

Το καλοκαίρι του 1988 φυσικά ο 25χρονος Μαγυάρος αποτελούσε το "μήλον της έριδος" για μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης. Μπάγερν, Ίντερ, Ρεάλ, Γιουβέντους και ένα σωρό άλλοι σύλλογοι ενδιαφέρονταν να εντάξουν τον Ούγγρο μαέστρο στο δυναμικό τους. Ειδικά η Γιουβέντους ήταν συνεχώς μέσα στο παιχνίδι της μεταγραφής του, αφού ο - τότε- ιθύνων νους, Τζιανπιέρο Μπονιμπέρτι, τον αποκαλούσε "ξανθό Πλατινί" και τον ήθελε όσο τίποτα στην ομάδα του. ». Ο Κοσκωτάς έδωσε για χάρη του 1.100.000.000 (ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια δραχμές) κερδίζοντας τον... πλειστηριασμό που χωρίς υπερβολή είχε συγκλονίσει για έναν ολόκληρο μήνα τη μισή Ευρώπη και τον έφερε στον Πειραιά. Το τι έγινε για χάρη του όταν ανακοινώθηκε οτι θα παρουσιαστεί στο δημαρχείο του Πειραιά, δε περιγράφεται. Χιλιάδες κόσμος κατέκλυσε κάθε στενό του Πειραιά για να δεί τη μεγαλύτερη μεταγραφή που είχε γίνει ποτέ στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ντέταρι λέει "Θρύλε Θεέ μου, Ολυμπιακέ μου" από μικροφώνου και ο Πειραιάς σείεται...


Έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά και στα διοικητικά του Ολυμπιακού γίνεται χαμός. Ο Γκμοχ είχε καταφέρει να τσακωθεί άπειρες φορές με το συγχωρεμένο, Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες και ο Αργεντινός έφυγε απ'την ομάδα στα τέλη του Ιανουαρίου, μετά το γκολ που πέτυχε επί του Απόλλωνα Αθηνών. Ο Ντέταρι που είχε συχνά κόντρες μαζί του τόσο για τις ιδέες του στην προπόνηση όσο και για την τακτική του, τσακώθηκε (άγρια) με το Γκμόχ, όταν παραμονές του ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής με τον Παναθηναϊκό κατηγόρησε τον Πολωνό προπονητή οτι επίτηδες πήγε την ομάδα σ’ ένα εστιατόριο στο οποίο η ορχήστρα έπαιζε τα τραγούδια του Σοβιετικού στρατού. Ο Ντέταρι δηλώνει στο Σαλιαρέλη πως ο Γκμοχ το έκανε επίτηδες για τα τον προσβάλλει και να τον προκαλέσει, καθώς γνώριζε πως δεν τρέφει τα καλύτερα συναισθήματα για τον κομμουνισμό. Το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό θα τελειώσει 1-1 με γκολ των Μητρόπουλου και Σαραβάκου και ο κόσμος δυσανασχετεί. Ο Ντέταρι βρίσκει ευκαιρία και θέτει το δίλημμα : "Ή αυτός, ή εγώ" λέει, ο κόσμος του Ολυμπιακού που δε πολυγούσταρε τον Γκμοχ λόγω Παναθηναϊκού παρελθόντος αλλά και της κόντρας με τους αγαπημένους Φούνες και Ντέταρι παίρνει το μέρος το και ο Πολωνός προπονητής παίρνει πόδι απ'τον Ολυμπιακό, αφήνοντας τη σκυτάλη στο Γιάννη Γούναρη (που καιρός για αναζήτηση προπονητή Μάρτη μήνα)... Ο Ντέταρι υπόσχεται στο Σαλιαρέλη οτι θα πάρει μόνος του το πρωτάθλημα και παραλίγο να τα καταφέρει : Οπλίζει και αρχίζει να πυροβολεί : 1 γκολ στον Εθνικό, άλλο 1 στο Λεβαδειακό, 4 στον Ολυμπιακό Βόλου και άλλο 1 στο Διαγόρα Ρόδου. Ο Ολυμπιακός όμως, είχε "γκελάρει" σε τρία "δικά του" παιχνίδια (0-0 με Άρη, 2-2 με Εθνικό, 0-0 με Δόξα Δράμας), με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να έχει το προβάδισμα για τον τίτλο. Ακόμα κι έτσι όμως, ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία με νίκη να σκαρφαλώσει και πάλι στην πρώτη θέση. Στις 07/05/1988, ο Ολυμπιακός επί 82' "πυροβολεί" την ΑΕΚ, αλλά η μπάλα δε μπαίνει μέσα με τίποτα. Ο Καραγκιοζόπουλος κάνει το 0-1 στο 83' και ο Ολυμπιακός χάνει τον τίτλο μέσα απ'τα χέρια του. Ο Ντέταρι τελειώνει την πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα με 27 συμμετοχές και 15 γκολ.

