλέφας αντικαθιστά τον Όλεγκ Προτάσοφ (που κολλάει τα τελευταία ποδοσφαιρικά του ένσημα) με τη χαρακτηριστική κραυγή "Βγες έξω μωρή Τιτίκα" και στη θέση του βάζει τον Βραζιλιάνο Μπαρτολομέϊ. Μετά από 5 λεπτά αγώνα, ο Αλέφαντος σηκώνει άλλον παίκτη απ'τον πάγκο και βγάζει το... Μπαρτολομέϊ που μένει αποσβολωμένος! Ο διαιτητής ζητάει απ'τον παίκτη να αποχωρήσει, ο Βραζιλιάνος φορτώνει και αρχίζει να βρίζει τον Αλέφαντο, ο οποίος με τη σειρά του φορτώνει και πάει να... δείρει το Βραζιλιάνο. Με την επέμβαση των ψυχραιμότερων το επεισόδιο αποτρέπεται και έρχεται η ώρα της συνέντευξης τύπου. Ένας δημοσιογράφος επιμένει να ρωτάει τον Αλέφαντο για το επεισόδιο με τον Αλέφαντο να μην απαντά. Κάποια στιγμή, ο απεσταλμένος της κρατικής τηλεόρασης ρώτησε κάτι περί τακτικής τον Αλέφα, ο οποίος του λέει : "Να, αυτές είναι ερωτήσεις"... και γυρνάει στον εμβρόντητο δημοσιογράφο που επέμενε να τον ρωτά για το επεισόδιο λέγοντας του το αμίμητο : "Μάθε μπαλίτσα, μάθε μπαλίτσα στον άρχοντα". Με το τέλος της συνέντευξης τύπου και ενώ ο Αλέφας αποχωρούσε, οι δημιοσιογράφοι τον πρέσαραν για ένα σχόλιο σχετικά με τον Μπαρτολομέϊ. Τελικά ο Αλέφας, φεύγοντας, το έριξε : "Τι να μας πεί ο τουρίστας, τον έστειλα για τσάϊ...".

* Ο Αλέφας είναι καλεσμένος σε εκπομπή του TV Μακεδονία όπου λογομαχεί με τον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζανίδη. Σε κάποια στιγμή, νομίζοντας οτι έχει "κοπεί" το Link και έχει χαθεί η σύνδεση, μονολογώντας για το συνομιλητή του, ρίχνει την ατάκα : "Θα σε κάνω ρε πούστη να μη ξαναβγείς στην τηλεόραση...".


Ο Αλέφας θυμάται όλες τις ομάδες του
Σε μίνι-συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Active" λίγο μετά απ'την πρόσληψη του στην Προοδευτική, ο Νίκος Αλέφαντος αφηγήθηκε το ιστορικό της καριέρας του. Θαυμάστε :

"Είναι 1973 και ξεκινάω από τον Αστέρα Εξαρχείων - να με συχωρέσεις άμα ξεχάσω τίποτα, είναι μεγάλη ιστορία, μεγάλη καριέρα, κάτι δε θα θυμηθώ - και παίρνω το Ρουφ και το ανεβάζω τρεις κατηγορίες. Από Δ' Εθνική, φερ' ειπείν, Ερασιτεχνικό, το πάω Β' Κατηγορία, τους κάνω επιτυχία, εκτιμούν τη δουλειά μου και το '74 με παίρνουν στα Γιάννενα. Φέρνω την άνοδο και νικάω μάλιστα 3-0 το Ρουφ, δηλαδή την ομάδα που δούλευα, ανεβαίνει κατηγορία ο ΠΑΣ, μεγαλείο, εκτιμούν τη δουλειά μου και με παίρνουν στον Πιερικό το '76. Φέρνω την άνοδο, μεγάλη ομάδα, επιτυχία, προκοπή. Τη σεζόν '76-'77 ο φίλος μου ο Μανώλης ο Δρεττάκης - να το σημειώσεις αυτό, πρόσεξε - με εμπιστεύεται, εκτιμά τη δουλειά μου, με παίρνει στον ΟΦΗ, με μεγάλη ομάδα, με Παμπουλή, Ρέλλη, Καραΐσκο, Ιβάντα, Πομπλέκοβιτς, Μαράκη, Βασιλείου, Γιαλαμά, είμαι 5ος με τον Άρη 6ο, έκατσα 1,5 χρόνο, το δεύτερο με φάγανε τα δοικητικά, ας μην επεκταθούμε περισσότερο. Φεύγω '77-'78, πάω την επόμενη σεζόν στη Δόξα Δράμας..."

- Απ' την αρχή;
"Όχι, από το δεύτερο γύρο, στη θέση του Χατζημιχάλη, τη βγάζω έβδομη από κει που πήγαινε για να σωθεί. Μετά, εντάξει, διάφορες δουλειές δεν είναι τώρα να τις θυμόμαστε όλες τις μικρές, μη σου πολυλογώ, το '83 πάω πρώτη φορά Ολυμπιακό για τρεις μήνες στη θέση του Γερμανού - πώς τον λέγανε τον Γερμανό..."

- Τον Χέερ.
"Α μπράβο τον Χέερ... Κάθομαι τρεις μήνες, πολύ καλή δουλειά, άψογη δουλειά. Σεζόν '84-'85, έχω έλθει από το Λίβερπουλ, με παίρνει τρεις η ώρα τη νύχτα τηλέφωνο ο Σκρέκης του Πανιωνίου, μου λέει "σώσε μας" για τα μπαράζ, για 15 μέρες, με Μακεδόνικο, με ΠΑΣ Γιάννινα... Έχω τον παικταρά τον Μπαρζόφ, έχω Σαραβάκο, βάζει το ένα γκολ ο Σαραβάκος με τα Γιάννινα, το άλλο ο Μαυρίκης, έχω βοηθό τον Χάϊτα, φέρνω αποτελέσματα, κάθομαι και στην επόμενη σεζόν, είμαι 14 φιλικά αήττητος και 12 ματς πρωταθλήματος... Γράψτο αυτό, 6 μήνες αήττητος, παγκόσμιο ρεκόρ! Γίνεται μια παρεξήγηση με τον Σταματελάτο για τα πριμ, στις 13/12, στο 13ο παιχνίδι, στο 13ο λεπτό τσακωνόμαστε, φεύγω.

Πάω Κύπρο, κάνω ανανέωση στην Ανόρθωση βγάζω παικταράδες, τον Κετσπάγια, τον Νίκου, τον Σώζων, ξαναγυρίζω, πάω στη Δράμα, εκπληκτική σεζόν, πρώτος στα πρώτα 8 ματς μαζί με Παναθηναϊκό, λογοφέρνω για τα πριμ με τον Τσιτσόπουλο, φεύγω πάω Ηρακλή. Μέχρι που ο Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος, μου έδινε πριμ για UEFA. Μεγάλη ομάδα, παικταράδες, 7 Κυριακές νίκες, γίνεται το κακό με τα παρασκήνια, Σαρρής, Βαλυράκης, πιάνουν τα ούρα του... Ίσι, η ΑΕΚ πάει για δωροδοκία, αν θυμάσαι, με Χρυσοβιτσάνο στις Σέρρες, γίνεται στο Βόλο το "μπαράζ της ντροπής", ο διαιτητής ο Αμυγδαλής μάς παίζει 90-10, ήταν ο Γκμοχ στην ΑΕΚ, το διακόπτει ο διαιτητής, περνάει η ΑΕΚ και έπαιξε με Ίντερ, αν θυμάσαι.


Το '88 στα Γιάννενα έμεινα λίγο - συμβαίνουν κι αυτά - δύο παιχνίδια, φοβερή δουλειά, τους πήρα τον Τσιριμώκο, γίνεται μια φασαρία, με κλείνουνε στο μπαλαούρο 25 μέρες, ιστορία ολόκληρη. Με το που βγαίνω από το μπαλαούρο, μου τηλεφωνάει ο Τσίλης να πάω στην Κόρινθο, φοβερό υλικό, μπορούσα να κάνω επιτυχία, βγάζω Πίσσα, Πίττα, Τόγια, φέρνω 0-0 με Παναθηναϊκό - εκεί που πετάξανε το τρανζίστορ στον Βαρδινογιάννη - με διαφορά τερμάτων βγαίνω 6ος.
Σεζόν '92-'93 πάω Ιωνικό, τον ανεβάζω Α' Εθνική, είχα πάρει Ζιώγα, Μίχο, κάθομαι όλη τη χρονιά. Το '93-'94 πάω Ολυμπιακό, μετά από Πέτροβιτς, Πολυχρονίου, κάθομαι τρεις μήνες, στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας του Θρύλου, φέρνω αποτελέσματα, ο πρόεδρος μου λέει "μένεις και τον χρόνου".

Πάμε στο τουρνουά της Ιταλίας, σκίζω με Μπρέσια, έχω Ίβιτς, κερδίζω με Σλάβια, OL Βούλγαροι τότε είχαν έλθει 6οι στο Μουντιάλ, μεγάλη σχολή, μετά Μαρσέϊγ, παγκόσμια πρωταθλήτρια, μια ατυχία σ' ένα κόρνερ ο Τοχούρογλου, φεύγω, αν και ήμουνα πρώτος με Παναθηναϊκό, κλείνω με 17 παιχνίδια από την προηγούμενη, μόνο 3 ισοπαλίες. Στην Κύπρο παίρνω κύπελλο με το ΑΠΟΕΛ, έμεινα 3 μήνες, κερδίζουμε την Ανόρθωση 2-1 και στον τελικό την Ομόνοια 3-0. Γράψε, αυτός ο άγιος άνθρωπος, ο πρόεδρος - γιατί εκεί είναι δεξιοί κι αριστεροί - ο Ουράνιος Ιωαννίδης, μου λέει "σ' ευχαριστούμε που μας έσωσες το κόμμα".

Εντάξει, στον Εθνικό ένα μήνα, με προδώσανε πεπειραμένοι παίκτες, έκανα πολύ καλή δουλειά, κέρδιζα την Καλαμάτα, με ισοφαρίζει 2-2, με ισοφαρίζει ο Αθηναϊκός, φεύγω, πάω στους Λύκους στη Θεσσαλονίκη για 2-3 παιχνίδια - είναι φίλος μου ο πρόεδρος - και στην Καλαμαριά για τον φίλο μου τον Μπαλτίδη και τον κύριο Χάρρυ Κλυνν πήγα, για σεμινάριο όχι για δουλειά, για να φχαριστηθώ. Τώρα η Προοδευτική, βλέπεις, κάνω τρομερή δουλειά, σ' έχουν βασιλιά, αλλά δε σε παίρνουν απ' την αρχή. Στην απόγνωση τους σου λένε "έλα" κι εσύ τι κάνεις; Λες να μείνω, να εκτιμήσουν τη δουλειά μου. Να δούμε, λοιπόν".

Το highlight της υπόθεσης; Η συνέντευξη δόθηκε στο δημοσιογράφο Γιώργο Λυκουρόπουλο, ο οποίος είναι ο ίδιος δημοσιογράφος στον οποίο είπε το αμίμητο "Μάθε μπαλίτσα, μάθε μπαλίτσα στον άρχοντα"...

Επίλογος (;)
Το κεφάλαιο "Αλέφαντος" είναι ανεξάντλητο : Ο άνθρωπος που έχει δουλέψει στις... μισές ομάδες της Ελλάδας, ο προπονητής που έγινε τραγούδι, ο προπονητής που μπήκε μέχρι και φυλακή υπερασπιζόμενος τις ιδέες του, αυτός που χαρακτήρισε "Χίτλερ και Χιροχίτο" το Νταϊφά επειδή "του επέβαλλε να παίζει ο Γούναρης κι όχι ο Ξανθόπουλος", αυτός που όταν απολύθηκε απ'τον ΟΦΗ είπε το διάδοχο του, Ευγένιο Γκέραρντ "μαθητευόμενο μάγο που θα φύγει σε 3 μήνες", αυτός που δε δίστασε να δαγκώσει χέρι... αστυνομικού, όταν του επέβαλε να καθίσει στον πάγκο, δε θα μπορούσε να χωρέσει μόλις σε ένα κείμενο. Αυτά δεν είναι παρά μόνο μικρές αναφορές που καταδεικνύουν το μεγαλείο του. Δυστυχώς, ελέω Δούρου, δε ζήσαμε την τεράστια στιγμή "Αλέφαντος Πρωταθλητής" - κάτι που αφηγείται με δάκρυα ο Νικόλας - γιατί τότε τα βιβλία των ρεκόρ Guiness θα ήταν πολύ λίγα για να χωρέσουν τις Αλεφάντειες ατάκες. Nα'σαι καλά, Νικόλα...


