23 Σεπ 2012

Λεονάρντο Ζαρντίμ, βάζεις το κεφάλι στην γκιλοτίνα...

Λεονάρντο Ζαρντίμ, δεν σε ξέρω, δεν με ξέρεις, επέτρεψε μου όμως να σου πω δυό λόγια. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα χέρια σου όπως φαίνεται και δυστυχώς με τις σπασμωδικές κινήσεις που κάνεις, το μόνο που γίνεται είναι να βάζεις ολοένα και σε πιο "βολική" θέση το κεφάλι σου στην γκιλοτίνα... Είσαι ένας προπονητής νέος - δεν έχεις πατήσει καν τα 40 - και φιλόδοξος. Δεν είχες την ευκαιρία να μείνεις για καιρό σε κάποια "μεγαλομεσαία" ομάδα ώστε να δείξεις το έργο σου και το πόσο την βελτίωσες, αλλά η καλή δουλειά που έκανες στην Μπέιρα-Μαρ (κυρίως) και κατά δεύτερο λόγο στην Μπράγκα όπου έμεινες χρονικά λιγότερο, άρα δε μπορεί να πεί κανείς με βεβαιότητα οτι έδωσες το στίγμα σου στον ένα μόλις χρόνο παραμονής σου), έδειξαν οτι οι φιλοδοξίες σου είχαν βάση και πως είχες τα εφόδια να φτάσεις στον πάγκο μιας μεγάλης ομάδας.


Η τεράστια - γιατί δεν είναι απλά μεγάλη - ευκαιρία ήρθε, όταν χτύπησε την πόρτα σου ο Ολυμπιακός. Η συμφωνία έκλεισε - και πως να μην έκλεινε άλλωστε; - και βρέθηκες να φοράς το επίσημο ένδυμα του προπονητή του Ολυμπιακού. Ωστόσο, είχες να παλέψεις με την προϊστορία αφ'ενός και με τον πιο "ύπουλο" σύμμαχο, αφ'ετέρου. Η μεν προϊστορία, η νωπή, του Ολυμπιακού "του Βαλβέρδε", που απέφερε ένα νταμπλ και μια αξιοπρεπέστατη χρονιά στην Ευρώπη με ωραία μπάλα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι το "ρεύμα" που είχε (και έχει) ο πρώην τεχνικός, άρα και τις αναπόφευκτες συγκρίσεις μεταξύ αυτού και εσού - που κακώς γίνονται, αλλά δεν είναι δυνατόν να εκλείψουν. Ο δε "ύπουλος" σύμμαχος, οι υπερβολές των δημοσιευμάτων. Δάσκαλος, φιλόσοφος, γκουρού είχες παρουσιαστεί σχεδόν από δημοσιεύματα τον Ιούνιο, τη στιγμή που εσύ σοβαρός και μετρημένος έλεγες μόνο "δουλειά, καλή συνεργασία και ξανά δουλειά". Ακόμη και αυτές οι δηλώσεις σου όμως παρουσιάζονταν ως αποστάγματα σοφίας: Κάπου εκεί και εσύ ο ίδιος θα κατάλαβες οτι η "σκληρή δουλειά" δεν αρκούσε για να μη γυρίσει όλο αυτό το πράγμα εναντίον σου.

Το τι ακολούθησε στον μεταγραφικό τομέα το έχουμε αναλύσει πολλάκις και είναι κατά το κοινώς λεγόμενον "περσινά ξινά σταφύλια". Φέρεσαι να ζήτησες τη... μισή Μπράγκα και τελικά δεν πήρες ούτε μισό παίκτη, δική σου εισήγηση. Έγραψαν για τον Μασάδο, πως όταν άκουσες το όνομα του πέταξες στα ουράνια. Σήμερα γράφουν οτι ήταν πρόταση του Βαλβέρδε. Αύριο - μεθαύριο, αν αποφασίσουν πως δεν τους κάνεις, μπορεί να γράψουν πως τηλεφώνησες στον Βαλβέρδε να σου πεί κανέναν παικτάκο γιατί έχεις μπετώσει και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Σαν να μην σου έφτανε αυτό, χάνεις έναν σπουδαίο αμυντικό και το καλύτερο επιθετικό σου όπλο, δύο απώλειες που δεν αντικαταστάθηκαν. Στο δια ταύτα, έχεις ένα ρόστερ για το οποίο φέρεσαι πως έχεις συμφωνήσει στην δομή του, το οποίο όμως όσο εύκολο κι αν φαινόταν αρχικά να το διαχειριστείς, ξεφεύγει από τα χέρια σου.

