13 Οκτ 2012

Το πρωτάθλημα τώρα ξεκινάει...

Αφού λοιπόν πέρασε ένα διάστημα ραθυμίας, χαμηλών - Αλαφούζου επιτρέποντος - τόνων, στιγμών που ο οίκτος για το χάλι των άλλων ξεχείλιζε και στιγμών που τα νεύρα μας για την κάκιστη εικόνα της ομάδας γίνονταν κρόσια, φτάσαμε στο σημείο που το πρωτάθημα ουσιαστικά ξεκινάει. Στο πλευρό του Παναθηναϊκού αρχίζουν δειλά-δειλά και συντάσσονται και οι ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, αφού οι διοικούντες και των τριών βλέπουν πως ο μοναδικός τρόπος αποφυγής του ξυλοδαρμού, είναι να καταφύγουν στο γνωστό παραμύθι της δαιμονοποίησης του Ολυμπιακού.


 Κερδίζει λοιπόν ο Παναθηναϊκός του ανήμπορου Φερέιρα την Ξάνθη του πάτερ-Κωστένογλου με δύο γκολ από τον άνθρωπο που βάζει το μαλλί στη φριτέζα και στον Παναθηναϊκό άρχισαν να πιστεύουν πως ήρθε η ώρα της ανάκαμψης. Η πιο σωστά, ανακάλυψαν οτι η θέση τους στη βαθμολογία είναι πλασματική γιατί φταίει - τι άλλο; - ο Ολυμπιακός και η διαιτησία. Και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκάρχης Αλαφούζος άρχισε να tweetάρει (ανορθόγραφα) για την αδικία σε βάρος του Παναθηναϊκού, στέλνει ηχηρά μηνύματα (που μόνο αυτός, το Derby και η Πράσινη ακούνε) και δηλώνει με στόμφο πως "ο Παναθηναϊκός επιστρέφει". Έφυγε άλλωστε και ο Κατσουράνης που αποτελούσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ομάδας, τώρα η ομάδα θα σπέρνει.

Αυτό λίγο-πολύ το περιμέναμε. Όπως περιμέναμε λίγο-πολύ και το... "ξεμπούκωμα" από πλευράς ΠΑΟΚ, αφού από Θεσσαλονίκη μεριά δεν είχε ειπωθεί ούτε λέξη για Ολυμπιακό, ούτε μισή σπόντα για το κράτος των Αθηνών, πέρα από καμμιά-δυό σκόρπιες αναφορές στις εφημερίδες της Βόρειας Ελλάδας. Όμως, εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Ιβάν Σαββίδης, ο νέος ΠΑΟΚάρχης και έκανε εξαγγελίες μεγάλες σε συνάντηση με τους οπαδούς. Ο Ιβάν ξεκίνησε με ατάκες που παραδοσιακά δεν αρέσουν, όπως π.χ. "όσοι δημιουργούν επεισόδια να πάνε στη φυλακή" ή "δεν θέλω να μην υπάρχει σωστή συμπεριφορά στο γήπεδο γιατί τιμωρείται η ομάδα". Ως γνωστόν, ο οπαδός του ΠΑΟΚ που σέβεται τον εαυτό του ποτέ δεν πηγαίνει στο γήπεδο χωρίς καμμιά-δυό "Μαλαματίνες" καβάτζα. Βλέποντας λοιπόν την αποδοκιμασία και τον σκεπτικισμό στο βλέμμα των οπαδών, κατάλαβε οτι πρέπει να δώσει καθαρά πολιτική χροιά στον λόγο του. Άρχισε λοιπόν να λέει για το κατεστημένο που πρέπει να σπάσει, για τους διαιτητές που σέβονται τους οικονομικά ισχυρούς και έτσι θα σέβονται και τον ΠΑΟΚ,  για το κόκκινο χρώμα που δεν του αρέσει και που πρέπει να το... αραιώσει, για τα πρωταθλήματα που θα είχε πάρει αν τον άφηναν να μπεί στον ΠΑΟΚ το 2006 και κατέληξε λέγοντας οτι θα συναντηθεί ξανά με τους οπαδούς πριν από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, ξεσηκώνοντας το κοινό. Μια πραγματικά σπουδαία ομιλία πολιτικού που ξύπνησε την χαμένη κακομοιριά στον οπαδό του ΠΑΟΚ, που του έδωσε και πάλι νόημα στην οπαδική ζωή του : Ο Ολυμπιακός φταίει για όλα. Βέβαια, μέσα στις εξαγγελίες περί σπάσιμο κατεστημένου και όλων αυτών, υπήρχε μια σημαντική παράμετρος που φυσικά κανείς δεν σχολίασε : Η παράμετρος του "ΘΑ βάλω λεφτά". Γιατί προς το παρόν, τα λεφτά του Σαββίδη υπάρχουν στο μιλητό. Και μέχρι να γίνουν "οι επενδύσεις", ο ΠΑΟΚ έχει τον Δώνη-Τρομπόνη προπονητή και για ηγέτη τον Μαθουσαλίξ Πάμπλο Γκαρσία.

Η ευχάριστη έκπληξη ήρθε όμως από την ΑΕΚ. Η ουραγός του πρωταθλήματος βρήκε προπονητή! Ναι, μετά από απανωτές απορρίψεις (με κορυφαία όλων αυτή του Άγγελου Αναστασιάδη, του οποίο ο πνευματικός απαγόρευσε να πάει στην ΑΕΚ γιατί είδε τον όσιο Τακτίκιο σε όραμα και του είπε "δεν ήρθε ακόμη ο καιρός για τον Άγγελο"), η ΑΕΚ έχει πλέον προπονητή: Τις τύχες της ανέλαβε ο γνωστός μας Έβαλντ Λίνεν, ο οποίος στο παρελθόν είχε δουλέψει στον Πανιώνιο και για κανένα μήνα, και σε εμάς... Ο Γερμανός, άριστος γνώστης της Ελληνικής νοοτροπίας, φρόντισε με το "καλημέρα" να χαϊδέψει αυτιά : "Η ΑΕΚ έπρεπε να έχει πάρει το πρωτάθλημα το 2008 αλλά δεν θα πω εγώ γιατί δεν το πήρε…", είπε, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας φέρεται δηλώσας πως "μετάνιωσε που πήγε στον Ολυμπιακό". Αυτό που θυμάμαι πάντως, είναι πως ο Λίνεν, όταν του είχε πεί ο Σωκράτης Κόκκαλης "Ολυμπιακός", είχε ένα χαμόγελο μεγαλύτερο από του Τζόκερ, καθώς είναι η πρώτη (και τελευταία) μεγάλη ομάδα που του εμπιστεύθηκε τη θέση του προπονητή. Είναι λογικό βέβαια και απόλυτα κατανοητό να είναι χολωμένος ο Λίνεν λόγω του τρόπου που απομακρύνθηκε από τον Ολυμπιακό, επομένως ότι και να πεί, δικαιολογημένος είναι (εν μέρει). Βέβαια όλος αυτός ο μύθος του "επαναστάτη" που τον συνοδεύει από την εποχή που έπαιζε ποδόσφαιρο έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τον φτηνό λαϊκισμό που σέρβιρε χωρίς ορεκτικά σε διοικούντες, παίκτες, οπαδούς και δημοσιογράφους της ΑΕΚ με το "καλημέρα" : Ναι, χερ Λίνεν, η ΑΕΚ έφτασε κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2008. Το 2012 όμως, τη στιγμή που την ανέλαβες εσύ, είναι στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Φυσικά το "η ΑΕΚ έπρεπε να πάρει το πρωτάθλημα το 2008" είναι πιο εύπεπτο απ'το να έλεγε "στόχος μας φέτος είναι να μείνουμε στην κατηγορία", αλλά σε κάτι τέτοια οι επαναστάτες δεν μασάνε. Εκτός αν είναι γιαλαντζί επαναστάτες.

Το ΕΑΜ λοιπόν ως Φοίνιξ επανασυντίθεται από τις στάχτες του και με ευαγγέλιο το "Φταίει ο Ολυμπιακός", περνά στην αντεπίθεση. Για να γλυτώσει τον ξυλοδαρμό όπως είπαμε, αλλά για να γεμίσει λάσπη την όποια προσπάθεια του Ολυμπιακού, ο οποίος Ολυμπιακός οφείλει να απαντήσει. Όχι με τη μέθοδο Μαρινάκη, ήτοι "ανακοίνωση στην ανακοίνωση", αλλά εντός αγωνιστικών χώρων. Ο Ολυμπιακός ως τώρα, ακόμη κι αν δεν βλέπεται, κάνει περίπατο στο πρωτάθλημα. Ο περίπατος αυτός πρέπει να γίνει πιο εμφατικός : Να αρχίσει η ομάδα να ρολάρει, να πέσουν μερικές φάπες με τη μορφή πολλών γκολ, να κλείσουν στόματα. Αλίμονο αν επιτρέψουμε να αμφισβητηθεί ΚΑΙ το φετινό πρωτάθλημα. Διοίκηση, προπονητής και παίκτες να γίνουν ένα και να αποδείξουν τη δυναμική της ομάδας για άλλη μια φορά. Γιατί είμαστε ο Ολυμπιακός και θα μας ζητείται πάντοτε να δίνουμε απαντήσεις και διαχρονικά τις δίνουμε και μάλιστα επιβλητικά.

Υ.Γ. 1 : Τελικά η διοίκηση ας αποφασίσει... "Στηρίζουμε τον Ζαρντίμ", ή "έχει γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να στηριχθεί ο προπονητής"; Γιατί στήριξη με την απόλυση συνεργάτη του αρχικά και την τοποθέτηση βοηθού με διοικητική παρέμβαση δίπλα του στη συνέχεια, θυμίζει τη σκηνή από το Goodfellas, που πάνε τον Joe Pesci να χριστεί και καλά από τη Μαφία και με το που πατάει πάνω στο χαλί, έχει αποδημήσει εις κύριον.

Υ.Γ. 2 : Λεονάρντο Ζαρντίμ, σου τα είπα και στο προηγούμενο άρθρο. Το κεφάλι σου είναι στην γκιλοτίνα και δυστυχώς το σχοινί που συγκρατεί τη λαιμητόμο, σε λίγο κόβεται : Ο Ολυμπιακός που έχεις παρουσιάσει με εξαίρεση ένα-δύο ημίχρονα σε 8 επίσημους αγώνες, δεν βλέπεται και σίγουρα δεν φταίει μόνο η ποιότητα του ρόστερ. Αν δεν εμφανιστεί άλλος Ολυμπιακός στους αγώνες με την Μονπελιέ, σε βλέπω κι εσένα σε καμμιά ΑΕΚ σε μερικά χρόνια να δηλώνεις "μετάνιωσα που πήγα στον Ολυμπιακό"...

Υ.Γ. 3 : Βαγγέλη Μαρινάκη, αν θέλεις να μιμηθείς τον Σωκράτη, δεν το κάνεις σωστά. Ο μεγάλος θα είχε βάλει πρώτο προπονητή τον Νικοπολίδη και τον Ζαρντίμ βοηθό του.