29 Σεπ 2011

Άρσεναλ-Ολυμπιακός 2-1 : ΜΑΓΚΕΣ. Με όλα τα γράμματα κεφαλαία...


Ένας Ολυμπιακός που όλοι θέλουμε να βλέπουμε, ένας Ολυμπιακός χωρίς φόβο, ένας Ολυμπιακός σοβαρός στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, μυαλωμένος, έκανε το παιχνίδι του μέσα στο Emirates με αντίπαλο την μεγάλη Άρσεναλ, επέβαλλε το ρυθμό του, έχασε τεράστιες ευκαιρίες να φύγει ακόμη και με το διπλό από την Αγγλία, αλλά προδόθηκε από τα αμυντικά σφάλματα στο πρώτο εικοσάλεπτο του αγώνα. Μια σπουδαία εμφάνιση που δυστυχώς δεν συνοδεύτηκε από το ανάλογο αποτέλεσμα, αφού η ήττα αυτή σε συνδυασμό με το 3-0 της Μαρσέιγ επί της Ντόρτμουντ, κάνει πιο δύσκολη την υπόθεση πρόκριση στη συνέχεια του θεσμού.

Ο αγώνας
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε επέλεξε το 4-4-1-1 και αιφνιδίασε ξανά, καθώς η 11άδα του είχε εκπλήξεις. Εκτός 11άδας έμειναν οι Αβραάμ Παπαδόπουλος, Φρανσουά Μοδέστο, ενώ για άλλον έναν αγώνα ο Ζαν Μακούν δεν θα ξεκινούσε στο αρχικό σχήμα. Στον αγωνιστικό χώρο του "Emirates" παρατάχθηκαν οι Φράνκο Κοστάντσο στα δοκάρια, Βασίλης Τοροσίδης - Όλοφ Μέλμπεργκ - Ιβάν Μαρκάνο - Χοσέ Χολέμπας από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα, οι Πάμπλο Ορμπαϊθ - Λιούμπομιρ Φέισα σε ρόλο κεντρικών χαφ με τον Αριέλ Ιμπαγάσα σε ελεύθερο ρόλο μπροστά τους, με τους Νταβίδ Φουστέρ - Κέβιν Μιραλάς στα άκρα και τον Ραφίκ Τζεμπούρ στην κορυφή της επίθεσης. Από πλευράς Άρσεναλ ο Αρσέν Βενγκέρ επέλεξε το 4-3-3 και τους Στσέζνι στα δοκάρια, Σανιά, Μερτεζάκερ, Σονγκ, Αντρέ Σάντος στην άμυνα, τους Φρίμπονγκ, Αρτέτα, Ροσίτσκι στη μεσαία γραμμή με τους Τσάμπερλεϊν και Αρσάβιν στα άκρα και τον Μαρουάν Τσαμάκ στην κορυφή.. Στον πάγκο για τον Ολυμπιακό έμειναν οι Μπάλας Μέγκιερι, Φρανσουά Μοδέστο, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Γιάννης Ποτουρίδης, Ζαν Μακούν, Τζαμέλ Αμπντούν και Μάρκο Πάντελιτς ενώ για την Άρσεναλ οι Φαμπιάνσκι, Τζένκινσον, Γκιμπς, Ράμσει, Κόκλιν, Παρκ και Φαν Πέρσι.

Το ξεκίνημα του αγώνα βρήκε τον Ολυμπιακό να... πιέζει ψηλά την Άρσεναλ. Ακούγεται αυτοχειρία, αλλά έτσι ξεκίνησε ο Ολυμπιακός : Πιέζοντας ψηλά την Άρσεναλ στο Emirates. Η πίεση απέφερε την πρώτη καλή στιγμή μόλις στο 4ο λεπτό : Ο Φέισα έκανε μία κούρσα από τα δεξιά, πέρασε τον αμυντικό της Άρσεναλ και μπήκε από πλάγια θέση στην μεγάλη περιοχή, έβγαλε μία άψογη παράλληλη μπαλιά προς τον Φουστέρ ο οποίος αμαρκάριστος από το ύψος του πέναλτι μάλλον αιφνιδιάστηκε και έπιασε ένα κακό πλασέ, με τη μπάλα να περνάει πάντως μόλις άουτ, δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Στσέζνι. Μια φάση που θύμισε πολύ τη χαμένη ευκαιρία του Μιραλάς με τη Μαρσέϊγ στο Καραϊσκάκη. Και ενώ το ξεκίνημα ήταν ενθουσιώδες από πλευράς μας, φάγαμε το γκολ στο 7' : Ο Τσάμπερλεϊν κέρδισε τις κόντρες στο ύψος της μεγάλης περιοχής του Κοστάνσο από τον Μαρκάνο που απέτυχε δις να τον μαρκάρει, ο νεαρός Άγγλος σούταρε και έστειλε τη μπάλα στην αριστερή πλευρά του Κοστάντσο για να γράψει το 1-0.