Η "ομερτά" των οπαδών κράτησε λίγο. Στο διάστημα 20/08/1989 - 10/09/1989 ο Ολυμπιακός είχε μία ισοπαλία και τρείς νίκες στη φάση των ομίλων του κυπέλλου Ελλάδας : Μια εμφατική νίκη με 8-0 επί του Ηροδότου, ένα 2-0 επί της Σπάρτης, ένα αγχώδες 4-3 επί της Κορίνθου και μιά "λευκή" ισοπαλία (0-0) με την - αγωνιζόμενη τότε στην Γ' Εθνική - Καλλιθέα. Ο κόσμος μουρμούριζε για τη διαχείριση της ομάδας απ'τον Παπαποστόλου, καθώς με Ντέταρι στα χαφ και Αναστόπουλο - Μητρόπουλο μπροστά, περίμενε τουλάχιστον τέτοια ματς να τα "καθαρίζει" χωρίς προβλήματα. Η ομερτά "έσπασε" στις 13/09/1989, στον 1ο γύρο του κυπέλλου UEFA. Ο Ολυμπιακός είχε κληρωθεί να αντιμετωπίσει την παντελώς άγνωστη στο Ελληνικό κοινό, Ραντ Βελιγραδίου. Ομάδα μικρομεσαία στο πρωτάθλημα της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, από "σπόντα" κατάφερε να πλασαριστεί σε θέση εξόδου στο UEFA. Ο πρώτος αγώνας είχε οριστεί να διεξαχθεί στο FK Rad Stadium, το οποίο ήταν ένα συμπαθητικό γηπεδάκι σαν αυτά που πάνε οι ομάδες στο εξωτερικό και κάνουν προετοιμασία : Γύρω γύρω δέντρα, κόσμος που έβγαζε βόλτα το σκύλο, παιδιά με ποδήλατα και τέτοια. Οι ιδέες και η... έξυπνη τακτική του Παπαποστόλου - ήτοι "όλοι πίσω, να κρατήσουμε το μηδέν", έφερε τον Ολυμπιακό σε δεινή θέση καθώς μέχρι το τελευταίο λεπτό του αγώνα έχανε με 2-0 και έβλεπε οτι αποχαιρετούσε το κύπελλο UEFA και πάλι, από πολύ νωρίς. Το "φιλί της ζωής" ήρθε από το γκολ του Τσαλουχίδη στο 90' που έδωσε ελπίδες για τον επαναληπτικό, αλλά το γυαλί στις σχέσεις οπαδών - Παπαποστόλου είχε ραγίσει.

Ο Κόμορα, ο νέος προπονητής, παρουσιάστηκε ως πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Ουγγαρίας. Ήταν κοινό μυστικό πάντως, οτι το κουμάντο στον καταρτισμό της 11άδας το έκανε ο Λάγιος. Η τακτική του Κόμορα - με οδηγίες Λάγιος - ήταν : Πολλά (πάάάάρα πολλά) ρεπό καθώς και... προπονητικές επισκέψεις και περίπατοι τις Παρασκευές στις καφετέριες της Γλυφάδας για να... φεύγει το άγχος! Ο Ντέταρι πυροβολούσε κατα βούλησιν : Ραντ, Ξάνθη (2), Παναθηναϊκός (4), Φιρστ Βιέννα, Λάρισα, Άρης (3), Δόξα Δράμας, Ολυμπιακός Βόλου (4), Εθνικός (3), Ηρακλής (2), ΟΦΗ (3) έπεσαν θύματα του. Η μεγαλύτερη πάντως συμφωνία του Μαγυάρου μαέστρου δόθηκε - προσωπική εκτίμηση - στις 12/11/1989 στο στάδιο Καραϊσκάκη, στο 4-0 επί του ΠΑΟΚ. Ο Ντέταρι δε σκόραρε, αλλά κυριολεκτικά διεύθυνε μαεστρικά τον Ολυμπιακό και έκανε πράγματα αδιανόητα να τα αντιληφθεί ανθρώπινος νους με τη μπάλα.

Στις άλλες διοργανώσεις πάντως, ο Ολυμπιακός τα πήγαινε καλά. Στο νεοσυσταθέντα θεσμό του "Κυπέλλου ΕΠΑΕ" (ένα κακέκτυπο του League Cup της Αγγλικής Λίγκας, που έζησε ελάχιστα στην Ελλάδα) έφτασε άνετα μέχρι τον τελικό, ενώ και στο κύπελλο Ελλάδος πήγε "περίπατο" μέχρι τα ημιτελικά. Εκεί, απέκλεισε τον Παναθηναϊκό (2-1 στο Καραϊσκάκη, 1-2 στο ΟΑΚΑ, 3-3 στην παράταση) με το Λάγιος Ντέταρι να "κάνει τα δικά του" και στα δύο παιχνίδια. Ο Ούγγρος είχε πάρει απόφαση να κατακτήσει ένα τρόπαιο οπωσδήποτε. Και το κατάφερε, καθώς στις 17/05/1990, στο Ο.Α.Κ.Α., ο Ολυμπιακός θα κερδίσει με 4-2 τον ΟΦΗ με 2 γκολ του Ντέταρι και άλλα δύο του Τσαλουχίδη και θα αποθεωθεί απ΄τον κόσμο, που στην απονομή του παίρνει παπούτσια, κάλτσες, φανέλες και τον αφήνει με το... σώβρακο.

