12 Μαΐ 2013

The Day After Tomorrow

Για την φετινή σεζόν δεν υπάρχει λόγος να πούμε πολλά. Όλοι έχουμε δεί και έχουμε σχηματίσει άποψη. Άλλος θετική, άλλος αρνητική, άλλος ούτε έτσι ούτε αλλιώς, λίγη σημασία έχει ποιός έχει περισσότερο δίκιο από τον άλλον. Δεν έχει νόημα να κάνουμε αγωνιστική ανασκόπηση των όσων είδαμε. Αυτό που δεν χωράει όμως καμμία αμφισβήτηση, είναι πως εφέτος, ο οργανισμός που ακούει στο όνομα ΠΑΕ Ολυμπιακός Πειραιώς, κατάφερε το πιο εύκολο νταμπλ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ να το θέσει υπό καθεστώς αμφισβήτησης. Ναι, είναι κατόρθωμα και μην μας ξενίζουν τα κεφαλαία στο "όλων των εποχών" : Ποτέ άλλοτε ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι ανταγωνιστές για τους εγχώριους τίτλους δεν είχαν τέτοια τραγικά χάλια (με τον έναν εξ'αυτών να δίνει μπαράζ για την... 6η θέση και κάποιον άλλον να καλείται να γνωρίσει τη θαλπωρή της Football League), ποτέ άλλοτε δεν είχε κριθεί τίτλος με τέτοιες βαθμολογικές διαφορές, σπάνια έχουμε τέτοιους αντιπάλους στο κύπελλο Ελλάδος. Κι όμως, ΑΥΤΟ το νταμπλ, ένας συνδυασμός καταστάσεων και συμπεριφορών μέσα στην ΠΑΕ, κατόρθωσε να το θέσει υπό αμφισβήτηση. Κατόρθωσε να δώσει ξανά άλλοθι στον κάθε πικραμένο, κατάφερε να προσφέρει κρυψώνα σε παραγοντίσκους που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να δέρνονται νυχθημερόν από τους οπαδούς της ομάδας τους για την κατρακύλα των συλλόγων που - και καλά - υπηρετούν.



Ξεκινάω ανάποδα, αφιερώνοντας δυό λόγια στους αλλόθρησκους... Καλό είναι να ασχοληθούν με την επίλυση των προβλημάτων τους και όχι με την απόκρυψη τους. Η ενασχόληση με τον Ολυμπιακό είναι καλό καμουφλάζ μεν, αλλά δεν θα διαρκεί για πάντα. Η νεώτερη ιστορία της ΑΕΚ, για παράδειγμα, βασίστηκε στο "μας αδίκησαν" και στο "ο Ολυμπιακός φταίει για όλα". Αποτέλεσμα; Η ΑΕΚ τερμάτιζε 2η, ο βάζελος της έκλεβε την 2η θέση μέσω της απάτης των PlayOffs (όπως πάει να κλέψει τη θέση του ΠΑΣ Γιάννινα φέτος) και έπαιρνε τα ευρουλάκια από την Ευρωπαϊκή συμμετοχή. Κι όμως, έφταιγε ο Ολυμπιακός. Επειδή δε θέλω να σπαταλάω λέξεις στους αλλόθρησκους, κλείνω λέγοντας πως θα τα πούμε ξανά του χρόνου. Προς το παρόν, οι μεν ας κάνουν προσευχές να μην τους πάρει ο Τσιώλης την 2η θέση και μείνουν τέζα, οι δε ας κάνουν προσευχές να μην πάρει άδεια συμμετοχής ο ΠΑΣ μήπως και περάσουν κανέναν γύρο τον Ιούνιο στο Europa και παρηγορηθούν.

Πάμε στα δικά μας. Κάποια από αυτά που συνέβησαν στην φετινή σεζόν, θα πρέπει να αποτελέσουν φωτεινό παράδειγμα για το τι ακριβώς θα πρέπει να αποφευχθεί στις επόμενες σεζόν από όλους όσους υπηρετούν τον Ολυμπιακό. Λέγοντας "όλους", εννοώ ΟΛΟΥΣ, ανεξαιρέτως. Θα προσπαθήσω να περιγράψω εν τάχει αυτά που θεωρώ τραγικά - και δυστυχώς, επαναλαμβανόμενα - λάθη.

1) Ο Ολυμπιακός ΔΕΝ χρειάζεται τιμητές της διοίκησης
Κάτι που ανέκαθεν μας χαρακτήριζε και μας διαχώριζε από "τους άλλους", ήταν οτι όσοι δεν εργάζονταν στην ΠΑΕ - δεν είχαν δηλαδή εργασιακή σχέση με την ομάδα (όπως ο Σάββας Θεοδωρίδης που δίνει πλέον άλλο νόημα στη λέξη "γραφικός") - δεν ένιωθαν την... "ιερή" υποχρέωση να υπερασπιστούν την εκάστοτε διοίκηση και τις αποφάσεις της. Αυτό από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας άρχισε σιγά σιγά να αλλάζει, μέχρι να φτάσουμε στην σημερινή ημέρα, όπου αν διαφωνήσεις με κάποια απόφαση της διοίκησης, στην καλύτερη περίπτωση θα διαβάσεις διάφορους (δημοσιογράφους, αναγνώστες, διάφορους) σε εφημερίδες, sites ή social media να σε αποκαλούν "ανόητο", "αχάριστο", "αγνώμονα", αραδιάζοντας σου επιχειρήματα που καθαγιάζουν την κάθε πράξη της διοίκησης. Στην καλύτερη περίπτωση αυτά, γιατί υπάρχουν και οι ανώνυμες απειλές για "συμμόρφωση και προσοχή στο τι λες", όπως υπάρχει και το ενδεχόμενο της επιχειρηματολογίας με σφαλιάρες και κλωτσιές. Αν αυτά είναι τα νέα ήθη και έθιμα, i rest my case. Δεν υπάρχει λόγος να απαριθμήσουμε άλλες περιπτώσεις / καταστάσεις.


2) Η διοίκηση να καταλάβει οτι ηγείται μιας ΠΑΕ και όχι ξενοδοχείου
Η διοίκηση της ΠΑΕ θα πρέπει να καταλάβει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ (γιατί δεν το έχει αντιληφθεί προφανώς) οτι ο Ολυμπιακός δεν είναι ξενοδοχειακή μονάδα στην οποία το παράπονο του πελάτη θα καλυφθεί από μια έκπτωση ή από ένα δωρεάν γεύμα στο εστιατόριο. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπως και κάθε ποδοσφαιρική ομάδα, αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο και διάφορα άλλα τέτοια ωραία που λένε οι δημοσιογράφοι. Έχει μια τεράστια βάση κόσμου που ασχολείται με την ομάδα είτε πηγαίνοντας στο γήπεδο, είτε παρακολουθώντας την ομάδα, είτε στηρίζοντας οικονομικά την ομάδα, είτε συμμετέχοντας στην εξάπλωση της ιδέας που λέγεται "ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ" με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό ήταν ο Ολυμπιακός, αυτό είναι και αυτό θα είναι. Αν κάποια διοίκηση θεωρεί οτι είναι αλάθητη, να φτιάξει κόμμα για να κατέβει στις εκλογές και να σώσει τη χώρα. Με ατάκες του στυλ "τα 100 κοπρόσκυλα", "εμείς δεν εκβιαζόμαστε" κλπ, δεν δείχνεις οτι είσαι ισχυρή διοίκηση, αλλά οτι δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Όταν θεωρείς οτι φταίνε "100 κοπρόσκυλα" τη στιγμή που το Καραϊσκάκη φέτος έκανε ρεκόρ αρνητικής προσέλευσης κόσμου, τότε κάτι δεν κάνεις κι εσύ καλά. Η δεν ξέρεις να μετράς από το ως το 100, είτε αυτοί που έκοψαν το γήπεδο κάτι βλέπουν που δεν τους αρέσει και πολύ περισσότερο, τους χαλάει η Παπική συμπεριφορά. Κανείς δε λέει οτι όλα όσα γίνονται είναι λάθος : Δεν γίνεται όμως όλα να είναι σωστά. Φέτος είναι η τρίτη φορά που η διοίκηση - προς τιμήν της - παραδέχθηκε οτι "έγιναν λάθη". Αυτή τη φορά όμως, να φροντίσει να τα διορθώσει και να γίνει λίγο πιο δεκτική στην κριτική.

3) Ο λαός της ομάδας να θυμηθεί ΠΟΙΟΣ είναι
Ο κόσμος αυτή τη στιγμή έχει κάνει τέσσερα στρατόπεδα. Σε αυτούς που έχουν ξενερώσει για διάφορους και όχι αγωνιστικούς μόνο λόγους και δεν πάνε στο γήπεδο. Σε αυτούς που έχουν ξενερώσει για διάφορους και όχι αγωνιστικούς μόνο λόγους και συνεχίζουν να πηγαίνουν στο γήπεδο. Στους κατήγορους της διοίκησης δεν πάνε στο γήπεδο. Σε αυτούς που υπερασπίζονται τη διοίκηση με κάθε κόστος. Γιατί τέτοιος διχασμός, αλήθεια; Ο λαός αυτός, που τον χάζευαν από τα πιο απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας μέχρι τους πιο μακρινούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς, πως έχει αλλοτριωθεί έτσι; Τι κόφτει ορισμένους αν κάποιοι στηρίζουν τη διοίκηση; Τι κόφτει ορισμένους αν κάποιοι άλλοι βρίζουν τη διοίκηση; Τι διάολο έχει στις εξέδρες ενός αγώνα του Θρύλου να γίνεται θέμα αντιπαράθεσης η διοίκηση της ομάδας; Παλιά οι αντίπαλοι έλεγαν "πήγαμε στο Καραϊσκάκη και δε μπορούσαμε να σταυρώσουμε μπαλιά από την πίεση που νιώθαμε από τον κόσμο". Τώρα λένε "εντάξει, αυτοί στις εξέδρες έχουν διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, εμείς ας τσιμπήσουμε κανέναν βαθμό". Πολλά φταίνε για την αλλοτρίωση της οπαδικής μας παρουσίας. Πάρα πολλά. Αλλά κάπου εδώ πρέπει να μπεί ένα τέλος γιατί ο Ολυμπιακός δεν είναι ο ισολογισμός της ΠΑΕ, που εσχάτως έχει γίνει μέγα επιχείρημα: "Έχουμε κλείσιμο με θετικό πρόσημο". Και τι έγινε, θα μας κόψουν επίδομα ισολογισμού;


4) Σωστός σχεδιασμός / Έλευση ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ προπονητή
Δέκα άτομα αν ρωτήσεις "ποιό νομίζεις οτι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού κάθε καλοκαίρι", οι εννιά θα σου πούν "η προχειρότητα στον σχεδιασμό" που όχι απλά συνεχίζεται, αλλά την τελευταία διετία έχει γίνει υπερπαραγωγή. Παίκτες που φυσιολογικά δεν θα έπρεπε να παίζουν καν σε επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου φοράνε την ερυθρόλευκη (όπως αυτός ο απίθανος ο Ντιελνά, για παράδειγμα). Παίκτες που δεν κατάφερναν να κάνουν την διαφορά στις (υποδεέστερες του Ολυμπιακου) ομάδες που αγωνίζονταν, παρουσιάζονται λίγο πολύ ως "σωτήρες". Φέτος είδαμε να εντάσσεται στην ομάδα και ο συμπαθής κλάδος της "ξεπέτας", αφού η περίπτωση Μπόατενγκ άνοιξε νέους ορίζοντες στην ερμηνεία του όρου "προχειρότητα". Όλα αυτά πρέπει να εκλείψουν, για να βγεί ο Ολυμπιακός από αυτή την αρρωστημένη εσωστρέφεια στην οποία έχει πέσει. Κανείς δεν περιμένει να δαπανηθούν εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ποδοσφαιριστών - όποιος το υποστηρίζει αυτό απλά δεν ξέρει τι του γινεται. Όμως, δεν γίνεται το ρόστερ του Ολυμπιακού να το πλαισιώνουν Ντιελνάδες, Ντιακιτέδες και πάσης φύσεως σάπακες, ανεξαρτήτου εθνικότητος. Δηλαδή η λύση είναι είτε "υπερχρεωμένος Ολυμπιακός και παικταράδες, αλλά με οικονομικά προβλήματα", είτε "υγιής οικονομικά Ολυμπιακός με β' διαλογής παίκτες"; Αυτά είναι ψευτοδιλήμματα. Με σωστή μελέτη και σωστό σχεδιασμό, βρίσκεις παίκτες εξαιρετικούς για Ελλάδα και επαρκέστατους για Ευρώπη. Με μελέτη στο πόδι και με μπροστάρη τον Ντάρκουλα, βρίσκεις κατάηδες, Ντιελνάδες, Ντιακιτέδες και Γκρμπιτσαίους που αγνοείται σήμερα η τύχη τους.

Τέλος, ο Ολυμπιακός χρειάζεται προπονητή. Κανονικό προπονητή, όχι κλώνο του Σούλη Παπαδόπουλου όπως ο Ζαρντίμ, ούτε - πολύ περισσότερο προπονητή - κομμωτή σαν τον Μίτσελ. Ο μεν Πορτογάλος ήταν κανονικός προπονητής, αλλά άλλης φιλοσοφίας, άλλης νοοτροπίας. Ο Ζαρντίμ κουβαλούσε την κλασική νεοΠορτογαλική προπονητική φιλοσοφία, ήτοι "όλοι οι αντίπαλοι είναι ανώτεροι, να τους παίξω στην κόντρα και να κερδίσω έστω από στημένα με 1-0". Αποδοτικό αν είσαι ο βάζελος ή κανένας μικρομεσαίος, αποδοτικό αν παίζεις Ευρωπαϊκά ματς, κακό αν κάνεις πρωταθλητισμό στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ζαρντίμ διαχειρίστηκε άψογα τα Ευρωπαϊκά ματς με το υλικό που είχε, έφυγε αήττητος από την ομάδα, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν έδωσε κάτι στην ομάδα που λίγο πολύ μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου, έπαιζε με κεκτημένη ταχύτητα από την περυσινή σεζόν και έπαιρνε μεγάλες βοήθειες από το συνεχές σκοράρισμα του Τζεμπούρ. Ως προς την απόφαση να φύγει όταν έφυγε, ήταν λάθος. Η σεζόν έπρεπε να ολοκληρωθεί και στο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της, να έχουν παρθεί οι σωστές αποφάσεις.

Από εκεί και πέρα, η παραμονή του Μίτσελ στον πάγκο της ομάδας τη νέα σεζόν και η ανάθεση του σχεδιασμού σε αυτόν, θεωρώ πως μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει. Ο Ισπανός θα μπορούσε άνετα να ντουμπλάρει τον Νίκο Ζιάγκο στις διαφημίσεις "Boxer Fidas", θα μπορούσε να είναι το καλύτερο ψαλίδι / το χρυσό σεσουάρ / η πλατινένια χτένα στις TV περσόνες της Ισπανίας, αλλά προπονητής, ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ προπονητής δεν είναι ο άνθρωπος. Ο Ολυμπιακός με τον Ζαρντίμ δεν έπαιζε μπάλα, έπαιρνε τα αποτελέσματα, παρουσίαζε όμως μια στατική εικόνα - μια ομάδα που έπαιζε για 6, άντε για 7. Με τον Μίτσελ η ομάδα είναι σε ελεύθερη πτώση και σίγουρα δεν φταίνε μόνο ο Μαρινάκης και οι ποδοσφαιριστές γι'αυτό. Όταν ασθμαίνεις για να πάρεις ένα αποτέλεσμα από τους Βονόρτες και τους ταπεινούς του πρωταθλήματος, όταν η ομάδα σου δεν δείχνει βελτίωση αλλά πτώση, ε κάπου φταίς κι εσύ. Στο δια ταύτα, άποψη μου: Adios senor Michel.

5) Ξεκαθάρισμα ΠΑΝΤΟΥ
Στην τελευταία επίσκεψη του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είπε κάτι στην ομάδα : "Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει είτε με εσάς, είτε χωρίς εσάς". Με την εικόνα που έδειξαν στο σύνολο πολλοί εξ'αυτών, απέδειξαν οτι δεν έχουν θέση ούτε στο πάρκινγκ του Ρέντη, πόσο μάλλον στην ομάδα. Κάποιοι είναι πολύ "λίγοι" για Ολυμπιακό. Κάποιοι, είναι πολύ "λίγοι" για... ποδόσφαιρο, γενικά. Κάποιοι άλλοι πάλι, την έχουν ψωνίσει και θα πρέπει να παρκάρουν το καλάμι τους ή να το πάρουν και να φύγουν.

Πέραν της ομάδας, εννοείται, θα χρειαστεί να γίνει ένα γενναίο ξεκαθάρισμα και πέριξ της ομάδας. "Ειδικοί σύμβουλοι", "υπεύθυνοι" παντός τύπου, "αρχισκάουτ" και λοιποί, θα πρέπει να χαιρετήσουν και να αντικατασταθούν με πρόσωπα που έχουν πραγματικά σχέση με το αντικείμενο. Άτομα που η μεγαλύτερη πρόταση που μπορούν να σχηματίσουν είναι το "Μπράβο πρόεδρε", θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού επαγγελματική στέγη και αντικείμενο εργασίας. Αυτό το καλοκαίρι απαιτούνται γενναίες αποφάσεις. Μένει να δούμε αν θα γίνουν πράξη γιατί αν δεν γίνουν, την επόμενη χρονιά τα ίδια θα έχουμε.