7 Ιαν 2018

Kevin Mirallas (2010-2012, 2018...)

Kevin Antonio Joel Gislain Mirallas y Castillo (2010-2012, 2018-...)

 

Ο Κέβιν Μιραλάς (Κέβιν Αντόνιο Ζοέλ Ζισλέν Μιραλάς υ Καστίγιο, όπως είναι το πλήρες όνομα-σιδηρόδρομος) γεννήθηκε στις 05/10/1987 στην Λιέγη. Η πρώτη του επαφή με τη στρογγυλή θεά σε συλλογικό επίπεδο ήρθε μόλις στα 6 του χρόνια, το 1993, όντας στα τσικό της ερασιτεχνικής Πατρό Λενσουά. Μόλις 2 χρόνια μετά, το 1995, εντάχθηκε στις ακαδημίες της Σταντάρ Λιέγης, στην οποία παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2004. Τότε μεταγράφηκε στη Γαλλία και συγκεκριμένα στην Λιλ, χωρίς να έχει παίξει ούτε ένα επίσημο παιχνίδι στο Βέλγιο με τη φανέλα της Σταντάρ! Είχε γυαλίσει όμως στους Γάλλους scouts, αφού τον Ιανουάριο του 2003 ντεμπουτάρισε με την εθνική ομάδα του Βελγίου κάτω των 16 ετών, μέχρι τη στιγμή που αποκτήθηκε από τη Γαλλική ομάδα είχε σημειώσει με τις εθνικές ομάδες U16 και U17 του Βελγίου 15 γκολ σε 23 συμμετοχές, πράγμα που προφανώς έκανε τους Γάλλους να τον προσέξουν.



Αν και αποκτήθηκε με σκοπό να παίξει για την ομάδα U19 της Λιλ, ο Μιραλάς έγραψε την πρώτη του συμμετοχή με τη Γαλλική ομάδα πολύ γρήγορα και για ελάχιστο χρόνο, αφού πέρασε ως αλλαγή στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης της Λιλ με τη Σέλμπουρν για την 1η φάση του κυπέλλου UEFA στις 30/09/2004 (νίκη με 2-0 για τη Λιλ). Επέστρεψε στην U19 για να γράψει την πρώτη του συμμετοχή στο Championnat τον Μάϊο του 2005 (07/05/2005), κάνοντας ένα ονειρικό ντεμπούτο: Πέρασε σαν αλλαγή στο 81ο λεπτό στη θέση του Ματ Μουσιλού και στο 85' πέτυχε το νικητήριο γκολ στο εντός έδρας 1-0 επί της Παρί Σεν Ζερμέν. Έκλεισε τη σεζόν με άλλες δύο ολιγόλεπτες συμμετοχές με Ναντ (νίκη 3-1) και Αζαξιό (ήττα 0-2) και σιγά σιγά άρχισε να γίνεται βασικό στέλεχος της ομάδας πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις. Η πρώτη του γνωριμία με την Ελλάδα ήρθε τον Οκτώβριο του 2006, όταν στα πλαίσια των ομίλων του Champions League αγωνίστηκε αντιμέτωπος της ΑΕΚ στο νικηφόρο 3-1 για την Λιλ. Λίγο αργότερα, στο τέλος εκείνης της σεζόν (22/08/2006), χρίστηκε διεθνής και με την εθνική ανδρών του Βελγίου, ντεμπουτάροντας μάλιστα με γκολ στο νικηφόρο 3-2 επί της Σερβίας.


Οι εμφανίσεις του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μνηστήρων και τη μάχη για την υπογραφή του κέρδισε η Σεντ Ετιέν που έδωσε 4 εκ. ευρώ στη Λιλ για να τον αποκτήσει, το καλοκαίρι του 2008. Ολοκλήρωσε τη θητεία του στη Λιλ πετυχαίνοντας 12 γκολ στους 92 αγώνες που έπαιξε, έχοντας και 7 ασίστ. Η πρώτη του συμμετοχή σημειώθηκε στις 18/10/2008, όταν πέρασε ως αλλαγή στην εκτός έδρας ήττα 0-1 από τη Ναντ, ενώ είχε μια ολιγόλεπτη συμμετοχή και στις 23/10/2008 εναντίον της Κοπεγχάγης για τους ομίλους του κυπέλλου UEFA. Τον Φεβρουάριο του 2009... γνωριστήκαμε για πρώτη φορά με τον Μιραλάς, καθώς ήταν βασικός και στα δύο παιχνίδια του Ολυμπιακού με τη Σεντ Ετιέν (δύο νίκες για τους Γάλλους, 1-3 και 1-2, δυστυχώς).

Παρ'ότι ο Μιραλάς ήταν βασικός - κυρίως - στη Σεντ Ετιέν, δεν είχε φτάσει στο επίπεδο των εμφανίσεων που έκανε με τη Λιλ. Οι οπαδοί γκρίνιαζαν για τη χαμηλή του παραγωγικότητα, ο ίδιος γκρίνιαζε για τις συνεχείς αλλαγές θέσεων που του ζητούσαν οι προπονητές, βάζοντας τον πότε στην κορυφή και πότε στα άκρα της επίθεσης (και κάποιες φορές σαν 2ο επιθετικό, πίσω από τον σεντερ φορ). Οι συμμετοχές του λιγόστεψαν στη 2η σεζόν του στη Σεντ Ετιέν και ο παίκτης που δεν ήθελε να φρενάρει την καριέρα του, άρχισε να ψάχνει εναλλακτικές λύσεις. Και εκεί, ήρθε η προοπτική του Ολυμπιακού...


Ο Ολυμπιακός βρισκόταν σε αναταραχή εκείνο το καλοκαίρι. Ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι σε διαδικασία αποχώρησης από την ομάδα, προπονητής είναι ο Έβαλντ Λίνεν, ο κόσμος ανησυχεί με την αδράνεια της ομάδας στο μεταγραφικό παζάρι και το μέλλον δείχνει αβέβαιο. Ο Μιραλάς έρχεται με τη μορφή δανεισμού από την Σεντ Ετιέν μετά από 69 συμμετοχές, 5 γκολ και 4 ασίστ με οψιόν αγοράς για το επόμενο καλοκαίρι - σε μια κίνηση που πέρασε μάλλον στα ψιλά της ειδησεογραφίας, καθώς ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε μια ιστορική στιγμή αλλαγής διοίκησης, με την μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών από τον Σωκράτη Κόκκαλη στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Μιραλάς κάνει το ντεμπούτο του στο ματς με την Μπέσα Καβάγιε για τα προκριματικά του Europa League αλλά το όνομα του εξακολουθεί να μην ακούγεται, καθώς οι εξελίξεις στον Ολυμπιακό είναι καταιγιστικές: Ο Μαρινάκης αναλαμβάνει την ΠΑΕ, ο Λίνεν απολύεται μετά την ήττα-αποκλεισμό από τη Μακάμπι (μετά από παραμονή ούτε μήνα στην ομάδα), ο Ερνέστο Βαλβέρδε έρχεται ξανά για να καθήσει στον πάγκο της ομάδας, ενώ ακολουθεί ένα μπαράζ μεταγραφών: Αλμπέρ Ριέρα, Μοϊσές Ουρτάδο, Νταβίδ Φουστέρ, Κρίστιαν Νέμεθ, Ντένις Ρόμενταλ, Μάρκο Πάντελιτς, Αριέλ Ιμπαγάσα ενθουσιάζουν τον κόσμο που δεν ασχολείται και τόσο με τον Βέλγο: Οι συζητήσεις μάλιστα περιστρέφονται γύρω από την τετράδα Ρόμενταλ - Ριέρα - Ιμπαγάσα - Πάντελιτς και το πως θα διαλύουν τις αντίπαλες άμυνες.

Και κάπου εκεί ο Μιραλάς αρχίζει να συστήνεται στο κοινό: Στις 02/10/2010 πετυχαίνει τα πρώτα του 2 γκολ με τον Ολυμπιακό στο νικηφόρο 3-1 επί του Ολυμπιακού Βόλου και ακολούθησε η γκολάρα στην ήττα από τον Παναθηναϊκό στις 30/10/2010 στο ΟΑΚΑ. Οι εμφανίσεις του στα επόμενα παιχνίδια τον κάνουν αγαπημένο του κοινού και ο ίδιος, έχοντας έναν πιο ελεύθερο ρόλο - κάτι σαν ελεύθερο φορ, βρίσκει τους χώρους που θέλει και δείχνει να απολαμβάνει ξανά το παιχνίδι. Μάλιστα συγκροτεί ένα φονικό δίδυμο με τον Ραφίκ Τζεμπούρ που ήρθε ως ελεύθερος από την ΑΕΚ τον Ιανουάριο και ολοκληρώνει τη σεζόν με 33 συμμετοχές, 14 γκολ και 5 ασίστ, έχοντας πάρει εν τω μεταξύ το αίμα του πίσω σκοράροντας ξανά στο νικηφόρο 2-1 επί του Παναθηναϊκού, αλλά και πετυχαίνοντας ένα μαγικό γκολ στην ΑΕ6άρα (6-0 επί της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη). Μετά από ένα μικρό σίριαλ με τις συναντήσεις του μάνατζερ του, Ενροτό, με τη διοίκηση, Μαρινάκης - Ενροτό και Μιραλάς συμφωνούν για τη συνέχιση της συνεργασίας, ο Ολυμπιακός πληρώνει το ποσό της οψιόν και ο Μιραλάς γίνεται επισήμως παίκτης του Ολυμπιακού, έχοντας πλέον κατακτήσει και το πρώτο του πρωτάθλημα. 


Σεζόν 2011-2012 λοιπόν, νέος μικρός χαμός με μεταγραφές με κόσμο να φεύγει και να έρχεται, αλλά ο Μιραλάς παραμένει σταθερή αξία. Συνεχίζει να σκοράρει με συνέπεια στην Ελλάδα και φτάνει με τον Ολυμπιακό μέχρι τη φάση των 16 του Europa League, σε εκείνον τον αποκλεισμό-μαχαιριά από την Μέταλιστ. Το "πακέτο" του Μιραλάς έχει αρχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον Ευρωπαϊκών συλλόγων, ο μάνατζερ του έχει αρχίσει να δουλεύει για επικείμενη μεταγραφή και οι πρώτες προτάσεις έχουν αρχίσει να ακούγονται. Ο Μιραλάς ολοκληρώνει τη σεζόν με 38 συμμετοχές, 20 γκολ και 8 ασίστ κατακτώντας εκτός από το νταμπλ με τον Ολυμπιακό και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ.

Ακολούθησε ένα νέο σίριαλ με τον μάνατζερ του Μιραλάς και τις συζητήσεις με τη διοίκηση, μόνο που αυτή τη φορά είχε και ο ίδιος ο παίκτης την επιθυμία να αποχωρήσει για ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα. Η πρόταση της Έβερτον (περίπου 7 εκ. ευρώ) δεν ενθουσιάζει τη διοίκηση, ενθουσιάζει όμως τον παίκτη η προοπτική της Premier League που πιέζει για να αποχωρήσει, καθώς θεωρεί την ομάδα σκαλοπάτι για ακόμη μεγαλύτερη μεταγραφή στις παραδοσιακές δυνάμεις του νησιού. Η διοίκηση του Ολυμπιακού υποχωρεί και έτσι ο Μιραλάς αποχωρεί με προορισμό την Premier League και την Έβερτον, κλείνοντας μια διετία στον Ολυμπιακό με 71 συμμετοχές, 34 γκολ και 13 ασίστ. Εντυπωσιακό είναι οτι σκόραρε μόνο σε αγώνες πρωταθλήματος (δεν πέτυχε γκολ ούτε στο Κύπελλο ούτε σε Ευρωπαϊκά ματς) αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι οτι έχει σκοράρει σε όλα τα ντέρμπι με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, τόσο εντός όσο  κι εκτός έδρας! Συγκεκριμένα, κόντρα στον Παναθηναϊκό έχει 2 γκολ και 1 ασίστ, με αντίπαλο την ΑΕΚ έχει 3 γκολ και με τον ΠΑΟΚ έχει πετύχει επίσης 3 γκολ, ενώ είχε και 1 ασίστ. Αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ και καλύτερος παίκτης της σεζόν 2011-2012.


Ντεμπουτάρισε με την Έβερτον στις 25/08/2012 περνώντας ως αλλαγή στο νικηφόρο εντός έδρας 3-1 επί της Άστον Βίλα και τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 29/08/2012 πέτυχε και τα δύο πρώτα του γκολ, για το EFL Cup, στο νικηφόρο 5-0 επί της Λέιτον Όριεντ, σε έναν αγώνα που είχε και 2 ασίστ. Ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν στην Αγγλία με 33 συμμετοχές, 9 γκολ και 9 ασίστ. Μάλιστα, με τη μετακίνηση του Ντέιβιντ Μόγιες (προπονητή που τον πήγε στην Έβερτον) στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το όνομα του έπαιξε για τους υποψήφιους στόχους των "κόκκινων διαβόλων", πράγμα που τελικά δεν προχώρησε. Οι επόμενες δύο σεζόν ήταν εξίσου "γεμάτες" (συνολικά 73 συμμετοχές, 19 γκολ, 14 ασίστ) και σε συνδυασμό με τη σταθερή του παρουσία στην εθνική Βελγίου, το όνομα του ακουγόταν συχνά-πυκνά στους υποψήφιους προς μεταγραφή παίκτες.