12ο λεπτό, εκτέλεση φάουλ με τον Αρτέτα για την Άρσεναλ με τον Τσαμάκ να πιάνει την κεφαλιά και τη μπάλα να περνάει άουτ. Λίγο αργότερα όμως, χάσαμε μια τεράστια ευκαιρία για να ισοφαρίσουμε : 14ο λεπτό και ο Νταβίδ Φουστέρ βρέθηκε σε θέση βολής και δοκίμασε ένα δυνατό σουτ από το ύψος του πέναλτι, το οποίο κόντραρε πάνω σε σώματα. Η μπάλα κατέληξε στον Τζεμπούρ, ο οποίος από το ύψος της μικρής περιοχής της Άρσεναλ σούταρε όπως όπως, αλλά το σουτ έκοψε πάνω στην γραμμή ο Μίκελ Αρτέτα, σώζοντας την εστία της ομάδας του. Η πίεση ψηλά συνεχιζόταν, με τον Τοροσίδη να ανεβαίνει από δεξιά και να βγάζει μια καλή σέντρα, τον Μερτεζάκερ να διώχνει άγαρμπα με τον Στσέσνι να μπλοκάρει τελικώς τη μπάλα. Και εκεί που ο Ολυμπιακός πίεζε, ήρθε το 2-0 μόλις στο 20ό λεπτό! Ο Αντρέ Σάντος έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, ο Μέλμπεργκ πρόλαβε τον Τσαμάκ με τη μπάλα να φτάνει ξανά στον Βραζιλιάνο. Αυτός κέρδισε την κόντρα από τον Μαρκάνο, δοκίμασε ένα σουτ και έστειλε τη μπάλα στην κλειστή γωνία του Κοστάντσο για να γράψει μόλις στο 20ό λεπτό το 2-0 και να μαυρίσει τον ορίζοντα πάνω απ'το ερυθρόλευκο στρατόπεδο...

Η Άρσεναλ είχε μια νέα καλή στιγμή στο 21' όταν ο Τσαμάκ είχε μια καλή ευκαιρία να σουτάρει αλλά το σουτ του δεν ήταν καλό και έφυγε άουτ. Ο Ολυμπιακός άρχισε να ισορροπεί ξανά το ματς σιγά σιγά και λίγα λεπτά αργότερα η πίεση του ανταμοίφθηκε με γκολ : Με το ρολόι να σημαδεύει το 27ο λεπτό, ο Αριέλ Ιμπαγάσα εκτέλεσε κόρνερ με πάσα στον Μιραλάς ο οποίος την επέστρεψε στον Ιμπαγάσα. Ο Αργεντινός έβγαλε μία καταπληκτική σέντρα και ο Φουστέρ στην κίνηση με μία πολύ ωραία κεφαλιά απ'το πέναλτι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Άρσεναλ για να γράψει το 2-1. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει και μετέφερε τα... μαύρα σύννεφα πάνω απ'τον Βενγκέρ, που δαγκωνόταν : Στο 28', ο Τζεμπούρ σούταρε από διαγώνια θέση μέσα δεξιά στην περιοχή με τον Στσέζνι να απογειώνεται για να διώξει δύσκολα σε κόρνερ. Το σφυροκόπημα συνεχιζόταν : Στο 30', έπειτα από τακουνάκι του Μιραλάς η μπάλα έφτασε στον Χολέμπας, ο οποίος σέντραρε από τα αριστερά, ο Βέλγος πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας, αλλά δεν βρήκε καλά την μπάλα που πέρασε ψηλά άουτ. Ο εξαιρετικός στο πρώτο ημίχρονο Μιραλάς έκλεψε τη μπάλα στο 38' από τον Σανιά στο κέντρο, μπήκε στην περιοχή και σούταρε με το αριστερό, αλλά ο Στσέζνι και πάλι σε σωστή θέση έδιωξε σε κόρνερ. Το ημίχρονο έκλεισε με το σκορ στο 2-1 και τον Ολυμπιακό να νιώθει δικαίως αδικημένος από το σκορ.

Ξεκίνημα χωρίς αλλαγές και για τις δύο ομάδες στο 2ο ημίχρονο. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία ανήκε και πάλι στον Θρύλο : Ο Κέβιν Μιραλάς κέρδισε την κόντρα από τον Σονγκ και έπιασε ένα δυνατό σουτ, το οποίο πέρασε μόλις άουτ, λίγα εκατοστά δίπλα από το αριστερό δοκάρι της Αγγλικής ομάδας. Σειρά της Άρσεναλ να χάσει μια μεγάλη ευκαιρία : Ο Τσάμπερλεϊν βγήκε τετ α τετ στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού, δοκίμασε το σουτ αλλά ο Κοστάντσο με το σώμα απομάκρυνε το σουτ του παίκτη των γηπεδούχων. Το παιχνίδι είχε ανοίξει, με τον Ολυμπιακό να πιέζει την Άρσεναλ. Οι Άγγλοι άρχισαν να προσέχουν τα μετόπισθεν και να αλλάζουν κοντινές πάσες για να ελέγξουν τον ρυθμό του αγώνα, ενώ κάθε προσπάθεια τους να περάσουν μπαλιές από τον άξονα τις κατάπιναν οι ανεβασμένοι Φέισα και Ορμπαϊθ. Η Άρσεναλ στο 55' είχε ένα δοκάρι με τον Αρσάβιν ο οποίος πήγε να βγάλει σέντρα, με τη μπάλα να χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι αλλά τον διαιτητή νΑ έχει υποδείξει σωστά οτι είχε περάσει άουτ.