Η νέα σεζόν ξεκινά με τον Ολυμπιακό να ψάχνει το πρωτάθλημα μετά από την τελευταία στείρα τριετία. Με νέο προπονητή που προκαλούσε δέος και σεβασμό στους περισσότερους - όχι λόγω των προπονητικών του ικανοτήτων, αλλά της τεράστιας κλάσης του και της μεγάλης του καριέρας ως ποδοσφαιριστής - και με ένα ισχυρό ρόστερ, αλλά και τον τίτλο του κυπελλούχου στις αποσκευές του.
Λίγο πριν την έναρξη της προετοιμασίας, γίνεται ένα συμβάν που θα ξεσηκώσει τον κόσμο, που έχει δεί ξεκάθαρα ότι ο... "βασιλιάς των ρουμπινιών" Αργύρης Σαλιαρέλης όχι απλά δεν είναι... εμίρης, αλλά μάλλον φέρνει προς το... κακομοίρης. Ο τρόπος που διοικεί την ομάδα, η πλήρης αδυναμία να προστατεύσει την ομάδα απ'τα κόλπα του "Θαλή απ'το Ρέθυμνο" αλλά και οι συχνές δηλώσεις του οτι... "το ταμείον είναι μείον", έχουν κάνει τους οπαδούς να τον έχουν βάλει "στο μάτι" και να τον κράζουν άσχημα σε κάθε ευκαιρία. Το κράξιμο γίνεται οργή, όταν στην "πρώτη" της ομάδας για τη νέα σεζόν, ενώ ο κόσμος περιμένει να δεί και να αποθεώσει το Ντέταρι μαζί με τους άλλους παίκτες του Ολυμπιακού, αίφνης μαθαίνει πως ο παίκτης... πουλήθηκε στη Μπολόνια για να συνεχίσει την καριέρα του στο Καμπιονάτο! Οι εξαγριωμένοι οπαδοί - αλλά και οι απορημένοι δημοσιογράφοι ζητούν το λόγο απ'το Σαλιαρέλη, ο οποίος είπε το αμίμητο Κάγκελο έμειναν οι οπαδοί και οι δημοσιογράφοι και κοίταζαν ο ένας τον άλλο, για να τους αποτελειώσει ο Ανάργυρος "ο Ντέταρι ζήτησε από... μόνος του να φύγει επειδή είναι Ούγγρος"."Ο Ντέταρι δεν ήθελε να μείνει γιατί ο νέος προπονητής είναι Σοβιετικός και οι Σοβιετικοί είχαν σκοτώσει τον παππού του στον πόλεμο"!!! Τέζα άπαντες...
Ο Ντέταρι μετακόμισε λοιπόν στη Μπολόνια στην οποία έμεινε για δύο σεζόν (1990-1991, 1991-1992) έχοντας 42 συμμετοχές και 14 γκολ. Το επόμενο καλοκαίρι (1992-1993) πήγε στην Ανκόνα όπου είχε "γεμάτη" σεζόν (32 συμμετοχές / 9 γκολ) και το 1993-1994, σε ηλικία 30 ετών επαναπατρίστηκε για λογαριασμό της Φερεντσβάρος. Οι τραυματισμοί αλλά και οι κόντρες με τους οπαδούς που δε ξεχνούσαν οτι προερχόταν απ'τη μισητή Χόνβεντ δε του επέτρεψαν να παίξει μπάλα (13 συμμετοχές / 1 γκολ) αλλά το όνομα του μέτραγε ακόμα στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και το καλοκαίρι του 1994 επιστρέφει στο καμπιονάτο για λογαριασμό της Τζένοα. Οι 8 συμμετοχές του δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμενε και έτσι φεύγει για άλλες πολιτείες. Επόμενος σταθμός του, η Ελβετία.

Κάπως έτσι τελείωσε η καριέρα του Λάγιος Ντέταρι στον Ολυμπιακό. Όχι τόσο ένδοξα όσο θα έπρεπε, όχι τόσο ηχηρά όπως αναμενόταν. Το μόνο σίγουρο είναι οτι με έναν Ολυμπιακό με ισχυρή διοίκηση και όχι με αχυράνθρωπους του Βαρδινογιάννη, θα βλέπαμε άλλα πράγματα απ'το μεγάλο Μαγυάρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου