14 Σεπ 2011

Ολυμπιακός-Μαρσέιγ 0-1 : Τζίφος...


Όταν δεν έχεις επίσημα παιχνίδια στα πόδια, επιλέγεις να πάρεις ρίσκο παίζοντας πιο ανοιχτά και οι μισοί παίκτες σου παίρνουν βαθμό κάτω απ'τη βάση, τι ελπίδες έχεις να κερδίσεις σε αγώνα Champions League; Ελάχιστες μάλλον και έτσι ακριβώς έγινε στο "Καραϊσκάκη" που είχε φορέσει τα γιορτινά του, ο κόσμος έδινε την ώθηση μόνο όπως αυτός μπορεί αλλά ο Ολυμπιακός εγκλωβισμένος στη μεσαία γραμμή είχε πολλή ώρα τη μπάλα τα πόδια του χωρίς να ξέρει τι να την κάνει και τιμωρήθηκε από το γκολ του Λούτσο Γκονζάλες στο 51ο λεπτό. Κακό ποδαρικό, πολύ κακό σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του αγώνα στο Βεστφάλεν (1-1, παρά τη συντριπτική υπεροχή των Γερμανών).

Ο αγώνας
Πρώτο επίσημο παιχνίδι της ομάδας, επίσημη πρεμιέρα στη νέα σεζόν στο πολυαγαπημένο 4-4-1-1 του Βαλβέρδε. Παρά τα αρχικά πλάνα για συντηρητική τακτική, ο Ισπανός τεχνικός προφανώς επηρεασμένος από την περιρέουσα ατμόσφαιρα αισιοδοξίας λόγω του κακού ξεκινήματος των Γάλλων στο πρωτάθλημα, αποφάσισε να ρισκάρει βάζοντας από την αρχή τον Φραν Γέστε και τον Τζαμέλ Αμπντούν. Οι 11 του Βαλβέρδε λοιπόν ήταν : Φράνκο Κοστάντσο στα δοκάρια, Βασίλης Τοροσίδης και Χοσέ Χολέμπας δεξιά και αριστερά στην άμυνα με τους Όλοφ Μέλμπεργκ και Αβραάμ Παπαδόπουλο στο κέντρο της, τους Φρανσουά Μοδέστο και Λιούμπομιρ Φέισα σε ρόλο κεντρικών χαφ με τους Τζαμέλ Αμπντούν και Φραν Γέστε στα άκρα της μεσαίας γραμμής και τον Νταβίδ Φουστέρ σε ελεύθερο ρόλο πίσω απ'τον μοναδικό προωθημένο, Κέβιν Μιραλάς. Από πλευράς Μαρσέϊγ ο Ντιντιέ Ντεσάμπ επέλεξε το 4-2-3-1 και παρέταξε στο γήπεδο τους Μανταντά, Αθπιλικουέτα, Ν'Κουλού, Ντιαβαρά, Τζιμί Τραορέ, Αλού Ντιαρά, Σεϊρού, Λούτσο Γκονσάλες, Αμαλφιτανό, Μορέλ και Ρεμί.

Πριν καλά καλά συμπληρωθεί το 1ο λεπτό η Μαρσέϊγ έχασε μια τεράστια ευκαιρία να προηγηθεί : Ο Λούτσο Γκονζάλες επιχείρησε μια σέντρα που απομάκρυνε ο Αβραάμ Παπαδόπουλος σε κόρνερ. Από την εκτέλεση του κόρνερ η μπάλα έφτασε στη μικρή περιοχή του Ολυμπιακού εκεί που ο Ντιαρά πήρε την πρώτη κεφαλιά, βγήκε σχεδόν ανενόχλητος ο Ντιαβαρά και έπιασε την κεφαλιά, η οποία ευτυχώς πέρασε λίγο πάνω απ'τα δοκάρια του Φράνκο Κοστάντσο. Η απάντηση από πλευράς μας ήρθε στο 7ο λεπτό όταν ο Φραν Γέστε έκανε μια "ποδιά" στον Ν'Κουλού, έπαιξε το ένα-δύο με τον Φουστέρ και έφτασε σε θέση μέσα αριστερά στην περιοχή των Γάλλων. Ο Ισπανός κλείστηκε αλλά διατήρησε την κατοχή της μπάλας και έβγαλε σέντρα, με τον Ντιαβαρά να απομακρύνει πάνω στον Μοδέστο, που επιχείρησε με τη μία μια κάθετη πάσα στον Αμπντούν, αλλά τελικά παρενεβλήθη ο Νταβίδ Φουστέρ που έκοψε τη μπάλα ενώ στην προσπάθεια του να δώσει στον Αλγερινό έδωσε πολύ δυνατά τη μπάλα, με τον Μανταντά να ελέγχει χωρίς πρόβλημα.