65ο λεπτό και ο Ολυμπιακός χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του : Ο Τοροσίδης έκανε μία ατομική προσπάθεια από τα δεξιά, έφτασε κοντά στη μεγάλη περιοχή της Άρσεναλ, έφερε την μπάλα στο αριστερό του πόδι και δοκίμασε ένα καταπληκτικό φαλτσαριστό σουτ, νίκησε την προσπάθεια του Στσέζνι αλλά η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του. Μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση... Ο Πατ Ράϊς που αντικαθιστούσε τον τιμωρημένο Αρσέν Βενγκέρ, πήρε την εντολή να προχωρήσει σε αλλαγή για να φρεσκάρει την ομάδα. Έτσι στο 67' βγήκε ο σκόρερ Τσάμπερλεϊν και μπήκε ο Ράμσεϊ, για να ακολουθήσει τρία λεπτά αργότερα ο Ρόμπι Φαν Πέρσι που μπήκε στη θέση του Μαρουάν Τσαμάκ. Ένα λεπτό νωρίτερα, ο Φράνκο Κοστάντσο έκανε μια μεγάλη απόκρουση όταν ο Αντρέι Αρσάβιν μπήκε στην περιοχή και επιχείρησε να πλασάρει, με τον Αργεντινό τερματοφύλακα να αντιδρά σωστά και να κρατάει το σκορ στο 2-1.

74ο λεπτό και διπλή αλλαγή για τον Ολυμπιακό, με τον Τζαμέλ Αμπντούν να αντικαθιστά τον Κέβιν Μιραλάς (που εκνευρίστηκε και χειρονόμησε) ενώ αποσύρθηκε και ο κουρασμένος Πάμπλο Ορμπαϊθ για να περάσει στη θέση του ο Φρανσουά Μοδέστο. Πέντε λεπτά αργότερα (79') ο Βαλβέρδε έριξε και το τελευταίο χαρτί του στη μάχη, αποσύροντας τον Νταβίδ Φουστέρ για να βάλει στη θέση του τον Μάρκο Πάντελιτς. Αμπντούν - Τζεμπούρ στα άκρα, λοιπόν και ο Πάντελιτς στην κορυφή. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει, η Άρσεναλ προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο ενώ και η κούραση δεν ήταν σύμμαχος μας. Η τελευταία μας ευκαιρία ήρθε στο 90ό λεπτό όταν ο Μοδέστο έπιασε μια κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, αλλά ο Στσέζνι σε καλή θέση καθάρισε τη φάση και τρία λεπτά αργότερα το σφύριγμα της λήξης βρήκε τον Ολυμπιακό να φεύγει ηττημένος από το Emirates, αλλά σίγουρα έχοντας κάνει μια απ'τις καλύτερες εκτός έδρας εμφανίσεις του και το σπουδαιότερο : Με το κεφάλι ψηλά.


Κριτική
Φράνκο Κοστάντσο : Δεν ξέρω τι να πω. Ήταν κακός; Κακό δεν μπορείς να τον πείς. Είχε δύο σωτήριες επεμβάσεις σε τετ-α-τετ στο δεύτερο ημίχρονο, είχε δυό απομακρύνσεις με τις γροθιές σε γεμίσματα (το έκανε συχνά αυτό και στην Ελβετία). Όμως σε 45 λεπτά στο πρώτο ημίχρονο, η Άρσεναλ είχε 5 σουτ. Τα δύο πήγαν στο τέρμα. Και μπήκαν γκολ... το ένα μάλιστα πάλι στην κλειστή γωνία, και αυτή τη φορά δεν μπορούμε να επικαλεστούμε κανένα φοβερό σουτ που κατέληξε στο "Γ". Στο γόνατο το'φαγε στην κλειστή του γωνία. Θα πω οτι ήταν καλύτερος απ'όσα έχουμε δεί ως τώρα.

Βασίλης Τοροσίδης : Στο γήπεδο υπήρχαν δύο Τοροσίδηδες. Αυτός ο σοφτ, ο λίγος των πρώτων 50-55 λεπτών που έχανε τους παίκτες στην πλάτη του και δεν σταύρωνε πάσα και ο άλλος, ο καλός, αυτός που θέλουμε να βλέπουμε. Αυτός που έκανε αλλαγή τον Αρσάβιν, αυτός που ανεβοκατέβηκε πολλές φορές την πλευρά, που λίγο έλειψε να βάλει γκολάρα, που θύμισε τον παίκτη που έβγαζε πάθος. Έκανε ένα πραγματικά σπουδαίο μισάωρο. Μακάρι το σημερινό καλό του 30λεπτο να αποτελέσει την αρχή για την αναγέννηση του.

Όλοφ Μέλμπεργκ : "Αν δεν είχα και σένανε"... Έδινε τις λύσεις στο κέντρο της άμυνας, στα πλάγια, ανέβαινε σαν χαφ, ανέβαινε στα στημένα, κατάπινε τον Τσαμάκ και στη συνέχεια τον Φαν Πέρσι. Άλλη μια μεγάλη εμφάνιση του Όλοφ Μέλμπεργκ.

Ιβάν Μαρκάνο : Προτιμήθηκε αντί του Αβραάμ για να αντιμετωπίσει την "αεροπορία" της Άρσεναλ. Πολύ αγχωμένος, μπερδεμένος, όπως και αν ήταν, βρέθηκε σε πολύ κακή βραδιά. Ήταν "μέσα" και στα δύο γκολ της Άρσεναλ και δεν πατούσε καθόλου γερά στα πόδια του. Κάκιστηεμφάνιση για τον Ισπανό, η χειρότερη του με τη φανέλα της ομάδας ως τώρα.

Χοσέ Χολέμπας : Συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις ο Γερμανός μπακ. Πάλι ανέβαινε ψηλά, πάλι αργούσε να γυρίσει, πάλι έτρωγε μπαλιές στην πλάτη ενώ είχε και αρκετά πουλήματα της μπάλας. Ανέβηκε κάπως στο 2ο ημίχρονο αλλά η εμφάνιση του ήταν μετριότατη.