Επανέρχομαι στην αρχική μου τοποθέτηση... Οτι βάζεις δηλαδή το κεφάλι σου στην γκιλοτίνα. Οι συνεχείς αλλαγές παικτών σύμφωνα με το τι γράφεται στον τύπο μπορεί να γίνονται επειδή ΕΣΥ θέλεις να δοκιμάσεις πράγματα και να βελτιώσεις την εικόνα της ομάδας, αλλά σε παρουσιάζουν σαν να βρίσκεσαι σε κρίση πανικού και αντιδράς σπασμωδικά. Επιλέγεις για τερματοφύλακα τον Κάρολ και στόπερ τον Σιόβα. Σεβαστό, αυτή ήταν η απόφαση σου, έμπειρος, με καλή χρονιά πέρυσι ο Κάρολ, ψηλός στόπερ και νεαρός ο Σιόβας, κάνεις 3 στα 3 στο πρωτάθλημα. Κάνουν την γκέλα στο ματς με τον ΠΑΣ και αρχίζουν τα όργανα. "Που έχει θαφτεί ο Μέγκιερι, γιατί εξαφανίζει τον Μανωλά"; Τους αντικαθιστάς και τους δύο στο επόμενο ματς και βάζεις και Μέγκιερι και Μανωλά. Σε αγώνα Champions League. Κάνει την πατάτα ο Μέγκιερι στο ακυρωθέν γκολ του Τυριάκου, της ροδομάγουλης τροτέζας με το υπό του μηδενός IQ, αρχίζουν τα δημοσιεύματα: "Κακώς έπαιξε ο Μέγκιερι που του λείπουν παιχνίδια", λες και έχει να παίξει καμμιά 20ετία, λες και δεν ήταν βασικός όλη την περυσινή σεζόν. Και αίφνης, επανέρχεται στα δοκάρια ο Κάρολ, ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να πιστεύει οτι τον στοχοποίησες, οτι τον τιμώρησες για την γκέλα. Και ομοίως ο Μέγκιερι, από την άλλη, θα έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως δεν τον βλέπεις ως ισάξιο για εντεκάδα, αλλά ως ρεζέρβα που θα καλείς κάθε φορά που θες να περάσεις μηνύματα στον βασικό τερματοφύλακα.Τα ίδια και για τον Σιόβα και τον Μανωλά. Η πρώτη επιλογή σου για την θέση του παρτενέρ του "ηγέτη" Κοντρέρας (ο οποίος κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν μπορεί να ηγηθεί ούτε σε τουρνουά ξερής που διοργανώνουν τα ΚΑΠΗ Χιλής) ήταν ο Σιόβας, ο οποίος και ψηλός ήταν και αριστεροπόδαρος και είχε δείξει καλά στοιχεία. Έλα τώρα να σου πω την παγίδα... Εσύ πολύ καλώς σκέφτηκες να αφήσεις τον Σιόβα στον πάγκο και καλά έκανες για μένα: Η σκέψη οτι ο Σιόβας θα έχανε τη μπάλα και το γήπεδο με αντιπάλους τους κοντύτερους και γρηγορότερους Χούντελααρ και Αφελάι - συνυπολογίζοντας και το γεγονός οτι η ταχύτητα του Κοντρέρας μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή εγκαταλελειμμένου οχήματος - ήταν παραπάνω από λογική. Και εδώ λοιπόν, ενώ εσύ ορθώς έπραξες, τα δημοσιεύματα που πριν σε παρουσίαζαν ως δάσκαλο κλπ, σε παρουσίαζαν "σε πανικό αφού έφαγες τον Σιόβα λόγω του λάθους στα Γιάννινα και επανέφερες τον Μανωλά που είχες εξαφανίσει". Άσχετο αν τον είχες βάλει και στα Γιάννινα.