Αναγνωριστικά τα πρώτα λεπτά, με τους παίκτες των δύο ομάδων να "μετράνε" τον αντίπαλο τους και να προσπαθούν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους. Στο 14ο λεπτό η Μαρσέϊγ προσπάθησε να απειλήσει με τον Σεϊρού που δοκίμασε ένα μακρινό σουτ, το οποίο εξουδετέρωσε εύκολα πέφτοντας στην αριστερή του γωνία ο Κοστάντσο. Το παιχνίδι στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο ήταν... "μονόπλευρο" κυριολεκτικά, καθώς και οι δύο ομάδες προσπαθούσαν να εκδηλώσουν τις επιθέσεις τους από την ίδια πλευρά του γηπέδου : Η Μαρσέϊγ επιτιθέμενη από δεξιά προς τη μεριά που κάλυπτε ο Χοσέ Χολέμπας, ο Ολυμπιακός από αριστερά  - κυρίως με τον Γέστε - προς τη μεριά που κάλυπτε ο Αθπιλικουέτα. Το πρώτο μας σουτ έγινε στο 19ο λεπτό, όταν ο Φέισα έβγαλε ωραία μπαλιά αριστερά στον Χολέμπας που άφησε τη μπάλα στον Μιραλάς, ο οποίος έκανε μια προσποίηση και ένα σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, με τον Στιβ Μανταντά να πέφτει στη δεξιά του γωνία και να μπλοκάρει. Ο Βέλγος έχασε μια τεράστια ευκαιρία αμέσως μετά (20') όταν σε μια βαθιά μπαλιά στην περιοχή των Γάλλων από δεξιά, ο Λιούμπομιρ Φέισα έκλεψε ωραία τη μπάλα από τον Τραορέ, γύρισε τη μπάλα προς το κέντρο της εστίας στο ύψος του πέναλτι εκεί που ήταν ο Μιραλάς, αλλά το πλασέ του Βέλγου δεν ήταν καλό και πέρασε λίγο άουτ δίπλα απ'το δεξί δοκάρι του Μανταντά.

Οι Γάλλοι φαίνεται οτι αφυπνίστηκαν σε εκείνο το σημείο και ανέβασαν στροφές, αρχίζοντας να ανεβαίνουν πιο ψηλά στο γήπεδο, με κινητήριο μοχλό τον Σεϊρού που ήταν ο πιο δραστήριος τους παίκτης. Στο 23' ο Μορέλ επιχείρησε να απειλήσει από μακριά με ένα δυνατό σουτ, αλλά ο Κοστάντσο και πάλι σε καλή θέση μπλόκαρε, ενώ στο 24' οι Γάλλοι πλησίασαν με αξιώσεις, οι Μέλμπεργκ και Παπαδόπουλος απομάκρυναν προσωρινά, η μπάλα κατέληξε στον Σεϊρού που δοκίμασε από πλάγια θέση ένα δυνατό σουτ το οποίο απέκρουσε με τα πόδια ο Κοστάντσο, με τον διαιτητή Προένσα να διακόπτει τελικά τη φάση υποδεικνύοντας οφσάιντ. Ο Πορτογάλος διαιτητής επιτρέποντας το "κάτι παραπάνω" στα μαρκαρίσματα των Γάλλων, τους είχε δώσει τη δυνατότητα να ελέγξουν τη μεσαία γραμμή και να επιχειρούν σουτ, όπως έγινε στο 27' με τον Λούτσο Γκονζάλες, χωρίς πάντως να ανησυχήσει ο Κοστάντσο.

Με τη συμπλήρωση του ημιώρου ο Βαλβέρδε άλλαξε πλευρά στους Γέστε και Αμπντούν, θέλοντας να μπερδέψει την άμυνα των Γάλλων αφ'ενός και να ξεμπλοκάρει τον Αμπντούν αφ'ετέρου που δεν είχε "μπεί" στο παιχνίδι. Αμέσως μετά ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έκλεψε τη μπάλα στη μεσαία γραμμή και έδωσε μια ωραία πάσα στον Μιραλάς, ο οποίος όμως βεβιασμένα έκανε ένα σουτ από μακριά, στέλνοντας τη μπάλα συρτά άουτ χωρίς να ανησυχήσει τον Μανταντά. Στο 35' η Μαρσέϊγ έχασε μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί, όταν ο Μορέλ έβγαλε μια σέντρα από τα αριστερά, πετάχτηκε στην καρδιά της άμυνας ο Σεϊρού και έπιασε την κεφαλιά, με τη μπάλα να περνάει ευτυχώς πάνω απ'τα δοκάρια του Κοστάντσο.

Οι Γάλλοι ήλεγχαν πλήρως το ρυθμό του αγώνα από το 20' και μετά, με τον Λοϊκ Ρεμί να παίρνει τη μπάλα από βαθιά μπαλιά του Ντιαρά σε θέση μέσα αριστερά, να κάνει μια προσποίηση στον Αβραάμ Παπαδόπουλο και να σουτάρει δυνατά, με τη μπάλα να χτυπάει στο δεξί δοκάρι του Κοστάντσο και να απομακρύνεται. Στο 39' ο Μιραλάς ξεσήκωσε το Καραϊσκάκη, παίρνοντας τη μπάλα στη γραμμή απο αριστερά, στο ύψος της περιοχής της Μαρσέϊγ. Ο Βέλγος επιθετικός εξέθεσε τους Αθπιλικουέτα και Ντιαβαρά, πέρασε και τον Ν'Κουλού και επιχείρησε ένα σουτ έξω από την περιοχή, με τον Στιβ Μανταντά σε καλή θέση να πέφτει και να μπλοκάρει. Το ημίχρονο έκλεισε με μια εκτέλεση φάουλ του Σεϊρού στο ύψος του πέναλτι και μια κεφαλιά του Μόργκαν Αμαλφιτανό που πέρασε πάνω απ'τα δοκάρια του Κοστάντσο, χωρίς να ανησυχήσει τον Αργεντινό τερματοφύλακα και μια εκτέλεση φάουλ του Φραν Γέστε στις καθυστερήσεις που μπλόκαρε άνετα ο Στιβ Μανταντά.