Νταβίδ Φουστέρ : Ξεκίνησε τον αγώνα χάνοντας μια πολύ καλή ευκαιρία. Έτρεχε και πίεζε μπροστά, αλλά είχε προβλήματα στην αλληλοκάλυψη με τον Τοροσίδη. Βοήθησε με τα τρεξίματα του, πέτυχε το γκολ που μας έβαλε ξανά στον αγώνα και σε γενικές γραμμές είχε καλή παρουσία. Χωρίς να κάνει κάτι το σπέσιαλ, αναμφισβήτητα βελτιωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα ματς.

Λιούμπομιρ Φέισα : Εξέπληξε ο Βαλβέρδε με την επιλογή του, δεδομένου οτι προήλθε από τραυματισμό. Στο πρώτο 25λεπτο δεν υπήρχε στο γήπεδο, πέραν της φάσης στο ξεκίνημα με την πάσα στον Φουστέρ. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ανέβηκε, βγήκε στα πλάγια πολλές φορές να μαζέψει τη μπάλα ενώ στο δεύτερο ήταν απλά πάρα πολύ καλός. Πρώτος στη μπάλα, προσεκτικός στις μεταβιβάσεις του, αλάνθαστος στις επεμβάσεις του. Πολύ καλή εμφάνιση.

Πάμπλο Ορμπαϊθ : Στο πρώτο 25λεπτο όπως και ο Φέισα είχε πιεί θάλασσα. Δεν πατούσε καλά στα πόδια του, έψαχνε να βρεί ρυθμό. Τον βρήκε όμως, ανέβηκε και μαζί του ανέβηκε και όλη η ομάδα. Έπαιρνε τη μπάλα μπροστά απ'τα στόπερ και έσπαγε ωραία τα μαρκαρίσματα των Άγγλων χρησιμοποιώντας το όπλο του, τη σωστή μακρινή μεταβίβαση. Μια καλή εμφάνιση από τον Βάσκο, όσο άντεξε πριν αντικατασταθεί.

Κέβιν Μιραλάς : Πολύ καλό πρώτο ημίχρονο, μυαλωμένο παιχνίδι, πολύ τρέξιμο και ομαδικότητα. Η τύχη του όφειλε ένα γκολ σήμερα. Κουράστηκε στο 2ο ημίχρονο και αντικαταστάθηκε, αν και θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα από τον Τζεμπούρ. Στην αλλαγή του αντέδρασε και τώρα θα κληθεί και σε απολογία.

Αριέλ Ιμπαγάσα : Απλά θα πω, γιατί να μην είναι μια τριετία νεότερος; Μικρός στο μάτι λέει η παροιμία, μεγάλος ποδοσφαιριστής όμως ο μπαμπαστρούμφ. Είτε με εκτελέσεις στημένων με τις κομπίνες του, είτε με τις επινοήσεις του (όπως αυτή στο γκολ του Φουστέρ), είτε με τις γρήγορες πάσες του και το κουβάλημα της μπάλας, ήταν συνεχώς πρόβλημα για την Άρσεναλ. Γρήγορα ξεκούραση και φροντίδα γιατί την Κυριακή έχει να περιποιηθεί και κάποιους άλλους. Σπουδαία εμφάνιση, όσο άντεξε.

Ραφίκ Τζεμπούρ : Κλασικός Τζεμπούρ. Είχε τις ευκαιρίες να βάλει γκολ, πίεσε μπροστά, βοήθησε στα μαρκαρίσματε, πήρε πολλές φορές τη μπάλα και ξαφνικά... χάθηκε. Ο Τζεμπούρ δείχνει ώρες ώρες οτι λειτουργεί σε ώρα Γκρίνουιτς, σαν να έχει ένα δίωρο διαφορά μέχρι να καταλάβει που θα πάει η μπάλα απ'τη στιγμή που θα γίνει η πάσα. Πολύ καλό πρώτο ημίχρονο, έπρεπε να βγεί αυτός αντί του Μιραλάς στο 2ο.

Τζαμέλ Αμπντούν : Ο Χατζηαβάτης πέρασε στο ματς στο 74' αντί του Μιραλάς για να πλαγιοκοπήσει την άμυνα της Άρσεναλ. Στην πρώτη φάση κουτούλησε πάνω στον Αντρέ Σάντος και βγήκε άουτ. Στη συνέχεια είχε κάποιες καλές κινήσεις, πέρασε μια δύο καλές σέντρες αλλά η διαφορά θερινής / χειμερινής ώρας με τον Τζεμπούρ στάθηκε ανασταλτικός παράγοντας για να συντονιστούν. Πήρε πολλές προσπάθειες, αλλά δε βοήθησε επί της ουσίας.

Φρανσουά Μοδέστο : Αντικατέστησε τον Ορμπαϊθ στο 74ο λεπτό που είχε κουραστεί για να δώσει ανάσες και τρεξίματα στη μεσαία γραμμή. Δεν αντιμετώπισε προβλήματα αφού η Άρσεναλ προσπαθούσε να δώσει χώρο και να βγάλει αντεπιθέσεις. Θετική εμφάνιση όσο αγωνίστηκε.

Μάρκο Πάντελιτς : Μπήκε στη θέση του Φουστέρ στο 79' στην ύστατη προσπάθεια για την ισοφάριση. Δυστυχώς όμως, ειδικά απέναντι σε γρήγορες ομάδες, αν ο Τζεμπούρ λειτουργεί σε ώρα Γκρίνουιτς, τότε ο Μάρκο πάει με το παλαιό ημερολόγιο, ήτοι φτάνει στη μπάλα 13 μέρες μετά την πάσα. Δεν μπόρεσε να βοηθήσει, για το Ελληνικό πρωτάθλημα μια χαρά είναι.



Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Δεν έχω νεύρα. Είμαστε, όμως, απογοητευμένοι από το γεγονός πως δεν πήραμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεχθήκαμε δύο γκολ πολύ νωρίς, αλλά σε καθοριστικές στιγμές της αναμέτρησης παίξαμε καλά. Το τελικό σκορ, μας αφήνει μία πικρή γεύση. Έχω λύσεις στο κέντρο της άμυνας. Όλοι πρέπει να παίξουν. Ο Μαρκάνο έκανε ένα καλό ματς. Είναι αριστεροπόδαρος και έκρινα πως ταίριαζε στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Εμπιστεύομαι απόλυτα τους παίκτες που έχω στη διάθεσή μου. Η Άρσεναλ διαθέτει παίκτες που μπορούν να κάνουν γκολ ανά πάσα στιγμή και εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που της δόθηκαν. Εμείς, δεν εκμεταλλευτήκαμε τις καλές μας στιγμές στην αναμέτρηση. Δεν μου άρεσε η δυσαρέσκεια του Μιραλάς στην αλλαγή του, αλλά θα το λύσουμε. Μην ανησυχείτε, θα το λύσουμε. Πάνω από όλα, χρειάζεται σεβασμός σε όλες τις αποφάσεις".

Πατ Ράις : "Νομίζω ότι στα πρώτα 20-25 λεπτά πήγαμε αρκετά καλά, λίγο μετά χάσαμε την συγκέντρωσή μας, αλλά επανήλθαμε. Στο δεύτερο ημίχρονο έπρεπε να πολεμήσουμε, να σταθούμε στα πόδια μας κάτι που δεν κάναμε τόσο καλά στο πρώτο ημίχρονο. Απλώς ήταν ατυχές το γεγονός ότι δεν σκοράραμε για τρίτη φορά. Κάναμε καλές αντεπιθέσεις. Οι αντίπαλοί μας μας περίμεναν, κάποιες φορές τα πήγαμε πολύ καλά. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ελέγχαμε όλο το ματς και δεν θα ήταν και σωστό να το πούμε αυτό. Είμαστε όμως πολύ χαρούμενοι που πήραμε το τρίποντο. Δεν είναι ακριβώς το είδος της βραδιάς που θέλω. Δεν είναι η φιλοδοξία μου να γίνω πρώτος προπονητής, είμαι ικανοποιημένος με τη θέση που έχω. Όταν υπάρχουν αποφάσεις όμως οφείλεις να προχωρήσεις. Γενικά πολέμησαν σκληρά (σ.σ. οι παίκτες της Άρσεναλ), θα έλεγα όσο μπήκαμε πιο καλά και ειδικά στο δεύτερο μέρος ήμασταν πιο σφιχτοί. Η μπάλα μπορεί να είναι στα πόδια κάποιων παικτών, αλλά αλλάζει θέσεις. Αυτό δεν προκαλεί προβλήματα. Ήταν από αμυντικής άποψης καλή η λειτουργία μας. Ο Φαν Πέρσι έχει παίξει αρκετά παιχνίδια, αλλά θέλαμε αν δούμε και τον Σαμάκ για αυτό του δώσαμε την ευκαιρία και έπαιξε. Δεν μπορείς να πεις ότι δεν προσπάθησε ο Σαμάκ, απλώς αν είχε τύχη, θα μπορούσε να σκοράρει. Δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις για την προσπάθειά του. Ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλά και νομίζω ότι όποτε είναι να κατέβουμε στην Ελλάδα, ελπίζω να έχουμε προκριθεί τότε. Ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για εμάς. Μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πρόκριση".

Αριέλ Ιμπαγάσα : "Η αλήθεια είναι ότι αξίζαμε τουλάχιστον την ισοπαλία. Προσπαθήσαμε πολύ. Αν και βρεθήκαμε πίσω στο σκορ με 2-0 στη συνέχεια ανεβήκαμε και πιέσαμε. Μειώσαμε και θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει κι άλλο γκολ. Είχαμε την ατυχία με το δοκάρι του Τοροσίδη στο δεύτερο μέρος. Είχαμε κι άλλες φάσεις, αλλά δεν σκοράραμε. Κάναμε κάποια λάθη και χάσαμε την αυτοσυγκέντρωση μας. Γι’ αυτό δεχτήκαμε τα δύο γκολ. Όλα τα λάθη πληρώνονται σε αυτή την διοργάνωση και αυτό αποδείχτηκε. Όμως, μετά θα μπορούσαμε να είχαμε σκοράρει κι άλλο τέρμα. Προσπαθήσαμε και δεν θέλαμε να χάσουμε. Αξίζαμε κάτι καλύτερο. Χρειαζόμασταν τουλάχιστον έναν βαθμό. Τώρα πρέπει να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα με τη Ντόρτμουντ. Αλλά αυτό το ματς αργεί και θα το σκεφτούμε την ώρα που πρέπει. Αυτή τη στιγμή πρέπει να κοιτάξουμε το ματς στο πρωτάθλημα".