Θα σε κουράσω λίγο ακόμα και θα σου πω κι άλλο ένα παράδειγμα. "Θάβει τον Φετφατζίδη και ταλαιπωρεί τον Μασάδο που είναι δεκάρι βάζοντας τον στα άκρα", λένε. Και το λένε οι ίδιοι που παρουσίαζαν τον Μασάδο σαν αντι-Ιμπαγάσα και αντι-Μιραλάς μαζί, αφού εκτός από δεκάρι έπαιζε και στα άκρα με την ίδια άνεση. Αίφνης ο Μασάδο "δεν μπορεί στα άκρα" (πράγμα που φαίνεται πάντως στο γήπεδο, αλλά με έναν μαγικό τρόπο παρουσιάζεται ως πρόβλημα του Ζαρντίμ και όχι όσων μας έλεγαν οτι ο Μασάδο είναι ΚΑΙ ακραίος) και αρχίζουν τα "λύσεις υπάρχουν που δεν τις βλέπει ο προπονητής". Και έτσι λοιπόν, ετοιμάζεσαι να ρίξεις βασικό τον Φετφατζίδη. Και στέκομαι πάλι στο ίδιο, εσύ καλά κάνεις γιατί μπορεί να θέλεις να έχεις τους παίκτες σου σε εγρήγορση και να βελτιώσεις την ομάδα. Στο δια ταύτα μένει όμως πάλι πως "βρίσκεσαι σε πανικό και κάνεις συνέχεια αλλαγές". Και σου λένε οτι αν δεν παίξει ο Φετφατζίδης τι θα γίνει, θα τον θάψεις; Και θα ακολουθήσουν τα "γιατί δεν παίζει ο Κριστιάνο Βλαχοδήμος", "γιατί χάθηκε ο Τάτος", "πότε θα πάρει ευκαιρίες ο Ζαραδούκας". Και κάθε φορά που θα το κάνεις, η εξέλιξη θα "δικαιώνει" τους άλλους και θα ακυρώνει εσένα. Παίζει ο Φετφατζίδης; "Αδίκως τον έθαβε ο Ζαρντίμ". Δεν παίζει; "Φταίει ο Ζαρντίμ που του'χει πηδήξει την ψυχολογία".

Μέσα σε όλα, έχεις και τις εκρήξεις στα αποδυτήρια. Βρίσκεσαι σε κομβικό σημείο, Λεονάρντο Ζαρντίμ: Είσαι ένα βήμα πριν σου χρεώσουν τα πάντα. Τις κακές σχέσεις στα αποδυτήρια, την κακή απόδοση ποδοσφαιριστών, το μέτριο θέαμα, την κρίση στην Ελλάδα, τις μεταγραφές που δεν έγιναν, τους παίκτες που έφυγαν, για όλα. Για κάποια απ'αυτά δεν είσαι άμοιρος ευθυνών και το ξέρεις. Είναι όμως νωρίς και προλαβαίνεις να το διορθώσεις. Ο κόσμος σε στηρίζει, αλλά δεν θα σε στηρίζει για πάντα - ειδικά επειδή αυτό γίνεται ως αντίδραση στις διοικητικές μεθόδους, γιατί όλοι βλέπουν οτι θα γίνεις ο αποδιοπομπαίος τράγος. Κλείσε τα αυτιά, μην ασχολείσαι με τα δημοσιεύματα, φτιάξε επιτέλους το πλάνο σου, μόνταρε την 11άδα σου και δείξε τη φιλοσοφία σου. Δεν ξέρω αν μπορείς να το κάνεις, δεν ξέρω αν ταιριάζεις στον Ολυμπιακό και για να λέμε του στραβού το δίκιο, το δείγμα που έχει αφήσει η ομάδα ως τώρα δεν είναι ενθαρρυντικό. Έχεις λίγο χρόνο μπροστά σου, προσπάθησε να τον αξιοποιήσεις σωστά. Ξεκινώντας από σήμερα...

Υ.Γ. : Για το ξέσπασμα του Σάββα Θεοδωρίδη και τις επιθέσεις του προς όλους όσους δεν χειροκροτούν τη διοίκηση και δεν καθαγιάζουν κάθε της κίνηση, δεν θα πω τίποτε. Ο άνθρωπος αυτός έχει προσφέρει πολλά εδώ και μισό αιώνα στον Ολυμπιακό. Θα περιμένω να δω τι έχει να πεί όταν τον "σκουπίσουν" απ'τη διοίκηση και βρεθεί εκτός ΠΑΕ. Όσο για την διοίκηση, θα πω μόνο πως στη διασταύρωση που βρέθηκε, η διαδρομή που αποφάσισε να ακολουθήσει οδηγεί σε κατηφόρα. Πολύ μεγάλη.