0-0 το σκορ στο ημίχρονο και το δεύτερο μέρος ξεκίνησε χωρίς αλλαγές για τις δύο ομάδες. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε δυνατά με ένα ωραίο μπάσιμο του Βασίλη Τοροσίδη από δεξιά και άνοιγμα την κατάλληλη στιγμή για τον Αμπντούν, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να βρεί  τον Μιραλάς σε θέση για σουτ με αποτέλεσμα να κόψει η άμυνα των Γάλλων. Όπως και στο ξεκίνημα του ματς, πρόθεση των παικτών του Βαλβέρδε ήταν να πιέσουν ψηλά για να αναγκάσουν την άμυνα των Γάλλων να κάνει το λάθος. Οι Γάλλοι όμως στην πρώτη τους επίσκεψη στα καρέ του Ολυμπιακού πέτυχαν και το γκολ : Ο Μορέλ έγινε κάτοχος της μπάλας από αριστερά και με ωραία ντρίμπλα "ξάπλωσε" τον Τοροσίδη, προχώρησε λίγα μέτρα και έβγαλε μια συρτή σέντρα στο πρώτο δοκάρι, εκεί που ο Λούτσο Γκονζάλες ανενόχλητος βγήκε και πλάσαρε τον Κοστάντσο στην κλειστή του γωνία, γράφοντας στο 51ο λεπτό το Ολυμπιακός - Μαρσέιγ 0-1.

Ο Βαλβέρδε έδωσε εντολή στον Τζεμπούρ να ετοιμαστεί να μπεί στο ματς και στο 55ο λεπτό τον πέρασε στην θέση του Φραν Γέστε, με τον Αλγερινό να πηγαίνει στην κορυφή της επίθεσης και τον Κέβιν Μιραλάς αριστερά. Ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να βρεί τρόπο να πλησιάσει την εστία των Γάλλων και να απειλήσει, τη στιγμή που οι παίκτες του Ντεσάμπ με το 0-1 υπέρ τους είχαν αφιερωθεί στα ανασταλτικά τους καθήκοντα, ελέγχοντας το παιχνίδι με κοντινές πάσες. Οι Γάλλοι άγγιξαν το 0-2 δύο φορές μέσα σε 2 λεπτά, αρχικά με ένα δυνατό σουτ έξω απ'την περιοχή του Σεϊρού που "έβγαλε" με το δεξί χέρι διώχνοντας σε κόρνερ ο Κοστάντσο στο 62' και στη συνέχεια στο 63' με την εκτέλεση του κόρνερ από τον Μορέλ και τη μπάλα να περνάει από ένα... τσούρμο παικτών και τον Ντιαβαρά να μην προλαβαίνει τελικά να κάνει την προβολή, ευτυχώς για εμάς. Ο Βαλβέρδε στο 65' έδωσε εντολή στους Ζαν Μακούν και Αριέλ Ιμπαγάσα να κάνουν ζέσταμα πιο εντατικά και λίγο αργότερα (67') τους πέρασε και τους δύο στον αγωνιστικό χώρο, αντί των Φέισα και Φουστέρ (ο Μακούν πήγε δίπλα στον Μοδέστο στο κέντρο και ο Αργεντινός πίσω από τον Τζεμπούρ).

Αλλαγή και για την Μαρσέϊγ στο 68' με τον Τζόρνταν Αγιού να περνάει στη θέση του Λοϊκ Ρεμί. Η Μαρσέϊγ είχε οπισθοχωρήσει, ενώ ο Ολυμπιακός με τον Ιμπαγάσα κυκλοφορούσε κάπως καλύτερα τη μπάλα πλέον, χωρίς όμως να μπορεί να βρεί χώρους καθώς οι Γάλλοι ήταν πίσω απ'την σέντρα με τον Αγιού να παραμένει μόνος μπροστά . Μια εκτέλεση φάουλ του Χολέμπας απέφερε κόρνερ το οποίο εκτέλεσε συρτά ο Ιμπαγάσα προς τον Μακούν, όμως το σουτ του Καμερουνέζου έφυγε πολύ ψηλά άουτ πάνω απ'τα δοκάρια του Μανταντά. Στο 75' χάθηκε μια πολύ καλή ευκαιρία για την ισοφάριση, όταν ο Μακούν έδωσε δεξιά στον Τοροσίδη και ο αρχηγός της ομάδας με μια εξαιρετική σέντρα βρήκε στην καρδιά της άμυνας τον Τζεμπούρ ο οποίος πλάσαρε στην κίνηση για να στείλει τη μπάλα λίγο πάνω απ'τα δοκάρια του Μανταντά. Αμέσως μετά ο Ντεσάμπ έκανε και την 2η αλλαγή του αποσύροντας τον σκόρερ Λούτσο Γκονζάλες για να περάσει στη θέση του τον Σαρλ Καμπορέ.

79ο λεπτό και καλή στιγμή για το Θρύλο : Μακούν - Τοροσίδης και Αμπντούν άλλαξαν ωραία τη μπάλα, ο Τοροσίδης έβγαλε μια ακόμη ωραία σέντρα, η άμυνα της Μαρσέιγ απομάκρυνε προσωρινά με τον Αμπντούν να πιάνει το σουτ αμέσως αλλά πολύ άτσαλα, στέλνοντας τη μπάλα μακριά απ'το τέρμα των Γάλλων. Οι παίκτες του Βαλβέρδε είχαν τον έλεγχο του αγώνα πλέον, αλλά δεν είχαν τρόπο να φτάσουν με αξιώσεις στο τέρμα του Μανταντά. Στο 80ό λεπτό ο Ντεσάμπ έκλεισε τις αλλαγές του περνώντας τον Ροντ Φανί στη θέση του κορυφαίου της Μαρσέιγ, Μπενουά Σεϊρού. Λίγο μετά ο Αγιού (82') πήρε τη μπάλα από αριστερά και δοκίμασε ένα μακρινό σουτ, χωρίς να ανησυχήσει τον Κοστάντσο. Ένα κόρνερ στο 87ο λεπτό που εκτέλεσε ο Τζαμέλ Αμπντούν αποτέλεσε εύκολη λεία για τον Μανταντά, ενώ στο 89' ο Τζόρνταν Αγιού έκανε ένα πολύ σκληρό φάουλ στον Αβραάμ Παπαδόπουλο, ο οποίος τον έσπρωξε, με τον διαιτητή Προένσα να δείχνει κίτρινη κάρτα και στους δύο. Ο Πορτογάλος διαιτητής στο 90ο λεπτό έδειξε την κόκκινη κάρτα στον Ροντ Φανί που έκανε μια προβολή για... φυλάκιση στον Χολέμπας, με το Καραϊσκάκη να παίρνει φωτιά για τα 4 λεπτά των καθυστερήσεων. Το τετράλεπτο δυστυχώς πέρασε χωρίς να καταφέρουμε να απειλήσουμε την εστία των Γάλλων, οι οποίοι έφυγαν από το Καραϊσκάκη με τους 3 βαθμούς της νίκης : Ολυμπιακός - Μαρσέιγ 0-1...

Κριτική
Φράνκο Κοστάντσο : Σχετικά καλή παρουσία από τον Αργεντινό στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση. Κάποιες σέντρες στο χώρο ευθύνης του τις καθάρισε εύκολα, κάποιες άλλες θα μπορούσε, αλλά έδειξε διστακτικότητα με αποτέλεσμα να κερδίσουν οι Γάλλοι εύκολες κεφαλιές. Δεν έχει ευθύνη στο γκολ, αν και στο replay της φάσης θύμιζε τον Willem Dafoe στην κλασική σκηνή του "Platoon".

Βασίλης Τοροσίδης : Μέτρια εμφάνιση από τον αρχηγό της ομάδας. Έμεινε πολύ πίσω στο πρώτο ημίχρονο φοβούμενος τον Μορέλ (ο οποίος τελικά τον εξέθεσε στη φάση του γκολ), ήταν καλύτερος στο δεύτερο που ανέβηκε και έβγαλε κάποιες επικίνδυνες σέντρες. Η ομάδα περίμενε περισσότερα απ'αυτόν.

Αβραάμ Παπαδόπουλος : Σπουδαία εμφάνιση από τον Αβραάμ που καθάρισε όλες τις φάσεις, μπήκε σε όλες τις διεκδικήσεις και έβγαινε πρώτος στη μπάλα καθαρίζοντας τα πάντα. Έχασε μια φορά μόνο τον Ρεμί στη φάση του δοκαριού, ενώ δεν ευθύνεται στη φάση του γκολ αφού ο Γκονζάλες δεν ήταν "παίκτης του". Πολύ καλός ο Αβράμης.

Όλοφ Μέλμπεργκ : "Είναι βαρύς, κακώς δε τον πουλήσαμε, γέρασε"... Ίσως να'ναι κι έτσι, αλλά ο Μέλμπεργκ σήμερα έδειξε τι σημαίνει για μια ομάδα να έχει στο κέντρο της άμυνας της έναν αμυντικό της κλάσης του. Πολύ καλή εμφάνιση και από τον Σουηδό.

Χοσέ Χολέμπας : Είχε κάποιες καλές στιγμές στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά περισσότερες κακές. Ο Ντεσάμπ είχε δώσει εντολή και στο πρώτο ημίχρονο τον είχαν... βάλει σημάδι, με τον Αμαλφιτανό κυρίως να του κάνει τη ζωή μαύρη. Μέτριο ντεμπούτο στο Champions League.

Τζαμέλ Αμπντούν : Δεδομένου οτι ήρθε χωρίς προετοιμασία, το οτι έπαιξε όπως έπαιξε γνωρίζοντας τους συμπαίκτες του μόλις ένα 10ήμερο, μάλλον θετικό είναι. Πήρε πολλές φορές τη μπάλα, έδωσε μάχες, πίεζε την άμυνα της Μαρσέιγ και τα πήγαινε καλά τόσο δεξιά, όσο και αριστερά. Στο δεύτερο ημίχρονο προφανώς κουράστηκε, ενώ μετά το γκολ που ξεκίνησε από δικό του πούλημα της μπάλας, δεν έδειξε σχεδόν τίποτα. Ήταν πάντως απ'τους λίγους που ξεχώρισαν.

Φρανσουά Μοδέστο : Πολύ τρέξιμο και αρκετή δουλειά στο ανασταλτικό κομμάτι από τον Κορσικανό, που σε κάποιες περιπτώσεις πέρασε κάποιες καλές πάσες και κέρδισε 1-2 φάουλ σε επικίνδυνη θέση. Σταθερή αξία στη μεσαία γραμμή ο Μοδέστο και ο καλύτερους απ'τους 3 κεντρικούς χαφ (Φέισα, Μακούν οι άλλοι) που έπαιξαν σήμερα.