Νταβίδ Φουστέρ : "Η αλήθεια είναι πως αυτό που έλειπε από το παιχνίδι μας ήταν η αυτοσυγκέντρωση. Δυστυχώς κάναμε δύο λάθη στο παιχνίδι και τα πληρώσαμε με δύο γκολ. Δεν είναι εύκολο να παίζεις ποδόσφαιρο σε αυτό το γήπεδο, απέναντι σε μία σπουδαία ομάδα όπως είναι η Άρσεναλ. Κάναμε, πάντως, κατάθεση ψυχής, παλέψαμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο, καταφέραμε να μειώσουμε και πιστεύω πως στην χειρότερη περίπτωση θα έπρεπε και αξίζαμε να πάρουμε, τουλάχιστον, την ισοπαλία. Να ξέρετε πως η ομάδα του Ολυμπιακού παίζει πάντα με καρδιά και ψυχή. Στα προηγούμενα παιχνίδια μας έλειπε ο ρυθμός από το παιχνίδι μας. Παιχνίδιμε παιχνίδι θα βελτιωνόμαστε και απέναντι στην Άρσεναλ πιστεύω πως ήμασταν πολύ καλοί. Έχουμε ακόμη τέσσερα παιχνίδια στον όμιλο μας, δύο εντός και δύο εκτός. Ειδικά αυτά στο γήπεδο μας θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε και να τα κερδίσουμε. Να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να πάρουμε, τουλάχιστον, την τρίτη θέση στον όμιλο που οδηγεί στο Europa League. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον κάθε αντίπαλο και μέσα στα επόμενα ματς θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό".

Βασίλης Τοροσίδης :"Κάναμε ένα  καλό ξεκίνημα στο παιχνίδι, αλλά δυστυχώς στη συνέχεια δεχτήκαμε γρήγορα δύο γκολ. Αν και το σκορ ήταν 2-0 στο 20, θεωρώ πως το σκορ μας αδικεί. Η Άρσεναλ κατάφερε να προηγηθεί και να βάλει δύο γκολ, δίχως να κάνει κάτι σημαντικό. Απλά, με δύο ευκαιρίες. Εμείς νωρίτερα είχαμε κάνει δύο ευκαιρίες, αλλά δεν καταφέραμε να σκοράρουμε. Έχει σημασία, όμως, πως κοιτάξαμε την Άρσεναλ μέσα στα μάτις, μέσα στο γήπεδο της. Κάναμε ένα καλό παιχνίδι, αλλά δυστυχώς η καλή εικόνα δεν μετράει. Αυτό που μετράει είναι οι βαθμοί και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανέναν. Σίγουρα, είναι δύσκολα τα πράγματα για εμάς ενόψει της συνέχειας στο Champions League, αλλά δεν τα παρατάμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Θα δώσουμε την ψυχή μας ώστε να πάρουμε τουλάχιστον την 3η θέση, αν όχι την δεύτερη. Η Μαρσέιγ στο πρώτο ματς είχε έρθει να παίξει στο Φάληρο με ένα αμυντικό σύστημα και αυτό ήταν κάτι το οποίο δεν το περιμέναμε. Δεν βρήκαμε χώρους και μας δυσκόλεψε. Αντιθέτως όμως στο Λονδίνο η Άρσεναλ έπαιξε ανοιχτά, έβγαινε στην επίθεση και το γεγονός αυτό μας έδωσε χώρους ώστε να δράσουμε και να κάνουμε ευκαιρίες. Αυτό μας ωφέλησε ώστε να γίνουμε απειλητικοί. Τώρα έχουμε την Ντόρτμουντ, αλλά το μυαλό μας είναι κυρίως στο επόμενο παιχνίδι μας απέναντι στον ΠΑΟΚ στο γήπεδο μας".


Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Διαβάζοντας το ρεπορτάζ πριν τον αγώνα και βλέποντας την ταυτόχρονη παρουσία των Ορμπαϊθ, Φέισα, Ιμπαγάσα, Φουστέρ, Μιραλάς και Τζεμπούρ μ'έκοψε κρύος ιδρώτας. Και όχι μόνο εμένα, φαντάζομαι. Απέναντι σε μια ομάδα που είναι απ'τις "τρεχαλατζήδικες", που είχε πολλές απουσίες μεν αλλά έπαιζε σε ένα γήπεδο που συνήθως είναι κατηφόρα για τον αντίπαλο, δε θα μπορούσαν να έρθουν στο μυαλό άσχημοι συνειρμοί και σκέψεις.

Υ.Γ. 2 : Η ταυτόχρονη απουσία μάλιστα των Αβραάμ Παπαδόπουλου και Φρανσουά Μοδέστο από την αρχική εντεκάδα, αποτέλεσαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό. "Μα με full επιθετικογενές σχήμα μέσα στο Emirates, τη στιγμή που ακόμα και με τον Εργοτέλη ο Βαλβέρδε έπαιζε με δύο αμυντικογενείς μέσους" το ερώτημα που βγήκε αυθόρμητα. "Μπορούν να ανταπεξέλθουν σε γρήγορο ρυθμό οι Ορμπαϊθ - Φέισα, με τον 2ο να επανέρχεται από τραυματισμό" το επόμενο ερώτημα. Με μαύρες σκέψεις και ερωτήματα, η ώρα πήγε 21.45 και το παιχνίδι ξεκίνησε.

Υ.Γ. 3 : Βλέπω τον Ολυμπιακό να τρέχει από το πρώτο λεπτό. Να πιέζει ψηλά. Ακόμα και ο μπαμπαστρούμφ μας, ο Αριέλ Ιμπαγάσα, έκανε 30άρια και 40άρια σπριντ για να κυνηγήσει μπάλες. "Πάει, το'χασε ο Μαλαπέρδε" να σκέφτομαι, "πρέσινγκ από τα πρώτα λεπτά, στο 20λεπτο θα τα'χουμε φτύσει και θα μας κάνουν σουρωτήρι".

