11 Ιαν 2018

Ehsan Hajsafi (2018-...)

Ehsan Hajsafi (2018-...)



Ο Εχσάν Χατζσαφί (ή Χατζισαφί, όπως τον μάθαμε στην Ελλάδα) γεννήθηκε στις 25/02/1990 στην πόλη Κασάν του Ιράν. Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στις ομάδες των μικρών της Ζομπ Αχάν το 2000 και η βελτίωση του τον οδήγησε μέχρι την εθνική ομάδα του Ιράν κάτω των 17 ετών το 2005, με την οποία μέχρι το 2006 είχε 6 συμμετοχές και 2 γκολ. Η πρόοδος του και οι εμφανίσεις του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της Σεπαχάν, η οποία το 2006 τον απέκτησε από την Ζομπ Αχάν και τον ενέταξε στις δικές της ακαδημίες.

Ντεμπουτάρισε με τη νέα του ομάδα στις 07/10/2007, αγωνιζόμενος ως βασικός (κα για όλο το 90λεπτο) στον νικηφόρο αγώνα (3-1) με την Γουάιτακερε Γιουνάιτεντ από τη Νέα Ζηλανδία, στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. Τρείς ημέρες αργότερα (10/12/2007) έπαιξε άλλο ένα 90λεπτο, στην προημιτελική φάση της ίδιας διοργάνωσης, στην ήττα με 1-3 από την Ιαπωνικη Ουράβα Ρεντς. Έκλεισε τη σεζόν με άλλες 14 συμμετοχές (8 στο πρωτάθλημα, 1 στο κύπελλο, άλλες 5 στο Champions League της Ασίας) και από την επόμενη σεζόν αποτέλεσε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της Σεπαχάν, κερδίζοντας μάλιστα το βραβείο του καλύτερου νεαρού παίκτη της σεζόν.


Ο Χατζσαφί αγωνιζόταν κυρίως ως αριστερός μέσος και κάποιες φορές ως αριστερός μπακ, αφού τα κατάφερνε εξίσου καλά και στις δύο θέσεις. Το 2009 ήταν η χρονιά που τον καθιέρωσε στη θέση του αριστερού μπακ, αφού αγωνιζόμενενος σχεδόν αποκλειστικά σε αυτή τη θέση, κατέκτησε το πρωτάθλημα με τη Σεπαχάν το 2009-2010, επεκτείνοντας το συμβόλαιο του. Μετά από 167 συμμετοχές και 23 γκολ, το 2011 υπέγραψε 18μηνο συμβόλαιο "στρατολόγησης" και κατέληξε - ως δανεικός, ουσιαστικά - στην Τράκτορ Σάζι: Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, όλοι οι μεγαλύτεροι των 18 ετών άνδρες πρέπει είτε να υπηρετήσουν στον Ιρανικό στρατό, είτε να "στρατολογηθούν" από κάποια κρατική υπηρεσία για 18 έως 24 μήνες. Η Τράκτορ Σάζι ανήκει σε κρατική υπηρεσία, ουσιαστικά (Iran Tractor Manufacturing Company), οπότε ο Χατζσαφί θα εκπλήρωνε τη νομική του υποχρέωση εκεί. Στο 18μηνο που έμεινε εκεί έπαιξε σε 46 αγώνες, σημείωσε 8 γκολ και είχε 14 ασίστ (ενώ η Τράκτορ Σάζι τερμάτισε στην 2η θέση - η καλύτερη που πήρε ποτέ στην ιστορία της), πριν επιστρέψει στην Σεπαχάν.

Στη Σεπαχάν βρήκε ξανά τη θέση του βασικού να τον... περιμένει, ουσιαστικά. Συνέχισε σαν να μην έφυγε ποτέ, έχοντας 91 ακόμη συμμετοχές και πετυχαίνοντας άλλα 9 γκολ με τα κιτρινόμαυρα της Σεπαχάν, μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Όντας εν ενεργεία διεθνής και αρχηγός της εθνικής ανδρών του Ιράν, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα της καριέρας του και να πάει σε Ευρωπαϊκό σύλλογο, καταλήγοντας στην Φρανκφούρτη και την 2η κατηγορία της Γερμανίας. Ντεμπουτάρισε με τη νέα του ομάδα στις 13/09/2015 περνώντας ως αλλαγή στο 2ο ημίχρονο στον αγώνα ενάντια στην Άιντραχτ Μπραουνσβάιχ και στα επόμενα παιχνίδια πήρε τη θέση του βασικού αριστερού μπακ της ομάδας. Παρά τις καλές εμφανίσεις του Χατζσαφί όμως, η πορεία της Φρανκφούρτης δεν ήταν εξίσου καλή με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στην 3η κατηγορία. Με τον υποβιβασμό της, ο Χατζσαφί έμεινε ελεύθερος μετά από 27 συμμετοχές, 1 ασίστ και 2 γκολ.


Επόμενος σταθμός του, η ομάδα που τον ανέδειξε: Επέστρεψε στο Ιράν και τη Σεπαχάν στην οποία έμεινε για άλλη μια σεζόν, στην οποία έγραψε άλλες 29 συμμετοχές, 8 ασίστ και 6 γκολ. Το καλοκαίρι του 2017, ο Πανιώνιος - που είχε ήδη στις τάξεις του τον Ιρανό Σοτζαέι Μασούντ (ενώ είχε την προηγούμενη σεζόν και τον επίσης Ιρανό, Καρίμ Ανσαριφάρντ που αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό τον Ιανουάριο του 2017), αποφάσισε να επενδύσει στο ταλέντο του Χατζσαφί και τον έφερε στην Ελλάδα. Έπειτα από ένα μόλις 6μηνο παραμονής στην ομάδα της Νέας Σμύρνης (στο οποίο είχε συνολικά 20 συμμετοχές, 2 ασίστ και 2 γκολ), ακολούθησε την ίδια διαδρομή με τον συμπατριώτη του, Καρίμ Ανσαριφάρντ και αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό τον Ιανουάριο του 2018. Ο Χατζσαφί μπορεί να αγωνιστεί τόσο ως αριστερός μπακ όσο και ως αριστερός μέσος, ενώ θεωρείται πολύ καλός εκτελεστής στημένων. Στην προ Ολυμπιακού καριέρα του είχε 381 συμμετοχές, 62 ασίστ και 52 γκολ, ενώ έχει 89 διεθνείς συμμετοχές και 6 γκολ.