Λιούμπομιρ Φέισα : Λίγα πράγματα στο επίσημο ντεμπούτο του Σέρβου. Ανασταλτικά είχε προβλήματα με τον Γκονζάλες και τον Σεϊρού που εναλλάσονταν, ενώ δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην προώθηση της μπάλας μπροστά, πλην εκείνης της φάσης με την ευκαιρία του Μιραλάς.

Φραν Γέστε : Είχε ένα καλό πρώτο ημίχρονο, με καλές στιγμές και επικίνδυνες μπαλιές στην άμυνα των Γάλλων, αλλά... έμεινε στα αποδυτήρια. Εμφανώς χωρίς ανάσες στο 2ο ημίχρονο, χρεώνεται και την απουσία του στη φάση του γκολ αφού έχασε τον παίκτη του.

Νταβίδ Φουστέρ : Απογοήτευση. Σε ένα παιχνίδι που ο Φουστέρ ήταν υπεραπαραίτητος στο pressing ψηλά και στο άνοιγμα χώρων, ο Ισπανός έδειχνε σαν ψάρι έξω απ'το νερό. Πολύ λίγα πράγματα σε μια κακή εμφάνιση.

Κέβιν Μιραλάς : Είχε κάποιες πολύ καλές ατομικές προσπάθειες στο πρώτο ημίχρονο και ήταν η μοναδική αχτίδα ζωντάνιας στην επίθεση. Ήταν υπερβολικός σε μια-δυό περιπτώσεις επιχειρώντας το εξεζητημένο, αλλά ήταν και ο μοναδικός που απειλούσε την εστία του Μανταντά. Στο δεύτερο ημίχρονο από τη στιγμή που πήγε αριστερά χάθηκε και πήρε και μια τζάμπα κάρτα.

Ραφίκ Τζεμπούρ : Επηρεασμένος από την απουσία του λόγω τραυματισμού. Λίγα πράγματα, δεν έκανε αισθητή την παρουσία του πέραν της μεγάλης ευκαιρίας από τη σέντρα του Τοροσίδη.

Ζαν Μακούν : Αρκετό τρέξιμο και πίεση από τον Καμερουνέζο που βοήθησε την ομάδα να ανέβει ψηλότερα, αλλά πολλά φθηνά πουλήματα της μπάλας. Μέτρια παρουσία, θα ανέβει σίγουρα στη συνέχεια.

Αριέλ Ιμπαγάσα : Σαν νέος Ελ Σιντ επιστρατεύτηκε αμέσως μετά την αποθεραπεία του για να οδηγήσει την ομάδα στο γκολ, αλλά μερικά πράγματα γίνονται μόνο στις ταινίες. Φανερά εκτός ρυθμού, με καλές κινήσεις μεν, αλλά βαριά πόδια δε.


Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Δυστυχώς ξεκινήσαμε το πρώτο επίσημο ματς με μια ήττα. Είναι μεγάλη απογοήτευση που δεν εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες στο πρώτο αλλά και στο δεύτερο μέρος που ήμασταν βελτιωμένοι. Ο αντίπαλος είναι μια πολύ καλή ομάδα, με πολύ καλή φυσική κατάσταση. Αν και προσπαθήσαμε δεν τα καταφέραμενα δείξουμε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί. Αφού χάσαμε το πρώτο ματς που ήταν και εντός, τα πράγματα είναι δύσκολα. Ξέραμε πως ήταν δύσκολος όμιλος και όλες οι ομάδες είναι πιο δυνατές από εμάς. Υπάρχουν δύο επιλογές: Μπορούμε να πούμε πως χάσαμε και όλα χάθηκαν ή να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να πούμε πως έχουμε 3 βαθμούς από τον πρώτο. Χάσαμε από ανώτερο αντίπαλο, πιο έτοιμο και θα συνεχίσουμε για να εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες που έχουμε για να συνεχίσουμε στην διοργάνωση. Ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα για εμάς που δεν είχαμε παιχνίδια, φάνηκε. Δεν μας αρέσουν οι δικαιολογίες, αφού το ξέραμε από νωρίς. Σε πολλούς παίκτες φάνηκε η κούραση, όπως ο Μιραλάς και ο Αμπντούν, που προσπάθησαν πολύ στο πρώτο μέρος όμως στο τέλος στέρεψαν από δυνάμεις. Στο β' ήμασταν βελτιωμένοι, είχαμε πρόβλημα κούρασης, όμως θα μπορούσαμε να ισοφαρίσουμε. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε σ' αυτό πάντως, γιατί ήταν ένα πρόβλημα που το ξέραμε από την αρχή.

Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα το να παίζεις στην Ελλάδα και να είσαι κυρίαρχος και να πιέζεις και στην επίθεση και στην άμυνα. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε αντίπαλο. Η Μαρσέιγ είναι πρωταθλήτρια έστω κι αν δεν πήρε τον τίτλο. Είναι δύσκολο να μεταφέρεις την ταυτότητα που έχει ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη. Αυτό το στυλ έχουν άλλωστε και οι αντίπαλοί μας. Πιέζουν συνεχώς και με γρήγορο ρυθμό. Προσπαθούμε πάντως όσο μπορούμε για να καταφέρουμε. Κατανοούμε πως ο καθένας έχει την άποψή του, όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ήταν δύσκολο ματς και ο αντίπαλος ήταν πολύ ανώτερος από εμάς σε κάποια ματς. Θα μπορούσαμε και εμείς όμως να σκοράρουμε. Δεν μπορούμε όμως να συγκρίνουμε ένα παιχνίδι επίσημο του Champions League με φιλικά. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι στην συνέχεια. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στο μέλλον στο Champions League. Έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι ο πρώτος στόχος είναι το πρωτάθλημα. Το Champions League είναι ένα έξτρα βραβείο για εμάς. Από εδώ και πέρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολους αντίπαλους, αρχικά στο Λονδίνο την Άρσεναλ. Είναι αλήθεια πως δεν καταφέραμε να κάνουμε ευκαιρίες, άλλα το Champions League είναι διαφορετικό από το ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν γίνονται εύκολα ευκαιρίες.

Την Κυριακή ξεκινά το πρωτάθλημα που είναι ο πρώτος στόχος για εμάς και έχουμε το μυαλό μας εκεί. Όταν θα έρθει η ώρα να παίξουμε με την Άρσεναλ θα δούμε ποιοι θα παίξουν. Οι Ιμπαγάσα και Τζιμπούρ δεν ήταν 100% έτοιμοι. Ξαναλέω όμως πως έχουμε το μυαλό μας στο πρωτάθλημα και το Champions League για εμάς είναι κάτι έξτρα, που θέλουμε απλά να τα πάμε καλά. Στο πρώτο ημίχρονο η Μαρσέιγ ήταν καλύτερη από εμάς, εκτός από τα πρώτα 20 λεπτά που το ματς ήταν ισορροπημένο Στο β' μας έβαλαν το γκολ, όμως εμείς πατήσαμε περισσότερο στην περιοχή τους και θα μπορούσαμε να είχαμε ισοφαρίσει. Στο β' ήμασταν βελτιωμένοι, αλλά μένει μια άσχημη αίσθηση για το πρώτο ημίχρονο. Παρόλα αυτά, θα μπορούσαμε να είχαμε σκοράρει και είμαστε ευχαριστημένοι από την συμπεριφορά που έδειξαν οι ποδοσφαιριστές. Δεν έχουμε όμως καμία αμφιβολία πως θέλουμε να  βελτιωθούμε και να τα πάμε καλά".

Βασίλης Τοροσίδης : "Δεν θέλουμε να ψάξουμε για δικαιολογίες, σίγουρα το ότι δεν είχαμε παιχνίδια μας δυσκόλεψε αλλά το ξέραμε από την αρχή ότι το παιχνίδι θα ήταν δύσκολο. Δεν ήμασταν έτοιμο για αυτό το ματς, καθώς μας λείπουν παιχνίδια και αυτό μας έχει επηρεάσει.. Δώσαμε, πάντως, τον καλύτερό μας εαυτό, είχαμε κάποιες καλές στιγμές για να βάλουμε γκολ αλλά δεν τα καταφέραμε. Το πιο δίκαιο αποτέλεσμα θα ήταν η ισοπαλία. Δημιουργήσαμε ευκαιρίες αλλά δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε, αντίθετα, το έκανε η Μαρσέιγ. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, κοιτάζουμε το επόμενο παιχνίδι".

Φράνκο Κοστάντσο : "Προφανώς υπήρχαν πράγματα τα οποία δεν λειτούργησαν σωστά για την ομάδα μου. Όμως, ήταν το πρώτο μας επίσημο ματς για την φετινή σεζόν και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι Πάντως, πιστεύω πως δεδομένων των συνθηκών η ομάδα στάθηκε στο ύψος της. Προσπαθήσαμε και παλέψαμε για να πάρουμε τη νίκη. Στην άμυνα ήμασταν καλοί, αλλά στην επίθεση δεν κάναμε πολλές ευκαιρίες. Είμαι αισιόδοξος όμως για τη συνέχεια καθώς πιστεύω πως μπορούμε να πάρουμε την πρόκριση. Απλά θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να καταφέρουμε να πάρουμε βαθμούς. Η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική στο γήπεδο μας και θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους μας που μας στήριξαν".

Ζαν Μακούν : "Υπήρχαν σημεία του αγώνα που δεν παίξαμε καλά και ήταν πρόβλημα για εμάς το γεγονός πως δεν είχαμε ρυθμό στο παιχνίδι μας. Δεν έχουμε επίσημα παιχνίδια στα πόδια μας και αυτό δεν μας βοηθάει στο να παίξουμε όπως θα θέλαμε. Η Μαρσέιγ έχει δώσει ορισμένους αγώνες και είναι σε καλύτερη κατάσταση. Είναι άσχημο το αποτέλεσμα αυτό για εμάς, γιατί δεν είναι ευχάριστο να χάνει στην έδρα της καμία ομάδα. Θα μπορούσαμε να είχαμε έρθει και ισόπαλοι. Έστω το "Χ" θα ήταν καλό αποτέλεσμα για εμάς, αλλά δεν τα καταφέραμε. Τώρα θα παλέψουμε για να κερδίσουμε την Μαρσέιγ εκτός έδρας. Προς το τέλος δεν είχαμε δυνάμεις και ήμασταν κουρασμένοι. Ο κόσμος ήταν καταπληκτικός και η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική. Πιστεύω ότι τα ματς που έρχονται θα μας βοηθήσουν ώστε να βρούμε ρυθμό και να παίξουμε καλύτερο ποδόσφαιρο. Θεωρώ ότι όλοι είμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο και μέσω της ομαδικής δουλειάς θα βελτιωθούμε και θα γίνουμε καλύτεροι."


Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Η 13η Σεπτεμβρίου δεν μας θέλει, πάει και τελείωσε. Το 1959, 2-2 εντός με τη Μίλαν. Το 1989, 2-1 στο Βελιγράδι με τη Ραντ. Το 1994 εντός με τη Μαρσέιγ, 1-2. Το 2005 με τη Ρόζενμποργκ εντός, 1-3. Και σήμερα... 5 στα 5. Και το μεταφυσικό της υπόθεσης είναι οτι και στην προηγούμενη αναμέτρηση μας, η Μαρσέιγ μας είχε βάλει γκολ-καρμπόν, μας είχε νικήσει με ένα γκολ διαφορά... ακόμη και τότε παίκτης της είχε δεί κόκκινη κάρτα, αλλά παρ'όλα αυτά δεν καταφέραμε να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα.

Υ.Γ. 2 : Ας αφήσουμε τα μεταφυσικά και την παραψυχολογία στην άκρη όμως. Ο Βαλβέρδε αποφάσισε να ρισκάρει χρησιμοποιώντας απ'την αρχή Αμπντούν και Γέστε, θέλοντας προφανώς να πετύχει κάποιο γκολ στο πρώτο ημίχρονο για να ρίξει στο 2ο ημίχρονο κάποιον απ'τους Μακούν - Ορμπαϊθ, τον Τζεμπούρ και ίσως στο τέλος τον Ιμπαγάσα για να κρατήσει τη μπάλα. Υπερβολικό κατά τη γνώμη μου ρίσκο, αν σκεφτεί κανείς οτι μόλις πριν λίγες ημέρες έλεγε πως δεν ξέρει αν μπορεί να καλύψει το κενό του Ριέρα και πως η ομάδα δεν είχε ούτε ένα επίσημο παιχνίδι στα πόδια. Κι όμως, προτίμησε να ρίξει τον Γέστε απ'την αρχή, γνωρίζοντας οτι ο Ισπανός στην παρούσα φάση δεν θα μπορούσε να του δώσει πάνω από 50-60 λεπτά παιχνιδιού.

Υ.Γ. 3 : Το παιχνίδι όμως δυστυχώς δεν πήγε όπως το είχε σκεφτεί και σαφώς η Μαρσέιγ δεν ήταν ετοιμοθάνατη όπως την παρουσίαζαν τα ΜΜΕ. Οι Γάλλοι ήταν ένα καλό σύνολο που αν και δεν είχε στη διάθεση της τον Βαλμπουενά, είχε μια εξαιρετική τριάδα παικτών (Μορέλ - Σεϊρού - Γκονζάλες) που κράτησαν πολύ τη μπάλα στα πόδια τους, σούταραν πολύ και εν τέλει οι δύο εξ'αυτών συμμετείχαν στη φάση του γκολ της Μαρσέιγ.

Υ.Γ. 4 : Έλεγα οτι το παιχνίδι δεν πήγε όπως το σκεφτόταν ο Βαλβέρδε αφού η πίεση μας και η καλή μας παρουσία το πρώτο 20λεπτο δεν αρκούσε για να σκοράρουμε. Το κακό είναι οτι πολλοί παίκτες βρέθηκαν σε μέτρια βραδιά και αυτό έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα : Ο Γέστε είχε μερικές εξαιρετικές εμπνεύσεις, αλλά ο μοναδικός που απειλούσε μπροστά ήταν ο Μιραλάς και πάντοτε με ατομικές προσπάθειες. Στη μεσαία γραμμή οι Μοδέστο - Φέισα έδιναν τις μάχες τους, αλλά υπήρχαν στιγμές που ο Σεϊρού φαινόταν να τους "έχει" μόνος του, ενώ ο Νταβίδ Φουστέρ φάνηκε μόνο στη φάση που έκοψε εκείνη την κάθετη του Μοδέστο προς τον Αμπντούν.  Βάλτε στην εικόνα και την παρουσία του εξαιρετικού Μορέλ που κρατούσε πίσω τον Τοροσίδη και έχετε το πως ο Ολυμπιακός δε μπόρεσε να απειλήσει οργανωμένα στο πρώτο ημίχρονο, ενώ κινδύνευσε από το 20' και μετά να πάει στα αποδυτήρια με γκολ στην πλάτη.

Υ.Γ. 5 : Άπαξ και το πρώτο ημίχρονο δεν πήγε όπως το'χε σχεδιάσει ο Βαλβέρδε, ήταν αναμενόμενο οτι δεν είχε και πολλές επιλογές απ'το να αφήσει τους ίδιους παίκτες στον αγωνιστικό χώρο. Ξεκινήσαμε με πίεση ψηλά, τους Τοροσίδη και Χολέμπας να έχουν εντολές να ανεβαίνουν ψηλά και τον αρχηγό να κάνει αισθητή την παρουσία του με το ξεκίνημα. Πάνω που άρχισε να ζεσταίνεται όμως το Καραϊσκάκη, ήρθε το γκολ στο 51' και ξέρανε κόσμο και ομάδα. Ο Γέστε δεν μάρκαρε τον Λούτσο Γκονζάλες που ήρθε ανενόχλητος μέχρι τη... γραμμή του τέρματος για να σκοράρει, σε μια φάση που όλη η άμυνα - που λειτούργησε πολύ καλά σε όλο τον αγώνα - αδράνησε.