Υ.Γ. 4 : Χάνει την πρώτη ευκαιρία ο Φουστέρ. "Βάλτο γαμώ την Ισπανία σου"... στο καπάκι, αντεπίθεση, μπλέκει τα μπούτια του ο Μαρκάνο, χάνει τον Τσάμπερλεϊν - όχι τον Σογκούν, έναν 18χρονο μαυρούκο - πρώτο σουτ της Άρσεναλ, 1-0 στο 7ο λεπτό. Νέο μπινελίκι για την Ισπανία.

Υ.Γ. 5 : Η ομάδα ισορροπεί το ματς παίζουμε αρκετά καλά, κερδίζουμε μάχες. Χάνει την ευκαιρία ο Τζεμπούρ. Σειρά της Αλγερίας να τα ακούσει. Φτάνουμε στο 20', αντεπίθεση της Άρσεναλ, ανεβαίνει ο αριστερός μπακ που έχει αφήσει πίσω τον Φουστέρ, τον χάνει και ο Τοροσίδης, σουτ και 2-0... 2 σουτ, 2 γκολ η Άρσεναλ. "Ο μαλάκας πάλι γκολ στην κλειστή γωνία γονατιστός έφαγε" η σκέψη. Και κάπου εκεί τελειώνει ο εφιάλτης. Κάπου εκεί τελείωσε η γκρίνια, τα μπινελίκια, οι μαύρες σκέψεις. Υπεύθυνη; Η ίδια η ομάδα.

Υ.Γ. 6 : Μια ομάδα που με 2 γκολ στην πλάτη από το 20ό λεπτό δεν κλείστηκε. Μια ομάδα που συνέχισε να πιέζει. Να προσπαθεί να φωνάξει "δεν πέθανα ακόμα". Και στο 27', ο παίκτης που μισώ να λατρεύω και λατρεύω να μισώ, η μπεμπέ Λιλή - Νταβίδ Φουστέρ, από το πουθενά πιάνει κεφαλιά απ'το πέναλτι και αφήνει άγαλμα τον Στσέσνι. 2-1. Το 2ο μόλις γκολ μας σε 10 επισκέψεις στην Αγγλία.

Υ.Γ. 7 : Η συνέχεια; Το όνειρο κάθε γαύρου. Ένας Ολυμπιακός να ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ εκτός έδρας. Να παίζει μέσα στην έδρα της Άρσεναλ και να κάνει παιχνίδι. Να κλέβει μπάλες, να βγάζει αντεπιθέσεις, να προσπαθεί ορθόδοξα να φτάσει στο στόχο του. Να έχει τα προβλήματα του ειδικά στα άκρα, αλλά όσο περνάει η ώρα να γίνεται πιο δυνατός. Να χάνει ευκαιρίες, πολλές και μεγάλες ευκαιρίες. Να τελειώνει το πρώτο ημίχρονο και να βλέπεις παγωμένα πρόσωπα στο Emirates, να βλέπεις την ξινισμένη φάτσα του Βενγκέρ και απ'τα ηχεία να ακούγεται : "ΘΡΥΛΕ ΟΛΕ"... Και ο σκηνοθέτης να ζουμάρει στο πέταλο που τα παιδιά που ταξίδεψαν στο Λονδίνο έκαναν δικό τους. Στα παιδιά που με την παρουσία τους έκαναν δικό τους όλο το Emirates.

Υ.Γ. 8 : Στο δεύτερο ημίχρονο, ξεκινήσαμε δυνατά. Τεράστια ευκαιρία με τον Μιραλάς στο 47'. Λίγο πιο αριστερά να πήγαινε η κωλόμπαλα... Ο ρυθμός είχε κόψει και λογικό ήταν, η Άρσεναλ πρόσεχε την άμυνα της μην πάθει καμμιά νίλα, ο Ιμπαγάσα είχε αρχίσει να κουράζεται και χάθηκαν τα κουβαλήματα της μπάλας που έκανε. Οι Φέισα και Ορμπαϊθ έκαναν πολύ καλό παιχνίδι, αλλά δυστυχώς έπεφτε με την ώρα η απόδοση των Μιραλάς και Φουστέρ ενώ ο Τζεμπούρ ήταν πολύ κακός.

Υ.Γ. 9 : Δοκάρι με τον Τοροσίδη. Μπες μωρή... Λίγο μετά, Αρσάβιν προ του Κοστάντσο. Μια μεγάλη απόκρουση, η πρώτη απόκρουση του Κοστάντσο σε 4 επίσημα ματς. Κρατάει το 2-1, είμαστε ακόμη στο παιχνίδι. Τα λεπτά περνούν. Μπαίνουν οι Αμπντούν και Μοδέστο. Λίγο αργότερα και ο Πάντελιτς. Δεν υπάρχει όμως πια χρόνος. Τέλος... Μας έμεινε το πικρό "γιατί" μετά από μια σπουδαία εκτός έδρας εμφάνιση.

Υ.Γ. 10 : Μια βόλτα στο site της UEFA, δείχνει τι έκανε ο Ολυμπιακός σήμερα. Όσο και αν οι αριθμοί δεν λένε πάντοτε την αλήθεια, ο Ολυμπιακός σήμερα είχε 15 τελικές προσπάθειες έναντι 10 της Άρσεναλ. Έβγαλε 17 προσπάθειες για επιθέσεις έναντι 10 της Άρσεναλ. Είχε 5 μεγάλες ευκαιρίες, μεταξύ αυτών και ένα δοκάρι. Η Άρσεναλ είχε οριακά την κατοχή μπάλας, με 54%-46%. Ο Ολυμπιακός είχε εν ολίγοις μια εξαιρετική εκτός έδρας εμφάνιση και αδικείται κατάφωρα από το αποτέλεσμα. Του άξιζε να φύγει από το Emirates τουλάχιστον με τον βαθμό της ισοπαλίας.