Special feature : Ο Αλέφας TV star...






11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Ο-Σ ! Απολαυστικός Αλέφαντος :)
Να'σαι καλά :)

Malakas είπε...

Αλέφαντος ΘΕΟΣ!!
Καντάρια μπάλα ξέρει ο τύπος και μην ακούτε τους επικριτές του.
Ολοι οι προπονητές εχουν τις ιδιοτροπίες τους... Αν είχε λιγο διαφορετικό χαρακτήρα θα είχε καταφέρει απιστευτα πράγματα για τα ελληνικά δεδομένα. Κρίμα που είναι έτσι η κοινωνία μας και καταξιώνονται ΑΧΡΗΣΤΟΙ ανθρωποι σε καίριες θέσεις (οχι μόνο στον αθλητισμό) και γνώστες των αντικειμένων μένουν στην απ'έξω..
Αλέφα ψυχάρα ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ!

Ανώνυμος είπε...

Teleio... pou ta vrikate ola afta ?

Ανώνυμος είπε...

Είναι μεγάλο νούμερο ο Αλέφαντος, αλλά σίγουρα αποτελεί ατραξιόν για το Ελληνικό πρωτάθλημα. Κρίμα που δε τον εμπιστεύεται καμμιά ομάδα να γελάσει το χειλάκι του κόσμου που ψάχνει με τα κυάλια διασκεδαστές.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου, να'σαι καλά!!!

Το post αυτό είναι ένα κόσμημα, ένας φόρος τιμής στο μεγάλο Αλέφα και αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Μπράβο και ευχαριστούμε!!!!!!!!

Mastoras είπε...

Respect στον Αλέφαντο.Μπόρει τώρα πια να τον έχουν μόνο για να γελάνε αλλά ο Αλέφας όπως και να το κάνουμε είναι παληκάρι και τουλάχιστον ξέρει καλύτερα το ποδόσφαιρο απο πολλούς νέους "προπονηταράδες".

Μπράβο φίλε για την καλή δουλειά που έκανες.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλεία που έκανες.

Ανώνυμος είπε...

Ρε σεις, ο Αλέφαντος είναι μοναδικός. Με τον Αλέφαντο μαθαίνεις μπάλα. Α ρε πρόεδρε, έχεις τον Ισπανό και χάνουμε απ΄ τη Μέταλιστ. Πάρε Αλέφαντο και θα νικάμε τη Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου. Νικόλας και Λεμονής for ever

kinky devil είπε...

Το μονο που ειναι ο Αλεφαντος, ειναι γραφικος.οσο ξερω εγω απο πυρηνικη φυσικη αλλο τοσο ξερει κι αυτος απο μπαλα

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά όλα αυτά, αλλά εγώ σαν ΑΕΚτζης ένα πράγμα μόνο έχω κρατήσει από τον Αλέφαντο. Που έδιωξε τον Θωμά Μαύρο από την ΑΕΚ. Είχε πει τότε στον Ζαφειρόπουλο ότι είναι μεγάλος (σ.σ. 33 ετών) και δεν κάνει. Τα επόμενα 4 χρόνια ο Μαύρος έβαλε άλλα 51 γκολ (89 συμ) με τα χρώματα του Πανιωνίου. Ά, ρε Αλέφαντε παλικάρι..

Πάντως σε τακτική ήταν καλός και σε ατάκες απίστευτος!

tompap666 είπε...

Pesetero,επιμένεις ακόμα ότι ο Βαμβακούλας είναι η πιο cult μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου...???