Υ.Γ. 6 : Από εκεί και πέρα, είχαμε το γνώριμο σκηνικό : Οι αντίπαλοι με το σκορ υπέρ τους να λειτουργούν ανασταλτικά κυρίως, τον Ολυμπιακό να έχει μπάλα στα πόδια και χώρο να την κυκλοφορήσει, αλλά να μη βρίσκει τρόπο να το κάνει σωστά. Ο Γέστε που θα μπορούσε να το κάνει ίσως είχε παραδώσει το πνεύμα και είχε αντικατασταθεί, ενώ ο Αριέλ Ιμπαγάσα ήταν μεν στον πάγκο, αλλά προερχόταν από αγωνιστική απραξία ενός μηνός. Τα λεπτά περνούσαν, τα άκρα δεν μπορούσαν να φτιάξουν φάσεις - ενώ και ο Τζεμπούρ που μπήκε ήταν φανερά ανέτοιμος - και έτσι στο 65' ο Βαλβέρδε αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα : Μέσα και οι Μακούν, Ιμπαγάσα.

Υ.Γ. 7 : Η μπάλα κυκλοφόρησε καλύτερα από εκεί και πέρα, αλλά η αλήθεια είναι πως ουσιαστικές ευκαιρίες πέραν εκείνης της μεγάλης του Τζεμπούρ, δεν είχαμε. Είχαμε την πρωτοβουλία, πιέσαμε τους Γάλλους, αλλά δεν είχαμε φάσεις για γκολ. Για την ακρίβεια, δε μπορούσαμε να τις φτιάξουμε αφού ακόμη και ο Κέβιν Μιραλάς που είχε φτιάξει... μόνος του 4-5, είχε "σιγήσει". Ο Αμπντούν από την άλλη είχε τη θέληση, αλλά και πάρα πολλές μισοτελειωμένες προσπάθειες, ενώ οι Μακούν και Ιμπαγάσα ήταν φανερά ανέτοιμοι (με τον Καμερουνέζο να κάνει και 2-3 πολύ φθηνά πουλήματα της μπάλας).

Υ.Γ. 8 : Στο δια ταύτα δεν ήταν ο... Ριέρα που μας έλειψε σήμερα, αλλά α) τα αγωνιστικά λεπτά στα πόδια μας και β) το "Plan B" σε περίπτωση που ο Αριέλ Ιμπαγάσα δεν αγωνίζεται ή δεν είναι σε καλή κατάσταση. Είναι νωρίς μεν ακόμη, αλλά ο Ολυμπιακός δείχνει μια εικόνα πως ακόμη "ψάχνεται". Λογικό εν μέρει, αλλά όχι και πανάκεια.

Υ.Γ. 9 : Δε μου αρέσει να το επικαλούμαι και δεν αποτελεί δικαιολογία, αλλά ο Προένσα έκανε... καλή δουλειά σήμερα. Αφού στο πρώτο ημίχρονο άφησε το δυνατό παιχνίδι των Γάλλων, δίνοντας τους μέτρα στο γήπεδο, στο δεύτερο ημίχρονο άλλαξε τροπάριο και άρχισε να σφυρίζει συνεχώς, διακόπτοντας συνεχώς τον όποιο ρυθμό προσπαθούσαμε να βρούμε. Στη φάση που ο Αγιού ρίχνει σκαριά στον Παπαδόπουλο μπροστά στα μάτια του βγάζει κίτρινη και επιτρέπει στον Γάλλο να παριστάνει τον τραυματία και μετά βγάζει την κόκκινη-ξεκάρφωμα στις καθυστερήσεις. Θα πάει μπροστά...

Υ.Γ. 10 : Και μέσα σε όλα, η παροιμιώδης καλοτυχία μας "ξαναχτύπησε" : Το άλλο παιχνίδι μεταξύ Ντόρτμουντ και Άρσεναλ έληξε 1-1, έτσι βρισκόμαστε να κυνηγάμε από την πρώτη κιόλας αγωνιστική. Όπως θα'λεγε όμως ο Τροντ Σόλιντ, "έχουμε ακόμη 5 παιχνίδια να παίξουμε και 15 βαθμούς να διεκδικήσουμε" οπότε πάμε για το καλύτερο δυνατό στο Emirates και μετά τον υπέρ πάντων αγώνα στα δύο "κολλητά" ματς με τη Ντόρτμουντ.  Μπάλα είναι και γυρίζει...

Υ.Γ. 11 : (Για να λέμε και του στραβού το δίκιο πάντως, να μη το πεί ούτε του παπά ο Βενγκέρ που πήρε ισοπαλία εκεί μέσα και δεν έφαγε 3-4 γκολ. Πλάκα έκαναν οι Γερμανοί)...

Υ.Γ. 12 : Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, κατέβηκε στα αποδυτήρια και είχε μια σύντομη ομιλία με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, όπου τόνισε την απογοήτευσή του για την εντός έδρας ήττα από την Μαρσέιγ. Αυτό που ξέρω είναι οτι με το να πηγαίνει στα αποδυτήρια κάθε τρείς και λίγο ο πρόεδρος δε τον κάνει "ένα με τους παίκτες", αλλά γραφικό. Άκου λέει πήγε να τους τονίσει την απογοήτευση του...

Υ.Γ. 13 : Και το άσχετο... Επιτέλους, μια ωραία φανέλα...