Υ.Γ. 11 : Όχι, δεν γίναμε από μικτή ερασιτεχνών Πειραιά, μικτή κόσμου. Όχι, δεν θυμηθήκαμε τη μπάλα που είχαμε ξεχάσει. Η ομάδα έχει τα προβλήματα της, έχει τις ελλείψεις - παραλείψεις της, έχει τα κακά της. Σήμερα μας έδειξε αυτό που ως τώρα δεν είχαμε δεί : Τα καλά της στοιχεία. Και αυτό αν μη τι άλλο, θα βοηθήσει τόσο την ομάδα όσο κι εμάς να χαλαρώσουμε και να φτιάξει το κλίμα. Στο χέρι της ομάδας είναι αυτό, γιατί ο οπαδός ούτως ή άλλως, ότι και αν λέει, την ώρα του αγώνα με το κασκόλ στο χέρι είναι και βγάζει αφρούς παρακολουθώντας τον αγώνα. 89 λεπτά άθλιας εμφάνισης τα σβήνει μονομιάς μια γκολάρα που κρίνει αγώνα. Έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι θα'ναι.

Υ.Γ. 12 : Και σήμερα είχαμε προβλήματα και σοβαρά προβλήματα. Ο Μαρκάνο είχε μια πολύ κακή βραδιά. Ο Χολέμπας με τον Τοροσίδη στο πρώτο ημίχρονο ήταν μόνιμοι κάτοικοι μεσαίας γραμμής. Οι αλληλοκαλύψεις τους με τους Μιραλάς - Φουστέρ ήταν προβληματικές. Η αλλαγή του Βαλβέρδε με τον Μιραλάς να βγαίνει αντί του Τζεμπούρ ήταν εντελώς λάθος. Προβλήματα έχουμε που θα μας απασχολούν όλη τη σεζόν. Όμως αυτό που μετράει είναι η συνολική εικόνα και μάλιστα απέναντι σε μια ομάδα όπως η Άρσεναλ και σε μια έδρα όπως το Emirates.

Υ.Γ. 13 : Παρένθεση... Η κίνηση του Μιραλάς που δυσανασχέτησε στην αλλαγή δεν άρεσε ούτε στον Βαλβέρδε ούτε στη διοίκηση, που θα καλέσει όπως λέγεται τον παίκτη σε απολογία. Ο Μιραλάς δεν είχε δίκιο που αντέδρασε, αλλά πρώτα δεν είχε δίκιο που ο Βαλβέρδε τον αντικατέστησε διατηρώντας στον αγωνιστικό χώρο τον άφαντο Τζεμπούρ. Ο Ερνέστο στη συνέντευξη τύπου είπε και κάτι άλλο : "Ο Μαρκάνο έκανε ένα καλό ματς". WTF ?

Υ.Γ. 14 : Συνεχίζω. Όπως πρέπει να λείπουν οι ισοπεδωτικές κρίσεις οτι είμαστε για 4η θέση στην Ελλάδα, έτσι πρέπει να (εκ)λείψουν και οι φωνές που θα εμφανιστούν αύριο στον φίλα προσκείμενο τύπο και θα διατρανώνουν οτι πάμε να πάρουμε τον τίτλο με τεσσαροπεντάρες. Όσο γι'αυτούς που θα μας λένε για τα "δεύτερα" της Άρσεναλ, είναι οι ίδιοι που θα έκαναν κωλοτούμπες  απ'τη χαρά τους αν κάποιος απ'τα "δεύτερα" έπαιρνε μεταγραφή στην ομάδα τους. Εδώ έχουν θεοποιήσει τον Σάντα Κλάους Αθανασιάδη στον ΠΑΟΚ και τον Ρούντολφ το ελαφάκι στον Παναθηναϊκό (ωραίο ζευγάρι αυτό).

Υ.Γ. 15 : Περιμένω την υποδοχή της σημερινής εμφάνισης της ομάδας από τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. Όταν ο Παναθηναϊκός έπαιζε "τσούκου-τσούκου μπολ" σε συνδυασμό με το "περνά-περνά η μέλισσα" και ολίγη από "παίρνω αμπάριζα και βγαίνω" στο Old Trafford και σταμάταγε στα 3 τεμάχια, μας έλεγαν για πρέσβεις, τη μεγαλύτερη βραδιά της Ελλάδας και διάφορα άλλα τραγελαφικά.

Υ.Γ. 16 : Το σημαντικότερο μήνυμα και ηθικό δίδαγμα της σημερινής βραδιάς, αυτό που πρέπει πρωτίστως οι παίκτες να κρατήσουν, είναι πως όταν είναι συγκεντρωμένοι και παίζουν με το μυαλό στο κεφάλι τους, όταν βοηθούν ο ένας τον άλλον, όταν λειτουργούν ως ΟΜΑΔΑ, μπορεί να συναντήσουν δυνατότερους αντιπάλους αλλά σε έναν αγώνα παίζουν πολλά πράγματα μπάλα. Πάνω απ'όλα χρειάζεται καρδιά. Σήμερα απέδειξαν οτι την έχουν, οι περισσότεροι τουλάχιστον. Ο κος Μπόλονι με τους παίκτες του μπορούν να πάρουν πολλές αλλαξιές σώβρακα μαζί τους, γιατί την Κυριακή στις 20.30 ενδέχεται να τα χρειαστούν.