Οι σχέσεις του Μιραλάς με τους διαδόχους του Μόγιες, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ και Ρόναλντ Κούμαν ήταν καλές και ο Βέλγος εξακολουθούσε να αποτελεί βασικό μέλος της ομάδας, έχοντας σταθερά πάνω από 30 συμμετοχές κάθε σεζόν. Το γεγονός όμως πως ποτέ δεν είχε πρωτεύοντα ρόλο στην ομάδα αλλά και η απουσία της Έβερτον από τίτλους και διακρίσεις, έκαναν τον Βέλγο να αναζητεί πιθανούς επόμενους προορισμούς. Το καλοκαίρι του 2017 υπήρξε προσέγγιση από πλευράς Ολυμπιακού με τον παίκτη να δείχνει παραπάνω από ζεστός για μια μετακόμιση στην Ελλάδα, αλλά η άρνηση της Έβερτον να τον παραχωρήσει μπλόκαρε αυτό το ενδεχόμενο. Οι σχέσεις του με τον Ροναλντ Κούμαν εντάθηκαν και ο παίκτης τέθηκε στο περιθώριο, ενώ η έλευση του Σαμ Άλαρντάις στον πάγκο της Έβερτον αντί του Ολλανδού τον Οκτώβρη ουσιαστικά εκπαραθύρωσε τον Μιραλάς από την ομάδα και το φημολογούμενο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού και η θέληση του παίκτη να έρθει, παρέμενε στην επιφάνεια...

... μέχρι το ξεκίνημα του 2018, όταν και έπαψε να αποτελεί φήμη. Το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον παίκτη εντάθηκε και στις 06/01/2018 η διοίκηση της ΠΑΕ ήρθε σε συμφωνία με την Έβερτον για την απόκτηση του Βέλγου και την επιστροφή του στον Πειραιά μετά από 5,5 χρόνια, με τη μορφή δανεισμού για 6 μήνες. Φεύγοντας από την Έβερτον και επιστρέφοντας στον Ολυμπιακό, ολοκλήρωσε μια σχεδόν 6ετή θητεία στην Premier League με 186 συμμετοχές, 38 γκολ και 34 ασίστ, ενώ μέχρι σήμερα έχει "γράψει" 59 διεθνείς συμμετοχές και 10 γκολ με την εθνική ομάδα του Βελγίου. Δυστυχώς όμως, το δεύτερο πέρασμα του από τον Ολυμπιακό δεν έμελλε να είναι το ίδιο επιτυχημένο όπως το πρώτο: Ο Βέλγος άσος ήρθε σε κακό φεγγάρι, βρήκε τον Ολυμπιακό σε εξίσου κακό φεγγάρι με ένα σωρό αγωνιστικά προβλήματα και ένα σωρό εξωαγωνιστικά εμπόδια, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να κάνει τη διαφορά ή έστω να βοηθήσει ουσιαστικά. Μέτρια η αγωνιστική παρουσία του, ελάχιστη συμμετοχή στο παιχνίδι της ομάδας, προσέφερε μόλις 3 ασίστ και 2 γκολ (με Κέρκυρα και Πλατανιά) από την ημέρα που επέστρεψε, ενώ το ενδεχόμενο της απόκτησης του με κανονική μεταγραφή απομακρυνόταν, αφού αφ'ενός οι κακές του εμφανίσεις, αφ'ετέρου οι υψηλές απαιτήσεις της Έβερτον έδειχναν ανυπέρβλητα εμπόδια. Τελικά, στις 04/05/2018, με μια αγωνιστική να υπολείπεται για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός ακύρωσε τον δανεισμό του Βέλγου ποδοσφαιριστή νωρίτερα από το αναμενόμενο (έληγε στις 30/06/2018) με τον Κέβιν Μιραλάς να επιστρέφει στην Αγγλία ολοκληρώνοντας άδοξα το δεύτερο πέρασμα του από τον Πειραιά.